Last news in Fakti

20 Март, 2020 21:46 22 481 45

Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия

  • италия-
  • коронавирус-
  • германия-
  • пациенти-
  • жертви

Новините от Италия са стряскащи. Но защо в Италия е толкова по-лошо, отколкото в Германия?

Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкова висок, а в Германия има много заразени, но доста по-малко смъртни случаи? Този странен ефект се дължи на различните подходи към разпространението на КОВИД-19. Тоест, дали здравеопазването ще се съсредоточи върху тежките и смъртните случаи или пък ще следи за невидимото разпространение на заразата. А това дава ефект и върху статистиката, става ясно от обясненията на двама експерти.

"Заразените в Италия са много повече"

Единият от тях е проф. Хендрик Щреек, който ръководи Института по вирусология в Бон. Проф. Щреек е най-вероятно специалистът, проучил и прегледал лично най-голям брой заразени в Германия. На въпрос на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" как си обяснява ниската смъртност в Германия в сравнение с числата, идващи от Италия, проф. Щреек отговаря така:

"Изобщо не съм изненадан. В Италия подложиха на тестове само най-тежките случаи със съответната симптоматика. А актуално изследване от Шънджън показва, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните. Само че децата развиват много по-лека симптоматика - или дори не развиват никаква.

Следвайки логиката на това изследване, според което 91% от хората изкарват КОВИД-19 само с леки или средни симптоми, италианците първоначално се съсредоточиха тъкмо върху оставащите 9 процента. В Китай първоначално също следяха само броя на умрелите - затова и в двете страни излиза, че има много повече смъртни случаи при много по-малко заразени. В Китай междувременно нещата се промениха - там вече от доста време правят масово тестове, за да установят броя на заразените", казва експертът.

Означава ли това, че в Италия има много повече заразени, отколкото показват числата? Да, смята проф. Щреек. Според него, в Италия заразата е много разпространена, но досега това си остава непроучено. В Германия е друго, обяснява по-нататък професорът: "В Германия от самото начало тестове се правят и на пациенти със съвсем леки симптоми. Пациентът, от когото е тръгнала заразата в Бон например, имаше само леко възпалено гърло. Сигурен съм, че в Италия него никой не би го тествал."

Проблемът: незабелязаните заразени

Сходни въпроси занимават и проф. Щефан Флаше. Той е извънреден професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където разработва математически модели на инфекциозни заболявания. В интервю за ДВ той отговаря на въпроса защо в Италия нещата изглеждат толкова зле:

"В Италия имаше случаи, които останаха незабелязани. Когато в една страна умре първият заразен, това означава, че още преди две седмици не са били забелязани 100 заразени - понеже минава време, докато заболелият развие толкова тежки симптоми, че да умре от болестта. През това време незабелязаните 100 души заразяват други, като в случая изхождаме от коефициент 2. Така в момента, в който се регистрира първият смъртен случай, вече има 1 000 заразени", обяснява проф. Флаше.

И още една причина

"Зюддойче Цайтунг" добавя и още една причина за високия брой на смъртните случаи в Италия: най-силно засегнати от пандемията са онези райони в Северна Италия, в които е съсредоточена икономическата и индустриалната мощ на страната. Много от хората в тези райони страдат от заболявания на дихателните пътища, тъй като въздухът там е силно замърсен. А както знаем, хората с такива заболявания са особено застрашени от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ НЕЦИ

    40 31 Отговор
    ТОВА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ВЗЕ ДА ПРИЛИЧА НА РАДИО ЕРЕВАН.

    Коментиран от #7, #35

  • 2 Kubeto

    33 7 Отговор
    Има логика..

    Коментиран от #24

  • 3 Госあ

    39 8 Отговор
    Хаха Защо ли ? Ами защото германците имат достатъчно предпазни средства, в добро здраве са и никак не на последно място, правят по 160000 теста на седмица и един от препаратите за които се доказа,че работят се произвежда от Байер и го има на немския пазар,но ве и ва българския или който и да било друг. Но вие вярвайте на приказките на дойче веле и урсула,че тестовете са безполезни и лъжат и препарати за лечение не съществуват.

    Коментиран от #5

  • 4 Anonim

    49 1 Отговор
    Значи по неговите сметки тук ходят по улиците 30-40 хиляди заразени най малко

    Коментиран от #8, #33

  • 5 Госあ

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    *един от препаратите за които се доказа че работят ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ
  • 6 Луд

    30 9 Отговор
    Ако е прав,а той е прав в българия сега не са 130 болни а 10000 и ще последва италиански сценарии.Да платим на Китай и да дойдат да си предадат опита

    Коментиран от #16

  • 7 оня с коня

    20 19 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЕ НЕЦИ":

    САМО СЕ ОПИТВА Дойче веле да прилича на радио Ереван но никога няма да успее да го стигне,щото си няма КАДРИ като Кеворкян и Бабикян.
  • 8 Алфа Чакал

