Last news in Fakti

19 Март, 2020 16:02 25 964 122

Системата на Путин започна да се разпада

  • русия-
  • владимир путин-
  • руска федерация

Вече е официално: системата на Путин започва да се разпада. Стартът бе даден на 16 март 2020. Присъдата бе подписана от Конституционния съд. И е необратима. Коментар на Константин Егерт.

Системата на Путин започна да се разпада - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 16 март 2020 година Конституционният съд (КС) на Русия се самоунищожи. Петнайсет, а скоро и само 11 съдии ще продължат да идват в сградата на Сената в Санкт Петербург, ще пишат нещо зад бюрата си, периодично ща намятат мантиите и ще заседават. Но всичко това вече е съвършено неважно. Съдиите пропуснаха своя шанс да останат в историята като защитници на правото и демокрацията.

Разбира се, репутацията на главния съд в страната беше сериозно подкопана още преди това - най-вече в резултат от безграничната преданост на неговия председател Валерий Зоркин към Владимир Путин. И все пак историята с президентските поправки към Конституцията на Руската федерация е малко по-особена. Нека да си припомним, че през 1989 година КС взе решение по сходен въпрос относно тогавашния президент Борис Елцин. Тогава обаче съдът отхвърли идеята за "нулиране на мандатите". А това, между другото, по забележителен начин илюстрира разликата между онези "дръзки години" и днешния ден. Защото тогава, освен всичко друго, имаше и реална надежда, че ще се появи независимо руско правосъдие.

Никому не е нужен такъв съд

На 16 март обаче конституционните съдии признаха, че тяхното собствено решение по един от най-фундаменталните въпроси за характера на властта в Русия… няма никакво значение. Подобно на героя във филма "Омагьосан ден", КС всеки ден започва живота си наново. А такъв съд с такива съдии никому не е нужен.

След успешно проведената специална операция на Кремъл, вече съвсем официално се разбра: руската държава - това е един-единствен човек. Може да се каже, че в тази констатация няма нищо ново. Не са нови и лакейските нагласи на депутатите-сенатори, и сервилността на съдиите, и безнаказаността на "силовиците", и лъжливостта на държавните медии. Всичко си е така, както беше и досега. Само дето днес вече е официално.

Разбира се, Путин не смята себе си за диктатор. Ако съдим по изявата му в Държавната дума на 10 март, той е искрено убеден, че измъква държавата от епохата на парализа и я повежда към нова стабилност и към някаква бъдеща "сменяемост на властта". Това също не е ново. На практика всеки авторитарен режим се позовава на славното минало, обещава светло бъдеще и е убеден във вечната народна любов. И по-точно - във вечната готовност на народа да се поддава на демагогия и подкупи. Но нека не забравяме, че за всеки авторитарен управник е характерно и още нещо: той никога не осъзнава навреме опасността, за да започне да се променя.

В Кремъл са убедени, че лозунгът "Кой, ако не Путин?" ще е актуален още много години. При условие, разбира се, че с помощта на държавните медии системата продължи да защитава политическото пространство така, както и досега. Когато в едно общество съществува само "първо лице", то естествено няма място за никакви други въпроси, освен за въпроса "Кой, ако не Путин?".

Само че властта не разбира следното: Едно е да си играеш на демокрация в страна с беден демократичен опит. В такава страна има колкото искаш място за създаването на фалшиви опозиционери като Ксения Собчак, на декоративни партии и на уж конкурентни идеи. А Путин може колкото си иска да намеква, че е единственият. Съвсем друго е обаче да се самоназначиш за единствен. Ето как лозунгът се сменя: "Пак ще е Путин - ако не Путин". От днес нататък друго няма.

За Владимир Путин вече няма път назад. В очите на обществото той вече ще носи отговорност за всичко. Занапред вече няма да му помогнат никакви игрички с разни премиери, които марионетният парламент назначава. Руският народ няма опит от живот в демокрация, но има грандиозен опит от живот под авторитарно управление с различни степени на твърдост и жестокост. И бързо разпознава едноличния властник.

Последствията ще са грандиозни

Последствията от 16 март ще бъдат грандиозни, а може би и доста страшни. Парадоксално е, но Путин много по-лесно можеше да стане едноличен властник през 2001 година. Тогава търсенето на "здрава ръка" беше много по-настойчиво, жителите на големите градове - по-бедни, младите хора - по-аполитични. Идеята за "руски Пиночет" просто се носеше във въздуха. Публично я обсъждаха дори такива политици като Анатолий Чубайс. Но да навлечеш латиноамериканския мундир след двайсет години бавно затягане на гайките - за това вече просто е късно. Да не говорим, че се намираме в разгара на икономическа криза, на пандемия и на две войни. И че в днешна Русия хората в големите градове са по-богати, а двайсетгодишните граждани на страната все повече се политизират. Търсене на "силна ръка" все още съществува, но и опонентите на тази идея днес са по-силни, по-многочислени, политически по-опитни и - което е особено важно - по-млади от застаряващата политическа върхушка. Те тепърва ще си казват думата. Освен всичко друго, когато на 16 март отмени формалните правила на политическата игра, Кремъл даде на своите опоненти - настоящи или бъдещи - карт бланш да съборят прогнилата му система.

