Last news in Fakti

26 Март, 2020 19:00 6 367 56

Защо Китай и Русия помагат на Италия в битката срещу коронавируса

  • коронавирус-
  • русия-
  • италия

В Италия са изпълнени с благодарност към Русия и Китай заради помощта им в битката срещу коронавируса. Но защо Москва и Пекин помагат на италианците? Мотивите им със сигурност не са само благородни.

Защо Китай и Русия помагат на Италия в битката срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Русия и Китай помагат на Италия с каквото могат, а страните от ЕС не проявяват солидарност с най-засегнатата от пандемията държава - такива изказвания правят някои италиански политици. Същото твърдение се върти и из руските пропагандни медии. Но каква е истината?

"От Русия с любов"

Тази седмица Русия наистина изпрати в Италия защитни средства и бригади специалисти за борба срещу коронавируса, а руският президент Владимир Путин представи пред света една особено умела инсценировка - с флагове и с посланието „От Русия с любов“. Още преди това в Италия пристигнаха и два самолета с медицинско оборудване и специалисти от Китай.

ЕС приветства тази помощ, но припомня, че когато епидемията върлуваше най-страшно в Китай, тъкмо ЕС предостави на страната над 50 тона медицинско оборудване. В интервю за ДВ италианската евродепутатка Елизабета Гуалмини хвали ценната помощ, която оказват Русия и Китай на нейната страна, но припомня, че тази помощ се ръководи не само от хуманитарни мотиви. „Страни като Русия и Китай винаги преследват свои политически цели“, казва евродепутатката. Според нея, по този начин Кремъл се опитва да подобри отношенията си с ЕС.

Евродепутатът от ЕНП Михаел Галер също смята, че Путин преследва свои външнополитически цели. „Той се надява, че ако догодина ЕС удължи санкциите (срещу Русия - бел.ред.), Италия ще наложи вето.“ Белгийският политолог Свен Бископ добавя, че действията на руското правителство са опит да се хвърли прах в очите на собственото население. Според него, Русия нарочно се преструва, че няма големи проблеми с коронавируса. „Помощта за Италия е и начин да се демонстрира пред собственото население, че за Русия коронавирусът изобщо не е проблем.“ Бископ смята, че това е голяма грешка: „В момента руските власти не могат да извършат нищо по-лошо от това да се преструват, че епидемията не ги засяга. И нищо да не предприемат“, казва политологът.

Прозрачните мотиви на Пекин

За европейските политици мотивите на Пекин са още по-прозрачни. Елизабета Гуалмини смята, че Пекин работи за подобряване на имиджа си. Според нея, тамошните власти са реагирали прекалено късно на разпространяването на вируса и по този начин на практика са допуснали той да предизвика пандемия. Свен Бископ пък казва, че с кадрите на италианска благодарност за китайската помощ властта в Пекин подава сигнал към собствените си граждани: Ето, ние се справяме със ситуацията, дори помагаме на другите. „Това може да върши работа вътре в Китай, но в Европа няма да забравят факта, че Пекин дълго се опитваше да крие проблема с коронавируса. Докато не го изпусна от контрол“, казва политологът.

Що се отнася до ЕС - Общността сериозно помага на Италия. Още през февруари там беше изпратена обща мисия от специалисти на ЕС и на СЗО. Италианските медии обаче практически не отразиха дейността ѝ. Затова пък обърнаха голямо внимание на китайските специалисти. Или както каза пълномощникът по външната политика на ЕС Жозеп Борел: „Ние помагаме много, но никой не го забелязва“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    62 5 Отговор
    Защото не са евро-джендъри.

    Коментиран от #3

  • 2 SARS

    71 4 Отговор
    Да защото са добри за разлика от алчните за пари и нефт кравари!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ✔️Pompev ®️

    3 20 Отговор
    За хуманност И за пари,може и затва да са пуснали ...короната
  • 5 EL pepi

    42 6 Отговор
    Русия ще спаси светаааа :)

    Коментиран от #32

  • 6 Бесен Язовец

    51 4 Отговор
    Докога ще слушаме сородоидна пропагана бееее?
  • 7 Презвитер Козма

    4 45 Отговор
    Най накрая нещо смислено и подкрепено с факти. То на целия свят е ясно че руснаците и китайците гонят свои интереси с такива пиар акции.

    Коментиран от #14, #20, #45

  • 8 Професора

    41 4 Отговор
    Вклющва ли спонсорство раздухването на клеветите от DW?
  • 9 Реално

    40 4 Отговор
    Дойчето пак повърна , скоро ще викат попа .
  • 10 DW = WC

    44 4 Отговор
    НОВА ПОРЦИЯ СОРОС КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ!!!
  • 11 Бесен Язовец

    30 5 Отговор
    Сороснята да не иска и тя помощ от Руската Федерация?
  • 12 да де

    48 6 Отговор
    Покажете снимки как италианците свалиха знамето на ЕС защото ги е изоставил и в знак на признателност издигнаха знамената на Русия и Китай.

