Last news in Fakti

30 Август, 2019 16:03 28 544 79

Този път Борисов много се заблуждава

  • бойко борисов-
  • местни избори-
  • софия-
  • демократична българия-
  • мая манолова-
  • йорданка фандъкова

Преди местния вот в София, който може да преобърне цялата власт, Борисов се отнася към градската десница като към някакви крепостни. И вярва, че те ще го подкрепят каквото и да прави. Но много се заблуждава

Този път Борисов много се заблуждава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Този път местните избори в София са много важни - защото ще определят политическите тенденции в цялата страна. А може да предизвикат и предсрочни парламентарни избори. Причината: управляващата коалиция е крехка и аморфна. Състои се от играчи, които бързо биха се разбягали от ГЕРБ, ако видят, че партията отслабва. И каквито и заклинания да се правят, че на местните избори ще се гласува за “домоуправители” и "битови” проблеми, истината е, че чрез този вот може да се стигне до преформатиране на властта в страната.

Значението на "Демократична България"

В тази ситуация “Демократична България” (ДБ) се оказва сериозен политически фактор, от чиито решения до голяма степен зависи изходът от изборите в столицата. Поради следните причини:

1) „Демократична България" има сериозен потенциал в София. На европейските избори около 17% от софиянците подкрепиха тази формация, без дори да са сигурни, че тя ще успее да прехвърли изборния праг. Тези съмнения вече не са актуални, което означава, че подкрепата за демократите може да се увеличи;

2) Това са гласове, на които Борисов и ГЕРБ не могат да разчитат автоматично при евентуален балотаж. През последните четири години премиерът инвестира в отчуждаването на избирателите на “градската десница”. Бетонира съюза си с ДПС, бракосъчета се официално с кафявите му медии, превърна окончателно прокуратурата и антикорупционните органи в бухалки срещу неудобните, а в момента се готви да назначи нов главен прокурор по този тертип. И в добавка подготвя строежа на АЕЦ “Белене”, като продължава да оплита България в руските газови тръби. Всички тези политики са анатема за избирателя на градската десница;

3) В същото време демократите не могат да дадат гласа си за Мая Манолова. Тя все пак е символ на управлението на Орешарски, в протестите срещу което градската десница беше водеща. Освен това Манолова стана омбудсман по формулата, чрез която Борисов кооптира неудобните - дава им някаква награда. И не на последно място: Манолова е активен човек, но политическият ѝ дневен ред се разминава с този на „Демократична България". Манолова не е казала нищо значимо по такива ключови въпроси като съдебната и антикорупционната реформа, КТБ, кафявите медии, мрежите за източване на еврофондове и държавни поръчки, студения резерв и пристанището на Доган. Нещо повече: победата ѝ ще се изтълкува и като успех на една все по-ретроградна БСП, водена от откровени путинофили и националпопулисти. От тази гледна точка призивите „Демократична България" да подкрепи Мая Манолова са абсурдни;

4) И без да гласуват за Манолова, демократите могат да решат балотажа в София, като просто не излязат да гласуват- това поне показват проучванията към момента. Негласуването за никого и гласуването за Манолова са много различни по своя политически характер, макар крайният резултат да изглежда един и същ. За да гласувате за някого, трябва да имате достатъчно позитивна причина за това решение. А в случая с Манолова такава няма. За да не излезете да гласувате, е нужно да нямате достатъчно позитивни причини и за двамата кандидати. Уви, при един балотаж между Фандъкова и Манолова именно такова би било положението от гледна точка на демократичния десен избирател.

Залогът е голям

Така или иначе, за да е в изгодна позиция, „Демократична България" трябва да покаже силен резултат на първия тур и значителен процент от вота за съветници. Кандидатът за кмет на София архитект Борислав Игнатов е явно човек с професионални качества, който може да даде сериозен принос в дебатите за развитието на София. Но политическата кампания на ДБ трябва да се изнесе от лидерите ѝ - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Радан Кънев и т.н. „Демократична България" трябва да подходи към местния вот така, както постъпи Борисов на европейските избори - взе кампанията на ГЕРБ на “ръчно управление”. Залогът в тази битка е голям и те трябва да вложат цялата си политическа енергия в нея.

Мая Манолова ще се състезава на изборите в София като потенциален министър-председател. Задачата на демократите е да убедят обществеността, че и те имат какво да предложат за управлението на страната. В този смисъл (в силно интервю) се изказа и Иван Костов, като даде еднозначна подкрепа за лидерите на „Демократична България" - в предстоящите избори те трябва да са водещи (и това не е тавтология), за да бъде кампанията успешна.