Съдиите от КС символично подписаха окончателната присъда над днешната система. Присъда, която може да е отложена, но ще бъде необратима.

Константин Егерт е руски журналист, водещ на предаване по телевизионния канал "Дъжд" и автор на седмични колонки за ДВ. Коментарът изразява личното мнение на автора, което може да не съвпада с мнението на Руската редакция на ДВ.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    92 102 Отговор
    Нищо ново под слънцето на Русия. Всичките и лидери да умрели в преклонна възраст - Сталин, Брежнев, Чернеко, Андропов. Власъ е това, как да е сдаде ?

    Коментиран от #119

  • 2 Танас

    161 70 Отговор
    Да бяхте написали източникът още в началото, че да не чета цялата статия.

    Коментиран от #74

  • 3 Нека изчакаме 22 Април ! РЕФЕРЕНДУМА!

    59 16 Отговор
    И тогаз да преоткриваме ръце ! Не казвай - " ХОП !" преди да си стъпала на отсрещния БРЯГ ! А ако там , а после и у НАС нещата не се променят - ЩЕ ИМА КЛАНЕТА ! Тази кьорсофра трябва да има край - някога !

    Коментиран от #98, #99, #111

  • 4 no name no face no number

    138 57 Отговор
    DW bitte оправете си вашата кочина първо, после поглеждайте навън

    Коментиран от #87

  • 5 Българина е тих , но до време !

    67 21 Отговор
    Ще има КЛАНЕТА на лъскави елитни момчета ! Ще изкараме КАЛЪЧКИТЕ !
  • 6 Поръчката

    159 62 Отговор
    Щом Deutsche Welle го критикува , значи Путин върви в правилния път !!!

    Коментиран от #113

  • 7 Сандо

    97 35 Отговор
    Прочетох началото и края - напълно достатъчно.Извода е:за ДВ,ТВ дожд,радио Эхо Москвы,Левада центр и всички останали евроатлантици Конституционния съд се е посрал тъй като не играе по тяхната свирка.И е най-добре да се саморазпусне.Браво другари демократи,така трябва - нито крачка назад или встрани от ценностите!
  • 8 az #Победа75

    102 44 Отговор
    Погледнах, че е от DW и спрях дотам....

    Коментиран от #57, #84

  • 9 Ще блокираме пътища градове и села !

    37 16 Отговор
    И ще се решават нещата - бързо и по мяста ! Приказките вече не дават ефект !
  • 10 Танас

    115 47 Отговор
    DW е мръсна соросоидна пропагандна машина, бълваща безумни фейкове. Трябва да се забрани със закон!

    Коментиран от #64

  • 11 Жанбо

    21 7 Отговор
    По делата ще ги познаем. Дано да е по - рано.
  • 12 А стига вече

    114 44 Отговор
    Дойче Веле...вие този Путин толкова пъти го морихте и унищожавахте,че дори аз който не съм русофил взех да им симпатизирам на руснаците.Явно за големи баламурници ни имате...
  • 13 Без ТРЕПАНЕ няма да минем !

    37 10 Отговор
    Те не престават да обслужват себе си а за простолюдието - Военно положение и ЮЗДИ ? ! Нещата загрубяват , уважаеми самозванци и аматьори !
  • 14 Аз обичам Елитни

    3 4 Отговор
    Господа и авторитети , а ти ?
  • 15 НА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ от 1989 та.

    18 3 Отговор
    Да им пожелаем приятни сънища !
  • 16 Да ви e

    47 18 Отговор
    у анализаторите. Защо нищо не анализирате за китайският авторитарен режим? Или не ви изнася?
  • 17 Дойче Лъже

    81 26 Отговор
    Дойчето като говори винаги лъже.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Много такива статии

    70 36 Отговор
    сме чели в последните 20 г. , ама йок файда - мрачните прогнози не се сбъдват. Напротив Русия се развива успешно и е велика сила, с която се съобразява всеки. Оценка 2 от 5.
  • 20 Микоян

    68 27 Отговор
    На DW вицовете много дълги станаха, докато стигнеш края забравяш началото, иначе са си смешни.
  • 21 Активист на БКП

    49 26 Отговор
    И ЕС се разпада ! След епидемията ще се пътува с визи !!!
  • 22 Иван

    51 27 Отговор
    Нормално за коментар от DW! Само като видя източника, ми става ясно !
  • 23 КОЙ помести тази статия ?

    38 20 Отговор
    Коя е тази ПРЕССТИТУТКА ?

