Last news in Fakti

11 Март, 2020 10:00 7 319 53

Защо идеите на БСП и Мая Манолова за здравеопазването са опасни

  • здраве-
  • здравеопазване

Кратък коментар на споразумението, което Мая Манолова предложи на правителството от името на петте медицински сестри окупирали сградата на Народно събрание

Защо идеите на БСП и Мая Манолова за здравеопазването са опасни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на д-р Илко Семерджиев във "Фейсбук"

Стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на Търговския закон, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални.

От няколко години от БСП повтарят един и същ рефрен по отношение на лекарите – „вън търговците от здравеопазването“. Този „вирус“ насаждат навсякъде, а г-жа Мая Манолова от самото начало на похода си към властта го взе на въоръжение, "зарази" с него въпросните пет медицински сестри и опита да принуди правителството да подпише споразумение с тях, в което се изисква „Премахване на търговските дружества“ (т. 5). Ангажиментът на окупиралите сградата на Народно събрание_2 се изчерпва единствено с това „да напуснат зала №130 в Народното събрание след подписване на настоящото споразумение“.

Широката публика, заблудена от уж синдикалното искане за повишаване на „стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи в размер на 2 /две/ минимални работни заплати“ така и не отчете факта, че въпросните госпожи не са национално представителен синдикат и нямат правото да поставят такива ултиматуми на правителството, при това извън законоустановения ред. Заваляха призиви – вдигнете им заплатите, с което манипулацията набра скорост, а "каузата" бе представена за приемлива от всички.

Истинската цел на занятието обаче бе друга и шоуто с окупацията и подскачането по первазите на прозорците имаше задачата да афектира обществото, и под натиск да се подпише между другото и т. 5 - „Премахване на търговските дружества“. Точно това е политическото искане, което може да събори правителството чрез разрушаване на здравната система.

Прицелът на БСП в случая е точен, макар и зловещ – Търговският закон дава икономическата свобода на всяка пазарна икономика, а българската поне нормативно вече е такава. БСП всъщност предлага да се върнем в социализма, но не в онзи, под егидата на СССР, а в размитата хибридна зависимост, в която пребивава например Сърбия под геополитическото управление на Русия извън ЕС.

БСП и Мая Манолова отлично знаят, че връщането на цялото здравеопазване към модела "Семашко" ще разстрои тотално здравеопазването защото, ако болниците регистрирани като юридически лица по ТЗ са само 315, то в извънболничния сектор те са над 15 000. Ликвидацията им, ако беше прието това споразумение, щеше да продължи с години, ренационализацията ще изгони лекарите в чужбина, а ведомствения характер на здравната инфраструктура ще направи здравното осигуряване и НЗОК излишни.

Това е „реформата“ на БСП – разрушителна за държавата и за настоящият ни статус на страна-членка на ЕС. Колкото до обвинението, че здравната система търгувала със здравето – то е абсолютно манипулативно. Казвал съм го и преди – стопанската дейност на лечебните заведения няма как да бъде организирана извън легитимния ред на ТЗ, а лечебната дейност се извършва по друг ред – по реда на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, НРД и индивидуалните договори между НЗОК и лечебните заведения и още много други. Лекарите са физически лица - лекуващи, а не търговци и е ясно защо БСП си позволява тази манипулативна подмяна – ако бъдат засегнати хората, които осигуряват медицинската помощ, щетите, които ще понесе обществото и държавата ще бъдат колосални. По темата може да се пише много, но ще спра до тук.

В заключение – г-жа Мая Манолова и БСП употребиха т.н. „медицински сестри“ като проксита в името на разрушителните си политически си амбиции и обществото би трябвало да разбира това. В противен случай ще страда и то много. Ажиотажите им покрай еврото, падането на санкциите относно Русия, които наскоро предложиха в НС, русофилските изстъпления и пр. обслужват същата цел и голямата картина следва да се вижда макар, че здравеопазването е само малка част от нея. Атаката е мащабна, а инструментализирането точно на здравеопазването е зловещо.

