Last news in Fakti

12 Декември, 2019 20:30 1 885 16

Как Орбан се бетонира във властта

  • фидес-
  • виктор орбан-
  • унгария

Да не си правим илюзии за Виктор Орбан: той ще продължи да подкопава демокрацията в Унгария

Как Орбан се бетонира във властта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не си правим илюзии за Виктор Орбан: той ще продължи да подкопава демокрацията в Унгария и да тласка страната към авторитаризъм и диктатура. Коментар на Кено Ферзек.

Едва ли има нещо по-важно за унгарския премиер Виктор Орбан от това да бъде номер едно във властта и в управлението на страната си. Затова той приема много лично всяко изборно поражение. След изненадваща загуба през 2002 година Орбан сътвори едно от най-прословутите си изречения: „Родината не може да е в опозиция!". Говорейки за родината, той имаше предвид своята собствена партия, нейните избиратели и най-вече самия себе си. Според близки до Орбан източници, това изборно поражение му е причинило тежка травма. Тогава той си бил обещал, че когато отново стане премиер ще направи така, че да не може повече да пада от власт след избори.

Но се случи отново – за първи път от 13 години насам Орбан претърпя изборна загуба. През октомври партията му Фидес неочаквано беше победена на местните избори. Твърдото ядро избиратели ѝ остана вярно, а в малките населени места постигна добри резултати. Но нанесеното ѝ поражение в някои по-големи унгарски градове, включително в столицата Будапеща, има важно символично значение. Системата, създадена от Орбан с цел да отслаби опозицията, се смяташе за непобедима. И е лесно да си представим какъв удар е било за него това поражение от същата тази опозиция, която преди изборите Орбан беше определил като „жалка".

Драстични мерки срещу опозицията

Сега Орбан отвръща на удара, за да може да имунизира своята система срещу подобни поражения в бъдеще. Пример за това са новите законови промени, част от които унгарският парламент вече прие, а други предстои да бъдат гласувани. Палитрата от мерки включва ограничения за създаването на фракции в парламента, засилване на контрола в областта на културата и орязване на данъчните правомощия на общините. Особено драстични са санкциите за провинения на депутати по време на заседания. Мерките са толкова всеобхватни и дават на председателя на парламента такава власт за налагане на санкции, че практически ще запушат устата на опозицията.

И без друго след промените във вътрешния правилник, предприети през 2013 и 2014 година, до голяма степен унгарският парламент се превърна в машина за гласуване, а опозицията - в безгласна буква. Шефът на парламента Ласло Кьовер, който е яростен привърженик и пропагандатор на дясноекстремистките конспиративни теории, не пропуска и най-малкия шанс да санкционира депутатите от опозицията и парламентарните журналисти.

През последните месеци унгарският премиер се държа по-скоро умерено. Зад това се криеше желанието му неговата страна да получи поста на еврокомисаря по разширяването. Този ресор открива нови възможности пред Орбан - така той може сериозно да влияе върху политиката на Западните Балкани и да подкрепя авторитарните лидери в региона. И този негов ход се оказа успешен.

Без илюзии за Орбан

След като унгарецът Оливер Вархели получи поста, Орбан свали маската: възобнови кампанията си срещу Джордж Сорос, срещу гражданското общество и опозицията и срещу „упадъчния" либерален Запад - на думи и на дела (със закони). Поредното доказателство, че не бива да си правим никакви илюзии за Орбан: той ще продължи да подкопава демокрацията в страната и да я тласка все повече към авторитаризма и диктатурата. А фактът, че правомощията на унгарския парламент бяха орязани точно в деня, когато в Брюксел се занимаваше с наказателна процедура срещу Будапеща за подкопаване на правовата държавност, говори красноречиво за това какво значение отдава Орбан на ЕС и неговите основни ценности.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орбан

    35 1 Отговор
    е трън в очите на еврогейовете!
  • 2 Обичам дойче веле!

    26 1 Отговор
    Каквото кажат е точно обратното!
  • 3 Край

    28 0 Отговор
    Диктатура в Унгария!?!??
    Не са много народите които могат да учат унгарците на демокрация.
    Унгарците избират повече от половината си депутати МАЖОРИТАРНО.
    Това прави устойчиви парламентарни мнозинства и стабилни правителства. Орбан е ЖЕЛАН от болшинството унгарци и управлява.
    Белгия вече година няма правителство. Това е разпад на държавността и не е добър пример.
  • 4 Горо

    12 0 Отговор
    Авторът Кено Ферзек явно още не знае, че българският премиер Борисов също си е обещал да не губи никога повече избори и затова всеки път ги печели. Така че той е много по-бетониран във властта от колегата си Орбан.
  • 5 Край

    22 0 Отговор
    Всички суверенни държави, които се управляват според волята на народите им са трън в очите на световната олигархия.
    Така и Унгария с Орбан - борец срещу комунизма дразни със съществуването си фрау Меркел - безлична леличка от ГДР.
  • 6 gggw

    15 0 Отговор
    о боже! да ви имам и "демокрацията" на вас.. що не погледнете политиката на орбан? например за раждаемостта?
  • 7 Behemoth

    2 4 Отговор
    Трън той ...поредния източен сатрап....е поне не е толкова прост като нашия...щот нашия прост и вътре и вънка...чи и минетчия...
  • 8 Тръмп

    3 6 Отговор
    Сорос е комунист и няма нищо общо с Демокрацията,освен да я разрушава!!!:):):)

    Коментиран от #9

  • 9 да да българин

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Ма, Тръмп е по голям комунист, ай признай сега.
  • 10 hmhmhm

    17 2 Отговор
    Както се вижда - Сорос скоро е купил акции и от DW ! Да живее Орбан - един от малкото примери как се пази национален интерес !
  • 11 Брат ми

    11 1 Отговор
    Боклуците от DW продължават с педалската пропаганда.
  • 12 Тръмп

    4 1 Отговор
    Шибандуря нискочели герберопидиружки лъскащи лицеви опори в краката на Великия. Срам сте за Борисов нещастници.
  • 13 Цъфнал гербер

    2 1 Отговор
    Ех кога Батко ще стане като Орбан та и ние да намажем
  • 14 Лора, внимавай...!!!!

    4 0 Отговор
    Който е умен, той се бетонира където трябва...!
  • 15 ели

    1 0 Отговор
    Преди много години наивно и глупово им вярвах когато прочета името Deutsche Welle вече има към тях " алергия,омраза,ненавист,отвращние" защото имах възможнот много от събитията които описват бях свидетел нищо общо с реалното само -лъжа и пропаганда.За мен са долни свине.( въпреки свинете като животни ги обичам сравнеието е прото символично)
  • 16 Чичолина

    0 0 Отговор
    Единственият истински политик в Европа е Орбан!Да живее и управлява много дълго!