Last news in Fakti

13 Септември, 2019 11:09 7 056 142

Съветска "окупация" на България ли?

  • съветска окупация-
  • българия-
  • третия райх

Залива ни вълна от измислици, лъжи и инсинуации с историята

Съветска "окупация" на България ли? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на д-р по философия Анко Иванов за в. „Дума“

Отдавна е известно, че комунистофобите умора нямат. Сега около 75-годишнината от Девети септември се върти старата изтъркана грамофонна плоча за "съветската окупация" на България. Пишат и говорят за "съветска окупация" историци, политици, журналисти и видни соросоиди. Свързват "съветската окупация" с това, че СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г. Главният аргумент е, че правителството на Багрянов обявило неутралитет на 26 август и, видите ли, Съветският съюз обявил война на неутрална България. А дали Багрянов е денонсирал присъединяването на България към Тристранния фашистки пакт.

Неутрална държава ли е била България?

Предисторията е твърде интересна. В края на 1940 г. Съветският съюз предлага на България пакт за приятелство и взаимна помощ (известната Соболева акция). По същото време Германия и Италия настояват България да се присъедини към Тристранния пакт. И радетелят за "неутралитет" на България Борис III, и фашистът Богдан Филов под бурните аплодисменти на 25-то обикновено народно събрание включват България в Тристранния пакт. Страната ни става съюзник на фашистките държави - Германия, Италия, Япония, и присъединилите се към тях Унгария, Румъния, Хърватия и Словакия, страни противници на Антихитлеристката коалиция на СССР, Великобритания, САЩ и Франция. По сключените спогодби "Клоудиус-Попов" (1941) и "Нойбахер" (1941) България става икономически придатък на Германия, снабдява германската военна промишленост с руди на цветните метали, с вълна, кожи, облекла, храни, дори дървени къщички за германските войници на Източния фронт. В резултат на това малка и бедна България финансира голямата и икономически силна Германия. По различни източници задълженията на Германия към България са около 63-73 млрд. райхсмарки, които и досега Германия не е върнала на България. Освен това България издържа пребиващите в страната немски войски - 7.3 млрд. лева за периода март 1941 до септември 1944 г.

България е и военен придатък на Германия и Италия - главните фашистки сили в Европа. Българските войски заместват германските окупационни войски в Поморавието, Македония, Тракия, а немските дивизии отиват на Източния фронт срещу Съветската армия. Германците искат - българските управници изпълняват. На 15 април 1941 г. Министърът на външните работи (Попов) изпраща на българския посланик в Берлин телеграма: "Исканите от германците дивизии за окупацията (к.м.) са готови и всички подробности са уговорени с тукашното германско командване" (ЦДА, фонд 1449, а.е. 98, л. 311). И българските войски под мощни фанфари, водени уж от "обединението на България", окупират Поморавието, Македония и Тракия и създават там българска окупационна администрация и власт. Малко по-късно е окупирана и Югоизточна Сърбия.

През лятото на 1943 г. по искане на Хитлер българските войски окупират почти цяла Сърбия (без Белград, неговите околности и мина "Бор"). В Сърбия действа първи български окупационен корпус (7 дивизии), командван от ген. Асен Николов в състав от над 33 000 души. Но българските войски в Югославия не само присъстват и поддържат реда. Те участват под немско командване в сражения с югославските партизани. През октомври 1942 г. българската Девета пехотна дивизия и СС дивизия "Принц Ойген" провеждат операцията срещу югославските партизани и четници "Капаоник" (ръководена лично от Химлер). За участие в тази операция с германски железен кръст са наградени трима български войници от селата Ракита, Брегаре и Сомовит (Плевенско). През юни 1943 г. български войници участват заедно с германски и италиански войски (под командването на нацисткия генерал Ал. Лер) в операция срещу Титовите партизани в Черна гора (Дурмитор). И редица други акции. Ген. Асен Николов (осъден на смърт от Народния съд) е награден от Хитлер с най-високия немски орден - Железен кръст I степен "за сътрудничество с германски групи за омиротворяването на значителни части от Сърбия и големи заслуги в борбата с партизаните" (в. "Устрем", 27 юни 1943 г.). Коментарът, както се казва, е излишен.

България фактически е била участник във Втората световна война на страната на Германия. В Хагската конвенция за законите и обичаите на сухопътната война (18 октомври 1907 г.) в глава I "Кой се признава за воюващ", в чл.3 ясно пише: "Въоръжените сили на воюващите страни могат да са от сражаващи се и несражаващи се". Следователно, това че българските войски не се сражават на Източния фронт, не значи, че страната ни не е била съвоюваща на страната на Германия, тъй като нейни военни части заместват немските окупационни сили и се сражават с югославските противници на нацистка Германия, осигуряват снабдяване на немската армия и предоставят своята военна и гражданска инфраструктура за ползване от тях.

Ето как авторитетният източник - немският посланик в София Бекерле, оценява (при разпита 1950 г.) участието на България във войната на страната на Германия:

"Въпрос: В какво конкретно се изразяваше военната помощ на българското правителство за агресията на германския фашизъм на Балканите?

Отговор: Военната помощ на българското правителство за военно-оперативните планове на германското командване в европейския югоизток се изразяваха в следното: България пусна германските войски през своята територия. Трябва да кажа, че Германия не би могла така бързо да сломи съпротивата на Югославия и Гърция, ако българското правителство възпрепятствуваше придвижванията на германските войски през своята територия. Нещо повече... българското правителство предостави свой транспорт и средства за свръзка за прехвърлянето на германските войски към границите на Гърция и Югославия. В местата за съсредоточаване на германските войски до границите на Югославия и Гърция тези войски получаваха продоволствие, ползваха българските укрепления и фортификационни съоръжения, летища, средства на ПВО и т.н. Българското правителство, освен това, предостави своите пристанища (Варна, Бургас) на германските кораби и корабостроителниците за ремонта и строителството на съдове, които бяха използвани също за бойните операции в Черно море срещу Съветския съюз. През 1942 г. българското правителство изпрати 3 дивизии от своите войски в Сърбия и 1-2 дивизии в Гърция, наричащ се окупационен корпус, за смазването на партизанското движение и поддръжката на германския окупационен режим в тези страни.

Накрая, по секретната икономическа спогодба, която от германска страна беше сключена от пълномощника на германското правителство - Клодиус, българското правителство оказа на Германия голяма икономическа помощ, насочена изцяло към удовлетворяването на военните нужди на Германия (зърно, македонска руда, парично доволствие за германските войски в България и т.н.)... Германските кораби от Варна и Бургас се използваха от нашето командване при настъплението срещу Крим и Севастопол, и в другите бойни операции срещу Съветския съюз. Неутралитетът на България по отношение на Съветския съюз съществуваше на хартия (к.м.).