    Коментиран от #27

  • 24 Уважаеми ЛАЙКУЧКИ

    29 17 Отговор
    Вие сте Четвъртата мръсна власт ! Ще получите подобаваща ХУРКА и голям ПРАЗ ! Подписването се под публикуваният матеиял.

    Коментиран от #25

  • 25 Уважаеми ЛАЙКУЧКИ

    9 8 Отговор

    До коментар #24 от "Уважаеми ЛАЙКУЧКИ":

    Подписвайте се под опобликуваните материали!
  • 26 Пресститутката носи отговорност за

    27 18 Отговор
    Умишленото ДЕЗИНФОРМИРАНЕ И ЛЪЖИ разпространявани сред населението в полза на КРИМИНАЛНАТА ВЪРХУШКА ! Вие това го знаете прекрасно и не се оплаквате после че БОЛИ И ОТЗАД ВИ Е ТЯСНО !
  • 27 Как кой ?

    21 8 Отговор

    До коментар #23 от "КОЙ помести тази статия ?":

    Една МИСИРКА !
  • 28 ТРЕПАНЕТО Е ЕДИНСТВЕНАТА

    23 15 Отговор
    Вразумяваща мярка ! Историята тъй се пише - с КРЪВ ! Чети ! 1923-та " МАРИЦА ПОТЕЧЕ В КРЪВ !" От родни ЗНАТНИ господа , НАРОДА изкараха с брадва в ръка ! Факти от историята . После - " Хей Балкан ти роден , наш !" - Гюрга Панджерова. Отвори си очите и мисли българино ! Нас ни морят и ЗАТРИВАТ !
  • 29 Алеко КАН

    38 42 Отговор
    СССР и неговият строй се разпадна от само себе си - поради не конкурентно способността му със западните държави ! Конкурентно способността на обществата и способността на техните икономики произвеждащи високо технологичен продукт с висока прибавена стойност за мирни цели - са тези които ще имат добро бъдеще! Какво е силата на Русия , че пази с военно производство природните богатства които притежава , подобно нещо прави и Саудитска Арабия но без да е производител на оръжието си! Това са държави щастливци поддържащи стандарта си със продажба на природните си ресурси - но това ще е до време! Истински конкурентни са онези които имат висок стандарт на живот/включвайки и спазването на законноста еднакво за всички свой граждани/ , са държави като Германия и Япония , които без да имат щастието да притежават скъпи природни ресурси са в челото на техническия прогрес в същото време запазвайки човешкото достойнство на своите граждани! ПРОСТО РУСИЯ ТРЪГНА ОТНОВО ПО ПЪТЯ НА ПРОВАЛА НО ТЯ ДРУГО НЕ МОЖЕ , А САМО ДА БРАНИ СКЪПИТЕ СИ РЕСУРСИ - ДОКОГА ЛИ ?!!!

    Коментиран от #31, #32, #39, #52

  • 30 Независим

    39 17 Отговор
    А бе много дълъг коментар много раздувки.Какво се занимавате сПутин.Той ,а и те си знаят работата и не е наша да се мешим.Ние сме цъфнали и вързали,че искате и Русия да управяте.Смешници,те не са по прости от нас....

    Коментиран от #97

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 К/рвьо !

    7 18 Отговор

    До коментар #29 от "Алеко КАН":

    Сам си слагаш ПЛЮШЧЕ ? А какъв ПЛЮС ще получиш и лента " Отличник" ще поставиш , и приятно настроение ще доставиш ! Бедна ти е фантазията скъпи отворко !
  • 33 ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ СА ЗА БЕСЕНЕ

    14 7 Отговор
    От 1989-та до днес са кръстниците на родната КОЗА НОСТРА ! Без съд и присъда - те прекрасно знаят какво заслужават !
  • 34 Иван

    39 19 Отговор
    DW по-добре да разкаже как умират немските пенсионери от коронавируса. Конституционният съд на Русия е работата на самите руснаци. Последният опит на немците да се бъркат в работата на Русия приключи не много добре за тях :-D

    Коментиран от #78

  • 35 Знаещия

    38 11 Отговор
    Видяхме демокрацията на Елцин - благодаря!
  • 36 None

    39 16 Отговор
    То и за Китай казват че е авторитарна държава ама се развива много добре че чак САЩ умират от страх и се чудят как да ги унищожат! Русия е още в началото но е по правелният път и ще се развие добре само време и е нужно!

    Коментиран от #104

  • 37 Ташаклията

    27 35 Отговор
    Имаше един лаф :"Да те направят за 2 стотинки" Е, 1 рубла вече е 2 стотинки ! "Магучая" и Путаран се насраха, но има още надолу защото арабите продават барела за 12.9 долара.... Много руски сълзи ще има !

    Коментиран от #46, #86

  • 38 Академик

    24 21 Отговор
    Дастатъчно е Путин да кихне и ние си заминаваме!