А иначе и аз съм за увеличаването на заплатите на медицинските сестри и въобще има ли някой, който не е?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    46 18 Отговор
    Защото причиняват главоболие на премиера на България

    Коментиран от #2

  • 2 ИСКАШ ДА КЖЕШ,

    19 22 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ.!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Киро

    40 42 Отговор
    Еееех Мая, защо създаваш проблеми на Барба Ганьос? Мисловният му капацитет е силно природно лимитиран, а и годините му напреднаха, а от филиите с мас холестерола му е на макс. И тази Мая го кара да се напъва и мисли, все по-трудно отдаваше му се функция на малкото му мозъче.
  • 4 Лечител

    60 10 Отговор
    Без да защитавам Манолова и БСП, мога да кажа само едно-всяка система която позволява изнудване и дране на пациентите въз основа на тяхното здраве трябва да бъде премахната. На този фон призивът "Вън търговците от здравоопазването" не звучи лошо, дори напротив. Разбира се, това важи за държавните болници. Частните трябва да ги има паралелно, със съответното заплащане, и всеки да си решава къде да ходи.

    Коментиран от #16

  • 5 Каква е тази

    51 5 Отговор
    Стопанска дейност на болниците която се различава от лекуването???? Болниците са само да лекуват както и лекарите.ако някой има желание да краде раздувайки разходите си значи е сбъркал занаята.а е нормално докторите да са срещу реформи както и калинките в администрацията
  • 6 Усмивката

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИСКАШ ДА КЖЕШ,":

    Последна сделка....на народното събрание
  • 7 жнфд

    49 16 Отговор
    Е, сега се видя, че действащата здравна система е взривоопасна. Тя е неспособна да лекува хората. При една епидемия се срива. Досегашният модел е неработещ и неефектовен. Семерджиев олекна.

    Коментиран от #47

  • 8 Хелп

    16 27 Отговор
    Бабата от снимката плаши, сякаш има най-малко 7-8 вируса с корони.
  • 9 жнфд

    49 12 Отговор
    Сега действащият модел не е създаден да лекува хората, а е създаден да "усвоява" милиарди левове ежегодно без никаква ефективност.
  • 10 Марко

    44 12 Отговор
    Тоя измислен министър щеше да е в затвора ако имахме работеща съдебна система. Той направи хаоса по времето на Костов в здравеопазването. Частните болници използват скъпоплатените пътеки, а всичко останало в държавните.Хората дават и последните пари и не получават необходимата помощ.

    Коментиран от #21

  • 11 Гост

    46 2 Отговор
    Държавните и общинските болници са тези, на които днес разчитаме, а частните остават встрани от епидемията. Както винаги - за парите равни, а за рисковете частни!
  • 12 Сандо

    34 6 Отговор
    След всички реформи,реформи на реформите,реформи на реформите на реформите,извода е един,точен,ясен и безспорен - сгрешена е системата.

    Коментиран от #20

  • 13 А бе Илко

    46 7 Отговор
    Значи: пациентите са недоволни, хората по селата така си мрат, без да имат достъп до адекватно здравеопазване, сестрите са недоволни, лекарите са недоволни, държавните и общински болници са недоволни и в затруднено положение... Та каква система щяла да се срине викаш?

    Коментиран от #49

  • 14 Чук

    33 2 Отговор
    Ако стопанската дейност на една фирма е по Търговския закон няма как служителите ѝ да работят някъде имагинерно ИЗВЪН този закон. Формално можете да ги накарате да работят по други правила, но ДЕ ФАКТО ще се стремят към максимална печалба от собствената си дейност - такива са правилата на пазарната икономика.
    ... Г-н Семерджиев, няма полупазарни субекти - или работиш за печалба или разчиташ на субсидии. Ако се опиташ да ги съчетаваш - получаваш корупция, кражби, надлъгване и надписване ... т.е. Българска здравна система.
  • 15 Тошко

    25 27 Отговор
    Безработната гражданка Мая (известна като сестра Галева) не е фактор и не може да задава дневния ред на обществото. Нейното място е до Йоло Денев!
  • 16 ТРОПЧО

    17 13 Отговор

    До коментар #4 от "Лечител":