През 1941 г. по желание на Берлин успях да осигуря в България мобилизирането на работна сила за изпълняването на работа в предприятията в Германия. По мое настояване бяха мобилизирани до 40 000 българи, които бяха изпратени в Германия" (по: Кр. Иванджийски; https://strogosekretno.com).

Западните страни, които сега са антикомунисти, тогава одобряват обявяването на война от Съветския съюз на България и влизането на страната в съветската зона на влияние. Ето две мнения. Първото е на Рандъл Нийл, дипломатически дописник, който в "Ройтерс" през септември 1944 г. пише: "Обявяването на война от Русия на България, за което британското правителство бе уведомено предварително, е акт на реалистична политика... С това се слага край на усилията на България да избегне заплащането на тежката цена за съюза си с Германия (отнемане на половината ѝ територия в полза на Гърция - б.а.). Трябва да бъде образувано ново правителство, представляващо действително левицата, като включи безсъмнено комунисти." А второто е на американския дипломат Барнс: "Ние приемаме напълно, че Съветския съюз има специални интереси по отношение обезпечаването на неговата сигурност, която сме признали при изработването на споразуменията относно регулирането и контрола на бившите неприятелски страни... Америка от своя страна никога не ще подаде ръка на групировки в тези страни, които са неприязнено настроени срещу Съветския съюз" (Сп. "Съвременник", кн. 20, 1945 г., с. 887-888). Заявления без последващо покритие!

А има ли "съветска окупация" в България?

Безкрайна е манипулацията

с окупацията от СССР на Царство България. Явно огромната група платени и безплатни комунистофоби не четат, не мислят и не разсъждават по същността на станалите исторически процеси. По време на Втората световна война на територията на България между 1 март 1941 г. и 15 септември 1947 г. има ограничени контингенти чужди войски - съответно немски и съветски. Присъствието на чужди войски на българска територия дали е белег за окупация? Ако е така, тогава би следвало да говорим за немска и за съветска окупация. Но историците не пишат за немска окупация на България. Явно е, че самото присъствие на войски на чужда територия не е белег за окупация. Иначе би трябвало соросоидите да пишат, че сега България е окупирана от САЩ, понеже в страната има американски войски в няколко военни бази.

Военна окупация има, когато се прекратява самостоятелното национално административно управление и се формира ново управление, приема се функцията на управление на завладяната територия от чужда войска (American Heritage Dictionary). Такава форма на управление (администрация и полиция) създава България чрез нашите окупационни корпуси в Поморавието, Македония и Тракия по време на Втората световна война. Съветската армия не създава в България своя администрация, полиция и съд, за да има окупация. В страната е формирана нова отечественофронтовска самостоятелна власт, самостоятелно правителство, окръжни и общински административни звена и структури.

След приключването на войната Съветската армия се изтегля окончателно от територията на България. Тя не създава и не поддържа свои военни бази, каквито са създадени и поддържани в Германия от САЩ, Великобритания и СССР. Крайно време е да се прекратят спекулациите със "съветската окупация" на България!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NSDAP

    49 91 Отговор
    Историята е Славнобългарска!Истинската история Славнобългарска се крие в Москва.Монголо-татарите ни окупираха да пъти- през 1878 и 1944.През 1878 се отървахме само със 32 тона злато,което заплатихме в период от 12 години на транш през 10 месеца,но 1944 изгубихме най-ценното си- архивите.Най-големият българофил в историята е Адолф Хитлер.По неговото време,професор Ганчо Ценов установява истината за нашият велик тракийски произход.Българи=келти=гали=готи=траки!Ганчо Ценов след това се среща 1 с Адолф Хитлер и Ганчо Ценов,и след като Адолф Хитлер остава впечатлен от българина,фюрера го награждава с посмъртна пресният от 1000 райхмарки и Ганчо Ценов получава работа в Аненербе.Свастиката е древен български символ,който доказва нашият арийски произход и то всъщност не само нашият арийски,но свастиката символизира това,че ние сме 1 арийци в цял свят.Вие защо си мислите че Адолф Хитлер се е молил на цар Борис 3 България да се присъедини към Тристранният пакт цели 3 пъти???Да не говорим,че съвремените генетични изследвания показват,че най-близки до нас са северните гърци,северните италианци,южните германци,западните турци(прочетете 1-ят ми коментар и ще разберете защо),южните французи,испанците и португалците.Източноевропейските генни на Българите са само 5%,колкото са и тюркските.Още по-впечатляващо е,че според тестовете,всяка българка има близначка в Германия и Франция,а всеки българин има близнак в Италия и Западна турция.

    Коментиран от #5, #6, #56, #79, #109, #137

  • 2 Отечествен Фронт

    93 49 Отговор
    Така е, всичко написано е вярно и е хубаво заблудените да го научат за да не стават за смях! Истината над всичко!

    Коментиран от #136

  • 3 NSDAP

    56 73 Отговор
    Хитлер е бил най-големият българофил и е изпозлвал древният български символ свастика!Защо тогава да ми е срам,че сме му били съюзници?Аз съм горд с нашият цар и Богдан Филов,който присъединиха България към силите на Тристранният пакт!Германци,италианци и унгарци са наши кръвни братя и е нормално да бъдем с тях във война и мир!Ако аз бях на мястото на Богдан Филов,щях да постъпя по същият начин!Да живее България!!!🇧🇬

    Коментиран от #81, #118

  • 4 Stormtrooper

    31 41 Отговор
    Да издигнем по-голям паметник на Рейгън!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Професора

    30 16 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    А траки =анунаки хахаха! А относно Арийството много им се ще на дивите германци да са нескефили най чистите гени! Чисти гени само при ескимосите и китайците!
  • 7 БСП ДПС Евророма

    36 8 Отговор
    Ама чакай сега "комунистите" от ГЕРБ били комунистофоби, а "антикомунистите" от БСП били комунистофили??? От всичко това разбрах, че ББ може да се вземе с Нинова, и всички дa заживеят мирно и щастливо :-))))))))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 прецакан

    35 49 Отговор
    Ей,немат свършване тея комунистически боклуци! Ша бегам!
  • 10 Българин

    42 53 Отговор
    Руската измет е активирана от Москва да неглижира и оправдае руската окупация на България. И не е мястото в този уважаван сайт на хибридните руски пропагандни бълвочи. Тяхното място е на русофилското сборище край Копринка.
  • 11 що е маке все на дърво

    26 13 Отговор

    До коментар #5 от "БТВ новините":

    Вие "македонците" сте измет, няма да изкарате дълго, защото сте измислени боклуци и все ще се намери кой да ви заколи, като прасета, това и заслужавате, да еба шибаните нещастници.

