Last news in Fakti

10 Януари, 2020 19:02 4 118 43

Защо пасува БСП?

  • бсп-
  • герб-
  • правителство-
  • управление-
  • политика

Властта е силно разклатена. Краят на режима „Борисов“ се провижда. Всеки режим има срок на годност, дори банкянската просташка медиакрация. В паниката си клептократите зарязаха благоприличието от кумова срама. Ускорено кешират. Раздават се „порции“ като за последно. Пред пасивния поглед на населението. За такива ситуации се казва, че властта се търкаля по улицата, но няма кой да се наведе да я вземе. Валят упреци срещу единствената опозиционна партия БСП, че е твърде боязлива. Че не смее да я сграбчи. Чуват се апели „да поведе народа“. Но по какво личи, че въпросният народ иска да бъде поведен? Че е готов да се съпротивлява срещу грабежа, безводието, изборните фалшификации, административния произвол, корупцията? По нищо.

Защо пасува БСП? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има няколко ключа към разбирането на ситуацията. Но те изискват разумен и трезв анализ, а не емоционални изстъпления. Първо, може ли БСП да управлява? В сегашното си състояние – не. Партията е омаломощена от интриги и разногласия. Докато не мине конгресът и столетницата не потегне редиците си, всяка претенция за власт звучи неприемливо, неубедително, дори неприлично. Няма как партия с десетки ачик предатели вътре да печели обществено доверие. Това е противно на здравата логика и хорската мнителност е обяснима. Развръзката на вътрешнопартийната ситуация ще започне едва след избора на безспорен лидер. Но и тогава няма да е лесно. „Презареждането“ на партията ще е съпроводено с допълнителни трусове.

И досега „другарите“, които колаборират с ГЕРБ и обменят пари, услуги и комплименти с „държавника“ Борисов, можеха да бъдат изключени от БСП по устав – за уронване на доброто име на партията и действия в разрез с политиката ѝ. Но това щеше да официализира разцеплението в разгара на двата важни вота тази година – европейски и местен.

Оздравяването на БСП стана заложник на ситуацията. Нинова - пленник на разколниците, които се възползваха от безизходицата, за да ѝ набутат откровени опоненти в листите. Стигна се до компромис в името на привидното единство, който в дългосрочен план заплашва да изяде главата на столетницата. Но и междуособни войни по време на избори щяха да доведат до същото. Пат без мат. А можеше ли другояче? Не.

Симпатизанти на левицата я упрекват, че не е достатъчно активна, че не желае да поведе народа на бунт срещу безобразията на властта. Тези упреци изглеждат основателни, но само на повърхността. По-дълбокият анализ показва две неща. Първо, че няма критична маса от хора, които биха последвали евентуален призив на БСП за протестни действия. Впрочем други партии, при това обгрижвани от медиите като морални и принципни, пробваха да вдигнат бунт около избора на главния прокурор, но, както видяхме, и те не успяха. Апатията не е вляво. Цялото общество е атрофирало. Сбирането на 1000-2000 души пред сградата на правителството ще е демонстрация по-скоро на слабост, отколкото на сила. И второ – кой тръгва в решителна битка с врагове в тила? В този смисъл, Нинова балансира по ръба на острието - постоянни атаки, без революционни действия, докато бедстващите не осъзнаят нуждата от собственото си спасение. Възможно е този баланс да я износи, на това разчитат Станишев и останалите вътрешно-партийни опозиционери.

Истината е, че не партията, а народът пасува. Докато псува. И не БСП трябва да поведе хората, а първом те трябва да ѝ дадат знак, че искат да бъдат поведени. Да я легитимират като изразител на техните интереси. В това е смисълът на политиката. Партия без широка обществена подкрепа е обречена на провал. А да си купуват поддръжници, като ГЕРБ, социалистите не могат. Не разполагат нито с постове, нито с пари. Да не говорим, че подобно очакване е цинично само по себе си.

Тази временна слабост на БСП отваря ниша за появата на политически шарлатани и нови политически проекти, които да изместят левицата от позицията на единствена опозиция. Политическият инженеринг вече е в ход. По отиграна през годините схема хора с пари помпат нови политически марионетки с едничката цел да си осигурят облаги чрез запазване на статуквото. Шоумени ще бъдат брандирани като политици, политици – като шоумени, за да оберат гласовете на разочарованите.

И колкото по-дълго се дърлят в левицата, толкова по-реални ще стават тези продукти на политическия пиар. Тъй че време за разтакаване няма. Ако и след конгреса през април „другариатът“ на засегнатите честолюбци в БСП не се вразуми и продължи окопната война, това ще затрие партията, която иначе толкова обича да парадира със своята 128-годишна история...

