Last news in Fakti

11 Август, 2019 10:40 13 719 107

Русия ще рухне сама

  • русия-
  • питър елцов-
  • запада

Анализ на историка Питър Елцов

Русия ще рухне сама - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Русия върви по пътя на бавното унищожение, защото най-големият ѝ проблем е вътрешният. Тази евразийска държава няма национална идентичност, която би била приложима за цялото ѝ население, пише американският историк Питър Елцов. В портала Onet той уверява, че отброяващата секунди бомба на сепаратизма, от която Путин толкова се страхува, ще избухне след 10, 20, максимум 30 години.

През последните 10 години американските експерти по международни въпроси, както и политици, все повече гледат с опасения към Русия. Страхът пред нея нарасна особено, когато бе разкрита намесата на руските власти в президентските избори през 2016 г., пише американският историк Питър Елцов в портала Onet.

„Те се намесват и в момента. И се очаква отново да се намесят по време на следващата предизборна кампания ", заяви наскоро бившият специален прокурор Робърт Мюлер по време на изслушване по „руския случай "в Конгреса на САЩ. „Ние действаме в мащаб, какъвто преди няколко години никой не би очаквал”, пише офицер от разузнаването в New York Times през юни за интензивните атаки срещу руската енергийна мрежа в отговор на хакерството.

„Но какво ще стане, ако най-голямата заплаха за Русия не са САЩ или някоя друга държава, а самата Русия?“, Пита Елцов.

През последното десетилетие Владимир Путин „анексира“ бивши съветски територии, организира кибератаки срещу чужда инфраструктура и отмени много правителствени решения в защита на демокрацията. „Русия може да изглежда като могъща сила, но в действителност тя е много по-слаба от империята на Романови или от СССР”, обяснява авторът.

Най-големият проблем на Русия е вътрешният: тази голяма евразийска държава не е създала такава национална идентичност, която да се отнася за цялото ѝ население. Милиони руски граждани проявяват само съмнителна лоялност към държавата си. Щом Москва отслаби строгия контрол на местните избори - а това може да се случи, само когато Путин престане да бъде президент - тези групи ще се опитат да получат независимост.

„Като антрополог, историк и политолог, живял дълго време в Евразия, вярвам, че бомбата на сепаратизма, от която Путин се страхува, ще избухне след 10, 20, максимум за 30 години“, уверява той.

Това ще се случи по три причини. Първо, сепаратистките движения в Русия са много силни. Пример са Татарстан и Башкортостан, две автономни републики в централна Русия. Там има много силни националистически организации, които призовават за обединение с тюркскоезичните или угро-финските общества в региона. И двете области си спомнят годишнината от завладяването на Казан от Иван Грозни през 1552 г., което за двете страни означава загуба на независимост за 500 години. По време на войната в Чечения в началото на 21 век ясно се виждаше, че сепаратистките движения в Русия могат да бъдат много дълги и кървави. И това се отнася не само за националните малцинства, защото руснаците, които живеят в Сибир, богат на суровини, в Урал и Далечния Изток, също се опитаха да постигнат независимост, подчертава историкът.

При наследника на Путин напрегнатото единство на държавата може да се пропука под натиска на сепаратизма. Човек може само да спекулира кой ще бъде следващият лидер, но най-вероятно той ще бъде назначен от самия Путин в края на президентския му мандат. Не е ясно обаче дали наследникът ще може да поеме контрола над различни групи и региони с твърда ръка. При липса на система от проверки и баланси, както и на силни институции, контролът на центъра е най-вероятно необходим, за да се гарантира продължаващото съществуване на тази страна като цяло. Заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Вячеслав Володин може да дочака думите му да станат реалност: „Докато има Путин, има и Русия; няма Путин, няма Русия. "

Второ, идеологията, обединяваща Русия, няма същата сила на влияние като предишните ѝ колеги. Путинизмът е агресивна смес от идеята за евразийството и това, което ултраконсервативният философ Александър Дугин нарича Четвъртата политическа теория. Евразийството е мисловна школа, появила се през 20-те години на ХХ век сред антикомунистическите емигранти. Тя говори за специалната роля на Русия като оригинална цивилизация, която не принадлежи нито на Запад, нито на Изток.

