3 526 47

Путин и неговите емисари в България

"Истинските руски шпиони си остават необезпокоявани зад кулисите", казва публицистът Иво Инджев по повод скандала, етикетиран като "шпионска афера". А Велислава Дърева говори за "изкуствено раздут предизборен балон"

Путин и неговите емисари в България
Снимка: EPA
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В събота край язовир "Копринка" се проведе 16-ият събор на приятелите на Русия, организиран от движение "Русофили". Тази година съборът премина под сянката на така наречения „шпионски скандал". Както е известно, по-рано през седмицата българската прокуратура повдигна обвинение заради шпионаж в полза на две руски неправителствени организации срещу председателя на движение „Русофили" Николай Малинов. Всичко това бе предшествано от размяната на остри реплики между София и Москва по повод една оспорвана изложба в руския културен център. За тези скандали и за напреженията в българо-руските отношения разговаряхме с публицистите Велислава Дърева и Иво Инджев.

"Троянска България"

Иво Инджев отдавна следи българо-руските отношения и е озадачен от факта, че за „руски шпиони“ институциите обявяват хора, които никога не са криели убежденията и намеренията си. „Обвинените или привлечени като свидетели в скандала, съмнително етикетиран като „шпионска афера“, никога не са криели своите намерения и убеждения. За мен тези хора са явни агенти на руското влияние, които си разиграват коня в „Троянска България" съвсем показно и както си искат. Истинските руски шпиони си остават необезпокоявани зад кулисите. Показателно е, че през март 2017 премиерът Борисов се срещна предизборно с лицето на текущия скандал Николай Малинов в опит да привлече вота на симпатизантите на Русия. Същият е случаят и с фамозния „супершпионин“ Решетников, когото обрисувах още преди осем години като неприкрит надзирател на руската „пета колона“ в България. Според мен сега управляващите са притеснени за изхода от предстоящите местни избори и се надяват чрез експонирането на фактите от т.нар. „шпионска афера“ да привлекат десните избиратели“, твърди Инджев.

На сходно мнение са и други наблюдатели, включително и публицистката Велислава Дърева, която е известна най-вече като „ляв" глас. „Действията на прокуратурата по отношение на организацията „Русофили“ и нейното ръководство са изкуствено раздут предизборен балон. Кажете ми кога и в коя държава заловените по домовете им истински шпиони след разпит са били освобождавани да си вървят по живо, по здраво и да обикалят телевизионните студия? Всъщност Малинов е обвинен заради написани, но неосъществени намерения за някакви политически, стопански и издателски инициативи. Подкрепящата го руска организация „Двуглав орел“ пък си е поставила фантасмагоричната цел Путин да стане руски император. И какви „шпиони“ и свидетели по дело за шпионаж могат да бъдат хора, които никога не са имали достъп до класифицирана информация? Това е просто несериозно", казва Дърева. И припомня, че преди 10 ноември 1989 лично е имала сблъсък с репресивния апарат на Тодор Живков.

"Несъмнено майката на тези хора е Русия"

"Знам какво означава да дойдат в дома ти, да те обискират, да те влачат по килии и да те разпитват осем часа", казва Дърева и прави пряка връзка между действията на прокуратурата по т.нар. „шпионска афера“ и практиките от тоталитарното минало на НРБ. Според нея целта е ясна: да се трупа рейтинг и обществено доверие в сметката на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Иво Инджев припомня на свой ред, че двете най-големи партии, ГЕРБ и БСП, си поделят русофилските сантименти в ръководството на парламентарната група за приятелство с Русия, която е най-голямата в Народното събрание. „Дотам сме я докарали, че само политици от породата на Валери Симеонов си позволяват да кажат нещо нелицеприятно за режима на Путин и неговите емисари в България. Ами вижте циничното поведение на руския посланик Макаров, който пожела на България „мирно небе" на фона на непрекъснатите провокации на руската военна авиация в същото това небе“, добавя Инджев. Той самият преди няколко месеца стана жертва на русофилска атака в Добрич. Тогава паравоенна група от облечени с еднакви якета мотоциклетисти блокира представянето на книгата му „Измамата Сан Стефано“ с обиди и опити за физическа разправа с „майкопродавците“. „Несъмнено майката на тези хора е Русия“ - така Инджев коментира сблъсъка си с агресията на организирани русофили.

