Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 20:30 21 405 70

Египетската армия – по-страшна от тези на Турция и Иран

  • египет-
  • армия-
  • либия

Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци

Египетската армия – по-страшна от тези на Турция и Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци: Египет има една от най-големите армии в света. А в Близкия Изток и Северна Африка тя е водеща сила.

В египетската армия служат 920 000 войници и командири, за нея работят 440 000 волнонаемни лица, а броят на запасняците гони половин милион. В актуалния "Global Firepower Index" тя заема деветото място в света сред изследваните общо 138 армии.

Въоръжените сили на Египет са силни не само от гледна точка на състава, но и като въоръжение. Те разполагат с 1 054 самолета, сред които 215 изтребители и 81 бойни хеликоптера. Освен това египетската армия има 4295 танка и 11 700 бронирани автомобили, както и 1 100 ракетни установки.

Тези цифри може и да изглеждат скромни в сравнение с тези на най-мощната армия в света - американската с 2,3 милиона военнослужещи, 13 300 самолета и почти 6 300 танка. Но в региона на Близкия изток и Северна Африка египетската армия решително е най-силната. Едва след нея се нареждат тези на Турция (11-то място) и Иран (14-то). Най-силната армия в района на Персийския залив е саудитската - нейните 803 хиляди войници и командири, 879 самолета и 1 069 танка ѝ осигуряват 17-то място в индекса Global Firepower.

Силата - предопределена от мирен договор

През последните години Египет се затвърди сред водещите страни в тази класация. Ако през 2014-та година египетската армия заемаше 13-то място, през 2017-та вече тя беше девета, което място заема и в актуалното издание на индекса. Нейната мощ има дълга предистория, казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц. "Тя започва от мирния договор между Израел и Египет през 1979-а. Оттогава насам египетските военни ежегодно получават от САЩ оръжие на стойност 1,3 милиарда долара. Навремето американците са се задължили да оказват подкрепа в този размер както на Израел, така и на Египет."

При управлението на президента Абдел Фатах Сиси възможностите на египетската армия са разширени. Проучване на Carnegie Middle East Center сочи, че въоръжаването се дължи на множество фактори: нарастващата заплаха за националната и регионалната сигурност, засиления натиск от страна на Вашингтон, сътрудничеството на египетските военни с други партньори, особено с Русия и Франция. Сред факторите е и решимостта на Сиси да предотврати възможен държавен преврат. "По тези причини той настоява за преработване на египетската военна доктрина, осигуряването на оръжие и способността за сътрудничество със съюзническите армии", четем на сайта на Carnegie Center. Не е известно обаче дали тези реформи са придружени от подобрения в сферата на обучението, поддръжката и цялостната бойна готовност.

Вътрешнополитическата роля на военните

Египетските военни играят важна роля както във вътрешно-, така и във външнополитически план, казва Гюнтер Майер. Във вътрешността на страната те са ангажирани предимно на Синайския полуостров - заради "Ислямска държава" (ИД). "Но въпреки значителното военно присъствие, правителството до момента не е успяло да постави под контрол или да унищожи джихадистката организация на Синайския полуостров. А това показва, че централни вътрешнополитически проблеми остават нерешени".

Ситуацията в този регион оказва влияние и върху покупките, извършвани от армията, допълва мароканският експерт по международно право Саид Садики. "Специфичните изисквания към сигурността на Синайския полуостров са важен фактор за големината и вида оръжия, които се набавят за армията."

Външнополитическите предизвикателства

Основната роля на египетската армия обаче е външнополитическата. В Йемен, където Египет се бори срещу хутите в рамките на предвожданата от Саудитска Арабия международна коалиция, армията - по данни на списание "Шпигел - редовно извършва бомбардировки. Тя играе важна роля и в египетско-етиопския конфликт във връзка със строителството на една ВЕЦ. За целта Етиопия иска да отклони значителни количества вода от Нил. "Това ще застраши водоснабдяването в Египет - ще бъде застрашен животът на почти сто милиона египтяни. Поради това Египет нееднократно е заплашвал да прибегне до военна сила, ако не бъде намерено удовлетворително решение", казва Гюнтер Майер.

Задочната война в Либия

Предизвикателства за Египет има и в Либия. След дълги години на гражданска война съседната държава се е превърнала в сцена на международна задочна война. Правителството в Кайро се опасява, че в Либия "Мюсюлманските братя" могат наново да се организират, след като претърпяха кърваво поражение в Египет по време на управлението на Сиси. А в Либия "Мюсюлманските братя" получават поддръжка от Турция и Катар.