Въпреки силата на тази идеология,, тя не може да се приравни с идеологията на силата на царете в бивша Русия или с марксизма-ленинизма. Царството е създало истинска нишка, свързваща руския народ от векове. Марксистките идеи за равенство, както и разпределението на имуществото, всъщност са привлекателни в много страни в постколониалната ера. В днешно време регионалният национализъм, прибягващ до лозунги и популистки програми, е много по-сериозна заплаха за либералния ред от новия авторитаризъм на Путин.

И в заключение: настоящата интелектуална и икономическа ситуация в Русия е много по-лоша, отколкото по времето на царете или в съветската епоха. В царско време европейците идват в Русия, за да работят като лекари, да преподават в университети, да провеждат изследвания и да отварят предприятия. Въпреки чистките и престъпленията, съветските власти създават сравнително добри условия за живот на напреднали учени, ако не се противопоставиха на системата. Днес висшите учебни заведения и науката в Русия са в бедствено състояние. Икономиката разчита на добив и продажба на суровини, но няма признаци за модернизация. Най-важното е, че децата на руския елит предпочитат да учат и живеят на Запад, подчертава Питър Елцов.

Светът трябва да е готов за разпада на Русия. Това е най-добрият метод за действие, който САЩ и техните съюзници могат да предприемат - комбинация от стратегическо търпение и сдържащи действия - със силен акцент върху търпението. Прагматичното сътрудничество с Путин не е умиротворение, а „Реалполитик”, насочен към осигуряване интересите на Съединените щати. Най-важното е американските служители, включително президентът, да се срещат редовно с Путин и хората около него. Няма нищо лошо в разговорите, отбелязва авторът. Второ, САЩ трябва да прилагат стратегията „услуга за услуга“ - това е единственият език, който Кремъл разбира. Русия може да се въздържи от определени действия или да ги промени, например, по отношение на диалога с талибаните, подкрепата за режима на Николас Мадуро във Венецуела, в замяна на определени услуги от САЩ, обяснява той.

САЩ трябва да преосмислят настоящата стратегия за санкции - в някои случаи да ги отменят, а в други да я засилят. Студената война беше спечелена не заради санкции, а защото жителите на СССР, включително някои от най-високите слоеве на властта, загубиха вяра в идеологията и мислейки за своето бъдеще, се съсредоточиха върху Запада, обобщава историкът.

„Същото може да се случи и днес, когато Русия е на път на бавно унищожение. Не е необходима външна намеса”, обобщава американският историк Питър Елцов в статия за портала Onet.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    111 27 Отговор
    Ко каза, ко?

    Коментиран от #57

  • 2 Ахахах

    192 51 Отговор
    Анализ на ПитЪр Елцов... продажно келешче на американска хранилка. Бленува си то! При такива патриоти като руснаците продажни отрепки веднага изчезват безследно!

    Коментиран от #24

  • 3 Давид

    190 69 Отговор
    Русия ще смачка капитализма във тоя му вид . Путин става все по безкомпромисен . Браво , браво , браво ! Здрав пердах му е майката . За жалост както тук , така и в Русия е пълно с продажници и измет , продаваш телата и душата си за стотинки .

    Коментиран от #83

  • 4 китайчик

    62 141 Отговор
    Разпадът на многонационалната федерация е започнал Всяка от републиките мечтае за независимост и е въпрос на време да се обявят

    Коментиран от #21, #50

  • 5 Простосмъртен

    130 29 Отговор
    Иска ви се,ама не,10,20,30 години,хаха,то до тогава я камилата,я камиларя
  • 6 Циганин

    149 27 Отговор
    В най-мокрите американски сънища хилядолетна Русия се разпада след 10 20 30 години.

    Коментиран от #99

  • 7 Пожарната

    51 131 Отговор
    Сибир е в пламъци Гори А ти русофилчо записа ли се доброволец няма ний да си гасим пожарите я

    Коментиран от #11, #15, #25, #100

  • 8 eeee

    110 21 Отговор
    ха ха ха.....блажени са вярващите...
    продажник!
  • 9 Ха Ха Ха

    130 29 Отговор
    Стига сте писали подлоги Римски. Русия и сама няма да рухне. Вярното е, че ако я има Русия, САЩ и Великобритания ще рухнат. Никой от Римските фашаги - Наполеон, Хитлер, Горбачов, Навални и много други, не е успял и няма да успее. Ха... Ха... Ха...