    Коментиран от #77

  • 39 Академик

    27 9 Отговор

    До коментар #29 от "Алеко КАН":

    Високият стандарт се оказа най-уязвим за коронавируса, питам и отговор не чакам!

    Коментиран от #71

  • 40 Антишорошоид

    31 15 Отговор
    Уродливата ционистка хибридка Дойче Веле, в лицето на този Егберт (как ви звучи името?) търси под вола теле.... Верни на мръсната си природа те целят разцепване, смут и разпад сред "гоите" за да станат техни роби и длъжници!
  • 41 Без КРЪВ няма ПРОМЯНА !

    10 8 Отговор
    ВЛАСТ без бой не се взема и без бой не се дава ! ПРЕДСТОИ НИ СЕРИОЗЕН - КОЧ МАНЬОВЪР !
  • 42 Сами решавайте !

    5 5 Отговор
    Или мъжествен , или МЪЖЕНСТВЕН ! Но после глас не повишавай и претенции не проявява !
  • 43 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    19 10 Отговор
    Bez Putin Sveta , Mira i Hristianstvovo otivat na Kino - I zlatnia miliard na illuminatite shte bude postignat udarno . Dolukomentirashtite znaiat li go tova >. ???


    Mnogo e jalko da si goi - oshte po- jalko prost goi !
  • 44 rusnak

    34 8 Отговор
    Дойче зеле да направи статия с презапасяването с тоалетна хартия на немците по подобие на ВСВ.

    Коментиран от #85, #90

  • 45 ДА АМА

    21 7 Отговор
    ТО И НА КОЧА МЪДЕТЕ СЕ КЛАТЯТ АМА НЕ ПАДАТ !
  • 46 Винету Борисов

    27 9 Отговор

    До коментар #37 от "Ташаклията":

    Педеруклия, не бери грижа за руснаците. Те ще се оправят.... винаги са се оправяли, дори след ВОСР, когато бяха подложени на терор от евреите, докопали властта, подпомогнати финансово от други евреи. Сега отново евреите се стремят да завладеят света и ако успеят ще ти пръснат педерасткия гъз. Руснаците и китайците имат право да изберат дали да ги управлява някой полудиктатор или да попаднат под опеката на най-жестокото и фашистко племе на света - евреите.
  • 47 Страничен наблюдател

    13 6 Отговор
    Константин Егерт е руски журналист, водещ на предаване по телевизионния канал "Дъжд" и автор на седмични колонки за ДВ. Коментарът изразява личното мнение на автора, което може да не съвпада с мнението на Руската редакция на ДВ.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ти стой на страни

    13 6 Отговор

    До коментар #47 от "Страничен наблюдател":

    И ако никой не те Бута, недей се КЛАТИ ! Въпроса е кой реши да публикува станията , защото с нея се постигат определени ЦЕЛИ ! И тази мутра , трябва един ден , да пикае газ !
  • 50 nemo

    16 28 Отговор
    Милиционера Путин няма друг избор .
    Той знае , че в Хага килията на Милошевич е свободна .
  • 51 Страничен наблюдател

    17 20 Отговор
    Без коментар
    Колко журналисти са убити в Русия? Според Международната федерация на журналистите от 1990 до 2015 г. в Русия са убити 109 журналисти. Единствено в Ирак, Филипините, Мексико и Пакистан са били повече убитите заради тяхната дейност.
    За същия период (2000-2016 г) само двама журналисти са били убити в Китай и трима в САЩ
    За последните 15 години само един случай е бил напълно разкрит. През 2011 г. двама ултранационалисти са осъдени за убийството на Анастасия Бабурова от “Новая газета” заради нейните материали за възхода на неонацизма и престъпленията, извършени на расистка основа в Москва.

    Убийството на друг репортер на “Новая газета” завършва с посредствен успех. През 2000 г. Игор Домников е убит в апартамента си, след като отразява корупционен скандал в правителството. Срещу двамата заподозрени за убийството му започва наказателно преследване, но изтична давността на делото, преди да получат осъдителна присъда.

    Трети покушен журналист е Анна Политковская.

    Коментиран от #53, #54, #80, #81

  • 52 К/рвьо!

    18 15 Отговор

    До коментар #29 от "Алеко КАН":

    Ти нямаш никаква работа да коментираш как ще брани БОГАТИТЕ СИ РЕСУРСИ РУСУРСИ - И ДО КОГА ЛИ ? Тук става дума за АГРЕСИЯ от страна на САЩ и ЗАПАДА срещу усилията на РУСИЯ за възстановяване СУВЕРЕНИТЕТА , НЕЗАНИСИМОСТТА , ТЕРИТОРИЯЛНАТА ЦЯЛОСТНОСТ , Възстановяване на незаконното разпускане на СССР. Докато ЗАПАДА наблюдаваше разпадането на Русия - ТЕ Я ХВАЛЕХА ! А когато тя се ИЗПРАВЯ - я ненавиждат ! ЗАПАДА е САТАНАТА ! И само ОГЪНЯ ще му въздейства ! Същото стана и у нас и дори още е тъй ! Но нека дочакаме 22.АПРИЛ ! Мечката щом играе у комшията , значи трябва ще отворим и нашата ВРАТА !