Разбира се, фокусът върху националното значение на софийския вот не бива да измества погледа от реалните проблеми на столицата - такова залитане би било пагубно за всяка една формация. А тези проблеми са много. Дълговете на Топлофикация, които държавата периодично покрива, водят до това, че страната на практика субсидира богатата столица. Въздухът в София е мръсен, а немитите улици са покрити с прах. Градът все още търси своето лице и стил: ориенталският обичай всеки да прави каквото и където иска все още е жив (без да е особено чаровен в нашия случай). Санирането на блоковете в комплексите е доникъде. Центърът е покрит с графити като в гето. И така нататък. Това са истински трудните неща и формации с управленски претенции трябва да имат програми по тези въпроси.

Това не са крепостни, а мислещи хора

ГЕРБ ще направят голяма грешка, ако разчитат, че на евентуален балотаж градската десница ще гласува за Йорданка Фандъкова, само и само да спре Мая Манолова. Това, което може да вбеси десния избирател, е третирането му като крепостен от някого, който се е докопал до етикети като “десен”, “СДС” и пр. и под тяхно прикритие продължава със своите безобразия. Все пак става дума за мислещи хора, които не се подвеждат лесно по цветни емблеми с нулево политическо съдържание.

А в момента Борисов се отнася към градската десница именно като към някакви крепостни, които ще го подкрепят каквото и да прави. И затова смята да продължава да налага спорен кандидат за главен прокурор, да се възползва и да обслужва медийно-икономическата империя на ДПС и присъдружните ѝ олигарси, да строи АЕЦ “Белене”, да командва в БНТ и други “независими” органи. И докато прави всичко това, очаква демократите да гласуват за него. Разни хора, разни идеали - и разни заблуди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone оригинала

    30 202 Отговор
    НАЙ ДОБРИЯТ ПОЛИТИК В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ.!

    Коментиран от #29

  • 2 EL chochone

    35 231 Отговор
    БОЙКО НАРОДА Е С ТЕБ,ДОКАЗА ТИ ГО ДВАНАДЕСЕТ ПЪТИ.
  • 3 Bahti

    32 134 Отговор
    Има ли вой на обезумяла бесеперастия.???

    Коментиран от #12

  • 4 Centurion

    28 161 Отговор
    Бесеперастите да си приготвят вазелина,че на есен Бойко ще им го натиква четвъртит
  • 5 El traficante

    64 6 Отговор
    На есен пак ще ядем народните шутове
  • 6 EL pepitu

    33 120 Отговор
    Обожавам да слушам беспомощният вой на бесеперастията

    Коментиран от #20, #62

  • 7 Гост

    94 11 Отговор
    ДСБ? Против Мая, защото с театрални протести свалиха Орешарски, за да върнат Борисов! Против Фъндъкова, защото краде без тях! И на балотаж няма да гласуват, но след това не трябва и да протестират!!!
  • 8 Гневен.

    133 28 Отговор
    Да еба Бойковата майка и всички гербопедерасти .

    Коментиран от #9

  • 9 ФИДОСОВА ДА ТИ

    35 21 Отговор

    До коментар #8 от "Гневен.":

    СЕДНЕ НА УСТАТА

    Коментиран от #19

  • 10 Пример

    36 5 Отговор
    за крепостна социология.
  • 11 Рее

    37 47 Отговор
    Добре че се изнесох от тая кочина и не ме вълнува вече кой ще е на власт в свинярника.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 до троловете от ГРОБ

    118 13 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    понеже пишете и не сте наясно , да ви напомня че тиквата е от БКП една партия която роди и БСП И БКП-ГРОБ. А сега продължавайте да лижете задника на вашия вожд!

    Коментиран от #18

  • 13 Дъртия

    65 12 Отговор

    До коментар #11 от "Рее":

    Хубаво си направил и аз ако бях млад щях да се изнеса в Нова Зеландия, колкото по-далече толкова по-добре.