    Коментиран от #17

  • 10 Шойгу

    96 37 Отговор
    Тази евразийска държава няма национална идентичност, която би била приложима за цялото ѝ население, пише американският историк Питър Елцов
    ------
    Кво, кво? г-нът трябва да смени дилъра. А относно националната идентичност - да пита Хитлер.

    Коментиран от #19, #27

  • 11 А в САЩ

    62 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пожарната":

    Уличен Тероризъм, Природни бедствия.
  • 12 балама

    94 7 Отговор
    Щатите щото не могат да се оттърват от "национална идентичнест". Англичаните и те.
  • 13 Резаци САЩ

    106 16 Отговор
    Тоз Питър Елцов, каква е идентичността му. Неизвестна, те Америте нямат идентичност. Америте са всякаква сган с преобладаващо Еврейско население. Затова е модерно в САЩ да се обрязват ако не знаете. Резаци Амеркански.
  • 14 Кожухаров

    108 15 Отговор
    А обора имали обща идентичност ? Всичките от кол и въже ! А фансетата и англичаните ? А германците ? Ние тая статия сме я чели още преди 30 години ! Който не вярва да намери изказванията на евреина с Трабанчето ! Тоя тук трябва да си е писал статията по записки от изказванията на Пасито !
  • 15 Цанко

    86 14 Отговор

    До коментар #7 от "Пожарната":

    Като горяха нашите гори ти ходили доброволец бе соросче ?
  • 16 Ееее

    71 9 Отговор
    Като че ли това се отнася за САЩ.
  • 17 Един

    81 15 Отговор

    До коментар #9 от "Ха Ха Ха":

    До година като стане гражданска война в САЩ интересно,какви ще ги пишете..

    Коментиран от #23

  • 18 Коста

    76 11 Отговор
    Тая статия балсам за сороснята ! Сега цял ден ще коментират само тук , макар че са прочели само заглавието. Даже до тоалетна няма да ходят !
  • 19 Идентичност САЩ

    61 8 Отговор

    До коментар #10 от "Шойгу":

    Етиопо - Арабо - Кюрдо - Гръко - Римо - Еврейски резаци = Англичани и Амерканци. Това е истината. Хубав генетичен материал.

    Коментиран от #94

  • 20 ПОЗНАВАЧ

    28 66 Отговор
    Хохо-мохо, и Съюзът беше нерушим, ама замина при Ленин. И тази човеконенавистна система ще рухне, защото е построена отново върху лъжи и насилие!
  • 21 Хаха

    42 16 Отговор

    До коментар #4 от "китайчик":

    До тогава ще продължи перестройката и гражданска война в самите сащ.а Китай за тях пак ще има опарени стотици хиляди за минути от руски оръжия.не се тревожи гледай оноден скопен запад вече управляван освен от мафия и от африканци и араби.
  • 22 Предизвестен Край

    70 12 Отговор
    Тоя се е загрижил за Русия , а не се сеща ,че САЩ ще се разпадне точно поради същата година до 20-на години ! САЩ се намира в състоянието на осъден на смърт чрез разчленяване от четири коня ! Африканци , латиноси , индианци и все по-намаляващи като % англосаксонци ! Всичките дърпат в различна посока !
  • 23 Ура...

    17 10 Отговор

    До коментар #17 от "Един":

    Светът ще се радва, няма да пише. Ще тържествува.
  • 24 онзи

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахах":

    То като онази тумбестата даскалица от бившето сдс...лъжепророци,които биха го направили ако бяха начело на държавата...
  • 25 Ddddd

    38 8 Отговор

    До коментар #7 от "Пожарната":

    Ама до тук игорелият и официално обявил фалит щат е Калифорния,а не сибир.и пожари има в една стомилонна част от Сибир.посмали малко

