Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 10:03 3 762 18

Еманюел Макрон би камбаната

  • макрон-
  • геополитика
Еманюел Макрон би камбаната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В обширно интервю пред английския "The Economist " френският президент предсказа изчезването на Европа, ако продължава да не вижда геополитическите размествания около нея. Според него НАТО е в клинична смърт. Имайки пред вид турската агресия в Сирия, Макрон пита – какъв е този съюз, в който една страна членка напада зона, в която има наши интереси, без да координира действията си с нас? При положение, че Башар ал Асад реши да отвърне на нападението , какво правим ние? Американците напуснаха Сирия без да предупредят партньорите си. Турците постъпиха по същия начин, като нахлуха в опразненото от тях място. Резултатът на действията на едните и на другите е жертвата на съюзниците ни в борбата срещу Ислямска държава – сирийските кюрди. Според Макрон, случилото се в Сирия доказва, че на САЩ повече не може да се разчита. Съвсем логично, френският президент повдига въпроса за точка 5 от Атлантическия договор за солидарност между страните членки в случай на атака срещу една от тях. Според него, единственото разрешение е създаване на обща европейска отбрана.

Много важна е промяната на Макрон в погледа му към Русия. В ролята на трезвомислещ политик той не счита руснаците за врагове, а препоръчва стратегически диалог с Москва.

Критиката му към неподвижността на европейската институция като цяло е безжалостна. След седемдесет години мир и благоденствие, според Макрон, Европа е в упадък. Без политически амбиции, без общи ценности, континента се превръща само и единствено в пазар. Това не са вижданията на основоположниците на съюза. Потънали в самодоволство ние стигнахме до ръба на пропастта! - заключава той.

На мерника на Макрон са финансовите рамки, наложени от безименни бюрократи. На първо място е 3-те процента дефицит. Никой не знае кой и защо в вписал някъде тази цифра, към която всички се придържат?! Истинска спирачка, тя спъва инвестициите, проектите и растежа. В същото време американци и китайци влагат милиарди в научни изследвания, цифровизация и нови производства, без да се страхуват от бюджетен преразход. Свободата на тяхното предприемачество маргинализира Европа и я превръща във второстепенна сила.

Друга констатация на Макрон са двата авторитарни режима на прага на Европа – Русия и Турция. Затварянето на очи пред тази реалност, както и бездействието също не вещаят спокойно бъдеще на съюза. За да потегли отново напред, той се нуждае от нов подем. Политически, икономически и военен. Хармонизацията ако не на всички, поне на някои съществени параметри между водещите страни членки е необходима. В това отношение Макрон без заобиколки упреква Германия и нейния финансов егоизъм. Не може само Берлин да е печеливш от единната валута. За какво са ѝ на Германия 50-те милиарда бюджетен излишък, когато DEUSCHE BANK е пред фалит?

Че Макрон е цапнат в устата, няма никакво съмнение. Но между него и Меркел „на хапчета“, изборът е изключително беден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недочел

    21 2 Отговор
    Рекох си, че е ритнал камбаната, та се уплаших за светлото бъдеще.
  • 2 гост

    41 1 Отговор
    Абе май че Макарона ше се окаже прав....ама нещо му се разминават думите с делата ..понякога.
  • 3 Микрона нещо се е объркал

    6 22 Отговор
    Съюзници на Франция в НАТО са САЩ и Турция, а не терористичните банди. Ако не за него не е така спокойно може да напусне НАТО и да се съюзи с ПКК
  • 4 Копчи

    21 3 Отговор
    Бабоклецащия е прав. Знае си приоритетите, като Ердо и не му пука
  • 5 Ъхмм

    11 7 Отговор
    Абе , Емилчо и той агент на Путин!
  • 6 волен сидеров

    21 5 Отговор
    ха ха ха -най после видяхте истината -РУСИЯ ,дано не е късно само за европата
  • 7 Анти милиционер