    Коментиран от #37, #40

  • 13 Кико

    32 1 Отговор
    Щото пък западните държави работят за имиджа си, като не помагат и крадат от помощите за Италия.
  • 14 Питам

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Ти пък къде видя факти ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КОНТРАТА

    37 3 Отговор
    Сороснята гледа отстрани и критикува докато Русия и Китай помагат на Италия!
  • 17 самата

    17 2 Отговор
    главната евро-мисирка каза,че си насрали и Халата-вирус -сега мете.....
  • 18 Рошко

    17 2 Отговор
    Защото добрите помагат, дойче зеле, не са с еврейско мислене само да си гонят интереса и да разрушават ограбват и заробват цели наций, затова, не всяват раздори и конфликти, ама вас това мн ви бърка, Русия Турция Куба Венецуела Либия Ирак Сирия, е,,,, им м,,,, и само подклаждат е с вашите дезинформация още повече хората да не разбират, дето видят ваши джурналисти Трябва с камъни да ви гонят и да не ви допускат
  • 19 Руска помощ

    2 33 Отговор
    Според вестник "Стампа" 80 процента от руската помощ не става за нищо.Ама руските тролове цвилят доволно.Дерзайте, може да получите бонус.

    Коментиран от #21, #29

  • 20 🐑 главо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Даже не знаеш да пишеш още .
  • 21 Бесен Язовец

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Руска помощ":

    И кои точно са вестник,, Стампа" че ги чувам за първи път? Конспираторите са в сянката на Руската Федерация и ги е ЯД!
  • 22 Незнаещ

    18 1 Отговор
    Абе,верно ли хамериканците са откраднали 500 000 теста от Италия? А?

    Коментиран от #27, #39

  • 23 Бачо Киро

    28 2 Отговор
    Егати безпомощния вой срещу луната... На всеки, който не е пълен идиот естествено, е ясно, че никой не харчи стотици, хиляди или десетки хиляди, да не говорим за милиони, просто ей така, за нищо. Особено в политиката. Да викаш обаче на черното - бяло, в най-тежкия момент на Италия от ВСВ насам западните "приятели" гледат и не само нагло не помагат, а дори си позволяват да коментират жеста на Русия и Китай. Щели... Да налеят милиарди, трилиони... Ще... В бъдеще, някога, евентуално... Само че на хората им трябва помощ сега, вчера, миналата седмица. Не виртуални пари, а реални материали. Хора. Техника. Италия си е направила изводите, това би трябвало да е ясно на всички, иначе нямаше да почне този вой ден след помощта. Да седиш и да плюеш по акта на помощ е знак на тотална помиярщина.

    Коментиран от #26, #33

  • 24 Аре, нема нужда.

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "гражданин":

    Нас ще ни спаси доньо,ама друг път,не сега. Само да не вземат да ни откраднат тестовете.

    Коментиран от #43

  • 25 някой

    22 0 Отговор
    гледа ли сериозно на DW, видиш ли DW, тегли им една майна без да ги четеш.
  • 26 Точно така....

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    Сега са насрани и търсят акото в чуждите гащи. Виж за това пари има. Вият и плюят,но хората не са идиоти ,виждат и помнят.
  • 27 Верно е

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Незнаещ":

    Това го писаха всичките медии в Италия,включително и тези от La Stampa.it
  • 28 Селянин

    24 1 Отговор
    И Русия и Китай са мега развити държави, за които няколко хиляди или милиони починали от пандемията са просто статистика. Ако не ми вярвате припомнете си думите на Сталин. Химерата на западняците, че са богоизбран елит се срина. Русия не е тази, която беше при пияницата Елцин, а е на Путин и в скоро време ще достигне нивото си при Брежнев. За Китай коментарите са просто излишни. Всичко това хвърля в паника ЕС и по-специално Германия и Франция, които са имали възможност да се "насладят" на близки срещи с руснаците. Когато фактите говорят и боговете ......... А ние трябва да си направиме изводите от цялата ситуация.
  • 29 vevo

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Руска помощ":

    Според вестник "Долно уйно" не са 80%, а са 100%!!!
    Сороснята пикае газ и реже ламарина!
  • 30 az #Победа75

    16 0 Отговор
    Видях, че е DW и даже не започнах да го чета!
  • 31 Ихуууу

    0 12 Отговор
    Жабарите най добре да се съобразяват с единната европейска политика. Защото кредиторите който ги хранят ще ги принудят пи трудния начин. Да не проядат пак жаби, като руснаците картоф. Щото глада е по силен от тока.
  • 32 Добър е

