5 521 21

САЩ и разпадането на СССР

И след това забраняваме на руснаците да влизат при нас чрез Facebook?

САЩ и разпадането на СССР
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия ... е, не самото руско правителство, а частна компания, разположена в Русия, която събира потребителски "кликвания от интернет" - тази структура купи рекламно пространство във Facebook на стойност около 100 000 долара. Компанията купи възможността да публикува политически реклами във Facebook. Предполага се - реклама, насочена към промяна на резултата от изборите през 2016 г. в САЩ. Вярно е, че само малка част от тези реклами, закупени във Facebook, се отнасят до политиката. И когато тези съобщения все още бяха политически, те бяха ясно разделени на две групи: половината за Доналд Тръмп, половината за Хилари Клинтън. И също, най-веселият момент: рекламите, закупени за 100 хиляди долара във Facebook, не могат да променят резултата от изборите, които като цяло струват 6,8 милиарда долара.

И сега, след всичко това, какви са същите медии, които надуват значението на срамно „обезкостеното“ разследване на Мюлер (разследване на групата на специалния прокурор Робърт Мюлер, който не намери следи от „конспирацията“ на кандидата Тръмп и Русия на изборите през 2016 г. година)? След три години ежедневно раздуване на „разследването на Мюлер“, тези средства за масова информация (медии) сега ни предупреждават: Русия ще направи това отново през 2020 г.

Бойте се. Малко така, но се страхувайте.

„Нашите противници искат да подкопаят нашите демократични институции, да повлияят на обществените настроения и да променят политиката на нашето правителство“, беше изявлението на най-високопоставените служители в администрацията на Тръмп, отговорни за сигурността в САЩ. Това изявление беше публикувано през ноември миналата година: „Русия, Китай, Иран и други външни сили, които искат да ни навредят - всички те ще се опитат да се намесят във вота или да повлияят на начина, по който гласуват избирателите“.

Да оставим настрана въпроса дали е умно да приемаме буквално думите на правителството на САЩ - разбира се, това не е умно! - Заслужава да се отбележи едно нещо. Ако Русия наистина се намеси във вътрешните ни работи, това би било заслужено от наша страна.

Освен това „заслужено” - това е най-малкото.

През цялата не толкова дълга история на Съветския съюз той имаше проблеми с нас: САЩ отново и отново атакуваха, саботираха и също се опитваха да подкопаят СССР отвътре. Намесата на САЩ беше един от факторите, довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Така системата на управление, която замени съветското - тоест сегашното руско правителство, дължи съществуването си и на САЩ.

Представете си себе си като един от болшевишките лидери на Русия, който току-що дойде на власт в месеците, последвали болшевишката революция от 1917 година. Имате много проблеми. И последното нещо, което бихте искали да видите, е експедиционната сила, нахлуваща във вашата страна от десетки хиляди американски войници. Тази армия нахлува във вашата хаотична новородена страна, по-голямата част от която е на най-примитивното ниво на селското стопанство и живее в пълна бедност. Но именно тази американска експедиционна сила болшевиките тогава получиха като „подарък” от САЩ. И на Русия бяха необходими три години, за да се отърве от нашите американски натрапници.

Тази интервенция беше малко по-сериозна от рекламата във Facebook.

По време на Втората световна война СССР и САЩ бяха съюзници в борбата срещу нацистка Германия. Е, знаете: врагът на врага ми е мой приятел и всичко това. Но дори и след като обещаха да влязат в разгрома, "безстрашните" американци някак успяват да удължат времето си за три години, преди да влязат в истинска война. Щастливо сме в готовност, докато десетки милиони съветски граждани умират в борбата. Франклин Делано Рузвелт ( президент на Съединените щати от 1933-1945 г. - Ред. ) „Умишлено е принудил съветския народ да понесе всички трудности на войната с надеждата да кърви Съветския съюз“ - така описа съветският ни командир от Втората световна война Иван Кузовков в интервю за ТАСС през 1984 г.

