Last news in Fakti

27 Декември, 2019 13:01 5 852 22

Край на подема в Германия

  • германия-
  • подем-
  • индустрия

От началото на 2018-а конюнктурата е преминала във фаза на умерен растеж

Край на подема в Германия - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Традиционно в края на годината Институтът за германска икономика пита 48 браншови съюза за техните очаквания за следващата година. Как ще се развиват производството, заетостта и инвестициите? Този път картината е доста смесена - продължилият десет години подем приключва и като че ли тази страницата предстои да бъде затворена.

"Продължителният, стабилен, траен и осигуряващ заетост подем свърши", казва директорът на Института Михаел Хютер. От началото на 2018-а конюнктурата е преминала във фаза на умерен растеж. Под влиянието на различни икономически фактори през последното тримесечие промишлеността дори изпадна в рецесия.

Това е свързано и с обстоятелството, че ситуацията в отрасли като автомобилната индустрия отново се нормализира след една особено добра фаза. Освен това геополитическите рискове, както и предизвикателствата, свързани с дигитализацията и измененията в климата, породиха несигурност сред фирмите и потребителите.

Разминавания в очакванията

Направеното допитване отразява различните очаквания на най-важните браншове. Отрасли като машиностроенето, химията, металообработването, автомобилостроенето и електротехниката вече са в определен застой, те по-скоро проявяват сдържаност в прогнозите си. Същото се отнася и за браншовете, засегнати в структурен план от промените в ползваните от Германия енергийни източници (постепенният отказ от ядрена енергия и прекратяването на въгледобива), т.е. целия енергиен сектор, минното дело и нефтопреработването.

И в банковото и финансовото дело очакванията са по-скромни, политиката на ниски лихви и държавната регулация дават съответното отражение. Изключение в тази сфера са управлението на финансовите потоци и лизинговият бранш - там след няколко лоши години отново има развитие.

На другия полюс са оптимистичните очаквания в строителството и занаятчийството, макар перспективите там да не са толкова розови, колкото през последните години: в тези отрасли все още се очаква ръст от шест процента - след осем на сто предишната година.

Рисковете за конюнктурата

Изпълнението на тези очаквания зависи и от развитието на конюнктурата като цяло. Според Хютер в това отношение съществуват комплексни рискове: "Дори търговският конфликт между САЩ и Китай да бъде разрешен, за което има надежди, в световната икономика пак ще остане неуютно". Европа се оказва между два стола в конфликтите между големите сили САЩ, Русия и Китай.

Заради тези конфликти намалява и ролята на глобализацията като мотор на конюнктурата в Германия. "Не можем - както в последните десетилетия - да разчитаме на импулси отвън, трябва сами да положим усилия", препоръчва Хютер.

Развитието на германската икономика чрез собствени импулси обаче е възпрепятствано, тъй като на германските политици не им се отдава да създадат подходящите рамкови условия за справяне с големите актуални предизвикателства - застаряването на обществото, дигитализацията и изискванията за намаляване на изхвърляните емисии въглероден двуокис заради измененията в климата, твърди Хютер.

Едва 0,2 на сто ръст?

Затова и неговата лична прогноза е по-скоро скромна: "През 2019-а имахме ръст 0,5 процента, за следващата година очакваме 0,7, т.е. разлика почти няма да има. Това означава, че икономиката тъпче на място".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    39 2 Отговор
    е как бе, толко специалисти си внесохте!
  • 2 onq s konq

    30 4 Отговор
    С митата върху германските стоки, санйцийте на Северен поток 2 и подкрепата за брексита Тръмпи здраво притисна локомотива на Европа.
  • 3 коле

    28 2 Отговор
    Германците с тези имигранти.....а и както изнасят производствата си в арабски държави.....упадъка им е готов не само в икономиката.
  • 4 море

    26 4 Отговор
    Тръмп ще ги унищожи, а те му се кланят.
  • 5 123

    38 2 Отговор
    От тук нататък Германия тръгва надолу. Маймyните които си внесоха ще я превърнат в гето.

    Коментиран от #6

  • 6 КО РЕЧИ БАЧО

    21 7 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Гето гето колко да е гето при тази добра правоохранителна и съдебна власт!!Ние вече сме гето!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Яница

    19 3 Отговор
    Мисля, че всеки ще се съгласи, че крайно време е Меркел да бъде съдена эа действията и!! Покани всякаква паплач от аэия, африка и в дългосрочен план нанесе повече щети на европа от нацистите!!! Така наречените мигранти се окаэаха терористи, главореэи, които в никакъв случай не се интегрираха към нищо освен към това да беэчинстват и убиват!!
  • 9 Borislav Popov

    7 2 Отговор
    Ето възможност ние да поведем Европа при този растеж и цъфтеж. Стига само баце да е начело.
  • 10 Истината

    6 0 Отговор
    Да бе и в целия ЕС ще възцарим банкянска демокрация. малииии
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Balgarin

    1 6 Отговор
    Balgaria sasjto trebva da se otkage ot atomnite zentrali I vaglishta I da premine na Costa energia.

    Коментиран от #20

  • 15 мани мани

    4 10 Отговор
    любимата ви джермания/джендърмания беше държава до разгрома й във войната! те държава нямат вече! банките им са в лондон, подчинени на англия, а тъпите руснаци загубиха всичко през 1991г. ... бяха силни до 2000г. като от 2001г. приеха еврото и държавичката им рухна тотално! приеха пришълците зомбита, та се очерниха яката и изобщо не прилича на държава! даскал през 90те там вземаше 4000 и нагоре марки! всичко това рухна! напълни се с дори бг отрепки :) точно така, вие сте отрепки и ходите да берете евра, за да можете тук да умножавате по две и да сте радостни отрепки! 4ао въшльовци! българята са мно' прости като са все с кретеноидните немци, но има и едни мноу по-зле дето са с плазмодиите русшяци! а американоидната измет - без коментар!
  • 16 Свидетел

    4 10 Отговор
    Германия е технологично джудже пред САЩ ! Това е констатация на виден германски инженер ,с когото имам честта да се познавам ! Те не могат да направят дори крачка без щатска електроника и дигитална апаратура !
  • 17 Митака

    9 3 Отговор
    Като погледна лицето на типичния германец (това от снимката) и ми е ясно за какво иде реч.
    Кофтито е че ние пак заложихме на куция кон. Тоя път се захласнахме по демокрацията, а тя се оказа робство и мизерия.
    Жалко!
  • 18 гост

    6 2 Отговор
    Абе Германия пропада,Великобритания пропада,САЩ пропадат ,само Русия цъфти и връзва,и гледам всички натам са хукнали.
  • 19 Винченцо

    7 4 Отговор
    Ако не е Германия целия европейски съюз ще гладува, аз нали взимам по 3000 евро ,па нека бай ти Ганьо да плюе,гроздето е кисело нали бай ти Ганьо, хаха

    Коментиран от #22

  • 20 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Balgarin":

    Българино! Защо не пишеш на български?! Това на което си писал на какъв език е?!
  • 21 Васил Рачев

    2 0 Отговор
    Пробламат на икономиката на Германия че всичко е на кредит,и хората работят за това, след време стават роботи,като икономика са много силни,соцялно и икономично.
  • 22 Ххахахахахахах вземал 3 връщал 4

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Винченцо":

    Вземаш 3 с твойта заплата и на жемати заплатата и детските. Ако не са те ще вьемеш 1500 въшльо