Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 22:00 2 566 12

Гръцката драма с бежанците

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти

Споразумението с Турция вече не работи

Гръцката драма с бежанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За бежанците тя е просто Мама Роза. От две години медицинската сестра от Хамбург преглежда мигранти на паркинг до гарата в Солун. Положението с преселниците в Гърция се влошава от ден на ден.

Мама Роза – така бежанците в Солун наричат медицинската сестра Розе Ханзен. Линейката с хамбургска регистрация, в която работят тя и екипът ѝ, всеки ден от 2017 година спира на паркинга до гарата в Солун - за да преглежда мигранти. Днес Ханзен ще направи изключение. Младо афганистанче я моли да го приеме, защото тази вечер е време за “Gamе”. На жаргона на бежанците това означава нов опит за преминаване на границата - в случая със Северна Македония или Албания. И младият пациент се надява Мама Роза да му осигури необходимите за прехода лекарства.

“Солун е транзитен град. Никой не иска да остава тук. А границата не е далеч”, обяснява тя.

Розе Ханзен и екипът ѝ лекуват основно мехури и възпаления, причинени от ухапвания от комари. Лошите хигиенни условия при дългите преходи могат да превърнат мехурите и ухапванията в сериозен проблем, обяснява медицинската сестра.

Ново управление, нови мерки

От юли Гърция има ново консервативно правителство. Още в предизборната си кампания настоящият премиер Кириакос Мицотакис беше обещал ефективни мерки по бежанския въпрос. Преди няколко седмици започна прилагането на една от тях - прехвърлянето на мигранти от пренаселените центрове на островите Самос и Лесбос към по-малки бежански лагери в Северна Гърция.

Това не е нещо ново, тъй като се прави още от 2016 година насам, пояснява адвокатът Василис Хронопулос. Според него мярката е необходима и по хуманитарни причини. В същото време той предупреждава, че лагерите в континенталната част на страната също достигат границите на своя капацитет. “С многото новопристигнали това лято, ние практически се връщаме към числата от 2016 година”, казва Хронопулос.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, от началото на 2019 година в Гърция са пристигнали 53 462 мигранти – с около три хиляди повече, отколкото през цялата 2018-а, и с почти 20 хиляди повече от 2017-а година.

Розе Ханзен очертава още няколко проблема. Първият е, че откакто правителството в Атина се е сменило, мигрантите не получават социалноосигурителни номера. Това ги лишава от безплатна медицинска помощ, което, според нея, е незаконно. Друг проблем е полицейското насилие - според Ханзен, все по-често мигрантите в Гърция се оплакват от това.

Маргинализирани и забравени

Днес основно млади мъже пристигат в Гърция. Те идват от Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия и Северна Африка. Това е профилът на мигрантите, на които в Германия се гледа като на заплаха. Усещането е, че никой не ги иска. Но не само те се чувстват изоставени.

Преди няколко дни жителите на малкото селце Паралия Врасна издигнаха барикади. Те се опасяват, че жителите на селището са в пъти по-малко от мигрантите, които живеят наоколо. От друга страна обаче местните твърдят, че проявяват разбиране към търсещите убежище и са им дарявали храна, дрехи, велосипеди. Отворили са и супермаркет с продукти “халал” – годни за консумация според ислямските догми.

За местните един от основните проблеми е, че туристите избягват района. Част от хотелите са получили средства, за да приемат търсещите убежище, но останалите стоят празни.

Споразумението с Турция вече не работи

През 2016 година държавите от Европейския съюз сключиха споразумение с Турция, което цели ограничаване на мигрантския поток към Стария континент. След три години и половина споразумението с Турция изгуби своята ефективност, посочва Хронопулос и добавя метафорично: "Плашилото върши работа само докато птиците не свикнат с него".

Очаква се следващата седмица парламентът в Атина да приеме поправки в закона за бежанците, с които процедурата по кандидатстване за убежище да бъде ускорена. Сега законът предвижда 6 месеца време за обработка на молбите, но на много от кандидатите за убежище им се налага да чакат и до две години. А нови мигранти ще продължат да идват, потвърждава и Розе Ханзен, която всеки ден преглежда новопристигнали.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тодор

    29 1 Отговор
    Ей това е ! Нашествениците идват и вместо да им се даде отрор,ние ги срещаме,храним,лекуваме и им пожелаваме на добър път,към новите завоевания !

    Коментиран от #4

  • 4 Ти колко нашественика

    5 15 Отговор

    До коментар #3 от "Тодор":

    Посрещна, нахрани и излекува?

    Коментиран от #8

  • 5 Бачо Киро

    29 1 Отговор
    Я да каже шефът на полицията в Солун защо тази "линейка" с хамбургски номера 2 години + е в Гърция и не е конфискувана като всеки друг автомобил с чужда регистрация, който е превишил 6те месеца в страната? Отделно мама ти Роза що шофира с немска книжка през това време? Иначе на обикновените хора им ги конфискуват и се продават на търг, нали? И не просто с български номера, с всякакви. Ма един господ знае кое НПО е зад тази дейност в случая, тая германка с криворазбраното чувство за помощ не яде въздух, а тея дето чакат да им даде каквото им трябва за пътя не го получават даром.

    Коментиран от #9

  • 6 Фен

    20 0 Отговор
    Всеки, който препечатва Дойче веле, платено или безплатно, е национален предател!
  • 7 Виж кой говори

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Гръцки изтребители F-16 и американски бомбардировач B-52 вчера прелетяха над окупирания Кипър докато ти мълчеше като кокошка. Как така, нали ти беше петел?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Друг въпрос

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Откога сестрите преглеждат и назначават терапия? Щото тези мехури може да се окажат проказа някой ден.
  • 10 Обикновено такъви

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ай сиктир":

    Отговарят на такъв въпрос :)))
  • 11 Стария рокер

    3 0 Отговор
    При гърците проблем! Ами, проблем, разбира се! Нямат 1000 училища- празни, нямат 350 села - празни! Че и 1000 новопостроени джамии, също нямат! Ето решението- барем 2000000 можем да приютим и да ги излекуваме от ухапвания ! Ей, къде е Сорос, ще помага човека... НПО- та ! Ще изучим курана, че бая неграмотни има от " бежанците". Ще си помагаме!
  • 12 Логика

    6 1 Отговор
    А кое споразумение сключено от Меркел е проработило? Няма такова!!!