Last news in Fakti

1 Август, 2019 19:00 3 095 15

Поколение "Конникът без глава"

  • парашут-
  • горяни-
  • диктатура

Протестите от февруари срещу цените на тока показаха, че търпението на обществото не е без граници

Поколение "Конникът без глава" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скока с парашут има няколко „технически“ етапа. Първоначално ти скачаш сам, или някой те бута в пространството. И в двата случая минават няколко безкрайни минути на летене в безтегловност. Парашутите са два. Един на гърба и втория резервен, на гърдите за сигурност в случай на засечка на главния парашут.

Моментът на разтварянето на „чадъра“ е съпроводен макар и за секунди, от губене на съзнание. Причината е разтегателността на гръбначния стълб, която реагира на шока между скоростта на падането от земното притегляне и внезапната спирачка от парашута, която се противопоставя на падането.

Актуалните български събития много приличат /досущ/ на скока с парашут. Защо? Защото в една Франция например се направиха стотици филми, написаха се стотици книги, публикуваха хиляди статии за периода на немската окупация, съпротивата срещу диктатурата и победата на демокрацията. Само опери не бяха посветени на събитията 1939 – 1944 година. В сравнение с това за миналото в България – с малки изключения, не се знае нищо! Още по-голяма е разликата с Германия.

Ако има народ който с основание може да се срамува от миналото си, това безспорно е Германия. Нацизма, Холокоста, Щази. При запознаването с тези периоди само студена пот може да потече от всяка нормална глава. Но немците извадиха миналото си пред всички и превърнаха тъмнината в светлина. Никой не би си позволил днес да упрекне Германия в незнание, прикриване и липса на Демокрация. С начина по който немците подходиха към миналото си, те се превърнаха в пример.

Пример за някои, но явно не за всички! Какво пречи на България да постъпи и тя като Германия? Днешните протестиращи са с уважителни искания. Желанието им да живея нормално е разбираемо. Но политическите им познания не са убедителни. Кой от тях е чувал за Славчо Трънски, Добри Търпешев, Борис Арсов, за Горяните, за Димитър Списаревски, за Г.М.Димитров, /освен че е метростанция/, за Ценко Барев? Никола Мушанов е софийски булевард, но кой е човекът който носи това име? И ето приликата със скока с парашут. България бе блъсната без съответната подготовка в пространството. От тотлитарна централизирана икономика в капитализъм без правила.

Един батальон медийни палячовци отвличаха вниманието на хората или със зрелища или с пози на знаещи, разбиращи и напътстващи. Въпреки, че изкараха по някой курс на Запад, никой от тях не осъзна, че имат възпитаваща роля и просветителско задължение към редовите български граждани. Консумация вместо Демокрация. Абитуриенти се напиват като прасета, а приятелките им напомнят „Дамата с камелиите”. Всичко това пред влажните от умиление погледни на техните родители. Джипа и мутресата станаха символ на социалния успех. Все пак се чуват тук и там гласове против чалгата и силикона.

Добронамерени българи започват да питат за стойностите и ценностите на младите. Но как ще стане това когато софийски сноби се замерят с цитати от Фридман и Кейнес, без да знаят дори кои е Иван Тодоров-Горуня. На протестите се появиха фланелки с името на Джорж Оруел. Много добре, но аз бих се радвал да прочета или чуя някъде и името на Пеньо Пенев. Друга преграда към опознаването на собствената си страна е сбирщината зубрачи на чужди рецепти: НПО-та, фондации и асоциации с пари от чужбина. Всички те в едно и също време дават акъл без да имат практически опит, нито по отношение на Демокрацията, нито по отношение на Капитализма.

Тези всезнайковци говорят от името на „обществото“, без да са избирани от него и „де факто” му пречат да се изяви. Гражданското съзнание се ражда в условия на борба, не пред телевизора или салатките. В резултат на привидната информация, на „Жълтата преса” и сапунените сериали вниманието на хората бе отклонено и разграбването на държавата премина сравнително спокойно. Монополите в икономиката съвпаднаха с монопола на партиите. В България заработи един вид партиен капитализъм. Квотите на президента и на парламента в Съдебната система гарантираха имунитета на „елита”. Енергетиката, телекомуникациите, банките, медиите, транспорта, всички жизнени за страната потоци бяха разпределени между, има- няма, хиляда души и техните семейства.

Протестите от февруари срещу цените на тока показаха, че търпението на обществото не е без граници. Втората вълна протести с политически привкус пропъди депутатите и предизвика предсрочни избори. Техният резултат освен, че разочарова, показа невъзможността на системата да се реформира от вътре. Конституцията с абсурдният избирателен закон пази монополите и пречи на участието на гражданите в управлението на страната. Остана изборът между Терминал 2 и улицата. Станишев и Орешарски и Местан допуснаха фатална грешка. Тежестта на личността Делян Пеевски.

