Last news in Fakti

8 Януари, 2020 19:02 6 098 70

Луканката не е българска?

  • луканка-
  • италия-
  • българия

Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. Според няколко публикации в чуждите медии, луканката е потомък на римската луканика. Любопитни факти за прародителя на българската луканка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вероятно най-влиятелната рецепта за сушена наденица в света" - така "Лос Анджелис Таймс" описва римската луканика. Потомци на този древен месен деликатес са открити в много държави - в Италия (луганега), Испания (лонганиса), Португалия (лингуиса), Гърция (луканико), България (луканка) и на още много места по света. Думата е навлязла и в арабския език.

Луканика от Лукания

Римската луканика носи името на региона, от който произхожда - Лукания, днес познат като Базиликата, пише сайтът Artecibo. Смята се, че населението на Лукания започва да произвежда сушена наденица още преди римляните да завладеят района през III век преди новата ера. Тя явно доста се услажда на римляните и те я разпространяват и на север, където рецептата и името претърпяват леки промени - в Ломбардия сушената наденица е позната като луганега.

Днес луканика се приготвя със свинско месо, а сред основните подправки са дивият копър, черният и червеният пипер. Омесеното с подправките месо се пълни в черва. След това се оставя да се суши.

Пълненето на животински черва датира от векове. "De Re Coquinaria", римска готварска книга от четвърти век, включва три подобни рецепти: ботелус - вид кървавица с жълтък, фарчимен - която включва множество съставки, в това число яйца, зърнени култури и мозък, и луканика.

Как луканката изпревари луканика

В края на 2018 година "Луканика ди Пичерно", сушена наденица от южния италиански град Пичерно, получи специален статут от Европейския съюз. Месният деликатес беше включен в регистъра със защитени продукти, които са обозначени за произход, географски индикации и като традиционни специалитети.

Българската Панагюрска луканка беше включена в този регистър още през 2014 година заедно с филе "Елена". Но макар българската луканка вероятно да произхожда от територията на днешна Италия, за българите остава успокоението, че е призната от ЕС за традиционно ястие по-рано от италианската луканика.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    37 1 Отговор
    А шпековия от къде е?

    Коментиран от #8

  • 2 Айде бе

    30 22 Отговор
    Не била българска как пък не. Сигурно и шопската салата, киселото мляко, шкембе чорбата и още куп традиционни български ястия и продукти са взаимствани от други страни.

    Коментиран от #23, #36

  • 3 русенец

    49 8 Отговор
    Какво значение има от къде е дошла по нашите земи?! Важното е, че ни харесва! А иначе нека не ставаме македонци. Нито компютърът сме създали, нито луканката.:) Важното е какво можем да създадем тепърва.

    Коментиран от #19, #21

  • 4 Бесен Язовец

    45 14 Отговор
    Георги Димитров им е казал на тия скотове още 1933г в Лайпциг :когато България е имала писменост вашия император е говорил на немски само с конете си!
  • 5 чушкопеци,

    31 21 Отговор
    ше трябва да кацнем на земята и да разберем,че само чушкопека е наше изобретение.Живков ни наричаше нация техническа-смех,смех!!

    Коментиран от #6, #50, #59

  • 6 русенец

    33 7 Отговор

    До коментар #5 от "чушкопеци,":

    Че как да не сме нация техническа? Докато другите правеха полупроводници, ние правихме цели проводници!:)

    Коментиран от #67, #68

  • 7 Йозеф

    40 1 Отговор
    Шопската салата е измислена от Балкан турист. В луканката нема семена от копър. Истинска луканка се прави със свинско и конско, което може да се замени с телешко. Италиано-испанските сушени колбаси са мноооого далеч като вкус от луканката. Да не говорим за суджука, бабека и банския старец, за сушения бут и киселото зелье. Шкембе чорбъта е турска. За топлата пача не знам.
  • 8 Я виж

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    От немския.Сланина на немски е шпек.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Другия с коня

