Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 19:01 1 562 15

Корупцията в Русия: вездесъща и много устойчива

  • корупция-
  • русия

В рамките на борбата с корупцията руското правителство постоянно приема нови закони и инициативи

Корупцията в Русия: вездесъща и много устойчива - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупцията е явление, което трудно се обхваща. В същото време тя присъства във всички сфери на обществения живот. Когато например полицай прибира подадената му банкнота, за да си затвори очите пред извършено нарушение; ако някой кмет предоставя апетитни обществени поръчки само на фирмата на жена си; когато съдията се съобразява с дадените му политически указания; или когато политиците настаняват на важни постове свои приятели.

Антон Поминов, директорът на руското бюро на Трансперънси интернешънъл, се е заел да се бори точно с тези злоупотреби с власт, които в Русия са на всяка крачка. Между 2014-а и 2017-а година руската държава е изгубила над 133 милиарда евро заради корупция - по данни на прокуратурата, а реалните положително са по-високи. В индекса за корупция на Трансперънси Русия заема 132-о място от 180 държави.

"В Русия една малка група хора контролира и правителството, и държавата", казва Поминов. Политическите кланове разпределят помежду си сферите на сила и влияние. Политиците и служителите, които разполагат с държавни средства, могат по този начин да обогатяват себе си и своите близки.

Корупцията е проблем за все повече руснаци

През 2017-а едно видео от YouTube разтърси руското интернет-общество. То разкри как руският министър-председател Медведев е злоупотребил с над един милиард евро държавни средства. В клипа можеха да се видят скъпите вили и луксозни предмети, накупени от Медведев за него и за неговите близки. Видеото предизвика вълна от протести: хиляди хора в над 80 руски града излязоха на улиците. До днес клипът е гледан над 31 милиона пъти.

Но това не промени нищо - Медведев остана премиер и след следващите избори през 2018-а. "Липсата на политическа конкуренция води дотам, че на политиците не им се търси сметка", казва Антон Поминов. Самите руснаци пък са наясно, че корупцията е голям проблем. От 2016 до 2019 година делът на хората, които са на това мнение, се е удвоил - от 24 на 41 процента.

Някакъв напредък все пак има

В рамките на борбата с корупцията руското правителство постоянно приема нови закони и инициативи. През 2008-а при управлението на Дмитрий Медведев като президент бе въведена за пръв път правно обвързваща дефиниция за корупцията. Но това са "само имитации на сериозни мерки", казва Поминов. "При елитите липсва политическата воля за промяна в системата."

Много руснаци се сблъскват с корупцията и в делника си. Най-малко на една трета им се е налага да дават подкуп, сочи проучване на Трансперънси от 2017 година. Все пак вече има известни успехи: "Откакто държавата дигитализира много от своите граждански услуги, ежедневната корупция спада", посочва Поминов. Известно е, че при автоматизирани процедури няма как да се дават подкупи.

За да продължи борбата с корупцията, в Трансперънси интернешънъл реализират различни проекти. Така например на портала deklarator.org се разчита да направи прозрачни доходите и собствеността на руските държавни служители и така да бъде улеснена работата на журналистите и активистите.

"Съдилищата трябва да са независими"

Какво още може да се направи срещу корупцията? "От една страна гражданите трябва да станат по-активни", убеден е Поминов. При наличието на постоянни протести и обществена бдителност на политиците ще им се наложи да реагират.

Освен това има нужда от повече пространство за независими медии. Повечето руснаци се информират за актуалните новини от телевизията. "Там нещата се представят много едностранчиво." Същевременно на разследващите журналисти им е все по-трудно. "Журналистите живеят опасно, ако пишат за корупцията в обкръжението на Путин."

Необходимо е и институциите да бъдат реформирани. "В наказателното преследване, въобще в правосъдието в случаите на корупция много неща се контролират отгоре", казва Поминов. И така по време на процесите се постига политически желаният резултат. "За ефективна борба с корупцията съдилищата трябва да бъдат независими."

Но докато се стигне дотам там предстои още дълъг път. "Оказваме постоянен натиск, информираме обществеността, осигуряваме повече прозрачност. От днес за утре нещата не могат да станат. Но ние няма да се откажем", уверява директорът на руския Трансперънси интернешънъл.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веселяк

    18 9 Отговор
    Нострадамос пасти да яде! Прочетох заглавието и си помислих-DW! Отворих темата и о уджассс, познах!
  • 2 Така мисля

    18 1 Отговор
    Корупцията в България взима пример от руската !
  • 3 оценител от 111то место

    10 5 Отговор
    Щом се стигна до там , ние ШАМПИОНИТЕ на КОРУПЦИЯТА да оценяваме на руснаците КОРУПЦИЯНА .........ей джурналята , а осъзнайте се !!!!!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оля

    7 8 Отговор
    Това,че раша е най-корумпираната страна на планетата и малките деца го знаят.
  • 6 Ххх

    8 0 Отговор
    Хрониките на Евразия на щат ли е в руското бюро на Трансперънси Интернешънъл ? Защо още не цъфнал коментарът му ? Как може да пропуска такава благодатна тема да се изходи по адрес на руснаците.

    Коментиран от #11

  • 7 ай де бе

    8 3 Отговор
    В евроатлантическа България как е?
  • 8 Димитър

    5 2 Отговор
    Абе, друго си е западната корупция - там се нарича лобиране. Пак плащаш, но плащаш законно. Дойче гнойче да кажат нещо за нашата борба с корупцията, която ще оглави главният прокурор, който не осъди нито един престъпник от властта?! Той е сложен там от оня - бойко. Бойко, дето се целува с меркелца и с американските мустафи!
  • 9 Корупцията е далавера

    3 0 Отговор
    В която ние за съжаление не участваме!
  • 10 Воплите на

    2 1 Отговор
    Окупираните немци! Роби на юди и англосакси! Жалки сте!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гъзоблиз от ссср

    2 3 Отговор
    Стига ва Там няма таквиз работи Знайш ко хубу там ва

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В ЕС няма

    1 1 Отговор
    корупция и ние сме си добре.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.