    Коментиран от #31

  • 12 сган

    35 41 Отговор
    Болшевишка измет, никога не сме ви искали!
  • 13 Наблюдател

    37 36 Отговор
    Тоя дърт комунистически рептил утепа рибата с това "комунистофоб"!

    Коментиран от #67

  • 14 Бесен Язовец

    33 32 Отговор
    Ние сега сме членки на ЕС и ще се пропагандира новата история писана след 1989г.лансирана от НПО на Сорос, истинската от преди 1989г.остава в архива!
  • 15 Истината за освободителите

    39 27 Отговор
    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.

    Коментиран от #25

  • 16 Забелязал.

    39 28 Отговор
    От много време не бях чел нещо което да отговоря на действителноста и истината браво.....

    Коментиран от #139

  • 17 дааа

    35 27 Отговор
    Фашистите газ пикаят и се чудят какви истории да съчиняват,обаче са пробити отвсякъде.

    Коментиран от #30

  • 18 Истината за освободителите

    37 29 Отговор
    На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.
  • 19 Истината за освободителите

    23 24 Отговор
    История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11)
  • 20 Хисторик

    21 18 Отговор
    България не е била на страна на фашистите спазвала е неутралитет, само дето с фашистите от Германия окупираха Гърция и влязоха на помощ български войски в Сърбия да помагат на приклещените немци там от съпротивата! Маршал Жуков издава заповед от,, 3ти украински фронт" част от Червената армия като влизат в България да не се ползва оръжие и бг. войските да не бъдат разоръжавани!!!

    Коментиран от #23, #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Kobrabg

    21 10 Отговор
    Поредната порция платени коментари.
    Как спите изобщо вечер предатели на България
  • 23 NSDAP

    34 16 Отговор

    До коментар #20 от "Хисторик":

    Моля,моля, братята немци ни вършат земите,които са ни били откраднати!Не случайно Адолф Хитлер през 1941 казва:
    Ние германците бяхме длъжни да помогнем на нашите български братя,които бяха разпокъсани от Ньойският договор.

    Коментиран от #39

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 абеее мани мани

    15 18 Отговор

    До коментар #15 от "Истината за освободителите":

    Някое писмо от марсиянците писано няма ли да прочетеш,ако нямаш съчини си едно като това.

    Коментиран от #122

  • 26 NSDAP

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "ДДРОнег":

    300 000 българи в България и още близо милион в Македония,Сърбия,гърция и Бесарабия!
  • 27 Отечествен Фронт

    20 22 Отговор
    Богдан Филов и правителството му са про-фашиски настроени и народа на Княжество България не споделя вижданията на това правителство!
  • 28 Радой Ралин

    40 30 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #63

  • 29 Morgoth

    13 18 Отговор
    Който не разбира от дума, чете вестник Дума :)
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Истината

    24 17 Отговор

    До коментар #20 от "Хисторик":

    Русия много преди България мина на страната на фашистите, още от 23 август 1939 година. И снабдяваше нацистка Германия със стратегически суровини за да завладее Европа.
  • 33 Йосарян

    24 14 Отговор
    Е сега сме под окупация на ФАЩ. НЕКА АБСУРДЪТ НИ УБИЕ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хаджи хаджи Българин

    33 21 Отговор

    До коментар #8 от "ДДРОнег":

    Огледай се малко около себе си, соросоидче малко! Колко заводи и фабрики са построени 1956- 1989 и колко през периода 1989- 2019! Разходи се в България и ще видиш колко изоставени, полу- или изцяло разрушени заводи и фабрики има! А за най- важният фактор - населението на България да не говорим! Около 2млн в София и около 3-4 в провинцията! Около 50хил умират всяка година, равностойно на един сред град в България!

    Коментиран от #38, #65, #112

  • 36 Шопо

    20 18 Отговор
    Най мразя е те такива титуловани мекерета, които цел живот си живееха царски на наш гръб и нищо не вършеха, освен да ближат задните части на тато! Е го и тоя с псевдо и лъженауката "марксистко-ленинска философия" - търтей, паразит и тунеядец, който през живота си бес не е стъпвал на земята и камък върху камък не е слагал, а само е прегракнал от викане "Да живей". И това нищожество акъл дава! Абе, аланкььолу, демек нищожество, ти акъл немаш за две пари, на нас акъл ще ни даваш! Бе я оди на майкя си у....на адреса!
  • 37 жжж

    15 14 Отговор
    типична хибридка. изглежда преведено от руски.
  • 38 Шопо

    22 23 Отговор

    До коментар #35 от "Хаджи хаджи Българин":

    Аве, Хаджи Тъпанарино, огледай се колко от фабиките, построени от некадърната комунистическа власт сега работят в реални условия. Народни кървави пари и къртовски труд хвърлен на ветъра от некадърната и неграмотна комунистическа паплач! Нема го вече СИВ, където да си продаваме зорлем боклуците, КГБ и Горбачов го ликвидираха, понеже не е рентабилен. А и никой вече нема да ви аргатува за 50 долара и да чака по 20 години за кола. Анадънмо Хаджи Идиото?

    Коментиран от #43

  • 39 Хаджи хаджи Българин

    18 13 Отговор

    До коментар #23 от "NSDAP":

    А сега къде са германците, поне да си платят икономическата подкрепа на България за периода 1941- 1944г Около 70 млрд марки! Защо не ги попиташ, нали сте приятели! Попитай и американците, за дълговете на Ирак и Либия към България ( около 3млрд $) !
  • 40 Бесен Язовец

    12 5 Отговор
    Сороси зуки сезон сте ЧАО ЧАО!!!

    Коментиран от #42

  • 41 Рашка с чашка

    25 20 Отговор
    Щом автора нарича българските войски окупатори на Сърбия и Гърция, е ясно че не е българин! Те са били в българските земи, които са отнети от България след ПСВ. Щом казва че това било,, уж обединение " е ясно какъв долен предател е! И ако България е съюзник на Германия, за това че е допуснала немски войски през своята територия и кораби в Варна и Бургас, значи и Турция е била съюзник. От къде са влезли в Черно море тези кораби? Обявяването на война, свалянето на правителство и поставянето на свое е окупация! Георги Димитров е бил СЪВЕТСКИ гражданин до смъртта си.

