Last news in Fakti

17 Март, 2020 19:23 8 356 26

Хора, стойте си вкъщи, коронавирусът може да застигне всеки от нас

  • карантина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • сзо

Колкото по-бързо започнем стриктно да се придържаме към правилата, толкова по-скоро ще се избавим от тази беда

Хора, стойте си вкъщи, коронавирусът може да застигне всеки от нас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Претъпкани кафенета, паркове и детски площадки. А коронавирусът вилнее с пълна сила. Хора, разберете: колкото по-бързо започнем стриктно да се придържаме към правилата, толкова по-скоро ще се избавим от тази беда.

Щях направо да Ви се присмея, ако преди седмица ми бяхте казали какво ще оповести германската канцлерка в понеделник вечер. Подобни мерки в модерна Германия? В една страна, където индивидуалните свободи са поставени над всичко друго? Абсурд! Да, в Китай може да взимат драконовски мерки. В Иран и в Русия също. Общо взето навсякъде, където хората вече от десетилетия са привикнали държавата да ги тормози. Но тук, в сърцето на Европа? Ни-ко-га!

Обаче точно това се случва. И така е правилно. Защото броят на заразените с коронавирус в Германия и в съседните държави направо експлодира през последните дни. А никой не иска тук да стане като в Северна Италия. Там царят почти военни условия, в които лекарите са принудени да решават дали при определен пециент изобщо си струва да бъде лекуван или просто трябва да бъде оставен да умре.

Сякаш нищо не се е случило

Дотук всичко е ясно. Проблемът е другаде. Мнозина все още не са схванали какво е истински важно в момента. Въпреки че и канцлерката, и редица министър-председатели на германски провинции говориха през последните дни много убедително. Сред моите познати редица хора в момента изпитват истински страх. Но не правят следващата стъпка.

Наясно съм, че гледката от моя прозорец не е представителна извадка, но въпреки това ще я използвам за илюстрация на размишленията си. Ето, онзи ден видях как съседът ми, както всяка друга събота, отива да играе кегли - човекът иска да се види с приятели и да се поразтовари. Младите хора от съседните къщи по уикенда също ходиха да играят футбол. А откакто затвориха училищата, на нашата улица цари истинско ваканционно настроение. При това сега децата, които играят на улицата, са дори повече, отколкото през ваканцията, защото не са тръгнали по почивки с родителите си. Пък и времето тези дни е направо идеално - истинска, топла пролет.

На много други места в Германия е съвсем същото: претъпкани кафенета, в неделя зоологическите градини са пълни с хора, детските площадки и парковете са направо пренаселени, сякаш нищо не се е случило. Вирусолозите имат съвсем друга представа за това как изглежда ограничаването на социалните контакти до абсолютния минимум. Ето защо ограниченията, които явно не работят на доброволна основа, сега трябва да бъдат наложени със забрани.

Съответният списък, изготвен от правителството и от федералните провинции, все още предвижда много изключения, така че през следващите дни можем да очакваме още по-строги мерки - нека само да погледнем какво става в Италия, Испания и Франция. Там вече са въведени истински забрани да се напускат домовете. А в магазините могат да пазаруват едновременно само определен брой хора. Нещо подобно съм чувал само от бабите и дядовците си, когато едно време разказваха за следвоенните времена.

Мислете за другите!

Пределно ясно е, че никой не желае подобни свръхстроги мерки. Пък и те, ако изобщо бъдат наложени, могат да работят ефикасно само за ограничено време. Тъй че нека вземем инициативата в свои ръце. Нека да спазваме стриктно сегашните правила, за да избегнем нови забрани. Да, ние и в момента вече плащаме висока цена с всичките тези ограничения на личните ни свободи. Но нека не забравяме, че значително по-висока цена плащат онези, чието икономическо оцеляване е сериозно заплашено от сегашната извънредна ситуация. Колкото по-кратко продължи този период, толкова по-малко последици ще има за тези хора.

Но най-страшната цена плащат онези, които умират от опасната болест. Жертвите са главно възрастни и болни хора, но не само. Болестта може да застигне всеки от нас. И ние можем да спасим човешки животи, ако се придържаме към правилата. Нека да го правим!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как стоенето вкъщи

    11 21 Отговор
    Ше ме избави не ми ражда главата

    Коментиран от #6, #20

  • 2 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    6 16 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!!😂😂 За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България....

