Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 20:40 2 700 34

Скоро всеки в Русия може да бъде обявен за “чуждестранен агент“

  • русия-
  • държавна дума-
  • агент-
  • владимир путин

След преизбирането на Путин през 2012 година натискът върху медиите и НПО-тата в страната се засили

Скоро всеки в Русия може да бъде обявен за “чуждестранен агент“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След преизбирането на Путин през 2012 година натискът върху медиите и НПО-тата в страната се засили. Последният пример за това са готвените санкции срещу частни лица, работещи за финансирани от чужбина организации.

Русия затяга медийните си закони. Досега неудобни неправителствени организации и медии, финансирани от чужбина, можеха да бъдат класифицирани като „чуждестранни агенти". След промяна на медийния и информационен закон в страната, частни лица, в това число и журналисти, могат също да бъдат обявени за чуждестранни агенти.

Кой ще да бъде засегнат?

Най-важният въпрос е кого ще засегне новата регулация. Процедурата е следната: първо една медия или НПО трябва да бъде класифицирана като чуждестранен агент и да бъде включена от властите в съответния списък. Достатъчно основание е дадената медия или организация да е получила дори и малка сума от чужбина. Антикорупционният фонд на Алексей Навални, например, беше обявен за чужд агент заради приходи от около 2 000 евро. Попадането на дадена медия в списъка с чуждестранните агенти може да се превърне в проблем и за работещите в нея, макар това да не ги прави всички автоматично агенти.

„Ако пишеш за спорт или музика, тогава няма голям риск да бъдеш включен в списъка с чуждестранни агенти", обяснява председателят на Комисията по информационна политика в Държавната дума Леонид Левин. Руските блогъри на първо време също не попадат под ударите на новия закон, допълва той. Така обаче остава впечатлението, че регулацията ще се прилага избирателно.

Съвсем друго е, ако някой „пише материали по обществени и политически теми. Тогава рискът е налице", признава Левин, който уточнява, че изразявал само "лично мнение". Две руски министерства - на външните работи и на правосъдието - ще се произнасят по всеки отделен случай.

10 медийни компании и 74 НПО-та

Министерството на правосъдието на Русия числи десет медии към списъка си с чуждестранни агенти. Сред тях са американските „Гласът на Америка", "Радио Свободна Европа/Радио Свобода", телевизионният канал „Currenttime.tv" и други. Германски медии, в това число „Дойче Веле", не попадат сред „чуждестранните агенти".

Към момента 74 руски неправителствени организации са класифицирани като „чуждестранни агенти". Те често биват проверявани от властите, а за нарушения се предвиждат глоби или дори закриване. Размерът на глобите за частни лица все още не е ясен.

Натискът се засилва

След преизбирането на Владимир Путин за президент през 2012 година натискът върху медиите и неправителствените организации в страната се засилва. Същата година Русия задължи със закон НПО-тата да се регистрират като „чуждестранни агенти", когато са финансирани от чужбина.

През 2017 действието на закона беше разширено и с медиите - по примера на американския закон FARA (Foreign Agent Registration Act, бел. ред.). Руските регулации обаче сериозно се различават от американските, защото FARA е приет през 1938 година специално като мярка срещу нацистката пропаганда.

В Русия законът стана повод за затварянето на няколко големи неправителствени организации в страната. Последният пример за това е решението на Върховния съд на страната от края на октомври за закриване на реномираната правозащитна организация на Лев Пономарьов.

„Правен абсурд"

Малко преди третото и последно четене на закона Дуня Миятович, комисарката по човешките права на Съвета на Европа, се опита да убеди руският парламент да не приема промените. Те са „истински удар върху медийната свобода и възможността на хората да получават и разпространяват информация". От Обществената палата, близък до Кремъл консултативно-съвещателен орган, определиха стъпката като „много необходима с оглед на дейностите на Запада".

Михаил Федотов, който до октомври тази година беше председател на Обществената палата, гледа критично на промените в закона. „Да класифицираш частни лица като масови медии е правен абсурд", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    15 12 Отговор
    "страната на свободата"!!!

    Коментиран от #20, #28

  • 2 user

    17 21 Отговор
    Интересно е да се види как руските мекерета у нас реват, че има диктатура, че сме на последните места по свобода на словото, а възхаляват всичко в Майка Русия и Великия Путин.

