Last news in Fakti

17 Декември, 2019 20:21 8 562 62

Какво ще стане с атомните бомби в Турция, ако американците си тръгнат?

  • инджирлик-
  • военна база-
  • турция-
  • сащ-
  • атомна бомба

Ердоган заплаши, че ще изгони американците от военната база в Инджирлик

Какво ще стане с атомните бомби в Турция, ако американците си тръгнат? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Президентът Ердоган заплаши да затвори за американците военновъздушната база в Инджирлик и радарната станция в Кюреджик, ако САЩ наложат санкции на Турция заради покупката на руския зенитен комплекс S-400. Колко сериозна е тази заплаха за американските въоръжени сили?

Улрих Кюн: Заплахата е сериозна, защото в миналото американците са използвали много интензивно летището в Инджирлик, а радарът в Кюреджик е изключително важен за противоракетната отбрана на НАТО. Въпреки това не съм сигурен, че трябва истински да се тревожим от тази заплаха. Според мен Ердоган играе ва банк. Не мога да си представя, че е решил наистина да предприеме този рискован ход, залагайки на карта членството на Турция в НАТО. Но една нова ескалация би навредила и на НАТО, тъй като двете страни са прекалено тясно обвързани. Ето защо подобна ескалация е безсмислена. По-скоро заплахата на Ердоган е за вътрешна консумация, тъй като турският президент се намира под силен натиск у дома.

И когато демонстрира мускули пред американците, това винаги се харесва на турските избиратели.

Твърди се, че в базата в Инджирлик има и ядрени оръжия. Възможно ли е такава база просто така да бъде затворена?

Улрих Кюн: Там има бомби от типа B-61. Това ядрено оръжие, пренасяно от бойни самолети, е използвано от НАТО като мярка за възпиране. Тези бомби се съхраняват в подземни силози и в случай на криза могат да бъдат активирани. Не само се твърди, а почти е сигурно, че там има складирани ядрени оръжия, макар и да няма официално потвърждение за това от американска страна.

Реалистично ли е при това положение американците да се изтеглят от база с ядрено оръжие? Това би представлявало огромно логистично предизвикателство.

Улрих Кюн: Вече има гласове извън американското правителство, които заслужават сериозно вслушване.Те пледират за изтегляне от Турция, тъй като тя вече не е сигурен партньор. Такива призиви се чуват главно от средите на демократите. Но правителството на президента Тръмп засега не излъчва никакви сигнали в тази посока. Дори американците наистина да се изтеглят обаче, едва ли може да се очаква, че турците ще задържат това ядрено оръжие. В крайна сметка то е охранявано от американски войници, а самите бомби се активират със специални ядрени кодове, без които са безполезни. Разкодирането им може да отнеме най-малко половин година. След изтеглянето си американците ще трябва да се огледат за друга база. Радар, следящ движението на военни части, показва известно отдалечаване на американските военно-транспортни самолети от базата в Инджирлик. Дали това е подготовка за възможно изтегляне оттам, засега е трудно да се каже. На този етап разполагаме само с предположения.

От миналата година напрежението между Анкара и Вашингтон се покачва постоянно. Заради покупката от Турция на руска противоракетна система и заради турската военна офанзива в Северна Сирия страната е заплашена от санкции. Досега санкции няма, но това се дължи единствено на умелата дипломация. Дали Ердоган вече не прекалява? И какво можем да очакваме като отговор от Вашингтон – налагането на икономически санкции или окончателно изключване на Турция от програмата за невидимите самолети F-35?

Улрих Кюн: Не съм сигурен, че ще се стигне дотам – по-скоро не вярвам. И двете страни ще загубят много. Ако отрежат Турция от самолетите F-35, тогава Анкара ще трябва да намери друг доставчик, а това може допълнително да влоши отношенията между партньорите от НАТО. Но САЩ също биха загубили – американският военнопромишлен комплекс има интерес да продава повече самолети. От геополитическа гледна точка от обтягането на отношенията с Турция ще загуби най-много НАТО. Защото Турция е ключов съюзник в района на Южен Кавказ и Сирия. Възможно е Турция да се кооперира по-тясно с Русия във военната област, което европейците искат да предотвратят на всяка цена.