    Коментиран от #79

  • 53 Хага , ще ближе Руска тояга !

    13 10 Отговор

    До коментар #51 от "Страничен наблюдател":

    След 22 АПРИЛ , Хага ще прощава !

    Коментиран от #58

  • 54 Ти кажи колко хора са убити у нас к/рвьо

    8 2 Отговор

    До коментар #51 от "Страничен наблюдател":

    Тези дето са на власт с бели ръкавици ли са ? Или с кървави ?
  • 55 Нашите главни прокурори,съдии и силовици

    6 2 Отговор
    Са до ЛАКТИ в КРЪВ ! Защо плюеш срещу американската олигархия в Русия , та нали Юкойл Бургас танцува с вас в едно цяло ! Пърдите в едно цукало ! Или чувстваш страх , че лодката се яко КЛАТИ?
  • 56 Застават мътни години !

    2 3 Отговор
    Да ТРЪШКАМЕ ЗНАТНИ, лъскави , уважаеми роднини !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Страничен наблюдател

    14 7 Отговор

    До коментар #53 от "Хага , ще ближе Руска тояга !":

    Около 80% ще гласуват "ЗА" промените и ще ратифицират решението на КС на РФ.При ок.5% против и 15 % негласували.
    Никой не може да нарежда на руснаците,как да гласуват.

    Коментиран от #76

  • 59 Атакист-русофил комунист и атеист

    14 15 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия??
  • 60 Аре

    9 7 Отговор
    Тази статия беше в колонката на D.W. но от нея малко хора четат новини защото добре знаят кои са те. И виж сега какво става. Редакцията го измисли , ами ще я извадим от там и ще я пстнем при другите, и виж ти как налапаха въдичката и сега ще я прочетат.
  • 61 Пешо

    20 16 Отговор
    Путин ще свърши като КАДАФИ а може и по-зле.

    Коментиран от #63

  • 62 Иван

    12 3 Отговор
    Купувайте рубли момчета до като са евтини.
  • 63 Иван православен

    15 10 Отговор

    До коментар #61 от "Пешо":

    Путин ще има паметник до паметника на Петър 1 в Санкт Петербург . Той създаде нова държава наречена РОССИЯ!7927

    Коментиран от #91

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 хи хи хи хи

    15 7 Отговор
    Дойче зЕле колко тъгуват само хи хи хи
  • 66 Boxer 3.0

    19 8 Отговор
    Да, Дойче Веле!
    Така е!
    Системата на Путин се разпада...
    И така още откъм 2000-ната година насам...
    Апропо, в Германия останаха ли германци?
    Или фрау Меркел показа своите "загриженост" за нейните набори с безпомощната и жалка констатация:
    "Очаква се 60-70% от населението да се разболее"...
    Така ли действа лидерът на неразпадаща се и здрава система?
  • 67 Borislav Popov

    13 10 Отговор
    Хаха,кво да очакваме да каже един лакеи,продал се за шепа центове,кратко инфо за автора........Константин Егерт е руски журналист и водещ на предаване по тв-канал „Дождь". Той е автор на ежеседмична колонка за Дойче Веле

    Коментиран от #69

  • 68 бай Шиле

    13 7 Отговор
    Таман се бях притеснил за Русия.Закъсват тези хора,ей!Добре,че американският пудел DW се е загрижил и ще се оправят нещата.
  • 69 Български по хелзинкски комитет

    7 8 Отговор

    До коментар #67 от "Borislav Popov":

    Този Егберт е учил журналистика и пропаганда по време на Студената война.Сега такива кой им обръща внимание.
  • 70 Бай Тошо

    12 11 Отговор
    Разпада се, ама друг път. Имат си и лекарство за короната, и ваксина. Европа се разпада.

    Коментиран от #75, #92

  • 71 Казуар

    9 6 Отговор

    До коментар #39 от "Академик":

    Писаха, че средната продължителност на живота в Италия е 83 години. С най голям дял от починалите са тези над 80 години. Ако средната продължителност на живота е 73 години починалите ще са по малко. В твоята Русия продължителноста на живота е много ниска и починалите ще са доста по малко.
  • 72 Ганьо

    11 5 Отговор
    Ставай страна огромная! Нямат равни и във величието и в глупостта си братушките. Но, те са си такива.
  • 73 ха ха ха

    8 8 Отговор
    естестено че дойчо желев, кой друг ще седне да говори простотии туке - българите са умни хора и на короня вече не вярват, пък и не искат да мрът :)))
  • 74 Хихи

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Танас":

    Ами, източникът е руски журналист. Що да му вярва човек?
  • 75 ???

