Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 19:00 2 994 9

След изборите: Три ножа и крокодил в езерото с жълтици

  • мвр-
  • избори
След изборите: Три ножа и крокодил в езерото с жълтици - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите минаха. Чухме всякакви поздравления и обяснения. Не чухме извинения. А имаше за какво. Но пък за да има извинения, трябва да има признания. Например, че най-голямата партия купува най-много гласове, склонява и „мотивира“ избиратели или техни работодатели. Изсипаха са чували с пари – откъде, само можем да гадаем, но с висок процент на достоверност.

Прокуратурата и МВР не видяха такъв проблем. Значи проблем няма. Най-голямата партия се набива най-много на очи, защото действа най-мащабно. А действа най-мащабно, защото има много какво да губи. Победа на всяка цена вдигна цената до нови висоти. И други партии правеха същото, но според ръста си. Това, разбира се, е корупция. В нея участват дори най-бедните и неграмотните. Трябват им парите и няма как да откажат 50-150-200 лева. Това са няколко щафети салам, 1-2 кила евтини кренвирши, ракия, сиренце, хляб и цигари. Доволни са и даващи, и получаващи.

ГЕРБ са доволни от резултата. Запазването на доминацията може им е скъпо - разбирайте го всякак, - но за тях победата бе на живот и смърт. Въпреки шегата на Борисов, че вече им било скучно да бият навсякъде… Скучно, но удобно дори само заради безконтролността.

Опозицията – всички, които се припознават като такава, - хем имат повод за радост (десетте районни кметове в София, Русе, Плевен и другаде), хем трябва да седне да си напише домашното. Най-вече да си отговори, защо все не успява да прочете теорията на компромиса на Макс Вебер и да осъществи наказателен вот. Отсреща им вдигнаха достатъчно високо топката с „Апартаментгейт“, корупцията, мафиотизиране на сектори от икономиката, развращаването на медийната среда и пр.

Ще чуете още много тиради от дежурните политически оплаквачи и трубадури от средите на социолозите, политолозите, социалните антрополози, журналисти и пр. Докато коментатори умуваха, дали в ГЕРБ ще има „нощ на дългите ножове“ – вътрешна разправа с щурмоваците, по аналогия с действията на Хитлер през 1934 година – се роди шегата, че няма как това да стане, защото в управляващата партия има само един нож… Нож с главно „Н“.

ТРИТЕ НОЖА

Живели в един дом три ножа. Единият бил остър и удобен – с него режели месото, хляба и сиренето на господаря.

Вторият лежал ръждясал и забравен в килера. Той бил онзи, който опирал в кокала, когато положението ставало безнадеждно. Никой в къщата на господаря не говорел за него, защото знаели, че опре ли ножа в кокала, ситуацията излиза от контрол.

Третият нож бил с тънко, дълго острие и проблясвал в тъмното като мълния. Всички се страхували от него, защото той бил предназначен да убива.

Веднъж този, който бил призван да реже деликатеси и бял пухкав хляб се оплакал: „Все съм в ръцете на господаря, не дава никой друг да ме докосва. Напоследък забелязвам, че другите членове на семейството, работниците и слугите започват да ме гледат с омраза. Само че не аз съм виновен за техните беди и бедност, нали? Аз съм само един инструмент…“

„Значи скоро ще дойде моето време. За да запази властта и богатството си, господарят ще трябва да премахне тези, които му пречат. Това е моят час“, - казал тънкият, проблясващ като мълния нож.

Ръждясалият им събрат ги изслушал и на свой ред проговорил: „Рано или късно нещата винаги опират до мен. И тогава става страшно. Господарят така и не разбра това…“

ЕЗЕРОТО

Мъдрец седял на камък до красиво езеро и съзерцавал водата. По едно време от близкия дворец се чула музика, глъч и смях. Мъдрецът видял да се приближават султана и неговата свита от министри, съветници, артисти и поети и музиканти. Когато стигнали до брега, управникът извадил от голяма кожена кесия жълтици и започнал да ги хвърля във водата. Царедворците с радостни възгласи наскачали в езерото да събират златните монети.

Тогава султанът забелязал мъдреца и казал:

- Учителю, знам, че имаш голямо семейство и ти е трудно да го издържаш. Защо не влезеш във водата и да събереш няколко жълтици, за да си помогнеш.

- Владетелю, вчера пак бях тук и видях как ти дойде с войници и им каза да пуснат в езерото огромен крокодил… Та се чудех, дали е още тук?…

Който разбрал – разбрал. "Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо не получават това, което искат" - казва Мадона.

А вие какво казвате, защото гласът ви нещо не се чува?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никодим

    24 5 Отговор
    В тая държава и да гласуваш и да не гласуваш все тая. Когато направят изборите валидни както референдумите - тоест с минимум 51 % - тогава нещо може да се промени. А сега и 9% да гласуват от които 5% за баце - той пак убедително ще е спечелил изборите.

    Коментиран от #5

  • 2 Добрият самарянин с дебелата тояга

    11 20 Отговор
    Започна да ми става забавно какво отчаяние и всемирна скръб се носи от партията "Мразя Бойко". Вече опряха до басни. Мразене добре, ама трябва и малко бачкане, а не само да ви растат задниците и злобата.
    Дали пък не чакат Бойко 2, който да удуши Бойко 1. Ще трябва да питаме Татяна Дончева. Тя и Маямата ги разбират номерата.

    Коментиран от #4

  • 3 Никой

    16 1 Отговор
    И преднината на спечелилия е само един нос напред. А загубилия губи в последните два-три часа. Много пари направиха управляващите и могат да си купят в последния момент преднина. Не говоря само за ГЕРБ. Вижте многомандатниците и от другите партии.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТОЧКАТА

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Никодим":

    Ахмед Доган си има и крилат израз...,,АЗ управлявам ,управляващите!!!,,,.....Пък вие си ги избирайте.Бая отдавна го каза.
  • 6 Byg

    5 4 Отговор
    Айде малко по мъжката бе комунисчета , стига реване , толкоз можете и толкоз получавате. Въпреки че се съдрахте да купувате цигански гласове , пак нищо не постигнахте. Мърша беше казал поета , не партия.
  • 7 Димов

    2 3 Отговор
    Мадона живяла ли е в България, по време на прехода? Скачала ли е по площадите с надежда за оправия? Търпяла ли е оправията, след скачането и след т.нар. реформа? Поддържала ли е домакинство с 219лв месечна пенсия (= 124$)? Май не е. Значи, няма как да знае, че в държави като нашата, може и да казваш какво ти се ще, можеш дори да се съдереш да ревеш, ама никой няма да ти обърне внимание. Тук не е САЩ. Мадонината тук не вАжи.
  • 8 Димов

    3 2 Отговор
    С безгласието си аз заявявам, че за мен предложените кандидати не стават. И не - няма да ви пусна бюлетина с "не подкрепям никого", защото броите и тези бюлетини за изборна активност. И те ви вдигат активността, а тя е причина да искате още отпуснати пари за следващите избори, които да си усвоявате. Няма да подкрепя и тази ви врътка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.