"Египетското правителство обяви, че готви и военна интервенция в тази задочна война", припомня още Майер. "Правителството в Кайро работи тясно с правителството в изгнание в Тобрук, които в случая на турска военна "инвазия" ще поиска от египетското правителство да интервенира с военна сила. Това ще означава открит конфликт".

През последните седмици се видя колко сериозно Кайро гледа на такъв сценарий - египетските военни предприеха маневри по египетското средиземноморско крайбрежие. Не е сигурно обаче дали египетската армия наистина ще се реши да влезе във въоръжен конфликт с Турция, казва Саид Садики. "Въпросът дали армията действително ще може да допринесе за промяна на съотношението на силите в Либия в полза на Египет остава открит."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    163 30 Отговор
    Най велика е българската армия. Като ги почнем с ефките блок 70 и ще ги довършим с торбичките била

    Коментиран от #13

  • 3 Циганските държави имат многобройни

    83 21 Отговор
    армий да. Но вече никой не воюва в окопи.

    Коментиран от #4, #52, #64

  • 4 Обичам свинска пържола

    20 15 Отговор

    До коментар #3 от "Циганските държави имат многобройни":

    Да бе, войните вече са несъществуващи изтребители 😂

    Коментиран от #5

  • 5 Трай бе

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "Обичам свинска пържола":

    помак.
  • 6 НГВС соросня

    64 20 Отговор
    Многочислената армия не е критерий за сила, ако в редиците й преобладават предимно третополови същества с меки китки, каквото е положението в амерската!

    Коментиран от #19

  • 7 Хасан

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Колко има да рупаме на Сиси краставицата...
  • 8 Ердоган

    23 12 Отговор
    Много го обичам Сисито...луд съм по него и искам да ме забремени... затова си лягам всяка вечер с разширителя на Еминето...
  • 9 Хасан

    41 14 Отговор
    Хахаха...Дойче веле пише че превратаджията Сиси е президент ..човек който осъди на смърт опозиционери и законно избран президент ..а уж имаше еврипейски ценности и демокрация !!

    Коментиран от #15, #30

  • 10 Страшни са..!

    3 1 Отговор
    Всичките тези..!
  • 11 axaxa

    25 9 Отговор
    босите и необразовани египтяни имат по-добра армия от ...учените и богати турци!! този мошеник Ердоган разказва големи лъжи на турците!!...

    Коментиран от #61

  • 12 гост

    28 6 Отговор
    И очакваме, Египет да е най-сигурната страна на света и да цъфти и връзва? Да, ама Не. Правете си изводите ...

    Коментиран от #56

  • 13 Нееее Само им нареждаме

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Пред окопите 20на силиконки и толкоз меки китки и тия ша забравят за кво са там.
  • 14 Дарил

    7 3 Отговор
    Виц на деня🤗
  • 15 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ааа, не бе, ше си ги въди за разплод ..я ходи и кажи че си от братята, че да видиш колко бърже щи падне капъцината. И тоя Сиси даже нема да вземе на пред вид че си от Столипиновските, а не от мюсюлманските...хахаха
  • 16 Хасан

    16 15 Отговор
    Даже мангалските египтяни имат армия но " велик е нашия войник " няма граничари

    Коментиран от #18, #27

  • 17 Госあ

    6 3 Отговор
    За многочислени хлебарки- райд !
  • 18 само питам бе

    23 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    А дали така мислят ония турски рибари, дето вече ги оглозгаха ''цръвяците'', а...ти как мислиш ? Май вече няма смелчаги да се пробват, щото и жените им вече ги забравиха.Кой знае сега женките им как бият катеричоците из истамбулските сокаци.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    6 17 Отговор

    До коментар #18 от "само питам бе":

    Ами с калашници срещу хора с въдици ако е смелост!?...а и тия рибари си имат синове,братовчеди и ....

