Last news in Fakti

29 Април, 2020 20:30 7 338 36

Отровно, кафяво, морбидно: медиите-бухалки в България

  • монитор-
  • телеграф-
  • вестници-
  • преса

Прокуратурата и парламентарните комисии демонстрират удобно безсилие срещу цензурата в медиите

Отровно, кафяво, морбидно: медиите-бухалки в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не по-малко лошо от това да те пребият е да съсипят репутацията ти – чрез публичен линч. С това се занимават медиите-бухалки, “побойниците“ с перо в ръка. Те са част от отровно-кафявия, морбиден медиен пейзаж в България.

Анализ на Петър Чолаков:

Медиите-бухалки са мрачен симптом за състоянието на журналистиката в България. Този, който дръзне дори да спомене в публичното пространство в негативен контекст благодетелите им, незабавно попада под тяхната канонада. Побойниците с перо в ръката са крещящото доказателство, че срамното 111-о място по свобода на словото е повече от заслужено.

Наскоро жертва на „бухалките” стана журналистката Венелина Попова, дългогодишна кореспондентка на БНР, която написа статията "Кой дарява от името на Пеевски". Заради това, че си е позволила да изложи факти, които поставят под съмнение почтеността на въпросния депутат от ДПС и медиен магнат, тя бе подложена на тормоз в "Телеграф", "Монитор" и "Политика".

Публичен линч и превъзпитание

"Системата" е отработена. Личните нападки, скалъпените обвинения трябва да всеят страх в душата на мишената; да я смутят, объркат и травмират; да унищожат репутацията ѝ. Освен наказанието – публичен линч, те изглежда трябва да имат също "превъзпитаваща" функция. Мисията им е изначално да обезкуражат всеки опит да се задават неудобни въпроси. Посланието: нито гък повече!

Техниките, използвани от тези медии, не се различават особено от репертоара на училищния побойник, който гради "самочувствие” и доказва "мъжество”, нападайки жертвите си. Тук обаче нападателите най-често са анонимни. А и повечето побойници от училищния двор вероятно биха се погнусили от лакейската апологетика, която неназованите автори вплитат в същите статии по адрес на техните меценати и "правоверните" политически "дейци".

Мишените на отмъстителната "публицистика" по всяка вероятност ще продължат да се увеличават. Защото никой и нищо не ги спира.

Преди няколко години, след мое интервю за "Хоризонт", в което стана дума за Делян Пеевски, журналистката от БНР Силвия Великова ми изпрати статия в една от неговите медии, в която двамата бяхме обект на "особено внимание". Трябва да се гордеем, реагирах с усмивка тогава.

Това е философията ми и до днес. Гледам на такива атаки като на комплимент, признание. (Впрочем, напоследък пак станах "герой" на подобни публикации - в отговор на моя статия, посветена на главния прокурор Иван Гешев, в която г-н Пеевски е споменат само в едно изречение).

Отровно-кафяв, морбиден медиен пейзаж

Давам си сметка, че не всички разсъждават като мен. Да не забравяме за семействата, за приятелите, за близките, за колегите... Какво казват, когато им попаднат статиите-хули, с твоето име на прицел в тях? Как се чувстват? Колко остават с теб? Колко от тези, които се отдръпват, са погнусени?
Стилът на побойниците с перо е само част от отровно-кафявия, морбиден медиен пейзаж в България.

Има по-страшно, което не съм преживял: да те уволнят, да останеш без работа. А могат и да те заплашат с физическа саморазправа или направо да те пребият. Да те прегазят, премажат.
Добре е, че прокуратурата залови извършителите на нападението срещу журналиста Слави Ангелов; по-важното е да стигне до поръчителите. Подобни нападения срещу журналисти през последните 30 години има безброй. Колко от тези престъпления са разкрити?

Безсилни ли сме?

Прокуратурата и парламентарните комисии демонстрират удобно безсилие срещу цензурата в медиите. Тези, например, които поръчаха Силвия Великова да бъде свалена от ефир останаха в сянка, размина им се.

Пред упражняващите журналистическа професия в България, пред коментаторите, а и пред политолозите и социолозите пътищата като че ли са само два: среща с бухалките или прясно попълнение в хора на "мисирките". Докога?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 81 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    62 14 Отговор
    ГЕШЕВ, ОСВОБОДИ СЕ ОТ ОБРЪЧА НА АХМЕД ДОГАН...НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ ЧОВЕКА ОТ КОГОТО ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА Е ТОЛКОВА СТРАХЛИВ И УПЛАШЕН ОТ НЯКАКЪВ СИ ДОНОСНИК...

