Last news in Fakti

21 Април, 2020 13:03 5 104 30

За коронавирусния "бабаитлък"

  • противоепидемични мерки-
  • извънредно положение-
  • бабаитлък-
  • коронавирус
За коронавирусния "бабаитлък" - 1

На 15 април т.г. българският премиер Борисов заяви: "Задачата ми е да ви опазя живи - край! Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат".

Кои са тези "бабаити" измежду световните лидери Борисов не уточни. Но ние може да се досетим, че става дума вероятно за САЩ, Великобритания и страни като Италия, Испания и Франция, където действително бяха регистрирани много починали от коварния вирус, макар че едва ли се е стигнало до там, да е нямало къде да ги погребат.

Измежду горните страни изпъкват САЩ и Великобритания, където "бабаитите" Тръмп и Джонсън подцениха коронавируса и наложиха със закъснение ограничителни мерки. И тъй като в тези страни броят на заразените и починалите наистина беше впечатляващ, изводът, който би се налагал е, че те следва още повече да затегнат ограничителните мерки. Да вземат пример от нас, защото както българският премиер многократно споменава, ние първи в Европа сме приели такива мерки.

Битката, която нашите управници водят срещу коронавируса, е впечатляваща и безжалостна, всеки ден се съобщават ограничителни мерки, налагат се умопомрачителни глоби за неспазване на карантината, населението се предупреждава, че ако не ги спазва, моргите ще се препълнят, столицата беше поставена под карантина, пиле не може да прехвръкне. Починалите досега са слава богу под 50 души, но всеки човешки живот е безценен и задачата, която си е поставил българският премиер е след като ни е спасил от мигрантите, да ни спаси и от коронавируса. В това отношение никакъв бабаитлък и разхлабване на мерките.

Какво е положението обаче при държавите, управлявани от бабаитите Тръмп и Джонсън, който самият пострада от коронавируса и британците изтръпнаха да не хвърли и той топа, като много други?

Главната цел на двамата лидери освен да опазят живи хората е да спечелят следващите избори. И когато видяха, че броят на заразените и починалите се оказа необикновено висок, че здравната им система не е подготвена да се справи, и че едно такова продължаващо и влошаващо се положение може да им струва изборите, незабавно въведоха ограничителни мерки.

Неминуемо обаче в тези две държави, а и в почти засегнати европейски страни започнаха да си задават въпроса- докога трябва да траят тези мерки? И да осъзнават, че при липса на ваксина, без създаване рано или късно на колективен имунитет, епидемията няма да бъда ликвидирана, но последиците от безкрайно удължаване и разширяване на ограничителните мерки, може да се окажат по-тежки от самата вирусна епидемия. защото вече стана ясно, че тези мерки се отразяват катастрофално на икономиката, може да застрашат за години напред благосъстоянието на населението и бъдещето на идните поколения. А що се отнася до лидерите - че едва ли ще може да разчитат да спечелят следващите избори при такава мрачна перспектива.

Ограничителните мерки съсипват икономиката. През последния месец повече от 22 млн. души в САЩ са загубили работата си, като се оказва, че към края на юни нивото на безработицата може да стигне до 30%. Положението все повече започна да става нетърпимо, и започва процес на преосмисляне на безкрайното прилагане на ограничителни мерки. Ясен знак за това даде американският президент Тръмп, който заяви: "Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Така само причиняваме вреда на хората. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си. Не може да позволим това да продължава с месеци. В даден момент някои трудни решения ще трябва да бъдат взети. Ние трябва да се върнем към работа". Той на няколко пъти повтори, че разбитата американска икономика ще причини повече смърт отколкото коронавируса и изрази намерение страната да се върне към нормален живот след седмици, а не след месеци. Американският президент препоръча на губернаторите да пристъпят към отваряне на бизнеса и социалния живот в три фази, всяка от по две седмици. В Тексас губернаторът съобщи, че ще започне облекчаване на ограниченията, включително отваряне на парковете, а във Флорида местният губернатор отвори плажовете.

Промяна има и във Великобритания, където към правителството е създаден съвет за планиране на мерки към постепенно облекчаване на ограничителните мерки. Извън нарастващата безработица, страната губи ежедневно над 2 млрд паунда. Икономисти предупреждават, че ако се продължи със сегашните ограничителни мерки, пораженията върху икономиката ще станат необратими. Двама Оксфордските професори, Карл Хенеган и Том Джеферсън изразиха мнение, че "драконовските мерки ще банкрутират не само нас, но и нашите наследници" В "Дейли Мейл" от 16 април, Д-р Макс Пембертън посочи, че към 3 април, регистрираните смъртни случаи по сравнение с тези регистрирани точно преди една година са с 2,500 повече без никакво друга обяснима причина, освен тази, че лечението на много заболявания, включително животоспасяващи операции са отложени. Затова и се предлага огромните средства, които държавата налива в момента към Националната здравна служба и за подкрепяне на икономиката, е да се пренасочат към опазване на най-уязвимата част от населението, като постепенно се предприемат мерки към съживяване на икономиката. В момента текат дебати за връщане към нормален живот в три фази, включващи постепенно отваряне на училищата през май, на ресторантите към юни- юли и последната фаза, с все още неуточнена дата, връщане изцяло към нормален живот, като най- уязвимата част от населението ще продължи да остава в социална изолация до прилагането на утвърдена ваксина. Правителството и не помисли да затвори парковете в тази държава и да постави под карантина столицата.

