Last news in Fakti

28 Януари, 2020 13:00 2 197 16

Откога изборният процес в България е държавна тайна?

  • леонид решетников-
  • николай малинов-
  • константин малофеев-
  • руски дипломати

Няма нищо по-естествено от това един дипломат да се интересува от механизмите на изборния процес в страната, в която е акредитиран

Откога изборният процес в България е държавна тайна? - 1
Снимка: МВнР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на водната криза в Перник, застрашаваща и други градове, на замърсеният въздух, който трови столичани, на факта, че държавата в лицето на Хазартната комисия е пропуснала да събере над двеста милиона лева от данъци от хазартните фирми на Васил Божков (колко ли детски градини биха могли да бъдат построени и колко болници ремонтирани), властите решиха да отклонят вниманието на обществеността с пореден шпиономански сериал по отношение на Русия. На двама руски дипломати бяха дадени 48 часа на напуснат страната.

Единият търсел информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа.

Обвинението срещу първи секретар в Консулския отдел на руското посолство, че събирал информация за изборният процес в България може да е достоверно, но твърдението, че това е шпионаж е не само несериозно но и абсурдно. Откога изборният процес у нас е държавна тайна? Няма нищо по-естествено от това един дипломат да се интересува от механизмите на изборния процес в страната, в която е акредитиран.

Подобно е и обвинението срещу служител на търговското представителство на Русия, че е извършвал шпионаж като е събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа. Ядрените ни реактори са руски, газта, която използваме е руска, а те са гръбнакът на енергетиката, къде са тук държавните тайни?

Обвиненията в шпионаж с цел придобиване на държавна тайна са сериозен политически акт срещу чужда държава и винаги трябва да бъдат подкрепени с факти. Разузнавачът, на който е възложено да събира данни, представляваща държавна тайна прави това като вербува най- често срещу заплащане, личности които имат достъп до такава информация, провежда тайни срещу с тях, а контраразузнаването, ако евентуално извършва проследяване, прави видео и звукови записи на срещите им, и накрая арестува вербуваният, който бива обявен за предател и даден под съд. Когато през 1963 г. беше арестуван и осъден на смърт американският шпионин, българският дипломат Иван- Асен Георгиев, на обществеността бяха предоставени конкретни и неоспорими факти за дейността мур даое беше излъчен филм за негови срещи с американаски дипломат в София.

Нищо подобно няма в случая с двамата дипломати, никакви факти и доказателства. Ако се получавали от някого данни или документи представляващи държавна тайна, от кого, кога и как са ги получавали и защо не са арестувани, тези които са им ги предавали?

Подобен беше случая и с изгонването миналата година на руски дипломат- първи секретар в посолството на Русия с обвинение, че от септември 2018 г. в продължение на близо година е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейския съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. И тогава- само голословни твърдения, нищо конкретно.

Без никакви факти и доказателства през септември миналата година беше и повдигнато обвинение за шпионаж срещу лидера на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, като незнайно защо забрана да влизат в България получиха отдавна пенсионираният бивш генерал от КГБ Леонид Решетников и бизнесменът Константин Малофеев. Тогава президентът Радев заяви ,че "безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се израждат в паническо търсене на враг".

Прави впечатление, че външно министерство се задейства след сигнал на главният прокурор Иван Гешев, който направи изявление за двамата руски шпиони само два часа след като прие в Съдебна палата постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким. В това отношение, заслужава внимание и последвалото заявление на американското посолство, в което се говори за "убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия", и се твърди че "правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години".

На кого и кога са представени тези доказателства, няма ли право нашата общественост да е запозната с тях? В изявлението на посолството се казва още, че българските следователи били обяснили в прессъобщение от декември 2019 г., че "неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа".

Изявлението на Иван Гешев непосредствено след срещата с американски дипломат, създава неприятно усещане, че страната ни е подставена под силен чужд натиск за предприемане на действия срещу Русия. Затова също говори и изявлението на американското посолство, не първото от този род между другото, за "зловредна дейност от руска страна на българска територия". Използването на думите "зловредни действия" не е нищо друг освен опит да се внуши, че Русия е една неприятелска държава на България, за разлика от САЩ, които са на наша страна затова напълно подкрепят "предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната".

Отива се и по- далеч, като се говори, за това, че руски агенти са отговорни и за отравяния в България, обвинение, което даже българската прокуратура не е отправяла в подобен диреектен вид. Но на тези действия от американска страна не бива да се учудваме. САЩ се намиран в състояние на остро геополитически съперничество с Русия, и следвайки своите интереси се стремят да намалят влиянието и в Европа и конкретно в България, като я изместят от традиционни за нея пазари. А за тази цел не се подбират средства.

