Last news in Fakti

31 Август, 2019 20:00 13 944 23

Британците напускат ЕС, а в Източна Европа не се тревожат

  • брекзит-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • европа-
  • източна европа-
  • борис джонсън

Повечето източноевропейци не си представят Европа като единен отбор, а по-скоро като игрално поле

Британците напускат ЕС, а в Източна Европа не се тревожат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повечето източноевропейци не си представят Европа като единен отбор, а като игрално поле: когато един от играчите - в случая британците - напусне игрището, останалите виждат в него не отпаднал съотборник, а конкурент.

"Ако трябва да водим война, нека поне да е срещу коалиция", обичал да казва Наполеон. По онова време цяла Европа всъщност била обединена срещу Франция, но нямало нищо по-лесно от това да се посее разкол между европейските сили, така че коалицията срещу Наполеон да се разпадне.

В случая с Брекзит обаче нещата стоят точно обратното: добре смазаният и гъвкав механизъм на британско кралство с неговите вековни традиции и с прочутия в цял свят парламентаризъм заплашва да се разпадне. А нестабилната иначе „коалиция", наречена Европейски съюз, която в други случаи трудно постига единство, сега е непоклатима като скала.

Колкото и остро да спорят в ЕС относно плановете за реформи, колкото и мъчително да намират компромисни решения, опре ли въпросът до това при какви условия Великобритания ще напусне общността, останалите 27 страни-членки са абсолютно единни.

В Източна Европа не са най-големите евроскептици

Тази размяна на ролите е повод за известен оптимизъм: явно, че нещо все пак се е променило в Европа през последните 200 години. Пресилено би било обаче да очакваме, че стряскащият пример с Брекзита ще накара и евроскептиците да се превърнат в убедени европейци. Критиците, и най-вече тези в източноевропейските страни-членки, не флиртуват с идеята за напускане на общността, макар някои погрешно да твърдят именно това.

Точно обратното: в Полша, чието дясно правителство води най-ожесточени спорове с Брюксел, 75% от поляците искат непременно да останат в ЕС – това е една от най-високите стойности в цяла Европа. В страната на Виктор Орбан пък четирима от всеки петима унгарци са убедени, че членството в ЕС носи повече ползи, отколкото негативи на страната. Дори и сред особено евроскептичните чехи два пъти повече са онези, които желаят страната им да остане в ЕС.

Това обаче не е повод спокойно да гледаме напред. Повечето източноевропейци си представят един ЕС, който е доста по-различен от онзи в главите на французите, германците, испанците или италианците. Източноевропейските нации са възникнали в битка срещу някаква външна централна сила, управлявала ги от Виена, Санкт Петербург или Истанбул. Тяхната задача е била да се съпротивляват на тази чужда сила, доколкото могат. По сходен начин бе организиран и Варшавският договор: важните решения винаги се взимаха в Москва, а задача на националните политически елити беше да се опитат да извлекат максимум облаги за тяхната страна.

Но дори евроскептиците в тези страни не се стремят към безграничен национален суверенитет. В един все по-несигурен свят представите за пълна самостоятелност се асоциират по-скоро с пълна изолация – това важи с особена сила за малките нации, които преобладават в източната част на континента. Хората в тях понякога изпитват носталгия по миналото, когато всичко било по-добре и те уж можели да решават, без да се съобразяват с други.

Подобни времена обаче никога не са съществували в Източна Европа. За разлика от британците, никой източноевропеец няма как да помни такива времена. А днес дори и наследниците на някогашните велика британска империя вече усещат, че в ерата на глобализацията националният суверенитет вече не същият като едно време, и че никой премиер, та дори и най-умният, не е в състояние сам да преодолее една икономическа криза.

Защо Брекзитът сплотява ЕС

Затова и Брекзитът по-скоро сплотява ЕС, отколкото да го разединява. Но стане ли дума за следващата стъпка - за задълбочаването на европейската интеграция и превръщането на общността в единен икономически и валутен съюз с общи институции, политиците, а и обществеността в по-големите и икономически по-силни източноевропейски държави стават скептични. Изключение правят само словаците, словенците, латвийците и естонците.

В Източна Европа не се стремят към повече власт при взимането на европейските решения - това обяснява защо нито една източноевропейска страна не предяви силни претенции в битката за водещите ръководни постове на ЕС. Повечето източноевропейци не си представят Европа като единен отбор, а по-скоро като игрално поле: когато един от играчите - в случая британците - напусне игрището, останалите виждат в него не отпадането на съотборник, а на конкурент.