    Коментиран от #42

  • 26 Дачко

    57 14 Отговор
    А тя Америка я има националната идентичност там не знаят кой кой е.Руснаците са отцеляли като държава при всякакъв недокмък и какви ли не диктатори злодей тва е факт. Земята им може да исхранва с ресурси и провизий милярди човеци, тоя плювалник седнал да ми дрънка приказки от 1001 нощ. По скоро европейците да се притесняват с мюсолманите който не са се интегрирали в никоя култура и при тях това е традиция. Или Америка, която ресурсите не са и неизчерпаеми и я доят емигранти, те тва го разбраха и почнаха да ги връщат и закони да приемат и стени да строят.Що бе, нали страната на неограничените възможности. Приемайте още емигранти добра политика, ако съм американец или емигранта ми взема работата, или му плащам с мойте данъци, той да жиеее. То в Америка повечето латиноси и печки само гета прават, и престъпност, ама за работа законна, ако им кажеш бегай мани.
  • 27 Манерхайм

    23 42 Отговор

    До коментар #10 от "Шойгу":

    Аве Шойгу ,ти си функционално неграмотен -не разбираш смисъла на прочетения текст. Ако го разбираше нямаше да споменаваш Хитлер ,защото той няма нищо общо.

    За първите 6 месеца на тая година Московията е изсмукала от Тюменска област 47 милиарда рубли и е върнала за развитието на областта 0,5 милиарда . Представяш ли си за какъв грабеж иде реч . И така е с всяка област .

    Коментиран от #30

  • 28 Някой

    45 10 Отговор
    Само отделните щатове в САЩ да не изпреварят... Всичко опира до пари. Ако Русия беше богата държава никой няма да се дърпа. Ама в САЩ ако назрее някоя финансова криза, като нищо. По богатите щатове, може да се отцепят. Вижте какво стана в Каталуния и Испания. Малко остана да има Държава Каталуния.
  • 29 Харашо

    51 9 Отговор
    Да, държави са се разпадали, разпадат се и ще се разпадат. Никой не е застрахован! За Русия има една приказка, че Русия никога не е толкова силна колкото изглежда, и никога не е толкова слаба колкото изглежда. Справка - историята. Но който е ходил в Русия вероятно е усетил огромата сила на тая необятна земя. Русия може и да се разпадне, но много след нейните "доброжелатели".
  • 30 Солинген

    17 7 Отговор

    До коментар #27 от "Манерхайм":

    Я дай линк да видим къде го прочете това .

    Коментиран от #37

  • 31 Тръмп

    20 45 Отговор
    Путин и Дугин са изключително прости дебили!!!:):):)Опитват се вербално, да се разграничат от Комунизма,но затъват все повече в него и краят е ясен!!!:):):)
  • 32 Woldemars

    32 10 Отговор
    Аиериканците с голяма настървеност чакат, кога сепаратизма ще разкъса Русия. Та всичко правят за това.
    Само и само да не и пречи на Америка Русия.
  • 33 Някой

    12 34 Отговор
    Авторът посочва само един от проблемите - липсата на обединяваща идея и ислямския сепаратизъм. В голяма степен този проблем е определян от друг - зловещ олигархичен режим (съотношението в притежаването на собственост е като в Саудитска Арабия, но без да е компенсирано като там с гарантирани прилични доходи) и безмилостно ог абване на страната, източване на ресурсите й в офшорни сметки зад граница, откъдето и липсата на икономическо развитие и модерризация. Все пак фаталният край не е неизбежен, ако Путин бъде сменен не от прозападни либе али, а от проруски ноционалисти от типа на Глазев, Стрелков или Прилепин. Има такова течение и то стъва все по-силно. Оставането на клептомана Путин обачел вещае неминуема гибел.
  • 34 Негърче от Бронкс

    19 10 Отговор
    Ха, ами ние отдавна сме независими. При нас ченгета не виреят!
  • 35 този не е върху себе си

