Last news in Fakti

3 Април, 2020 06:30 6 635 93

Коронавирусът повали руската икономика

  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • икономика-
  • владимир путин

Кризата върна Русия в 2002 година - поне що се отнася до цената на нефта, а това е основният експортен продукт на страната

Коронавирусът повали руската икономика - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Абсурдна ситуация: един тон руска пшеница струва вече повече от един тон руски нефт. Рублата силно девалвира, а руснаците ги очаква гигантско поскъпване на всички стоки. Коронавирусът просто повали руската икономика.

Кризата с коронавируса върна Русия в 2002 година - поне що се отнася до цената на нефта, а това е основният експортен продукт на страната. В края на март неговата цена падна до най-ниското си равнище от 18 години: барел от европейския сорт „Брент“ струва по-малко от 22 долара, котировките на руския сорт „Урал“ са под 17 долара.

Корона-кризата намали световното търсене на петрол радикално, поради което Саудитска Арабия и някои други страни-производителки поискаха допълнително ограничаване на добива. Путин обаче не се съгласи, с което той провали Споразумението за таван на произвежданите количества нефт между държавите-членки на ОПЕК от една страна, и Русия и Казахстан от друга. То беше в сила от 2017 насам и постоянно бе удължавано. От 1 април обаче всички страни могат да произвеждат по колкото нефт поискат.

Саудитска Арабия реагира с ценова война срещу Русия. Тя предложи на европейските рафинерии, които са основни купувачи на руския нефт, дъмпингови цени, каквито никога досега не е имало: барел нефт „Брент“ с 10 долара по-евтино от официалните котировки. „При това положение няма никакъв смисъл да се купува от Русия“, казва пред ДВ експертът по суровините Ойген Вайнберг.

Обезценяването на рублата е най-големият проблем

Войната на нерви обаче носи огромни загуби на руската държава. Известно е, че балансът на държавния бюджет е гарантиран при цени от 42 долара за барел, а сегашните са далеч по-ниски.

Но очертаващият се огромен бюджетен дефицит не е най-голямото предизвикателство пред Русия. Най-сериозният проблем за руската икономика е обезценяването на рублата, което върви ръка за ръка със спадащите цени на нефта. Подобна ситуация имаше през 2014 година - тогава последва двугодишна рецесия и близо шестгодишен спад в реалните доходи на населението. Сега съществува заплахата от повторение на тази криза, при това задълбочена под влиянието на карантината.
По-слабата руска валута винаги насърчава износа, но Русия разполага само с три групи продукти, които са конкурентоспособни на световния пазар: суровини, оръжия и аграрни стоки.

Търсенето на енергийни ресурси и метали е спаднало в целия свят, а покупките на оръжие се отлагат заради епидемията от коронавирус. Русия би могла да изнася повече зърнени храни, но точно това няма да се случи, тъй като правителството се опасява от недостиг на вътрешния пазар. Затова от 1 април са наложени ограничения и квоти за износа на жито, ръж, царевица и ечемик, които на първо време ще останат в сила три месеца. С други думи Русия няма как да спечели от уникалната ситуация, че един тон руско жито в момента струва повече от един тон руски нефт.

Зависимостта на руската икономика от вноса

Толкова по-болезнено за Русия ще бъде обезценяването на рублата. Руската икономика продължава да е много зависима от вноса на машини и оборудване, потребителски стоки и дори селскостопански продукти. През декември председателката на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко посочи, че Русия е силно зависима от вноса на семена за посев. И това се отнася до редица основни култури като царевица, картофи и пшеница.

Сега ще поскъпнат и редица други изходни суровини и материали, необходими на руската индустрия - например китайските съставки, използвани в руските фармацевтични предприятия или частите за автомобилната промишленост, които се получават предимно от германски доставчици. Ако в началото на годината едно евро се разменяше за 68 рубли, сега то струва почти 90. Русия ще бъде просто премазана от задаващото се огромно поскъпване и то в период, когато приходите на държавата са ограничени до минимум.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    53 79 Отговор
    Айде сега да видим русопитеците, нашите продажни русофили, как ще защитят бензиностанцията, демек - майка си!

    Коментиран от #11, #14, #15, #17, #19, #23, #71, #72

  • 2 CUR за DW

    108 43 Отговор
    Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е, че голяма част от читателите вече са ги разбрали, видно от коментарите под "статиите" им.

