Last news in Fakti

20 Март, 2020 20:30 6 719 56

Коронавирусът: нека ние, старите, да поемем по-голямата тежест

  • възрастни хора-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • карантина

Според прищявката на природата, вирусът застрашава най-вече болните и старите, но от ограниченията страдат всички

Коронавирусът: нека ние, старите, да поемем по-голямата тежест - 1
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът е заплаха най-вече за болните и старите. Но от ограниченията страдат всички. Нека ние, старите, поемем по-голямата тежест и се затворим някъде. Да оставим младите да живеят по-спокойно, пише И. Дичев.

Пандемията от коронавирус неусетно извади на преден план може би най-важната тема на нашето, пък и на всички други времена: конфликта между стари и млади. Не, почти никой не смее да говори за него, но много хора го мислят. Според прищявката на природата, вирусът застрашава най-вече болните и старите, но от ограниченията страдат всички. Колко ли дълго държавата ще може да удържи младите да не се събират, да не пътуват, да не празнуват - само и само, за да пазят баба и дядо? До септември? До догодина? Повече? А ако им въведат и вечерен час, както настоява г-н Гешев?

Младият човек обикновено не е особено състрадателен, защото е зает да воюва за място под слънцето. Едва ли му е много актуален споменът за други епидемии, когато засегнатите са били предимно деца. Засега коронавирусът в България е сравнително слабо разпространен - три жертви, ами толкова взима седмично автомобилният трафик, ще си кажат някои. Но вероятно ако започнат да умират повече близки хора, както е в Италия, усещането ще е съвсем различно. Днес обаче за мнозина заплахата си остава малко абстрактна.

Млади срещу стари

Кризата е повод да се замислим сериозно за пакта между поколенията, върху който почива всяко здраво общество. В развития свят все повече възрастни хора разчитат на все по-малко млади за своите пенсии. Средната продължителност на живота в западна Европа, Канада, Австралия задминава 80-те години, да не говорим за рекордьора Япония с цели 85! В обратен ред върви раждаемостта. За тези страни тя е около 1,5 деца на жена, а средно за света - 2,5 деца, което също не е много. Не е много различно положението в България, където при средна продължителност на живота от почти 75, една жена ражда средно 1,6 деца.

Какъв е резултатът от тези сметки? Поколението на бейби-бумърите (родени 1945-1965) ще тежи все повече върху плещите на работещите млади. Днес в света осем работещи се падат на един пенсионер, а през 2050 ще са четирима. В България е още по-тревожно: засега съотношението е 3 към 1, а през 2050 ще е 1,7 към 1. Учените от години предупреждават за тиктакащата пенсионна бомба - дупката, която ще зейне в пенсионните системи по света. След само 30 години тя се изчислява на 400 трилиона долара, което е пет пъти повече от цялата световна икономика днес! Подобен финансов апокалипсис далеч надхвърля финансовата криза плюс загубите от коронавируса, а много от читателите на тези редове ще я доживеят. Това означава, че 35-годишният работещ днес изобщо не може да разчита на пенсия. А вероятно - и на търговия, на банкова система, на държава...

Освен ако не се вземат някакви екстремни мерки. Но както виждаме в страни като Франция, реформите в пенсионната система са изключително трудни. Защото другият момент е, че възрастните започват да доминират демографски. Медианната възраст (половината от населението е над нея, половината е под нея) за ЕС е 42,2 години. В България сакаш по-възрастната половина е по-мотивирана да пази правата си; тя е основнен електорален ресурс на политическите партии, защото младите по-рядко гласуват, вероятно отчуждени от царящата в държавата ни геронтокрация. Периодически се появяват движения, партии или просто активисти, които опитват да говорят от името на младите, само че - дали са малко, дали не знаят как да се организират, дали ги фрагментира пустият интернет? За сега нищо не излиза.