    Коментиран от #9, #31

  • 2 Йлбб

    23 84 Отговор
    А стига бе. Аз да не живея на Луната? Пускам Евроком и от сутрин до вечер , целогодишно плюят по управлението и после си живеят живота и си харчат хонорарите. Или имам халюцинации?

    Коментиран от #4, #35, #36

  • 3 габровец от варна

    55 7 Отговор
    Ааа трябва много да се внимава.Абе тука най-накрая вече ще се разбере ли,че свобода няма и няма и да има.

    Коментиран от #32

  • 4 Пешо

    82 4 Отговор

    До коментар #2 от "Йлбб":

    Прав си! Една-две кабеларки и 2-3 сайта. Толкова са истинските медии в България..
  • 5 Оня

    60 5 Отговор
    Джурналята са виновни за това положение !!! Това трябва да се знае ! Не Боко , не Гешев , или кой да е ! Когато джурналята са ( женски полов орган , или мъжки характер ) какво очаквате ? Удобно им е да са наведени ....жалко за неколцината истински , но е така !
  • 6 Рошко

    21 0 Отговор
    Хеле пък национслните,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Филип Тотю

    34 5 Отговор
    Много точно написано
  • 9 Потрес

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Страх го е не от човека, а от долара
  • 10 Пауна

    37 1 Отговор
    То пък да имаше поне един журналист,които да е безпристрастен да се съгласил ами то няма такъв.То май и журналисти няма ,само мисирки.
  • 11 Рошко

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Нали и на тях някой им плаща и си гони интереса
  • 12 Киро

    48 2 Отговор
    Фашизъм. По модерно ще е капиталистическа демократична диктатура. Това е страната ни. Захапе ли те държавната машина си свършен без значение кой си колко пари имаш и т н. Законите са така направени че човека е нищо и никой. Никакви права нямаш и няма и как да се защитиш. Не съм фен на теории за конспирации но това в страната ни е мислено доста и е направено. Един тесен приятелски кръг върти всичко и определя нещата. Те са на масата а останалите сме в менюто. Едни го знаят това добре а други са изненадани като тези в статията. Няма оправяне . Вероятно трябва да стане някакъв катаклизъм сериозен в страната.
    Нещо като коронавирус но умножено по 100 . Всичко да се срути и цялата тази мърсотия в която сме да отиде в канала.

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Буда

    39 4 Отговор
    Ако конституцията забранява партий на етническа основа , каквато е ДПС то това означава , че държавата е кочина , управлявана от дебеловратковци о нискоинтелигентни политици ! Срам българи !
  • 15 За мутренските медии се знае отдавна,че

    30 4 Отговор
    са на зоб при главната мутра и кръжецът.Затова сме на 111-то място по свобода на словото. Не случайно Доналд Тръмп ползва социалните мрежи против лъжливите новини.
  • 16 Веселинов

    41 3 Отговор
    Евростат отново разби илюзиите на тези, които вярват на Севда ТВ, че просперираме, цъфваме и връзваме, да знаете. Той така каза. А след като Онуй казва, всяка неуважена лелка в държавата, Му вярва. Какво казва някакво животно Евростат, лелките не ги интересува.

    А Евростат казва отново, че сме най-бедните в Европа. Не в ЕС, в Европа. С 20 % крайно бедни. Тоест хора, които едва оцеляват. По света има много бедни. И знаете ли каква е разликата с България – обикновено в България бедните или са работили цял живот, или сега работят. Работещи бедни е равно на роби. Завинаги оковани в дългове и оцеляване, без възможност да вдигнат глава и да погледнат света. Единствено в поредните сметки и как да нахранят децата си. Или себе си. И понякога неиздържащи на напрежението.
  • 17 Боби

    30 3 Отговор
    Тази сутрин маската получи ново приложение. След като научихме от Борисов, че може да се носи на очите за сън или за лигавник, от Мутафчийски, че може да се ползва за бърсане на очила, днес Кантарджиев демонстрира уникално ново приложение. През топлите дни може да се носи на главата срещу топлинен удар
  • 18 Киро

    42 4 Отговор
    Когато глупаците управляват, хаоса става повсеместен. Хаосът тръгна преди 20 г. в МВР, преди 15 г. се настани в столична община, а през 2009 влезе и в Министерски съвет. Лицето на хаоса - Борисов, има горещи фенове - актьори, художници и мн. др., защото има талант, харизма, която се среща и в измамниците. Сега имаме тържество на некадърника над нормалните хора”.