Но турското правителство настоява, че иска да остане в програмата за самолетите F-35. Защо това е толкова важно за Анкара?

Улрих Кюн: Ние в Германия може би не разбираме това много добре, защото край нашите граници няма никакви конфликти. Но за Турция нещата изглеждат различно: там бушуват конфликти в Северна Сирия, в Ирак и в района на Кавказ. И турското правителство има интерес да осигури надеждна защита на страната. А тъкмо невидимите самолети F-35 са изключително важни за отбраната. Тези самолети са „ферари“-то сред изтребителите – те могат да летят на ниска височина и да объркват вражеските радари. Тази машина е безумно скъпа, но пък е ултрамодерна. И повечето партньори от НАТО купуват Ф-35. Затова е разбираемо, че Анкара много държи да не бъде изключвана от тази програма.

Улрих Кюн е експерт по въпросите на сигурността и работи в Института за изследване на мира и политиката за сигурност към Университета в Хамбург. С него разговаря Даниел Белът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    45 11 Отговор
    Атомът идва в РБ, бате Боко вече го е съгласувал с Тръмп.

    Коментиран от #3

  • 2 F35

    16 33 Отговор
    Ааа, ама как ферари?!?
    Според русофилите за нищо не става и никой не го иска.Да му се чуди човек на мустакатия защо толкова се натиска.

    Коментиран от #5

  • 3 Последния софиянец

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да свикваме идват трудни дни и бедност":

    Вече е дошъл.
  • 4 Мордор

    32 7 Отговор
    Атомните бомби в Граф Игнатиево, сигурация, да си приготвим белите чаршафи!
  • 5 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "F35":

    Иска ама...гроздето кисело, пък и на високо
  • 6 777

    7 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какво ще стане с атомните бомби в Турция, ако американците си тръгнат-Ще ги взривят в Анкара това ще стане !
  • 7 Мехмед

    39 21 Отговор
    Нищо няма да стане. САЩ ще клекнат пред Турция.
  • 8 Мехмед

    13 14 Отговор
    Ще ги подарят за Коледа ядрените бомби на фашистите от Джърмани опаковани в целуфан и с червена панделка!
  • 9 Хасан

    18 17 Отговор
    Като си тръгват, да ги взривят и да се махат! Хем Турция ще напусне НАТО, хем НАТО ще напусне турция!
  • 10 Бесен Язовец

    34 4 Отговор
    Сигурно Паси разногледия ще изяви желание да си монтира една ядрена в задния двор!
  • 11 Инфо

    19 12 Отговор
    "Те твърдят, че са европейци. Иска ми се да го имаха предвид. Да бъдеш европеец е въпрос на европейско съзнание и вяра в принципите на европейската демокрация и европейската култура. За съжаление Турция се отдалечава от тези принципи и ценности. Това се случва без да осъзнава последиците които засягат не само мира в региона, но и нeйните хора." Реакцията на гръцкия президент на изявлението на Ердоган "ние сме европейци"

    Коментиран от #41

  • 12 Накратко

    12 15 Отговор
    Празни заплахи. Затварянето на базата на Инджирлик като отмъщение е използвано много пъти от Анкара. Ето защо САЩ отдавна са преместили дейностите си от Инджирлик в други области. Те са избрали базата си в Ербил, Иракски Кюрдистан, като своя заместител. Следователно базата Инджирлик не е жизненоважна за Америка. Базата Кюреджик е базирана изцяло на НАТО и е част от балистичните ракети на НАТО. Затварянето й ще означава отстраняването на Турция от системата за отбрана на Атлантическия алианс, решена на срещата на върха в Лисабон през 2010 г. Ако това се случи, позицията на Турция в НАТО би била в непосредствена опасност. Ще рискува ли Ердоган това?
  • 13 Двуличници

    40 4 Отговор
    Защо винаги казват заради покупката на руския зенитен комплекс S-400, а не казват заради непродаването на Patriot от САЩ на съюзника си Турция.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 българин

    22 3 Отговор
    Това е прекрасна възможност да сложим таралеж в гащите си, как ли не се е сетил още някой с дълъг език
  • 15 Ким ракетния

    16 0 Отговор
    Да ги подарят на мен
  • 16 краварска измет

    23 3 Отговор
    Третополовите говеда от САЩ да си наврат атома там, дето слънце не огрява!

