Last news in Fakti

22 Декември, 2019 08:55 2 801 22

1989-а - годината на пропуснатите шансове

Балканите открай време не следват общоевропейските тенденции

1989-а - годината на пропуснатите шансове - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато в Средна Европа триумфираха надеждите, на Югоизток се надигаха хаос и насилие – пише в анализ за събитията от 1989-а историкът Оливер Йенс Шмит. Авторът се спира и на репресиите срещу българските турци.

1989-а беше година на епохални промени в Средна и Източна Европа, отбелязва в началото на статията си в "Нойе Цюрхер Цайтунг" Оливер Йенс Шмит, професор по история във Виенския университет. Същевременно изтъква, че това е само част от картината: "Пренебрегва се фактът, че 1989-а не откри нови хоризонти за целия европейски Изток. В Югоизточна Европа тази година е по-скоро символ на стагнация и надигащо се насилие", пише Шмит и припомня, че по онова време Балканите поемат по различен път в сравнение с Полша, Унгария, ГДР и Чехословакия, а това има трайни последици до ден днешен.

"Широката общественост изобщо не осъзнава, че през 1989-а година на Балканите се надигна насилие, близко до гражданската война – и то не в Югославия, а в България. Там комунистическият режим беше в криза заради сбърканата си икономическа политика. Както и другаде на Балканите, българската комунистическа система беше дълбоко националистическа. На Балканите комунизмът и национализмът вървяха ръка за ръка. Националистическите кампании изобщо не бяха подривни - те извираха от самата идеологическа и мисловна сърцевина на режима", твърди историкът.

Пробив към демокрация и пазарна икономика не се очертаваше

По-нататък в своя анализ той разказва за така наречения "Възродителен процес" в България и за прогонването на 350 000 български турци, цинично наречено от Тодор Живков "Голямата екскурзия": "Свързаните с тайните служби българи натрупаха печалби от имуществото на бягащите. (…) Масовото изселване дестабилизира икономиката, а после и самия режим. Така през ноември 1989-а година привържениците на съветския партиен и държавен ръководител Михаил Горбачов взеха властта в София. И бяха необходими големи усилия, за да се предотвратят насилията."

През призмата на комунистическия национализъм Оливер Йенс Шмит коментира събитията и в други балкански държави по онова време – в Румъния, в Югославия, в Албания, в Гърция. И обобщава: "Този кратък обзор показва едно: не се очертаваше никакъв пробив към демокрация и пазарна икономика. 1989-а беше годината на пропуснатите шансове. Там, където ги имаше, масовите движения бяха подклаждани от национализма – както в Сърбия. Или пък бяха цинично манипулирани от комунистическите елити – както в Румъния. Преди падането на диктаторите никъде не се появиха мощни обществени сили, които биха могли да се договорят с управляващите за мирно предаване на властта. Типичен пример е България, където партията и малцината дисиденти започнаха преговори едва след смяната на властта."

Балканите открай време не следват общоевропейските тенденции

След като накратко описва и случилото се в Румъния преди точно 30 години, историкът продължава: "Събитията на Балканите се развиха по съвсем различен начин в сравнение със Средна и Източна Европа, а това налага да се потърсят причините. Те ще бъдат открити не толкова в случилото се през 1989-а година, колкото в различните форми комунизъм и в някои исторически структури, които са дори още по-назад във времето. Насилственото завземане на властта от комунистите на Балканите унищожи крехките буржоазни елити, които бяха възникнали след основаването на националните държави, започнало през 19-и век. Там традициите на едно самоорганизиращо се гражданско общество нямаха дълбоки корени. А нестабилните партийни системи преди 1945-а година не успяха да удържат напора на авторитарни военни или царски диктатури."