Всички убедени европейци би трябвало сериозна да се разтревожат от наличието на подобни представи за ЕС. Защото те имат потенциала да разпалят още по-силно конкуренцията за общите ресурси и по този начин косвено да засилят центробежните сили. Това, че Изтокът остава в общността, съвсем не означава, че никой друг няма да я напусне. В Южна Европа, например в Италия, страховете от евентуално напускане на ЕС са много по-слабо изразени, отколкото в Източна Европа.

Ако в общата конкурентна битка средиземноморските държави бъдат притиснати в ъгъла, единството в общността ще се пропука по оста север - юг. Защото не в Източна Европа, а по-скоро в Италия и Гърция хората се смятат за губещи от европейското обединение. А това не предвещава нищо добро за ерата след Брекзита. Колко лоши ще се окажат перспективите, ще си проличи на предстоящите разправии за новата бюджетна рамка и когато започнат да се търсят липсващите милиарди след евентуален Брекзит без сделка. Всичко това няма да тласне европейското единство напред. По-скоро Европа цяла ще се разтресе.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    101 6 Отговор
    Ми защо да се треножиме ? Като за нас нищо не се променя ! Ще продължим да сме най бедния народ в ЕС

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дойчето

    48 4 Отговор
    Пише за Варшавският договор, а има в предвид СИВ! Знаят ли какви за двете организации, и коя е синоним на ЕС? А ръсят мозък!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    48 4 Отговор
    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС по всички възможни начини за да бъдат изгонени и застанат на печаливша позиция като изгонени от ЕС...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 7373737272

    53 7 Отговор
    Боли ме болта за ЕС и за Велика Англия, че напускат, моя портфейл си остава оглозган от сметки за ток, вода, интернет, телефони, некви си закони за смет, квартал, че притежавам подслон даже за храна и дрехи нема пари па камо ли за деца и фуста!
  • 10 Смех

    73 9 Отговор
    За какъв отбор става въпрос?Има ли още глупци които да вярват че живеем в свободни,ДЕМОКРАТИЧНИ времена?ЕС се оказа една империя в която източноевропееца е робът,черноработникът,слугата...Тази империя,като всяка друга преди,изсмуква целия възможен ресурс във вътрешността си,и държавите като България се превръщат в пустиня без бъдеще...Един буфер между запада и изтока...Питам се дали някога човечеството ще открие РАВНОПРАВИЕТО?!
  • 11 ело

    36 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Deutsche Welle Действиелно са пълни идиоти . Когато в Европа цари пълен хоас външно се стремят да покажт че всичко е наред и са с плотени като " камък". Всичикото е само лицемерие нищо повече.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Усмивката

    20 4 Отговор
    Добър анализ но той не е за България.Ние сме черно петно на картата на Европа
  • 15 Бойко Борисов

    26 2 Отговор
    Нищо ново под слънцето сега решенията се вземат в Вашингтон и тука изпълняваме с раболепие.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой68

    16 1 Отговор
    Да не си мислите че англичанин ще се захване със работата на полето,хамалуването в строителството или чистенето на улици и боклука???
  • 19 Еретика

    11 2 Отговор
    45000 българи били с някакъв статут е три от моите деца са с такъв.Е голямата ми дъщеря има три магистратури а тук работеше за 700 -800 лв.Е а сега е главен счетоводител на някаква държавна служба. Е там я оцениха а тук НЕ НЕ НЕ.Е какво да се прави това е държавата на комуниста Бойко Борисов. Малката щерка учи второ висше там.Е ще се върнат ли за да слугуват на Бойко Борисов. Е спирам защото няма смисъл. Е аз имам над 46 години трудов стаж и какво от това.

    Коментиран от #21

  • 20 Еретика

    1 2 Отговор
    45000 българи били с някакъв статут е три от моите деца са с такъв.Е голямата ми дъщеря има три магистратури а тук работеше за 700 -800 лв.Е а сега е главен счетоводител на някаква държавна служба. Е там я оцениха а тук НЕ НЕ НЕ.Е какво да се прави това е държавата на комуниста Бойко Борисов. Малката щерка учи второ висше там.Е ще се върнат ли за да слугуват на Бойко Борисов. Е спирам защото няма смисъл. Е аз имам над 46 години трудов стаж и какво от това.
  • 21 ФИКИ

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Еретика":

    ЕЕЕ ТУКА ИМА ТАКАВА РАБОТА САМО ЗА КАЛИНКИТЕ НА БОКО.
  • 22 Хах

    5 2 Отговор
    Няма как да има съюз между Арийци и Рептили.
  • 23 Хах

    4 2 Отговор
    Прилича ми на предвоенно положение.