Last news in Fakti

8 Август, 2012 17:00 4 381 10

В България нямало българи, а македонци

  • македония-
  • македонци-
  • световен македонски конгрес-
  • антиквизация-
  • българия

Божидар Димитров: Да преименуваме на Македония цялото Северно полукълбо и част от Азия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световният македонски конгрес излезе с интересна констатация за населението на България. Оказва се, че в страната ни живеят не българи, а македонци. „В България има всякакви, само българи - не“, гласи заглавието на статия по въпроса, публикувана в интернет страницата на охридското радио „Лав“.

Според конгреса големият въпрос не е дали македонците в Македония са българи, а дали има българин без македонски корени.

Очевидно това „преобръщане“ на историята е в контекста на политиката на „антиквизация“ на Скопие, която постулира, че днешните жители на балканската държава не са потомци на славяни, българи, гърци или каквито и да е други етноси, а на античния военен предводител Александър Македонски.

„Заблудата“ за истинското население на България не е по вина на Скопие, а на чужди и други интереси, твърди статията. Следва извод, че българските претенции за наши малцинства в Албания и Косово са смешни, защото такива няма.

Подобни щения се основават на романтизма на „ретроградни сили“ и „Санстефанските илюзии“ за „Велика България“, обясняват от конгреса. Аргумент е също и голямата емиграция на млади и образовани българи в страните от ЕС, след като България стана част от европейското семейство.

Пита се дали при тази тенденция в България ще останат българи изобщо, имайки предвид увеличаващия се брой на ромското и турското малцинства, които „полека, но сигурно стават мнозинство“. Около 2 милиона души са напуснали България, откакто страната стана член на ЕС, припомня още статията.  Ето защо София се опитва да привлече македонци, твърди председателят на организацията Тодор Петров, цитиран от вестник „Вечер“. Той твърди, че София има най-големи въжделения към Македония, защото македонската култура и история в „най-голяма степен е инкорпорирана“ в българската.

По този начин той „отвърна на удара“ на евродепутата Андрей Ковачев, според когото  де юре в България няма малцинства, включително и македонско.

Световният македонски конгрес изтъква, че колкото по-бързо България се освободи от „арийския, нацистки“ модел „една държава – една нация – една религия“, толкова по-лесно страната ще се превърне в „мултиетническо“ и „мултикуртурно“ общество на толерантността и съвместното съществуване.

Подобни предизвикващи насмешливо учудване теории периодично се прокарват из македонските медии, въпреки многобройните призиви историческите спорове да останат в миналото. Явно и географията също подлежи на преразглеждане, след като лозунгът на Петров е: "Не живеем на Балканския, а всички заедно на Македонския полуостров".

Историкът Божидар Димитров направи още по-екзотичен коментар пред агенция „Фокус“. Той предлага цялото северно полукълбо да се преименува „Македония“. „Като знам, че македонският цар живее в Азия, сред племето келеши в Пакистан, и пакистанците са потомци на античните македонци, би трябвало и тази част от Азия да бъде включена към македонското северно полукълбо“, заявява директорът на НИМ.

„Защо – Балканският полуостров да се нарича Балкански? Балканът, както е известно, тази планинска верига, минава изцяло през територията на България. От връх Ком на река Тимок започва и свършва при Емона над Несебър. Това название на полуострова само подчертава хегемонистичната роля, която България се е опитвала да играе в миналото, и се опитва да играе и сега, подчертавайки ревизионистични български претенции. Разбира се, че полуостровът не може да остане с това име и наистина би трябвало да стане Македонски“, допълва той.

Световният македонски конгрес е национална организация, която се  бори за правата на македонците вътре в страната им и по целия свят. Твърди се, че е основата през 1899 година. Няма официална страница в интернет, но има политически амбиции.

По-рано през месеца СМК скочи срещу солунския митрополит Антимос и бившият премиер Любчо Георгиевски, който „мина на страната“ на българите. 

Античните корени на днешна Македония буквално оживяват в центъра на столицата Скопие. Мегапроектът „Скопие 2014“ трябва да създаде античен облик на града. Гвоздеят на преобразяването е 22-метровата статуя на конник-войн, която трябваше да се нарича Александър Македонски, но не бе кръстена така официално заради протестите на Гърция.

Скопие се сдоби с чисто нов Музей на македонската борба, триумфална арка и нови сгради на външното си министерство, конституционния съд, националния театър и нов археологически музей.

Освен със своята ненавременна екстравагантност и показност, „Скопие 2014” предизвиква сериозни критики, че може да прокара още по-дълбока разделителна линия между етническите албанци и македонците, които се стремят да подчертаят своите антични корени. Това, според редица мнения, само ще ги отдалечи още повече от общностите и етносите, които съжителстват в пределите на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    0 1 Отговор
    възмотен съм от глупостите ви жалка Хитлер не си свърши работата да край
  • 2 Българин

    0 1 Отговор
    Не мога да разбера защо от толкова време няма реакция на всички тия македонски глупости, а ги останят да си развяват байряка.
  • 3 шофьорът

    0 1 Отговор
    Всички дипломати на Македония вън от България!Ако правителството ни е каквото трябва да бъде,външно мин. да поиска официално обяснение и извинение или да си заминават!
  • 4 Ильо войвода

    0 1 Отговор
    Отдавна да са албанци тия, ако не беше Пешо Стоянов да им подари танковете, което на езика на дипломацията казва- оставете ги, наши хора са!
  • 5 Захарче

    0 1 Отговор
    Грешка направи Жельо Желев , че пръв призна македония за държава ! Нямаше да я има на картата до сега !
  • 6 МАКЕДОНЕЦ

    1 1 Отговор
    България е същото нещо като бивша Югославия.

    "Ако я разделите на Македония, Мизия и Тракия, от България няма да остане нищо"

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Татарин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "МАКЕДОНЕЦ ":

    @6 Крайно време е "юнаците" (...все е юнак...все е л*но!) да го ядете "ако"-то...
  • 8 Ники Николов

    0 1 Отговор
    на малък , нещастен и объркан народ какъвто е българския в македонския край не може да се сърдим ,само да ги съжаляваме
  • 9 като гост

    0 1 Отговор
    "Световният македонски конгрес" Ха ха ха! А защо не го кръстихте вселенския бе! То де що зе'мля и небо, то все македонско бре!
  • 10 калино моме

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "МАКЕДОНЕЦ ":

    ти пък направо се изряза.