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Anonim":

    По 5-10 хил. болни се прибират на ден.Останалите тук не се знае колко са.
  • 9 Госあ

    15 1 Отговор
    В Китай и Южна Корея, статистиката трябва да се разглежда в два сегмента, в началните етапи на пандемията и след това, когато бяха отработени тестовете и препаратите за лечение. Както вече писах. А тези които вкараха цялата дезинформация, би трябвало сега да бъдат евентуално използвани за антитела (евентуално, щото са подходящи само тея дето оздравеят). Е с германците няма как да стане,щото така както нямат армия са третия или четвъртия износител на оръжие, но поне наш'те "вирусолози" ,генерали и депутати....някои ще прескочат трапа 😷
  • 10 Пълни глупости!!!

    44 4 Отговор
    Пълни глупости. Надявам се да не го е казал. Аз най-верно съм заразен с Корона вирус и живея в Германия. Една седмица се опитвам да се изследвам за Корона вирус, но всички казват, че нямам наличните симптоми. За тях симптомите са висока температура. Аз кашлям от 2 седмици и имах болки в гърлото, като се има в предвид, че спортувам, не пуша и не работя стресова работа в едно малко градче близо до Алпите, което автоматично прави, че въздуха е чист. И гореизказващия се твърди, че тествали едва ли не всеки и с най-малките симптоми. Северна Италия е известна с чистия си въздух и многото туристи. Тоя или не е ходил в Италия или и той е като нашите професори.

    Коментиран от #13

  • 11 Наблюдение

    10 1 Отговор
    В Сан Марино са заразени 6 пъти повече хора на хиляда от останалата част на Италия. По тази логика има 6 пъти повече тестувани. Ама смъртността е същата, като в Италия. По вероятно е упорито да използват кортикостероиди при дихателната недостатъчност, въпреки данните, че те повече вредят.
  • 12 по света и и нас

    18 1 Отговор
    Ми то и тук, като в Италия изследват се хора само с тежки симптоми и най-близките до тях и разбира се БоКопомазаните щот нали иначе държавата, ще загине без тях ? Тестове за другите няма и това е, така че ако стане, като в Италия да не се учудваме ?
  • 13 Госあ

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Пълни глупости!!!":

    Ами факта е,че Германия прави най много тестове в целия свят се оказа. Ти с български паспорт ли си ? 😉
  • 14 И какво е страшното

    7 11 Отговор
    Страшно щеше да е, ако умираха само деца
  • 15 Аха

    7 4 Отговор
    Че и мен ме боли гърло от една седмица... да ходя на тестове ли...

    Коментиран от #18

  • 16 ха ха ха ха

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Луд":

    А с какво ще платим? С дренки ли? За 2 седмици 3 милиарда опукахме за борбата с тоя коронавирус...нема ги..Това са официални данни от правителството ни.Не си го измислям.
  • 17 Хорейшио

    19 1 Отговор
    Според професора:"Така в момента, в който се регистрира първият смъртен случай, вече има 1 000 заразени"
    Това означава, че в България има хиляди заразени.
  • 18 Не не

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аха":

    Но може малко да се изолираш, за да не заразяваш други. Голяма част прекарват вируса така и мислят че им няма нищо и заразяват други. За това се казва, стойте в къщи. Не е нужно да се тества и ходи в болница, преди да се влоши състоянието. Но трябва да се има на ум, че може и да е коронавирус. Теб може да те боли само гърло, но друг може да умре.

    Коментиран от #20

  • 19 Кнкююммм

    5 1 Отговор
    Защото така решиха да лъжат!
  • 20 Аха

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не не":

    Карал съм коронавируса-Sars ,а той 80% се припокривал с този. Така,че може да имам имунитет;)Но си стоя в къщи.Спряха ни от работа.
  • 21 Чук и Гек

    9 0 Отговор
    Няколко съседки са гледали възрастни хора в Италия и казват, че има много дълголетници. Една и сега е там. понеже нейната и моята майка имат накратко казано ,,задух",веднъж сподели, че старите хора в Италия почти всички имали апарати за дишане. Предполагам нещо като кислородотерапия, за пречистване и обогатяване на въздуха в помещението с кислород.Има и за по добро приемане на прахови лекарства като спирива, чрез дишане от апарат. Подробности...! Та, допускам, че наистина има възрастни хора там, които се крепят дълги години, но тоя вирус се оказва фатален. Както пише в края на текста, точно в Северна Италия много хора имат белодробни проблеми.

    Коментиран от #23

  • 22 ДаНЕсеОкаже

    17 1 Отговор
    Да не се окаже, че гостоприемния запад реши да си направи чистка сред редиците и да дава лекарство само на местните, а останалите да им вика че нищо им няма ?! Дано не се окажа прав, но неадекватността която арогантно демонстрират между редовете ни води именно към такива мисли !
  • 23 Аноним

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Чук и Гек":

    В Китай има 46 починали здрави прави лекари,това на какво се дължи ?