    Коментиран от #10

  • 3 гост

    9 19 Отговор
    Никога и никъде диктатурата не е прокопсала дълго ! Особено икономически !! Путин води бодро Раша към следващия фалит и разпад , този път до ниво отпреди 13 век !!!

    Коментиран от #5

  • 4 Мария Захарова

    10 6 Отговор
    Скоро всеки африканец ще бъде обявен за немски гражданин!
  • 5 КОНТРАТА

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Така ли смятате в НПОто финасирано от Сорос? Този след прездента Владимир Владимириевич Путин може да не бъде толкова умерен!
  • 6 Баба Ванга

    4 2 Отговор
    и да не е наистина казала, че цяла източна Европа и Балканите ще обезлюдеят, то го е казал някой по-разсъдлив и от нея. Историята ясно показва, че когато Полша си надигне главата да се прави на суперсила, накрая все става някакво отмитане - я от германци, я от руснаци. А и никога не можем да сме сигурни, че не го е казала, защото ако е, то управляващите ще скрият тая информация, за да си запазят данъкоплатците.

    Коментиран от #14, #23

  • 7 чукча

    8 2 Отговор
    нет человек-нет проблем

    Коментиран от #12

  • 8 Хаха

    7 5 Отговор
    А техният си шпионин в България могат да го награждават. Ами да като е за сметка на другия може.
  • 9 az#ЛибераленКрах

    20 5 Отговор
    Руският закон е съставен изцяло по модела на отдавна действащия в САЩ закон за чуждестранните агенти. Интересно обаче, че само срещу РФ се плюе по този повод, но нищо никой не казва срещу Вашингтон, нали??? :)))
  • 10 Зоро

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    То пък САЩ са,, ВЪРХА НА ДЕМОКРАЦИЯТА,,??? ЩАха Да купим Грипен и Добринка посланика им или министър да насока слугите им на постове тук. Турците купиха С400 и бяха анатема санитарен,, демократично. Родните синьочервенипатриотичнидепесарсимонархистки депутати толкова радост за демокрация, че отхвърлиха мейшън вот? Абе вярно, Путин разритва опозицията си, но разпитва и НПОтата отвън. А тук те ни пречат и се толерират от властта. Излиза, че Путин е по-демократ от демократите у нас и САЩ?
  • 11 Язе

    16 5 Отговор
    Този закон е копие на американският, аз следя руската медия и мога да ви кажа: тя е по свободна и от българската и от американската. Този кометар ще бъде изтъркан веднага, за да ви държът на тъмно, учете езици и сравнявайте , и знайте : истината е лошо нещо ако не се вижда, не търсете ще се разочаровате.
  • 12 Язе

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "чукча":

    Тoзи зaкoн e кoпиe нa aмeрикaнcкият, aз cлeдя руcкaтa мeдия и мoгa дa ви кaжa: тя e пo cвoбoднa и oт бългaрcкaтa и oт aмeрикaнcкaтa. Тoзи кoмeтaр щe бъдe изтъркaн вeднaгa, зa дa ви държът нa тъмнo, учeтe eзици и cрaвнявaйтe , и знaйтe : иcтинaтa e лoшo нeщo aкo нe ce виждa, нe търceтe щe ce рaзoчaрoвaтe.
  • 13 соросоидни кърлежи

    7 4 Отговор
    нпо кърлежи трябва да бъдат заличени, както го прави Орбан, с непоносими налози и нпо свине бягат ли,бягат като крастови кучета..защото цялата работа на нпо е една да печелят пари на гърба на обикновени хора ,с корупция и различни уж демократични хватки, особено в съдебна система,яхват я и прокарват унищожителни за всяка държава закони..както става в Бг.За жалост за 30години успяха да обезлюдят България с помоща на продажни политици.
  • 14 хаха

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Баба Ванга":

    За четвърти път те хващам да плямпаш за Източна Европа и Балканите, че щели да обезлюдеят, папагал с папагал. Кой е тоя "по-разсъдливия" от Ванга - шефа на трол-смяната ви в лудницата ли? Я си пий редовно хапчетата и престани да се правиш на врачка.
  • 15 Fen na Vermahta

    6 8 Отговор
    Един срещу един - нацистката армия щеше да отнесе комунягите за доброто на човечеството

    Коментиран от #30

  • 16 Пияна рашка

    3 7 Отговор
    Немцов, Н. Политковска и още редица други ликвидирани от олигархичния режим, Навални с отказ за регистрация на изборите! Чудна държава! Тъпите русофили обаче не искат да бягат там, все на запад ги влече същите, като кумирите им Абрамович, Милер, че и дъщерите на самия Путя в гнилия запад.

