Last news in Fakti

28 Януари, 2020 20:30 3 047 19

"Турция можеше да спаси живота на тези хора"

  • турция-
  • земетресение

Силното земетресение в южната ни съседка отне живота на над 40 души

"Турция можеше да спаси живота на тези хора" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силното земетресение в Турция отне живота на над 40 души. Анкара навярно можеше да спаси живота на много от тези хора, но не го направи, смятат мнозина. Сега се води разследване. Не срещу отговорните, а срещу критиците.

Наджи Гьорюр отдавна беше предупредил за огромния риск от силно земетресение във вилаета Елязъг в Източна Турция: 72-годишният геолог от Техническия университет в Истанбул произхожда именно от земетръсния регион. През последните месеци той неуморно засипваше властите и жителите на своя роден край с предупреждения. По телевизията и в рамките на различни публични изяви ученият като мантра повтаряше едно и също: задава се тежко земетресение. Той беше информирал регионалните власти и армията, предприе дори пътуване до тази отдалечена провинция, за да убеждава хората да укрепят допълнително къщите си.

Пред CNN-Türk още през октомври Наджи Гьорюр изрично посочи Сивридже като възможен център на тежко земетресение. Малкото градче наистина се оказа епицентър на по-сетнешните силни трусове. Всичките усилия на геолога обаче се оказаха напразни. "На практика не бе извършено нищо от онова, за което настоявах", казва той с голяма горчивина.

И действително, последиците от бездействието са фатални: броят на загиналите, според официалните данни от понеделник (27 януари), е нараснал на 41. Ранени са над 1000 души, от които 84 все още се намират по болници. Ако спасителните отряди не бяха реагирали така бързо, жертвите щяха да са още повече, убеден е Ибрахим Алтан, генерален директор на Турския червен полумесец.

Още в нощта след земетресението от Анкара пристигнаха първи реакции. Турският президент изпрати чрез Туитър пожелания за бързо оздравяване на всички ранени, както и съболезнования на всички близки и роднини на жертвите. Малко след това Ердоган посети региона, засегнат от природното бедствие.

Анкара не търпи критики

Същевременно социалните медии в Турция се напълниха с коментари на хора, които изразяват недоволството си от политиката на турското правителство. Мнозина от тях питат дали държавата не е трябвало да действа по друг начин, за да опази живота и здравето на населението. Ердоган реагира с раздразнение и на свой ред обяви, че критиците на правителството се опитват да използват нещастието на хората за евтини политически цели.

На многобройните въпроси в социалните медии какво точно е предприело неговото правителство през двете десетилетия, откакто е на власт, за да гарантира сигурността от земетресения, президентът отвърна с реторичен въпрос: "Нима бихме могли да спираме и земетресения?".

Едно е ясно: управляващите не търпят критика. Това се разбра и от друго: само в рамките на няколко часа прокуратурата в Анкара заведе разследвания срещу 50 души, обвинявайки ги за "провокативни изявления" в социалните медии, свързани със земетресението. Въпросните хора били разпространявали "страх и паника" и подлагали на публично унижение турския народ, както и държавата с нейните органи. Най-малко двама са били и задържани. Според прокуратурата, те били разпространявали паника чрез фалшиви твърдения.

Дойче Веле отправи запитване към турското министерство на правосъдието за повече информация относно мотивите за ареста на двамата задържани. Но отговор така и не бе даден. Действията на турските власти само потвърждават оценките на международни организации за свободата на печата и медиите в Турция: в световната класация на "Репортери без граници" страната междувременно заема 157-мо място от общо 180 държави.

Опасността все още не е изчезнала

Геологът Наджи Гьорюр смята, че опасността от нови земетресения изобщо не е намаляла. Той твърди, че регионите източно от Елязъг по посока на Бингьол, както и югозападно - в близост до Малатия, си остават силно застрашени. Тези градове са разположени по линията на източноанадолския разлом, който се активизира напоследък.

