Last news in Fakti

8 Юни, 2012 10:51 7 600 5

Златин Съръстов: Нужен е нов план Маршал за Еврозоната

  • златин саръстов-
  • нов план маршал-
  • герхард щратхаус-
  • облигации
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата на Герхард Щратхаус с банковите и финансови среди, изследователските институти по икономика и финанси, ВУЗФ и Стопанския факултет в СУ „Климент Охридски” , представители на банките, двама подуправители на БНБ, финансови експерти и анализатори, която се състоя в четвъртък, ни принуди да потърсим и други мнения.

Преподавателят от УНСС Златин Съръстов коментира за Факти.бг разискваните на форума проблеми.

Г-н Златин Съръстов, Герхард Щратхаус в екслозивно интервю за Факти.бг прогнозира, че еврото ще продължи да съществува, но ако Гърция излезе, това ще е заплаха повече за България, отколкото за Общността? Доколко е реална тази заплаха?

- Ние сме съседни страни, имаме търговски взаимоотношения, но те не са толкова значими за икономиката ни. При равни други условия новината за излизането на Гърция от Еврозоаната би имало поредица от перкусии и допълнителни ефекти, които нямат да бъдат позитивни не само за България, но и за цялата Еврозона, включително и за Германия.

Не можем да отделим икономиката на Гърция от всички други аспекти – социални и политически. Не мисля, че ако Гръция се върне към драхмата би възвърнала своята конкурентноспособност незабавно, дори и да има подценена валута. Вярно е, че подценаната валута ще направи стоките, произвеждани от Гърция, по-евтини, но всички съпътстващи негативни ефекти ще неутрализират този позитивен ефект. Ефектът като цяло ще е строго негативен не само за Гърция, но и за цяла Европа. Нещата няма да са толкова розови.

При тези проблеми на Еврозоната, доколко реалистично е да се стремим да станем нейни членове?

Цели на всяка цена няма. България трябва да се стреми към цели, които са реални. Ако големите държави в Европа не проявят в момента смислена позиция и не проявят общоевропейска отговорност, а мислят само за себе си, това означава, че ако България се присъедини към еврото, утре по същия начин никой няма да мисли за нас и големите държави пак ще мислят за себе си. Ние сме по-малка икономика и от Гърция и не виждам позитивите от присъединяването ни.

Ако в момента големите европейски играчи проявят отговорност, демонстрират общоевропейско чувство за солидарност, тогава можем да се присъединим към общоевропейската валута.

От друга страна не трябва да се демонизира Гърция, нейните граждани или бизнеси. Атина е малък участник на фона на цялата картина. Да, Гърция е прецедент, но и Германия беше прецедент в края на Втората световна война. Тогава на нея й беше помогнато с план Маршал. Аз съм съгласен с Щратхаус, че е нужен един нов план Маршал, който да заложи новите здрави основи, но в същото време да не позволява на тези правителства, които са допуснали сегашната криза, да продължават по стария начин.

В парламента предстои да бъде гласувано пускането на облигационна емисия в размер на 950 млн. евро. Не закъсняхме ли?

България демонстрира все още едни добри финансови пропорции – равнище на дълг спрямо доходи и активи на държавата. Не мисля, че има някакво закъснение. Да, България се нуждае от финансов ресурс и при тази необходимост е нужно да се появим отново на пазарите. Позицията на държавата е стабилна и не виждам проблеми от това, че сме закъснели или избързали с подобна емисия. Тя се появява, когато става необходима за правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мики

    0 0 Отговор
    Този изобщо наясно ли е защо е имало план Маршал и защо не може да има такъв сега? На това ли учат студентите? Дълга на САЩ премина 15 трлн. $, пак ли ще ни внасят инфлация?
  • 2 bugs_bunny

    0 0 Отговор
    Използва план Маршал като ефект. Смисълът е изработване на ясни правила от ЕС за ЕС. Той самият го казва, че на гърците ще им бъде припомнено, че няма да могат да продължават по същия начин. въобще не става дума да се искат пари от САЩ. Планът Маршал ляга първо на ясни правила за възстановяването на Германия и едва след това идват парите на части при изпълнение на поставените задачи.....
  • 3 Gernanke

    0 0 Отговор
    Под план Маршал следва да се имат предвид правила, структурни реформи и как точно Гърция, а по-важно Италия, Испания и Португалия да излязат на чист отход от сегашната ситуация. Ролята на САЩ в подобен план "Маршал" следва да се осъществи от Германия и всички други основно северно-европейски страни, които имат изгода от подцененото от кризата евро за да изнасят серриозно.

    Коментиран от #4

  • 4 Мики

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Gernanke":

    Драги мои, ами замислете се дали ЕС не се намира в това състояние благодарение и на политиката на Германия? Дали този план "Маршал" не е предизвиканата стъпка и логичното продължение? А за тези дето обичат да мислят, нека проверят кои страни отказват Маршал след II Световна и какви са реаните резултати от него! :)
  • 5 Gernanke

    0 0 Отговор
    Германия ще направи поредната скъпа историческа грешка ако съсипе еврозоната с късогледството си. Проблемът на Европа е, че тя няма независима от политиците централна банка, на която да и е позволено да прави каквото е необходимо, за да държи еврото и икономиката на ЕС в нужната кондиция. Извратиха монетарната политика и централното банкерство със разни инструменти за стабилност. Това са пируети с цел да не се позволи на ЕЦБ независима политика, различна от тази на Меркел и др. подобни политически образувания