Last news in Fakti

2 Март, 2020 06:30 13 133 50

Урокът от Сирия: Ердоган няма да забрави как Путин го унизи

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • русия-
  • турция-
  • идлиб

Руският президент може и да е изпреварил турския си колега в Сирия, но той постепенно съсипа приятелството между двамата

Урокът от Сирия: Ердоган няма да забрави как Путин го унизи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент може и да е изпреварил турския си колега Ердоган в Сирия, но той постепенно съсипа приятелството между двамата. И този път тънките сметки на Путин могат и да не излязат, пише Константин Егерт.

Владимир Путин бърза. Иска му се колкото се може по-бързо да обяви, че е извоювал победа във войната в Сирия. Кремъл спаси режима на сирийския диктатор Башар Асад от едно на пръв поглед неизбежно поражение - за което цивилното население в региона плати висока цена.

Единственото препятствие, което Русия и неговият сирийски съюзник все още трябва да преодолеят, е провинция Идлиб, която продължава да е под контрола на коалицията, бореща се срещу Асад. Тази пречка блокира и останалите планове на Путин.

От една страна му предстои да завърши един много важен вътрешнополитически проект: промяната на руската конституция чрез всенароден референдум на 22 април. Промените, които още се изготвят, ще му позволят да си запази контрола над политическата система, както и на всякакви важни политически и кадрови решения дори и след края на неговия президентски мандат през 2024.

Множество допитвания до общественото мнение показаха, че руснаците не са възхитени от външните войни, водени от Кремъл. Евентуалната „крайна победа" в Сирия (Путин вече на два пъти е обещавал, че ще изтегли руските войски от страната) ще му бъде от голяма полза у дома.

Второ, окуражен от анонсите на френския президент Макрон по време на Мюнхенската конференция за сигурност, руският управник се надява на съществено размразяване на отношенията с ЕС, ако не и на пълното им нормализиране.

Това е постижимо , ако - и това е третата причина, поради която Кремъл се е разбързал в Близкия изток – Путин успее да убеди европейците, че трябва да упражнят натиск над украинското ръководство, за да приеме руските условия за прекратяване на конфликта в отцепническите региони на Източна Украйна, които вече се намират под контрола на Москва.

Рисковано начинание

За да постигне всичко това, Путин трябва да остави сирийския хаос зад гърба си. Не без основание той си прави сметката, че ако в Сирия се установи поне относителен мир, Западът ще забрави, че е обвинявал руските въоръжени сили във военни престъпления.

Но тези сметки крият и рискове. Плановете на Кремъл за бързо решаване на конфликта в Сирия го противопоставиха на турския президент Ердоган, с когато само допреди седмици поддържаше приятелски отношения. Сега двете държави се намират на прага на пряка военна конфронтация, особено след като в четвъртък при въздушно нападение бяха убити 33 турски войници. Официалната версия на Дамаск и Москва гласи, че турските военнослужещи са били атакувани от сирийски части и в район, където те не е трябвало да се намират. Има обаче съмнения, че нападението срещу тях е било извършено от руски бойни самолети, които осигуряват закрила от въздуха на сухопътните части на Асад.

Анкара не иска да обвинява Москва, защото би рискувала военна конфронтация с Путин. Ердоган не желае подобно нещо. Същото важи и за НАТО, част от който е Турция.

Ердоган прекара последните две години с това да демонстрира пред Алианса своята независимост, като купуваше руски противоракетни системи и участваше в организацията на мирните преговори в руския курорт Сочи, докато в същото време игнорираше САЩ и другите си западни съюзници. За да се противопостави на Путин, турският президент сега обаче се нуждае не само от уверения в солидарност от страна на Брюксел.

Игра вабанк

В отчаян опит да спечели западната поддръжка, Ердоган отвори границите на Турция, за да пропусне към ЕС над 1 милион бежанци от сирийската война. В това Ердоган вижда средство за повторението на бежанската криза от 2015, която би принудило ръководителите на европейските държави да действат бързо и да упражнят натиск над Путин.

Има много ирония в това, че Ердоган употреби толкова много време и усилия, за да се дистанцира от НАТО и ЕС, а сега е принуден да ги моли за помощ. Това няма как да е убегнало от вниманието на руснаците. И все пак рискованата стратегия на Кремъл може и да се окаже автогол, ако Ердоган реши да продължи сухопътната си офанзива срещу армията на Асад, и ако вкара в играта и турските ВВС. А кой би излязъл победител от тази вабанк-игра засега не е ясно.

Изгубената любов на Ердоган към НАТО

Този конфликт може и да завърши задоволително за Путин – ако действа достатъчно бързо в Сирия, така че да изпревари всякакви турски акции. Едно масирано бомбено нападение над Идлиб би било достатъчно; а цивилните жертви никога не са интересували особено Путин и неговите генерали.

