Last news in Fakti

10 Август, 2019 13:11 2 005 32

Библейското страдание

  • александър урумов

Земният живот на човека не е ли воюване...? Йов 7:1

Библейското страдание - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът очевидно е риторичен и отговорът очевидно е положителен.

И очевидно според Йов има и друг живот, продължаващ след земния живот – библейският герой е наясно, че душата надживява тялото.

Но тук, под това небе, този наш живот е воюване.

За какво воюване обаче говори Йов, наричан още многострадален, в тази книга, смятана за по-древна от Мойсеевото Петокнижие?

Йов не беше воин, той беше скотовъд.

„Най-знатният човек на изток“ – така го определя Библията.

И в един ден той изгуби всичко!

7 хиляди овце, 3 хиляди камили, хиляда волове...и още, и още.

Но не само животни!

Йов изгуби в един миг седем сина и три дъщери.

Какво прави човек в такъв момент на смазваща болка?

При среща с такава непоносима болка човек има само два варианта.

Първият вариант е мъката да го смаже под себе си и той да потъне надолу в скръбта.

Вторият вариант е да отскочи от болката като от трамплин – прости на себе си и на другите.

Жената на Йов избра първото.

Йов избра второто.

Автор: Александър Урумов, urumov.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    8 4 Отговор
    За да бъдеш воин не е нужно да губиш всичките си деца, овце и кози. Не знам в какъв ред да ги сложа,щото ми се струва че автора ги слага на кантар. Нужно е с цялото си съзнание, без никакви емоции да избереш пътят на воина.
  • 2 ганчо зубидренката

    5 8 Отговор
    Мога само да напиша...БОЖЕ-ГОСПОДИ...Не съм се интересувал от господина,но е по-добре да държи проповедите си,в сградата на евангелистката си църква...
  • 3 среднощен

    6 2 Отговор
    Йов нямаше опита и надеждата произтичащи от Възкресението на Господ Иисус Христос дарени за всички нас..! Затова и неговата вяра е сочена за пример и подражание в Старозаветните книги! Тази величествена вяра е сочена за пример и в Новозаветните времена, защото е жив пример за срещата на Божествената Любов с човешката любов..! При тази дивна среща на любовта нима Бог не му дари отново здравето и повече - нима не му върна децата..!!?За жената нищо не се казва..?
  • 4 Госあ

    6 3 Отговор
    Воин не се става след поражение - след дъжд качулка (но по добре късно отколкото никога), воина е готов преди битката. А когато всички са воини, много често битка няма.
  • 5 Ужас

    5 2 Отговор
    Тоя направо прекалява, да си въобразяваш, че смисъла на живота е свързан с воюване, е крайно отвратително. Земи потърси адекватна помощ, дорде не си се фанатизирал.....

    Коментиран от #11

  • 6 Давид

    6 1 Отговор
    А българския вариант е : жената на Йов избра : Адам и Ева и замина за Англия а Йов остана в България и се пропи ;)
  • 7 Бг-то

    4 3 Отговор
    Урумов обясни ни защо и как Йов е загубил всичко,след като е бил най-праведния човек.Кажи да знаят хората,че твоят бог е позволил на дявола да разбие живота на човека само заради един облог.Виж се на какъв бог се кланяш.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    2 1 Отговор
    Явно за някои бройката е по-важна от съдържанието да градира така загубите: 7 хиляди овце > 3 хиляди камили > 1000 вола > седем сина > три дъщери. Може би ако е имало и 500 кози те щяха да са сложени преди синовете, да?
  • 10 Не религиозен

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бг-то":

    Еее, хайде прочети още веднъж книгата Йов и обърни внимание на "облога"... Това беше наистина тежко изпитание за Йов, но ВЯРАТА и ВЕРНОСТТА му показаха "24 карата" . Знаеш, че злато и сребро се изпитват чрез огън ! А всичко, което загуби и приятелите и жена му беше подложено на оценка...А какво е богатството без верността на тези, с които споделяш живота?

    Коментиран от #13

  • 11 а не бе

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ужас":

    ми те такива като тоя са виновни за една камара човешко изтребление предизвиквайки военни конфронтации заради говорещи мъртъвци и летящи вълшебници
  • 12 Иванов

    0 0 Отговор
    Ще ви кажа моето мнение, а то е, че Йов е станал жертва на "зло око". Той е бил толкова чист човек, че даже и дяволът му е завидял. Мислете дълбоко по този въпрос!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не религиозен":

    Сестро, не се опитвай да коментираш всяка тема, за добро ти го казвам. Има теми по които мълча като риба, защото каквото и да се каже е наказуемо според Закона!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    И кое от това, което казах в коментара си е наказуемо според Закона?
    Поправи ме, моля.

    Коментиран от #15

  • 15 Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    За да коментираш Йов савловите евангелия не ти вършат никаква работа, нужна ти е светлината на Тора. Само в Нея има височина и дълбина и необятно пространство, защото съзнанието ти се свързва със Съзнанието на Ангела, който Я е написал. А не всичко е необходимо да се излага на показ и пред една доста шарена, бих казал аудитория.
  • 16 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    А това "зло око" чий продукт е според дълбините и висотите та чак измести дявола?