    29 3 Отговор
    За Гинес сме.Капитализъм сътворен от Комунисти.Уникално и за първи път в Света.
  • 10 Бесен Язовец

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Я виж":

    Бекон е на швабски сланина!
  • 11 Чакам си доставката

    2 4 Отговор
    от happy dostavki
  • 12 Behemoth

    2 6 Отговор
    Кукой туй луканка ?
  • 13 Бесен Язовец

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "Я виж":

    Само да си знаеш ти си sсhwein бг schwein!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 7 Отговор
    Моето скромно мнение е, че Българите не разбираме, че официалната ни история за ПРОИЗХОДА е 100% фалшива и непрекъснато се опитваме да намерим някави допирни точки с нея.... Ако не беше 100% фалшива, а примерно 90%, то останалите 10% щяха да се забелязват и да пречат в цялата много добре СКАЛЪПЕНА Българска История за азиатския ни произход и "славянското море"...

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    19 0 Отговор
    Не знам каква е но моята луканка е на тавана и преди малко си свалих, нарязах и си мезя за виното
  • 17 Професора

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не бе българите са от космоса от дълбокия космос дошли са на земята с космически кораби преди 10 000гидини пр. н. ера! И да яли Луканка докато пътуват от звездите насам!
  • 18 Професора

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Така е, обаче коша с мозъците се скъсал по пътя и затова са монтирали вместо мозък репи от райскста градина!

    Коментиран от #30

  • 19 Чушкопек

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Нито компютъра,нито Боинг,нито презерватива,нито шопската салата!Само чушкопека!По известни сме с народните лечители-Иван Раев,Петър Димков.
  • 20 академик

    9 11 Отговор
    Българите са микс от различни нации , нещо като тюрлю гювеч. За това семката ни е толкова жилава. И дива.
  • 21 За твои сведения

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    компютърът българин го е създал. А Македония е била за по-кратко и от Сърбия, и от Румъния в българските граници(за век и половина през първото ни царство и за по-малко от половин век през второто, общо по-малко от 2 века!). Кога да ги побългариме? Виж Тракия сме успяли, Родопите не баш, ама се брои, северна България много лесно, тъй като още преди идването на Исперих, тази част е била почти изоставена.

    Коментиран от #24, #27, #31, #34

  • 22 Умберто

    8 0 Отговор
    А Суджука е от древните Маи
  • 23 Бачо Киро

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Да бе, целият свят е чакал теб Ганьо, да се сетиш да напъхаш кълцано месо в черво ... Стига глупости ... Бактерията на киселото мляко е от региона, така че е нормално и комшиите да дърпат чергата към тях. Не бъди много сигурен за "традиционните" български ястия след 500г скапано османско "присъствие". Само преди 100 години никой не го е болело фара за това кое ядене от къде е, последните 1-2 десетилетия си мерат парлаците тоя и оня ... Много важно кое от къде е, яж каквото ти харесва и туй то. Тоя патриотизъм на маса никаква работа не върши. За патриотизма си има място и то не е при спор за някакви яденета ...

    Коментиран от #25, #49

  • 24 Бачо Киро

    21 5 Отговор

    До коментар #21 от "За твои сведения":

    Абе АВС-компютъра на Джон Атанасов не е баш компютъра, ма карай ... Въпреки това не българската жилка в него е създала компютъра, а знанията които е придобил. Ма не ги е придобил в Правец, докато пасе овцете, ми в САЩ, понеже там е роден, израснал и учил. А стига се чудихте какво да ни припишете, колкото за едната гола гордост ... За толкова малка страна достатъчно неща са направени у нас, ако главанаците не сраха 30 години на обучението у нас можеше и по-добре да е.