    Коментиран от #98, #104

  • 42 Шопо

    15 17 Отговор

    До коментар #40 от "Бесен Язовец":

    Надай се ку/е на пияни жени! Вашата тепърва я почваме. Сега вече ще видите вие "Червен Петко - Шарен Петко"! Бегайте у Рашата си, дока не се е започнало, че иде Видовден!

    Коментиран от #49

  • 43 Хаджи хаджи Българин

    12 10 Отговор

    До коментар #38 от "Шопо":

    Това за " приватизираните" от Костовизма фабрики за по няколко долара, попитай спонсорите си! И защо в България пустеят сгради, поля и села! За някои неща си частично прав, но в едно нещо си абсолютно прав! " По- високо от Витоша нема и по- дълбоко от Искъра нема"

    Коментиран от #45

  • 44 Шопо

    17 17 Отговор
    Тука некои словоблудци спекулират с темата, че сме били колония на САЩ и Германия. Обаче когато бехме колония на Русия, когато по границите убиваха и когато аргатувахме за 50 долара никакви ги немаше да мъцнат! Е, сега ще кажа категорично - ако требва да избирам да живея в колония на Русия и в колония на САЩ и Германия ТВЪРДО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТА ВТОРОТО.
    Всички умни народи на Европа искат да са в Европа, българският рубладжия иска да е в Азия, та белким му дадат!

    Коментиран от #48

  • 45 Шопо

    14 11 Отговор

    До коментар #43 от "Хаджи хаджи Българин":

    Хаджи Дебилино, тези предприятия, пустеещите, ги приватизиха БКП и ДС чрез масовата приватизация, ако си забравил или ако се правиш на улав и умрела лисица. А децата ни избегаха от вас в чужбина. Понеже никой не участва в състезанието на живота, ако по рождение е декласиран, а такива като Пеевски и Лиляна Павлова в невръстна възраст, още сополиви ги правят министри и председатели на директорски бордове. Децата ни извегаха от ВАШАТА МАФИЯ.
  • 46 дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Разрушителя":

    Можеш да ми го държиш и 5 минути позволявам ти.
  • 47 Разлог

    16 7 Отговор
    По-голямия брат на дядо ми е пребит до смърт от милицията в Разлог, защото е отказал да се нарече македонец. Плана на Сталин е бил цялата Пиринска Македония да премине към Югославия. Добре че се е скарал с Тито и това се е провалило. Нашите комунисти са били и си остават безродници и национални предатели.
  • 48 ооо неее

    17 9 Отговор

    До коментар #44 от "Шопо":

    Е то се вижда при колония на САЩ как е ,от 9 милиона станахме под 7 заедно с турците и циганите.Много е добре да знаеш и по-добре ще става.

    Коментиран от #50, #53, #58

  • 49 Бесен Язовец

    9 6 Отговор

    До коментар #42 от "Шопо":

    Може да ми направите едно дълбоко гърло разправят че сте специалисти соросите!

    Коментиран от #55

  • 50 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "ооо неее":

    7 000 000 обаче има много гълтачи на сабии!
  • 51 НКВД

    10 13 Отговор
    Червения професор лъже повече и от руски историк!
  • 52 onq s konq

    16 8 Отговор
    Браво на Г-н Иванов. Много ме кефи новият термин „КОМУНИСТОФОБИ, защото идеълно приляга на полуграмотните гербарски тролове, които поцял ден киснат в нета и тролят едни и същи гнусотий нагнетяващи омраза и разделение в българския народ.
  • 53 Шопо

    7 12 Отговор

    До коментар #48 от "ооо неее":

    Ако на вашата мафия, която притежава Държавата целта ви е да ви слугуват 20 милиона, то нашата цело не е да станем 20 милиона. Целта ни е да живеем човешки. И добре че сме в Евросъюза, та да имаме избор и да можем да избягаме от вашата мръсна тирания.
    Нищо, сега са ви почнали. Ще ви запари под задника скоро! Като ви изринат като тор, да се изнесете със свински тръс в посока Русия, тогава и децата ни ще се върнат в България! И чак тогава ще станем Нормална Бяла Европейска Държава.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Шопо

    7 11 Отговор

    До коментар #49 от "Бесен Язовец":

    Бихме ви го подали, ама там е вече заето с "Произведено в СССР".

    Коментиран от #69

  • 56 До NSDAP

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    Какви ариици па те гонят тебе? Историците доказаха, че идваме от североизточен Афганистан. Не виждаш ли, че дори антропологично /физиономии/, сме като две капки вода с афганистанците. Ако бяхме ариици, щяхме да произвеждаме мерцедеси, а не трева.
  • 57 От Нови Хан

    10 5 Отговор
    Ей Шопо Шопо ама мноу прозд си бе шопо. Скрий се о замлята бре шопо. Че те гази мечка стръвница.

    Коментиран от #59

  • 58 Статистика

    7 9 Отговор

    До коментар #48 от "ооо неее":

    През 1989 година турците в България бяха 1.6 милиона души а общо в България имаше 9 милиона души. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Това означава че от двата милиона души които са напуснали България поне един милион са турци или цигани мохамедани. За тях ли ревеш? Освен това най - много напуснаха страната непосредствено след падането на режима, преди това беше много трудно да избягаш от комунистическия рай.

    Коментиран от #62

  • 59 Шопо

    6 5 Отговор

    До коментар #57 от "От Нови Хан":

    Знаеме се с тая стръвница. Носи ми мед вече пета година. Ама тебе може и да те нагази.
  • 60 Рашка с чашка

    10 4 Отговор

    До коментар #54 от "Borislav Popov":

    Няма държава по света която да защитава правата на националните предатели.
  • 61 Пешо

    8 13 Отговор

    До коментар #31 от "България ти кочина любима":

    Бял циганин .Последните роби сте вие Рашки с чашки.Цар осводител ви освободи 1851 но още сте роби,голи боси
    пролетарии,ограничени ,лесни за манипулация.Вървиси в Путлеристан азиатецо.


    Негодна,неточна,манипулираща статия,Путле много денги ще преведе .Дерзайте таварищи.

    Коментиран от #99

  • 62 Шопо

    10 8 Отговор

    До коментар #58 от "Статистика":

    Като разгониме мафията и се върнат децата пак ще станеме 9 милиона. Иначе нема да стане.