Подобни русофобските изяви на българското правителство в последно време може да обслужват чужди интереси, но не са в интерес на България. Русия е важна за България като доставчик на важни енергийни суровини, важна е заради огромните възможности, които представлява нейният пазар, важна и е и за приноса и в развитието на туристическия бизнес по българското Черноморие.

Така че, ако за България са важни отношенията със САЩ, като икономически партньор и такъв по линия по НАТО, не по-маловажни са и отношенията ни с Русия. Поради което е необходимо провеждането на балансирана външна политика по отношение на двете велики сили, което за съжаление не личи от последните шпиономански скандали, на които сме свидетели.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    44 12 Отговор
    Който си вре носа в изборите и енергетиката вън от държавата. Тези неща са табу у нас. В тях далаверата е най голяма.
  • 2 rusnak

    32 3 Отговор
    То 5 милиарда откраднаха като дъвка за балончета и е тъмна Индия.
  • 3 onq s konq

    33 1 Отговор
    Transparency internacional (TI) по корупционен индекс CPI за 2019г нарежда България на 74 място заедно с Тунис и Ямайка. В доклада подробно са разкрити корупционните практики за купуване на гласове и депутати. Ето защо е секретна тайна.

    Коментиран от #14

  • 4 Нищо не върви

    8 0 Отговор
    Защо не въведат нулева година за парламентарни и президентски избори. Ще си отдъхнем от интриги и манипулации? А може и да се оправим и да заживеем по-сигурно и щастливо. Кой да управлява? Да направим мащабно социологическо проучване и изберем един човек, но свестен.
  • 5 Коко

    1 22 Отговор
    Интересно на автора на статията в какво са му платили? Едва ли е приел рубли.
  • 6 радио ереван

    3 0 Отговор
    От както Цецу му напраи куп капан , овладя го , манипулира го .
  • 7 Сийка

    14 0 Отговор
    Напролет крадецът Борисов ще потъне.
  • 8 Анонимен

    12 0 Отговор
    Ами тайна е.... Като гласуват и мъртвите , тайна, ама и това не опази ха.... Все се страхуват че Путин и Русия се мешат и на края все печелят.... Тия герб са като болест ама неизлечима....
  • 9 Само питам

    14 1 Отговор
    Какво стана с онези сто хиляди гласоподаватели в София, които изчезнаха от избирателните списъци в навечерието на изборите ?
  • 10 боцмана

    11 0 Отговор
    Всичко е пунта Мара режисирано от кравешката държава.
  • 11 ха ха ха

    7 0 Отговор
    откакто БОКО се самоизбира от 10 години насам ;)

    Коментиран от #13

  • 12 небрежнев

    0 4 Отговор
    Изборният кодекс е публичен и свободно достъпен. По него се организират изборите и в него има пропуски, неясноти и възможности за злоупотреби. Когато решиш да събираш информация по друг начин, то тя ще е за нещата, които не са обект на закона, а практика или обстоятелства като: как се съхраняват бюлетините; кой е в комисиите; от какво са зависими членовете на ЦИК, РИК; какви са нарядите за охрана на секциите; има ли скрити защити на бюлетини, протоколи и др.
    Русия е приятелска страна и на всички нейни въпроси България би отговорила добронамерено. Когато Русия не ни пита, а си събира информация по скрити канали, то единственото обяснение е, че се интересува от изброените обстоятелства, които са срещу справедливостта на изборния процес и възможността за манипулирането му в интерес на Русия. Неслучайно от Кремъл се обещава кариерно развитие у нас, държавни награди и материални облаги.
    Добре е нашите служби да публикуват реално какво са правили дипломатите, но това не винаги и допустимо по протокол. Все пак всички държави се шпионират взаимно. Както е казал другарят Ленин - проверката е висш израз на доверие.
  • 13 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха ха":

    Той гледа челния опит от Путин. Има още два пъти по толкова за да го стигне :)
  • 14 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    В същия доклад Русия е на 137-то място, заедно с Папуа Нова Гвинея, Кения, Либерия, Уганда... като индекса й е около двойно по-нисък от нашия.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай у0й

    1 0 Отговор
    Много трудно е да измислиш повод,а индийците в МИ-6 друго не могли да си изсмучат от пръстите и го подали по канала.За това трикратен Бис от три места аферим и машалла.