През 1962 г. Джон Фицджералд Кенеди постави целия свят на ръба на ядрената трета световна война, защото СССР разположи ракети в Куба, на 90 мили от Флорида. Да, Съветите играеха с огъня, но дори две години преди това изпратихме шпионин Гари Пауърс до тях в самолет. Самолетът му е свален от съветска ракета в резултат на събитие, което стана известно като "инцидент U-2". Няма съмнение, че самолетът, по време на смъртта, е бил в съветското въздушно пространство. За нас това беше акт на война. Но дори в разгара на Студената война, Съветите избраха да не приемат обидите, които правехме близо до сърцето им. Можете ли да си представите какво би се случило, ако Русия ни направи същия присмех?

През 1982 г. президентът Роналд Рейгън одобри "невинния" план на ЦРУ, който трябваше да взриви газопровод, пренасящ природен газ през Сибир. "Целта беше да се прекъснат доставките на съветски газ, като по този начин се лиши СССР от валутни приходи. В същото време щета щеше да бъде нанесена на" вътрешната "съветска икономика", припомни бивш член на Рейгъновия съвет за национална сигурност. Според американския план на Съветите ще бъде позволено да отвлекат западната система за контрол на тръбопровода, но тази система, предназначена да контролира помпи, турбини и клапани, в даден момент, след определен период на нормална експлоатация, трябва да бъде замърсена от програмата, заложена в нея от американците. „Помпите и клапаните трябва да са дали налягане, много по-високо от нормалното - например, заваръчните тръби не биха издържали“, припомни служителят от ерата на Рейгън. (Говорим за експлозията, която се твърди, че е станала на газопровода Уренгой през 1982 г., за която американските „дисиденти“ обвиняват Рейгън, но която никога не е потвърдена от съветската страна)

Резултатът трябваше да бъде икономически срив, катастрофа за природната среда и „най-мощната неядрена експлозия и пожар, които някога сте успели да коригирате от Космоса“.

За да взривите съветския еквивалент на нашия газопровод през цяла Аляска - трябва да признаете, че тези щети са малко по-сериозни от публикуването на електронната кореспонденция на бедния омагьосан Национален комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г. Освен това отбелязваме, че не са представени доказателства за официалната версия, сякаш Русия стои зад публикуването на тази кореспонденция.

През 1983 г. полетен номер на KAL 007 на Korean Airlines - усещате финия намек зад този номер - този самолет е свален от съветски изтребител над Североизточна Русия. Но при какви обстоятелства. Пилотът на този самолет изключи транспондера и игнорира заповедите на изтребителя да напусне чувствителната за военните част на съветското въздушно пространство. KAL 007 се задълбочи в съветското въздушно пространство на разстояние 587 километра от границата на СССР, като постави световен рекорд в това колко можете да се „отклоните“ във въздушната навигация. Това е невъзможно да се каже със сигурност днес, но имайки предвид тясната връзка между Южна Корея и Съединените щати по това време, изглежда много вероятно корейските авиолинии дадоха възможност на ЦРУ да монтира шпионски камери с висока резолюция на крилата на впоследствие разбития самолет.

Друг проект от периода на Рейгън включва икономически саботаж в своята програма. Тъй като петролът и газът бяха важни елементи в съветския износ, САЩ убедиха Саудитска Арабия да увеличи собственото си производство на енергия. Цените на петрола и газа падат по целия свят, в резултат на което съветската икономика остава в опашката. След това американските данъкоплатци компенсираха саудитците за „изгубените приходи“ от услугата, която ни предоставиха, като навредиха на руснаците. Но ако причината за финансовата криза от 2008-2009 г. бяха умишлени вредни действия за нас на Русия, ние определено бихме считали такива щети като акт на война.

Но през 1991 г. САЩ постигат целта си. Съветският съюз се разпада, а Русия се насочва към релсите на капитализма и на свободния пазар. Мислите ли, че американците се притекоха, подавайки ръка за помощ? Е, да, изпратиха пари: подкупи за малка клика от корумпирани бюрократи около тогавашния постсъветски президент на Русия Борис Елцин. Нова класа насилствени олигарси някак бързо израснаха от тази среда. Обикновените руснаци не се възползваха от тези промени. Напротив, според някои оценки, 2,5-3 милиона руснаци преждевременно са починали от недохранване и други причини, произтичащи от краха на комунизма и неспособността на международната общност да смекчи последствията от неговото унищожаване.