    5 3 Отговор

    До коментар #70 от "Бай Тошо":

    А ти, селяндурино, не се ли разпадна на оня свят?
  • 76 Айде бе

    7 11 Отговор

    До коментар #58 от "Страничен наблюдател":

    Да ти имам руската демокрация...
  • 77 Мани мани

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Академик":

    А ако вземе да се изпърди...
  • 78 Що,

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    В Германия съм и броят на починали към заразени от коронавируса е минимален, при заразени към 14000, починалите са 44 възрастни с предходни заболявания. Като лъжете, не забравяйте че информацията отдавна не се дава по партийна линия. Съжалявам, че не мога да приложа тук снимки как живеят и какви са къщите и градините на най- обикновените немски пенсионери!

    Коментиран от #117

  • 79 Айде бе

    15 14 Отговор

    До коментар #52 от "К/рвьо!":

    Каква териториална цялост, бе- заграбиха Прибалтието, Кьонигсберг, Курилските острови, хем нищо не могат да обработват и цивилизоват, хем за още протягат ръце. Само дупчат земята и черпят...И плашат света с оръжия, дето като начало дефектират и себе си изтрепват! Умът ми не побира как има главанаци да ги харесват! Западът три пъти ги спасява от глад и човекоядство, те пак се репчат и заканват! Разчитам, че следващия път ще ги оставят да изпукат неблагодарниците азиатски за да си отдъхне цивилизацията!
  • 80 Cat

    11 4 Отговор

    До коментар #51 от "Страничен наблюдател":

    Преди да пишеш за руските журналисти, прегледай "Kill the Messenger", научи нещо за Gary Webb, научи нещо за обемите на експорт на хероин по време на талибаните, и после - през американската окупация в Афганистан, научи нещичко за Пабло Ескобар... После дай отговор - по-хубаво да прибереш няколко соросоидни човечета или да заливаш РОДНАТА СТРАНА с наркотици??? И с тези пари да експортираш демокрация В Ирак, Ливия, Сирия.....
  • 81 Cat

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "Страничен наблюдател":

    Забравих, още за Панама има много за четене, за Иран - благодарение на кого дойдоха айятолите...
    Много има за четене и за учене - ала по леко да пишеш глупости...
  • 82 Емил

    9 3 Отговор
    Същата статия с много малко корекции може да се напише и за ББ и България!!! Не я мислете Русия, вижте нашата "кочинка" колко много смърди!!!
  • 83 Гост

    9 7 Отговор
    По времето на Елцин е имало надежда за независим съд? Дойче Веле, пиете ли си хапчетата редовно?Елцинската конституция бе написана от американски експерти. Тогава бе заложена и поправката, че богатствата в недрата на Русия не принадлежат на народа, а на частни компании. На пропагандата ви за добрите, светли времена през 90-те ще се хванат в Русия само някои навалнята, родени след 2000-ната година, които не знаят какво е родителите да могат да ти осигурят оскъдна храна само един или два пъти храна на ден.
  • 84 Гост

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "az #Победа75":

    Не спирайте да четете Дойче Веле. Информацията и особено умизаключенията им в голяма степен са хумористични. Не мога да се начудя, наистина ли са толкова глупави да мислят, че пропагандата им действува?
  • 85 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "rusnak":

    В Германия с тоалетна хартия, олио и брашно се запасява предимно мюсулманската емиграция, българската, сръбската и с друга националност циганчура. По улиците и супер маркерите рядко се появяват забулените жени с многобройната си челяд. Стоят си в къщи, месят хляб и дояждат натрупаните запаси.
  • 86 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ташаклията":

    Това е дълга партия шах на Гео политическата дъска. Путин наистина рискува с нея, но ще правим заключения( когато или ако) той постави с този си ход в МАТ добиването на втечнен газ в Америка.

    Коментиран от #93

  • 87 Роко

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    Те тяхната кочинка си са си я оправили още през 1950 година та затова могат да дават съвети. Вярно обединението с ГДР ги върна малко назад (кво да се прави където стъпи крадлив руснак всичко изчезва) ама въпреки това са си добре
  • 88 Храна за размисъл