    Коментиран от #16

  • 14 Conti

    56 23 Отговор

    До коментар #11 от "Рее":

    Добре че си се изнесъл от България бе негоден примат
  • 15 Костов е комунист

    35 8 Отговор
    Рада дълбоката просо сънува ама пак ще папа ...
  • 16 Вън продажни псета

    27 11 Отговор

    До коментар #13 от "Дъртия":

    Още не е късно да се разкараш бе

    Коментиран от #72

  • 17 Свобода на словото според Шайката ГЕрП

    84 4 Отговор
    В МС Борисоф НЕ даде на журналистите да задават въпроси. С демонтирани микрофони за журналистите премина пресконференцията на премиера Бойко Борисов и новият председател на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен, съобщи Дарик.
  • 18 БСП умрЕ

    22 64 Отговор

    До коментар #12 от "до троловете от ГРОБ":

    Лапай позитански кюфтета и си трай бе червен лайнар

    Коментиран от #22

  • 19 Лазо

    16 13 Отговор

    До коментар #9 от "ФИДОСОВА ДА ТИ":

    А на теб Нинова с турлото

    Коментиран от #78

  • 20 Апостолов

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "EL pepitu":

    И аз
  • 21 От Пирдоп

    41 5 Отговор
    ,,Софето" не е България!

    Коментиран от #24, #75

  • 22 до трола от гроб

    33 6 Отговор

    До коментар #18 от "БСП умрЕ":

    лайнар ще викаш на майка си !!!! келеш дрогиран от тук ти е лесно да се дръвчиш , а ?

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Софиянец

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "От Пирдоп":

    Напротив!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ванче от Карабунар

    51 2 Отговор
    Мавъра от Драгалевското БКП е за затвора
  • 27 първо не съм червен

    11 19 Отговор

    До коментар #23 от "До червения примат":

    това че си налагаш мнението че има две партии в БГ, бсп и гроб е много погрешно аз съм много по демократ от тебе господин никой. И пак ти казвам съобразявай се какво пишеш, дори и през прокси, нета не те прави анонимен сещаш ли се ? Тук всички сте много отворени но се съобразявайте какво пишете като обиди за да не страдате....
  • 28 Бицепса

    58 16 Отговор
    За съжаление преобладаващото население в София са селяндури които ще гласуват за Тиквата.
  • 29 до троловете от ГРОБ

    73 12 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone оригинала":

    вижте колко минуси получавате, хората ви гледат и ви се смеят на простотията, каквато ви е и партията и вожда. Смешни сте и жалки, много жалки!

    Коментиран от #37

  • 30 мухльоооо

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Троле вониш":

    всички отиваме на това място рано или късно , отстъпвам ти реда си !
  • 31 Боко Борисов

    47 8 Отговор
    В коментарите нищо друго освен вой на моите герберастки мастии ! Скука !
  • 32 Госあ

    39 2 Отговор
    Аха значи мислещите хора са против АЕЦ и как точно я мислят като спрат и работещите реактори ? Всъщност как я мислят тая работа,без работа, щото от толкова мислене станахме за смях. Буквално.
  • 33 знаещ

    10 12 Отговор
    "Демократите" от ДА Гърция се съюзяват с комунягите срещу Фандъкова.
  • 34 знаещ

    8 11 Отговор
    "Демократите" от ДА Гърция се съюзяват с комунягите срещу Фандъкова.
  • 35 темата БорисOF

    49 5 Отговор
    е толкова безинтересна , че никой не коментира. Балона се спука, хората го знаят. За хората ще е интерсно заглавия, като Борисов корупция, евро пари кражба, прокурор, зтвор.
  • 36 Дядо Коледа

    45 11 Отговор
    Ухааа , надушвам мирис на опърлено свинско Бочко що квичиш тъй жално, твоята Коледа наближава ! Хо хо хо
  • 37 Екзекутор на Герберасти

    57 16 Отговор

    До коментар #29 от "до троловете от ГРОБ":

    Наистина нема по-долни нищожества в историята на БГ. Дори управлението на Костов изглежда като Златен Век , в сравнение с последните 10 години пълна катастрофа. Оня ден гледах някакво видео от Алепо в Сирия , 2 год след бомбите всичко е реставрирано и построено наново , боядисано , лъснато и позлатено като в приказките .
    А след Боклука борисов камък върху камък нема да остане и асфалта ще се разпадне на сол. И у джунглата на Папуа нема такава дивотия . Боко е новият Жанвиденов

    Коментиран от #41, #46

  • 38 Ф 16

    48 9 Отговор
    Боко - тикво няма да гласувам за теб!

