Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 19:00 7 691 30

Шамар за САЩ след убийството на Сюлеймани

  • касем солеймани-
  • касем сюлеймани-
  • цру-
  • сащ-
  • иран

Иранската агенция “Мер”, позовавайки се на източници в руското разузнаване, потвърди, че на борда е имало високопоставени служители на ЦРУ

Шамар за САЩ след убийството на Сюлеймани - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Историята на самолета Bombardier E-11A, свален тези дни в афганистанската провинция Газни, получи сочно, звучно продължение.

Иранската агенция “Мер”, позовавайки се на източници в руското разузнаване, потвърди, че на борда е имало високопоставени служители на ЦРУ (най-малко трима). Сред мъртвите е бил и Майкъл Д'Андреа, известен с прякорите “Аятолах Майк” и "Тъмният принц".

О, този е знатен персонаж. 61-годишният американец с италиански произход, родом от Вирджиния, който прие сунитския ислям от католицизма, за да се ожени за мюсюлманка (индийката от гуджаратски произход Фариде Курриджи).

Д'Андреа работи под дипломатическо прикритие в Египет, Ирак, Танзания и други. През 2006-15 г. той оглавява отдела за борба с тероризма на ЦРУ, който по същество е терористична група: Аятолах Майк, заедно с израелския “Мосад”, организира убийството на ръководителя на специалните служби на ливанската шиитска партия “Хизбулла” Имад Мугни (взривен в предградие на сирийския Дамаск на 02.12.2008 г., след като се завърна от церемония в иранското посолство, посветена на 29-ата годишнина от революцията).

Д'Андреа изигра голяма роля в създаването на мрежа от тайни затвори на ЦРУ, лично провеждаше разпити, използвайки сложни изтезания, ръководеше програмата на американските военни дронове в Пакистан, Афганистан, Йемен и други (когато освен истински терористи, загинаха хиляди цивилни). Той е прототипът на агента на ЦРУ „Вълкът“ в екшъна „Цел номер едно“ (ролята се падна на актьора Фредрик Лена, жълтоокият демон Азазел от телевизионния сериал „Свръхестествено“).

От началото на 2017 г. Д'Андреа ръководи иранското направление на ЦРУ, плюс продължава да наблюдава специалните операции в Ирак и Афганистан. На него се дължи организирането на масовите безредици в Иран (с помощта на “Мосад” и с парите на Саудитска Арабия) и се опитва да активизира дейността на въоръжените сепаратисти. „Той може да ръководи много агресивна програма, но може да го направи много умно“, заяви пред The New York Times Робърт Итингер, бивш юрист на Централното разузнавателно управление.

"Създадена е специална група за организиране на вълненията в Иран, която включва представители на САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Групата се ръководи от Майкъл Д'Андреа и един от офицерите, свързани с израелското външно разузнаване “Мосад”. Всички разходи на групата са платени от Саудитска Арабия. Планът е наречен „Доктрина за последователно сближаване“ и данните за неговото развитие се събират от няколко години. В разработката участва и лявата радикална „Организация на муджихадините на иранския народ“. Създадени са две оперативни клетки в иракския град Ербил и в Афганистан, за да се привлекат към протестите членовете на “Ислямска държава”, съобщава генералният прокурор на Иран Мохамед Джафар Монтазери.

Именно Д'Андреа координира убийството на националния герой на Иран, командира на специалните части Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) “Ал-Кудс” бригаден генерал Касем Сюлеймани, както и на заместник-началника на иракската милиция “Хашд аш Шааби” и лидер на иракската шиитска организация “Катаиб Хизбулла” Абу Махди ал Мухандиса.

Военният кореспондент, автор на проекта WarGonzo, Семьон Пегов коментира: "Майкъл Д'Андреа загина предишния ден в резултат на самолетна катастрофа в Афганистан. “Тъмният принц” - това беше прякора на Майкъл Д'Андреа в ЦРУ - беше назначен за отговорен за операциите срещу Иран още през 2017 г. Ликвидацията на генерала КСИР Сюлеймани също беше извършена под негов пряк надзор. Дали Тъмният принц е унищожен от талибаните по заповед на Техеран (като отмъщение за Сюлеймани) или талибаните са го убили случайно - може единствено да се гадае. Ако информацията бъде потвърдена, тогава може би сме свидетели на един от най-големите двубои на разузнавателните агенции - ликвидират се първите лица сред службите за сигурност на Иран и Съединените щати”.

