Last news in Fakti

16 Април, 2020 16:00 2 902 6

Коронавирус в Пекин: Kато в затвор със специален режим

  • пекин-
  • коронавирус-
  • специален режим

Заради коронавируса Пекин е заприличал на закрита зона с ограничен достъп. Никой не тръгва из града без предварително разрешение от властите. Нито пък може да влезе някъде без да покаже здравния си електронен код

Коронавирус в Пекин: Kато в затвор със специален режим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разходката до парка Бейхай недалеч от Забранения град в Пекин или до известния участък от Великата китайска стена край Бадалин е възможна само с дигитално разрешение. Заради кризата с коронавируса вече няма свободен достъп до забележителностите в Пекин, се казва в репортаж на общественоправната германска телевизия.

Нидерландската студентка Юлия следва синология и от няколко години живее в китайската столица. За придвижването си из града тя казва: „Стигаш до някой от контролните пунктове, където сканираш кода на мобилния си телефон и след това попълваш всички данни - име, номер на паспорта и дали си здрав. Длъжни сме да правим това всеки път“, казва тя.

„Властите и бездруго знаят всичко за всички"

На фона на предишните строги забрани този режим би могъл да мине за сериозно разхлабване на мерките. Доскоро хората изобщо нямаха право да се разхождат из парковете, а сега това вече е възможно. Отворени са и някои от забележителностите на Пекин, но е наложен строг контрол: който не получи разрешително в мобилното си здравно приложение или бъде разпознат като рисков фактор, остава вън. Също и онези, които не са поискали разрешително от предния ден.

„Правителството разполага с цялата необходима информация“, казва Юлия и добавя: „Властите така или иначе знаят всичко за всички. Включително и за онези, които пристигат в страната. А ако някой не е съгласен с това, по-добре да не тръгва за Китай."

За да не бъде внасяна нова зараза отвън, властите напоследък затегнаха мерките за всички пристигащи в Китай. Пътническите самолети вече не кацат в Пекин, а на летища, отдалечени на стотици километри от столицата. Пристигащите там са длъжни на собствени разноски да си наемат стая в хотел, където да останат през задължителния карантинен срок.

Напредък в работата по създаване на ваксина

Вчера (14 април) китайското правителство съобщи, че три потенциални ваксини срещу коронавирус са били допуснати до клинични тестове. На 9 април е започнало набирането на доброволци за втората фаза на клиничните изпитания на една от тези потенциални ваксини - съобщи представител на китайското Министерство на науката и технологиите.

В много други страни по света учените също работят усилено за създаването на ваксина. С нея се свързват надеждите за отмяна на ограниченията и забраните в делника на хората.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен и Пауталия Гот ми е 1998

    5 2 Отговор
    Те жълтурите са свикнали, Ганьо ко ша прави, като му кажат, че с жена си трябва да спат на отделни кревати.
  • 2 био война

    8 14 Отговор
    Китайците пуснаха вируса, да отслабят европейските икономики. В момента изкупуват италиански компанции на безценица. Защо властите в Ухан пуснаха жителите им да кръстостват цяла Европа след китайската нова година? Защо криха в началото за вируса? Защо избрания от тях председател на СЗО се правеше на разсеян?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Strider

    0 1 Отговор
    Комунизмът си намери оправдание за по-голяма репресия по света - КОВИД 19. Какви ти права? Я марш в къщи, без работа и гледай как сметките растат и скоро си на улицата.