    Коментиран от #32

  • 17 Жестоката истина

    27 4 Отговор

    До коментар #13 от "Двуличници":

    А също и на платени, но недоставени Ф 35! Турция е платила 1,4 милиарда долара а самолетите ги няма!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Не си прав

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Двуличници":

    Американците не дават на никого - дори на Израел - и за каквото и да е оръжие, изходните кодове, които Турция е поискала за Пейтриот.

    Коментиран от #20

  • 19 Нито ти си прав

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Жестоката истина":

    Τурция досега е спечелила повече от 1,4 за доставки на части F-35.
  • 20 Не си прав

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Не си прав":

    Нали Тръмп обвиняваше Обама за непродажбата на Пейтриот

    Коментиран от #23

  • 21 Инфо

    8 4 Отговор
    Die Welt: Ердоган планира нео-османска империя. Le Figaro: Турция няма съюзници в тайната политика на възстановяването на Османската империя.

    Коментиран от #22, #34

  • 22 ЧанЧун

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Инфо":

    За САЩ не пише ли нещо в Свободата на словото на поръчителите

    Коментиран от #35

  • 23 Пак грешиш

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Не си прав":

    Това е по вътрешнополитически причини, турците също поискаха от Тръмп изходни кодове и той каза HE.

    Коментиран от #25

  • 24 Калиспера

    9 3 Отговор
    Днес в Егейско море се проведоха 16 битки между гръцки и турски бойци. Всеки ден има много. Същото се случва и между военните кораби. Ηикой не трябва да се изненадва, ако има внезапен бум..
  • 25 Добре

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пак грешиш":

    Да си сипя една ракия тогава, наздраве
  • 26 Антисоциалист

    8 0 Отговор
    Господа, в публикацията не се посочва кой е собственик на атомните бомби в Инджирлик, та е нелеп въпросът в заглавието й: "Какво ще стане с атомните бомби в Турция, ако американците си тръгнат". Във вица от едно време: "тъп, много тъп, милиционер!" може основателно е да се замени "милиционер" с "журналист". Забележете, че тъпотията на повечето журки не е отсега и им е присъща. Доказвам. Още през седемдесетте години "журка" на "Работническо дело" публикува идиотщината, че около орбитата на Марс две по две не е четири...
  • 27 Ягуарска лапа

    6 0 Отговор
    Носете си новите дрехи, момичета и момчета ! И си пийте редовно питието - джин или узо, може и уиски. И четете Алоиз Ирлмайер.
  • 28 със С 400

    10 3 Отговор
    Какво ще стане с атомните бомби в Турция, ако американците си тръгнат?............ЩЕ ИМ ГИ ВЪРНАТ ПО НАЙ ПРЯКАТА ......ТРАЕКТОРИЯ !!!!
  • 29 БНР40

    8 10 Отговор
    Като чета какво пишете, май имате американците за най-големите балъци. Още след опита за преврат и проблемите с Юджелан, американците разбраха , че с тоя идиот ще имат проблеми. В никакъв случай няма да допуснат Турция да стане следващата държава с ядрени боеприпаси. На времето Израел така отмъкна ядрени боеприпаси. Американците са в състояние да задържат базата в Инджирлик, докато евакуират боеприпасите, но мисля, че това вече е станало. Гърция е готова да поеме функциите на базата в Турция. Някой от островите вече е поел радара. Стане ли това обаче, Турция ще остане сама и за Кипър и за нефтените сондажи и за стремежите си в Африка и Близкия изток и за отношенията и с Гърция. САЩ могат да са много неприятни.
  • 30 Borislav Popov

