Last news in Fakti

9 Май, 2020 08:00 13 763 384

Кога България най-после ще се отърве от пропагандните съветски паметници?

  • паметник на съветската армия-
  • съветски паметници-
  • съветска армия

Българското правителство мълчи по темата

Кога България най-после ще се отърве от пропагандните съветски паметници? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички знаем какъв ден е днес. Милионите загинали съветски, подчертавам, а не само руски войници, заслужават да се преклоним пред тях за това, че са спрели болните амбиции и безумства на националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия. Но съгласието ни с днешната политика на Кремъл приключва тук. Пропагандните им паметници в страни от Източна и Централна Европа са меко казано неуместни и виждаме, че Чехия вече работи по въпроса. Днес обаче фокусът на ФАКТИ по темата ще е върху нашата страна България.

На 27.04.2020 г. г-жа Екатерина Захариева и г-н Сергей Лавров, министри на външните работи на Република България и Руската федерация, проведоха телефонен разговор, в който една от темите бе именно статутът на съветските паметници и военните гробища, в които са погребани починали съветски войници. Впрочем, макар и да е странно наличието на военни гробове тук, тъй като съветските войници не са водили битки на наша територия, към тези гробове нямаме и няма как да имаме каквито и да е претенции.

От прессъобщенията и медийните публикации за разговорите между официални лица често някои неща остават неясни. Поради това нашата медия изпрати следното запитване до Министерството на външните работи на Република България, като под него Ви предоставяме и коректния изчерпателен отговор на МВнР:

ФАКТИ: Обсъждан ли е, както твърди руската агенция ТАСС, въпросът за съветските паметници в България, който както всички знаем силно разделя българското общество? Ако е обсъждан, то в какъв контекст?

МВнР: Въпросът за паметниците, свързани с общата история между България и Русия, беше поставен от руския външен министър Сергей Лавров в контекста на възможно сключване на Междуправителствено споразумение за статута на военните гробове и паметни места, съответно на териториите на България и Руската федерация. Този въпрос не е нов, обсъжда се от 2013 г., като към момента няма постигнато съгласие за подписване на споразумение. Военните гробища са в правомощията на Министерството на отбраната, а що се отнася до защитата на паметниците – това е гарантирано в съществуващите двустранни спогодби с Русия, включително в договора ни за приятелство и сътрудничество с Русия от 1992 г.

Кои точно са тези спогодби с Руската федерация, не е е никак ясно. Но въпросният Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация е публичен и лесно може да се открие интернет пространството. Той е обнародван в Държавен вестник на 18 май 1993 г., като в чл. 15 пише следното: ''Договарящите се страни се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на Руската федерация ценности, свързани с историята и културата на България, както и за намиращите се на територията на Република България ценности, свързани с историята и културата на Русия, а също така и за военните гробища. До гробовете на руските граждани на територията на България и до гробовете на българските граждани на територията на Русия ще бъде осигурен свободен достъп. Договарящите се страни ще се консултират за мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите, упоменати в настоящия член.''

Ако това е спирачката пред България да демонтира пропагандните съветски паметници, намиращи се на нашата територия, то защо този Договор не бъде развален, а след това наново сключен, но при съвършено различни условия? Същото важи и за неясните нам спогодби с РФ. Впрочем, преглеждайки Договора за приятелски отношения и сътрудничество между нашата и руската страна, човек може да остане с усещането, че някои от точките са в известно противоречие с членството ни в НАТО. Но това ще оставим за по-нататък.

И тъй като отлично знаем, че решението за демонтаж на пропагандните съветски паметници, като този в центъра на София, няма как да бъде взето от Министерството на външните работи, на 29.04.2020 г. медията ни изпрати запитване и до правителствената информационна служба, за да разбере каква е позицията по казуса на българското правителство в целостта му, както и личната такава на министър-председателя Бойко Борисов.

Е, сигурно няма да останете изненади, че до момента отговор не сме получили, а и не се надяваме. Мълчанието е най-удобно, защото се знае добре, че възмущението и протестът на различните прослойки не трае особено дълго. А пък форсмажорната ситуация в момента, също би могла да послужи като оправдание. И то за всичко.