Автор: Атанас Добрев

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛАД КОЗЛОДУЙ

    17 8 Отговор
    мищото гарвану око не вади

    Коментиран от #8

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 9 Отговор
    имаме си олигархински хора

    Коментиран от #3

  • 3 КВИ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    кви.???
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 8 Отговор
    щото народа не вярва на никой колко годинини лъгаха народа е разочарован нещастен отвсякъде ни лъжат доят стрижат
  • 5 Преобул

    25 4 Отговор
    Се Илия, пак в тия. Живковото БКП, е в СДС, а комсомолците и пионерчето Павлова и съдружници, в ГЕРБ. Народът е мъдър и не иска да вади кестените на БСП. Като свински черва са се сплели политиците, а Борисов им дава тлъсти кокалчета. В милиони! Наско, а ти чакай...
  • 6 град Козлодуй

    27 8 Отговор
    ИВАН КОСТОВ съсипа БЪЛГАРИЯ приватизацията за 1 лев
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 13 Отговор
    ГЕРБ е МАФИЯ убиици АЛФА ДОГ
  • 8 някой

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГЛАД КОЗЛОДУЙ":

    КОЗЛОДУЙ , запри се малко бе, чиляк.Едни и същи глупости всеки ден, напиши нещо по различно. Те затова и ти удариха черен печат на едно друго онлайн пространство

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Козлодуй са му ограничили достъпа

    7 0 Отговор
    до blitz.bg

    Коментиран от #17

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 13 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    у нас се шири анархия бес закони престъпност мафия

    Коментиран от #19, #21, #42

  • 12 А.Георгиев

    15 7 Отговор
    Народа е прост, страхлив и неграмотен.Обича да чати, да плюе по форуми, скришом.Не сме народ а мишки.Заслужаваме си съдбата.
  • 13 Facebook и чалгата

    11 3 Отговор
    Съсипаха културата.
  • 14 Курнелина

    8 6 Отговор
    Искам РМДе и Костов за шеф... С него крадяхме най-добре. Бойко е много стиснат и ми дава само по 4 мил на година от субсидията, а иска и да му го... играя опозиция 🦛
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 7 Отговор
    няма кой искренно да поведе народа на БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #20

  • 16 Другия с коня

    23 11 Отговор
    Огледайте се.Герб е Бойко Борисов.Без него,партията отива по пътя на СДС и ред други.Няма индикации за личност,която да се противопостави на Борисов.Той е Войн.Обича битките и ги печели с Обаяние,сдържаност и език,разбираем за Народа.При него няма риторика и софистика.Няма заучени фрази.Всяка дума си е Негова.Излъчва -това съм АЗ.Ругаете ме,плюете ме...това съм Аз. ПРАВЯ за държавата каквото мисля,че е Правилно и ГО Отстоявам.Няма Българин в политическото пространство,който да го застраши в управлението ѝ.Дано успее да задържи социалния мир и просперитет на Държавата.
  • 17 ОГНЯН

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "Козлодуй са му ограничили достъпа":

    и защо какви ги е правил в БЛИЦ

    Коментиран от #27

  • 18 Ххх

    1 7 Отговор
    Вярата велика на дедите, грее с имена, грее във мечти. Клетвата безсмъртна на бащите, свети с знамена, свети във очи. Комунисти, комсомолци, напред сплотени те вървят, те носят изгледите чисти, на свойто знаме, на свойто знаме светов дар.

    Коментиран от #40

  • 19 Всичко

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Друго, но не анархия! Анархия значи свобода за хората и по-малко власт за управляващите. Повече справедливост .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Уважаваш

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ли Христо Ботев? А знаеш ли, че той е виден български анархист? Защо ли питам ?

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 7 Отговор
    защото народа ни е с робско само съзнание
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    една птичка пролет не прави
  • 25 МАЛИНА

    4 3 Отговор
    изащо не го приемат КОЗЛОДУЙ в БЛИЦ явно е настъпил много яко някой по мазола с критики
  • 26 The Gentleman

    7 6 Отговор
    "И не БСП трябва да поведе хората, а първом те трябва да ѝ дадат знак, че искат да бъдат проведени"
    Не мога да се съглася с подобно твърдение. Де се е чуло и видяло стадото да поведе пастира, вместо пастира да поведе стадото?

    Коментиран от #39

  • 27 Каквито

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ОГНЯН":

    тука за дълъг период от време с кратки прекъсвания.