    3 5 Отговор
    Ще ги пратят на прошшѝя с бърза доставка.
  • 31 onq s konq

    9 5 Отговор
    България има Летища НЕ ПО-ЛОШИ ОТ Инджирлик.Колкото до Ядрените заряди...Знае ли Някой изобщо в България КАКВО ИМА В АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ на наша Територия?А какво ЩЕ ИМА?!
  • 32 Червена отврат

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "краварска измет":

    САЩ са страна, която е като Господ, забавя но не забравя. На времето японците направиха тая грешка да предизвикат тоя икономически гигант, въпреки че беше в рецесия. Ако не го бяха направили, може би ти червена гнидо, щеше да говориш немски, заедно с останалите живи в червената кочина. Нямаше да има кой да издърпа Червената армия от калта и да я качи на Студебейкъри и Вилис-и. Това важи и за военните заводи , които САЩ построи и технологиите които предостави на СССР през 30-те години. Не се пъни много, защото твоите червени боклуци не смеят да се пънат, та ти ли ?

    Коментиран от #38

  • 33 Ей тука е много прав

    5 1 Отговор
    Улрих Кюн: Ние в Германия може би не разбираме това много добре, защото край нашите граници няма никакви конфликти.
  • 34 Българин

    12 17 Отговор

    До коментар #21 от "Инфо":

    Фигаро греши, Турция има съюзници, България. Всички българи искат отново да бъдат част от Османската империя. За да видят най-накрая растеж и просперитет, да се почувстват отново в безопасност!

    Коментиран от #39, #51

  • 35 Анти милиционер

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЧанЧун":

    Какви ги бръщолевиш? Пиян ли си? Нищо не ти се разбира от драсканиците.
  • 36 Ххх

    5 0 Отговор
    17 януари 1966 г. Бомбардировач B-52 на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище, пише obekti.bg. Бомбардировачът се удря в танкера KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море. Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват. Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне. Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие. Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните пос
  • 37 Ххх

    3 0 Отговор
    . В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ели

    4 0 Отговор
    Ке додат в БГ, ако гърците, румънците и косоварите, украинци и поляци - се отбор юнаци, не са го направили, вече.

    Защото политическия ни елит е "дащен" като една улица, с едни De Walletjes, в една държава - дет чужденците цъкали и казвали - тези си продават жените - не е на добро, член и основателка на ЕС - ти да видиш, та даже и Аруба си имат, пък там има БГ следа - бизнес елит.
    Та същата тази държава била колониална сила - робството е велико нещо, докато си пиеш виното налято от красива робиня измисляш "демокрацията". И пак там много тачат браковете между еднополови, чак Ганьо се жени там. Велик е... Ганьо намира му майсторлъка и оШфорките на Гинка - хубаво име-българско, удря ток като се опиташ уважително да го произнесеш...

    Пък и самопредлагането и приемането на Закони легитимиращи физиката като източник на кратковременно доволство си е патент на Ганьо - ВеУик Мляскащ Политик - ББ не е открил колелото, преди него беше Живков - открийте 7-те разлики?
    Част от творчеството на "Щастливеца" беше ли отменено в училищните програми? И Яна, "Хубава Яна". Народът си отмъсти, започва да кръщава красивите български деца с името Яна и Йован.

    В превод има ни, и ще ни има, въпреки всичко...

    (ПП: няма такава държава не беше регистрирана, имало още читави съдии - някъде, някога в една територия...)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 съвет за достойнство

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    не е добре човек да започне да пие толкова рано сутрин

    Коментиран от #45

  • 43 Ей Хасане

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    Независимо дали си пил или не, обърни внимание на думите си, смееш се на псевдо-султана ви, той каза вчера че турците са европейски, ще се окажеш в беда, ще бъдеш обвинен като гюленист терорист...