Танкери вместо танкове

Най-големият проблем за България в отношенията ѝ с Русия под управлението на Путин е масираното проникване на руски капитали и установената икономическа и особено енергийна зависимост от Кремъл, смята Иво Инджев. „Няма нормална държава с такъв тежък търговски дисбаланс в отношение едно към десет, каквото е съотношението между износа на България към Русия и вноса оттам. Зависимостта в случая се дължи на огромния по стойност и обем внос на руско въглеводородно и атомно гориво. Помня една от статиите на завършилия в Москва шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев, в която той призовава руското влияние в България вече да бъде налагано не с танкове, а с танкери", добавя той.

Иво Инджев смята, че така нареченият „шпионски скандал" ще бъде използван като димна завеса преди възкресяването на два от най-оспорваните руски енергийни проекти в България: участието на „Росатом“ в изграждането на АЕЦ „Белене“ и продължението на „Турски поток“ през българска територия. „Така правителството на Бойко Борисов си създава алиби пред европейските и американските партньори - ето, опълчихме се и противодействаме на Москва и нейните агенти, но това не ни пречи да развиваме двустранните икономически отношения", коментира Инджев.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Краводер

  54 17 Отговор
  Иво МинДЖев в комбинация с Дойче Веле! 😂😂😂😅😅
 • 2 Joe Black

  31 12 Отговор
  .!. за Иво Инджев
 • 3 БЪЛГАРИН

  40 36 Отговор
  Цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов: “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

  Коментиран от #14, #17, #36

 • 4 НАТО ВЕЦ

  49 13 Отговор
  А Иво Инджев какво "смяташе" кога учеше в СССР ?!
 • 5 БЪЛГАРИН

  27 39 Отговор
  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“
 • 6 БЪЛГАРИН

  25 31 Отговор
  O, pycи, о вий бpoтя cлавянски, защо cте вий тyка? Зoщe cте дошли по полята балкански немили, нĸaканени гости? ИВАН ВАЗАВ

  Коментиран от #16, #37


 • 7 Ели

  26 8 Отговор
  "Несъмнено майката на тези хора е Русия" А Бащата - САЩ на ОНЕЗИ ХОРА. САЩ и Русия се развеждат - след сътрудничеството между тях, имаше и такъв период (когато Русия помогна на Буш с инфо след 9/11, мозъчните тръстове - подскочиха от ужас) А детето България го веят ту при мама - Русия, ту при тате -САЩ. Ще доживея ли България да стане пълнолетна, и сама да избира бъдещето си? (за първи път чувам, че поток на капитали към държава е "Най-големият проблем за България") Фридман се обръща в гроба, след този гениален извод.

  Коментиран от #8

 • 8 Borislav Popov

  20 6 Отговор

  До коментар #7 от "Ели":

  Да не дава Господ, такава мама и такъв тате, по добре сираци да ходим !
 • 9 Бесен Язовец

  32 9 Отговор
  Калъв публицист е тоя Иво Мин??!! Иво Мин е бивш ДС преквалифицира се скд 1990г.на соросоид за да шапка шекели! Ибика Иво Мин 1 ранг!!!
 • 10 Барикадиран

  22 2 Отговор
  Дали този се бе барикадирал в кабинета си в БТА? Та какъв дебат с него? С "капаци" е, един полюс има. Вади си хляба. Ниска му е "камбанарийката" !
 • 11 4566780

  19 15 Отговор
  КО ШЕ ИСКА РУСИЯ ОТ НАС ВЕ ХОРА? НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ МОЙШ ЛИ ДА ГИ ЗЕМИШ КАТ ГИ НЯМА !СМЕШНИ СТЕ СИЧКИТЕ ! АЙ НИ СА РЕЗИЛЕТИ ПО -- ВЕЧЕ !
 • 12 Eeee

  19 20 Отговор
  Само СССР👍
 • 13 Аааa

  25 10 Отговор
  А нещо за хамерските агенти в бг ?