    Коментиран от #125

  • 63 Бай Иван

    6 7 Отговор

    До коментар #28 от "Радой Ралин":

    Браво
  • 64 Некой си

    7 8 Отговор
    Според мен авторът трябва да започне с моментът на подписването на договора Рибентроп- Молотов, и чак тогава да говори за съюза ни с Германия който е станал значително по-късно. Другото което е забравил да уточни е защо Италия , която е основателка на Тристранния пакт не е наказана като България след ВСВ???? Да не говорим за икономиката на тази държава,а за Германия изобщо не можем и да си го обясним как аджеба без помощта на СССР са станали една от най-развитите икономики. Как стана това ???

    Коментиран от #68

  • 65 Иван

    8 12 Отговор

    До коментар #35 от "Хаджи хаджи Българин":

    Заради тези ялови заводи и ТКЗС-та руснаците затриха българското село и българската работливост.

    Коментиран от #74, #78

  • 66 Митев

    14 2 Отговор
    Истината е ,че още в Ялта големите са се разбрали и поделили Европа останалото са пълни глупости....
  • 67 забравил

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    е да сложи"пещерен" пред комунистофоб. Ама то на комунистофилите толкова им е и памета, и акъла.
  • 68 Шопо

    5 9 Отговор

    До коментар #64 от "Некой си":

    Бе ти си се нещо объркал, пич. Виж, примерно, Киргистан как е цъфнал, не може да се отърве от германски мигранти. И всичко това благодарение на членството в Евразийския Съюз, на безкористната помощ на Русия и най-вече на мъдрото ръководство на другаря Путин.

    Коментиран от #82

  • 69 Бесен Язовец

    3 5 Отговор

    До коментар #55 от "Шопо":

    От много подаване не можете да станете от русофилски!

    Коментиран от #71

  • 70 Генерал

    20 5 Отговор
    Едно въпросче относно ОКУПАЦИЯТА: Можете ли да посочите един пример по света, при който "окупаторът" е оставил непокътната армията на "окупирания"?
    Всеизвестно е, че по това време България има 450-хилядна армия, военно техника- танкове, артилерия и т.н. и всичко това е оставено непокътнато в ръцете на Българската армия по заповед на Сталин.Че даже, след това дарява още една камара военщина. Ако Червената армия е била "окупатор", то първата и работа е трябвало да бъде да разоръжи и разпусне армията и полицията, но това не е направено...И после, не си спомням някога да е имало бази или каквото и да било съветско армейско присъствие в България до 89-та година. Нали сме били окупирани?
    Окупацията предполага силно военно присъствие на "окупатора", както например е в Германия и Япония и до ден днешен...Та, молА за отговор от онези, които са сведущи по въпроса за "окупацията"...За това, че СССР е причина да не загубим половината от сегашната си територия и за нищожните репарации... за това-как Вишински осмя Гърция за апетитите и към България през 1946 г.на съветската делегация в Париж.
    А, някой знае ли след загубата ни през ПСВ, за окупацията и последвалия Ньюйски договор, кокво се случва с нещастната ни територия и нация, армия и репарации, че нещо съм забравил?!
    А, какво се случва с армията ни, и с чуждата военщина по територията ни след 1989 г., а???

    Коментиран от #72, #76

  • 71 Шопо

    5 7 Отговор

    До коментар #69 от "Бесен Язовец":

    Има търсене, ние ппредлагаме. Ама на тебе нема да го подадем. Понеже руският трипер бил като руската армия - "непобедим". Ти как ще го лекуваш, с германски лекарства ли?
  • 72 Шопо

    9 16 Отговор

    До коментар #70 от "Генерал":

    Така е, не само че не са ликвидирали армията, ами са добавили към нея. Към всяка рота - политкомисар и по едно отделение руснаци от СМЕРШ, които ти стрелят в гръб. Много добър пример даде, старшинка.
  • 73 Арим

    2 3 Отговор
    Другарят Сталин ясно каза:Има човек -има проблем,няма човек-няма проблем.Кадрите решават всичко.
  • 74 Гост

    7 8 Отговор

    До коментар #65 от "Иван":

    Точно това е причината за обезлюдяването на българското село но глупака няма как да те разбере, а причината толкова много хора да са на запад сега е същия този" процъфтяващ" комунистически строй който насила ни беше наложен от "братята" руснаци, ако не бяха телените огради по границите нямаше никой да остане тука.

    Коментиран от #124, #126

  • 75 Министерството на

    5 1 Отговор
    образованието ориентира ли се в тази факти или те са нови за него?
    Кво праим с учебниците?
  • 76 lava

    5 6 Отговор

    До коментар #70 от "Генерал":

    Със сигурност е е било от милост. Има едно нещо, 'дето му се вик политика и международно право. Щом се е предала войската, не могат да ги избият. Освен това, дългосрочния интерес за политико-икономическо влияние и окупиране не става, ако настроиш целия народ срещу себе си, като избиеш голяма част от него. По-възрастните хора, без да стават цинични трябва да са малко по-реалисти. Ако някой все още си въобразява, че войни се водят от чувства вместо за изгода (понякога в дългосрочен план т.е. ползите могат и да не се видят веднага) трябва да прочете малко книжки.

    Коментиран от #83

  • 77 Приятел

    3 8 Отговор
    За журналята от в.Дума:Да ви споделя,че никой няма време да чете излияния,които отнемат повече от 2-3мин четене.Изглежда още сте в миналото. Голямо квичене,ей...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Пако

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    Откъде си извадил тоновете злато бе
    въшльо,като не сме имали нито държава,
    нито икономика някаква.И как за 10 години
    “събра”32тона злато за да платиш Освобождението си.Да еВа и тъпанарите му.
    Повтаряте като папагали......

    Коментиран от #87

  • 80 Шопо

    6 14 Отговор

    До коментар #78 от "Хрис":

    За каква Европа си изнасял па ти, сополив?! Изнасяхме за СССР. И цената в Москва и Ленинград беше по-ниска, отколкото цената в България. Лично съм го виждал. В България пакет "Родопи" или "ТУ144" - 55 стотинки, а в Москва 11 копейки. Така беше и с доматите, и с консервите, та даже и с прословутият "Правец16", който едвам успявахме да пробутаме в Узбекистан, понеже в Москва не го искаха. Некой да ми каже как стават тия работи. Чул нещо от дедо и бърза да ни го продаде!
  • 81 Калбо

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "NSDAP":

    Затова сега България е толкова малка защото бяхме с фашистите и ще стане още по малка ще дойде време ще съжелява ме защото ръководителите на държавата се държат неадекватно е не чак толкова защото им пълнят банковите сметки всеки който говори и пише срещу Русия му плащат а ние духаме супата България ще бъде разпокъса на парчета за неправилна политика
  • 82 Пако

    12 7 Отговор

    До коментар #68 от "Шопо":

    За разлика от нас Киргизтан сигурно има
    умни политици които си знаят географското
    положение,и от всички злини избират
    по-добрата Русия,понеже и е на границата.
    А ние понеже сме на граница със Щатите
    естествено ще предпочетем тях.....

