Last news in Fakti

29 Юли, 2019 16:00 5 403 111

Що е то "соросоид"? И кому пречи той в България?

  • сорос-
  • българия-
  • соросоид

Соросоидът е наивник, останал да живее в България, защото още се надява, че българското общество може да стане отворено и да не се управлява на принципа "мой човек". Кратка история на понятието "соросоид"

Що е то "соросоид"? И кому пречи той в България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов за „Дойче веле“

Понятието "соросоид" е ветеран в компроматните войни. Да те нарекат по този начин значи да те посочат за "санитарен обстрел". В началото обаче не беше така. Първоначално новата дума се употребяваше по-скоро на шега по адрес на публично разпознати фигури с културни претенции, западни маниери, проявяващи респект към политически коректното говорене и главно - стоящи далеч от наследената патриотарско-пролетарска представа за народ. Постепенно етикетът започна да се изпълва с "класова злъч" към представителите на една нова социална група. Тази на появилия се "трети сектор", който включваше НПО (неправителствени организации), финансирани от външни донори. И на първо място - организации, финансирани именно от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, който след падането на комунизма активно подпомагаше създаването на гражданско общество в европейските страни от бившия съветски блок.

"Соросоидите" и България

Да работиш в третия сектор, докато другите два - държавата и бизнесът, са обхванати от корпоративни и корупционни обвързаности, означаваше, че искаш да се измъкнеш сух от общото блато. Да разполагаш с ресурси без да участваш в местната далавера. Да стоиш на граждански и критически позиции без да могат пребоядисани комунисти, мутри, агенти на бившата ДС и прочие да те обрекат на социална маргинализация. В устата им етикетът "соросоид" вече звучеше като предупреждение - че не играеш играта по техните правила, и като обвинение - че служиш на чужди интереси, а не на националния, за какъвто те признаваха единствено собствения си интерес. Соросоид синонимично се сближи с родоотстъпник и започна да напуска неформалната си употреба. Готвеше се да влезе "на въоръжение" в борбата за задкулисна власт.

Приема се, че в България за първи път понятието е вкарано в медийно обръщение около 2007 година от Валентин Фъртунов, автор и водещ на предаване, разбира се, по телевизия СКАТ. Съвпадението с приемането на България в ЕС не е случайно, защото "соросоиди" се включва в журналистическия жаргон на медии, които подържат евроскептична и антинатовска линия. Отговаря на нуждата им от езиково средство, с което без пряко да се противопоставят на българската геополитическа ориентация да рушат доверието в нея.

В това отношение използването на името Сорос като пейоративно нарицателно се оказва особено подходящо. Още повече, че неговият произход не е местен, а е резултат от мощната антилиберална вълна, заляла Европа след световната финансова криза и прииждането на бежанци от Азия и Европа. Какво по-хубаво от това, за да се излезе от всеобщия страх и объркване, да се намери виновник за всички беди, който може да бъде посочен с пръст! Сорос персонално беше обявен за "гробокопач на Европа" и на християнската цивилизация. Войната с него бе изгодна за различни политически и икономически субекти, но най-активен се оказа бившият му стипендиант и настоящ премиер на Унгария Орбан. Разбира се, и Путин не остана по-назад, като пръв изгони фондацията на "Отворено общество", основана от Сорос.

Сега войната сякаш е позатихнала, защото хората започнаха да си дават сметка за фарсовия характер на обвинението към един застаряващ човек, пък бил той и евреин милиардер, че лично със зла умисъл е задвижил глобални исторически процеси. Войната обаче е хибридна и си свърши работата - създаде въображаем враг, който в обратен ред укрепва реалната власт на силите, застанали срещу него.

Сорос е идеалният враг, защото с биографията си и с дейността си провокира изтласкани, но неизживени предразсъдъци към богатите, евреите, малцинствата и интелектуалците, наложените от пропагандните машини на двата тоталитарни режима на ХХ век - комунизмът и фашизмът. Богатите са ограбили бедните. Евреите участват в световен заговор срещу християните. Малцинствата са отклонение от нормата. Интелектуалците мразят народа си.

"С изцъклени, алчни очи..."?