    Коментиран от #17, #26

  • 3 Карабас Барабас

    24 5 Отговор
    За DW от трите най-дългия.
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    18 1 Отговор
    Тия евреи дето ги хващат по нашите курорти заразени, май са на друго мнение - като имаш пари, винаги е време за екскурзия.
  • 5 За туй

    10 7 Отговор
    Сте прави вчера излязох за хляб и ме стигна един негър с х..й до коляното. Още не мога да сядам ама доктора каза че е от курона вируса
  • 6 Миризлив пор

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Как стоенето вкъщи":

    Просто няма от къде да дойде бацила да те зарази. Така като се събират на големи групи става шоково заразяване на много хора на куп. Ако в болницата има капацитет да се лекуват 20 човека а дойдат 50 то става като в Италия - лекуват колкото могат а най-тежките просто ги зарязват и накрая викат катафалката. Просто и ясно, дано някой лекар не те прецени за безнадежден и да лекува другарчето ти с което сте приемали заедно и заедно сте се заразили.

    Коментиран от #10

  • 7 Оптимиста

    14 4 Отговор
    Много скоро всичко това ще бъде един лош спомен просто лястовичките трябва да долетят. Всичко друго е безпричинно притеснение.
  • 8 Добрите хора

    12 9 Отговор
    Двама починали за 18 дни, товали е пандемия?

    Коментиран от #16

  • 9 Нона

    15 4 Отговор
    Толкова ли е трагично да се остане в къщи,колкото е необходимо.Става все по-зле и по-зле.Сриват се икономики.Само вчера в австрийските бюра по труда се регистрираха 16000 човека,а днес,утре,вдругиден?Ако Италия беше взела мерки в самото начало сега ситуацията щеше да е различна.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa вaкcинa нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

    Коментиран от #18

  • 11 Лекар БГ

    13 2 Отговор
    Поредната апокалиптична статия.
    Ние пък,в БГ сме наистина прилежни. Спазваме правилата. Без майтап.
  • 12 КОНТРАТА

    10 1 Отговор
    Само сороснята може да се разхожда на спокойствие!
  • 13 DW - Shnele

    8 2 Отговор
    Всеки който се е боцлал с черни африканци в Германия има имунитет срещу корона!
  • 14 Философа

    6 3 Отговор
    Леле малеее сороснята са се побъркали от страх.
  • 15 Фермер

    0 1 Отговор
    Ето четете https://m.facebook.com/1233783469/posts/10217231409557322/
  • 16 някой

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Добрите хора":

    Пандемията е географско понятие и с него се определя числеността на териториите засегнати от някаква зараза, а не на броя заразени.Сега е пандемия, понеже заразата избухна в почти всички точки на света,обитавани от хора. Без значение колко заразени има.
  • 17 антиджендар

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Неофициален неангажиращ зов от руското православие":

    Навсякъде си надраскал тияглупости бегендар. Иди се прегледай ,че те е хванал вируса
  • 18 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Най-добре е, да не му дадеш шансове да те хване. Все пак протича доста леко при по- младите, при възрастни хора с отслабен имунитет е проблема.

    Коментиран от #21

  • 19 Телефончету

    1 1 Отговор
    Тва страшното и с него да, се еваваш, начи наистина не си добре..! (Така ще стане че ще забравят тези, които се,, подиграват,, да не знаят какво е БУ, какво е БГ, какво е ГПК...!
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Как стоенето вкъщи":

    Имунитетът на бабата и дядото отслабва защото имат "Рецептурна книжка" и замезват с хапчета.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Миризлив пор":

    Имунитетът на бабата и дядото отслабва защото имат "Рецептурна книжка" и замезват с хапчета.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахо

    7 0 Отговор
    аз предлагам полицаите да следят и който е навън,
    да му слагат някакъв маркер (дупка на ухото, печат на ръката или др.),
    дето не се маха и като се стигне до това лекарите да са принудени
    да решават дали при определен пациент изобщо си струва да бъде лекуван
    да гледат, който има маркер и да не го лекуват въобще.
  • 26 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Неофициален неангажиращ зов от руското православие":

    Човек потърси психиатрична помощ преди да е късно.