А може и да е скалъпен някакъв нетраен компромис след телефонния разговор на Путин с Ердоган в петък (28.2). В дългосрочен план обаче руският президент навярно ще се окаже изправен пред нови проблеми.

Ердоган никога няма да забрави унижението, на което го подложи Русия. Тя отслаби неговите позиции както вътрешнополитически, така и в очите на партньорите от НАТО. Ердоган навярно ще започне да подобрява отношенията си с Алианса. Но той няма да сключи мир с режима на Асад, а това означава, че мечтата на Путин да загърби сирийското блато, явно няма да се осъществи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой си

    83 11 Отговор
    Пак ще се дупим на килимчето в Кремъл май?
    След С 400 какво ли ще купи още Ердоган да омилостиви Путя?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Какво по хубаво от лошото време

    87 8 Отговор
    В статията прозира неистовото желание на ЦРУ , което както знаем финансира Дойче Веле , Русия и Турция да се хванат в унищожителна война , час по скоро , като за което едната страна , ще настъпят унищожителни военни и икономически вреди , и другата ще пострада сериозно в геополитически план .
  • 5 Кор за DW

    85 10 Отговор
    Мръсна пропагандна машина! Чудя се защо им публикувате простотиите на DW.

    Коментиран от #10

  • 6 Ххх

    30 7 Отговор
    На времето един колега казваше "Мъжко дупе един път се лъже". Та и Ердоган сега го излъгали така !
  • 7 Ххх

    18 2 Отговор
    Преди години гледах документалния филм Блицкриг за Втората световна война. Трета част - нападението над Съветският съюз. Филмът беше с руски дублаж, и част от текста гласеше "Мирная передьйшка подходила к концу и Гитлер понимал, что должен действоват бьйстро, иначе блицкриг в Русии будет лишен свое основном предимстве - внезапность" Та сега и в Сирия така - мирната пауза дойде към края си и трябва да се търси бърза победа, използвайки внезапното нападение.
  • 8 истина

    24 60 Отговор
    Мечката се удари на твърд камък , като загуби най големия си приятел и сега наблюдава как бившият му приятел гърми танкове , самолети , въртолети руско производство като консервенни кутийки .
  • 9 Истината

    31 62 Отговор
    Бай Реджеб разбра по трудния начин, че руснаците са подли, мръсни и ковани и че с тях достлук не може да има.
  • 10 Рубладжийче

    16 51 Отговор

    До коментар #5 от "Кор за DW":

    Ами ходи в Поглед инфо бе путлераст. Там има мазни руски хибридки.

    Коментиран от #18, #43

  • 11 Ото фон Бисмарк

    23 43 Отговор
    Договора с Русия не струва дори хартията, на която е написан.
  • 12 Разум

    51 12 Отговор
    Такава Русофобия само ДВ може да лее.

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    26 47 Отговор

    До коментар #12 от "Разум":

    Така и не разбраха руските роби, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #24, #30, #47

  • 14 С две думи

    17 1 Отговор
    Тюрлюгювечът ще продължи.
  • 15 Някой

    70 15 Отговор
    Напротив, точно обратното е. Ердоган подля вода на Путин. Точно накрая, когато трябваше да се смачкат последните терористи. Турция вкара между тях военните си. И пречи на Путин. НЕ С ВОЕННАТА СИ МОЩ. Ас това, че Путин не ше да ги унищожава. Кой е предателя в случая. Кой разпалва войната. Кой пречи да приключат , атаките и да се успокои населението. Какво прави Ердодан , в чужда държава. Искайки да отцепи регион, подпомагайки терористи. Утре може да дойде да "помага" на кърджалии. Да организират набързо едни протести. Мине ли му номера в Сирия. Това не трябва да му се позволи. И всеки българин трябва да го знае.

    Коментиран от #17

  • 16 Иван

    38 11 Отговор
    Тия от дойче веле много големи боклуци бе,отврат.
  • 17 Истината

    16 59 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Турция е в Сирия по покана на сирийския народ, бе путлераст. Не го ли разбра това? Животното Асад и руските убийци го избиват, та затова са повикали турците на помощ.

    Коментиран от #26, #50

  • 18 съвет

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    От рано ти мели начервената уста бегендар ! До довечера може и да ти се затвори...