    АХА ДА БЕ ДА АМИ ОТ КАДЕ ЩЕ ЛАПАТ ГЕРБАДЖИИ ТЕГА И ГОРИВАТА ПОЕВХИНЯХА НЯМА ВИТОК АКЦИЗ И ДДС ТОВА Е НАПРАВЕНО НЕ ЗА ХОРАТА А ЗА УПРАВНИЦИТЕ ДА МОГАТ ДА ЛАПАТ ДА КРАДЪТ НЕ СЕ НАЯДАХА УМОРИХА ГО ТОЗ ПРОЗ НАРОД АМА И ТОИ СИ ТРАИ И ХОРОТО СИ ВЪРВИ НОРМАЛНО

    Коментиран от #23

  • 17 Един Доктор

    35 3 Отговор
    Самото превръщане на болниците в търговски дружества не е работещ модел - така те се стремят да продават услуга, наречена здраве, която да е остойностена като време и манипулации и лекарства и прочее, което не винаги носи адекватен резултат. В момента болниците трепярят какво ще им "признае" и дори само заради това, пациентите търпят много неудобства от административно-търговски вид.

    При положение че НЗОК не е пазарен субект, защо болниците да са? Частните болници - ок, но университетските, специализираните и общинските по каква логика?
    Всички сме се родили равни и всички ще отидат в земята. Да се търгува със здравето, което в повечето случаи не зависи от самия индивид, според мен е геноцид.
  • 18 ДОКО

    6 10 Отговор
    ДАЙТЕ ЗАПЛАТИ ПО 2 ХИЛЯДИ КИНТИ..И НЕ НИ ПУКА ДАЛИ СМЕ ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО ИЛИ ОФШОРНА КОМПАНИЯ...ХА ХА

    Коментиран от #48

  • 19 Zezo

    6 7 Отговор
    Ами кой да плаща за здравните грижи?
  • 20 Zezo

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    И кой ще плаща накрая.
  • 21 Viktor

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Марко":

    Ами лекувах се в чужбина
  • 22 Манолчо

    11 18 Отговор
    Госпожа Манолова да поеме плащането за здраве, ако и стиска.
  • 23 ДО ТРОПЧО

    12 20 Отговор

    До коментар #16 от "ТРОПЧО":

    Оправи си правописа и след това коментирай. Дали ти харесва или не, това е законно избраното правителство. Не забравяй, кои разграбиха и приватизираха д-вата, кои ограбиха спестяванията и пенсионният фонд, а парите бяха прехвърлени в лично те им сметки? Как бяха създадени олигарсите, които ги финансираха близо 30г.? Те разрушиха и съсипаха д-вата. Днес, с вашите пари, живрят техните деца. Странно, че много обичат Русия, но децата им са в САШ, а с/ките им не са в рубли, а в еврою Защо ли? Защото съзнават, че са поддържани от неграмотни паразити, които могат да манипулират чрез фалшиви новони и лъжи, по комунистчеески, ВЯРВАЙКИ СИ, ЧЕ БГ НАРОД ОТДАВНА Е ЗАБРАВИЛ МИНАЛОТО. ТЕ ДОКАРАХА НАСТОЯЩЕТО, ББ СЕ БОРИ ЗА БЪДЕЩЕТО! Забравяйки комунистическите зверства от миналото, както и всичко, което те опропастиха, говори за слабоумие и неграмотност. Никоя партия не е направила това, което ББ направи за Б-Я! ИСТИНАТА Е, че те не могат да преглътнат успехите на ББ. Политиката е сложна и не е за всеки. Когато заемеш поста премиер, когато изминеш неговият път и постигнеш неговите успехи, ще имаш право да коментираш.

    Коментиран от #46

  • 24 Сакън Йок Нидей

    15 8 Отговор
    Сакън Майче, Йок, нИдей - не им разваляй рахътлъка на тунеядците - Фъш, Фъш.
    Как защо, ще вземе БГ народа да оздравее, да се почувства добре, поради системата Семашко и спирането на точене от ЗК към частни лечебни заведения, фармацевтични монополи, ставички, слухови апаратчета и хиляяди посредници, станали милионери т.н.
    Ще обеднеят бивши и настоящи депутати и кръговете около тях.
    А пък най-големият въпрос е, как при 9 милиона имаше пари за здраве, а при седем йок, а милионите се наливат в джобчетата на някой си?
  • 25 jforfk