    6 2 Отговор
    Позаслушах се малко по Нова снощи какво обясняват разни министри и как се правят на велики и си приписват заслуги за ситуацията в Бг.Толкова повърхностни неща говорят за да прикрият истинските опасности следващи в резултат от извънредното положение,че чак се чудя кой им вярва?За състоянието на банките най-интересно е да отбележа,че се дават кредити срещу постоянен договор,но сега след като спряха работа толкова фирми и няма нищо сигурно какво ги толли постоянния договор,ако се залее борсата от съкратени безработни хора? Помоща за държавата да даде процент пари за да не се съкращават работници не е ли за да избегнем суматохата и това,че безработните отиват на нейната хранилка,а бизнеса спира да работи и държавата няма от кой да събира пари. Тази картинка защо не се забелязва и никой не коментира? И най-трагичното е,че паниката във всеки е за парите,тяхната липса,а тях някой ги печата. Не е жито или нещо друго да страдаме,че природата не ни дава,защо е тази истерия и паника хора?Действайте и правите нещата които можете и са от първа необходимост без да търсите пари,а удоволствие и удволетворение от свършеното, аз се научих да го правя и съм спокоен и доволен. Ситуацията идва да ви научи и промени,променяйте се,не чакайте да получите нещо различно от това досега,както коментирате пак ще се крадат и усвоят пари. Жертвата във вас говори и за това пак ще стане същото,защото мислите и възприемате действителността като жертви.
  • 89 Янко

    9 7 Отговор
    Путин е един от най-големите диктатори но най-интересно е че ги мачка руснаците тъпче ги и те си го харесват И продължават да гласуват за него

    Коментиран от #94, #116

  • 90 Роко

    8 7 Отговор

    До коментар #44 от "rusnak":

    Още по хубава да направи статия за скока на заболяванията от пневмонията и ОВРИ в Рассия (не бе там няма корона вирус това е някакваси обикновена настинка). Но какво значение има живота на няколко милиона руснаци важното е стъкмистиката да излезе.(нече излиза след поредната моногоходовочка на оплешивя гном рублата удари невиждано дъно)
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Роко

    6 4 Отговор

    До коментар #70 от "Бай Тошо":

    Много едективно е ша знаеш. Почваш да повтаряш "ПРИ НАС НЯМА КОРОНА ВИРУС" и туко виж си повярвал, нищо че за само за пет дни само в Москва над 20 000 са се разболяли от пнемония (не бе не е корона обикновенна настинка е ПРИ НАС НЯМА КОРОНА) заболеваемостта от остра вирусна респираторни инфекция скача в пъти за седмица, но както знаем ПРИ НАС НЯМА КОРОНА.
  • 93 Роко

    5 1 Отговор

    До коментар #86 от "Иван":

    А бе пич цената на петрола пада не на газа. Целта на многоходовочката беше да извадят от пазара на американските производители на сланцов нефт (не успешно Тръмп обяви че ще изкупи продукцията им за попълване на държавния резерв). А то кво се получи вбесиха тарамбуките и саудитите почнаха да продават нефт като бесни и вече дори Беларус започва да купува нефт от арабите (кво да се прави приятелите са си приятели, но когато ти дават нефта на половин цена го купуваш евтино). Дори братски Китай съкрати доставките от Русия и увеличи дяла на саудитския нефт (а той и без това купуваше наполовина заради короната)
  • 94 до Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Янко":

    Янко, е много умен чиляк.
  • 95 Сеирджия

    0 1 Отговор
    Някъде 1980-82г. прочетох нещо което поглеждайки назад във времето направо се сащисах.Първо започва договорка с арабите за от 12-15$ за барел,Кипър,след като се гътна Тито директно заиграване с шиптъри,турчеещи се босанци,български роми които се турчеят,каракачани и т.н. а атентата с/у папата католиците тук,хора(за последното не съм убеден че са хора)от типът деца на другари работещи извън страната,партийци и......срещу дребни суми които се продадоха за шепа сребърници.1980..... там някъде от посланници от кариерата тук дойде(назначиха)специалисти по подривна дейност(инструктор от висша класа) от базата на ЦРУ в Хондурас,същия след като го махнаха си заведе влаинче детето на демокрацията в САЩ.Тези които подскачаха около 1% се отъркаха качествено където трябва,но останалите вият као вуци и изпълзяват като хлебарки на всички до сега избори(колко са избори само оня горе може да каже и тия които въвеждат протоколите),ама те траят и знаят защо😀).Тук просто не може да се напише всичко.Няма време а и място.Та затова съм сеирджия,гледам ги,слушам ги и им се радвам!!!Баба сиромашката викаше на братовчед ми като му подаваше 5лв.,затова че и е отишъл на госте на подадената му ръка,а той гнусливо се мръщеше и тя му казваще/дете целувай сег руко,да не целуеш кат пораснеш з....ци/.Е сега повечето цекуват з....ци,ама проблема си е техен,не е мой.😂😂😂😂😂😂😂
  • 96 русофил

    6 2 Отговор
    Дядя Путя щял да остане още два мандата - до 2016 г. Ние, русофилите, предлагаме да е на власт докато е жив, а и след това като се гътне, да го сложат в мавзолея и оттам да управлява още 100 години най-малко.
  • 97 РМариновТи

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Независим":

    Ти си едно руско комунистическо МЕКЕРЕ!!!!! А горния коментар е абсолютно верен.
  • 98 Сабята