Тези предразсъдъци и в посттоталитарна България продължават да са ресурс на властта, само че тя по-внимателно търси думите, с които да ги съхрани. И "соросоид" е такава дума, защото не ги защитава пряко, а атакува тези, които се опитват да ги рушат, да отнемат силата им на генерализиращо клеймо. Атаката срещу соросоидите набра такава мощ, че през 2017 година във "Флагман", издание на Валентин Касабов, се стигна до следното определение, поднесено съвсем на сериозно: "Соросоидът е коварен, мръсен, подъл. Външно той е с изцъклени, алчни очи, с лека лицемерна усмивка, както старите майстори са рисували "Почистването на храма" - търговците и чейнчаджиите, които Исус Христос изгонва от храма". Касабов също е водел предаване по СКАТ, бил е в "Атака", но е станал депутат от НФСБ - партия, която участва в управлението на страната. Това говори, че понятието след журналистическия жаргон влиза и в официалния език на властта.

То с днешна дата очертава намаляващия кръг на поддръжниците на отвореното общество, което - без да се връщаме към дефиницията на Карл Попър и да го описваме в цялата му сложност, просто не се управлява на принципа "мой човек". Соросоиди са наивници, останали в България, защото все още се надяват, че и българското общество може да стане такова. А етикетирането им от своя страна трябва да им подскаже, че са нежелани от властта, че са вътрешни емигранти. Посоката, в която и кандидатът за главен прокурор вижда враговете си, подсказва, че соросоидите скоро ще попаднат сред тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорисоид е

    53 5 Отговор
    Георги Лозанов и„Дойче веле“

    Коментиран от #2, #62

  • 2 забрави

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сорисоид е":

    иво прокопиев и сие

    Коментиран от #65

  • 3 евродебил

    52 4 Отговор
    " един застаряващ човек, пък бил той и евреин милиардер, че лично със зла умисъл е задвижил глобални исторически процеси."
    Ей, тука сА разплаках от умиление и не можах да продължа.

    Коментиран от #68

  • 4 Преторянеца

    74 7 Отговор
    Соросоида живее и е гражданин на държава обапе обслужва задгранични интереси обикновенно свързани с кравария! Соросоида вижда как държавата му е бедна обаче държи да платят на годподаря му дебело за 8 самолета без въоръжение! Сородоида е обратното на патриота! Сородоида е изключително нагъл, безочлив и долен!

    Коментиран от #69, #71, #106, #110

  • 5 mg10022

    64 7 Отговор
    Не се мъчете да четете тази идиотска статия. Да ви го кажа с 2 думи - соросоид е платен трол, на заплата в сороските фондации, който ръси простотии под всяка статия в интернет. Или пише статии като горната...

    Коментиран от #70, #73

  • 6 толерантен

    48 6 Отговор
    Кажи му соросоид и не го обиждай повече.

    Коментиран от #72

  • 7 несведущ

    32 4 Отговор
    Абе, не е ли "соросоидиот"!?

    Коментиран от #74

  • 8 СОРОСОИД

    5 32 Отговор
    НАПИСАНО ОТ КОМУНОИДИ

    Коментиран от #11, #75

  • 9 Хайнщайн

    48 7 Отговор
    Соросоидът е АНТИ БЪЛГАРИН !

    Коментиран от #20, #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 балама

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "СОРОСОИД":

    Знайм бе - кой не скача, според соросоидиотските манипулации, е "комуноид".

    Коментиран от #76

  • 12 Соросоид

    9 28 Отговор
    Аз смятам русороб за русофил, защитаващ руските интереси с цената дори и на родните, тоест полезен идиот както вожда Сталин ги е определил

    Коментиран от #16

  • 13 Иво Минджев

    24 5 Отговор
    Аз съм долен соросоид и при това много евтин!!!

    Коментиран от #14, #77

  • 14 Инджев

    6 23 Отговор

    До коментар #13 от "Иво Минджев":

    И го слагам на русоробите дебело и отзад

    Коментиран от #19, #61

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 отегчен

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Соросоид":

    Ти едно си знайш, едно си байш.
    Статията е за вас.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Русофил

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Инджев":

    Не ставаш чиче, никога не ти се получавало рижав морков!
  • 20 Цвайнщайн

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хайнщайн":

    Античовек е.
    Дето пише в Библията - "врагът на човешкия род".
  • 21 соросоид

    5 23 Отговор
    Червена измет, мрете боклуци мръсни.......