    Коментиран от #29

  • 17 Чекист

    5 7 Отговор
    Там закони няма Трепят те като куче само да си неудобен на Вожда
  • 18 Румяна Костова

    7 2 Отговор
    Разбираема е обидата ви, Дойче Веле, но хронологически първо бе обявяването на RT за чуждестранен агент и чак след година в Русия се заеха с вашата медиа и подобни либерастични бойци за световна демокрация. На един от митингите на Навални, точно вие призовавахте руснаците да излязат на протест Само си представете RT да прави това в Германия.
  • 19 Венци

    11 0 Отговор
    Такъв закон трябва да се приеме и тук и всички паразити от чуждите НПО и нашите да бъдат изметени.Руския закон е на 80 % от американския но изгониха соросоидните мекерета за това воя е голям.Дойче зеле пише за американския закон който е приет 1938 год и бил срещу нацистката пропаганда да може и така да е-но войната отдавна свърши сега срещу коя пропаганда действа той след като не е отменен М ? Та по подобни закони се проследява всяко финансиране на НПО-кой как ги финансира и какви са им целите за това такива закони са неудобни за паразитите които разлагат от вътре страните без война !
  • 20 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Под свобода разбирате чужди НПО-та да облъчват гражданите с пропаганда? Те ще продължат да го правят, само че ще имат малко спънки и контрол. Както и RT на Запад не е закрита, а продължава да работи. На това му се вика огледални мерки. Или наказвайки RT са прекалили с наивността си, че в Русия няма да наложат същите ограничения и за техните пропагандатори?
  • 21 Гражданин на ЕС

    2 5 Отговор
    В Русия ли Никога Нормалните хора нямат работа там
  • 22 СССР

    7 1 Отговор
    Така се прави! Вън всички НПО-та! Вън, а който не иска-смърт! НПО-тата са най-големия тумор!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сандо

    7 0 Отговор
    Нищо особено няма.Просто хората си пазят държавата.Обикновена проява на "мека" сила.За мен много по - важно е какво правим ние за
    спасим България,защото по-всичко изглежда,че края и е много близо.
  • 25 Тъпо тролче

    4 0 Отговор
    Да, разбираемо част от платените тролове да почнат да плюят срещу такива закони. Ами представете си въпросните закони да се прокарат в България, нали троловете ще останат безработни! 😁
  • 26 Тъпани

    6 0 Отговор
    а Мария Бутина в щатите по кой закон беше осъдена? Що не ревете, че в щатите такъв закон има отдавна? Тая Дюля вропейска що не пищя за свободата на медиите , когато спряха дейността на РТ вбритания и щатите?
  • 27 БПФ

    6 0 Отговор
    Всяка една държава има право да защитава националната си сигурност - въпросът е защо НАШАТА не го прави - при очевидно подривната дейност, която упражняват вече от десетилетия НПО-тата свързани с доказания враг на човечеството - сорос !!!
    А "недемократическата" Русия - странно как - е доста пред нас по свобода на медиите....
  • 28 Ники

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    В САЩ може а в Руссия не може така ли да разбираме.
  • 29 Ники

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пияна рашка":

    Ако помислиш малко едва ли би включил дъщерите на Путин в този списак но виждам че мисленето не ти е силната страна. 862
  • 30 Ники

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Fen na Vermahta":

    КогА се включиха другите ако САЩ и Англия са помагали не е било безплатно срещу злато
  • 31 Лол

    3 0 Отговор
    Идиотски коментари.....в щатите също има подобен закон
  • 32 Ъхмм

    2 0 Отговор
    Ще напиша са мо едно име.Виктор Орбан.
  • 33 Дойче Зеле

    3 0 Отговор
    " Антикорупционният фонд на Алексей Навални, например, беше обявен за чужд агент заради приходи от около 2 000 евро" - На час 2000 Евро господа от Дойче Зеле!
  • 34 Баба Ванга

    0 2 Отговор
    Стига веке с тая Русия, България много добре знае че от там нищо хубаво не е дошло, искаме да работим и да живеем със стандарта на САЩ. На нас русия по веки не ни требе.