Основната съпротива на младите днес се изразява в това да гласуват с краката си. Но ето на, вирусът блокира мобилностите и напреженията няма къде да избиват. А и бремето на застаряващите е легнало върху целия индустриален свят - към 20% са хората над 65 години в Европа, през 2050 в света те ще са 2 милиарда, което ще прави между една четвърт и една пета от населението на земята. Все по-скъпо струва и здравеопазването, заето с чудодейното продължаване на живота на старите хора; четох някъде, че последната седмица на американеца, прекарана в болница, струва на американската здравна система толкова, колкото целият му останал живот.

Моето предложение

И все пак: сега няма нужда от морализации. Нито пък трябва да вменяваме на младите чувството на вина, че може да убият старите, ако продължават да се веселят. Не си представям в скоро време младите да се обърнат срещу старите, не и в патриархална страна като България. Но няма да е излишно да помислим в по-далечна перспектива. Настава време договорът между поколенията да се преосмисли. Трябва ние, старите, да сме готови за неминуемите пенсионни реформи, на отстъпки, така че да направим по-бързо място на онези след нас, които с години чакат за достойна реализация. А за начало - да поемем по-голямата тежест в тази сложна ситуация, като се затворим някъде и оставим младите да живеят по-свободно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нали

    10 37 Отговор
    колко стари боклуци ни управляват. Време е съставът да се подмлади.

    Коментиран от #19

  • 2 Край

    58 5 Отговор
    Скоро не бях чел нещо толкова тъжно.

    Коментиран от #15, #56

  • 3 някой си

    3 17 Отговор
    в италия днес 47021 болни 4032 починали 4032/47021=0,08574...% смъртност и това е ако това са всички болни, кой знае колко още не са установени...

    Коментиран от #8, #14

  • 4 Коречи

    6 3 Отговор
    Ко речи?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бастун

    16 7 Отговор
    Аз съм се барикадирал в къщи, имам боб, леща, ориз, макарони, сухо мляко, буркани с плодове и зеленчуци, брашно, сол, олио, захар, чай, кафе и куп други запаси, включително над 300 ролки тоалетна хартия, имам и интернет да гледам порно, няма да излизам докато не мине карантината

    Коментиран от #9, #29

  • 7 Край

    29 3 Отговор
    По мой сметки в Италия дневно от всякакви болести и старост умират около 2200 човека. Това при 60 млн. население със средна продължителност на живота 74 години.
    В тези дни повече ли умират ако знае някой да каже.
    Щото ми се струва че на короната се приписват смърт от други причини.

    Коментиран от #16

  • 8 Everything

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "някой си":

    Как точно ги сметна?

    Коментиран от #11

  • 9 Дельо хайдутин

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бастун":

    А като ти спрат порното и тока кво правиш?

    Коментиран от #21

  • 10 Ръмпези

    28 2 Отговор
    Оставете възрастните хора да си определят съдбата....НЕ ГИ ОГРАНИЧАВАЙТЕ...МОЛЯ СЕ ЗА ТОВА....

    Коментиран от #13

  • 11 Последния софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Everything":

    Иска да каже 8,5 % смъртност.

    Коментиран от #49, #50

  • 12 Кгб

    19 6 Отговор
    Не според прищявкаката на природата...
    -СПОРЕД ПРИЩЯВКАТА НА УБИЙЦИТЕ ОТ герб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Кгб

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ръмпези":

    -ТЪПЪНАР!!!!!

    Коментиран от #33

  • 14 ААА

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "някой си":

    В Италия средната възраст на починалите е 79,5 години.
  • 15 Другия с коня

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Живеем в Ориента.Тук е Патриархат.Няма дете,което би жертвало Родителите си,за да просперира То.То Успява Заради Тях.То Живее заради тях.Децата ще се Жертват заради Родителите.си и точно поради това я Има България.......Изживейте.си Старините.Децата ще се Жертват.....Бъдете Уверени в Това.....

    Коментиран от #17, #25, #31

  • 16 Кгб

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Не бъди изненадан....
    Алчността обича наивните!
    .....
  • 17 Кгб

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    Кога ти доди акъла друже???!!!

