4 985 15

Как един украински олигарх надхитри Брюксел

С един прост трик фирма на Юрий Косюк е заобикаляла ограниченията за внос в ЕС

Как един украински олигарх надхитри Брюксел
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С един прост трик фирма на украински олигарх е заобикаляла ограниченията за внос в ЕС. След като измамата лъсна, Брюксел промени квотите за Украйна. Последици обаче може да има за целия ЕС.

Концернът MХП („Мироновски хлибопродукт") на украинския олигарх Юрий Косюк явно е намерил начин как сериозно да увеличи износа на своя продукция за ЕС. По данни на самия концерн, само през миналата година MХП е доставил близо 100 000 тона украинско месо в страните от общността.

Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС дава на украинските фирми възможността за безмитен износ на почти всички категории пилешко месо, но само в рамките на определени квоти. За настоящата 2019 са разрешени 18 400 тона. Предвидено е това количество да нарасне на 20 000 тона до 2021 година и после да остане трайно на това ниво. Предвидена е обаче и възможността за допълнителни доставки на 20 000 тона замразени пилета.

Как се заобикалят разпоредбите

Австрийският в-к „Курир" обвинява МХП, че от доста години насам заобикаля ограниченията за внос с помощта на един трик. Вносът в ЕС на пилешки гърди – най-скъпата част от пилето – е ограничен с квота. За да може по-евтините части от месото, които остават в Украйна след разфасоването му, да бъдат внасяни в ЕС без ограничения, се процедира по следния начин: МХП има свои клонове в Словакия и Холандия, където се отделят костите от останалото по-евтино месо. Получените по този начин продукти се смятат вече за „европейско производство" и след това могат да се продават не само в ЕС, а и да бъдат изнасяни без мито за „трети страни". Брюкселското списание „Политико" пише, че европейските селски стопани се оплакват от „гениалния и напълно легален начин за заобикаляне на европейските правила", прилаган от концерна МХП.

Пресцентърът на концерна потвърди пред ДВ, че изнася за по-нататъшна обработка в ЕС пилешко месо с кост. Тази практика обаче отговаряла на действащите европейски разпоредби.

Нови квоти за внос

И наистина Украйна успя сериозно да увеличи износа на пилешко месо за ЕС. През 2016, когато влезе в сила Споразумението за асоцииране, страната е изнасяла по-малко от 50 хиляди тона годишно. Две години по-късно, по данни на Евростат, износът е нараснал на повече от 123 хиляди тона, като повишението иде основно от износа на пилешко месо, което попада в графата „по-ниска категория". В случая не е от значение дали става дума за прясно или замразено пилешко – за тези категории украинско месо няма нито квоти, нито мита.

Тъй като властите на редица европейски държави така и не успяваха да открият никакви нарушения на правилата от страна на украинските износители, Еврокомисията предприе необичайна мярка, за да прекрати бясното разрастване на украинския износ за ЕС. ЕК започна преговори за промяна на квотите за пилешко месо. По информация на ДВ, Брюксел и Киев вече са постигнали споразумение, налагащо квоти и за останалите категории пилешко месо, за които досега нямаше ограничения. Източник, запознат с преговорите, съобщи на ДВ, че е предвидено да се увеличи и общата квота за износ на пилешко месо за ЕС на 70 000 тона.

От украинска страна обаче не гледат на тази новост като на победа и твърдят, че тя е постигната с цената на компромиси.

Нови правила и за произхода на продуктите?

Все пак може да има и други последици - за целия ЕС - от поведението на украинския концерн МХП. Така например австрийското правителство изразява загриженост от това, че пилешките гърди, доставяни от украинската фирма в ЕС, не се маркират като продукт с произход Украйна, ако преди това са преминали обработка в Словакия или Холандия.

През април бившата австрийска министърка по проблемите на устойчивото развитие и на туризма Елизабет Кьостингер разговаря с европейските си колеги и настоя следващата Еврокомисия да промени правилата за означаване на произхода на продуктите в ЕС. Според Кьостингер, потребителите в общността трябва да имат възможност да се информират откъде всъщност идва месото, което консумират.