    Коментиран от #7, #20, #87

  • 3 Робот

    80 40 Отговор
    Бодри, ранобудни русофоби оплакват руската икономика! Алооо Путин раздава помощи на вас мизерници, не вие на него!
  • 4 Миризлив пор

    86 32 Отговор
    На фона на целия този анализ, се пропускат няколко фактора. Ако не беше ФЕД да напечата 2 трилиона зелени долари без покритие нещата в щатите щяха да са по-зле, Русия има най-големия златен резерв и... Фирмите фалират и акциите им се обезценяват, но нефта си стои и пак струва нещо. Ако има нещо страшно за световната икономика това е печатането на пари от щатите.
  • 5 Гост

    70 30 Отговор
    Да бе, тя затова изпраща лекари и оборудване на другите.......
  • 6 Миризлив пор

    42 27 Отговор
    На фона на целия този анализ, се пропускат няколко фактора. Ако не беше ФЕД да напечата 2 трилиона зелени долари без покритие нещата в щатите щяха да са по-зле, Русия има най-големия златен резерв и... Фирмите фалират и акциите им се обезценяват, но нефта си стои и пак струва нещо. Ако има нещо страшно за световната икономика това е печатането на пари от щатите.

    Коментиран от #32, #88

  • 7 Рошко

    34 23 Отговор

    До коментар #2 от "CUR за DW":

    Тези са заразно зло, антихриста дявола и атеиста в джурналисти ката
  • 8 Жоро

    18 25 Отговор
    Добре че е Бойко та измисли карантината за да се спасим.Да е жив и здрав.
  • 9 Мая

    39 13 Отговор
    Хора, отворете си очите! Светът иска да се отърве от нас! Използваме безогледно земните блага,а те не са неизчерпаеми! Избихме животните,отровихме водите,за мърсихме въздуха! Сега идва нашия ред, а ние вместо да се поучим от грешките си и да ги поправим само хленчим и накрая,ще се самоунищожим!
  • 10 А стига бе

    59 24 Отговор
    Дойче Веле...от 15 години все я бутате тая пуста руска икономика бе-то със санкции,то с нисък петрол...Ама нещо не става-я в САЩ какво се случва-за 2 седмици-9,7 милиона нови безработни..!!! И за сведение на Дойчовците-в Русия карантината е 1 месец със запазване на заплатите на 100%

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оставете Русия вижте нашата кочина

    58 12 Отговор
    Депутатите най нагло си вдигат заплатите. А народа затворен в къщи без работа. Очаквайте бум на разводи, самоубийства, депресия. Гледахте ли клипчето в Афера как в Испания помагат на хората, а тук се подиграват с нас. Има и клип за помощите в Русия разбира се не е на това ниво. На европейците дават пари а на нас предлагат кредити. Както винаги банките няма да усетят кризата заради такива лобисти като Дончев.

    Коментиран от #43

  • 13 Я пък тия

    46 21 Отговор
    Основната цел на ДВеле е да ни покаже едно-абе ние в Европа се ус...ме тотално с този вирус--ама вижте я Русия--там е ужас.Затова се радвайте,че имате джендита за политици в Брюксел и го манете тоя Путин...е нищо,че в Европа умираме като мухи-....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лол

    45 22 Отговор
    Тия от такива медии като Дойче Веле хептен ни взеха за балъци.Аз дори че не съм русофил ми се повдига като ги чета.С такава долнопробна пропаганда наистина правят хората русофили-насила може да се каже. Язък че от сериозна медия се превърнаха в драскачи на нео-дибералите-които между другото нямат нищо общо с истинската демокрация.

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ердо

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "CUR за DW":

    И към нас, и към нас всички които не им играем по еврейската гайда
  • 21 Ликтор

    34 21 Отговор
    Когато Путин слезе от Мерцедес и се качи на Волга , изпратете ми снимка , когато рублата стане конвертируима , непременно ми се обадете ! Кризата е световна - Русия също няма да е подмината - рублата вече достатъчно се обезцени ! Първо обичайте България , а после Русия , САЩ или Китай !!!
  • 22 Панов

    24 24 Отговор
    Сегашна русия е в положението на сесерето от десетилетието преди разпада.
    Краят ще бъде същия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кирил