    Коментиран от #86

  • 83 Хрис

    11 4 Отговор

    До коментар #76 от "lava":

    ПрАтел, книжките май ти трябва да ги четеш, защото "генерала" борави с факти, а ти се опитваш да му опонираш с общи приказки. Ай' скрий се!

    Коментиран от #92

  • 84 Приятел

    9 12 Отговор
    Който не е живял по времето на долния,противен,чумав,прокажен комунузъм,да изгледа филма "МАргарит и МАргарита ",за да разбере ,колко ужасен и човеконенавистен е мръсния, помиарски комунизъм.Свободата е по-важна от кебапчето,дрОгари.
  • 85 Яверт

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДДРОнег":

    Не гледай нещата еднозначно. И преди и след девети има много избити и има национални катастрофи. По-лошите май са преди но няма да правя сравнения за различни периоди. Човека има теза подкрепена с документи а 44г.никой не е знаел какво следва. Ако не си съгласен с него мотивирай се със истински факти и документи а не със обичайните песнички. Факта че не си съгласен с неговата теза не ти дава право да го обиждаш. Най-малкото той звучи по-ерудирано и обосновано от тебе.
  • 86 Шопо

    6 6 Отговор

    До коментар #82 от "Пако":

    Аха. затова 1/3 от киргизите работят за копейки на черно по строителните обекти в Москва, Санкт Петербург и Казан и спят по 10 парчета, мъже, жени деца, в разни мазета. А за Европа, в частност за България могат само да си мечтаят. Не дрънкай, като не си бил и не си видял. Знаеш ли как се живее в Киргизия със средна заплата 16350 киргизки сома или 212 евро и цени като нашите? Ето това е Евразийският Съюз.

    Коментиран от #116

  • 87 Шопо

    5 5 Отговор

    До коментар #79 от "Пако":

    Неграмотният селяндур си държи, че такова животно като жирафа немало, "Оти я таково животно не съм виждал!"

    Коментиран от #115

  • 88 Ко6мара

    6 7 Отговор
    Смърт за болшевишкие боклуци!

    Коментиран от #90

  • 89 дедо Риц

    11 4 Отговор
    Всъщност истината е,че българите сме едно неблагодарно и продажно племе ! Издигаме паметници на американци,бомбандирали София,убили хиляди мирни жители и разрущили хиляди сгради...

    Коментиран от #91, #100

  • 90 дедо Риц

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "Ко6мара":

    Ами той и Бойчето е болшевик...
  • 91 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #89 от "дедо Риц":

    Дедо , неблагодарно племе сте русоидите. А ти деденце си един подъл и мръсен лъжец. Защото няма паметник, а паметна плоча висока около два метра и не е издигната от българи а от американци за американци загинали в битка с българите. за разлика от 54 метровият мастодонт издигната от руските подлоги уж от името на "признателният български народ" на армията окупаторка, която ги е довела на власт.

    Коментиран от #123

  • 92 Крокодил

    4 6 Отговор

    До коментар #83 от "Хрис":

    Абе младеж, "генерала-ЗКПЧ" борави с факти от неговата си комунистическа история!!! Истината и разсъжденията са много по-различни, ама ЗКПЧто толкова е учило в партийната школа!!!
  • 93 Sot

    6 8 Отговор
    До всички малоумни американски дупелижци. Знаете ли какви зверства са вършели нашите окупационни войски в Гърция и Македония ? Знаете ли защо България дълги години изплаща репарации на Гърция с тонове агнешко. Всеки ден най- малко 5 ТИРА с агнета отиваха за Гърция. Защо? Защо ни мразят толкова много?

    Коментиран от #94

  • 94 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #93 от "Sot":

    Зверства са вършели според македонските и сръбски историчари и според гръцките малаки. А вие българофобите русолизци подемате техните фалшификации и ги разпространявате най-безсрамно. Знаеш ли, че 90% от българската армия в Македония е била от местни хора бе българофоб? Какви зверства могат да правят те срещу своите съграждани и съселяни. Единствено вие русофилите сте избивали българи по заповед на Москва. И сте го правили с удоволствие за да се покажете пред господарите си.
  • 95 От историческите събития

    2 3 Отговор
    Става ясно, че българския народ е загубил своята мощ с убиването на революционерите по време на освобождението от турско робство. След тяхната кончина са останали търговци, предатели и идиоти. И така до ден днешен тези останалите си играят на фили и фоби. Междувременно все повече българското население се смесва с чуждо. Едва ли е останало 10 % чисто българско семейство. Вие си играйте още с разни напънати статии за и против. Разделяйте хората, ще получите голяма награда!
  • 96 пенко

    7 3 Отговор
    АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ И ПОЧТИ РАЗРУШЕНА !!!
  • 97 ВБА

    9 1 Отговор
    От една страна ЦРУ и ФБР, а от друга ФСБ и ГРУ ни скараха помежду ни, и де да видим докъде, ще я докараме. Що, ще правим сега? Дано се намери поне един с едно око да покаже верния път към бъдещето ни. Така ни скараха помежду ни, че кой трябва, и кой не трябва започнаха да вадят скелетите от гардероба. Ако разума, а не емоциите надделее, ще имаме някакво бъдеще иначе едва ли. Всяка една система си има свойте плюсове и минуси, но за нас е важно да вземем най доброто от тях и да се направи нещо ново коренно различно от сегашните социално политически системи. Имахме идеалната възможност това да стане, но попаднахме на политици лаици или по точно казано политикани та затова, все още сърбаме попарата на социалния преход, на който не му се вижда края в близко бъдеще. Всеки трябва да знае думите на хана: "...че човек, колкото и добре да живее умира и друг се ражда...". Та така, трябва да разберете, за какво сте се родили, и какво трябва да свършите в нашето измерение, за да оставите нещо след себе си за следващите след вас...поне се постарайте пък, какво стане....
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Не пиши с чужд ник,

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Пешо":