И сега говорим за намеса! Американците работиха усилено, за да унищожат СССР. И точно след като успяха в това и щеше да е необходимо да започне не зло, а добра намеса, ние взехме и хвърлихме Русия в смърт.

Така се оказва, че когато САЩ са толкова притеснени от намесата на Русия в американската вътрешна политика, тя прилича на феномен, наречен проекционни психолози: очакваме руснаците да се държат така, както ние.

Превод: Поглед.инфо

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Още по темата

 • Съдия: СССР е незаконно създаден

  Съдия: СССР е незаконно създаден

  Представител на Конституционния съд на Русия обяви СССР за незаконно създадена държава, съобщи РИА Новости. Мнението е на Константин Арновски. ...
  17.02.2020
  4 402
  41

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Алфа Вълкът

  27 17 Отговор
  По времето на разпадането на СССР, САЩ бяха пълновластните господари на Русия

  Коментиран от #5

 • 2 Бамби

  43 11 Отговор
  Зад всяка злина за Русия - наднича зловещото лице на САЩ...За ВСВ: САЩ вече твърди уверено, че е победила Германия, а Русия /СССР/....само Е ПОМАГАЛА!А атомната бомба над Хирошима била пусната от .....Русия! Дотам се е дебилизар и оглупял този свят! Дали от многото източници на "информация"?

  Коментиран от #14

 • 3 Развеселявате с тъпизмите

  14 38 Отговор
  Хибридките направо ги публикувайте на руски. Нещастни клоуни
 • 4 Параноик

  49 10 Отговор
  Гузен,негонен бяга..Преди малко повече от 3 десетилетия вие точно това направихте със Съветския съюз и сателитите му.Сега е време всичко да ви се върне с лихвите и вие осъзнавате това.Дерзайте подлеци!Историята винаги дава реванш на ощетените,тъй като този свят функционира правилно само при наличие на двуполюсен модел!
 • 5 Параноик

  45 9 Отговор

  До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

  Бяха господари единствено на протежетата си Горбачов и Елцин,чрез който организираха разпада на СССР и впоследствие на целия източен блок.Тази държава никога не може да бъде васална на запада и САЩ.

  Коментиран от #7

 • 6 Факт

  46 12 Отговор
  За разпад е време на САЩ-и това ще стане.Златните години на американците отдавна минаха-70-80-и началото на 90-те години.Ако Горбачов не беше предал СССР-пьрви щеше САЩ да пропадне.Разпада на СССР просто отложи временно падението на САЩ-с няколко десетилетия.Но разпада на САЩ е неизбежен.

  Коментиран от #19


 • 7 Алфа Вълкът

  3 21 Отговор

  До коментар #5 от "Параноик":

  А кой управлявал СССР и Русия?
 • 8 вони на трол

  11 26 Отговор
  Малко е странна тази статия ,а ? Уж е писана от американец ,ама му няма името ,превода е от руски ( с много правописни и стилистични грешки и русизми ) ,цитирани са разни "факти" (повечето от които оборени или недоказани) ,както и откровени лъжи (напр. за катастрафота на южнокореският самолет) - ужасно намирисва ,ама - ужасно !
 • 9 стоян георгиев

  16 35 Отговор
  ссср милия бил нападнат от сащ и затова се разпаднал!!!!поредната партенка минаваща за сериозен анализ,но само сред плоскочелите и неинфоримранисъветски фенове.другари сащ изгради цялата тежка промишленост на ссср и спаси ссср от много по-големи загуби през втората световна воина без въобще да се налага да го прави.можеше американците въобще да не помагат на бившия хитлеров съюзник ссср и да го оставят без храна,самолети ,каучук,камиони,барут,патрони... и т.н. жизненоважни за ссср суровини и стоки.можеше сащ да не спасяват от гладна смърт 5-6 милиона руснака в поволжието при лениновия раи,можеше да не помагат на путин да въстанови русия с 150 доларови цени на нефта.можеше можеше можеше...лошото е че руснаците като се въстановят след поредното американско подаяние се обръщат и захапват хранещата ги ръка,обявяваики че помоща на сащ била лоша,недостатъчна и т.н.
 • 10 Буков