    32 27 Отговор
    Печелят за сметка за такива зависими страни като нас.Дерат ни с монополи за горивата и газта.
    Само от бензин и дизел ни отнемат 3 милиарда лева годишно.
    Отделно милиарди по корупционни проекти,белене,турски поток.
    Без руската зависимост ,средни заплати 2000 лева,пенсии 1000 лева.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост,,,,,

    26 18 Отговор
    Толкова са зле, че взеха да пращат самолети и в САЩ. Сигурно заради евтините горива.
  • 28 Тиберий

    23 20 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    Дори нефта да стане без пари пак не събаря Русия защото тя е ОТДЕЛЕН СВЯТ Заедно с Китай Индиа Иран могат да създадът такова производство че да пиддържат цял сват Въпросът е дали виртуалните пари ще издържът на реалните

    Коментиран от #38

  • 29 копейки

    16 20 Отговор
    Когато фактите говорят ,само (прикрепените към сайта ФАКТИ) копейкови тролетарии НЕ мълчат.
  • 30 Ю Кортес

    27 22 Отговор

    До коментар #24 от "Кирил":

    Полша отдавна е със средна заплата над 1000 евро.
    Там няма руска зависимост.
    Същото направиха и в Естония Латвия Литва.
    Същото е на път да направи Румъния.
    Само тук плащаме данък русия и сме най бедната европейска държава.

    Коментиран от #60

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 оня с коня

    27 22 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Защо си въобразяваш че като напишеш 2 пъти един и същи Пост ще бъдеш по-убедителен?А ЗАЩО се опитваш да ЛЪЖЕШ,след като за това се иска поне малко Интелигентност?Имала Русия според тебе "Най-големия Златен резерв"...Ето я Класацията към 10.05.2019г:1/САЩ- 8133тона Злато.2/Германия- 3369т.3/Италия- 2452т.4/Фпанция-2436т5/Русия- 2150т.А сега сравни къде са Щатите и КОЛКО ПЪТИ Златото на Русия е по-малко!Другата ти нагла лъжа е че "Нефтът на Русия си стоял"...Да - има още Нефт в Русия,но ЛЕСНИЯТ НЕФТ СВЪРШИ и остана Тоя на ПО-ГОЛЯМА ДЪЛБОЧИНА,който има и Значително ПО-ВИСОКА СЕБЕСТОЙНОСТ,КОЕТО ПЪК ЛОГИЧНО намалява печалбата.Между другото така и не се отучихте от Простотията че Америка Печатала Долари "като го закъса"...Верно е че печата,но ЗА ПОДМЯНА НА СТАРИТЕ БАНКНОТИ,които са пръснати по целия Свят,защото Доларът е СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО!И има ли Идиоти които си мислят,че ако КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА печата безконтролно Валутата си то тя намя МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ОБЕЗЦЕНИ на Междунар. Пазар?За инфо Доларът СИ ДЪРЖИ КУРСА НЕОТМЕННО,докато Рублата е на Дъното БЕЗ Русия да печата банкноти.

    Коментиран от #35, #51

  • 33 Балък...

    15 20 Отговор

    До коментар #16 от "Лол":

    Статията е вярна, от първият до последният ред. Това се предполагаше че ще се случи от времето когато Русия поведе война срещу ОПЕК, дори и руски икономисти предупреждаваха за катастрофата която ще настъпи в руската икономика. В статията лъжи няма, всичко което е написано е вярно. С настъпването на пандемията тези предупреждения на водещите руски и чужди икономисти се сбъднаха. Няма да преразказвам статията, прочетия пак внимателно. Влез в Ю ТЮБ, там ще намериш информация за полжението в икономиката им, от руски източници, покрива се на сто процента с написаното в статията.

    Коментиран от #36

  • 34 Иисус

    9 8 Отговор
    Чета само сополиви коментари! Идва Страшния съд за човечеството,а вие сте без очи да го видите и бе уши да го чуете,но за щастие имате стомаси и ще го усетите! Отива си човешкия род! Опомнете се и запазете каквото ви е останало от жалкото ви достойнството!
  • 35 Пако

    15 10 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Прав си,и не само прав но,и много умен.
    Само че,и ти заедно с нас глупаците,ще видиш
    зор докато защитаваш могъщия долар.
    Хайде сега,понеже си много осведомен,кажи,
    от кога нашите американски “партньори”,си
    дават сметка че,могъщият им долар се е обезценил ,и започват да печатат на поразия

    Коментиран от #40, #44

  • 36 Друг Балък

    8 5 Отговор

    До коментар #33 от "Балък...":

    Аз влизам в ю туб и чета други неща,които ти не четеш,има информация и на други езици.