Оливер Йенс Шмит с основание припомня, че – за разлика от Средна и Източна Европа – на Балканите почти нямаше дисиденти, нямаше и никакъв простор за отклоняващи се мнения. Според него, на десталинизацията в Съветския съюз, властниците в България, Албания и Румъния са реагирали с ресталинизация. По-нататък историкът пише: "Комунизмът на Балканите винаги е бил силно идеологизиран. След 1968-а Югославия, Румъния и особено Албания започват интензивно да милитаризират обществото, поставяйки го в състояние на трайна военна психоза. Но Балканите открай време не следват общоевропейските тенденции. На Балканите комунистите бяха поели по съвсем различен път в сравнение с режимите в Средна и Източна Европа. (…) Обществата там бяха белязани от национализъм и от репресиите, извършвани от тайните служби."

В обобщение Оливер Йенс Шмит констатира: "През онази повратна 1989-а година съпротивата в тези страни неслучайно се зароди не в недрата на съответната "държавна нация", а в маргинализирани групи, чието съществуване бе застрашено: турците в България, албанците в Югославия, унгарците в Румъния. Защото комунизмът на Балканите успя да осъществи онова, към което се стремяха националните държави след разпадането на империите: национално хомогенизирани общества."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пасквил

    43 2 Отговор
    Повче от очевидно е ,че авторът на горната "статия" не само че не е стъпвал ,ами не е и чувал за България през този период ! Подобни измишльотини може да пише само човек тотално НЕзапознат с процесите ,които задвижваха обществото ни през посочените години ,или с две думи - поредната кабинетна измислица с цел - да вземем хонорарче.
  • 2 КАФЯВА СТАТИЯ

    33 0 Отговор
    Лаладжия написал нещо там!
  • 3 Kcaniba

    28 2 Отговор
    Някъв нпо шум.
    Комунистическия режим.. национализъм ,стагнация...
    много думи за нищо. Поредната нпо помийка, очерняваща България.

    Коментиран от #4

  • 4 Бесен Язовец

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Огладняли са немците пак искат да ядът руския!!!
  • 5 Иво Мин-безродника

    9 4 Отговор
    Така е, така е!
  • 6 СссереМ

    15 8 Отговор
    Трябваше още тогава да избесим комунистите,и сега нашествието на троловете им в платените от русия сайтове щеше да е избегнато.

    Коментиран от #8, #17, #20, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бесен Язовец

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Как е сега през капитализма, банановите дръвчета раждат ли?

    Коментиран от #9

  • 9 Какъв

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Капитализъм другарю? При държава, където се определя от комисия заплащането в даден сектор, няма капитализъм. ГЕРБ са чисти комунисти, БСП и те. Повече от половината 51% дет ни управляват в парламента са комунисти. Държавите дет си убиха комунигите са пред нас.
  • 10 NSDAP

    10 8 Отговор
    Извинете,ама комунизма не си е тръгвал от България.Така нареченият елит на България е 100% съставен от наследници на главорези от 09.09.1944.Другарите от Дойче Веле пак дрънкат глупости.Английският професор Норман Дейвис казва,че когато България е била империя,Европа още е ходела под масата и човека е прав.През 1903 година България отпуска заем в размер на 161 млн. франка на Франция,а тогава тези пари са били огромна сума.Извода е,че България трябва да бъде управлявана от немец,защото освен че немците да ни братовчеди,Ами и те не са продажници като голяма част от ДНЕШНИТЕ българи.След 75 годишно комунистическо робство, България замира.Световният интернационал обаче не погубва само България.Братовчедите германци и те са много зле етнически.Във Берлин арабите раждат най-много,като Мохамед там е най-ражданото дете.Във Франция нещата вече са 50/50,като етническите французи там са около 30 млн.Дори в Турция 1/2 от новородените са кюрди,като ако тази тенденция продължава,до 30 години 80% от младите там ще бъдат кюрди.Най-голямата грешка беше,че Хитлер не се съюзи със САЩ и не натисна Франко да влезе във войната,защото ако САЩ и Испания бяха във войната на наша страна,то световният интернационал щеше да бъде унищожен(световният интернсцион е марксизма във всеки един вид).

