Last news in Fakti

27 Август, 2019 15:19 14 079 78

Тъжно е, че Борисов се гордее с банановата ни икономика

  • александър симов-
  • бойко борисов-
  • бсп-
  • икономика

Премиерът тъне в розовите облаци на удоволствието и медийния комфорт

Тъжно е, че Борисов се гордее с банановата ни икономика - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера по новините гледах как премиерът Бойко Борисов тъне в розовите облаци на удоволствието и медийния комфорт. Той обяви, че България тази година има износ за 28 милиарда. Дежурните по любов медии веднага се включиха в тази икономическа оратория на просперитета. Един сайт дори обясни политическите проблеми на управлението с добрите ни резултати. Бойко бил решил големите проблеми на страната и сега просто министрите нямало с какво да се занимават и затъвали в дребнотемия. И, разбира се, никой не попита как така при тези рекорди и финансови потоци България е принудена да взема заеми, за да си плати за чертежите на самолети, които купува. Вчера стана ясно, че ще теглим допълнителен дълг от 200 милиона. Защо?

Истината е, че Борисов работи с числата като телевизионна врачка с прогнозите. И вчерашния му тур е пълното доказателство. Някаква задъхана медия предаде с възторг думите му, че в завода на "Кока-кола" у нас работят 20 хиляди души. Направо да ти падне шапката. После се оказа, че реалната бройка е 10 пъти по-малка - 2500 души. След това премиерът обяви, че инвестицията е за 200 милиона лева. Днес разбрах, че реалната цифра е 34 милиона. Подобно поетично отношение към числата, стресира много сериозно.

Но сега да се върнем на износа. Дори и да приемем, че цифрата, която Борисов е назубрил е вярна, то сама по себе си тя не е някакъв ясен показател. Защото износът придобива важност като видим неговата разбивка. Какво изнася България? Високотехнологични стоки? Стоки с добавена стойност? Истината е разтърсваща - България изнася суровини. Тя дори не ги преработва. Това е бананова икономика. И е тъжно, че един премиер може да се гордее с това. Поет, мама му стара. Истински поет.

Александър Симов


Поставете оценка:
Оценка 4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    54 309 Отговор
    Остани си тъжен и комплексиран,на никой не му пука за чувствата на един Комуноиден дебел дебил!!!:):):)Яж свинско със Свинова и злобейте на воля!!!:):):)

    Коментиран от #14, #39, #47

  • 2 Woldemars

    177 15 Отговор
    Някой да ми каже, какво изнася България? И от къде го взима?
    А, Borislav Popov, чакам твоят коментар с отговора.

    Коментиран от #4, #5, #17, #32, #37, #69

  • 3 Бг 🇧🇬

    210 10 Отговор
    Българите сме най-бедния народ в ЕС !!!!
  • 4 Въпрос ?

    92 2 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Коприна 😃 обаче спря от 1995
  • 5 Флагмански коментар

    60 19 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Как какво , пшеница , зърно , риба , билки , картофи и други ......

    Коментиран от #9

  • 6 сноу

    161 8 Отговор
    Ами той още стария дяд Адолф е казал ,че пропагандата колкото по умело манипулира и лъже безсрамно,толкова по-велик ще изглежда.Та Гойко изучи перфектно, всички чалъми на вождовете.
  • 7 Русороб

    30 102 Отговор
    Тъжно е човек да гледа дебилната физиономия на Свинов, не че на бб е по малко дебилна

    Коментиран от #56

  • 8 Начо

    37 129 Отговор
    Тоя гол охлюв кърти мивки по тъпизъм
  • 9 Woldemars

    88 6 Отговор

    До коментар #5 от "Флагмански коментар":

    Че има ли кой да ги купува на толкова високи цени, да стане износът на 28 млрд?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ю Кортес

    18 108 Отговор
    Тогава е на корнелата гъзолизеца
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    179 12 Отговор
    У НАС ИМА160 СЕЛА ПРИЗРАЦИ ХОРАТА УМИРАТ НЯМА ИКОНОМИКА НЯМА ПРОИЗВОДСТВО МНОГО ГРАДОВЕ СА ПРИЗРАЧНИ ХОРАТА СА НА РЬБА НА ОЦЕЛЯВАНЕ ВЬРЛУВАТ КРАДСИ УБИИЦИ МУТРИ ЦИГАНИТЕ ИЗНАСИЛВАТ БАБИЧКИ ПО СЕЛАТА НО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА А И НА ЧУЖД ГРЬБ И 100 ТОЯГИ СА МАЛКО
  • 13 гоуст