    фалшиво тролче!
  • 100 Чочо

    4 1 Отговор

    До коментар #89 от "дедо Риц":

    Не е верно американските бомби са умни те убиват само военни аТиквата си плати за нещо за което няма завод за да остане на власт.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Хрис

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Рашка с чашка":

    Пич, разсъжденията ти относно Турция, войната и немските кораби в Черно море много ми напомнят за оня стар виц, в които Чапаев и Петька, разсъждавайки , стигат до извода че Анька картечарката се е.е. - накратко: Анька яде ли сельодк? -яде. Пие ли вода? - Пие. -Пикае ли ? -Пикае. - Щом пикае значи има п...а. Е щом има п значи се е.е.
    След обявяването на войната нито еди немски плавателен съд не е пропуснат през Черноморската проливна зона. Корабите на немския флт са прехврлени в Ч. Море по р.Дунав, по-малките такива с жп транспорт, а пододниците са били прехвърлени в разглобен вид и в последствие сглобявани.
  • 105 НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ГЕРМАНИЯ

    8 6 Отговор
    То по тази логика и турско робство е нямало тък-таме по някой турчин се разхождал за кеф из България. Та от кого са ни освободили тези хуманоиди московски тогава. А в този ред на мисли къде беше Русия цели 500г – ПИАНИ ли бяха? СПАХА ли ? СЛЕПИ и ГЛУХИ ли бяха ? Цели 5 века не съществувахме за тях. Добре че жаждата им за мъст от Кримската война и интересите им за да завладеят проливите съвпаднаха с нашето Освобождение. Тези нашественици половин Европа държаха 45 г в плен. На 28 юни 1956 г. в полския град Познан избухва първото въстание срещу комунистическия режим в страната. А Пражката пролет 1968 смазан от съветските танкове . Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в Унгарското въстание от 1956 г, а 200 000 унгарци стават бежанци.
    Това си е комунистическата версия за България. Пречупена през призмата на руските интереси. Сега искат да ни убедят че сме живели в РАЯ. За комунистите народа извън партията им беше анти комунистически враг и до ден днешен ни наричат русофоби защото сме като КОЧО ЧИСТЕМЕНСКИ и сме Българи а не руски подлоги . Щом до ден днешен имат верни техни съратници родени от български майки които не зачитат народа си а са се продали на Русия и работят неуморно в неин интерес защо да идват лично да си мърсят ръцете. Нали имат безмозъчни изчадия за това.
  • 106 Libre comme air

    6 4 Отговор
    Ако не са унищожени документи от периода от 1940 до 47година.. рано или късно ще се пазбере истината за тия смутни времена... склонен съм да приема доста факти от писаното по горе и поради факта че в края на краищата България е третирана като сателит на Германия което явно има своите основания.. Колкото и да се напъват Герберите трудно ще скарат обикновения българин с руснаците..
  • 107 КРЕМЪЛ - 1944

    5 2 Отговор
    Продължавай да драскаш в този дух - ТОВАРИЩ быстро будешь ПРОФЕСОР а можна болше.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Слав

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    Поредния луд ариец
  • 110 Славян

    4 5 Отговор
    Вечната алчност на американския империализъм се стреми да промени историята за да владее настоящето и бъдещето
  • 111 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    А бе пишман професоре, а кажи нещо за Франция при управлението на Виши...
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Пако

    3 2 Отговор

    До коментар #87 от "Шопо":

    Ало,градски у наше село знаем също че,
    по-тъпо същество от Шопо нема.....
  • 116 Пако

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Шопо":

    Офф,иЗмръзна ми от компетентни пубери...
  • 117 Ангел небесен

    3 5 Отговор
    Не измряха ли вече комунягите,потомци на бъчвари,овчари,кондурджий и т.н. видни представители на обществото отпреди 70г.Докога ще жалят за фалшивия комунистически строй и пияната руска армия?
  • 118 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "NSDAP":

    А майкати е най толемият шафран на планетата!! Копче си и туй е твоето прокрятие. Юдата се обеси, ти - никога!! Же гниеш приживе.
  • 119 Kcaniba

    5 1 Отговор
    Много добре оформена статия. НПО либерастнято и сороснята ке т.ябва пак да страдат и драссат доноси.
    фашизма е фашизъм!! Рая!!!
  • 120 NikNay

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Детелина Шумкарова":

    Глад, а?
  • 121 NikNay

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "NikNay":

    Копираш ми ника , а? И почваш сам да си говориш, а? Тъпи милиционерски номера не ми минават. . . .
  • 122 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "абеее мани мани":

    И да ти напише няма да го схванеш щото си необразовани говедо
  • 123 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    "паметна плоча висока около два метра и не е издигната от българи а от американци за американци загинали в битка с българите." Да те добавя само - на американци, бомбандирали и избили хиляди цивилни българи. Въпросът е: Какво прави тази плоча в България и кой е допуснал това? За "окупацията" - статията е достатъчно подробна и исторически издържана и всеки решава за себе си на кого да вярва - на хора като автора или на платени, форумни дрънкала. А признателният народ още е признателен и не може да забрави не за друго, а защото вижда, че прозападната ориентация за 30 години почти нищо съществено не донесе освен съсипване на държавата във всяко едно отношение с помощта на предатели и лъже "българи" като теб. Та кажи нещо по статиятa и да те светна писаното няма проруска ориентация, а само българска!
  • 124 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    "Точно това е причината за обезлюдяването на българското село но глупака няма как да те разбере" Това не причината, а следствието от индустриалната революция в световен мащаб, ама трябва да си маааалко по-умен, за да го разбереш!
  • 125 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Шопо":

    "Заблуден" е меко казано за теб! Че то поколението на тия 2 млн. вече е асимилирано бе, друже. Мисленето, манталитета и съзнанието му не е българско. Родината на тези деца не е България. Единствено носталгията може да върне част родителите им, но вече не като репродуктивен потенциал на нацията, а като използван и захвърлен донор. Уви, тия два-три милиона са загубени за нацията. Щял да изгони мафията?! С това ти мислене няма да стане, защото не виждаш кой е оставил мафията на власт за да краде потенциала ти. Противоречиш си - хем уж искаш да гониш някой, хем го защитаваш!
  • 126 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    "ако не бяха телените огради по границите нямаше никой да остане тука." ..
    и къде щяха да избягат неграмотните селяни? Гърция, Италия? Я се и формирай какво им е състоянието след WWII. Запада просто изчака спокойно комунизма да култивира кадърно поколение, без да влага грижи и ресурси за изграждането му, съсипа държавата и открадна наготово това поколение. Ти си пример за слепотата на пропагандата.

