25 Декември, 2019 16:11 11 059 55

Македонската Кървава Коледа – хиляди избити българи и 75 г. мълчание

  • коледа-
  • македония-
  • избити

По заповед на югославския диктатор Йосип Броз Тито хиляди македонци са товарени на камиони и избивани в дерета и горски местности

Македонската Кървава Коледа – хиляди избити българи и 75 г. мълчание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За броени дни в навечерието на Коледа през 1944 г. на територията на днешна Македония са избити хиляди без съд и присъда. Тази трагедия, известна като “Кървавата Коледа”, 75 г. е най-голямото бяло петно в съвременната история на Македония.

"Масовото избиване на хиляди учени, лекари, известни юристи, дипломати, офицери, журналисти е сред най-пазените тайни. Днес няма нито една книга, нито едно журналистическо разследване, няма нито един кръст за избитите, където близките да запалят свещ в тяхна памет!", съобщи БГНЕС.

По заповед на югославския диктатор Йосип Броз Тито хиляди македонци са товарени на камиони и избивани в дерета и горски местности. Така е в Скопие, Куманово, Щип, Велес, Охрид, Гостивар, Битоля, Владимирово, Берово и Прилеп. “Кървавата Коледа” не подминава и по-малките населени места, включително и селата, където на първо място са избивани кметовете, учителите и свещениците. Някои от поповете са влачени за брадите по площадите.

Операцията по избиването им се ръководи от комунистическия лидер по онова време в Скопие Лазар Колишевски. Той стриктно изпълнява нарежданията на Светозар Вукманович – Темпо, личния пратеник на диктатора Тито. Тук е мястото да припомним, че бащата на Колишев/ски/ е български опълченец, а самият Лазар пише писмо до цар Борис III /1918-1943 г./, в което определя себе си като българин. В избиването участват бивши сръбски четници, полицаи от времето на Кралска Югославия. Титовият режим връща обратно в Македония част от най-зловещите сръбски колонизатори за изпълнението на погрома.

В този период в Охридско и Преспанско са убити общо около 23 000 българи. Стотици хиляди са арестувани и изпращани в концлагерите на Титова Югославия. На площада в Скопие публично са линчувани над 100 души. Близо 900 души умират от мъчения в скопското Кале, където са разстреляни 70 офицери.

Днес в Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина знаят за стотици хиляди избити от същия комунистически режим, както и за разкритите масови гробове. Но в Македония, където режимът на Груевски внушаваше нова идентичност и древно наследство с вдигането на паметници дори за Аминта III и Клеопатра, умишлено премълча и осъди на забрава жертвите на организацията /ВМРО/, чието име открадна неговата партия ВМРО – ДПМНЕ/.

И до днес близките не знаят съдбата на бащите си, братята си или братовчедите си.

“Сърбоманите крият и до днес истината. Всички хора в родния ми град Велес знаят за това клане, но не смеят да говорят. Страхуват се”, разказва пред БГНЕС Тодор Гулев, който през 90-те години на миналия век разкрива къде е било едно от масовите гробища край Велес, в местността Пуста кула.

“Там са избити най-видните велешани. Те бяха почтени и честни българи. Трайко Попов, един от комитите срещу сръбската окупация от преди Втората световна война, ми разкри къде се намира масовият гроб”.

Това е и единственият масов гроб от “Кървавата Коледа”, който е разкрит до днес в Македония. Техните кости са положени в обща гробници до църквата “Св. Спас”.

“Тук се намират костите на моя дядо Андреев, но сърбоманите от ВМРО-ДПМНЕ оскверниха тяхната памет. Те разрушиха паметника и изпотрошиха плочата с техните имена. Това са жертвите във Велес от “кървавата Коледа”, разказва Богдан Андреев през сълзи пред унищожената надгробна плоча с имената на 53-та убити през януари 1945 г.

За Драги Каров, един от учредителите на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г. във Велес, няма “никакво съмнение, че ВМРО-ДПМНЕ е създадена от сръбските спецслужби УДБА, с цел да съхрани сръбското влияние и подчинението на Македония и да сее омраза към България. Те не са македонци, те са македонисти, които работят в услуга на Белград. Сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е тежък сърбоман и няма никаква връзка с идеалите и ценностите на ВМРО. Той е обикновен изпълнител на големия престъпник и сърбоман Никола Груевски, който избяга в Унгария”, казва Каров.

За Андреев и Каров истината е една и тя трябва да се знае от всички в Македония, за да може младата република да бъде истински независима и свободна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    132 2 Отговор
    Да се знае от младото поколение,да влезе в учебниците по история
  • 2 нали

    43 4 Отговор
    ..нали македонците били българи?!?!