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "EL pepi":

    Супер вова!!! Удари 2-3 шишета водка и спасява света наред хахахахахахаха
  • 33 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    По-точно не може да се каже! +++++++++++++++±+++++++++++++++++++++
  • 34 Китайски отрепки

    2 24 Отговор
    Гнусните комунистически мърши в Китайската кочина да спрат да ядат ПРИЛЕПИ И ПАНГОЛИНИ, гнусни жълти изроди Ако някога има нов Нюрнбергски процес, ръководителите на китайската комунистическа партия трябва да бъдат изправни пред трибунала и незабавно екзекутирани.
    Те избиват своя народ и около месец прикриваха пандемията от Коронавирус, докато тя бавно плъзна по целия свят! Те са виновни за тази катастрофа и за геноцида в Китай!

    Коментиран от #49

  • 35 Терминатор Две

    0 20 Отговор
    Мръсна смърт да бъде за китайските комунистическите изроди, който ядат прилепи и гущери !

    Коментиран от #51

  • 36 Факт!

    2 6 Отговор
    Италианските неграмотници са ясни.Веднага Франция да опъва бодливата тел по границата а Австрия да изиска връщането на Южен Тирол и след това да лопва кепенците.
  • 37 Ген Майор Накамуров

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "да де":

    Това са били от ония интелЕгентните италианци , за които фейк новините са настолна книга. Руските орки се занимават само с подривна дейност.
  • 38 Обикновен човек

    22 0 Отговор
    А защо тоалетната медия"Дойче веле" не пише нищо за това как в Италия се снема масово флага на ЕС и се заменя с трикольора на руската федерация в знак на благодарност на италианците към Русия????????????
  • 39 CIA

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Незнаещ":

    Ми само толкова имаха!
  • 40 Бай Кольо

    0 16 Отговор

    До коментар #12 от "да де":

    Кажи каде ги видя тези снимки,че май само русофилите сте ги видяли, веят ви се Руски знамена само в празните глави

    Коментиран от #50

  • 41 боцмана

    10 1 Отговор
    Стара истина , направи добро , изяж говно , важи в пълна сила.
  • 42 Ръмпези

    7 1 Отговор
    ЗАЩОТО Е НАЙ-ХУБАВОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ ОТ ВСИЧКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ. РИМСКА ИМПЕРИЯ. КОЙТО СХВАНАЛ,СХВАНАЛ....
  • 43 Бай ганьо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аре, нема нужда.":

    По скоро Ердоган
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Добра статия но Останките от комунизма в Б-я са все още много надъхани да разберат че К Умунист не може да е Х Уманист.
  • 46 Усмивката

    9 0 Отговор
    А как да тълкуваме фактът , защо на България никой не помага.
  • 47 123

    11 0 Отговор
    Вирусът дойде точно навреме. За да лъсне лицемерието на ЕС и ускори разпадането на кочината.
  • 48 медик

    9 0 Отговор
    ЕС бил предоставил 50 тона мед оборудване в Китай ! Нали това оборудване е произведено в Китай.
  • 49 Áaaaaaaaa

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Китайски отрепки":

    A в сша защо бият негрите?
  • 50 лекар

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Кольо":

    Хванал те е коронавирусът та веднага иди на преглед , че току виж до няколко дена си хвърлил топа
  • 51 Терминатор три

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Терминатор Две":

    Дагадухаш под вода.
  • 52 CUR за DW

    14 1 Отговор
    Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е това, че голяма част от читателите вече са разбрали това, видно от коментарите под "статиите" им.
  • 53 Кой68

    6 0 Отговор
    Поредната статиа-анализ със пропагандна цел.......А САЩ поне са пропити със благородство и грижа за свойте съюзници в EU взеха та затвориха границите си и спряха полетите от и за Европа.....Страшни хуманисти?
  • 54 123

    5 0 Отговор
    " Публикувано във факти.бг:
    Но защо Москва и Пекин помагат на италианците? Мотивите им със сигурност не са само благородни. " Не само съди по себе си за другите !
  • 55 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Абе всички които предлагат помощи гонят и политически цели! Няма изключения!
  • 56 zevs

    1 0 Отговор
    герберката атанасова ДА ДОКЛАДВА КОЕ Е ИНФОРМАЦИЯ И КОЕ Е ЛЪЖЛИВА НОВИНА!!!тя Е РАЗБИРАЧ ОТ КЛАСА.АКО тя КАЖЕ ЛЪЖЛИВА НОВИНА В ЗАТВОРА.ТОВА БЕШЕ неиното ПРЕДЛОЖЕНИЕ.