Преля чашата на допустимото. Опиянена от нови надежди, България литна в пространството без резервния парашут на Демокрацията. Архитектите на прехода бяха пропуснали да ѝ го закачат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    30 0 Отговор
    Всичко родено след великия преход е повърхностно и елементарно....ВСИЧКО...и не са виновни ,това им се спусна и те се пуснаха по течението ....а вече се размножават....а това са хора без съдържание ,за тях вещите дават стойност на човека...и са готови на всичко за да ги придобият...
  • 2 Бг журналистика

    11 16 Отговор
    Кефи ме човек, дето не е скачал с парашут, да описва детайлно скок на скачали. Оттам цялата статия е в безтегловност

    Коментиран от #14

  • 3 Бг журналистика

    10 5 Отговор
    Пък на илюстративната снимка даже не е парашутист, а турист платил си за парасейлинг.
  • 4 плевен

    5 15 Отговор
    1. Германия не може да бъде пример /а може би трябва/, щом в детските градини не сервират свинско заради мюсулманите. 2. Пеньо П. бездарен нагаждач, пробутван от комунистите за поет. 3. Горуня- комунистически функционер, опитал се да свали Живков и убит за това. 4.Оруел-разкаял се комунист и досаден писател. 5. Но кой е Чеков, и защо ни натрапва модела на френските либерали. Или да разкаже за колаброционизма на цялата френска нация.

    Коментиран от #13

  • 5 анова

    6 4 Отговор
    Добра статия не виждам само за какво трябва да се срамува ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #6

  • 6 Няма начин

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "анова":

    Германия единствена от страните с концлагери и каторги е загубила война, ще се срамува и още как!

    Коментиран от #7

  • 7 анова

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Няма начин":

    ГЕРМАНИЯ ДАДЕ НА СВЕТА НАЙ ДОБРИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В СВЕРАТА НА ВСИЧКО войната я загуби заради липсата на ресурси
  • 8 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    Написано е: " Конституцията с абсурдният избирателен закон пази монополите и пречи на участието на гражданите в управлението на страната !" Това е точно така и.........НЯМА демокрация, а има див шуробаджанашки капитализъм, но по линия на БКП !!! Германия след ПСВ не е самостоятелна страна!!! Тя безспорно е страна на таланти, но загубва ВСВ само и единствено,защото я ЗАПОЧВА с финансирането и насъскването и към СССР от САЩ. Преди това ,когато покорява цялата Европа"великите сили" мълчат като насрани, нали ? Сега САЩ се опитват да я въвлекат в Персийската криза и въпреки Конституцията и , сигурно ще успеят. Както я направиха съучастник в бомбардировките над Сърбия !! Санким - не сме сами и създадоха Косово !! № 4 "Плевен" В съжденията Ви има известна истина, но сте прекалено категоричен. В живота нищо не е бяло, нито черно..... Много сивота, уважаеми, много !!!

    Коментиран от #9

  • 9 анова

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран БГ":

    Разумен коментар Благодаря Ви
  • 10 Госあ

    9 0 Отговор
    Кога биха се върнали в България всички хора с нещо в главата и можещи да правят нещо с ръцете ? Мисля че това би било по лесно за самостоятелните хора, но семействата - много трудно. И защо най нагло дори самите политици ти казват че като не ти изнася да хващаш самолета. Такава наглост и безочие няма никъде другаде.
  • 11 от високо

    5 1 Отговор
    Парашутист скача с парашут но не му се отваря парашута.Пробва резервния но и той отказва и лети свободно надолу.В един момент вижда човек лети нагоре срещат се и парашутиста го пита-Как да си отворя парашутите, а оня-Не зная аз съм сапьор :) !!!
  • 12 Помнещ

    3 1 Отговор
    Я виж ти, сетил се някой за ЦЕНКО БАРЕВ? Ами попитайте голямата,, земедАлка"Анастия Мозер за Него! Интересно какво ли прави баща и в гроба!
  • 13 Пилот

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    До плевен : Понеже навремето съм завършил ВНВВУ Г. Бенковски в Долна Митрополия, профил гражданска авиация, много е вероятно да съм имал "интимни отношения" с майка ти (или сестра ти) по време на някоя градска отпуска.... Което в някаква степен ни прави едно щастливо семейство... Затова не бих си позволил да критикувам убежденията ти. Успех ! :-)

    Коментиран от #15

  • 14 Константин Милованов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бг журналистика":

    При динамичния удар, специално мъжката част на скачалите, знае колко е важно да си подредил "пакета" предварително с бедрените колани около него😉😉
  • 15 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пилот":

    Това училище беше изключително за децата на комунистическия елит.Кажи ми с какъв успех влезе там, и ще ти кажа как дори не приемаха документите на "неблагодеждни" отличници. Съдейки по написаното от теб, мога да кажа, че ти си бил над средното интелектуално ниво. Там имаше доста по-прости момчета.