    Коментиран от #23

  • 18 Zyggy

    8 0 Отговор
    До Бастуна...Евала брат...не само карантината ще преживееш,но може дори и жив от живота да излезеш...п.с. ако не стигне тоалетната хартия...не е болка за умиране...само понамирисва повечко...
  • 19 гост

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "нали":

    аз съм от старите. готов съм да се състезавам с всеки млад в управлението. не ме разбирайте криво. младите имат бъдеще. ние не. ок. ама младите се гола вода. вервайте ми.
  • 20 Дедо Пенс

    45 0 Отговор
    Не знаех,че след 42 години работа съм в тежест на обществото....А докато работех ми правеха толкова удръжки...
  • 21 Бастун

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дельо хайдутин":

    Имам бинокъл и ще правя перде-кириз, всички са си по къщите и се еб... от скука.
  • 22 Безумна статия!

    47 2 Отговор
    Старите създадоха всичко това което младите немогат и да !боядисат!Старите са работили почти цял живот и са плащали осигуровки здравни пенсионни!Къде е пенсионния златен фонд?Къде е сребърния пенсионен фонд?Защо бяха похарчени тези средства!!!!!!?И сега ггей либерал толерасти ще противопоставят поколенията!Нека сегашните млади хора да знаят че техните пенсиисъщо ще изчезнат!!!България се управлява от крадци и мошеници!Изстискват те като лимон и те захвърлят!Това ви чака млади наивни и непатили младежи!

    Коментиран от #47

  • 23 Другия с коня

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кгб":

    Не си спомням.точно кога....Може би,когато държах ръката на Майка ми ,умираща от Рак...Или когато плащах хиляди левове за лекарства които знаех,че няма да я спасят....Не си спомням точно Кога....
  • 24 ddddd

    41 0 Отговор
    Трябва да се грижим за възрастните за бабите и дядовците които са ни отгледали които са ни чели приказки които са ни разхождали по парковете това е наш дълг а не да се делим на млади и стари
  • 25 СвръхАз

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    Поклон! Мислех, че съм сам в тая битка!
  • 26 Порно

    17 0 Отговор
    Дичев , ти си стой в Дойче сере, и не досаждай.
  • 27 бай Шиле

    6 0 Отговор
    Този И.Дичев кой е?
  • 28 Не приемам

    24 0 Отговор
    това "пазарно" предложение. Старите имат свое място в живота, който си е техен. Пенсионните фондове не стигат защото милионерите и милиардерите са много. И да ги няма старите пенсионните фондове няма да станат и да стават по-големи. Друго трябва солидарност, уважение, морал, политика която да ги осъществява, но това при този модел на обществотое невъзможно...
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бастун":

    Наборе, не се ебавай с електората на KOVID-19!

    Коментиран от #30

  • 30 Бастун

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Наборе, давай да се мобилизираме, с толкова много тоалетна хартия няма как да не хванем млади бабички за плющене!
  • 31 И какъв е смисълът

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    ...децата да се жертват??? Той вирусът ну ге засяга летално. И да искат не могат да се жертват.
  • 32 roro

    29 0 Отговор
    Има една българска народна приказка, за един цар, който наредил да убият всички стари хора в царството....Вземи я прочети, преди да пишеш подобни пасквили. Надявам се да нямаш живи родители, защото ако ти прочетат умотворенията, ще съжалят че са те родили и са се жертвали за теб. Нещастник
  • 33 Някой

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кгб":

    Ти май не си по-умен !
  • 34 оцелял от турското робство

    17 0 Отговор
    Дойчо Велев, иди да опънеш някой бабиер в Дойчланд. Аз моите баба и дядо си почитам и ще си ги пазя, защото на тях дължа всичко, което съм. Засрами се от това, което си написал!
  • 35 http://coronavirus.eti.pw

    1 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 36 Антон

    15 0 Отговор
    Г-н Дичев, Написаното от вас не е правдоподобно тъй като започва с невярно твърдение, че Квируса не избира възрастните а тези с ниска имунна защита.
    Написаното има и лош привкус с препратка към теории за прочистване на населението от групи хора, които спъват обществото. В случая старите сами да се погребат едва ли не.
    Съжалявам, че прочетох мнението ви и ви съжалявам че
  • 37 САЩ ни заразиха.