    13:09 13.09.2019!

    Коментиран от #129, #141

  • 127 Геро

    2 2 Отговор
    Драги ми “неманипулатор” Анко, базиращ се на “истински факти” от Историята.
    Първо да попитам, защо публикувате в ДУМА? Кой чете днес това издание, освен главния му редактор преди тиража? Този вестник не беше ли официоза на една партия, която в първите години след ‘89 се опита да скъса с тежкото си наследство от БКП и да се изкара нова и модерна и затова стана БСП? Пременил се Илия, пък като погледна.....
    Сега нюхате и очевидно времената пак се променят та нищо чудно пак да си стане БКП.... по-малкия брат на КПСС.
    Кажете нещо за това, как бе опоскана страната ни от съветските (не)окупатори. Или не е имало такова нещо??

    Коментиран от #128

  • 128 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Геро":

    Ами направи си справка, най-добре с графика за икономическото състояние или за какъвто и да искаш показател за държавност за периода 1878-2019 и ще разбереш как, кога и от кого. Сухи данни, без излишни коментари и задълбаване. Числата не лъжат!
  • 129 да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "гост":

    3.5 турци само в Германия са само инженери,лекари и космонавти!

    Коментиран от #131

  • 130 поправка на 129

    1 0 Отговор
    разбира се става дума за милиони турци
  • 131 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "да бе":

    Май забравяш кой стои за планът Маршал? Първо турците са строители, не селяни. Второ бяха по покана на тия, които управляват следвоенна Германия. Трето, точно тия хора работиха с и подкрепяха Турция във войната й с Русия предходният век и бяха против силна България. Та къде биха се пласирали бедните и необразовани докомунистически българи? Да не говорим, че капсулираното турско общество бе натрапено в пробно Германия и успехът на това начинание даде основание за създаването на мигрантската криза с цел размиване вече на цяла Европа.
  • 132 КУРнинов

    1 3 Отговор
    СЛАВА НА ФЮРЕРА! Само три дни му трябваха и сега ПУТИН щеше да говори немски език!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Wharfedale

    1 2 Отговор
    Само като гледам кой е поръчал т.нар анализ (вече се обозначават като маркетингови съобщения) и кой го е направил...не го и четох. Носа факт две неща, които на болшевиките в България са явно непонятни:

    - На процеса не са допуснати български представители от "братята"
    - Във всички оцелели документи е думата "окупация"

    Нищо лошо, другарката Нинова от село Крущовица може да опитва да обаяе така или иначе малоумното ни население с подобни "анализи". Най-якото е, че гробницата на България, находяща се на Бузлуджа, се подържа с пари от американски фондации. Що Русия не дава нещо, а се парите идват от Западна Европа и САЩ?

    Коментиран от #140

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Ново

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отечествен Фронт":

    Не знам нищо за воината знам само какво беше до1990год зап германия и зап берлин нишета мизерия и хората желаеха да избягат на изток някои си спомнят че и ние си пазихме границите да не доидат западняци пожелавам на всички такъв живот като на запад
  • 137 ssооо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "NSDAP":

    През 1878 се отървахме само със 32 тона злато!!.Та тогава не сме били още държава .Откъде злато.Ако искаш да си заслужиш парите,напъни се малко и помисли.Стига си писал глупости.Хитлер- най-големият българофил!!!!!.В главата ти е само айрян.
  • 138 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Какво коментирате, уважаеми господа?? Или всеки си чати това, което си знае или за което му е платено ?? Вярно , това е във вестник "Дума", но кое е лъжа, измислица или исторически невярно, фалшиво ?? Имало е секвестиране на зърнени храни от селяни, за да бъдат изпратени на германските войски. И на никого не му е минавало през ума, че този човек и децата му не могат да изкарат зимата, няма да има какво да ядат. След 09.09.44 -та ,някъде към 50-51 год. / вече вървеше страхотна пропаганда на "нашите" срещу фашизма/, филмите даже ставаха смешни дори за нас- хлапаците. НО, искаше ни се на живо да видим" съветски войници". Такива в България нямаше. Българските комунисти бяха по-сериозни "окупатори" на живота в страната от всякаква чужда окупация. Имало е известно време - до 1946 год малки съветски войскови формирования , които в края на 1947 год окончателно се изтеглят от страната. Имали сме "съветски военни наблюдатели" , офицери, за кратко, по различните родове войски. Аз съветски войски видях в България през 1967 год. на голямото по линия на Варшавския договор войсково учение "Родопи", заедно с румънски и полски войски. Дядо ми разправяше, че в 1941 год., когато германските войски минават през- България и те не провеждат "окупация" в смисълът на тази дума. Оставят на определени места радио-релейни и локаторни станции с минимален брой войници. Избиват по селата всички кучета - нужни са здрави чепици на хитлеровите войници. Оставят само пастирските и специ
  • 139 Димчо Несторов

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Забелязал.":

    Не четете този съветско-болшевистки талибан. Допитайте се до живялите през 1944г . Това си е жива окупация с произвол на уж големите братушки. Не познавам човек живял по това време ,вкл и комунисти ,които да не са били отвратени от тази окупация. Изстъпления ,кражби , изнасилвания . включително при влизане на съветските части в много села , българите са евакуирали младите жени в места където руснаците не са били ,за да ги предпазят. Влизане в домове със взлом ,заплахи , да търсят алкохол . Изземване на домашни животни ,конекрадство . Напълнили са домовете в които са разквартирувани с въшки . Крадяли от хазяите. Участие на руски изверги в разпити и малтретирания на българи. За разлика от тях всички са били възхитени от немските войници , от доброто отношение , щедростта им , включително и в отказа им да употребят алкохол , когато им е предлагано. Аз съм против нацизма и Хитлер , но не мога да си затворя очите пред факта , че истинския фашизъм бе наложен от СССР под благото име на социализма и комунизма.
  • 140 Фани Мутафска

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Wharfedale":

    Да ти напомня ,че гробницата не само ще се поддържа от американски фондации , но тя бе построена с парите не на БКП ,а с едни еднолевови марки , които нас децата и учениците ни принуждаваха да купуваме .
  • 141 Мао Цзъ Дун

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "гост":

    Кадърното поколение на доносниците . Във всеки дом ,във всяка служба ,във всяко предприятие - мръсници и доносници .
  • 142 Ужас

    0 0 Отговор
    По-голяма болшевишка помия не бях чел !!!