    Коментиран от #24

  • 22 Цвайнщайн

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хайнщайн":

    Античовек е.
    Дето пише в Библията - "врагът на човешкия род".
  • 23 Шопара

    11 2 Отговор
    Видите ли някъде да са събрали русофили значи го слагат на Иво Минджев!!
  • 24 просто човек

    22 4 Отговор

    До коментар #21 от "соросоид":

    А, кои са "червени боклуци", които не ви се връзват на простотиите ли? Джендарските, циганофилските и русофобските ли?

    Коментиран от #37

  • 25 Иван

    20 4 Отговор
    Е как що е то соросоид ? Мекерета работещи за чужди интереси и за глобализма.В Русия ги наричат пета колона предатели ние тук си ги знаем като соросоиди ! И едните и другите бозаят от една и съща цица и целите им са едни и същи !
  • 26 всеки

    8 5 Отговор
    който приема от дъртата гад на снимката - пари! Това е всеки втори софиянец!

    Коментиран от #54

  • 27 СссереМ

    6 21 Отговор
    От статията разбрах само че соросоид е човек който работи срещу родината си,а практиката в БЪЛГАРИЯ показва че най-големите продажници са русофилите, които в името на империята на злото са готови да продадат (и го правят) и майките си, и по пътя на елементарната логика следва че соросоид=русофил,останалите сме просто българофили!

    Коментиран от #55, #67, #83

  • 28 СОРОСОИДНА РАЯ В ОВУЛАЦИЯ

    18 2 Отговор
    Се разпознава че основно плюе по Русия по всякакъв повод и защитава краварите когато крадът от собствената му държава!
  • 29 СОРОСОИДНАТА РАЯ

    15 3 Отговор
    Най- гнусната рая!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 САМО ЛЪЖИ

    20 2 Отговор
    Никой никога не е наричал онези с културните претенции соросоиди. То е ясно.кои са соросоиди - тези, които чакат да лапат от НПО-кинтите и правят и говорят каквото им кажат ит вън. Никой не си въобразява че в „третия сектор” няма корюоративни и корупционни обвързаности”. Няма глупаци да вярват, че има безплатен обяд. А колкото да „изграждането на гражданското общество” - най вече е обратното. Вие го разграждахте, имаше го преди, имаше семейни ценности, култура, възпитание в обич и дълг към родината, работата и т.н. Дайте един пример за нещо, което са изградили соросоидите!!!
  • 32 Morgoth

    4 9 Отговор
    Статията дава добър разбор на това как се е появила думата, но някак си предполага (макар и да не го казва в прав текст), че соросоида е положителния герой. Всъщност сред хората обвинявани в соросоидство има както идеалисти, които искат да направят живота на хората по-добър, така и фанатици или хора с чисто користни подбуди, които нанасят сериозни вреди на обществото.
  • 33 Супер Марио

    18 2 Отговор
    Соросоида е доста обвързан финасово с НПОто!
  • 34 некои видни соросоиди

    20 4 Отговор
    Иво Минджев, Огнян Минджев, Евгени Минджев, Солеймон Паши, Елена Поптодорова,... Смятам, че е ясно... така

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Син на Бог Тангра

    2 15 Отговор
    Путин успешно изпълнява задачата на еврейте,която гласи: Унищожете Русия,като насъскате всички нейни съседи срещу нея.Русия е една страна с огромна територия и много,ама много големи залежи на природни ресурси.Нали не си мислите,че руснаците си взеха Крим,защото го искат?Говорил съм с руснаци,и те не одобряват анексирането на Крим,защото така руснаците и украинците са скарани вече завинаги.Добре,че ние българите имаме полза от разпада на Русия,защото ще може да се обединим с Волжка България,която е 12 млн души население и площ колкото 2 България. :)

    Коментиран от #56

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 976

    2 5 Отговор
    Публикувано във факти бг: изтласкани, но неизживени предразсъдъци към богатите, евреите, малцинствата и интелектуалците, наложените от пропагандните машини на двата тоталитарни режима на ХХ век - комунизмът и фашизмът. Богатите са ограбили бедните. Евреите участват в световен заговор срещу християните. Малцинствата са отклонение от нормата. Интелектуалците мразят народа си.
  • 39 1234

    12 5 Отговор
    Темата е излишна, всички знаят какво ни причиниха за 30 г юдеите и сащ, ЗАЕДНО В СИНХРОН С ТУРЦИЯ. Нужни са действия екстрадация забрани и бесене
  • 40 И Още

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "некои видни соросоиди":

    Миглена Пръмова, Ал Йо, Росен Плевела....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Електрошок

    10 2 Отговор
    Милиардер-филантроп!?Парите ли обича,или човеците!?Защото тази комбинация е много съмнителна!НПО-тата му са чиста намеса във вътрешните работи на държавата!!