Международният журналист, специален кореспондент на ФАН Абас Джума също коментира: "Вероятно специалната операция за унищожаване на американския самолет и Д'Андреа, летящ в него, е била поръчана от Техеран. В крайна сметка Ислямската република заяви, че ракетното нападение по американските бази в Ирак е просто шамар в лицето и реално отмъщение за Сюлеймани тепърва предстои. Ако тази информация бъде потвърдена, това ще означава, че иранците не блъфират, когато декларират възможностите на своите въоръжени сили и специални служби. 2020 г. започна с поредица невероятни събития. Ужасни, но невероятни. Има нещо положително в тях. Сега можете да хвърляте ракети по американците. Можете да сваляте техните самолети. Можете да поемате отговорност за свалените американски самолети. САЩ бяха разтърсени”.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Вълкът

    11 79 Отговор
    Русия де си бута дупето, когато САЩ и Иран си мерят пишките. Сега ще отнесе още санкции. И ще ядат още бой в Сирия. Това е беззъба 🐻, няма смелост да се изправи срещу САЩ за унижението, че ги разкарват като мечка на панаир и не ги пускат до петрола, и им разбиха частната армия на пух и прах.

    Коментиран от #20

  • 5 Някой си

    27 1 Отговор
    Я на арабски, че ми се губи интонацията нещо!
  • 6 Angel

    38 33 Отговор
    Чета три поста от две неуки тарамбуки.Абе карабини,какъв шериат какви пет рубли ви щракат в квадратните кухи кратуни.Не разбрахте ли че не е решил рижавия,не ви е затрил до един.То явно няма как да разберете с празните кратуни.Оня ви е създал само с една гънка колкото да пазите равновесие.Опъваите козите и камилите и не се месете в политиката на великите,да не станете на стъкло

    Коментиран от #8, #22, #26

  • 7 кварталния

    48 14 Отговор
    До Синан и Емир - ако бяхте в САЩ, нямаше така лековато да драскате по форумите. Само за думите Алах Агбар и Шерият веднага щяхте да луснете заедно с Ай Пито си във ФБР. И след това така хубаво щяха да ви преберат, да ви избият няколко зъба прибирайки ви, а накрая щяха да ви поглезят 1-2 години в някоя институция като Гуантанамо

    Коментиран от #9, #10, #12, #13

  • 8 55667

    35 14 Отговор

    До коментар #6 от "Angel":

    Ако си жив и здрав до 7-8 години, кога Китайци и Руси са напълно модернизирали оборудването ще видиш рижавия къде че го заврат, нема де смее и да пръдне

    Коментиран от #15, #28

  • 9 Дон Антонио

    45 8 Отговор

    До коментар #7 от "кварталния":

    САЩ СЪЗДАДЕ ТЕРОРИЗМА, ПРЕЗ 80-ТЕ ПОВЕЧЕТО ЕКШЪН ФИЛМИ БЯХА ЗА АРАБСКИ ТЕРОРИСТИ А ТОГАВА ОЩЕ НЕ Е СЪШЕСТВУВАЛ ИСЛЯМСКИЯТ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ

    Коментиран от #29

  • 10 Име

    36 3 Отговор

    До коментар #7 от "кварталния":

    А ти що си мислиш, че и тука не може да стане така. АйПито и тука го следят, ако не е толкова активно в момента имам чувството, че ще стане скоро време. И тогава акбарчо и мюмюнчо ше имат близки срещи от третия пол.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Охо!

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "кварталния":

    Следи се и още как! И досиета се правят.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алфа Вълкът

    7 26 Отговор

    До коментар #8 от "55667":

    Ти стой та гледай, какво става с Русия, ако вземе Китай да модернизира армията си!