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Герб са предатели

    29 12 Отговор
    Войната продължава само защото сащ окупираха петролните кладенци а турция се възползва и сащ ги подкрепи явно, сиреч ние сме в съюз с окупатори като някой ден ще тук ще се разиграе съшия сценарии. Ето сащ вече имат 4 бази, а турция 3 етнически партии. Нужен е само повод!!''
  • 22 Никой

    29 6 Отговор
    Грузинско турския мелез ако си върне агресорите зад турската граница и престане да подкрепя терористи, района ще се укроти. Да си варди границата. Всеки майстор си намира майстора
  • 23 ира

    41 4 Отговор
    Извинете, как определят че Асад е "диктатор"? Кой определя това? Как Асад е диктатор, а саудитския крал, например, не е? Или?
  • 24 по коментарът

    17 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Така нама да изкараш и цент. Зле изпълняваш спунатите опорки. Гркия дадка сорос съвсем е закъсал.

    Коментиран от #29

  • 25 Саудитският не е

    20 0 Отговор
    щото си плаща. Ако и ти си плащаш колкото него можеш да правиш каквото си искаш, включително и да обезкостиш някой твой гражданиш в някое твое консулство.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Митко

    10 4 Отговор
    Имигрантите не са грижа на Путин, той си продава оръжието и му дреме на шлифера, а ние да му мислим!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 боцмана

    7 6 Отговор
    Всичко беше театър , разиграван между САЩ и Турция. Постановката в първа действие успя , и с помощта на бежанците от Турция , принудиха Европа да се нареди до тях срещу Русия. Антракт , в който Турция продължава по нейни си измислени правила да изтребва сирийски граждани. Чакаме второ действие.
  • 33 Българин

    9 13 Отговор

    До коментар #30 от "Простичко казано":

    А русофил е безродник, българофоб и национален предател. Казал съм ти го простичко, като за путлераст.
  • 34 ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "бах мааму":

    Те обикновено се срамуват и затова се крият зад вмирисаното желе :)))
  • 35 Джак

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Или по точно Кремълофоб, защото и на руснаците им е до гуша от Кремъл ските орки
  • 36 Колко сте неосведомени

    13 3 Отговор
    Разбира се,че Ердоган не е канен на сирийска земя,а оооотдавна Сирия е потърсила помощ от Русия.И Ердоган какво си въобрази,че може да победи Путин? АБСУРД!!! Тръмп разбра и се оттегли,а Ердоган е много алчен.И се опитва сега да извие ръцете на ЕС с мигрантите.На бас,че ЕС,НАТО няма да се намесят- да не са луди
  • 37 Алекс

    13 3 Отговор
    Бабаитлъкът и амбициите на Султана въобще не съответстват на военните му възможности. В Сирия съвсем скоро ще му бъде нанесен военен удар, за да му се покаже, кой "командва парада". Русия бърза да постигне целта си - освобождаването на последните части от територията, контролирана от джихадистити. За Ердоган беше по-изгодно да се нареди до победителите в тази война, но той пропусна шанса. Сега го очакват само проблеми от всякакъв характер в страната му, а и в международен план. Ердоган ще загуби и властта си в Турция. Да не забравяме, че на това тайно се надяват както САЩ, така и другите страни от НАТО.
  • 38 Панов

    5 4 Отговор
    Ще научи по трудния начин.
    Не вярвай,не искай,не се страхувай.
    Това важи за русия.Не им вярвай,винаги ще те излъжат.не искай,ако дадат 1 ще ти вземат 2.
    Не се страхувай.Бандита когато види страх,напада.
    С Ердоган е свършено и във вътрешен и в международен план.Много е далеч от класата на Ататюрк и турския народ заслужава по добро управление.

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 12 udar

    6 2 Отговор
    Дойче веле е официален орган на Ционизма.А,Ционизма е световен защитник на Исляма ,с далечната цел-да ислямизира Европа и да унищожи бялата раса .Като единствената вина на бялата раса е,че не би приела Световно господсво на евреите !!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 12 udar

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Панов":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 45 Пешо от панелката

    5 1 Отговор
    Такива безочливо тенденциозни статии бяха запазена марка на вестник Работническо дело преди 40-50 години, но Дойче Зеле май ще ги надмине.
  • 46 Питане 2

    4 1 Отговор
    Каква чалма трябва да си,за да си русофоб ?
  • 47 Не знам

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    що за ръб трябва да си да излееш подобен бълвоч.
  • 48 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    За Турция ,ислямска държава са бунтовници,революционери, мъченици и др.глупости,тук е заровено кучето.Преди време в Афганистан Алкайда беше освободител от съветска окупация, после същите атакуваха САЩ на 9.11. Следва убийство на свинята Усама Бин Ладен..как така от приятел стана враг.
  • 49 Когато трима се карат

    1 0 Отговор
    печели този който ги е скарал и той е, и неговото име е чичо Дончо - ама много сложно, ама много...
  • 50 Емил

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Много си далече от истината! Ходил ли си в Сирия? Говорил ли си с обикновени хора- сирийци? Предполагам не! Коментарът ти е меко казано глупав, а щом си позволяваш да обиждаш някого без да го познаваш- значи че си и простак!