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нека изчакаме 22 Април ! РЕФЕРЕНДУМА!":

    Кви кланета? Клал ли си нещо освен купешки суджук?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Йорданов

    0 2 Отговор
    Пилците се броят на есен!
  • 103 Йорданов

    4 3 Отговор
    Защо нито един път не прочетох коментар на ДВ за демокрацията в Саудитска Арабия, например?!
  • 104 Роко

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "None":

    Време било нужно? Колко време? Преди 15 години Китай беше една западнала икономика за това време я направиха втора в света. На Русия колко ще и трябва 50, 100, 1000 години? За средна класа в Русия според Путин се смята всеки руснак взимаш над 17 000 рубли (към днешна дата това са 350 лева, всеки който може да преживее с тази сума месец в Москва го предлагам за нобелова награда за икономика).
  • 105 Elder Strong Bear

    8 4 Отговор
    Тези глупаци така и не разбраха, че докато паразитите от семейство /янки/ изсмукват жизнените им сили Руската Мечка се угоява и става все по силна, а скоро ще са под лапата и!!!
  • 106 Кгб

    3 5 Отговор
    Цялата статия е БЛА БЛА БЛА...

    Нямам нищо против факти.бг,но гледните точки изложени по-горе сякаш са от дойче веле и лично от гьобелс....
    И понеже в България е вече пълно с кухи кратуни,това им идва като манна небесна,като оргазъм след чекия(щот те деца не знаят как се правят)...
    Герб загробва държава,икономика и пенсионери като прасета с "африканска чума)...
  • 107 Баце

    2 3 Отговор
    Либерастите скърцат със зъби. Щом и в Дойчланд вече се млатят за тоалетна хартия - аувидерзен.
  • 108 Мокри сънища

    3 1 Отговор
    Иска ви се
  • 109 Наполеон

    3 1 Отговор
    Аз си мислех същото
  • 110 Хитлер

    5 0 Отговор
    И аз така си мислих
  • 111 _he_

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нека изчакаме 22 Април ! РЕФЕРЕНДУМА!":

    Е? Че защо да чакаш референдума? Някакви изненади ли очакваш? Не знаеш ли как и защо се прави референдум? Как се брои и т.н. Резултатите от референдумите винаги са в полза на правителството. Веднъж за да "узаконят" каквото им е нужно, друг път за да си "измият ръцете" за нещо неудобно.
  • 112 Тошко

    5 2 Отговор
    Много русоФилистици в тази България бе!!!!.... Безродници, мръсни, долни, предатели.
  • 113 Войче Деле

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Поръчката":

    И аз това си помислих....
  • 114 Гражданин

    1 1 Отговор
    Подвеждаща статия. Много млади след завършване на езиковата, с английски и руски са били приети в пд и русия и са първа година студентки в русия, международни отношения, баба ирина пасе овце, но подробности, внучката ми е много добре, но що нападат Русия. Много българи се завръщат да продължат да учат след езиковата в русия. Извода оставяе на вас. Монетата има две страни. Кой се труди си е ок, а на село гледат 200,300 овце, 5 къщи и не се краде.
  • 115 Уморен

    2 2 Отговор
    А, ха,!Дойче веле,какво да очакваш от тях ,фалшиви борци за демокрация ,просто гладни за власт фашисти.които искат да обезличат всички народи и след това да измучат всичко което могат от тях ,свинската тения в червата на демокрацията
  • 116 Gost

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Янко":

    Точно като нас
  • 117 Не си губи времето

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "Що,":

    Да обясняваш на кух русофил нещо,каквото и да ето!Аз също живея в Германия,това е друг свят различен от опушената панелка ,в която живеее и пише бг русофила.Обикновено това странно вещество/бг.русофила/ не си е показвало носа от опушения квартал в който живее,то не познава света .То започва деня си с плюене по вся всьо.,най вече по собствената си държава.То използва не повече от пет думи,между които памперси ,сороси,гей паради.Да се занимаваш с бг русофила е загубено време!
  • 118 КПСС-овец

    1 1 Отговор
    Вярвам само на ТАСС и на Комсомольская Правда!!!
  • 119 Макс

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Е ,ние пък си имаме Бойко.
  • 120 КОЙ Е КАЗАЛ

    2 1 Отговор
    че Русия е демократичта държава или, че трябва да бъде такава ?
    Русия е ИМПЕРИЯ и толкова.
    Който не му харесва е негов проблем.
    Важното е, че на руснаците им харесва и толкова.
    А когато на руския народ му писне и поиска да си има демократична държава тогава Путин няма да го има.
  • 121 serjant

    0 0 Отговор
    D W.......
  • 122 Да можеш да чакаш

    0 0 Отговор
    Има да чакаш и няма да го видиш, скоро няма да стане, добре че е Путин да ги дондурка, че ако е Тръпм, ще им изтръпнат краката.