    Коментиран от #44

  • 43 просто човек

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "соросоид":

    Смешко, що те притесни толкова бе - не ти ли понася реалността?
  • 44 Бесен Язовец

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Електрошок":

    Филантропа не е човеколюбец! Алтруиста е човеколюбец и определено Сорос не е Алтруист като се има предви дейноста му зад граница!

    Коментиран от #51

  • 45 САМО ЛЪЖИ

    19 1 Отговор
    „Сега войната сякаш е позатихнала, защото хората започнаха да си дават сметка за фарсовия характер...” Нищо подобно, войната срещу вашата пропаганда позатихна, щото паричките позатихнаха последните 2 години, съответно и пропагандата ви. Именно за това беше и рева срещу Тръмп, той си даде сметка, че огромната мрежа по света от платени.клакьори, прокарващи американските интереси и гледна точка, не върши работа, а се е превърнала в една паразитна структура за изхранване на нехранимайковци. Затова и спря милиардите финансиране от САЩ. Останаха само парите на Сорос, ама няколко стотин милиона са капка в морето за толкова гладни гърла. Няма вече пари за протести, или както казвате вие „да изграждате гражданското общество”. Стигат ви само за поръчкови статии по ДВ, които скоро ще спрат от партньорските сайтове като този.

    Коментиран от #101

  • 46 Тръмп

    4 8 Отговор
    Соросоидите са Анархисти и Антихристи,възможно най-уродливата комбинация!!!:):):)Комуноиди прикрити под Демокрацията!!!:):):)И Путин е соросоид с армия от хибридни тролове и медии!!!:):):)
  • 47 САМО ЛЪЖИ

    14 2 Отговор
    И рева по истанбулската конвенция беше по същите причини. Като спряха парите държавно финансирсне от САЩ, искахте да си осигурите кинти докато отмине Тръмп, до другите избори с надеждата че пак ще ви го върнат финансирането. Затова в истанбулската конвенция е записано че за да се провеждат разни политики, държавите от ЕС, приемащи конвенцията, ще ви финансират. Ама наш боко тиквуня юонеже е алчен и пари не дава на други крадци, ви метна, с което спъна и в целия ЕС разпространението на конвенцията.
  • 48 Бесен Язовец

    13 2 Отговор
    Сородоида е преди всичко подлец и то неграмотемн подлец! Вземете пример Иво Мин бивше ДС сега пръв демократ анти- комунист!
  • 49 Анонимен

    10 2 Отговор
    Сорос е по-малко филантроп, отколкото местните жители на Папуа Нова Гвинея. Те също обичат да похапват човешко, но поне не те кълцат по малко всеки ден...
  • 50 Истината

    3 9 Отговор
    е, че путиноидите пречат на цяла България!
  • 51 Електрошок

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Бесен Язовец":

    Филантроп-благодетел,човеколюбец,или благодетел който помага от алтруистични подбуди!!Що ме нервиш всезнайко,та да се ровя в гугъла!?!!!!

    Коментиран от #57, #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 СОРОСОИДЕН БЕДЕН РЕЧНИК

    12 2 Отговор
    Да сте чули соросоид да говори за българския нац.интерес? Няма и да чуете! Когато нечия позиция е против защитаваните от соросоидите, понеже се наемат нискоинтелигентни индивиди за по-евтино и понеже организацията им е самодостатъчна, т.е. няма кой от вътре да я ръчка, критикува и развива, соросидите използват кухи думи и изрази, като: популистко, антиевропейско, антинатовско, проруско и т.н. Ще ви обвинят че сте анти западно настроени или да ви обвинят как защитавате руски, китайски и т.н.интереси, но никога няма да чуете нищо конкретно за българския национален интерес.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Странно