    Коментиран от #48

  • 25 Евала батка

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    По точно нямаше как да се каже
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чушкопек

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "За твои сведения":

    Кой го казва това?Къде го пише извън България?Това не е печурка та да я откриеш!Това е дълъг процес започнат от Блез Паскал,Гаус и двоичната система,ламповите тригери и броячи,лентовите и магнитни памети и много други шукаритетки открити от различни учени и математици.Джон Атанасов е само една брънка от цялата верига.Патриотизъм с лъжи и сладникави песни за прекрасната родина не става!Така стаеаме още по-смешни и жалки!Има с какво да се гордеем,но това е никакъв случай не е техниката!

    Коментиран от #39

  • 28 Ивайло

    16 3 Отговор
    калиев нитрат,натриев нитрит,натриев лактат,тринатриев цитрат
    натриев аскорбат,калиев полифосфат,натриев полифосфат,натриев
    трифосфат,четири натриев пирофосфат,динатриев фосфат.Това е част от съдържанието на българската луканка.В случая говежда на ДОБРЕВСКИ с.Български извор,но тези неща ги слагат всички про
    изводители на "качествена" българска луканка.Като добавим и идиалистичните имена като:ДЯДОВАТА,БАЛКАНСКА,ЧИЧОВАТА,ПЛАНИНСКА и т.н,нещата стават сериозни!!!
  • 29 месара

    9 1 Отговор
    луканката е македонска, питайте македонците!
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    копи-пейст: ".........Прeз вcичкитe вeкoвe, бългaрcкaтa иcтoрия e билa пoдлaгaнa нa нaгли мaнипулaции, бeзoчливи фaлшификaции, крaжби и дирeктнo унищoжeниe (гoрeнe нa книги, рушeнe нa културни пaмeтници и гeнoцид cпрямo живитe нocитeли нa иcтoричecкaтa иcтинa и трaдиция). В тoвa oтнoшeниe, нaй-гoлeмитe врeди нa бългaрcкaтa иcтoрия ca нaнeceни oт гърцитe, турцитe, eврeитe, руcнaцитe и cърбитe! В пo-нoвo врeмe грубaтa игрa бeшe зaмeнeнa c някoи пo-рaфинирaни cрeдcтвa и мeтoди, нo тoвa нe прoмeня нeщaтa. Нaпримeр - Cвeтoвнaтa бaнкa oтпуcкa някaквa жaлкa цeлeвa cубcидия нa Миниcтeрcтвoтo нa oбрaзoвaниeтo и cрeщу тoвa гo oбвързвa c дoгoвoр, нeйни cпeциaлиcти дa изгoтвят учeбнитe прoгрaми, пo кoитo щe учaт бългaрcкитe учeници и cтудeнти. И зa дa ca нeщaтa тoчни - в тoвa нe учacтвaт бългaрcки eкcпeрти зa дa нe oбъркaт нeщo. Тoчнo и яcнo!..."

    Коментиран от #35

  • 31 русенец

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "За твои сведения":

    Кое те кара да смяташ, че Джон Атанасов е българин? Роден е в САЩ, майка му е французойка. Защо да не е французин?

    Коментиран от #46, #47

  • 32 Чушкопек

    17 0 Отговор
    Всеки нормално мислещ човек трябва да разбере,че историята която се изучава не е наука,а инструмент за оформяне на мирогледа в желаната от управляващите посока.Същото се отнася и за икономиката!Нейното изучаване е в полза на световните банкери.

    Коментиран от #45

  • 33 Suzuki

    3 1 Отговор
    В новоосвободена България след 1900 са се заселили доста италианци.....луканка ....каша а кавало- в южна италия са слагали дисаги с пресечено мляко на коня докато вършее на диканята. Всички деликатеси са от село докато се чудели как да съхранят продуктите.
  • 34 Абе тъпир

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "За твои сведения":

    Куберова България е създадена в днешна Македония и са изгонени всички елини, а когато Аспаруховите българи стигат до земите на Македония, са видяли вече уседнали българи по тези земи.