    Коментиран от #39

  • 37 Груьо

    11 8 Отговор
    Кви русофили,кви русофоби,кво дойче веле или зеле? Човека си отива от тая Земя,а вие се джафкате като въшливи псета за миризлив кокал! Я се осъзнайте и си подайте ръка в тоя страшен момент,поне прошка да си поискате!
  • 38 Веспасиан

    17 20 Отговор

    До коментар #28 от "Тиберий":

    Виртуални пари има само в главатати. Явно живееш в някаква виртуална реалност, която си си създал. Тези 2трилиона долара, ако за тях намекваш са само 10% от БВП на САЩ, разбираш ли че не са виртуални. Русия не е отделен свят, такива отделни светове няма. Всичко е въпрос на силна икономика, руската не е такава, не си измисляй опорни точки. Икономиката на Русия е пред катастрофа...напълно нормално, след такова управление следва най-логичното...крах.

    Коментиран от #48

  • 39 ????...

    13 14 Отговор

    До коментар #36 от "Друг Балък":

    Каква друга информация си чел? Хвалебствени дитирамби за мощната руска икономика ли? Сигурно четеш и на хинди?
  • 40 оня с коня

    14 14 Отговор

    До коментар #35 от "Пако":

    В момента курсът на Долара е 1,79лв.Виж колко е бил Миналата година,виж и по-миналата и има ли някакви особени разлики.Между другото цитирам и заглавие на Статия от в.Стандарт от 10.01.2020г:"През 2020г Доларът удря всички валути в Земята".Сега остава и да си направиш извода има ли нещо вярно в твърдението ти че Американските ни Партньори си давали сметка че Доларът се обезценявал.

    Коментиран от #62

  • 41 Bigbb

    15 7 Отговор
    Дойче зеле , мойче зеле ама рублата верно чукна 90 за евро
  • 42 една рубла е две стотинки

    17 11 Отговор
    Абе чета по горе ,че рублата не се търсела ?! Търси се бе хора ,ми тя вече е по евтина от тоалетната хартия и човек (ако е пестелив) ,може спокойно да я употребява (по предназначение).
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Начо

    14 7 Отговор

    До коментар #35 от "Пако":

    Аз ти давам 100 рубли,ти ми даваш 100 долара

    Коментиран от #65

  • 45 Кирил

    15 5 Отговор
    Една рубла, 2 бг стинки
  • 46 Трън

    14 11 Отговор
    Всички казват, че кризата с нефта ще убие американските производители. ДВ обратното. Къде е истината ще разберем. Само, че не Путин иска преговори за цената на нефта а Тръмп.
  • 47 Шаран БГ

    15 7 Отговор
    Знайно е, че от времето на Конрад Аденауер всички германски медии са под строгия контрол на чичо Сам . Ако има някаква награда / от рода на "Пулицър"/ за най добро смесване на истината с лъжата и на лъжата с истината, безспорно Дойче веле я печели убедително и ежегодно. Просто, ако искате - разбира се, четете и мислете. Но, ако не прочететее, нищо няма да загубите. Те тъй си я карат - без Паул Йозеф Гьобелс - по "гьобелски" !!
    Аз все ги мисля нашите политици-богоизбраните, как ще я карат сега. Значи те си увеличиха самоинциативно месечната плата. Имат право по Конституция и ако нищо друго не спазват от нея, то член № 71 изпълняват стриктно !!! Че сега като дарят 1/3 от една месечна заплата, как ще вържат семейния бюджет ?? Ох, горките - да са живи и здрави до другото увеличение. Респективно се увеличава и дарението, което евентуално могат да направят - " вдявате"ли ?!?
    И какво ме интересува цената на руския, арабския, либийския, иранския и т.н. нефт, когато у нас цената на горивата не пада. Е те това са обсолютни " гьон сурати", но , това го правят с подкрепата и одобрението на държавната власт. Същото е и с работата на Банки и застрахователи ! И те са същата мода !!
    Никаква истина не е разрешена у България и това наистина е тревожно. Кой псува Николо Макиавели - прав е бил човека ! Защо да му се сърдим ?