А какво е положението със страните с най-много починали от коронавируса поради "бабаитлъка" на техни лидери?

Българският премиер вероятно има предвид като говори за негови "колеги бабаити" и страни като Италия, Франция и Испания, където имаше значителен брой починали от коронавируса.

В Италия карантината в общи линии ще бъде вдигната на 4 май в отделни района, като епицентърът на кризата - Ломбардия, ще продължи да бъзе затворен.

Във Франция училищата и детските градини ще бъдат отворени след 11 май, за да се даде възможност на родителите да започнат отново да работа, като се обсъжда отварянето на кафенетата и ресторантите към средата на юли.

В други европейски страни също тече отслабване или планиране на отслабване на ограниченията. В Германия следващата седмица се отварят магазини, фризьорски салони, училища на фази, във Финландия бе премахната забраната от влизане и излизане от столицата - Хелзинки, обмисля се отварянето на училищата и библиотеките след 13 май и на ресторантите след края на май. В Дания отвориха детските градини и началните училища. Подобни мерки вече се прилагат или планират и редица други европейски страни. като Норвегия, Австрия, Чехия, Словения, Гърция се готви за отваряне на 2 май на затворени в момента магазини, а по- късно според епидемиологичната обстановка и на училища и детски градини, а в Швеция директно се пристъпи към изграждане на колективен имунитет.

Ограничителните мерки вече "чупят" българската икономика и ако нещата не се променят, може да я "счупят" непоправимо. Според икономиста Емил Хърсев в коментар за в. „Сега“, „ако от страх или глупост пропуснем момента за вдигане на забраните, автоасфикцията може да стане необратима, чисто самоубийство.

На този фон, въпреки че страната ни стои доста по-добре по отношение на броя на заразените и починалите от страните, управлявани от "бабаити", в България не се обмисля какъвто и да е план за постепенно разхлабване на ограниченията в обозримо и по-далечно бъдеще.

Само Господ знае кога ще се разхлабят ограниченията, каза премиерът наскоро.

А докато други държави не разчитат на Господ, а вече планират отслабване на ограниченията, при специални мерки и грижи за възрастното и уязвимото население, българският премиер рискува да се изяви като най-големия бабаит в тяхното прилагане.

Автор: Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПШНЛХПДРС

    65 5 Отговор
    Спешно тест за наркотици за управляващи и депутати!!!
  • 3 ВирОсОлог

    7 15 Отговор
    Предлагам коУективен имОнитет и срещу Ебола, САРС и ТОРС .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 I'm not a robot

    70 7 Отговор
    Най-хубавото качество на Истината е, че не ти се налага да помниш кога и какво си лъгал. Затова Борисов откажи се от лъжите защото си адски прозрачен.
  • 6 Конспиратор

    51 2 Отговор
    Всички вече знаем,че този вирус е прелюдия към нещо още по сериозно.
  • 7 ЮДЕИТЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИ

    33 4 Отговор
    ТРЕТА СВЕТОВНА В ДЕЙСТВИЕ..........
  • 8 четящ

    48 5 Отговор
    абсолютно точно! ние отново ще се окажем най-губещите от всички, защото имаме такива "бабаити" като наште управници! ето това е..!
  • 9 Чочо

    50 3 Отговор
    Този наш спасител да вземе да ни спаси от самия себе си най добре ще направи ама кокала още никой не е испускал без да му бият шута.
  • 10 пройчо

    36 5 Отговор
    "... българският премиер рискува да се изяви като най-големия бабаит...."*****
    Той това си може--пехливанин и гавазин.
  • 11 Марио

    54 10 Отговор
    Стига с този вирус.Това е обикновен грип.Милоини хора умират от грип, и то не заради самите грипове а заради другите им заболявания.Отварайте всичко, не може да седим месеци така.Животът си тече.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кой сял, сял

    14 11 Отговор
    БОКо е Благ и всеопрощаващ! Казвах ви аз, че ще прости на прегрешилите туристи Великденисти нищо, че хукнаха към вилички и апартаментчета по морета и паланки въпреки. неговите заканки ! "Български граждани" са каза ТОЙ сякаш онези другите който налазиха не са от сой !? И им прости и сеенето на корона разреши ?
  • 14 ТОЙ