    Коментиран от #40

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...............................
    Проф. Крум Балтаджиев
    Сп. Авитохол кн. 20-21/2002 г.
  • 36 Реалист

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Нито шкембето нито шопската съ български:) то кебапче и кюфте са от турски:) тъй че няма какво да говорим.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не бе

    2 3 Отговор
    Боб чорбата е българска....ама как е на български чорба?

    Коментиран от #42

  • 39 За твои сведения

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Чушкопек":

    Е така пише в родните учебници, та представи си колко много още като мен са го назубрили така. Разпостранявайте ги тези информации, че английския се усвоява все по-добре и скоро ще се "прославим".
  • 40 За твои сведения

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Абе тъпир":

    Тъпира по-добре си го търси в огледалото, защото: 1)Панония не е в Македония, а в днешна Унгария, тогава населена от аварите. Там поне са се задържали известни време. 2)Да, хванали са и за Македония, където обаче нищо не са градили, НИТО ЕДНО СЕЛИЩЕ, ами са се юрнали почти веднага да превзимат Солун, тогава защитаван от... славяни(демек македонци, или сега ще вземеш да викаш, че македонците са елини?). Били погромени и се пръснали. Като чете за Априлското въстание не ти ли влезе в главата, че след погром, дружинките се пръсват в различни посоки, не стоят вкупом като овчо стадо да чакат два века хан Пресиян да достигне най-сетне до тях. Много от дружините впрочем са се добрали до отвъд Стара Планина, където вече е съществувала българска държава. 3)Не си фантазирай, че съюзи между два народа с абсолютно различна религия са лесни, даже славяните са съдействали често на гърците, заради подкупите. Затова цар Борис I е променил и религия, и език, и писменост, само и само да не се яде държавата отвътре. Коя друга държава ще ми посочиш ти, която сама да си е сменила езика! Схващаш ли, че това са отчаяни мерки? И са щели да дадат резултат, но... изчисли си сам, колко време от 864г. нататък Македония е била в български граници, колко в гръцки, колко в сръбски, и колко в турски и като изчислиш кой има най-малък резултат пак пиши.

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Балканец

    2 0 Отговор
    Ама суджука си е наш.
  • 42 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Не бе":

    супа бе
  • 43 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "За твои сведения":

    Молдовците приеха румънския език за официален. Молдивският се говори още в една област.

    Коментиран от #53

  • 44 Балканец

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "За твои сведения":

    Пояснявам се: разликата между молдовски и ръмънски език е като между български и македонски. Още се спори дали е един и същ или са отделни.

    Коментиран от #56

  • 45 Балканец

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Чушкопек":

    Суровата истина.
  • 46 Балканец

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "русенец":

    Защото и Исаав и брат му Яков, Авраамовите синове, са били от майка сирийка (Ревека), ама са като баща си евреи.
  • 47 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "русенец":

    Фамилия Атанасов американска ли е? Или е френска?
  • 48 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бачо Киро":

    Атанасов не е учил сам в САЩ. Имал е съученици. Но никой от тях не е сварил да приложи наученото като него. Той е успял, заради уникалните си гени. Произходът му е българо-френски и това е. А, че си плащал данъците в САЩ не го прави потомък на сиуксите.
  • 49 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    Ако продължаваш да тъпчеш и отричаш патриотизма, то скоро за него няма да има място дори и на маса. Един българин трябва да защитава родните си ценности, не да ги отрича.
  • 50 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "чушкопеци,":

    Потърси в гугъл за българските изобретения.

    Коментиран от #51

  • 51 Чушкопеци

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Димов":

    Другарю Димов,има такава приказка-на тупана ли да вярвам или на оная си работа!Ако може,препоръчай ми някакво българско техническо изделие да си купя и дъъълго да го ползвам.