    Коментиран от #51

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тисъна

    20 7 Отговор

    До коментар #37 от "Екзекутор на Герберасти":

    Нещо си се объркал за Виденов... Нищо общо, освен че са набори.
  • 42 Камик

    3 16 Отговор
    Изобщо не се заблуждава - има много силен ход и никой няма да може да му "извива ръцете": ако до сряда представи Калин Каменов за кмет на София, а за Враца издигне настоящия главен архитект, то
    К. Каменов ще победи на балутажа в София, а Чачо ще е победител "от ход" във Враца!
  • 43 Няма да гласувам за такива

    7 16 Отговор
    Не виждам някой който реално да заслужава (За Слави примерно бих гласувал) Но няма
  • 44 Ventura

    32 4 Отговор
    Боце след като изрита Цвъки, кой ще ти реди бюлетините?
  • 45 Благодаря Ви

    13 3 Отговор
    Г-н Смилов, че сте записали с думи прости моите мисли.
  • 46 Иванов

    42 5 Отговор

    До коментар #37 от "Екзекутор на Герберасти":

    Жан Виденов е цвете пред тоя. И междо другото по банковите сметки и разните имотчета се познават. А и тоз първия го провалиха крадците край него.. Тая крадлива измет няма цвят, но като гледам писанията направо не мога да повярвам къде са мислещите хора. Жалка картинка направо. Управляват ни нагли, крадливи, подли и слузести твари.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Толкова ви казвам

    7 14 Отговор
    Комунистическата мафия няма шанс да спечели
  • 49 Готин

    14 5 Отговор
    Набиват ми в главата избора, между ,,Кюстендилска слива,, и ,,Самоковска картофена салата,,. Айде, у лево и двете!
  • 50 Вуте

    14 4 Отговор
    И да коментирате , нищо няма да се промени !
  • 51 Fas

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ф 16":

    И аз
  • 52 Иян

    6 21 Отговор
    Глупости!ГЕРБ пак ще спечели,защото Бойко и знае КАК се става кмет , и може да го постигне.А другите нито знаят,нито могат

    Коментиран от #54

  • 53 Бесен язовец

    21 2 Отговор
    Бойко тикквата разсипа прасетата на село ,а сега десницата голям комунист.
  • 54 Жоро

    23 1 Отговор

    До коментар #52 от "Иян":

    Пак ще се купуват избори Всичко е уредено Знае се кой ще бъде кмет кой сват Не се карайте
  • 55 Бесен язовец

    22 3 Отговор
    Мама казва , че не й дреме за Бойко тикквата от Банкя ,защото е прасетаубиец и против десницата!
  • 56 Досещане

    13 5 Отговор
    Трябва да си много тъп, та да не усетиш ужаса на демократа от птедстоящата победа на Мая Манолова за кмет на София. "Били живи, видели"!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Tate

    17 4 Отговор
    Чета и невяевам на очите си !!На ГРОБАДЖИИТЕ както го поеха с Президента Радев им пожелавам СЪЩОТО но по 100 пъти ! А към Мислещите ГЛАСУВАЙТЕ Хора ,мислете за децата си ако не за себеси !! Схемата ми се изясни на Евро изборите -- както бяха равно ГРОБ и БКП до към 15,30 часа Тиквата излезе да гласува и това беше знак към "Дилърите" купувай/продавай и хукнаха "Тъмнозелените" да гласуват !! Сега очаквам СЪЩОТО ,да им турим "Пръста" да се влачат да хленчат и мрънкат !!!
  • 59 Кирил

    7 5 Отговор
    Въобще не се заблуждава защото десните не са крепостни които гласуват каквото им нареди гном ченге и маймунестоподобна потомствена издънка на кгб

    Коментиран от #61

  • 60 Оптимиста

    18 4 Отговор
    Боко тиквата, Младен Михалев- Маджо, Румен Николов- Пашата /този който казва на тиквата как да мисли/ Трактора, Маргини, Баневи, Доганя, Пеевски, Брендо, Илиянски, Черепи, Таки, Бат Венци- пупата, Галеви, Арабаджиеви и още десетки публично известни с пари и връзки българи оправили се някакси. Не са създали едно работно място но имат състояния като руски олигарси. Няма да има промяна тук. Имаме страхотно геополитическо разположение и невероятно природно разнообразие, придружено с четири сезона, но мястото е населено с българи- срам за всички нас.
  • 61 Боли го фара

    7 3 Отговор

    До коментар #59 от "Кирил":

    Дали двата автубуса десни шизофреници в софия, ще гласуват за него!
  • 62 Веска

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "EL pepitu":

    Абе, дрисльо. Аз не съм бесепарка но, ми
    е обидно един простак с интелект на
    седемгодишна дете да ми е премиер.
    А ти Дрисльо, ако толкова го величаеш
    си живей в кончината му. За мен не бери грижа, аз съм се спасила от великия Ти
    простак....