    Коментиран от #52

  • 48 Тиберий

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "Веспасиан":

    Веспасиане явно не си научил най важния урок Въпреки че парите не ми ришат но не се и ядат Нито се обличат
  • 49 да попитам

    7 3 Отговор
    DW???.....
  • 50 Бесен Язовец

    13 10 Отговор
    НЕ БЕ ТЕ ОТ КОЧИНАТА - DW ИЗОБЩО НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ФАЛШИВИ НОВИНИ АМА ИЗОБЩО!!! ТУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИЗНАСЯ И ГАЗ И НЕФТ, И СА НА ПЪРВО МЯСТО ВЖСВЕТА СЪЩО НА АЗОТНИ ТОРОВЕ И ОЩЕ КУП НЕЩА. ОТДАВАБА ВРАЧУВАТ КОЛАБСА НА РФ, А ТОЙ ВСЕ ТАКА НЕ ИДВА!!! Смешни сороси и техната смешна апокалиптична пропаганда.
  • 51 МЪРШО

    13 13 Отговор

    До коментар #32 от "оня с коня":

    Кой я е правил тази класация? На територията на Руската Федерация са най големите находища на - злато, платина, мед и диаманти в Камчатка са вулкан до вулкана което значи благородни метали не изчерпаеми. Руснаците ако извадят диамантите и златото на световния пазар ще сринат световната икономика от раз!

    Коментиран от #54

  • 52 Даммммм

    14 2 Отговор

    До коментар #47 от "Шаран БГ":

    Човече-много си прав...ама вдигна много високо топката тук.За какъв Аденауер им говориш на тукашните тролове-че те не са чували за него.Възприятието към случващото се им е ограничено до минимум-каквото чуят в медиите-това ще е.А ти(макар и прав) им говориш за Пулицър и т.н....До такава степен им"изтриха" способността да мислят самостоятелно,че се повтарят по форумите само клишета,натрапвани им от медии като ДВ.Жал ми е за Народа Български-но това е положението.Лек Ден.
  • 53 Ронин

    10 8 Отговор
    Русия и Китай не случайно последните години изкупуват € защото се знаеше, че $ е станал изк. кух! Е сега ще видите как се случва хипер инфлацията скоро ще се печатат доларови банкноти с номинал от 1000$ и щебвидим кой е колабирал! Сороснята ще квичи на гладно.

    Коментиран от #90

  • 54 Тиберий

    10 5 Отговор

    До коментар #51 от "МЪРШО":

    А природните дадености реки езера Неусвоен суров ресурс Гори прилежащи морета За какви хартии ми говорите

    Коментиран от #57

  • 55 Начо

    8 9 Отговор
    Рублата ойде у киреча с нея и държавата като сесерето
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Веспасиан

    10 11 Отговор

    До коментар #54 от "Тиберий":

    Природните дадености, реки, гори и морета не са технологични производствени мощности, усвоените оттам ресурси нямат голяма добавена стойност, не носят големи приходи. Ако имаш стабилна валута, като евро и долар, йена, швейцарски франк и др. няма да изреждам другите, можеш да се нахранеш и облечеш, и не само това, можеш успешно да оперираш в икономиката си. В тази глобална икономическа криза ще пострадат страните със слаба валута, населението на тези страни ще понесе големият удар от кризата, с обезценяването на националните валути и намалена покупателна способност. Най защитени от този сценарий са долара и еврото, поради икономическата и политическа свързаност, ще се убедиш в това след кризата.

    Коментиран от #61

  • 58 Ц Ц Ц Ц Ц

    12 7 Отговор
    Като ви чета имам чувството, че у нас има повече русофили дори от самата Русия! Тук всеки, който напише нещо против Русия го смятат за гербаджия. Това съвсем не е така. Аз самият също обичам руски работи, рускини, слушам руски песни, имам и резерви разбира се. Обаче някои хора са без всякакви резерви и отхвърлят очевадни факти. Що за хора имало! Ц! Ц! Ц!
  • 59 Кеф

    9 9 Отговор
    Довиждане пияна монголоидна паплач хванете се с китайците о си ебете майката!
  • 60 Плащаш

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Ю Кортес":

    данък на собственото си малоумие и некадърнот. Защо българите не си стоят тук, да развиват дребен бизнес, нали са предприемчиви? Кой ви дере задниците с корупция? Да не би тук да има руски губернатор?
  • 61 река

    10 7 Отговор

    До коментар #57 от "Веспасиан":

    Дрънкаш неолиберални глобалистични дрисни. Още не си разбрал, че сега всеки ще яде това, което произвежда само и единствено собствената му страна. Всичко останало са безсмислици. Производствените мощности с висока добавена стойност произвеждат коли. Ще те видя как ще ги вариш на чорба. Ще има да търсиш горите и реките да ти дават топло и манджа

    Коментиран от #63

  • 62 Я питай

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "оня с коня":

    коня си защо левът е стабилен спрямо долара и не ли, защото све във валутен борд? Ако еврото се срине, моментално се срива и лева...ама питай коня си де. той ще ти го обясни като за теб...:)))
  • 63 Какви ги дрънкаш?????