    38 127 Отговор
    Не защитавам никой, НО кой беше ти г-н Симов? Защо трябва да ме интересува твоето изложение? От колко години си общественик ( депутат) какво направи за хората и обществото, за да съдиш когото и да било? Сигурен съм, че си толкова объркана личност, че незнаеш къде се намираш. Чета в нета кратко представяне на личността Алексанър Симов: Александър Симов е журналист от вестник "ДУМА". Свободен блогър, уличен проповедник и интелектуален екстремист. Интересува се от политика, блондинки и други магически явления. Т.Е. какво работиш - плюеш срещу пари... Родом си от Стара Загора, но как така си избран от 9-ти изборен район - КЪРДЖАЛИ ???????

    Коментиран от #19

  • 14 onq s konq

    9 47 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Язе те поткрепям начи !
  • 15 Продавам банани

    88 11 Отговор
    Сорт “банкянски тиквориум “ в човали по 3 тона

    Коментиран от #58

  • 16 Гост

    23 114 Отговор
    По времето на комунизма всички градове и села бяха пълни, както и за всички имаше работа и почти еднакви заплати, с които почти нямаше какво да сикупиш, защото магазините бяха почти празни и никой не можеше да иде зад граница на екскурзия или почивка/с малки изключения за "Хората от народа"/. Сега повечето въпреки, че много се оплакваме имат по две коли в семейство, във всяка стая телевизор и почивките са предимно в Гърция и Турция, а екскурзиите по Европата ги нямаме за нищо.
    Така, че кучетата си лаят, а керванът си върви.
  • 17 TтТ

    20 100 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Я ти кажи какво сме изнасяли през соца? И в каква посока?само не ми казвай мотокари!!!! Обсебен комунисът! Българи изнася на западния пазар стократно повече на запад от БКП/ БСП управлението!

    Коментиран от #25, #52

  • 18 105

    23 76 Отговор
    комунягите слънчасаха това лето какво че ги прайме на есен незнам живо чудо че е
  • 19 БСП ДПС Евророма

    7 37 Отговор

    До коментар #13 от "гоуст":

    Ти пък сега, неудобни въпроси... Ще вземеш да питаш и за дитирамбите за САЩ които е писал навремето тоя плъх, преди да смени дилъра 💩🚷
  • 20 Българина

    108 6 Отговор
    Нормално, караше студентите да съдят картофи и да стават овчари, пък те взеха че емигрираха..... Не случайно Ц Бориславова, като разбра че ще става МП, каза, той е много прост, ще съсипе държавата. 10!г по късно, тези думи трябва да се наредят до тези на Ванга. Най истинското и сбъднало се пророчество...
  • 21 ТтТ

    6 60 Отговор
    Селяните си милеят за село! А не мислят за развитие! Хорицата не искат да стават граждани и това си е!

    Коментиран от #29

  • 22 смърт за комунистите

    21 102 Отговор
    Българската икономика не е била в по-добро състояние от 1986 година !!!!!
    набийте си го в главата мързелива гадна комунистическа паплач !!!!
  • 23 ПЕНКО

    11 43 Отговор
    ДОБРОТО ИЗПАРЯВАНЕ ПРЕЗ ТЕМЕТО МУ- МУ ПОМАГА ДА "ОСМИСЛЯ" СИТУАЦИИТЕ !!!!!!!!!!!
  • 24 Брех

    7 32 Отговор
    Банда голи глави. Умници брееее.
  • 25 Woldemars

    18 12 Отговор

    До коментар #17 от "TтТ":

    Компютри! Изот, например.
    Зеленчуци.

    Коментиран от #26

  • 26 ТтТ

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "Woldemars":

    Браво г-н, а защо не продължиха?