  15 20 Отговор
  Скоро не бях чел вестник Правда. Най-долни лъжи и пропаганда.
 • 11 Хрушчов

  14 33 Отговор
  Съвсем естествено. Както се разпадна измисления Варшавски договор, така се разпадна и Съветския съюз. На ред е Русия. Не може такава голяма държава да се управлява от пияндури и айдуци.
 • 12 ПЕНКО

  4 13 Отговор
  ТАКА СИ БЕШЕ !!! ЕВРЕЙСКИТЕ -ЦИОНИСТКИ-СЕМИТСКИ -СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ - КО ИЗРАЕЛ -КУПИХА ЧРЕЗ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ ИМ : ПИЯНИЯ СИБИРЯК И ПЕТНОТО ГОРБАЧОВ !!!!!!!!! КОИ СА ПРОТЕКТОРАТ НА ВОЕННАТА И КОИ НА ХУМАНИТАРНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ В САЩ ...ДА ЗА РП И ДП СТАВА ВЪПРОС !?!?!? ЕВРЕИТЕ ВЪВ ФСБ/КГБ / ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ СИ ЗА РУСИЯ И СИЕ !!!!!
 • 13 соросоид дебил

  10 19 Отговор
  Има и умни хора в краварника! Разбира се това, че краварите са допринесли за разпадането на СССР са силно преувеличени.Другарите в управлението на СССР тогава го разпадат съвсем съзнателно по простата причина че им писва да хранят паразити като нас и всички останали "братски" републики. Цената на нефта играе нищожна роля за СССР тогава по простата причина че заема едва 10% от общият износ на СССР по това време.

  Коментиран от #20

 • 14 Голем смях

  8 17 Отговор

  До коментар #2 от "Бамби":

  Те ватенките да се радват,че САЩ не са се подвели по желанията на Чърчил и да хвърлят атомна бомба над Москва.Чърчил е искал с края на фашизма да види и края на комунизма ,които са едно и също нещо.Трябва във всеки руски град да правят паметници на Труман ,а не на Ленин.
 • 15 Дидо

  3 6 Отговор
  Отдавна не се бях смял толкова на глупости
 • 16 9мм

  7 1 Отговор
  севера и юга втора серия ...да се поочукат взаимно малко гадовете...
 • 17 Бати ти

  3 0 Отговор
  Така и не разбрах кой е автора????????????????
 • 18 А така

  2 1 Отговор
  Поглед.инфо = Поглед.ру
 • 19 SS14

  8 6 Отговор

  До коментар #6 от "Факт":

  Ще ни кажеш ли горе долу кога ще стане тоя разпад на САЩ,понеже тая мантра я слушаме вече около 70 години.Досега видяхме само империята на злото да се разпада,а сега и по-малката кочинка Русия отива към разпад.
 • 20 Nnn

  4 6 Отговор

  До коментар #13 от "соросоид дебил":

  Да къде къде по-се търсеха москвичи, лади и заз-ове чакаха се с десетина двайсет години! А съветските шарени телевизори рубин трябваха връзки за да си ги купиш и да гледаш в петък съветска твлевизия по нац. ефир!
 • 21 сноу

  3 2 Отговор
  Сащ е създадена от бандити ,мафиози ,пирати ,убийци и престъпници ,които като при всяка крадлива банда започнаха война помежду си, за подялба на плячката-войната м/у севера и юга.После започна изтребването на племената.Т.н.бандитско сборище привлече като магнит алчни престъпници от цял свят..Последва мафия ,сух режим ,още по-голяма мафия, която с натъпкана гуша се преоблече в бизнес костюми и създаде стройна система за световно ограбване.За тях няма нищо принципно и свято ,само интереси и то само техните ,а плямпането за някаква си демокрация, е колкото да не им зараснат гайдите.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.