    17 0 Отговор
    Благодарение на бездетните ционистски лидери на Европа.
  • 8 Браво

    15 1 Отговор
    Че кой е Макрон да знае ?
    Ще пратим делегация при него от нашите хамери , които след като “ обяснят” ей сега ,ТУК на нас “джуджетата “ за “ новият световен ред “ , че в Русия ядат слама, и че НАТО е владетел на Галактиката начело с принц Дончо, ще го “поставят на място” и готово ...
  • 9 бе ей

    17 0 Отговор
    Бих добавил на кого са му притрябвали все по-строгите изисквания на ЕС към стандартите за отработените газове на ДВГ? То не бе Евро 5,евро 6...сигурно и евро 7 и 8 ще има,докато колите заприличат на "Трабант"..с по един-два цилиндъра!!!! И всичко това на фона на непукизма на САЩ,Китай. Да не би Додж-овете,Понтиа-ците,Грейт Уол-ите да спазват тези драконовски мерки?! Хай-сиктир!

    Коментиран от #12

  • 10 ГосТ

    10 6 Отговор
    Макрон да вземе да си оправи отношенията с Италия. За швабите всички имаме едно наум и не е лошо да не го забравяме. За швабите Русия и Китай са много опасни врагове и само те трябва да правят бизнес с тях и да поддържат интересите и базите на краварите в Европа. Франция, Италия и Испания трябва да се обърнат към открит диалог с Русия. Нали ще си говорим открито...или не ?
  • 11 Макрон е прав за всичко.

    19 2 Отговор
    На НАТО-САЩ не може да се рачтита. Прав е за БГ Бандите. Прав е и за ТИРАДЖИИТЕ. КОЙТО Е ПРАВ, СИ Е ПРАВ. БГ политиците никога не са заставали на страната на ПРАВИТЕ при разместването на геополитическите слоеве.
  • 12 ГосТ

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "бе ей":

    Кой ги кара изброените кочини ? Японците и корейците също мислят за емисиите. Китайците автомобили не могат да правят.
  • 13 Дедо ви

    17 3 Отговор
    Европа е с население около 500 млн. души. Ако си създаде обединена армия вече ще е фактор в политиката. Всеки ще се замисли дали да започне война с една 500 милионна държава или да си наляга парцалите.

    Коментиран от #14

  • 14 И как я виждаш ти тази обща армия?

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви":

    Под какво командване ще е? Френско ли, германско ли, италианско ли? Или може би българско? Ти съгласен ли си внуците ти да отидат да умират заради френски интереси? Хитър е макрон ама срещу себе си няма глупаци. Никой няма да му позволи да има огромна армия на френско разположение, която обаче другите държави да изхранват.

    Коментиран от #15

  • 15 Дедо ви

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "И как я виждаш ти тази обща армия?":

    А ти как виждаш една държава да няма армия? И ако по нашата граница има разположени войски от Германия, Италия, Полша и т.н. дали някой ще посмее да ни нападне, да стреля по тези войски или да пуска срещу тях бежанци?

    Коментиран от #16, #17

  • 16 А къде си видял да казвам

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    Че държавата не трябва да има армия, м? Освен това ЕС не е държава ако не знаеш. И не ми отговаряй на въпроса с въпрос за да прикриваш некомпетентността си. Кажи кой ще я командва тази обща армия, г-л Радев ли? Ти ще пратиш ли сина си в някоя джунгла да го убият туземците защото Франция има там някакъв интерес?
  • 17 Дедо дедооо

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо ви":

    Ако поназнайваше малко историята немаше да плещиш глупости. В последните 150 години са ни нападали само европейски държави. Все едно гърци да ни пазят да не ни нападне Гърция.....или сърби...или румънци. То май само турците не са.
  • 18 Тренчо Докторов

    2 0 Отговор
    Притеснявам се с тия възрастни жени около него да не ритне камбаната и да батиса ЕС.. преди да влезем