    17 3 Отговор
    Не знам какви са предложенията на г-жа Манолова, но г-н Семерджиев не може болниците да работят по търговския закон. Това не са услуги от вида на правните, строителните или ремонтните. Прекалено много ако има в тях. И не може да се финансират само от касата болниците. Просто защото в тях влиза САМО заплатата на персонала и парите за лечение на пациента. И в това има прекалено много "ако" най-простото е ако пациент е приет по леко заболяване и на изследванията се получи далеч по скъпоструващо заболяване, кой поема разликата в цената?!? Ако пациент при антибиограма се получи че само скъп и прескъп антибиотик лекува пациента, а в пътеката се предлага най-евтиния, а бактериите към него са резистентни? Освен това има и маса други разходи невключени в т.н. клинична пътека - хранене, легло, чаршафи, санитарни материали, ток, вода, парно и т.н. още безброй разходи ... включително дори офисматериалите за официалната документация?!
  • 26 Чук

    12 1 Отговор
    СамОто определение "здравно осигуряване" предполага, че здравната система БИ ТРЯБВАЛО да се подчинява на правилата за застраховане - плащаш премия (здравна осигуровка) и ползваш услугата при настъпване на застрахователното събитие ... Да ама не:
    ... размерът на здравната осигуровка няма нищо общо с оценка на риска (и пушачи и НЕпучачи плащата еднакво ?!)
    ... НОИ работи извън логиката на застраховането,
    ... болниците пресмятат "разходи-печалба", обаче трябва да лекуват и НЕосигурени
    ... заплатата на лекарите пряко зависи от извършената дейност (т.е. от настъпилото застрахователно събитие), но този който ги контролира (НОИ) не е заинтересовна да го прави, т.к. заплатата и издръжката му НЕ зависи от това (както е в застраховането)
    ... И като капак, в Конституцията е записано, че гражданите имат право (НЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ) на здравно осигуряване, но пък имат право на "... безплатно ползване на медицинско обслужване ..."
    ... Какво очаквате от такъв миш-маш ?!?!?!?!
  • 27 onq s konq

    9 8 Отговор
    Много са важни и полезни предложенията им но няма кой да ги чуе. Продължавайки герберското статукво в здравеопазването още повече ще руши здравеопазването. И без това сме на последно място в ЕС по брой неосигурени и необхванати от здравеопазване.
  • 28 Чук

    4 2 Отговор
    ... в предищния ми коментар НОИ да се чете НЗОК
  • 29 За здравеопазването

    14 6 Отговор
    ВСИЧКИ като Илко Срама са пълни Мошеници. Единствената им мисъл в главите е ПАРИ и само пари.
  • 30 bsp bkp

    6 6 Отговор
    abe toia bokluk i bkp bsp neinite ne go iskat vie mu obrastate vnimanie
  • 31 Ганди

    15 14 Отговор
    Тая пачавра галевицата мира няма.чуди се това бунище какви скандали да сътвори.с оная мръсница Лъжата,един партизанин ги е правил.мръсни комунистически изчадия.... терористи и убийци.
  • 32 обществена тайна

    19 2 Отговор
    Търговията в здравеопазването позволи на стотина доктори да станат приказно богати, на около хиляда - по-умерено богати, а останалите лекари и сестрите бачкат по на две-три места, залъгвайки се с трохите от това. Онези приказно богатите си пият уискито по яхти с политиците, играят голф и тенис с тях. Ха сега познайте дали ще извадят здравеопазването от търговията!

    Коментиран от #41

  • 33 1001 нощ

    10 9 Отговор
    мая и корнела да си кажат заплатите, с колко бона преживяват на месец ?? и тогава да подскокоросват тоя и оня за лични интереси !!!!!
  • 34 Маяма Престъпница

    9 14 Отговор
    ...защото е грозна комунистка!!
    Никога няма да спечели София!

    Коментиран от #35

  • 35 kaka

    11 9 Отговор

    До коментар #34 от "Маяма Престъпница":

    Майчето спечели изборите в София, но герберите подправиха с циганския вот.
  • 36 Българин

    17 2 Отговор
    Драги бърборковци..писачи тук, ако системата ни е напр. като в САЩ и на лечение подлежат само осигурените и тези, които плащат здравни застраховки то малцинствата ще трябва да плащат кеш или да мрат! Но държавата също трябва да си плаща коректно вноските на служителите си!Не може роми, които не са внасяли цял живот да живеят на социални помощи и ползват медицински услуги!