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    Ама теб освен да обвиняваш с голи думи как нещо е в интерес на Русия, не съм прочел нито веднъж да изкажеш аргументирана позиция кое би било в български интерес. Кой, викаш, е соросоида...?
  • 56 XxxL

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Син на Бог Тангра":

    И после да прецакаме и нея ?
  • 57 Бесен Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Електрошок":

    Филантропа подкрепя финасово изкуството докато алтруиста е обратното на мизантропа! Не рови в Гугле!
  • 58 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    НАЙ-МНОГО МЕ Е ЯД , ЧЕ НЯМА "АФРИКАНСКА ЧУМА" -ЗА ШВАБЕНЗИ ДОЙЧЕ ШВАЙНЕН ВЕЛЕН !!!!!!!!! НО НЯМА ДА ЗАГУБЯ НАДЕЖДАТА ,ЧЕ ЩЕ ИМА : " СОРОСО-МОРТОС-ШВАЙНЕ -ШВАБЕНЗИ- ДОЙЧЕ - ВЕЛЛЕ -МОРТАЛЕС " !!!!!!!!!!!!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 сори сорос

    14 2 Отговор
    Соросоид е член на секта, която иска да управлява без да е спечелила избори.

    Секта която се бори против семейните и национални ценности.


    Секта която се бори против християнството.

    Секта която иска да смеси всички култури на земята, неясно с какви подбуди.

    Секта която пропагандира хомосексуализма.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 куцо пиле

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сорисоид е":

    Вярно казваш.
  • 63 сорош вън

    8 2 Отговор
    Соросоид е:
    - човек получаващ пари за нищо и не работил никога нищо
    - необразован или с образование, което не се търси от никой за нищо
    - соросоид инженер, соросоид архитект, соросоид лекар НЯМА
    - твърди, че свобода на словото няма, макар работодателят му да притежава медии (изключително необективни и едностранчиви на фона на останалите)
    - работещ винаги срещу държавата в която живее
    - винаги казва на другите какво е добре за тях, без да ги пита
    - заедно с уж хуманните каузи за които се бори пробутва и ла*ната
    - когато нещо не му харесва реве, че е диктатура

    Коментиран от #84

  • 64 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА НАЙ -ПРЕКРАСНОТО ТВОРЕНИЕ НА ЧОВЕЦИ ОТ МАЙКАТА ЗЕМЯ -ГЕНИИ;ТВОРЦИ;МУЗИКАНТИ И ВСИЧКО !!! НО ЗА ЦИОНИСТИТЕ СОРОСОИДИ И СЕМИТИ :---КОНЦЛАГЕРОС- КАМЕРОС-КРЕМАКТОРИУС- И КОМИНУС +Б-2 !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #86

  • 65 куцо пиле

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "забрави":

    Така е.
  • 66 Орбан

    9 3 Отговор
    "Соросоид" е ъпдеитнатият вариант на нещо като като "кулак" или "враг на народа"
    Соросоида е публично надупил се на спонсора си палячо, който се мисли за умен и убаф.

    Коментиран от #88

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 куцо пиле

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "евродебил":

    Ай, ай, ай! И аз.
  • 69 куцо пиле

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Преторянеца":

    Прав си!
  • 70 куцо пиле

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "mg10022":

    Много си прав
  • 71 ТтТ

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Преторянеца":

    Обикновено обслужва неговата втълпена братска родина Русия!!! Това е соросоид!!!
  • 72 куцо пиле

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "толерантен":

    И ти си прав.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 куцо пиле

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "несведущ":

    Много точно!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 куцо пиле

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "балама":

    И ти и Хайнщайн сте много прави
  • 77 куцо пиле

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иво Минджев":

    Мноооого ефтин и мижав. От там му е фамилията.
  • 78 Генерал

    17 2 Отговор
    Баш тоя 'филантроп' през 90-те атакува английския паунд и ограби от англичаните над 1 милиард долара. Същото направи в Малайзия, Тайланд, Филипините и куп други азиатски страни, Източна Европа, някои страни от Третия свят, и някои постсъветски републики.
    И до какво се свежда филантропията му - да ограби един народ с тотална приватизация и финансови спекулации и след това на час по лъжичка да му отпускаш финансиране на проекти, с които да зарибяваш соросоиди за целите на глобализма?!