    Коментиран от #25

  • 21 Ist

    25 3 Отговор
    Да бе ,ти да видиш....колко са велики Египет...Израел ги помля за 6 дена ,и не само Египет, Сирия.....сега не смеят да гъкнат
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бомбата

    18 6 Отговор
    башибозука си е мюцюлмански специалитет..дай им да се зверят джихад...алах им бил ортак.....а дали са забравили дето не много отдавна за нула време Израел им разката фамилията и то барабар със Сирия.......
  • 24 Хахаха

    11 5 Отговор
    Самият Сиси дойде на власт чрез военен преврат срещу законно избран президент. Ама дойчето толкова си могат
  • 25 Висша математика

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Абе може и да имат..па може и да немат, ако и комшията е орал чуждата нива. Което е най вероятно.Остава да се вземе в предвид едно неизвестно в цялото това уравнение- колко са били комшиите в селото. А както знаем, на село всички са комшии....така че остава да уточним тази променлива и тогава може и да намерим верния отговор.
  • 26 ха ха ха

    22 13 Отговор
    Най-голямата армия в света е тази на Северна Корея, а най-подготвената е тази на Русия... всичко друго е мижай да те лажем ;)

    Коментиран от #68

  • 27 Охлюв

    21 12 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Мълчи като не разбираш бе. Крака ти стъпвал ли е в Египет? Говорил ли си си с египтяни? Не си давай плиткото мнение за неща от които хал-хабер си нямаш. Опозиционери били... Тъпак, радикали от мюсюлманското братство, послушници на Ердоган и катарските пари. Египет никога няма да бъде колония на Турция, гниди османска.
  • 28 Ani

    13 5 Отговор
    Иние имаме едно лайниво дупе
  • 29 Ani

    8 4 Отговор
    Иние имаме едно лайниво дупе
  • 30 КАСАПИНА

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Към циганските се подхожда по цигански, все пак мюсюлската паплач трябва прогресивно да намалява.

    Коментиран от #33

  • 31 Петко войвода

    8 7 Отговор
    Тоя клоун дето е писал тая статия първо да разгледа класацията на най силните армии с вета и после и най силните армии в мюсюлманския свят и тогава да вземе да пише такива глупост в мюсюлманския свят най силната армия е на турчина а световен мащаб е на 8 или 9 място
  • 32 Българин

    8 3 Отговор
    Тази сила идва от френската любов - страната съюзник е много важна! Знаете за френската любов, нали? Строяха шатра на Кадафи, а после го предадоха!! Сега е ред на Сиси, а и звучи почти френско!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вълк

    7 2 Отговор
    А нашата Българска Армия на коя място е

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бот

    5 15 Отговор
    Гявурски примати плъхове нямат един войник пак са праят на мн велики палячовциииии

    Коментиран от #43, #51

  • 38 Byg

    8 1 Отговор
    Армията в Египет предимно е за вътрешна употреба. Там през ден има малки граждански стълкновения , да не говорим за това че се трепят нон стоп помежду си християни и мюсюлмани. Совите не са това което са , а и какво иска да каже тая статийка или просто е информативна
  • 39 Робовладелец

    11 26 Отговор
    Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират😂😂😂 защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР потънала от срам 😂😂😂😂 и унищожена от най-обикновени овчари с кози 😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 40 pasi

    14 3 Отговор
    Гявур е на майкати пичката скапана

    Коментиран от #49

  • 41 Пълен смях

    11 2 Отговор
    Армията на Египет пази само превратаджията Сиси от народа. Но няма да е за дълго.
  • 42 Йонко - понко

    12 0 Отговор
    Да-а, арабите обичат да показват големи мускули, докато не излезе ,,лошото момче" във квартала /юдейте/ и ги ступа.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 axouxo

    18 3 Отговор

    До коментар #39 от "Робовладелец":

    Разбирачев,я кажи как свърши мача Виетнам-САЩ?Или Афганистан-САЩ,щот и те бяха там.Ей тъй,да почетем малко кушии.

    Коментиран от #69

  • 45 На последно

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Вълк":

    Българите твърдо отказват да се бият за собствените си политици. Много им струва да ги охранват вече.
  • 46 ввв

    12 1 Отговор
    И какво от това народа им тъне в мизерия, а те се хвалят с "армия"
    Това е като нашата поговорка "на гол тумбак чифте пищови"

    Коментиран от #50

  • 47 КАСАПИНА

    13 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Мюсюли в България отдавна няма, махнаха се благодарение на далновидната политика на дпс/ дс/ тук останаха мелези- помаци, помакоцигани и циганори .