    Коментиран от #17, #23

  • 16 Лален

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Аз пък не искам да ти дръпна ножа през гърлото, нещо не осъзнаваш къде се намираш. Тука не ти е лондон циганин
  • 17 5600

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    ТЕ ИМАТ ОБЩ ВРАГ / САЩ НЕПРЕКЪСНАТО ИМ БАРА ХоЯ В КИТАЙСКО МОРЕ И ДЕФАКТО ГИ СПЛОТЯВА, КАКТО РУСИ И ТУРЦИ /ВЕЧНИ ВРАГОВЕ/ СЕ СПЛОТИХА СЛЕД ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ НА ЕРДО . . .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ела

    33 6 Отговор
    Преди години изпитвах възхищение и уважение към ЦРУ( дали съм бил глупав или наивен не знам) сега не уважение а отвръщение и омраза защото за мен тя е легална престъпна организация ( извършва подривна дейност,финансира и организира и подържа терористическите организации и групи ,отвличане или убиване на отделни хора -неудобни за тях - лидрите на отделни страни ит.н) тези престъпници и убийци го извършват от години само идиотите ,лицемерите и предателите ги възхвалват.
  • 20 Вал Килмар

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Ти си Алфа педала. Това е вече сигурно.
  • 21 ай сиктир

    3 0 Отговор
    на аллаха ви, да ви шибат свине
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алфа Вълкът

    7 8 Отговор

    До коментар #23 от "kkk":

    Тъй си мислите вие тролята, че Китай няма модерни изтребители и танкове. Мислите си, че като Китай купел 20-30 самолета и едва ли не е зависи от Русия за защита на границата си. КИТАЙ Е 10 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ПО НАСЕЛЕНИЕ И ИКОНОМИКА ОТ РУСИЯ. Ако искат могат и 300 самолета да купят, ползват ги за пушечно месо за да видят как най-лесно ще ги победят във въздушен бой.

    Коментиран от #25

  • 25 Да де

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Вълкът":

    Да де, ама онзи ден, вашият Помпео сподели, че Китай е основната заплаха за САЩ. В твоят ред на мисли остава да очкаваме китайците да си купят и 300 ефки, та да тренират на тях, как по-лесно се свалят?

    Коментиран от #27, #30

  • 26 dsсса

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Angel":

    Рижавия много добре знае, че а е натиснал червеното копче (неговото може да е синьо) и ракетите му ще направят неуспешен опит да излязат от силозите. Толкова ги бяха занемарили, че 20 години не ги поглеждаха. После се осмелиха да направят две пробни пускания, ама по година и половина реанимираха ракетите преди да ги изстрелят.
    Пък и ония, които ще излетят, ще се объркат, както корабите им, които тръгнаха за Северна Корея и стигнаха Австралия.

    Рижавия много добре знае, че възможностите му стигат само за блъфиране.
  • 27 Алфа Вълкът

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Да де":

    Помпео не ми е никакъв, ама прочети тая статия:
    https://m.fakti.bg/world/425540-kitai-obavi-slabostite-na-rusia-
  • 28 Геле от Иваняне

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "55667":

    Ха..ти па се изплесна пак по корем на песъко. МАни , недей, че пекинезите как са се наточили на Сибир...малееиийй.Тва сега не са ти 60-те години и о-в Дамански..Ше маат пекинезите твойте варяги..като шкембета у дувар...Има да теглят сополите и да чакат помощ от Америка, като през Втората световна....имаше тогава една програма ''заем-наем'' дето твойте богатири още не са си платили сметките.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 latinko

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да де":

    coronata şte smaçka KİTAY NA 11 MALKİ kİTAYÇETa...a dedo İVANKO OSTANA s 95 MİLİYONÇETA mudjitsi...veçe nema zıbi da nape ...ot starost i zloba nema kuçeşki zobki samo tuk tame zabraveni atomni igraçki...na horizonta ste izpluva nova sila BRAZİLİYA...ima si vsiçko samo malko organizatsiya e nujna.