    Коментиран от #43

  • 24 Точно така САЩ заразиха

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Kubeto":

    Индустриалните провинции в Италия(Северс) и Германия(Южна). Това е целта на САЩ, скриване на Китай, Иран, Турция и ЕС, тези които не искат да играят по свирката им. Преносители в Европа са Турските общности в Европейските страни. Пътят на вируса е от САЩ в епруветка в Китай, Иран, Турция и ЕС. Реалността е това. Нашият верен НАТО покровител САЩ ни зарази. Интереса на САЩ за заразяване на България е да се спре пробуждащият се и надигащ се народ на БЪЛГАРИЯ срещу ВАСАЛА на САЩ в БГ партия ГЕРБ и съюзниците им. САЩ, ГЕРБ & СЪЮЗНИЦИ срещу БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Точно така САЩ заразиха

    11 5 Отговор
    Индустриалните провинции в Италия(Северна) и Германия(Южна). Това е целта на САЩ, сриване на Китай, Иран, Турция и ЕС, тези които не искат да играят по свирката им. Преносители в Европа са Турските общности в Европейските страни. Пътят на вируса е от САЩ от епруветка в Китай, Иран, Турция и ЕС. Реалността е това. Нашият верен НАТО покровител САЩ ни зарази. Интереса на САЩ за заразяване на България е да се спре пробуждащият се и надигащ се народ на БЪЛГАРИЯ срещу ВАСАЛА на САЩ в БГ партия ГЕРБ и съюзниците им. САЩ, ГЕРБ & СЪЮЗНИЦИ срещу БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #31

  • 26 asd

    12 2 Отговор
    И е пропуснат коментара на Щреек, че германските здравни власти очакват проблема с вируса да продължи до 2 години.
  • 27 Вили

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Точно така САЩ заразиха":

    Колкото с прав, толкова да си здрав.
  • 28 gggw

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Точно така САЩ заразиха":

    апа земята е плоска
  • 29 Станислав

    12 3 Отговор
    Защо в Германия нещата са наред, а в България - зле. Защото България се управлява от ЛУМПЕНИ.
    ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Точно така САЩ заразиха":

    В Италия няма турска обшност бе бунак ганьовски

    Коментиран от #32

  • 32 Хасан

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Длъжен съм да допълня, че и в България няма турска общност. Има роми и българи мюсюлмани, но не и турци.

    Коментиран от #34

  • 33 Филма Заразата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Anonim":

    Които са в добро здраве, нали?!
  • 34 Хасан

    0 10 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Аз пък твърдя че няма българи потомци на прабългари ..а една смес от славяни,гърци,македонци,турци,цигани но не и българи
  • 35 cornholio

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЕ НЕЦИ":

    Да не ти се счупи капс лока?
  • 36 5653

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Станислав":

    Кое е наред в Германия ?Всеки ден общувам с германци и българи живеещи там.

    Коментиран от #37

  • 37 wgw

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "5653":

    И какъв е извода от написаното от теб? Явно не се доизказвзш, а чакаш другите да гадаят мислите ти.... :-)
  • 38 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 39 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 40 COVID 19

    1 0 Отговор
    ВЕЧЕ ЭАРАЭАТА В ГЕРМАНИЯ Е 20.000 эараэени эащото НЕМЕЦА НЕ ГО ИНТЕРИСУВА ... ... .......
  • 41 Сънчо

    4 1 Отговор
    И аз като някои колеги тук във форума се опасявам, че западните ни приятели ще селектират болните в болниците...Ако ме разбирате.Германците особено са шампиони в селекцията.Ще се спасяват техни граждани без оглед на възрастта и здравословното състояние .У нас пък си е масов геноцид.Даже и без корона.
  • 42 Евала

    0 1 Отговор
    Ами всеки според заслугите" си ! Подписа се споразумението между Китай и Италия!!!и ето ти възмездиет9ги застигна! Когато Европа се опомнете и изгони американците да си ходят в Америка! Тогава ще насъпи благоденствие по целия свят!но!! Тогава Германия ще трепери да не би да бъде нападната от Русия!и затова гълта ,живи жаби" от Америка! Но важното е да има съюзник като америка!
  • 43 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аноним":

    Дължи се на количеството вирус на което се излагаш. Лекарите "плуват" във вируса и в един момент имунната им система не може да бори с огромното количество новопостъпващ вирус. До голяма степен и от това зависи дали ще го изкараш леко или по тежко. Затова си стойте у дома, носете предпазни средства и спазвайте максимална хигиена. За малкото смъртни случай в Германия. Там се ваксинират срещу пневмония всички германски граждани над 60 години. Викат ги от здравните им власти.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 MerillDub

    0 0 Отговор
    грузчики разнорабочие москва услуги