    Коментиран от #54, #62, #63, #64

  • 52 Аман от демократични

    4 2 Отговор
    безумия. Очаквам утре да ни кажат, че българите не са българи. И няма кой да се обади. Много всичколози, втори цървули, със степени и звания, гастроантропозори, десни и леви и пр. всички си траят и слушат с благоговение глупостите, които идват със западния вятър
  • 53 За твои сведения

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Балканец":

    Да, сещам се за романа Железният светилник от Димитър Талев. Там македонците също с българите се включват в борбата за въвеждане на славянски или ако щете старобългарски език в черквите. Обаче сред местните има и влашко население, което пък разбира повече гръцкия. И отначало не им съдействат. Романа и въобще тетралогията на Талев дава голяма представа за живота на македонците от онова време(чел съм обаче само първите два и до средата на третия). Но и без да съм го дочел, ми е ясно, че от освобождението си България с нищо не им е помагала, напротив - само са дразнели султана нашите дебелички управници, та турците са си изкарвали яда после на тях. И искаме днес да се бият в гърдите и да викат: Булгар, Булгар... А българи прродажни са участвали, а някои дори ръководили избиването на цели македонски села в процеса на сърбозация на областта. Ама те, ще ги убеждаваме сега, че задължително трябва да станат част от нашата държава, чийто управници са внуците на тези, които най-мразят.
  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Чушкопеци":

    Пропуснали сте изобретенията на Николай Ст. Тошкович.
    копи-пейст: "....Има два патента, издадени от френското патентно ведомство за изобретения. Първият от 1857 г. - в съавторство с френския механик Франсоа Жерар - за система бутало с БУТАЛНИ ПРЪСТЕНИ с регулируем натиск и втори, от 1859 г. - самостоятелно - за ГРЕБЕН ВИНТ С ДВОЙНО ДЕЙСТВИЕ. В Париж през април 1860 г. завършва и ръкописа си "Практически записки по параходите". Това изследване, системен научен труд със завидна широта и дълбочина, е направено по време, когато 92% от световното корабоплаване е ветроходно......"
    Според мен, това са фундаментални изобретения.
  • 55 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    вече не е...Изтрепаха прасетата с чумата.
  • 56 За твои сведения

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Балканец":

    Извинявай, отплесвам се повече за българите да говоря. Чел съм, че румънската нация се е създала от обединението на Влашко, Молдова и Трансилвания. А я ни кажи ти, като повечко ги разбираш, какви са власите? Власите откъм българския Дунав, същите ли са като тези в Македония или са друг тип. Ами чувам много мнения, поне за тези у нас, че са наследници на цгани, които са били роби във Влашко, пък са избягали от това робство у нас, ама понеже били "най-долното" цганско племе, от срам се правили на румънци, та са откраднали доколкото могат езика и културата на своите робовладетели. Личните ми впечатления ме объркват. Кажи ни нещо, ако знаеш по темата.

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Балканец

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "За твои сведения":

    Аз пък съм чел, че румънците са наследници на византийската империя, както и гърците.
  • 58 Балканец

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "За твои сведения":

    Какво ще рече власите откъм българския Дунав?

    Коментиран от #60

  • 59 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "чушкопеци,":

    Много невежо изказване. Поне можеше да се поинтересуваш преди така да заклеймиш постиженията на световно признати български изобретатели.

    Коментиран от #61

  • 60 За твои сведения

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Балканец":

    Откъм българската страна на Дунав, демек Дунавската равнина, ама баш покрай реката, там специално знам че има цели села с власи. Те не говорят правилно румънски, ама изглежда че се разбират с румънци. Някои казват, че разликите са се получили, защото след обединението си Румъния(между двете световни войни и Молдова, също като Трансилвания, е била част от тях), са провели езикови реформи за да уеднаквят диалектите, а власите на юг от Дунав са останали изолирани от този процес. Но други ми казват, че са "най-долните" цгани откраднали несръчно езика и културата на своите бивши робовладетели. Попадало ми е информация, че румънците са наследници на Римската империя, на дакийците, и на гърците, масово изселени от хан Крум при завладяването и побългаряването на Тракия.
  • 61 Чушкопек

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Не кликай в гугъла,ами излез се поразходи и разгледай "техническите постижения"на Ганьо!