Подобни настойчиви предупреждения не са нещо ново за Турция. Преди малко повече от 20 години едно катастрофално земетресение травмира цялата страна. През август 1999 земетръс от 7,6 по Рихтер разтресе Северна Турция и региона на Истанбул. Повечето от разрушенията тогава се дължаха на некачествено строителство. Загинаха над 18 000 души, ранени бяха близо 50 000. Наджи Гьорюр смята, че в 16-милионната турска метрополия може да се повтори подобно разрушително земетресение, а след ужасяващото нещастие от Елязъг той е убеден, че властите и в бъдеще няма да бъдат добре подготвени.

Впрочем, днес (28 януари) в Турция отново бе регистрирано земетресение - с магнитуд 5.1 недалеч от Измир в Западна Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 турчин

    14 10 Отговор
    стига сте правили пропаганд не велие срам/то бива ама чак толкова омраза не съм чел до сега

    Коментиран от #4

  • 2 Осведомителен бюлетин

    15 9 Отговор
    В България турци няма! Кемал е пил люта ракия, замезвал е със свински пържоли, пушел е опиум, и пръскал луди пари за жени! Както знаете е бил българин!

    Коментиран от #8, #11, #17

  • 3 град Козлодуй

    4 0 Отговор
    защото политиците не мислят добро на обикновените хора
  • 4 И аз скоро не бях срещал

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "турчин":

    толкова неграмотно писане! Ама ти не си виновен, просто толкова си можеш! Все пак си ходил на училище само топка да риташ, а ти даже си се понаучил и да пишеш!
  • 5 ссс

    4 12 Отговор
    голяма работа 40 чалми по малко не е голяма загуба

    Коментиран от #16

  • 6 Крокозъб

    9 2 Отговор
    И как можеше да ги спаси??? Сеизмологът предполага, че се очаква земетресение,не казва дата, час, че да бъдат спасени. Хората живеещи там трябваше да живеят в палатки и да чакат земетресението ли? Грешката е, че няма строг контрол при строителството, и не само в Турция. Дано не се случи в България, тогава ще излезе наяве и качеството на нашето строителство и контрола, който е осъществен.
  • 7 Дойче веле да пише за Турция

    6 5 Отговор
    Е все едно магаре да композира опери.
  • 8 византиеца

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Осведомителен бюлетин":

    Няма чисти турци в България, а мелези между гърци и турци

    Коментиран от #9

  • 9 И чисти българи няма

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "византиеца":

    Особено в перник

    Коментиран от #12

  • 10 Ататюрк е турче родом от Кържели

    4 5 Отговор
    избягал в Измир по време на Възродителния процес.

    Коментиран от #18

  • 11 no name

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Осведомителен бюлетин":

    А Фердинанд какъв е бил
  • 12 византиеца

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "И чисти българи няма":

    Че кой изобщо споменава, че има българи
  • 13 Прабългарите едно време са спасили

    4 1 Отговор
    византийските будали от арабско нашествие.

    Коментиран от #14

  • 14 византиеца

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Прабългарите едно време са спасили":

    И после те били роби на тези будали 200 години, и после дошли по големите будали за 500 години

    Коментиран от #19

  • 15 Рошко

    4 0 Отговор
    Глупостите на дойче зеле, аман, досущ като еврейската паплач която си гръмна кулите за да плам е светът
  • 16 mustafa

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "ссс":

    Brato da te eba gaza,dolen bokluk sas sigurnost ne staavas i za ebane otrepka
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рашка с чашка

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "византиеца":

    Българите никога не са били роби! Това че са били под властта на Източната Римска империя и на Османскота империя не ги прави роби. Всички народи в даден момент са били част от чужди империи. Включително турците, които са били в Османската империя, защото тя не е била турска, а авторитарна ислямска монархия. Кемал Ататюрк казва че Турция е последната страна която се е освободила от Османската империя.