Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 20:30 2 993 16

Всеки президент на САЩ вече спокойно ще може да нарушава закона

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • импийчмънт-
  • републиканска партия

Доналд Тръмп беше оправдан в делото за импийчмънт - въпреки всички доказателства

Всеки президент на САЩ вече спокойно ще може да нарушава закона - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доналд Тръмп бе оправдан в делото за импийчмънт - въпреки всички доказателства. Оттук нататък всеки следващ президент на САЩ спокойно може да нарушава закона, стига да има мнозинство в Сената. Коментар на Оливер Залет.

Тя се колеба дълго: Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес, знаеше много добре, че трябва да се съберат убедителни доказателства срещу президента Доналд Тръмп, преди да рискува с процедура по импийчмънт срещу него. Доказателства, при които двете основни партии практически ще бъдат принудени да говорят на един глас.

Тежка загуба за демократите

Ето, че накрая наистина се бяха натрупали убедителни доказателства: за това, че в играта си "танто за танто" срещу украинския президент Володимир Зеленски американският президент Доналд Тръмп е искал да натрупа политически капитал. И по-точно: военна помощ срещу официално разследване на Джо Байдън, един от кандидатите на демократите за президентския пост, и неговия син Хънтър Байдън.

Само че това не помогна: в най-силно политизираната процедура по импийчмънт в историята на САЩ републиканските сенатори застанаха твърдо зад своя президент. За първи път в Сената не бяха допуснати нито свидетели, нито доказателствен материал. Така резултатът от процеса беше ясен още преди началото му.

Това е болезнена загуба за Нанси Пелоси и демократите. Сякаш Тръмп е имунизиран срещу атаките на политическите си противници - дори и когато фактите са толкова убедителни. С поведението си американският Сенат засили това усещане.

Победителят сега се нарича Доналд Тръмп, но последиците ще бъдат значими и за следващите американски президенти. Оправдаването му изпраща към тях следния сигнал: има ли мнозинство в Сената, бъдещите президенти на САЩ не са застрашени от импийчмънт - без значение от доказателствата. Защото явно именно този, който разполага с мнозинство в Сената, определя кое е право и кое не.

Републиканците в Сената се поставиха изцяло в услуга на Тръмп. Той оцеля благодарение на тяхното благоволение. При това някои сенатори дори признаха открито, че това, което е направил Тръмп, не е било правилно. Като Мит Ромни, например, който дори гласува категорично за прекратяването на правомощията на Тръмп. Но сенаторът от Юта беше едно голямо изключение. Ромни ще се кандидатира за нов мандат чак през 2024 година и може да е напълно спокоен, че привържениците на Тръмп дотогава ще са забравили за неговата "измяна".

Какво ще реши американецът?

Не така обаче стоят нещата с две колежки на Мит Ромни: ако Сюзън Колинс от щата Мейн и Лиза Мурковски от Аляска бяха подкрепили искането за импийчмънт на Тръмп, преизбирането им през ноември 2020 не би било сигурно. А и Белият дом засили натиска върху сенаторите, за да гласуват по "правилния" начин.

Прехвалената система на контрол и баланс, пазител на американската демокрация, в случая беше заложена на карта. И въпреки това доминираният от републиканците Сенат оправда Доналд Тръмп по всички обвинения.

Сега думата е на американските избиратели. Именно те ще решат какво ще е бъдещето на Доналд Тръмп. И надали ще е голяма изненада, ако и те застанат зад него на изборите през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    18 1 Отговор
    А пък ако е демократ (пед_л) спокойно секретарката или секретаря му ще могат да му правят фе_@цио
  • 2 Брат ми

    20 1 Отговор
    Голям кор за DW.
  • 3 888

    8 1 Отговор
    Нa никoи нямa дa му дрeмe дaли щe пoчнaт дa ни убивaт или зaтвaрят в лaгaри и гoрят или там подобно ocвeн нa aмeрикa тaкa чe нe жeлaйтe нeщa дeт нe cтe cигурни чe иcкaтe нa хoрaтa тaм
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    7 6 Отговор
    Да ама и той като Бойко може да се оправдае че е "избран от народа". Дори ако този народ са тъй известните "хакери" от Русия.

    Коментиран от #16

  • 5 Че кога Америте са спазвали закони,

    11 2 Отговор
    Божии или Човешки. Никога.

    Коментиран от #6

  • 6 Бачо Киро

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Че кога Америте са спазвали закони,":

    Не го понасям особено жълтия тъпунгер, но в случая той не е лошия. Заплашил е бастуните да не им даде парите ако не помогнат в разследването срещу мошеника Байдън и е лошият?? Байдън демек може да върши мизерии в Украйна и демократите са обидени? В тая САЩ разследват кой пръднал под юргана вместо кой е очистил убития под същия юрган...
  • 7 Порно

    18 0 Отговор
    Нещо не разбирам. Обвиниха Тръмп , че иска да разследват Байдън. Ставаше дума за над 2 милиарда откраднати в Украйна. Или за краварите е нормално да крадат в чужбина?
  • 8 Боли ме уя

    8 0 Отговор
    За краварите
  • 9 no name no face no number

    6 0 Отговор
    сащ отдавна тъпкат есякакви закони и международни норми ДО КОГА безнаказано.Вместо кухи заключения DWдайте тон светът да им наложи санкции, но от роби като вас не се очаква подобна реакция вие сте жалки послушници страхливи чревоугодници
  • 10 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    наистина много притеснително,републиканците не гласуваха като политици ,а като мафиоти прикриващи боса си!

    Коментиран от #15

  • 11 Най важно е

    4 1 Отговор
    да не се радва на временния късмет... и да не ходи в Далас
  • 12 Чепатия чеп

    1 0 Отговор
    Както и в момента
  • 13 мишо

    7 0 Отговор
    Въздухарски коментар на автора.Вероятно е демократ.За какви доказателства става дума ?????????Около три години т.н. демократи,а те са една безполезна зловредна говорилня,НЕ НАМЕРИХА ДОКАЗАТЕЛСТВА за т. н. им обвинения.Напротив,те сега са озверени ,защото Тръмп разкри корупционните синчета на Бадан и Пилоси.Три години НИЩО НЕ СВЪРШИХА .Те трябва да върнат платените им заплати за загубеното време по фалшивите измислени лакардии с цел да пречат на Тръмп да си изпълни НАИСТИНА ГОЛЕМИТЕ ОБЕЩАНИЯ ,които амер.народ оценява високо.А горкия автор с тея ялови заключения не може да бъде друг освен ДЕМОКРАТ.
  • 14 Димов

    0 1 Отговор
    Клинтън го импийчнаха за една свирка - нищо в конфронтация със способностите му на държавен глава. Дончо върти далавери, а не мож го бутна.
  • 15 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Като в българия докумети унищужени документи предадени на кого да вярваш
  • 16 Видин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    И нашия радев е избран от народа но го е страх от народа и тои е част отнарода само разликата е 9 000лев в заплатата изберете ме и се надяваи те