    15 2 Отговор
    Заразиха Индустриалните провинции в Италия(Северна) и Германия(Южна). Това е целта на САЩ, сриване на Китай, Иран, Турция и ЕС, тези които не искат да играят по свирката им. Преносители в Европа са Турските общности в Европейските страни. Пътят на вируса е от САЩ от епруветка в Китай, Иран, Турция и ЕС. Реалността е това. Нашият верен НАТО покровител САЩ ни зарази. Интереса на САЩ за заразяване на България е да се спре пробуждащият се и надигащ се народ на БЪЛГАРИЯ срещу ВАСАЛА на САЩ в БГ партия ГЕРБ и съюзниците им. САЩ, ГЕРБ & СЪЮЗНИЦИ срещу БЪЛГАРИТЕ
  • 38 Анализатор

    0 9 Отговор
    Евала Дичев
  • 39 Възраждане

    18 0 Отговор
    По-античовешка статия не съм чел през живота си!
    Насаждане на вина в тези, заради които ни има и нас. Дойче ли сте. веле ли сте - ударихте дъното! Младите са на този хал и нямат бъдеще заради вашите шефове, не заради набръчканите, отрудени ръце на нашите майки и бащи!
  • 40 Пенсионер

    12 1 Отговор
    Авторът на статията не е много в час. Ами хайде, да оставим младите да се развиват. Само, че не им се работи, мързи ги даже да гледат. Ние бачкаме вместо тях.
  • 41 Доста

    10 2 Отговор
    цинично и гротеско. Никой няма правото да преценява кой да живее и кой да умре. Ние, че оскотяхме това е вярно, но все още е останало и нещо човешко в нас. Хайде да загърбиме манталитета на нашите политици и да погледнеме цивилизовано на нещата. В отбора на БГ сме и заедно ще си ближеме раните. В края на крайщата вируса ще изпълни Божията воля.
  • 42 Ababab

    2 9 Отговор
    Съсрите допуснаха крадци и мошеници да управляеат света. Тези крсдци и мошеници пск са от старите и всички са нсд 50. Пак същите стари допуснаха да ги излъжат, че видиш ли удържат ти за твойта пенсия.същите тези стари не щат да мрат, въпреки че не могаъ да отидат до тослетната и серат в пампетси. И за да не обвините младите - на 50 съм и въобще не съм от младите. В момента светъъ се съсипва от дъртсци и това е истината. Всички държави се управляват от склерози, които се напикават и треперят за живота си.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Симеонов

    9 0 Отговор
    преди седмица в Западния парк на една пътека срещаме двама младежа с черни маски на лицата. Ами пазят се хората. Или пък се крият? Знаеш ли? Отстъпиха ни пътеката , като заобиколиха през храстите , наричайки ни мръсни стари "помияри" . Стана ни многооо мъчно. Поне си спестих боя, като не започнах разправията , която те вероятно търсеха. Доживяхме да пречим на разходката на младежите , защото от приказките "да пазим старите, та да пазим старите" , които денонощно слушаме от всички експерти по извънредно положение не става по-добре и по-безопасно на никого. А според Ивайло Пенчев от Уолтопия "Допълнителен плюс от корона вируса , е че старите хора ще намалеят". А сега ме спират и да се изолирам , като напусна град София и го оставя на младите .
  • 45 никой

    10 0 Отговор
    Да вземем да умираме като навършим 50год. Или е късно? Да умираме на 45. Има си установена приемственост- възрастните предават професионалния и житейски си опит на младите. Съвременното общество НЕ учи младите на нищо. Нито училището, нито университетът, нито средата, в която се движат младите не им предава чисто човешките житейски уроци. Не остаряващото население е тежест за държавата. Тежест за държавата е концентрацията на все по- голямо и по- голямо богатство в ръцете на все по- малко хора. И прекалено голямата бюрокрация. Прекалено много капитали са съсредоточени в ръцете на все по- малко хора. Ако някой си мисли, че като измрат възрастните и техните заплати ще станат по- големи, жестоко се лъже.
  • 46 този който

