Last news in Fakti

12 Юли, 2019 06:29 3 767 22

На какво може да се дължи треперенето на Меркел?

  • германия-
  • ангела меркел

На няколко пъти вече видяхме как канцлерът изпада в пристъп на неконтролируемо треперене

На какво може да се дължи треперенето на Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На няколко пъти вече видяхме как канцлерът Меркел изпада в пристъп на неконтролируемо треперене. Какви могат да са причините за този тремор?

Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат много неприятни. Засегнатият внезапно губи контрол над цялото си тяло или над отделни негови части, обхванат е от мускулни спазми, които могат да доведат и до загуба на съзнание. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да приключи.

Причините са разнообразни

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от почти 90%. Водата транспортира към клетките хранителни вещества и кислород, а в същото време спомага за изхвърлянето на отпадните продукти през бъбреците.

Ако човек не пие достатъчно вода, ако много се поти, или е изгубил много течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави своевременно вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна ситуация – тялото се разтърсва от конвулсии.

Опасността от дехидратация е особено голяма при децата и по-възрастните хора, тъй като с напредването на годините усещането за жажда намалява и хората просто не забелязват, че не са пили достатъчно вода. Конвулсиите могат да бъдат причинени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват голямо напрежение и стрес, имат болки и са силно изтощени, или пък са приели твърде много кофеин, могат да получат подобно треперене. Медицината нарича това физиологичен тремор. При по-ниски температури, например, тялото опитва чрез мускулни спазми да произведе допълнителна телесна топлина, за да не изстине. Затова треперим, ако температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за сериозно заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – породени от някои неврологични заболявания, като например епилепсия. Но е възможно и да става дума за нарушения в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са "провокирани" - за тях няма видима причина и те се появяват отново и отново. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или тумор. В тези случаи се говори за „симптоматична епилепсия“.

Неепилептичните спазми се проявяват тогава, когато мозъкът е в превъзбудено състояние – като реакция на определен медикамент, при инфекция или при висока температура у децата.

В покой или в движение?

Определящо е в каква ситуация се проявява треморът – по време на движение или в покой. Ако треперенето се отразява на фините движения, човекът се олюлява или походката му е необичайно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на малкия мозък.

А когато треперенето се проявява и в състояние на покой, треморът най-често се дължи на болестта на Паркинсон. Доста по-чести обаче са проявите на т.нар. есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушение има наследствен характер. То се проявява най-често у хора на възраст между 20 и 60 години и постепенно се влошава с напредването на възрастта.

Диагностика и превенция

За преодоляването на спазмите понякога е достатъчно да се направят отпускащи упражнения, тъй като стресът или напрежението увеличава тремора. Добре е също да се избягват алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за болезнена форма на тремор, той би могъл да бъде предвестник или симптом за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат различните методи на медицинска диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диагнозата

    8 15 Отговор
    От статията на Дойче зеле не разбрах само едно и то не го пише-Ми ако и идва от вътре ей така едни тръпки към определен човек например Путин М :) Тогава язък за диагнозите на Дойче зеле мда !

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Румяна Костова

    14 2 Отговор
    Може да подготвят например по-ранното и оттегляне от постта поради здравословни причини онези, които много нервира Северен поток 2. Но и варианта, че вече е стара за този пост и напреженията, свързани с него също не е за пренебрегване. Меркел не води здравословен живот и не спортува, вижда се по фигурата и.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 7777

    6 5 Отговор
    На всеки може да се случи. Да не забравяме, че Германия е водеща сила в медицината и лекарствата, така че не я мислете. Ако е възможно лечение ще я оправят.
  • 6 История

    21 1 Отговор
    Те немските лидери в края на кариерата са така.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Канцлеролог

    13 0 Отговор
    Един въпрос имам: защо симптомите се появяват само по време на немския национален химн? Любов към родината?
  • 12 вуйчо Ваньо

    18 0 Отговор
    Може да е правила секс с бежанец и да е лепнала някоя непозната болест.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 реалиста

    10 0 Отговор
    Шора здраво напрежението е голямо....такава голяма държава да напълниш с идиоти...

    Коментиран от #15

  • 15 444

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "реалиста":

    Ами тогава в БГ то да не е останал жив политик. Как се ръководи пълна с идиоти като теб.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Да не мислите , че е лесно да се ръбиш на америчка......още повече ОТКРИТО>>>>Само ,,северен поток,,, е за стотици милиарди...То НАС за 1 милиард ни направиха на маймуни....кво остава за Меркел....Тва е американска треска!!!...чума.....!!!!Путин е лекарството,в по-лека форма може и Ердоган...
  • 18 групен фюрер

    4 0 Отговор
    Треперенето на Меркел е наследствено от баща и....Адолф Хитлер,който по същия начин е треперел.Има го на кадри в архивите.
  • 19 Матей

    1 1 Отговор
    На хамъриканците им се зловиди разбирателството между Меркел и Путин за довършване на Северен поток-2,те биха направили всичко,за да направят канцлер един нов фюрер.
  • 20 цар Крум

    1 0 Отговор
    и дядо ми така трепереше като трепетлика 20 дена преди да ритне бакъра
  • 21 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Я, в DW имало и доктори.Мислех,че са само джендъри.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.