След като Чехия даде тон обаче, смятащите, че нахлулите в България съветски войски не са донесли свобода в страната ни, а по-скоро обратното на свобода, сме длъжни непримиримо и последователно да искаме отговори, но и последващи действия, които да бъдат в интерес на историческата истина. А тя за мнозина е, че страна, обявила ни война на 5.09.1944 г., няма как да бъде възприемана от нас за освободител. СССР е окупатор, чийто ПРОПАГАНДНИ паметници трябва да бъдат демонтирани на мига. В по-лошия случай - в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 179 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    459 146 Отговор
    ЗАМЪЛЧЕТЕ поне днес!!!!!

    Коментиран от #380

  • 2 Активист на БКП

    473 103 Отговор
    А паметника на Шипка ще блъскаме ли? Аз мисля,че този на американските летци ,бомбардирали София ни е достатъчен !

    Коментиран от #217, #223, #289, #290, #313

  • 3 Глупости

    445 101 Отговор
    Няма как да се отървем от историята си, хубава, лоша, това е. По добре да съхраним и обясним на младите, отколкото да рушим и да си заравяме главата в пясъка
  • 4 Гоце

    142 59 Отговор
    Пратете ги в Македония хихи :D
  • 5 Тия по горе

    145 353 Отговор
    толкова комунизъма ви е увредил кратуните че няма накъде повече...

    Коментиран от #103, #316, #325, #356, #369

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна

    344 59 Отговор
    СРАМ. СРАМ, СРАМ...
    КОЙТО НЕ УВАЖАВА СЕБЕ СИ, НЕ УВАЖАВА И ДРУГИТЕ....
  • 8 Джеймс Т. Кърк

    377 91 Отговор
    Аман от псевдо демократи дето само разруха е в главите им.

    Коментиран от #315

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mediator37

    158 382 Отговор
    Трябва да се прави разлика между руски и съветски паметници. Съветските паметници са пръснати из цяла Европа. Както хищникът с пикнята си маркира територията си, така Сталин с паметниците на незнайния Альоша маркира територията на комунистическия си ад. Съветските паметници трябва да се премахнат.

    Коментиран от #379

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гатанка

    44 66 Отговор
    Кой народ, обявил се за богоизбран се възмущава от националсоциализма?
  • 14 mediator37

    121 304 Отговор
    Не знам каква победа е този ден 9 май. В самия СССР след войната настава такава мизерия и глад, какъвто светът не са виждали. Милионите сакати войници са натикани да живеят дълбоко в провинцията за да не ги гледат хората из големите градове. Този ден 9 май не се е празнувал в СССР чак до 1965г. Самото население в СССР не е смятало, че това е победа, защото от 1941 до 1943г. тече нечуван в световната история разгром на СССР. Много след края на войната, едва през 1965г.,след като измират голяма част от тежко болните и гладуващите и се позабравя какво е било, започват да празнуват в СССР 9 май.

    Коментиран от #134, #178, #192, #193, #196, #340

  • 15 стига вече че потече

    53 183 Отговор
    Всяка година по това време се започва тази безсмислена полемика. На никой не му пука има или няма паметници на съв. армия ,защото е знайно ,че паметници се издигат за да има къде да дрискат гълъбите,
  • 16 еш па тоа

    265 44 Отговор
    Важното е,че имаме паметник на Роналд Рейган на челно място в Южния парк.Както и на Конрад Аденауер.Иначе,като талибаните,когато дойдоха на власт,ще бутаме паметници!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 супер стар

    137 37 Отговор
    Що не виждам логото на DW под заглавието?
  • 23 Тато из Правец

    273 69 Отговор
    От 30 години само рушите и приватизирате построеното по време на социализма! Че вземете да построите и вие нещо ,бе демократични търтеи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дааас

    269 58 Отговор
    Честит 9-ти Май,ден на победата.

    Коментиран от #347

  • 26 МЪРШИИИИ

    244 60 Отговор
    Соросоидни това ли намерихте да публикувате на 9.Май?

    Коментиран от #243

  • 27 Събаряйте ги

    70 159 Отговор
    Защо само съветските, а останалите комунистически? Давам пример с Братската могилка в Борисовата градина.
  • 28 Защо

    162 40 Отговор
    да мирише на шекели статията. В Израел се празнува точно 9 май. С шествия, митинги и пр. По-точно празнуват си го изселниците от бившия СССР. А те са много. Може би към 2 милиона. Лидери на тази общност твърдят, че това е най-великият празник на човечеството. Наскоро там бе открит паметник на загиналите в ленинградската блокада и пр. Самият Натан Яху взе участие редом с Путин в шествието на безсмъртния полк в Москва. Миналата или по-миналата година.