    11 0 Отговор
    e пиcaл тaзи cтaтия,нямa дoблecттa дa cи нaпишe имeтo!!!Oт вcичкaтa тaзи гмeж чoвeк ocтaвa c впeчaтлeниeтo,чe cтaритe хoрa трябвa ca ce caмoумъртвят или дa бъдaт "утилизирaни"!A нaли cтaритe хoрa рaбoтихмe зa пo-дoбрo бъдeщe зa нac и нaшитe дeцa?Нaли зa тoвa oтдeляхмe нe мaлкa чacт oт зaплaтитe cи зa "CПOКOЙНИ"cтaрини?Къдe oтидoхa нaшитe пaри?Къдe oтидoхa нaшитe дeцa,чe и внуцитe ни?Зa кoи пeнcиoнeри ceгa вaдят пaри?Зa тoвa ли ги oтглeдaхмe,възпитaхмe,учихмe?...
  • 47 yorval

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Безумна статия!":

    Не е необходимо да се правиш на ни чул, ни видял, ни разбрал, след като мн.добре знаеш, че въпросният и така ценен и необходим Златен фонд на пенционерите още в началото на 60-те бе заграбен, присвоен и съответно приватизиран от Компартията, любимата им Рашънка и нейните слуги в лицето на хитрият сеЯнин - бай ти Тошо+Ко... Затова, именно сега родните ни пенсионери изнемогват на тия години и получават некви мижави жълти стинки за своя труд и дългогодишен стаж и активна дейност през споменатия соц-строй ... Сори, но други,несегашните управници са ВИНОВНИ за това дередже
  • 48 НЕГОДНИЦИ

    0 1 Отговор
    ЗНАМ ЧЕ БОЙКО ИСКАШЕ ДА МИ ПЛАТИ КОМУНАЛНИТЕ СМЕТКИ НО БСП НЕ МУ ПОЗВОЛИ ..... ТОВА ГО ЗНАМ ОТ БЛИЦ !
  • 49 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Цифрите се смятат обратно. Процента е към 11
  • 50 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Цифрите се смятат обратно. Процента е към 11
  • 51 Тупангюро

    2 0 Отговор
    Цинизъм от статия публикувана от DW медия която уважаваха преди години, тези който помнят повече ще се сетят защо. По пътя за вечността няма ред. Може би дойде време да си подредим нашата къща и нашия си двор . Вирусът не признава политически пристрастия и социален статус , но всички ние живеем в България, и сега повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и солидарни. Предците ни са ни оставили много примери.
  • 52 Гераците

    5 0 Отговор
    И какъв е този примитивизъм? Поправете ме ако греша, в кое българско художествено произведение се показваше как старите и ненужни хора отиват да живеят в плевнята за да наследят безскрупулните синове имота, Гераците ли беше? Първо, как се определя кой е млад и стар? И второ, явно се върнахме към джунглата. И трето, да не би някой да мисли че не остарява?
  • 53 Ира

    3 0 Отговор
    Кога точно заживяхме в джунглата? След като години наред лицемерничехте с химна на Европа, пелтечейки от възбуда за правата на гражданите, качеството на живота, ценностите, и цивилизационния избор, за два дена си показахте примитивната същност. Егоизъм и долна практичност.
  • 54 Мак

    1 0 Отговор
    Както е казала Джоан Колинс за многогодишния си по-млад от нея съпруг: Е, колкото поживее, поживее! Така че хайде да не се правим на Господ, да не раздаваме препоръки и предписания, и да спрем с обидните брътвежи!
  • 55 Шоп

    0 0 Отговор
    Има закони в природата и никой не е по велик от тях.Истината е проста,раждаме се ,жиеем,стареем и умираме.Има и други форми на живот но нашата е тази. И ако искаме да расмеем Бог да му кажем плановете си.Всички вървим в различни посоки имаме различни мисли и различен начин на живот но мястото на което отиваме след време е едно! А за там ред мяма.Не се опитвайте да правите нещата толкова сложни и делематични.
  • 56 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Край":

    Тъжно но вярно! Истината обикновено е грозна, неприятна и боли!