    Коментиран от #31

  • 27 Batushka

    12 44 Отговор
    Тъжно е, че го докарахме дотам нашата Партия да има лица като Симов! С този начело няма скоро да спечелим никакви избори!
  • 28 ВЪЗРАСТЕН

    11 73 Отговор
    А ОЩЕ ПО ТЪЖНО Е ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО СЕ ИЗВЪРВЯХА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ НЕ НАПРАВИХА И ЧЕТВАРТИНКА ОТ ТОВА КОЕТО ПРАВИ ГЕРБ, ВСИЧКИ САМО ОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА !

    Коментиран от #38

  • 29 "Провинция"

    55 5 Отговор

    До коментар #21 от "ТтТ":

    Селянина можеш да го изкараш от село,но селото не можеш да го изкараш от селянина ! А вие г.н .като сте "гражданин" какво ще ядете, като няма "селяни" да произвеждат храна ? Или си мислите че храната идва от хранителния магазин?
  • 30 885

    88 7 Отговор
    България изнесе основно младите и умни хора - кръвта на нацията. Тук останаха идиотите, лъгани от Тиквата.
  • 31 PTT

    37 2 Отговор

    До коментар #26 от "ТтТ":

    Защото ги окрадоха, за да станат богати някои хора. Беше необходимо за да се премине от един към друг обществен строй. Отнякъде трябваше да се натрупа капитал, при това без да се разбира от бизнес. Ако не ви е ясно защо нещата се случиха, както се случиха и имате желание и капацитет може да прочетете някоя и друга книга.
  • 32 Чичо

    58 6 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Изнасяме тикви. Банкянски. Кухи. И не ни плащат, а ние плащаме.
  • 33 Ели

    44 5 Отговор
    Никога ГЕРБ Крадат якоо?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истината

    44 4 Отговор
    Като има балами, които лапат празните приказки... 28 милиона износ до средата на Август, миналата година сме имали 58 милиона за цялата година, а сега 28 милиарда за почти 8 месеца, прости сметки показват че износа Ни е е почти 20% надолу, а то и миналогодишният не е кой знае какво, едва 25% от БВП. Журналистите обаче предпочитат да се усмихват и да кимат, няма кой да го пита, няма кой да провери за 1 минутка в Гугъл "фактите" му. В завода на Кока-Кола работят не повече от 500 човека, останалите са в централният офис и работят за други държави от групата Хеленик. То има регистри, може да се провери, ама е друго да се тупаме. Там се дават и по 700-800 лева заплата, а Костинброд е горе долу в София, което е смешно за района.
  • 36 Порно

    48 3 Отговор
    От страната се изнася добито злато , за което се плащо най ниската концесионна такса в света. Изнася се олово и цинк , замърсяването от добива остава за нас. Изнасят се дрехи и обувки, шити на ишлеме. При ишлеме като отчетеш 100 лева износ , реално са 10 които остават , останалите 90 преди това са отчетени като внос на материали. Изнасяме и авточасти , произведени у нас на практика също на ишлеме с евтината работна ръка. Истината е във въпроса какви данъци и концесионни такси платиха износителите ?
  • 37 Ефрейтора

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Проститутки , ромове , джебчийки и др.
  • 38 БирникЪ

    43 5 Отговор

    До коментар #28 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Вярно е. Никой досега в новата ни история не е успял да направи външния дълг над 65% от БВП. Но герб успяха!

    Коментиран от #74

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бесен

    12 8 Отговор

    До коментар #39 от "Обикновен човек":

    Не му се ядосвай, тоя е от платените тролове на тиквата.
  • 41 ПЕШО

    7 20 Отговор
    През комунизма изнасяхме яйца но не от кокошки а от казанлък а и прашки пак от там под закрилата на русия а и доста антики и бяло
    Държавата Ги Изнасяше и от там бяха доларите да субсидират скапаната ни икономика и селско стопанство
  • 42 ПЕШО

    6 15 Отговор
    През комунизма изнасяхме яйца но не от кокошки а от казанлък а и прашки пак от там под закрилата на русия а и доста антики и бяло
    Държавата Ги Изнасяше и от там бяха доларите да субсидират скапаната ни икономика и селско стопанство