    Коментиран от #48

  • 29 Супер Марио

    66 31 Отговор
    Паметниците няма да се демнтират пред тех ще правим ешавфодите!
  • 30 Българин

    78 220 Отговор
    Всички паметници на съветските окупатори трябва да бъдат демонтирани

    Коментиран от #222

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 123

    189 50 Отговор
    Паметниците си стоят по местата, за да ги гледат поколенията.Същите които пишат срещу СССР и се смятат че са ощетени защо не са протестирали и не са писали че искат свалянето на паметниците на окупаторите от Съветската Армия по комунистическо време? Същите тези които пишат тази статия ще са първите които с цветя ще посрещат Руски войски ако се покажат на границата на България.Имайте срам и и доблест си приемете историята каквата е, миналото не може да се поправи но настоящето и бъдещето е във вашите ръце.. Живейте сега и за Бъдещето, не живеете в миналото.

    Коментиран от #136, #185

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 kkk

    188 40 Отговор
    Паметници НЕ се махат- каквито и да са те си остават част от историята, а историята трябва да се помни.

    Коментиран от #156

  • 39 КОНТРАТА

    139 34 Отговор
    Изуглавено племе седераско това ще пита КОГА ЩЕ СЪБАТЯМЕ ПАМЕТНИЦИ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ? АААА КОГАААА?
  • 40 родоюбец

    67 194 Отговор
    Поздравления за съставителя на статията. Все още има надежда, че един ден руско-съветската смъртоносна хватка ще бъде премахната от родината ни.
  • 41 антисоросоид

    170 42 Отговор
    Някои наркозависими двуноги същества им се иска да рушат историяьта на България ! И това става с мълчаливото съгласие на управляващите. Тези същества са разни измислени недоизносени десни формациики, НПОта на Сорос и тяхното "почистване" е наложително от хигиенна гледна точка.
  • 42 Хисторик

    152 34 Отговор
    Соросите ако желаят да се правиме за в бъдеще че ВСВ не е имало! Утре ще поидкат да демонтираме паметника на,, Цар освободител" и да затворим в Батак костницата за да се нагодиме на краварите!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хахаха

    145 49 Отговор
    Моля, давайте да игнорираме подлеците, които искат да очернят точто днес този свещен ден за нас..
    Дали човекът е човек или животно се личе по отношението му към този свещен ден - Денят на Победата! Още са живи нашите близки, които са участвали в този война и са я преживели. Ние ги хомним и ще помним винаги подвига на моя народ- народът на СССР.

    Коментиран от #341, #349, #376

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Оруел

    75 12 Отговор
    "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото"

    РЕДАКТОР: IMPRESSIO /
  • 48 mediator37

    34 60 Отговор

    До коментар #28 от "Защо":

    Е, кой , ако не евреите, трябва да празнуват най-много 9 май? Ако беше свършила войната по друг начин, нямаше да има нито един жив евреин в Европа, Азия и Африка. Израел нямаше да го има. Нали евреите спретнаха тази касапница наречена Втора световна война, за да разкарат набързо Хитлер от власт. Пък им излезе крива сметката и той шест години мачка половината свят, докато кривите сметки на евреите им костваха много , май да?
    Въпросът е защо Руската федерация си приватизира този ден 9 май и парадът го прави Путин? От другите републики протестираха, когато от 2015г. наред със знамето на победата , Путин изкарваше знамето на Руската федерация. Хората питаха: Шшшш, Алооо, само руснаци ли се биха и умираха на фронта? После Лукашенко поръча за Беларус официално копие на Знамето на победата- направиха му. На Казахстан султана също си поръча и на него Кремъл направи официални две копия на знамето на победата. И т.н.
  • 49 Хахаха

    142 39 Отговор
    Този, който е написал статията е чист американски педеАст

    Коментиран от #113

  • 50 някой

    154 33 Отговор
    Авторе,всеки един паметник,независимо дали ти харесва или не,е история.Кой ти каза на тебе ,че точно тия паметници разделят обществото? Там където ти платиха за тоя пасквил? Същите тия разделят хората от много години насам.Паметника е една скулптура и няма как да раздели когото и да е било.Може да раздели двете мозъчни гънки на такива като тебе и разни други индивиди . Нормално мислещите хора няма как да бъдат ,,разединени,, от нещо което няма пряка намеса в личния им живот и благополучие.Хората се раждат,живеят,работят,създават деца,семейства.......това има смисъл,не да търсиш под вола теле, под вола има само ,,мъжко,,...