    Коментиран от #28

  • 28 ОГНЯН

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "Каквито":

    сигурно КОЗЛОДУЙ е критикувал бате БОЙКО най великия е той затова ли
  • 29 Име

    13 9 Отговор
    Колкото и да е лоша партия ГЕРБ, винаги БСП ще е по-лоша. И никога докато е жива паметта няма да спечелят.
  • 30 ОГНЯН

    2 0 Отговор
    защо саБЛОКИРАЛИ глад КОЗЛОДУЙ от блиц
  • 31 Къде са ти

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Уважаваш":

    Доказателствата? Кога е казвал, че е анархист?
  • 32 напомняне

    10 4 Отговор
    Не забравяйте, че БСП се води от седесарка.
  • 33 Чичо Пейо

    3 3 Отговор
    Защо да ги нападат и да ги карат да заемат кръгова отбрана. Изчакват да се нахендрят хубаво и тогава да им го набият докрай.

    Коментиран от #38

  • 34 Марк Енгелс

    13 3 Отговор
    Такива текстове показват и доказват, че тая мешавица от индивиди, които днеска се наричат някакво БСП, повече никога няма да долазят до властта. Скодоумие, наглост, клеветничество от началото до края на всичко, дето има начало и край.
  • 35 Илия Троянов

    8 0 Отговор
    Народа хареса Желю, защото мислеше, че е селско чадо с баща с дочена куртка. Радев спечели заради същото. Нинова не вади такъв пиар.
  • 36 Бесен Язовец

    8 3 Отговор
    Защото са същите боклуци като герберастите. Мълчат гузно и мишкуват, за да не опърдят и те кочана.
  • 37 007

    6 0 Отговор
    Този, който се наведе да вземе тъкалящата се власт по улицата трябва да внимава за състоянието на клатенето на власта; много опасно е, животът го показал много пъти и много са го отнесли болезнено в тази поза на вземане.
  • 38 ДО ЧИЧО ПЕЙО

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Чичо Пейо":

    Нещо си се объркал, вероятно защото си увреден умствено от соца. Никой, никого не изчаква и К. ИМПЕКСОВА няма да го накриво на никого, единствено бг народът ще пострада. Вие не заслужавате подобен премиер, плачете и си искате отново да фалират и разграбят д-вата. Ще принудите младите да напуснат Б-Я, а вие ще си получавате по 6-8$ пенсии, защото няма да има кой да внася осигуровки. Това ще получите от най-корумпираната приватизаторка К. Импексова. Каквото търсите, това ще намерите. Няма ненаказано добро!
  • 39 ЦВЕТАНОВА

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "The Gentleman":

    Какъв пастир, какви 5 лв. Писна ми от пастири, Т. Живков, К. ИМПЕКСОВА, Р. ГЕЧЕВ, това ли са пастирите ви, дебили? Веднъж ви поведоха, като разграбиха и приватизираха д-вата. Вашите пастири станаха милионери с вашите пари, а вие си останахте дебили. Никога власт на единственият уволнен зам.м-р за корупция и видната приватизаторка К. ИМПЕКСОВА. ББ е единствената алтернатива, който дава всичко от себе си за ЕВРОПЕЙСКА Б-Я. Това обаче става с умно, интелигентно и образовано население. Но когато си свикнал да си с робска психика и увредена от соца мозъчна денност, те ще дърпат държавата назад. Когато умре и последният комунист, Б-Я ще тръгне смело напред с един млад и образован народ!
  • 40 ЕХООО

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Още ли съществуват първобитни хора, с болни и увредени комунистически мозъци? Поне сте слезли от дърветата на банановите дървета, посадени от Т. Живков. Гледай си старините, всеки ден е подарък. От страни е лесно, но политиката е сложно нещо. Тя е за мъже и ние си имаме ББ. Корумпираната приватизаторка К. ИМПЕКСОВА в ПАРАЗИТ, интересуваш се само от собственото си его и колко може да открадне. И тя така си мисли, да мисли за вас. Откраднаха вложенията ви от банките, пенсионният ви фонд и разграбиха д-вата. Как мислите, как би постъпила при пълна хазна. Ще ви подхвърли трохи, а личните и с/ки ще набъбнат. Колко ви даде, когато приватизира Техноимпекс, Техноимпортекспорт, БТК и мн.др.
  • 41 Сесе

    2 0 Отговор
    Не забравяйте че едните и другите се пръкнаха от една партия
  • 42 Манго Каруцара

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти си най-тъпото парче дето съм срещал някога по форуми!
  • 43 Чебурашка

    1 0 Отговор
    Тая статия е писана от гладна кокошка дето просо сънува. Надежди говежди, генерал Боко е вечен, простотиите му също, но червените боклуци не са алтернатива на който и да е. Да бегат русофилистиците при ботоксовия трол.