    Коментиран от #65

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    24 4 Отговор
    Абе много си ни е добре държавата ,остава да си я подредим ,аз съм си подредил моя живот ,вие подредете вашия .Аз с една депутатска заплата имам 6 декларирани и 86 недекларирани апартамента съсобственик съм в 127 фирми и имам 5 офшорни фирми .С Шефа натрупахме пари за 100броя ф16 и гледайте на следващите избори пак за нас да гласувате ,не ,че има значение ние ще си ги купим,по честния начин
  • 45 ЗЛОБЕН

    34 1 Отговор
    ЕС КАЗА БЪГАРИЯ Е НАЙ- БЕДНАТА ДЪРЖАВА. БОЙКО БОРИСОВ КАЗА: ЗАБОГАТЯХ МЕ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Маня

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    За съжаление тъжен е 90% от народа
  • 48 Лопе де Вега

    12 4 Отговор
    Измерено с капацитета на Бойко, това найстна може да върхът?! На Неговия капацитет!!! На койтоне мухаресва или да си избира друг или вън!... От "Неговата" държава.
  • 49 Само

    15 2 Отговор
    Само да попитам, ти по магистралите построени в следствие на управлението на ГЕРБ ли шофираш? Ако е така, явно си объркан от правилната маркировка, перфектната настилка и вероятно никога не си разбрал, че хора живеят и извън София.
  • 50 Само

    4 2 Отговор
    Само да попитам, ти по магистралите построени в следствие на управлението на ГЕРБ ли шофираш? Ако е така, явно си объркан от правилната маркировка, перфектната настилка и вероятно никога не си разбрал, че хора живеят и извън София.
  • 51 бай Даньо

    6 18 Отговор
    Абсолютни глупотевини! Най-голямото перо в българския износ е "Електронни и електротехнически продукти" ако на това му викат червените хмери банани дай боже още от тия ... а така докато не върви икономиката изобщо ГЕРБ са на път да си изпълнят предизборното обешание за средна заплата от1500 лева... скоро и бързо ще спечелите избори с тия статии написани в стил буля Курнела с разстройство, мда.

    Коментиран от #54, #57

  • 52 честно казано..

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "TтТ":

    ...ти си рядко прост и неук...
  • 53 Гастарбайтер

    14 3 Отговор
    Суджук,защо покри Пацо Терасата.
    На всичкото отгоре ни заблуждаваш със
    свръх производство и завод до завод.
    Аз съм прост и вие сте прости.
    С това изказване ще ще бъдеш запомнен
    во веки веков.
  • 54 Владо Вр

    14 3 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    Абе аланкоолу! Средната заплата е важна за депутатите, защото техните заплати зависят от нея. За народа е важна МРЗ. За Врачанска област, дават втора средна заплата след София. Заради АЕЦ"Козлодуй". Да, ама за Враца, средната брутна заплата е около 800лв.Не забравяй лафа за свинското със зеле.
  • 55 Бай Хой

    2 1 Отговор
    Бананите са у Симитли 😁😁😫😫
  • 56 ИСТИНАТА

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Русороб":

    Интересно как виждате своята физиономия? Колкото до СИМОВ ГОЛЯМАТА ГЛАВА, ще продължи да си гледа тъпо. Наследницата на комунистическата партия БКП/БСП, начело с К. ИМПЕКСОВА и Р. ГРИПЕНОВ са вперили поглед в напълнената от ББ хазна, чудейки се, как да се докопат и разпределят. Затова и злобата им с/щу ББ е голяма. Импексова, пилците се броят на есен. Колко годишни есени броите пилците? Наглост е, тези, които фалираха и разграбиха държавата (пенсионен фонд, банковият фалит, КТБ и т.н.), откраднаха трудът на работещите българи, днес да имат претенции за власт. Всъщност, истината е, да напълнят собствените си сметки, а "народната любов" е само за парлама. Преживяли сме го и трябва да сте наистина дебили, за да им повярвате. А, когато д-вата отново бъде разграбена, пак ли Бойко ще ви е виновен? При толкова прост народ, как да е добре държавата?
  • 57 Курнелия

    4 14 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    Не се хаби да обясняваш на промитите болшевишки мозъци тук! Каквото и да се направи няма да има угодия! Тъпанарът ще ми обяснява за бананова икономика! Трол!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Камен Серафимов