    "Само Стоичков му се опълчи - не знам дали знаете, но една година журналистите бяха избрали Борисов за "футболист на годината", но Стоичков отказа да му даде наградата",
  • 19 Порно

    19 0 Отговор
    Кой още чете вестници ? Аман от далавери .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой си

    24 4 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    Тъпия Пи ар на МС кой да уволни?
    Народа гине от глад, а пиара на бивитко пуска “корона чао”?!
  • 24 Медийни-Бухалката

    8 2 Отговор
    Накратко "тролчета"
  • 25 Йозеф

    19 0 Отговор
    Вестници не съм купувал....не помня от кога, но е повече от 10г. Журналисти са хората, които са се дипломирали с успех над 4,50 от СУ-специалност журналистика. Останалите са гладни драскачи. И неграмотни, което е причина за първото. Поне да можеха да си инсталират spell check, а те пълнят интернет с правописни грешки. За толкова пари-толкова музика.
  • 26 Сдът

    37 3 Отговор
    Ей така изглежда адът, драги зрители – отпред лампи, отзад лампи. Човекът, който казва, че ще дойде ада, весело си пее в джипа на магистралата, ескорт на НСО около него, щайга с ягоди в багажника, маска под брадичката, весела македонска песничка и кой плаща за всичко!? Кой плаща този човек да прави всичко това, кой? – 7 милиона българи по къщите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Смях

    13 0 Отговор
    30 години едно и също,невиждате ли ,че нищо не се променя.
    Престанете да се делите обществото на партий,повечето от тези са били във власта и какво от това положението е все същото.Моят син лежа в затвора за един телефон година и половина .Сега слушаме гледаме за откраднати милиони се дават условни присъди човека бил счисто минало да паднеш от смях тълкование на съда за пред хората.Бесен съм но народа ние такъв.Да не обиждам никого но това което се търпи тук няма как стане в Гърция, Турция там имат гражданско общество.
  • 29 Матей

    4 1 Отговор
    Империята на мафията отвръща на удара,когато бъдат разкрити и обвинени в медии и западни институции с факти и документи.Показателен е случаят с групата Лилана,и ако се погледне назад,това не е първия случай.Веднага на "издайниците" се нахвърлят разни уукита,Чубака,арестуват,разгромяват,унищожават противника.Как така ще им вадят кирливите ризи на показ,в тия разбъркани времена не се знае кой кого.Ето,изглежда ЦРУ е дало оставките на своите български агенти.И са казали само А,Б,ами после,ако си изтеглят базите,фондациите и всьо.Местната мафия ще трябва сама да се оправя.
  • 30 Лея

    1 0 Отговор
    Ми даа, Дойче веле е най-меродавната и правдива медия, която може да направи анализ на всяка държава и във всяка сфера...А да не говорим за журналистите в българската секция на същата медия,от които нито веднъж не се чу добра дума за БГ! Тези хора, които неистово защитават журналисти от"престижното"БНР/радиото, отдавна доказало пристрастността си към някои кръгове в държавата и обслужващо недотам чисти интереси/,са също добре платени птички, програмирани да"пеят"по поръчка на чужди интереси, които нямат нищо общо с българските!Та-защо автора на статията, който пише по поръчка,се възмущава, че и други го правят!? Това не е ли Гранде лицемерие и наглост?!А за свободата на словото-при положение, че всеки вестник, електронно издание или даже форум, всеки може да си надраска каквото му скимне и всички да го прочетат, къде е липсата на свободното слово не знам!При положение, че всеки има глава на раменете и може да отсее сеното от плявата...
  • 31 Срещу течението

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Добре казано ,харесва ми!
  • 32 След един век мислене

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    Здравей!
  • 33 Кратко ясно точно

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Брат по мислене ,сигурно и ти си им ял попарата,така убедително малко хора пишат
  • 34 радио Ереван

    4 0 Отговор
    Кой скри информацията за израелските изцепки на Портних ? Защо го отнесоха журналисти, а мишока продължава да джапа из града ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.