    44 11 Отговор
    Интересно. Но при сравняване със САЩ и ЕС, наводнили се с какви ли не, интересно е как да се разбира по аналогия въпроса за националната идентичност и как тя предопределя за една държава да я има или не, като резонния въпрос е същия за САЩ и ЕС. На следващо място, сър, след като Русия е някакво джудже , тъй като била много по-слаба даже от СССР и го вижте къде се опитва да сравнява с някаква аборигенска епоха на Романови, резонно е да го запитаме какво този човечец разбира под демокрация и държавна сила. Защото това е въпрос на философско разбиране и обратно прочетено този сър е писал като за тях си, тъй като неговото разбиране е пример за тоталитарно мислене и опит за тоталитарно налагане в стил а ла Гьобелс. Иначе да ни обясни какво е това дето го направиха да признават чужди и окупирани с война територии на Сирия за Израелски - Голаните, или Йерусалим за столица на държавицата Израел и това сравнено с Русия, как да се разбира за демократично и не е ли това стандарт за държавна сила и тогава какво по-демократично се иска от Русия? Ами тя гледа и се учи от тях - хлевоустите демократи, дето са открили топлата вода на тази тема. Да. Русия ще им отвръща с техните демократични камъни в техните демократични градини - с хибридни аналогии, както и такива на цветни революции, разни пролети, Майдани, преврати, инвазии. И т.н. Сър, я по-добре виж гредата в собствените ви очички, а не сламката в хорските, а и не на нас такива евтинии. Пробутвай си ги на друго място!
  • 36 Монгола

    40 12 Отговор
    НЕ ЗНАМ ЗА РУСИЯ, ОБАЧЕ АМЕРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ ДОГОВОРА ЗА РАКЕТИТЕ С МАЛЪК ОБСЕГ ЗАЩОТО СЕ ГОТВЯТ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ЩЕ СЕ ДЕЛЯТ С АТОМ!
  • 37 Хихихихи

    28 7 Отговор

    До коментар #30 от "Солинген":

    Е как откъде, от стенвестника на Козяк 16.
  • 38 ха ха ха

    32 11 Отговор
    За САЩ съм сигурен на 100%, но за Русия малко се съмнеам :D
  • 39 Начо

    16 35 Отговор
    Русия е бита карта

    Коментиран от #52

  • 40 Сталинка

    47 10 Отговор
    Още и клептоман не бяха изкарвали Путин...Неслучайно го чернят по всякакъв начин и го изкарват какъв ли не.Много им пречи,че точно при него Русия живна и стъпи на крака.Абе ,я си направете малко труд да прочетете поне някои от изказванията му от последните години...Ами,че по разни журналистически и международни форуми го разпъват на кръст !Всяка година милиони хора му се обаждат и той на всички отговаря достойно,аргументирано,задълбочено и точно.И речник има ,и логика...Такъв ръководител,интелигентен(все пак,във външно разузнаване не взимат кого да е),енергичен,физически здрав(майстор на спорта) и волеви,руснаците не са имали може би от времето на Столипин.Само можем да завиждаме.
    А данеби Щатите да нямат националности?Ами че там са сбирщайн от целия свят.

    Коментиран от #95

  • 41 Кармора

    17 33 Отговор
    След неминуемия разпад на рашастан ще има още една Българска държава,Волжка България
  • 42 Гост

    43 11 Отговор

    До коментар #25 от "Ddddd":

    Оле ,мале,да ревеш ли?Да се смееш ли?Тия наистина ни мислят за малоумни!По голяма глупост не бях чел!А бе аланкоолу ,няма по големи патриоти от руснаците!Историята го е доказала! Какво разпадане бре?.И кучето ми нд спря да се смее като му прочетох тоя пасквил!
  • 43 Сталинка

    26 10 Отговор
    А татарите пита ли ги дали са съгласни за Волжска Болгария?Известно ли ти е ,че сега повечето са мюсюлмани?И по-скоро в рамките на Руската федерация те биха могли да продължат да пазят тази своя автентичност.
  • 44 ХаХа🙈

    38 10 Отговор
    ХаХа - върхът на хамериканското безсилие !
    Тия са умрели от страхххххх....
    Абе къде е Горбачов , май скоро “ще дава отчет “ там горе ...?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 outlander

    14 42 Отговор
    Дори в най-мокрите си сънища съвеЦките слуги (сега руски) не си и помисляха, че СеСеСеРе ще изчезне. Нещо повече, имаше песни и стихове, че това СеСеСеРе е вечно и нерушимо, както и разните му там дружби и други еротични изпълнения, обаче империята на злото умрЕ и изтече в канализацията като прокиш. Руските слуги ни убеждават, че и руската летяща, подводна и надводна скрап е безаналогова, непотопяема и несваляема, обаче сме свидетели на обратното и то без никакви военни действия. Е, как да повярваме на тия слуги, че пРосия не е възможно да се разпадне?
  • 48 българин

    33 8 Отговор
    Чакайте .... ама няма да дочакате....
  • 49 4567

    31 7 Отговор
    Тоя Питър си е поредния пропаганден "НЕЗАВИСИМ" истоик то ЦРУ
  • 50 ЧИЧЕве

    28 6 Отговор

    До коментар #4 от "китайчик":

    Путин каза. либералния капитализъм си отива, иде ново устройство на света. Народите все-повече желаят запазване на своите култури, в същото време развива се масовата комуникация между хората в цял свят. В началото на нова епохална промяна на климатичните условия сме, а много учени казват света се променя малко от действията на отделни лидери и тотално при промяна на климата. Тъй че Елцов е далеч от реалността.