    Коментиран от #48

  • 48 умут

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "КАСАПИНА":

    Прав си, въпрос на време е ние да изринем и останалите, и да спретнем нов Възродителен процес.
  • 49 Гурко

    13 4 Отговор

    До коментар #40 от "pasi":

    Гаур от старобългарски е по точната дума осначава конник който сече фесове
  • 50 Моля Моля

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "ввв":

    " На гол тумбак торбичка БИЛА " :))))
  • 51 215243248324

    17 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бот":

    Помачор тoчнo гявуритe и прeди и ceгa оправяха мaйкa ти дъртaтa кaдънa и тo нaпрaвo прeз бacмaтa. Тeзи eничaри нaврeмeтo знaeш ли кaкви ca, a? Aми бългaри ca или кaктo ти им кaзвaш гявури. Тe, кaквo ca прaвeли в туркaйдa дaли нe ca оправяли нaрeд, a? Eй зa тoвa и ти cи пoизcвeтлял мaлкo, чe дa зaприличaш нa нeщo различно от овца.

    Коментиран от #63

  • 52 Ограмотявайте се

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Циганските държави имат многобройни":

    Прав си, многобройните войски не гарантират победа. Войните вече са технологични. Само да ми кажеш, кой е Армий? Рода на Клавдий ли е?
  • 53 И кво

    14 5 Отговор
    Муслимски народи ако ще каквото оръжие и да имат колкото и армия да имат нямат шансове срещу друговерци поради простата причина че нямат достатъчно интелект , могат да се съревновават само срещу други муслими
  • 54 Пабло

    9 0 Отговор
    Как Саудитска Арабия е най-силна в района на Персийския залив, като е 17-то място,а Иран е на 14-то???

    Коментиран от #62, #65

  • 55 Mmmm

    7 1 Отговор
    Като нашата изпокрадоха всичко.И може да се поинтересувате кой държи авторските права на химна на България срещу 7 милиона долара
  • 56 старото

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    след Израел Египет има най силната армия в близкия изток.
  • 57 Роко

    8 1 Отговор
    Много е силна ла знаиш, затова евреите я опукаха за шест дни барабар със съюзниците им Сирия и Йордания. Та трябваше москалите да заплашват еврейте с атомни бомби та да ги спрат.
  • 58 главчо

    4 1 Отговор
    Ясно, мир на най си! Изпростява света неимоверно
  • 59 гуньо

    4 1 Отговор
    Абе технологични мехнологични ама докато не стъпи партенката територията не е превзета.В сирия като си испробваха наи новите технологии защое се стрелят още с калашниците и немогат да уништожат ислямска държава.
  • 60 Мале малеее

    6 1 Отговор
    Тия дето нямат армия за 5 ст. и от които не стават войници тръгнали да се подиграват на арабите.
  • 61 Запознат

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "axaxa":

    Затова джихадисти по джапанки ги правят луди !!! Египет е бил провинция на Турската империя !!!
  • 62 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Пабло":

    А Турция ?

    Коментиран от #66

  • 63 Психиатър

    2 8 Отговор

    До коментар #51 от "215243248324":

    Пич много си зле !!! Като чета какво си писал излиза,че турците са били 5 века под българско робство !!! Взимай си лекарствата редовно !!!

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Пабло

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Истината":

    Турция няма излаз на Персийския залив.
  • 67 215243248324

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Психиатър":

    Ти си толкова психиатър, колкото аз съм пилот. А категоричния ти отказ да признаеш историческите хакти не означава нищо. Отричай си никой не ти пречи, но историята си казва тежката дума и пред нея ти си просто едно нищо.
  • 68 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха ха":

    Най - голямата е тази на Китай, руската е най - зле подготвената, зле въоръжена (старо негодно оръжие) с ужасяваща дисциплина (то и за това кой къде ги хване ги бие). За последните 130 години печелят само ЕДНА война и то са една от многото страни спечелили я.
  • 69 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "axouxo":

    Виетнам побеждава последователно Китай, Франция, САЩ, Китай. СССР (не Русия, съвременна Русия е бледо копие на СССР,) губи войни от Полша, Финландия, и муджахидините в Афганистан (Русия губи две войни в Чечня и двете завършват с изплащане на репарации от Москва). А да САЩ не са загубили войната в Афганистан все още са там и направиха това за което отидоха свалиха талибаните от власт.
  • 70 pomak

    0 1 Отговор
    amet izlizal ot okopa i vikal mose -mose bum amet pada -mose vika ot okopa amet -amet izliza ot okopa bum amet pak pada.....