    Коментиран от #64

  • 63 Оптимиста

    13 2 Отговор
    Боко тиквата, Младен Михалев- Маджо, Румен Николов- Пашата /този който казва на тиквата как да мисли/ Трактора, Маргини, Баневи, Доганя, Пеевски, Брендо, Илиянски, Черепи, Таки, Бат Венци- пупата, Галеви, Арабаджиеви и още десетки публично известни с пари и връзки българи оправили се някакси. Не са създали едно работно място но имат състояния като руски олигарси. Няма да има промяна тук. Имаме страхотно геополитическо разположение и невероятно природно разнообразие, придружено с четири сезона, но мястото е населено с българи- срам за всички нас.

    Коментиран от #76

  • 64 Tyu

    3 10 Отговор

    До коментар #62 от "Веска":

    Веске, Веске... Не по-малка Дрисла си и ти... Като си се спасила, какво се пенявиш тогава, мий гъзовете на дъртите гърци и кротувай.
  • 65 Някои

    15 1 Отговор
    Никой да не гласува за герб тия боклуци трябва да са по затворите
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 гого

    6 2 Отговор
    Сценарият е следния.Боко като цяло губи местните избори.Избухва недоволство в стуктурите на ГЕРБ.Чуват се гласове в подкрепа на Цвъки.Тих преврат,свалят Боко и Цвъки се връща на бял кон.Бъдещи коалиционни партньори са Винкела,откровен антикомунист и русофоб е и Шкембе войводата,осигурил си бъдеще с продажбата на самолетите.
  • 68 Пипи дългото чорапче

    8 2 Отговор
    Никога не съм си представяла че ще гласувам за червен кандидат или ДБНо се случва,защото ми писна от неуспели и треторазрядни некадърни комунисти
  • 69 Пипи дългото чорапче

    4 2 Отговор
    Никога не съм си представяла че ще гласувам за червен кандидат или ДБНо се случва,защото ми писна от неуспели и треторазрядни некадърни комунисти
  • 70 Пипи дългото чорапче

    4 2 Отговор
    Никога не съм си представяла че ще гласувам за червен кандидат или ДБНо се случва,защото ми писна от неуспели и треторазрядни некадърни комунисти
  • 71 Дайте още един мандат на Гроб

    10 1 Отговор
    Нека да увеличат дълговете на държавата и да я закрият щото нема смисъл вече от оптимистично мислене
  • 72 Дгд

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Вън продажни псета":

    Само тъпчовци като теб и ББ да останат
  • 73 Безпристрастен

    8 2 Отговор
    От развоя на ситуацията в София ще зависи и бъдещето на управлението на страната,затова внимавайте много ,скъпи съграждани!
  • 74 Гроб

    7 1 Отговор
    Провокативна статия , насочваща читателите и да гласуват за ГЕПИ !
    Слугинаж на силните на деня , срам за журналистиката !
  • 75 Нали от тук ядете всички

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "От Пирдоп":

    Бе селтаци неграмотни
  • 76 Евала за коментара

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Оптимиста":

    +1 радвам се че има хора които могат да мислят
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 а на теб

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лазо":

    да лапнеш на празната овчарска бокова торбичка ....
  • 79 БЕЗМИЛОСТНА БИТКА

    2 0 Отговор
    Не може политик за който Бай Тошо му е ментор и гуру да минава за десен. А и с тези Руски грандиозни проекти ни влачи още по-далеч от Европа. Войната за Сф ще е между комунисти-идеалисти и ''десни''-ком. Какво или колко ще бъде предложено на ДПС за да помагат? Не само в Сф но и в други градове предизборно се раздават всички градинки и зелени площи и се превръщат в бетон особено когато се вижда краят на хранилката. Въпросът е дали Фандъкова ще е пренесена в жертва? А Демократична България беше жестоко атакувана от ГЕРБ което е непростима грешка. А лектората на ДБ се слави като високо интелектуален и едва ли ще подкрепи Борисов в сблъсък срещу Манолова. По-скоро лектората на ДБ би гласувал против. Борисов най-вероятно ще прибегне до последен коз молба в Мюнхен за да бъде спасен от VW. Но дали те още държат на него там е проблема че той много залитна към Русия.