    Коментиран от #97

  • 51 outlander

    11 29 Отговор
    Кроманьонците от пРосия са такива патрЕоти, че на бесен галоп се изнасят в посока Запад, а САЩ са най-предпочитани от патрЕотите във властта. През ВСВ такива патрЕоти бяха, че вдигаха ръце срещу германците без дори да имат насочен автомат срещу себе си, в резултат на което дадоха 7,5 млн в плен - най-голямото падение в човешката история, а крепостните в селата посрещаха немците като освободители, даже Масква си имаше хор, чийто герб беше орела със свастиката. Масовото предаване в плен на Германия наложи НКВД да формира наказателни отряди в тила на собствената си армия, чиято задача беше да се разстрелва всеки, който погледне назад. Да, такива патрЕоти са кроманьонците от пРосия.

    Коментиран от #53, #71

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сандокан с двата ножа

    24 6 Отговор

    До коментар #51 от "outlander":

    А ниандренталците от обора още живеят в ерата на дилижансите. За това ходят с пищови на пазаруване в мола и спят с ботушите , че да не им ги открадне някой .
  • 54 Диди

    27 5 Отговор
    Сороснята цял ден ще виси под тая статия като прани гащи. Темата е тъкмо като за тях. Журналята трябва от време на време да пускат по една такава , че иначе сороснята няма хъс за писане.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПЕНКО

    31 6 Отговор
    БЕЛИЯТ ДОМ E ИЗГРАДЕН ВЪРХУ КОСТИТЕ НА 120 МИЛИОНА ИЗБИТИ ИНДИАНЦИ !!! КОЙ НАРОД СА ИЗБИЛИ РУСНАЦИТЕ ??? 200 ГОДИНИ ПО КЪСНО САЩ ЗАПОЧНАХА ДА ИЗБИВАТ И ХОРА В ДРУГИ НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ : А-ХИРОШИМОНАГАЗАКИ; А- КОРЕЯ;А-ВИЕТНАМ ;А-ЧИЛИ ;А-ПАНАМА;А-ГРЕНАДА; А-СЪБИЯ;А-ИРАК;А -АВГАНИСТАН ..... ИТ.Н. -ЛАТИНОАФРИКАНЦИ.И !!! НО СЪМ СЪГЛАСЕН ,ЧЕ ПОБЕДИХА ВЪВ ГРАНАДА 200 КУБИНЦИ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #58, #79

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Милен Илиев Минков

    4 12 Отговор

    До коментар #56 от "ПЕНКО":

    Пенко,....

    Иди- на- битака, ...

    Па- после, говорй ....
  • 59 Ставри

    9 24 Отговор
    На Русия всичко и е лъжи и интриги , бг. е по неин модел , само че реалностите са други и един ден този балон ще се спука . Жалко за обикновенните хора, помиярите и в кенефа да ги заключиш , гладни няма да останат.

    Коментиран от #61

  • 60 Милен Илиев Минков

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Guest":

    За, цивилна- полиция, да- не- говорйм ...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 гого

    5 2 Отговор
    Не ме интересува, освен контрола върху разни опасни в-ва, и централи да не се изпуска, че ще се крием като вещици по дупки
  • 64 ивчо

    10 3 Отговор
    що всеки ден ни наливате лимонада в ушите, бла бла богоугодни статиики, аде нема нужда.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Стършел

    16 2 Отговор
    Защо изобщо ни заливате с тази помия.
  • 69 Zitler4

    12 4 Отговор
    Коя държава която не й отърва на Америка.Е почнала да я гради и "съградила"... Даже в Европа направен нови три държави- алахджийски.Евалаа
  • 70 Ковачев