    Коментиран от #65, #66

  • 62 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Чушкопеци":

    Готово бе, мойто момче! Ще ти препоръчам българска техника, която лично имам щастието да ползвам дългогодишно, и пряко мога да говоря за качествата й. Ако си фен на заваряването, горещо ти препоръчвам да си вземеш един инверторен електрожен ИЗА, който се прави в България. Мога да те заведа, да видиш къде, как и от кого. Апаратите на тази марка са ужасно корави кучета. На размери са като всички останали инверторчета, красящи стелажите в Практикер. Лекички са. Нямат дигитален дисплей, като китайските боклуци, който показва единствено какво е атмосферното налягане в Хонолулу, но пък на колкото настроиш врътката - толкова ампера ще ти изкара. Докато китайските масовки показват на модерното си дисплейче 200А, но на кабелите я има 160, я ги няма. Друго предимство на ИЗА е 5г гаранция, която ти гарантирам, че се спазва както в западните страни. Още едно тяхно предимство е, че функцията hot start можеш да си я изключваш, по желание. Ако си заварчик ще знаеш защо и кога може да ти е полезно това. За 3 години моят ИЗА е видял як терор. Заварявал съм всякакво жилязу от 1,2мм до 5мм и мога с гордост да кажа, че е прекрасен български продукт, който не бих заменил за никое китайско, бутиково боклуче. И най-хубавото е, че цената му не е баш като на китайчетата, но пък е далеч по-ниска от на Фрониус. Ако пък ти потрябва асинхронен мотор, скойто да си впрегнеш в работа някоя машинка, не бързай да си взимаш от оная, гръцка внос. Поразгледай моторчетата предлагани от Елпром
  • 63 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Чушкопеци":

    Поразгледай моторчетата предлагани от Елпром Троян, или на Блканска Звезда. Вземал съм и от двете, монтирал съм ги на металорежещи машинки, който работят и до днес. Забележи! В единият от двата завода, ми направиха мотора по поръчка, с параметри и присъединителни елементи по моя нужда! Пак от тях ще си взема. Ако пък търсиш промишлен вентилатор, можеш да вземеш от Спартак Бургас. Инженерите там са дългогодишни специалисти във вентилацията и знаят какво правят. Вграждал съм 4 техни вентилатора в промишлени, вентилационни с-ми, преди повече от 10г, които още работят и не са искали ремонт. Ако пък си търсиш дрелка или ъглошлайф, не взимай китйска еднодневка на Райдер или Бъджет. Насочи се към Спарки. На цена са малко по-скъпи от Ейнхел, но Ейнхел е хоби инструмент, докато Спарки е професионален. Сигурно правиш разлика. Има голяма Спарки дрелака, от старите им серии, която е направила два апартамента и работи като нова. Пробивала е стени с всякакви бургий, бъркала е бетон, яла е бой, никога не съм я чистил и работи на 6. Няма умиране. Имам и една от най-малките им, която може и да няма шийка за ръкохватка, но пък е най хубавата дрелчица на света. С размер на пищов е, а пробива всичко у дома. Не е за яка работа, като кака си, и не мога да я сложа на стойка, че да работи като бормашина, но пък е страшно удобна и здрава. Същото мога да кажа и за ъглошлайфите им. А имам една Спарки резачка за дърва, на ток, която ми е от 2000г, и е нарязала света. Иска само масло
  • 64 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Чушкопеци":

    Иска само масло за веригата. Всяка година се ползва, но до сега ремонт не е имала. За инструменти мога да ти препоръчам от старите, ама едва ли ще си намериш лесно. Няма по-здрав гаечен ключ от черния, български ключ. Напъвал съм ги с тръби..... бил съм ги с чукове..... още ми служат вярно. Иначе мога да ти препоръчам хубави промишлени инструменти от Габрово. Габровчани са ми правили страхотни протяжки и ножове. Поръчвал съм им и райбери и зенкери, но това не е техника за у вас, а за в завода, която е с отлично качество. Да ти препоръчам ли нашенски продукти, които не са техника? Щото, ти изрично написа да е техника. Ако кажеш да не е, там ще ми трябват няколко поста, и то само за продукти, които лично ползвам дъъъълги години.
  • 65 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Чушкопек":