    Всички НПО и особено тези, финансирани от Рептила работят за разпадането и на по-малки държави, суровините на които да се грабят по-лесно. Изобщо терминът неправителствена организация се оказва оксиморон, защото след като се издържат от чужбина, те преследват целите на други правителства. А соросоидите са безотечественици. Те са добре там, където са добре платени.
    На хората в света започна да им светва, че необузданата глобализация причинява повече вреди, отколкото ползи на човечеството. "Свободата", за която говорят неолибералите като Сорос, е останала само в хипермаркетите при избора на колбаси.

    Коментиран от #89

  • 79 прав си

    8 2 Отговор
    до 78 генерал
    Изключителен и точен коментар, и дано поне се напълни някоя соросоидна глава четейки го, ха дано но надали чакат си гранта !
  • 80 Коментатор

    2 11 Отговор
    ''Соросоид'' е термин, измислен от руските поддръжници на хибридната пропагандна машина на Русия с цел манипулация на общественото мнение чрез злепоставяне на демократичния западен модел на мислене и разбирания. Чрез това определение се поставят под един знаменател и се лепи етикет на всички с дясноцетриски и либерални разбирания, единствено с цел злепоставяне и омаловажаване на подобни схващания. Подобена е думата ''джендър'', което всъщност означава ''пол'', но от пропагандните центрове се умишлено се влага негативен смисъл, пак с цел промиване на мозъци и прекършване на всякакви дискусии и различни мнения, различни от болшевишко-путиноидни схващания. С тези похвати да се създават и лепят етикети се демонстрира гьобелсовия модел на противниците на западната демокрация за прекършване на свободата на изразяване и на различни становища в обществото, което е пагубно и характерно за съвсем други общества.

    Коментиран от #81, #94, #95, #105

  • 81 В огледалото

    6 2 Отговор

    До коментар #80 от "Коментатор":

    И те тва е джендърски соросоид!

    Коментиран от #96

  • 82 Кака

    5 2 Отговор
    Така наричаме тези, които водят човечеството към ада. Тяхното мото е: противопоставяй и владей. Например всички мъже са на силни и, а ние жените сме жертви на насилие. Децата ни могат да са от третия пол по избор и. т. н....
  • 83 куцо пиле

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    Ееее, ти точно, все се афишираш като копрофил.
  • 84 куцо пиле

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "сорош вън":

    ДА! ДА!...осем пъти главно ДА!!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 куцо пиле

    7 1 Отговор

    До коментар #64 от "ПЕНКО":

    Абе не е баш така. Заради специфичната си историческа съдба са се селектирали доста умни, но и доста комплексирани- насъбрали са много страх от столетия насам. А страхът е антипод на великодушието-трудно се съчетават. Затова във фолклора на различни народи все ги представят като алчни, користолюбиви и измамни. Обаче това не е добре да се обобщава категорично за всички защото се затваря един порочен кръг във взаимоотношенията им с другите народи, от който няма измъкване. Още повече, че според мен още от древността текат процеси, които превръщат еврейството от вид етнос във вид идеология. Целия свят е пълен с юдеи и повечето от тях генетически не са такива. Генетическите юдеи са по-скоро грозновати- ниски, набити, къдрокоси и доста рано жените им добиват изглед на пълни възрастни мъже. Имат вродена музикалност като нашите цигани, но са много по-интелигентни и са развили умопомрачително невъзможна комбинация от възприемчивост към чуждите култури съчетана със силен общностен егоизъм. Когато няма външна заплаха, която да ги сплотява, се надлъгват един друг със същата страст, с която лъжат другите-нещо като национален спорт, подобно на цинцарлъка на нашите габровци
  • 87 Матей

    8 1 Отговор
    Соросоид,форумно понятие,създадено от неизвестен гений,измислял съм доста,но не и това.Означава агент на Сорос,платен драскач по форумите с парите на НПО-та,плъскащи жлъч и повърнЯ.нЕ МОГАТ ДА ПОСТИГНАТ НИЩО ОСОБЕНО,ОСВЕН да предизвикват отвращение.