    Коментиран от #20

  • 3 Borislav Popov

    107 3 Отговор
    Не хиляди македонци, а хиляди българи, поне вие не лъжете.
  • 4 Като

    91 7 Отговор
    Да благодарите на комундала сталин, че присъедини македонци към югославия. И отдели 2милиона Българи, та им промиха мозъците, и до ден днешен ни мразят.

    Коментиран от #7, #42

  • 5 Тръмп

    73 5 Отговор
    Македония никога няма да бъде мирна и спокойна,докато в Сърбия властва комунизма!!!:):):)И после да изминат 40години за пречистване от лъжите,кражбите и убийствата на българи!!!:):):)Ще чакаме, България не бърза за никъде,защото е на поне 2500години!!!:):):)

    Коментиран от #9

  • 6 Обективен

    73 6 Отговор
    Ей това е комунизмът-заразата на 20 ти век... Той бе еднакво свиреп и Югославия, в България и в СССР... И не си е отишъл, защото сега управляват пребоядисани те им наследници...

    Коментиран от #8

  • 7 Тръмп

    58 1 Отговор

    До коментар #4 от "Като":

    Не се притеснявай,с омраза никой не е прокопсал,та ще им гледаме сеира и простотията още поне 50-100години!!!:):):)Тогава внуците на Заев ще станат или Заевич,или Зайкин!!!:):):)Може и Ал Заеб по албански!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "Обективен":

    Верно е,но сме една идея по-напред заради приема ни в ЕС!!!;););)
  • 9 Усмивката

    36 19 Отговор

    До коментар #5 от "Тръмп":

    комунзъм в Сърбия ще има докато го има Кремъл.Столицата на иперията на на злото

    Коментиран от #29

  • 10 Васил Левски Христо Ботев

    45 5 Отговор
    Като си помисли човек колко осъзнати и неосъзнати предатели на България има предимно с комунистически идеали подкрепящи и оправдаващи геноцида на антихристката им партия Не е за вярване
  • 11 копи пейст

    7 23 Отговор
    ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

    “ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

    В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недоп

    Коментиран от #14

  • 12 БОЛШЕВИК

    5 35 Отговор
    Никой не знае само БГНЕС знаят!!?? Как може да си съчиняваш измисени истории?
  • 13 Бесен Язовец

    5 50 Отговор
    Стотици хиляди дори милиони са избите и много странно никой не си спомня моя род половината живее там в тези земи македонските и не помнят такива репресии обаче разни тук в България си спомнят!!!???

    Коментиран от #18

  • 14 Усмивката

    28 6 Отговор

    До коментар #11 от "копи пейст":

    виждам че образователният ти ценз е на ниво школник килийно образование.Вижда се също какво ,,образувание" си на българската снага.България е силна .Ще поболедува заради такива като тебе ,плъзнали подобно разсейки от гнездото в Кремъл. Но ще оцелее
  • 15 КОНТРАТА

    8 49 Отговор
    Тито там е избивал е такива сподвижници на нацистите къде се радваха, че сърбия е окупирана от фашисти! Обаче сега е модерно да се реабилитират всички фашаги избити от,, Народния съд" в Източна и централна Европа! Ако някой е искал да прави чиска щеше да я направи 1919г, а не да чака 25 години!!! Датата 1944г, съвпадение ли е от идването на,, Червената армия" която освободи,, източна Европа" от германците и слугите им точно тогава? Много извъртян разказ! Никой не крие, че по тези земине имало гонение в след военните години!

    Коментиран от #24

  • 16 Ernesto Che

    6 19 Отговор
    хиляди милиони милиярди
  • 17 КОНТРАТА

    8 39 Отговор
    И точно Хърватска,, Черна Гора, Босна и Херцеговина са били на страната на,, Третия Райх" 1939-1944г искат да изкарат фашистите там жертви! Ималоме чиска разбира се годщспод да им прошава комунистите не прощават да не са джендери като тези сега които искат да реабилитират ФАШИЗМА!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бесен Язовец

    10 40 Отговор

    До коментар #18 от "Ловеца на боклуци.":

    Скрий се бе палячо, те само такива галфони като тебе калвът на такава литература като това горе!!! Стотици хиляди две имена Тито и някой си там.... учени, поети. Тооо там у Македонско само учени е било физици, химици, ботаници, математици.... Изкараха Тито и Сталин като Пол Пот, хахаха фантастиш хистори хахахаха...