    36 5 Отговор
    сТИГА ВЕЧЕ ,НЕ ОТКРАДНАХТЕ ЛИ ПАРИТЕ.
    ЯСНО НЕ ВСИЧКИ, ЧЕ ТОВА Е ЕДИН ОБИКНОВЕН ГРИП.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оправия

    9 31 Отговор
    Ето заради такова мислене като в повечето от коментарите ще е трудно да излезем от епидемията. Сакън да не избягат софрите и шляенето. Тук изобщо нещата не опират до ББ, а до здравето ни. И приказките как нищо нямало дали минават пред тези които са загубили близък, особено в страните където случаите са повече. Обяснето го на тях.
  • 17 Ръмпези

    31 4 Отговор
    ПУСНАХА ЦЯЛА СОФИЯ ДА СЕ ИЗНЕСЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ, СЕГА ОЩЕ УМУВАТ...БОРИСОВ, НЯМАМЕ РИСКОВАТА ГРУПА...КОЛКО ПЪТИ ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ...ИЗПУСКАШ ИКОНОМИКАТА И ЩЕ ТИ СЕ ВИДИ ТЯСНА И БАРСЕЛОНА...
  • 18 чичо

    7 21 Отговор
    Антоне,всичко е добре когато си добре.Какво ли щяха да ти отговоря починалите.Не мисля,сигурен съм,че най-бабаитско е безотговорното говорене.
  • 19 Рошко

    4 11 Отговор
    На мен пък що ло ми се струва, че тази статийка е подплатена с някоя и друга 5 цифрена сума, то голямо мазнене по тиквата бе, гусин гицов, като толкова мн го хвалиш, с какво друго е под помогнал хората, приказки ли ше ядът, народа се зомбира вече само от вашите бръщолевици бе тъпанар, ти за твоето мазнене ше си получиш паричките, дано ти приседнат
  • 20 HohoBoho

    8 5 Отговор
    "българският премиер рискува да се изяви като най-големия бабаит"
    Да се маха и да си бъде бабаит!
  • 21 ХХХ

    10 5 Отговор
    Залагат на карантини защото знаят ,че са разбили
    здравната система и не могат да посрещнат каквато
    и да е пандемия.
  • 22 Българан Балкански

    7 4 Отговор
    Явно вирусът на глупостта и празнословието здраво се е настанил в масовото съзнание без изгледи за ваксина и антитела.
    Ей го и тоя "автор" Антон Гицов, който напоително ни е преразказал какво е попрочел, докато се търкаля в карантината. Можеше да ни го спести, ако смисълът му е накрая със застрашителен тон да размаха пръст и заяви: "Трябва да се вземат мерки!". Толкова.

    ...
    Такова лицемерие е разбираемо, ако е за единия хонорар. Не друго.
  • 23 Мда

    1 5 Отговор
    Истината е, че нашата здравна система е толкова зле, че изнемогва при най-малкото натоварване. Обаче тиквите това не си го признават, а се мъчат да го скрият.
  • 24 господ

    1 1 Отговор
    ..е българин и този факт позволява на игривият ни и простоват премиер да бърбори и върши всякакви нелепости.
  • 25 IQRDik

    5 13 Отговор
    Прост народ сме и това е. Европейски специалисти доказаха, че тоя коронавируса е 10 пъти по смъртоносен от обикновения грип, но все още има тъпанари да твърдят, че бил обикновен. Пак европейци доказаха, че не се създава явно имунитет, обаче ние искаме да си го изградим в кръчмите. Като толкова искате свобода, аз бих предложил огнището София да се затвори, а ние от другите градове ще си ходим спокойно. Вярно, с изключение на Китай, всички други управници ще разхлабват мерките, нищо че хората им мрат като мравки, но аз искам и управници да се гътнат, че да докажат правотата си.

    Коментиран от #26

  • 26 плевен

    4 9 Отговор

    До коментар #25 от "IQRDik":

    Не се подценявай. Защо да сме прост народ? Справяме се много добре, и резултатите са ни отлични. Това, че тази немска медия дава трибуна само на мрънкалници не ме изненадва. Леле, обидихме големите западни батковци! Пак сме деликатни, щом не ги наричаме "тъпи". От скука прочетох историята на всички големи пандемии- чума, холера, испански грип, шарка, тиф.До сега света не е открил нищо по ефикасно от карантината. А там където са я нарушавали, са мрели като мухи.

    Коментиран от #28

  • 27 хахаха

    7 1 Отговор
    особено шведския му колега...целият Скандинавски полуостров е засипан с рупове, жив швед не остана - ужас, ужас!!! :)))
  • 28 HohoBoho

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "плевен":

    ...и където е има карантина - си мрат като мухи
    - сравни Белгия и Швеция
    "жив швед не остана - ужас, ужас!!! :)))"
    :)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Блатен Асечки

    0 0 Отговор
    Боко Черното пак най морав на снимката