    Коментиран от #24, #26

  • 17 Изумен

    2 3 Отговор
    Всички сме кожени торби пълни с кокали, вода и бактерии. Имаме малко време в този вид и после отиваме за рециклиране - ставаме трева и жълъди. Какви воини, какви страдания? Живей до дупка и като те качат в болницата на количката без турбо и кожен салон, финализирай с колекция от спомени! Това е.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Изумен":

    Аха "колекция от спомени" 😂 , това звучи като колекция от турбо фолк. Ама такива хора треат да бъдат най много шофьори, а те за колекции от спомени пишат 😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 19 гост

    1 2 Отговор
    Просветените, кое поколение скотовъд трябва да си за да имаш многохилядните стада по-горе? С други думи, колко години би ти отнело от стадо с 50 овце да станат 7000 или от 20 камили 3000 и какви ресурси изисква. Откъм синове и дъщери ще го докара, ама другото си приказка е само за вярващи. То и според вярванията на масаите, всички говеда са техни, без значение кое племе ги е отгледало..., но пък тя вярата е ирационална, така че всичко е О.К.

    Коментиран от #21

  • 20 Смотан

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Изумен":

    Те доста така направиха живяха до някой завой. И хлоп.
  • 21 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    "Патриархът" в древността е бил собственик на всичко, което принадлежи и на децата му с тяхните семейства, и на слугите му с тяхните семейства..!? Като водач на едно "малко племе" той е могъл да притежава доста голям брой животни..!

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "среднощен":

    Тоест скотовъд с голямо семейство и много слуги които също са имали големи стада?! Интересно, но пак не отговаря на въпросът къде по наследствената верига се намира, защото явно не е от първите и не е започнал от нула, нали?! Може би е бил нещо като крал или султан, който по "божията воля" наследствено притежава всичко е определен район, защитаван от армия, но с случая ще е крал, а не скотовъд май, а?! Друг, е въпроса ако е скотовъд, за чий са му тия десетки хиляди добитък, щом като същият стандарт би поддържал и с хиляда?! За колко глави добитък може да се грижи един човек или колко души са необходими за 20 000 стадо?

    Коментиран от #23

  • 23 На такъв

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    кат тебе кажи му Ганю балкански и го остави
  • 24 Смотан

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Не религиозен":

    Опропастихте тотално нещата уей.
  • 25 Изумен

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Бориш се за няколко милиграма ендорфин. Включително и тук. атова ядеш люто - за да получиш ендорфина предварително за да понижи болката, но това надали го знаеш. Когато правиш секс, когато ядеш, когато се...еш, мозъка те награждава с ендорфин. Всичко се прави заради това! Всички попски дрънканици целят подтискането на този процес, защото щастливия човек се управлява трудно. Затова втълпявай на тъпанара чувство за вина от всичко / грях / и опъвай жена му, докато той ти прощава. Запомни ли? ЕНДОРФИН! С уважение - Велзевул.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Смотан

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Не религиозен":

    Више сега добре си по играхме, но госпожа змия не е трябвало да залита по мюсюлмани със зли очи. Лошото е, че сега дори светая сетих ми е малко компроментирана.

    Коментиран от #27

  • 27 Смотан

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Смотан":

    А това зло око нещо не вижда къде не се е набутало последно време дано има слънце, че да свети малко по силно поне малко да освети и злите очи. Че да заприлича на свети очи.
  • 28 Джен

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Изумен":

    Гостът, в момента, се бори за мелатонин, защото по това време си ляга, утре, към четири и половина, му говори за хормоните на щастието, но имай предвид, че ще ти "сипе да ядеш", тъй като е доста "на ти" с биологията! А относно коментарите ти, мога да кажа, че са прагматични, но са изпълнени с ирония. Пожелавам ти да започнеш да се чувстваш като нещо повече от "торба кожа", но за това трябва да се работи! Успех!
  • 29 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Изумен":

    Няколко милиграма е твърде висока концентрация. Не е добре. Запомни, ендорфините, допа - производните и хормоните на надбъбречните жлези са за аматьори. Много ниско ниво играчи. Следващият левел е висшата нервна дейност и ментални усещания. Хормоналната регулация е низша еволюционно.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 30 п.п.

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    тия милиграми ендорфини като пред умирачка бе човек ;) Давай го по спокойно.
  • 31 Изумен

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Тайната на гениалността се крие в кръстоска на родител с творческа дарба и родител с умствено отклонение. Висшият левъл е разходка в парка на лудоста. Ако не внимаваш, може да се изгубиш без да разбереш.
  • 32 Смотан

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Почини си малко почна да затормозяваш клетките на неизползваните мозъци. Дават на късо. Дай им малко шанс да бъдат завихрени във собствената си илюзия.