    Ето ти техническите постижения на Ганьо: Телефонен секретат - изобретен от Асен Йорданов - 1951г; Касетофон - пак от Йорданов - пак 1951г; Еърбег - пак от Йорданов, като в началото е направена за самолетите, но после я вграждат в колите; Отново Йорданов създава третото крило за самолетите, и го въвежда в дизайнът на първият български самолет, през 1915г. Първата авиационна бомба е създадена от Симеон Петров. Първият електронен, ръчен часовник "Пулсар" - Петър Петров - 1969г; Същият създава и: първата компютъризирана система за измерване на замърсявания; телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити; първият в света безжичен сърдечен монитор. А реактивните двигатели на лунният модул Орел, са изобретени от Иван Ночев, с които модулът каца плавно на луната, за да стъпят хората и там. Ангел Балевски и Иван Димов изобретяват метода на леене с газово противоналягане, който и до днес се ползва за леене на високоякостни детайли. Лъчезар Цветанов изобретява говорещата книга за слепи, още когато е бил студент. Технологията V-Ray, за полчаване на 3Д фотореалистични изображения е създадена през 2017г, от двамата българи Владимир Койлазов и Петър Митев. Койлазов получава Оскар в категория "Научни и инженерни технологии". В медицината, през 1973г, Иван Митев открива шестият сърдечен тон. От тогава, той носи името "тон на Митев". Знаеш ли, какво значи това? Димитър Пасков създава Нивалина - лекарство за лечение на лек до умерен Алцхаймер. Чувал ли
  • 66 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Чушкопек":

    Чувал ли си за реакция на Иванов, открита от Димитър Иванов, през 1931г? А за откритието на Стамен Григоров? Сигурно ежедневно го поглъщаш, ама отричаш и него. А за откритието на Георги Наджаков? А за методът на Георги Лазаров?............. Списъкът е още и още, но антибългарите винаги ще се стараете да отричат това, което дори останалият свят е признал за Български постижения.
  • 67 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    В облатта на полупровидниците също имаме постижения. Първото е през 1937г от Георги Наджаков.
  • 68 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    А точно пък вие, русенци, имате много с какво да се гордеете. Вашият град е пословичен с текстилните си изделия. На цял свят чорапите правите, че и други дрехи. И два завода за бои имате, които са декорирали стотици хиляди апартаменти. И масла за машини правите, та цяла България ги ползва, а знам, че и изнасяте доста навън. И мебелни фирми имате, които не просто препродават, а всичко се проектира и прави при вас. От вашите камини с водна риза съм къпувал. Правеха ги в бившето КТМ, като бяха за износ. Аз се сдобих с една преди 15г и още ме топли. Не се срамувайте, а се гордейте с производството си! Не пригласяйте на анадолските поклонници, целящи да разбият спомена за българските постижения!
  • 69 CapedCrusader

    0 2 Отговор
    Научете се най-после, че произхода в този живот няма никакво значение за това какъв човек ще излезе от тебе. Все едно няма българи които 5 пари не струват и са пълни болкуци, та баш българската жилка е изобретила компютъра. Човека се е образовал в САЩ, което му е дало възможността да приложи знанията си. Та точно това къде си е плащал данъците е имало значение, че ако ги беше плащал в София "гения" български щеше да се изпари бързо бързо.

    Коментиран от #70

  • 70 Прав си кривчо

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "CapedCrusader":

    Точно така. И ромите са го доказали. Виж колко роми изобретатели има. Колко хирурзи и откривателе е дала маалата на света. А от друга страна ти, който се роди бял човек, учи 20 години, и отиде да плащаш данъци в Германия, но миеш чиний.