    Коментиран от #25

  • 20 Иванов

    8 43 Отговор

    До коментар #2 от "нали":

    Хиляди избити-без имена, без роднини, без родители, без комшии... Просто избити. Кога, как, къде-не ясно. Глупава бг националистическа пропаганда.
  • 21 Иванов

    10 46 Отговор
    На празен гроб плачете... Тогава избитите в "свободна" България са в пъти повече. Дори и да има избити в Македония, то е не защото са българи... Че то цялото население на Македония е било по-малко от броя на избитите... Тъпа работа и ялова националистическа пропаганда и лъжа.
  • 22 AdiBas

    49 4 Отговор
    Сърбите... Най-жалкият, продажен народ на полуострова. А тези зомбирани марионетки т. нар. "македонци", достойни за съжаление родоотстъпници, братоубийци, слуги... Нищо добро не ги чака, нито в НАТО, нито в ЕС.
  • 23 Георге

    48 2 Отговор
    Нещо да кажете за лагера Голи оток мръсни македонисти. 8000 македонски българи са минали през него само.
  • 24 Усмивката

    25 5 Отговор

    До коментар #15 от "КОНТРАТА":

    уточни.... Тито ,избивал е без съд и присъда.Я сега си представи Америте ,по твоята логика следвоенна , ако бяха почнали да избиват превърженици на нацистите , жив немец не би останал.По всичко личи , че вие комунистите сте наследници на убийци и палачи

    Коментиран от #44

  • 25 Усмивката

    29 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Ако не вярваш на литература от преди 70 години , защо не вярваш на разкрития отпреди 5 години. за масови гробове на избити босненци , хървати без съд и без имена.
  • 26 Бесен Язовец

    3 27 Отговор
    АЛООООО ГАЛФОНИТЕ, ДА МИ МАРКИРАТЕ МИНУ ОБЕЗАТЕЛНО АКО МОЖЕ И ПО 2 МИНУСА ДА МИ СЛОЖИТЕ ДА ВИ ПРЕБРОЯ КОЛКО СТЕ % И ДА ВИДЯ ДАЛИ ПРОФЕСОРА Е ОТНОВО ПРАВ!!!
  • 27 Усмивката

    28 3 Отговор
    заглавието е точно зададено. Защо се мълчи. И докато вожда на българите се ръкостиска така страстно с вожда на македоните , ще се мълчи и за хилядите избити и подложени на терор българи в родината ни. през 50 те.Задайте си въпроса кои ни управляват сега ,наследници на тъмното ни минало.

    Коментиран от #28

  • 28 БОЛШЕВИК

    3 16 Отговор

    До коментар #27 от "Усмивката":

    Сигурно си ехидната мазна лакейска усмивка!
  • 29 Комуниста

    10 31 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Слугите на западните имперялисти 30години от как социализъм няма още ви е страх! Цената на тази статия е точно 3 шекела. Сърбите са патриоти и това което де случва в България в Сърбия никога няма да го допуснат!
  • 30 Рапи

    4 15 Отговор
    Има два варианта,и двата правдиви! Първи вариант всичко гореописано е истина,но изникват множество въпроси,защо България не си мърда пръста за тези хора,защо българия не скъсва връзки с Югославия(всякакви),за толкова народ избит по такъв начин,разплатата е война,тотална,няма жени,няма,старци,само децата се взимат,и се превъзпитават по български тертип и нрав! Ако въпреки всичко- не сме се вдигнали,е много грозна и страхлива постъпка отнаша страна. Втори вариант всичко,това е плод на развинтено въображение и болен ум.

    Коментиран от #36, #40, #48

  • 31 Нека историческата комиси

    12 0 Отговор
    излезе със становище и по този неясен междудържавен въпрос. Ако и стиска...

    Коментиран от #39

  • 32 месара

    17 12 Отговор
    и в България комунистите са ги правили тия чиски, що интелигенция са истрепали.......

    Коментиран от #33

  • 33 веселяк

    3 12 Отговор

    До коментар #32 от "месара":

    Ти определено не си от пострадалите!
  • 34 Диамантената ръка

    26 1 Отговор
    Проблемът ни не са т.нар. македонци в Македония, а Сърбия и едни други дето им помпат самочувствието, че са голямата работа на Балканите, а всъщност ги манипулират в свой интерес...
  • 35 А.Х.