    22 5 Отговор
    Стара теория,в която е вярвал и Хитлер,историкът да погледне около себе си,в САЩ има повече етноси и мегаполиси,в които държавността е в колапс
  • 71 Наблюдаващ

    7 6 Отговор

    До коментар #51 от "outlander":

    Наистина си аут от реалността .
  • 72 Теодор

    22 6 Отговор
    Русия да се разпадне си е чиста глупост тва че няколко хиляди корумпирани идиота протестират в 20 милионна Москва не значи че Русия е в криза когато станат няколко милиона вече ще е пРоблем ама това няма да стане защото хората масово харесват Путин и начина му на управления щом е там вече 20 г
  • 73 Джон Елцин

    18 4 Отговор
    Руската федерация може да се разпадне,но Русия като държава едва ли ще рухне някога. В близките години 10-20 щатите ще се разделят на отделни държави и САЩ като империя ще се разпадне,изчезне- римска,персийска,османска,съветска и мн.други,история!
  • 74 Петко

    21 5 Отговор
    Г-Елцов,каква национална идентичност има в САЩ?Индианци,негри,китайци,бяла измет от цял свят.
  • 75 Някой

    15 7 Отговор
    Това е мечтата на САЩ и ЦРУ ще помага това да стане. Дали ще стане.
  • 76 Хахах

    9 19 Отговор
    Забавно е да се гледа как по заповед влизат тролчетата да защитават пропадащата Русия. Хванете си намерете истинска работа. Така ще помогнете на Русия. Хахахахахах докато подкрепяте диктаторчета няма да стане. Вече Русия е в трето десетилетие на управлението на един и същи комунист ( самопределил се като демократ) хахахах иначе не е диктатор хаххахссх
  • 77 Теодор

    18 6 Отговор
    Ей хахах този човек руснаците го уважават за това е там трето десетилетие и възвърна величието на русия и не мога да се сетя за друг президент с по висок вот от неговия е защо е така много ми е чудно

    Коментиран от #81

  • 78 Някой от навалицата

    12 4 Отговор
    Благодарим ти мили Питър , че сподели с нас мечтите си.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Балконский

    8 4 Отговор
    Единственото верно в тази статия че СССР се разпадна защото тамощната върхушка така реши
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ракета Спутник

    14 5 Отговор
    Аз от тези неща не разбирам. Знам само, че Русия е върху най-стабилната континентална плоча на тая планета (т.е. руснаците имат истинска твърдина под краката си), докато американците плават върху океан от лава, циреят на който се казва Йелоустоун... Там вече асфалтът е на глина, а паркът е отцепен от военните... Знам и, че Калифорния се е запътила към океана. Само Господ може да опази братята американци, но лошото е, че и Той много им се е заканил, щото повечето световни злини идат от тях: ХААРП, Монсанто, Шеврон... да не изброяваме. Аржентина и Еквадор осъдиха на върховна инстанция Шеврон да плати над 20 милиарда за унищожени територии и здраве на маса народ и отговорът им беше: Ще платим, когато Адът замръзне. И да замръзне, ще ви съдим и върху леда.. Що за зло е това?! Тъжното е и, че една върхушка вилнее Щатите и по света, а редовия американец живурка в най-големия Биг Брадър на света и няма пари да си плати едно викане на линейка дори... Слава Богу че сме се родили на по-човешко място!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ira

    6 5 Отговор
    Какъв пророк! И Наполеон го е мислил. А Хитлер е броял дните. И дори моята учителка по география и история от френския лицей, който съм завършила, доста отдавна. Тя беше най-сигурна и уверена! Големите държави не се разпадат, те имат ресурс, материален и идеен.

    Коментиран от #96

  • 85 Да го духа скапаната държава

    6 7 Отговор
    Само, да ви кажа скапани санародници че във, Русия всичко е под наем там наемите могат да те разорят. Едно, сем там може да рухне заради наем те нямат собственост а тези наеми отиват в държавния бюджет.