  Коментиран от #15, #30

 • 14 Българин чакащ чалма

  13 13 Отговор

  До коментар #3 от "БЪЛГАРИН":

  Цитат от писмото на Бойко Борисов до Ердоган . Ефенди чух,че имаш още амбиции към народа Български неговата земя и хубавите жени отново да ги клатиш и колиш като кокошки ама имай търпение скоро ще ти ги продам още малко аз да ги клатя и да твой во веки веков кат нещат Руски миризлив ботуш да ядат рязания те не знаят какво е свобода тя пречи на България.
 • 15 NikNay

  14 2 Отговор

  До коментар #13 от "Аааa":

  Това не са агенти, това са "активисти" на НПО'та ....
 • 16 Славянин

  21 17 Отговор

  До коментар #6 от "БЪЛГАРИН":

  За да имате собствена държава дом и семейство ти неразумни Българино за да не ти сложат главата в стъкленицата в Батак рязаните фесове разбра ли малоумни изроде не може да хулиш тоя дето проля кръв за да живееш сега с Българско име реч и да не носиш чалма миризлива да имаш бог праведен не езически варварин,но простено ти е ти си загубен агнец,продажен защо се наричаш Българин.
 • 17 Обективен

  21 8 Отговор

  До коментар #3 от "БЪЛГАРИН":

  Из "Наръчник за манипулиране". -точка трета: За успешна манипулация и вменяване на ваши мисли в главата на жертвата, може да се прибегне до влагане на нужното ви внушение в устата на човек, чиято известност не подлежи на съмнение. А именно- искате да внушите, че истинската музика е ТЕХНОТО и казвате : "Дори великият Моцарт е предпочитал хаотичната музика!". И жертвата приема това на доверие защото всички са чували за Моцарт, а малко хора знаят кога е живял. Така че влагайки цитати в устата на Ботев, Левски и др. ти се опитваш да манипулираш. Поздрави агент Маккензи ЦРУ

  Коментиран от #19, #28

 • 18 Философа

  16 10 Отговор
  Инджев поражда само емоции на погнуса, като сети човек за него!
 • 19 NikNay

  17 2 Отговор

  До коментар #17 от "Обективен":

  Нали знаеш , че Хипократ е бащата на хипи движението, Конфуций баща на кунгфуто, Джими Картър е измисли картера а и никой не е бил Клинитън ....
 • 20 Казуар

  4 14 Отговор
  Русофилите развяват руски знамена в България безпрепятствено, това означава, че туркофилите могат да развяват турски знамена в България.
 • 21 Дойче веле

  12 8 Отговор
  и Инджев - възможно най-гнусната комбинация.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Тръмп

  5 11 Отговор
  В България руските шпиони ги освобождаваме,защото не сме сатрапи като Путин с Новичок срещу Скрипалови!!!:):):)
 • 24 зара

  15 4 Отговор
  пъпчасал, неумит гяур е това нищожество мидж.инжев, за три сребърника и децата си е продал - смрад...
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 Пипи дългото чорапче

  14 1 Отговор
  До6:Цитираше Вазов,но не си точен.Политическата конюнктура е по друго.Той върви с нарада си.Но преди това написа:Здраствуйте братушки!Така че коментирайки,не е лошо да погледнете и обясните моментното състояние,иначе си е манипулация от най долен вид
 • 27 ааа

  8 2 Отговор
  Сорос колко пари ти плаща?
 • 28 Аз съм

  2 8 Отговор

  До коментар #17 от "Обективен":

  Чети документи малоумнико,пък тогава пиши коментари!Справка примерно:"Руската убийствена политика за българите" на Цочо Билярски бивш шеф на Български държавен архив
 • 29 НЯМА В ЕВРОПА ДЪРЖАВА ОСВОБОДЕНА ОТ СССР