    5 7 Отговор

    До коментар #61 от "река":

    Ти в джунглата ли живееш? Там ли ще търсиш храна? Имаш ли елементарни познания по икономика? Познаваш ли поне малко как функционира глобалната икономика? Или да напишеш някоя глупост за да се види че си тук. Ако не можеш да измислиш нещо смислено, просто не пиши.

    Коментиран от #67

  • 64 хи хи хи

    4 0 Отговор
    тръцки... личи си кой ви плаща малоумията!
  • 65 Дидо

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Начо":

    Аз ти давам 1 долар ти ми даваш 100 рубли, нали такъв бил курса?
  • 66 Купувам рубли

    6 4 Отговор
    Курс: 1 EURO - 100 рубли. Спешно!
  • 67 реки и гори

    6 3 Отговор

    До коментар #63 от "Какви ги дрънкаш?????":

    И ти и аз ще живеем в джунгла от сега нататък. Глобализмът си отиде. А ти продължавай да си пееш за глобална икономика. Явно си някакво хлапе, текущо завършило университет.
    Само да те уведомя, че човешкия вид е на 1 милион години, цивилизацията - на 5 хиляди. Явно хората са успявали да оцелеят като вид и без супермаркети. И на теб и на мен ще ни се наложи да си припомним как то1но са го правили

    Коментиран от #69

  • 68 Не се блъскайте има за всички

    4 2 Отговор
    Споко бе! До 2-3 седмици еврото ще удари 120 рублета.Имайте търпение!
  • 69 Ммм...разбрахте...

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "реки и гори":

    Остани си в твоите гори и реки..живей си в своя свят. Аз ще живея в моя, в реалната икономика и в глобалната, тя несие отишла, просто ще се преструктурира. Какво още да ти кажа...всеки да си живее в своя свят, като му е удобно и угодно...Успех.

    Коментиран от #70

  • 70 реки и гори

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "Ммм...разбрахте...":

    Наивно дете си, какво да те правя. Като те гледам обаче не си лошо. Слънце, за известно време ще ти се наложи да забравиш всички удобства на цивилизацията. Просто трябва да разбереш, че природата е по-силна от всяка икономика. Един вулкан беше достатъчен да затвори въздушното пространство на цяла Европа. Едно земетресение е срутвало държави. Почти всички големи империи са загивали от пандемии. Природата няма дори да го усети. Тя мисли в хиляди години. Ти - само в десетки.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гошо

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Ако се беше по интересувал ,Русия обяви кредитна ваканция ,изплаща пълен размер ,строят нови болници дават помощи на великите икономики Това всичко защото нямат средства ЕС единствено решение което взе е на каже че ще отложи взимането на решение

    Коментиран от #89

  • 73 Брей

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Нали се напиняхте, че русия се оттървавала от всички авоари в долари и щели да търгуват с рубли, юани, лири и тям подобни? И как за нула време цялата западна икономика щяла да се срине. В Западна Европа даже не знаят какво е рубла.
  • 74 ?????..

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Колко са огромни бе? 😅😅😅😅😅
  • 75 Stormtrooper

    4 1 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    Това е изключително интересно! Били обяснил как ще изкупи фалиралата кравария.

    Коментиран от #77

  • 76 Путин

    3 3 Отговор
    Ние имаме какво да ядем и лекарства имаме.Зърно изнасяме стомана и доста други неща при нас нещата си вървят.Ами вие в Педе.....ския Съюз и Сащ мислете че до месец населението ви ще ви избие.Хахахахахахахахахахах
  • 77 😅😅😅😅😅😅😅😅😅

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "Stormtrooper":

    Може би валутният им резерв умно са го превалутирали в конски фъшкии, така ще изкупят фалиралата кравария....гениално нали?