    Коментиран от #90

  • 86 Сиь

    13 5 Отговор
    Защо говорят само за протестите и припадат от вълнение? Колко месеца във Франция демонстрираха жълтите жилетки? Говори ли автора за разпад на Франция? Лицемерие, и двуличие, той дали си вярва на себе си, или си се сугестира сам?
  • 87 Ха ха

    10 5 Отговор
    Тази евразийска държава няма национална идентичност, която би била приложима за цялото ѝ население, пише американският историк Питър Елцов. Бахти шегаджиите в обора зад локвата

    Коментиран от #89

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ха ха

    9 4 Отговор

    До коментар #87 от "Ха ха":

    Те там имат голяма идентичност - индианци и наследници на каторжници плюс шайки бандити
  • 90 веселяк

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "Да го духа скапаната държава":

    Да идеш да се прегледаш!
  • 91 Невена

    4 3 Отговор
    Този Питър явно е двуполов.В амарека некои не знае от къде е.Каква едентечнос коментира този дроид.
  • 92 Слави Славов

    4 2 Отговор
    Най вероятно гореказаното важи за САЩ и този Питър Елцов малко се е объркал или пък е имал еякулация през нощта и се е събудил подмокрен,та затова!
  • 93 Алфа Ромео

    7 2 Отговор
    Да ве ама Русия почти няма външен дълг а САЩ колко беше там трилиона долара...
  • 94 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Идентичност САЩ":

    За по-кратко: "Десет малки негърчета"
  • 95 И аз да кажа

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Сталинка":

    Щатите не претендират с идентичност, освен че са млада държава, която приобщава тези, които искат да работят и напредват с компетентност и предприемчивост. Именно липсата на ксенофобия позволява всеки да допринесе, ако може, с нещо, та страната им да е велика и да се гордеят с нея. Не претендират с хомогенност, а зачитат човека и му дават шанс да стане част от тях. Хайде припомнете ми при толкова българи, обучавани в СССР, как никого не оцениха като способен да допринесе нещо за държавата им? А западняците обратно- дават стипендии и привличат обещаващите. А вие плачете за изтичане на мозъци- ами ще изтичат, като ги оценяват по- добре , а тук и в източния блок- само идеологии и шуробаджанащина

    Коментиран от #101, #103

  • 96 Глупостта лимит няма

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "ira":

    Идеи ли са претоплените мераци на Сталин, бе другарко?
  • 97 Глупостта лимит няма

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "ЧИЧЕве":

    Путин пророк ли е? Или макроикономист?

    Коментиран от #105

  • 98 Пример

    3 1 Отговор
    Така както в Русия сега трябваше да действа срещу Сините предатели на България.
  • 99 Сирил

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    Сънищата са се сбъдвали два пъти досега.....
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "И аз да кажа":

    "...липсата на ксенофобия..."- Определено страдаш от липса на мозък!
  • 102 Аз съм ганьовче..

    1 2 Отговор
    ..и искам да мина на страната на соросоидните джендърета, искам да работя като тролче, колко плащат?фактически искам някой да се грижи за мен, да ям гмо храна и да плюя по адрес на Русия за да дразня, не могат да ме локализират откъде пиша, никой не може да ме барне.
  • 103 Мая

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "И аз да кажа":

    И ти да кажеш????!!!!!!!!!!!!!!Какво??????Моли се някой психопат да не застреля децата ти в училище. То в училищата на краварите обичат да стрелят много .И после изкарват от училището учители и ученици в ковчег. Самонадеян бок. ::::)лук ял.
    От американската мечта.
  • 104 КУРнинов

    3 3 Отговор
    Идва края на Джуджето! Рашки Дупе да ви е яко гладът е по-силен от тока!
  • 105 КУРнинов

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Глупостта лимит няма":

    ИЗМЕКЯР Е!
  • 106 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Спомняте ли Тато какво казваше едно време : " И мъ@ите на коча се клатят ама не падат" Това тъпо парче редакторът , който ме блокира през уикенда може да го пратим да провери м@дите на коча, защото само за това става!🇩🇪😬💶
  • 107 Кирил

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВА КОЯТО НЯМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ Е ОБРЕЧЕНА. А РУСИЯ ДОРИ НЕ Е И ДЪРЖАВА. САМИТЕ САПОЖНИЦИ СИ Я НАРИЧАТ " Г О С П О Д А Р С Т В О " . С ТОВА СИ ЗНАЯТ ВО ВЕКИ ВЕКО ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА. НА ГОСПОДАРЯ СИ !!!!!