  8 11 Отговор
  Ние се присъединихме към Полша и Чехия които не дават да се скверни паметта на убитите от руския окупаторски режим. А отгоре на това да се самоопределят като освободители, В момента когато са навлезли в Европейските държави са се превърнали в по зъл враг от фашистите и то за 50г още продължават да саботират живота в тези държави. Как и на какво се надяват да бъдат приети като приятели. Зловещо - „русофилията“ превръща националното предателство в идеал Каква е разликата между нацистка идеология в Германия и съвременния прокремълски нацизъм с крайна цел Москва „Трети Рим“? Те са невменяеми и това е. Ако в русия нивото на интелигентност е това и те помежду си са приятели по този модел то не важи за нас.
 • 30 Казуар

  4 16 Отговор

  До коментар #13 от "Аааa":

  Защото сме партньори с Европа, НАТО, САЩ и това е трън в очите на руските мекерета.

  Коментиран от #32

 • 31 русофил съм

  5 3 Отговор
  арестувайте ме немедлено. минджев ще се радва
 • 32 Патето яки

  5 1 Отговор

  До коментар #30 от "Казуар":

  Какви партньори бре, я пиши в единствено число оти не си питал другите.
 • 33 Мистър Бийн

  5 2 Отговор
  Внасяме боклук от Европа, за да го горим, а изнасяме златото на България, защото сме лоялни партньори на НАТО и ЕС.
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Путин 4 life

  5 2 Отговор
  Обичам да виждам името на Путин и Русия в заглавията! Ест не чета статиите щото знам че са поредния Американски опит да насторят България с/у тях. Но ест никога няма да стане това! С Росия ВОВЕКИИИИ!
 • 36 Лъжеш

  4 2 Отговор

  До коментар #3 от "БЪЛГАРИН":

  Лъжете господин трол - твърдя, че такова писмо на Левски до Каравелов няма. Чел съм цялата кореспонденция на Левски и там НЯМА такъв цитат. Има един цитат за руски агенти в едно друго писмо и забележка, че с тях трябва да се действа внимателно, но това ,което сте написали е жива лъжа. ПС. Същото важи и за цитатите от Раковски.

  Коментиран от #47

 • 37 Аааа

  1 1 Отговор

  До коментар #6 от "БЪЛГАРИН":

  А да ...ама това е писано по време на Първата Световна Война, а в тази война Русия влиза в 1914г., а царство България в 1915г. или с други думи България по собствена воля става противник и влиза във война с държавата Освободителка на България и то като съюзник на Турция , която също е член на Централните Сили. Та с други думи Дедо Вазов нема нужда да реве , защо са дошли, но за разлика от братята си - Георги и Владимир Вазов - единият герой от Дойран, другият от Гечкенли и Люлебургас, дедо Вазов е конюнктурщик обичащ меки министерски кресла и и още по -меки женски нянки. Затова пише , кога както му диктува интереЗа му. С други думи интересчия с талант.
 • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

  3 0 Отговор
  И пошол Иво Инджев на Х !
 • 39 Я руский с Болгарии !

  0 0 Отговор
  Соломон Паси кръвен брат с Рубин от Козяк а я с Ваня от Москва да не съм бил рода ?

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 От Фердинанд, Борис и Симеон

  2 0 Отговор
  Крачка в период Три Назад ! Къде е новият Дойче НХК -Нефто Хим ? Къде е Дойче Корабостроителен, къде е Дойче Кремиковци, Дойче Девня, Дойче АТЗ Ст. Загора, Дойче Оловно цинков Асеновград, Дойче Атомни и Водни централи, Що тъй бе джанъм уж станахме гъсти и рода а сме целите в го/на ?
 • 42 На Запада залязва Слънцето

  2 1 Отговор
  А от Изток Изгрява ! Слава , Слава , Слава. Ние хорицата помним как живяхме при Соца .Не бе Охолно - но бе прилично, човешки, почтенно и доволно ! А днес - сме бежанци, мигранти , емигранти, аборигени , роми и онеправдани. Народа оредя а прасе и овца не се срещат често по нашите села. Залязахме с този Запад брат , не го ли разбра. На Изток е Зорницата и няма грешка в това !

  Коментиран от #46

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор

 • 45 Стига ва

  0 0 Отговор
  Минджев - агент "Ивайло" пак изваден от нафталина
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.