    6 8 Отговор
    Този господин Симов е човек ,хайде по най мекият начин да го наречем,от групата на НИЕ, И без какпка свян,бълва ли бълва глупости,за нещо ,което най после започна да се върши в нашата държава,свястно.За тези дами и господа от Симовата група ние,освем себе си ,от носът си,по натам не виждат.Тези посредствени елементарковци,нямат място,каквото и да било,в ръководенето, и построяването,на демократична България.Защото те не навиждат демокрацията, Понеже са хора с голямо его,но с малък капацитет,и в демократични условия не могат да се котирът по върховете на живота,а стават само за кукли на конци.Та такива са хората от групата самоопределяща се,като НИЕ.
  • 60 Сам съм други няма

    1 1 Отговор
    " БОЖЕ, колко мъка има на тоя свят Боже!
  • 61 Doiko Borisov

    7 2 Отговор
    Икономиката че е Латиноамериканска ДА Изнасяме златна руда за обогатяване в Африка Изнасяме младостта вишисти за да бършат ГЪЗоВЕ, Изнасяме девойки за любовни играчки на щастливия Западняк Не само Цеца Бориславова кза че Дойко е тргеди за България но и най голямото проклятие

    Коментиран от #62

  • 62 Анти БСП

    3 9 Отговор

    До коментар #61 от "Doiko Borisov":

    Другари дойде време да хващате дедО Стефан за ръка да да поемате към ада.
  • 63 Апостолов

    7 4 Отговор
    Тоя на снимката е жертва на спукан кондом!
  • 64 Коцко

    2 4 Отговор
    Шизофреник .има нужда от помощ
  • 65 Спас

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "ПЕШО":

    И сега си ги изнасяме, ама кинтите не влизат в държавата ами в сметките на Тиквоча и сив.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Илия Илиев

    0 1 Отговор
    http://www.nsi.bg/bg/content/7505/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
  • 68 Libre comme air

    8 5 Отговор
    Преди 60 години е сниман бг.филмът КИТ в който хванатата рибка един брой цаца... по веригата от кораба да най големия шеф се превръща ....в КИТ та и сега на Боко му сервират големи числа...
  • 69 7653

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Woldemars":

    Попитай чичко ГУГЪЛ? Той знае всичко.
  • 70 Кумчо Вълчо

    3 0 Отговор
    Аууууууууууу....от глад умирам....
  • 71 Мдаа

    7 2 Отговор
    Още по-тъжно е, когато маймуните заменят бананите с политология...

    Коментиран от #72

  • 72 Рори

    3 5 Отговор

    До коментар #71 от "Мдаа":

    Премиерът си живее в своя си свят, това е тъжното.
    Тъжно е, че още гласуват хората за такива.
  • 73 Изнервен

    3 7 Отговор
    А бе, червен кап.ут, бананова е икономиката по време на управленията на БСП. Не сме забравили Луканов, Виденов, Орешарски. Тъ.панар.
  • 74 Бай фидан

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "БирникЪ":

    До бирника. Глу.пак, външният ни дълг сега е 20% от БВП. Откъде ги изкопа тези 65%, от Позитано ли? Иди.от.
  • 75 бай Даньо

    3 3 Отговор
    Бананова беше икономиката точно по време на соца и така до края му. Как инак ще се роди вица. Изнесохме един влак с компютри , ама не било влак ами било вагон и не било компютри ами ми било компоти... Другари , точно това е бананова икономика ако не сте наясно с определението. Ако оставим качеството на икономиката то количеството също говори за некадърноста на соца и ръководнит ему кадри. 1989 г. завършихме с БВП от $10 млрд , докато 2018 е към $60 млрд и то произведени със само 7 млн население с много по лоша възрастова структура.... Соца почти нищо не прозвеждаше , като количество и със сигурност нищо качествено за износ ...
  • 76 Некой си

    3 4 Отговор
    Симов, затвори си устата,гъбо отровна...
  • 77 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ох,Симов...Бая маймуни ми казаха в коментарите че ИМАТ БАНАНИ ...и това им стига пак да си го,,изберат,,....с козяшката тояга...Съжалявам но това е ,,риалити шоу,,....
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.