Украйна
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:48  18.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Oki
  Отговор
  2 21:14  18.06.19

  До коментар #1 от "ТОЧКАТА":

  Какъв износ бе човек!!! Мед от България звучи за потребителите като кучешко от Виетнам. За зеленчуци да не говорим.

  Коментиран от #3, #11

 • ти па
  Отговор
  3 21:19  18.06.19

  До коментар #2 от "Oki":

  А какво му е на кучешкото от Виетнам ?

 • TimeTraveller
  Отговор
  4 21:48  18.06.19
  То отдавна на етикетите пише "Произведено за Lidl" без да се види откъде. И това на повечето продукти на големите вериги. А се прави в Зимбабве, Монголия, Чад и Пакистан.
 • Ужас
  Отговор
  5 22:55  18.06.19
  Радиоактивно пилешко от Чернобил. Да ви е сладко.
 • Порно
  Отговор
  6 23:19  18.06.19
  Ние си имаме Ники Пилето , да внася. Укрите си имат Юра Ципльонак , изнася за еврогейците пилета с екстри - светят в тъмното.

  Коментиран от #7

 • Гост
  Отговор
  7 23:27  18.06.19

  До коментар #6 от "Порно":

  За Раша изнася главите и трътките,защото ушанките нямат пари за нормално пиле.

  Коментиран от #14

 • Е нещо не се разбира
  Отговор
  8 07:08  19.06.19
  С какво ги е "измамил". Както става ясно не е нарушил никакъв закон или разпоредба.

  Коментиран от #12

 • Учен
  Отговор
  9 08:37  19.06.19
  Квоти, шпроти, НАЛИ ТОЧНО ИДЕОЛОГИЯТА НА ЗАПАДА УЖ БЕ СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ?!?!?! Ама отрепките като нищо не произвеждат, почват с мита като на Тръти, с квоти и какви ли не простотии за да сриват ИСТИНСКИТЕ ИКОНОМИКИ - Китай, Русия (Украйна) и т.н. На Изток ХОРАТА РАБОТЯТ!!! А не само да лапат, да плячкосват колонии, създавайки брутални и нелепи "закони" като Западния упадъчен свят!!!!
 • Гост
  Отговор
  10 09:32  19.06.19
  е то е същото и при нас, ти имаш насаждение на ягоди, изкарваш 2 тона годишно но продаваш по 7 на лидъл?

 • 777
  Отговор
  11 09:34  19.06.19

  До коментар #2 от "Oki":

  Смотаняк!! /много ги разбираш нещата, скъсаняк
 • Иван
  Отговор
  12 09:57  19.06.19

  До коментар #8 от "Е нещо не се разбира":

  Абсолютно с нищо. Не стига, че е инвестирал ами и се сърдят. Просто добавенат сстойност явно след преработката на територията на ЕС и повече от 50% и така доива европейсти произход. Стойността за да е таква висока идва от заплати. Не им разбирам в случая логиката, но така или иначе всички стоки от селскостопански произход до глава 26 от тарифата търпят някаква степен на рестрикция с цел протекционизъм на вътрешното производство, за което пък ЕС раздава субсидии.
 • А,де ...
  Отговор
  13 10:27  19.06.19
  То, голям ''трик''?! Във всичките ни магазини, месото/с малки изключения/ е внос, а производните - кайма, колбаси, филета и т.н. са български.
 • gnom
  Отговор
  14 10:34  19.06.19

  До коментар #7 от "Гост":

  Братчед, ма много ги разбираш,шъ знаиш! Пилешкото е произведено в Русия и този само го купува от там и препродава! Русия в момента е на трето място по производство на пилешко в света и на първо по производство на зърнени култури! И част от това пилешко го ядем и ние, от "големите" вериги!
 • Шаран БГ
  Отговор
  15 11:04  19.06.19
  Насам, насам... Тука всичко се яде - на цената никой не обръща внимание..... Знаем, че е най-йофтената в ес. / Като бензина, електричеството и прочие....../

Напиши коментар:


Публикувай