    19 4 Отговор
    Само унищожението на болшевиките и либералите ще вкара света в крак.Всичко друго е пепел.Най-мръсните създания са комунистите и либералите.Резка смърт за такива паплачи.Всеки знае,че най-големите кланета са запазена марка на комунистите.Не виждам да има смисъл дори да оспорваме статията.
  • 36 Skroutz

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "Рапи":

    Не забравяй Коминтерна!!!
  • 37 sene

    26 2 Отговор
    Кървавата Коледа или Кървавият Божик е кампания от политически репресии през януари 1945 г., част от политическия терор в Социалистическа република Македония, при който са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание.[1] Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

    По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Според Веселин Ангелов по време на репресиите през 1945 г. в Охридско и Преспанско са убити 23 000 българи, а други 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия.[2]

    Убитите в Скопие са 63 души, във Велес - 54, в Куманово - 48, в Битоля - 36, в Щип - 77, в Прилеп - 35, при село Владимирово, Беровско - 330 души.[3] Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.[4]

    Коментиран от #43

  • 38 kopil

    8 25 Отговор
    abe Bılgarino predi 20 godini ti ne beşeli koyto hvaleşe sIRBİNA ÇE KOLİ bOŞNATSİTE...sega kakvo stana...akam ti go TRAK...PREGLATNİ SVOYETO LAYNO...

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Крив Макарон

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Като":

    Ей за това са виновни ,на първо място великите сили ,които разкъсаха България , още от берлинският конгрес, и на второ място дупедаващото немско управление ,вкарало ни в три национални катастрофи , след които можем да гледаме Македония през крив макарон. Македония от освобождението ни от ТР никога не е била наша черно на бяло ,като се изключи Сан Стефанският мирен договор , а със загубени войни ,и национални катастрофи ,не се прекрояват територии ,в своя полза , по-вероятно е да загубиш още от своите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Констатация

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Тито е избивал без съд и присъда. А доскоро беше жив 98 годишният бай Георги , войник от българската армия на територията на Сърбия. И със сълзи на очи разказваше как са палили цели села с тенекии газ , и още чувал на сън писъците на изгорените . Войната е най- страшното нещо на света ,така завършваше.И това очевидно се е случвало много преди репресиите на сърбите срещу българското население. И казваш милионите избити германци ,мащабните бомбени килими ,Дрезден , геноцида на поляците над немците в Силезия и Померания , осъждането на германските военно престъпници е било малко на германците ли?
  • 45 778

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "kopil":

    Като е крита информация за истината от някои, грешно сме разбирали нещата. Днес обаче никой не оправдава сърбите.
  • 46 Гост

    7 8 Отговор
    Коледа е !Да благодарим на Бога за членството ни в ЕС.....и НАТО! А можеше да сме на дереджето на украинците.Да се помолим за нашите братя в Северна Македония!
  • 47 Осма Калугерово

    9 5 Отговор
    Абе щом Македония е Българка и всичко там е наше защо навлезем и Сиявземем както Турция си взех и присъедини 38% от Кипър, Кво санмо хленчите тук и протестираги патриотите големия зад кулисите сме И по социални мрежи много протестираме!! Нима очаква някой на тепсия да ни поднесе нещо
  • 48 Тъпчо- рапчо

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "Рапи":

    Много правилно си го описал. След като са изтрепали читавото население са оставили децата и са ги възпитавали по сръбски маниер. За това резултата сега е такъв. Една маса от безродници с която всички се подиграват. А иначе е ваше право да се наричате както искате, даже и лунатици ( не ги бъркайте с хора от луната) Остани си със здраве!
  • 49 Осма Калугерово

    5 5 Отговор
    Абе щом Македония е Българка и всичко там е наше защо невлезем и СияВземем както Турция си взе и присъедини 38% от Кипър, Кво санмо хленчите тук и протестирате!!Големи патриоти но задкулисно и в неведение!! Щом там Имам 2ммн българи да идем и даги наплякамие ма здраво!! Задасе помнят там и станат послушни деца!! От кой вие стар От Сърбия, Русия от кой пак е шубето ро българина Ния сме тъпаци Ито Големи язък че сме в НАТО а несе възползвахме Нито Сърбин на върбето да пукне Нито Русия щеше дасе надигне срещу наС Трябва да влезем с целия си ресурс в С,Македония и да си вземем нашето на всяка цена!!!Заспалия народ прави запала България
  • 50 Педала

    5 1 Отговор
    Педератор защо изтри коментарит,истината не е удобна,по удобно ли ти е? На еуро джендарски чеп, продажник
  • 51 Българин

    4 2 Отговор
    Върхът на македоносръбската пропаганда нямат край четете и си пийте ракията докато утре внуците ви не ви кажат че са от някаде другаде дошли и че не са българи:http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Сливатаеузряла

    0 1 Отговор
    А защо не се споменава за Кюстенджа а