    Коментиран от #42

  • 37 мноо сте пекани мошеници

    9 2 Отговор
    Кой си ти бе Илкото? На думи всички сте за Рая в България , но я превърнахте в Ада.
  • 38 Morgoth

    9 7 Отговор
    Всичко което прави Мая Манолова е основно от полза на Мая Манолова, често в ущърб на всички останали. Чуе ли се, че нещо идва от нея, най-добре изобщо да не се дискутира и да се отхвърли директно.

    Коментиран от #39

  • 39 Стършел

    7 5 Отговор

    До коментар #38 от "Morgoth":

    Прав си. Тая кукувица няма интелект и умственни възможности за друго. Иначе, че здравеопазването е болно спор няма, но червеноликите, които плуват само в митничарски стил не са правилния избор да поучават.
  • 40 ПЕНКО

    5 4 Отговор
    ЗАЩО СВЪРЗВАШ -АГЕНТ МАЯ НЕВИННАТА- С БеСиПи ???
  • 41 Zezo

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "обществена тайна":

    Така е навсякъде по света.
  • 42 Zezo

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Много си прав. За едене и пиене имат паре,за здравно осигуряване нямат. После олеле мале,ква стана. Щом не си плащаш, няма здравни услуги.
  • 43 ЗЗЗЗЗ

    2 2 Отговор
    Защо не направите полицията и пожарната търговски дружества?

    Коментиран от #45

  • 44 МЪШКИ ПРУСТАК

    6 2 Отговор
    ББББУУУХХХХААААААА ЮЮЮЮБББРРРЯЯЯЯ!!АВРЕ БРАТОЧКА ОТ БАЯ ВРЕМЕ ЛЪСКАМ НОШКИ НА МАЯ МАНОЛОВА И ИСКАМ ДА ТИ КАЖА ЧЕ КАТЕРИЦАТА И Е ОТ ЧИСТО МЕСО ОТ БЪЛГАРСКА ФЕРМА И ПЪЛНИ ШЕПАТА КАТ ГА ФАНИШ МЕЖДУ КРАКАТА.ЩЕ МИ СА НЯКЪВ ПЪТ ДА МИ ИЗВЪРТИ ЕДНО ФЕЛАЦИО СРЕЩУ 20 ЛВ ПЪК СРЕЩУ ОЩЕ 20 МОЖЕ И ДА МИ ОПЪРДИ КАЙСИЙТЕ.

    Коментиран от #53

  • 45 Zezo

    9 3 Отговор

    До коментар #43 от "ЗЗЗЗЗ":

    Добра идея. Като се сбиете в къщи и дойде полицията- плащаш. Защо да плаща държавата за твойте простотии. Викаш пожарната. Ако си се напил и с фас подпалил къщата - плащаш. Защо да плаща държавата за твоите простотии .Надрусал си се,взимат те в болницата - плащаш. Защо да плаща държавата за твойте простотии.Щом имаш за едене и пиене, ще имаш и за........твойте простотии.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 прав си

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "жнфд":

    Семерджиев е част от проблема. При това един от създателите на търговията със здраве.

    Коментиран от #50

  • 48 Zezo

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДОКО":

    Заплата не се дава. Тя се ИЗКАРВА.
  • 49 Zezo

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "А бе Илко":

    Системата на ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ.
  • 50 Що бе

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "прав си":

    Що бе. По света как е?
  • 51 Майче

    1 1 Отговор
    Що не си остана омбудсман. Там си тежеше на мястото. Пак се бореше с неправдите. Това е твоето амплоа. Сега се напъваш да праиш от нищо нещо. Не се лакоми за Кметица. Комунистите не ги долюбват в София.
  • 52 старото

    2 1 Отговор
    ха оставете на мира Мая Манолова -от нея нищо не става-нали основната и работа преди да стане омбудсман е била "продавачка на обувки"-вярно МНОООГО отговорна работа -хахаха.
  • 53 Сойка Присмехулка

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "МЪШКИ ПРУСТАК":

    Ама много точно си измислил прякора си! Хайде продължавай с ножките!