    Коментиран от #92

  • 88 куцо пиле

    8 0 Отговор

    До коментар #66 от "Орбан":

    Точно такива са всичките и бих добавил, че ако ги наредиш от различни националности един до друг много ясно ще се види, че са адски еднакви, независимо от етноса. Човек би си помислил, че ги избират и по някакви критерии за външност. Или това е следствие от отработеното умение да си придават вид на щастливи преуспели марионетки извиращи от зловеща паралелна вселена. Със сигурност имат обучение и за PR.
  • 89 куцо пиле

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "Генерал":

    Много точно обобщение!
  • 90 Да ама не

    11 1 Отговор
    Соросоидът изобщо не е наивник. Соросоидът няма нищо общо с идеалистите, интелектуалците и истинските филантропи. Преди всичко, соросоидът е дърво без корен. Соросоидът е родоотстъпник - мрази корените си, мрази автентичната култура на страната си. Соросоидът е свръх меркантилен, лицемерен, ненавистен към отделните хора, ненавистен към народа си, безразличен към съществуването на страната си. Соросоидът е фалшив и превзет. Соросоидът е посредствен като образование и интелект. Соросоидът е лъжец.
    С две думи, соросоидът е мръсна гад.

    Коментиран от #93, #99, #100

  • 91 //Ибн ал ебн

    4 2 Отговор
    Филантроп,колко да е филантроп ?Поклонник на демона хермафродит Бафомет
  • 92 Колчо Слепеца

    7 1 Отговор

    До коментар #87 от "Матей":

    Не само отвращение, но сплотяват инако мислещите / което е добре / .
  • 93 И още нещо

    9 3 Отговор

    До коментар #90 от "Да ама не":

    Соросоид е грозният образ на човеконенавистната идеология на съвременния икономически либерализъм и пазарен глобализъм. Соросоидът е манипулатор и маша в ръцете на един капиталистически елит, който цели унищожение на националните държави, за да подчини и превърне хората в евтина работна ръка, в безмозъчна маса, която няма минало и няма бъдеще.
  • 94 куцо пиле

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "Коментатор":

    Адски забавна храчка, с която си успял да демонстрираш, че притежаваш всички недостатъци, в които обвиняваш другите. Но има една груба грешка: Думата "джендър" може да замести думата "пол" само в много ограничени ситуации, поради което не може да бъде отъждествена с нея. В английския език като тъждествена на нашата дума "пол" се използва думата "sex". Тя обозначава ясно дефинирана характеристика на биологичните видове произтичаща от типовете хромозоми в клетките (x-хромозома и y-хромозома), които определят ролята на индивида в размножаването на вида. При операциите на гениталиите хромозомите в клетките не се променят, така, че няма истинска промяна на пола, а само промяна на "джендъра"- въображаема представа за "пол" създадена на психологическа основа. Още няма категорични доказателства за някакви биологични причини за "джендъризма". Има медици, които го твърдят, но учените-медици, които не го приемат са повече. Съвременната медицина срещу добро заплащане може доста да подпомогне половата илюзия на джендъра и това е предпоставка да се развие един доходоносен бизнес. Това ме кара да вярвам повече на втория тип медици, които държат на чистотата в науката си.
  • 95 куцо пиле

    8 0 Отговор

    До коментар #80 от "Коментатор":

    Понятието "джендър" съответства повече на нашето понятие за "род" в граматиката (мъжки, женски и среден род на някои граматически категории-съществителни, прилагателни, страдателни причастия,...). Ако го обобщим така, че да излезе извън сферата на граматиката ще се приравни към понятието "джендър". Реално в това понятие има много малко "биология" и "граматика" и ужасно много "идеология" произхождаща от омразна на широките маси "мръсна политика", която е продукт на плетеница от конкретни икономически интереси. Е това е точната причина понятието "джендър" да се натоварва с презрението на широките маси. Според мен много сериозна и обективна причина. Сори.
  • 96 куцо пиле

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "В огледалото":

    Може и соросоиден джендър, как мислиш?
  • 97 Бай Хой

    3 8 Отговор
    Много е просто, соросоид е ДУМА която руските подлоги (наричани за кратко русороби) използват когато няма какво да измислят искайки да определят всеки Обичащ България трезво мислещ човек се опита да им опонира. И понеже русоробите са до такава степен отдадени на робията си че затъпяват с всеки изминал ден (не че някога са имали мозък в тиквите). Тази дума се вкара в употреба от най-голямата руска подлога Болен педераСидеров и се тиражира от всички негови съратници от дървените тикви подържащи незаконната БСП-БКП.
  • 98 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    соросоидът ще е добре.......в Белене..!!!!!.айде може и на слънчев бряг....Ловеч де...
  • 99 куцо пиле