    Коментиран от #44

  • 44 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Ей Хасане":

    Дай ти обясня ..Ердоган води своя независима политика ,за интересите на Турция ..но това не се харесва на "съюзниците " и коропорациите ..и затова е цялата тая негативна пропаганда ..ей го и Гугл ..не искаха да плащат данъци в Турция , Ердоган ги натисна ,те го сплашиха че няма да дадат лиценз на Андроид ...турците не отстъпиха и Гугл реши да отвори офис и да стане данъкоплатец в Турция ...

    Коментиран от #49

  • 45 празна бутилка

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "съвет за достойнство":

    той не слуша никого, сега започна втора бутилка
  • 46 koпа

    4 2 Отговор
    Да бяхте казали и две думи за подкрепята на краварите и ЕС на терористите ПКК в Сирия и Ирак,за даването на подслон на терористите ПКК и ФЕТО в ЕС и САЩ,тогава щях да си помисля че тази статия не е от поредната антитурска пропаганда.
  • 47 2 плюс 2

    5 0 Отговор
    Сега като се замисля.....Първо Монката (Паси) взе да дрънка за някакво ядрено оръжие. Скоро Боко беше в щатите. Сега радара виждал отдалечаване на самолетите от базата. Готви се попарката, ама кой ли ще я сърба.
  • 48 Българин насран

    4 0 Отговор
    Ракетите ще ги дарят на балканската Тиква!
  • 49 Значи 100%

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Ако си ми отпред, докато кажеш, "Дай ти обясня" и като бясно куче съм ти сложил полумесеца в задния двор! И политика ша забравиш, и за султана ша са смаеш, и и накрая както съм айляк, ще ти люшна един чаламбак!

    Коментиран от #53, #60, #61, #62

  • 50 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Хал хабер си нямате от нищо! Какво стана с атомните бомби в Германия - седт си, това е ненужен радиоактивен боклук, морално остарели бомби, които са заплаха единствено за приемника им...

    Нито могат да ги използват, нито ще ги местят - нищо! ... някой ден, самите турци ще платят на Русия да ги прибере безопасно и да почисти района.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 незнайко

    2 2 Отговор
    Ердоган е умен политик и се е насочил към Европа, защото от ЕС идват парите да държи бежанците а не от САЩ !!! НАТО не му трябва на Ердоган, защото има огромна армия каквато другите нямат !!! Най накрая Ердоган прозря, че САЩ само го използват, както използват и нас !!!
  • 53 Фасил

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Значи 100%":

    Палячо
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 В е л и к и я

    4 2 Отговор
    Докато базата е под американски контрол/надявам се / веднага да се изнесат със самолети бомбите оттам .. предполагам че Ердоган има за цел да сложи ръка над ядрените бомби , той е фанатичен османиец който би рискувал всичко заради тези бомби .. ! Не разбирам как Западния свят може да влезе не в какъв да е а във военен съюз със най големия и от хиляда и повече години кръвен враг на Запада и Християнството ! Безсмислено е Тръмп да се опитва да укроти Неукротимия и фанатичен идиот! Той не познава тази религия и жалко за това !
  • 58 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Румяна Костова":

    Не могат, с прашки ли ще ги хвърлят? :))))
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Анадолу

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Значи 100%":

    Ако-то' -турското мирише, мноого -особено га съм изкарал "пълнителя" от задната ти яма
    И кога си ми отпред, докато кажеш, "Ефенди на съл съ" и като анадолска козъ съм ти сложил и забил православния дебел кръст" в задния двор! И политика у турКия ша забраиш, и тоя твой о'акан ернасран.
    Пък за патриарха Не ша са смаеш, ами направо ша са Омааеш.
    За десерт, ще ти пусна и водолея, ей така хубаво с Българско Кисело йогурт по су.рата анадолска та облея.
    .. И накрая, както си така айляк, ще ти люшна един истински Български Як и незабравим Пердах.
    Да запомниш завинаги га и.брик си бил ти по нашите земи