    Коментиран от #11

  • 11 КОНТРАТА

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "NSDAP":

    Изрод, много късо си написал по- дълго трябваше!
  • 12 NSDAP

    10 7 Отговор
    Престъпленията на комунизма нямат край.Избиха стотици хиляди българи само в България!!!Ами 100 000 загинали Таврийски Българи?!Не случайно в турция през 1951 обявяват комунизма за терористична дейност и всеки проповядваш го получава смъртна присъда.Сега гледайте къде са нашите комший турци.Ами промяната на имената на бългсрите мюсюлмани/помаци.С това дело се скъса връзката между бг християни и бг мюсюлмани.В Смолян до 09.09.1944 има огранизацив на българите мюсюлмани,където са членували много хора.Тази организация е имала за цел да помогне на бг мюсюлмани да бъдат добре приети в обществото,да бъдат нормални бг поданици и да ги защитава от дискриминация.Когато Беломорска Тракия е освободена и предадена на България от немският генерал Лист,местното мюсюлманско население развява бг знамена и плакати с надпис- ,,Да живее България,да живее цар Борис обединител".Аз като помак/бг мюсюлмани от Косово също имам повод за радост,защото според договор между Италия и България от 1942 година,Косово отива в пределите на България,а според английски етнографи от 19 век,в Косово живеят българи,а не албанци и сърби.Дано един ден стане лустрация и всички комуняги/русофили увиснат по дърветата и България отново стане обединена и националистическа. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 13 NSDAP

    9 9 Отговор
    От всички големи сили,само една държава е разбирала нуждите на България и това е Германия.САЩ също ни спасяват задника веднъж,но Германия винаги е била по-голям приятел.Не случайно Адолф Хитлер толкова се натиска да влезнем в силите на Оста.Според немските учени,българите не са славяни като сърби,поляци, чехи и забележете албанци,а протобалканци(автохоното население на балканите).Само кръгъл идиот би спорел с немските учени,който за разлика от нашите олигофрени като Златарски и Иречек са били завършили в топ университети и са били хора пудели обективна история.Едно независимо генетично изследване на американската компания Vernesi от 2004 година,потвърди че около 65-70% от гените ни са на старото балканско население,8% тюрко-алтайски и 8% славяни и 12% близкоизточни генни.Ирландците пишат за народа Болг,който управлявал Ирландия,Йоан Авентин пише за бг поселение в Бавария,Махабхарата пише,че словото било у Бог и българите,а според Йоан Малала Ахил и неговите 3000 мирмидони са българи.Славяните действително са нашите западни съседи от балканите + поляците и чехите.Руснаците са игри фини с 25-30% монголо-татарски гени.Дори съветският другар Лихачов каза,че така нареченият славянски език е всъщност старобългарски и че руснаците са получили езика с покръстването си,а както знаем покръстването на ватенките е дело на Киприян,който е българин.Очаквам промитите болшевишки другари да з@квичат,редом с данайските циг@ни наречени елини/гърци,които създават първата си д
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    A Борката пропуска малко центове, сигурно не е минала визитацията в диспансера!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бабун

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Пишлигар, ти на колко години си бил тогава? Чини ми се, че още си бил на маминка под коремчето.
  • 18 Шопо

    9 3 Отговор
    Турците в България освен ,че убиха с взрив майки и бебета във вагон на БДЖ край гара Буново, невинна жена на гара Пловдив,разрушиха част от хотел Сливен и отрязаха крак на невинен тинейджър нищо друго не направиха !!! Ако това е бунт ???

    Коментиран от #21

  • 19 Кой68

    4 1 Отговор
    Това че в България е управлявала -комунистическа партия не означава че е имало комунизъм/или бъркам/?Сега като е "демокрация" какво е по-различното.Сега унищожават хората-икономически,ГМО храна,геноцид при лечение..Почнеш ли да се взираш ще се види демокрацията колко е по-демокрация за едни,а за други е мащеха....
  • 20 пропуснат шанс

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Тъкмо комунистическата мутра Борисов нямаше сега да е на власт.
  • 21 ooo

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Шопо":

    VZRİVIT v vlaka beşe delo na spets slujbite...v sıştiyat vagon trebvaşe da pıtuva çujdenka s malkoto si sinçe...te beşe videla prekaleno mnogo...no te zabravi da se kaçi v vlaka i otlete ...s samolet.
  • 22 ира

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    А какво значи трол?