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Да ама не":

    Много точно и вярно!
  • 100 нервен ( разбивача на тролове )

    2 4 Отговор

    До коментар #90 от "Да ама не":

    Ххм като видях заглавието реакцията ми беше wtf ... обаче статията е интересно написана ....но твоето писание е №1 ... соросоид=руска подлога ... едни и същи ... единствено това на кой се дупят ги различава
  • 101 куцо пиле

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "САМО ЛЪЖИ":

    Точно това си помислих и аз, когато в статията стигнах до думата "позатихнала"-спрях да чета повече, ослепителна лъжа, просто няма как да не я забележи човек, колкото и тъп или неуверен да е. Стандартен трик за дезориентиране на неопитен или колеблив противник. Елементарен блъф на губещ, който е изразходил всичките си муниции, жалка работа.
  • 102 Бреееей

    4 1 Отговор
    Тук е моментът да предложа, напишете в Гугъл "Протоколи на ционските мъдреци" ги прочетете. Само 24 протокола са.

    Коментиран от #103

  • 103 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Бреееей":

    Даам понеже явно си начетен по темата ще ти кажа какво да прочетеш още просто защото смятам че ще ти е интересно . Книгата, за която става дума, е на Морис Жоли срещу Наполеон III, публикувана през 1864 в Брюксел – „Диалог в Ада между Макиавели и Монтескьо“
  • 104 Един

    4 0 Отговор
    Сорос подпомагал ! ХА-ха-ха-хахах! После стана за нас стана :"Ах, ах"
  • 105 Абе соросоиде

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Коментатор":

    Я ни обясни кой е тоя „демократичен западен модел на мислене”? Я ни кажи каква е същността и.принципите в това мислене, ако не искаш да смятат хората че соросоидите само бръщолевите празни приказки.

    Коментиран от #108

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    соросоид е новото фашист при платения руски трол и ватника дето немогат да си обяснят процесите които се случват .много е лесно да прехвърлиш проблемите на страната ти на злия 100 годишен евреин вместо да погледнеш точно в тяхната посока. в българия путиноидите го използват като синоним на русофоб.реално такива са всички хора които вече са се оттърсили от комплексите на комунизма и наследството му за разлика от масовката техните идеи обаче няма как да бъдат приети или осъзнати от зомбираното българско население което боледува и за съжаление все по тежко от кумунистическите натрупвания и носталгия.тревожното е че масовката създава нови свои изкривени подобия ,които въпреки че не са живяли през комунизма имат същите илюзии и рефлекси като техните предшественици.затова и сме черна дупка в европа.дори румънците вече не са с толкова робска психика !
  • 108 Коментатор

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "Абе соросоиде":

    Ще се опитам да обясня, макар че нямах никакво намерение да влизам в дискусии по темата. Демократичен западен модел на мислене означава: възможността всеки да може да изказва свободно мнението си за процеси и събития в обществото. И заради това да не бъде облепван с етикети като ''соросоид'' и други подобни. Защо е важно всяко свободно изразено мнение? Защото многообразието от идеи движи напред обществото. А лепенето на етикети като ''соросоид'' е ''хракча'', както един се изрази тук, по тези които мислят различно от масата и е оклеветяване на инакомислието по презумпция. Ако всички мислехме еднакво едва ли щяхме да мръднем от коменната ера. Всяко мнение заслужава да бъде чуто и това, че се изказва друго становище не може да бъде причина някой да се облепя с безумното и лишено от разионален смисъл прозвище ''соросоид''. Всеки трябва да има право да казва каквото си ще. Дали ще е глупаво или гениално е друг въпрос, но ''соросоид'' е дума натоварена с толкова пропагандно значение, че за мен нищо не означава. Значение има само смисълът на казаното... дано си разбрал каква е същността този начин мислене, а не плямпатето на стереотипи от бетонирани мозъци...
  • 109 Коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Сърбин женен за хубава българка":

    Сръбският ми звучи доста нескопосано и селски, като македонския, ама все едно говорен от цигани.
  • 110 Коментатор

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Преторянеца":

    По-добре, преди да даваш мнения, се научи как се пише преторианец. Невежият да дава ум на другите и да се мисли за римски мислител, едва ли не, е подигравка.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.