    Коментиран от #79

  • 78 Гост

    5 2 Отговор
    С грижа за русофилите ще кажа, че трябва да променят позицията си. Вече не е достатъчно да величаеш матушка и осмиваш враговете й, а е време за мобилизация. Родина мать зовет. Путин призова 135к молодеж за безплатна работна ръка в армията; от всеки продаден барел с петрол губят над 15 долара; осъдени са да върнат на европейците половината от приходите си за газ за година назад и ще продават на половин цена; практически няма износ на оръжия; изкупеното от централната им банка злато се оказа на загуба, защото и златото се обезценява сега.
    Вместо да тролите в сайтовете на приятелска България, е време да се осъзнаете и да спрете с обидите, защото тази България ще помогне, както е правила многократно!
  • 79 Stormtrooper

    3 2 Отговор

    До коментар #77 от "😅😅😅😅😅😅😅😅😅":

    Еми те с друго не могат да се похвалят.
  • 80 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ШВАЙНЕ ШВЕБЕН ЛИБЕРО" ДВ" - ЧИЯ ДРУГА ИКОНОМИКА МОЖЕ ДА СИ ДАДЕ "ПОЧИВКА " -ЕДИН МЕСЕЦ -ПРИ ПЪЛНО ПОКРИТИЕ -...А.А ШВАБЕЙНЕ ВЕЛЕ - НЕ ДОЙЧЕ , А АМЕРИКАНО ЦР УЙСКО????????
  • 81 ИСТИНАТА

    1 8 Отговор
    Това си е просто пропаганда да се види, че не само европата е много много зле и по-зле ще става. Идете в Русия и разберете, хората (голяма част) живеят 100 пъти по добре от тези в полвината евро страни. Не говоря само за големите градове.

    Коментиран от #82

  • 82 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "ИСТИНАТА":

    Вече има Google street view. Може да се видят по-големите им градове. Извън Москва и Петербург нещата са плачевни. Не е нужно да се говори - просто разгледай.

    Коментиран от #84

  • 83 Дай Боже

    5 1 Отговор
    Да се разпада тази злобна държава, че да спре най сетне да се меси в живота на другите народи!
  • 84 Е аз

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "Гост":

    на очите ли си да вярвам или на гугъл стрийт вю?
  • 85 Айвазовски

    3 1 Отговор
    Скоро идвам да ви рисувам как отново ядете умрели коне по улиците !
  • 86 Стоян

    3 1 Отговор
    Абе 1 рубла щом е 2 стотинки какво да говорим ? Мизерия !
  • 87 Мунчо Партизанина

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "CUR за DW":

    Каква яростна пропаганда бе , ти сляп ли си. Такава хурка ще ядат вашите любимци русопитеците , че чак ще ви стане мъчно. България е направо рай пред фалиралата Русия. Да живее България. Долу червените ОРКИ!
  • 88 Инженер Стрезов

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Ти за това си миризлив щото си пор . Колко пъти СССР си продаваше резерва , да ти припомня ли , но и това няма да го спаси.
  • 89 Фанфан Лалето

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Гошо":

    Помощи за великите икономики . Ти си абсолютен неврастеник ,ако знаеш какво означава . Те се продават за долари ,Тези бушмени са готови да продадат и майка си за американски долари , продават оборудване което ще им е нужно за тяхното население , обаче понеже са изроди ,за тях човешкия живот нищо не струва : Жизнь копейка ! Така казват руснаците и защо ли.
  • 90 Генерал Лукоф

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ронин":

    Каква соросня те гони бе , тук в тези блогове няма соросоиди , има нормални хора и евразийски питеци / бушмени / Питай баща си кого българите при Тошово време наричаха ; БУШМЕНИ и ще разбереш истината.
  • 91 май

    0 1 Отговор
    на некой много и се сака ама нема къ да стани
  • 92 чиче

    1 0 Отговор
    Глупаци не плачете за Русия а за Бьлгария.Защото и след юни постоянно ще стоите у дома без работа
  • 93 Злост

    1 1 Отговор
    Колко тонизиращо! Руската икономика е повалена! Правилна статия, полезна и на място! Каква злоба и злост, след толково години слушане на химна на Европа, след толкова пелтечене за хуманизъм, ценности,и светлина, само злост. Вярно ли е че Полша, ЕС, не е допуснала руски самолети за Италия, ЕС? Ако е вярно, за какво става въпрос, отиди си поезията, показа се злобата.