    Коментиран от #54

  • 51 антисоросоид

    114 24 Отговор

    До коментар #43 от "Русороб":

    За комунистите не зная но ти защо продаваш родината си на сороските НПота ?
  • 52 Голям Слон

    103 16 Отговор
    Имал си някога връзка с някого, разделили сте се после... Ти, озлобен, огорчен и много самотен, започваш да късаш снимки (в днешно време да ги триеш) и да гориш подаръците. Съмнявам се, че нещо можеш да направиш. Мъчиш да изтриеш папката със спомените, но не се получава. На харда всичко стои, макар и да си няма име. Не е ли по-просто нищо от горното да не правиш. А просто да си извадиш съответните изводи и просто да приемеш, че случилото е ИСТОРИЯ... Добра или лоша трябва да се помни. В противен случай рискуваме през 30-40 години да си повтаряме грешките и да бъдем постоянно угодни на силните за деня.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Генерал 🇧🇬

    132 30 Отговор
    Значи, "СССР е окупатор...,с ПРОПАГАНДНИ паметници" ,бреййй...
    Едно въпросче относно ОКУПАЦИЯТА: Можете ли да посочите един пример по света, при който "окупаторът" е оставил непокътната армията на "окупирания"?
    Всеизвестно е, че по това време България има 450-хилядна армия, военно тхника- танкове, артилерия и т.н. и всичко това е оставено непокътнато в ръцете на Българската армия по заповед на Сталин.Че даже, след това дарява още една камара военнщина. Ако Червената армия е била "окупатор", то първата и работа е трябвало да бъде да разоръжи и разпусне армията и полицията, но това не е направено...И после, не си спомням някога да е имало бази или каквото и да било съветско армейско присъствие в България до 89-та година. Нали сме били окупирани?
    Окупацията предполага силно военно присъствие на "окупатора", както например е в Германия и Япония и до ден днешен...Та, молА за отговор от онези, които са сведущи по въпроса за "окупацията"...За това, че СССР е причина да не загубим половината от сегашната си територия и за нищожните репарации... за това-как Вишински осмя Гърция за апетитите и към България през 1946 г.на съветската делегация в Париж.
    А, някой знае ли след загубата ни през ПСВ, за окупацията, и последвалия Ньюйски договор, кокво се случва с нещастната ни територия и нация, армия и репарации, че нещо съм забравил?!
    А, какво се случва с армията ни, и с чуждата военщина по територията ни след 1989 г., а???

    Коментиран от #62, #97

  • 56 вън

    34 108 Отговор
    Факт е, че Софиянци не искат комунистически паметници в града. Жителите на панелните комплески на 90% не са от София, така че, те не би трябвало да имат думата.

    Коментиран от #60, #311

  • 57 антиджендар

    40 14 Отговор
    азмразявибезплатно и безплатно ще ви изпратя в отвъдното. удоволствието ще е мое
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Генерал 🇧🇬

    102 21 Отговор
    Един народ, който е готов да задраска своето минало, да унищожава паметниците на това минало, е обречен да стане лесна плячка на нови/стари/ идеологеми. Паметниците са вид история /добра или лоша/,сега, в днешно време не върши работа.За да се прокара по - лесно нов вид идеология се заличава и изопачава историята. Я си представете, че в Австралия управляват с мнозинство Бушмените и там изобилстват полезните изкопаеми-нефт,газ,злато… и др.подобни ,а в Русия, не.Със сигурност,тогава няма да е на мода русофобията,а ще е на почит расизма.

    Коментиран от #350

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 днкс

    104 28 Отговор
    Руските и съветските военни паметници в България са вечни господа. Не се позорете.Замълчете.
  • 62 шумчо

    40 96 Отговор

    До коментар #55 от "Генерал 🇧🇬":

    Как ще е непокътната, след като цялата войска на царството е сменена с болшевишка измет? Даже не сте имали достатъчно офицери и кадри да преподават във военното училище, та се е наложило няколко години да ползвате услугите не неизбитите "царски офицери" (както ги наричате вие).
  • 63 казах

    74 28 Отговор
    Няма да позволим. Кръв ще се лее.
  • 64 Само питам

    88 18 Отговор
    На сороснята кога ще им сложат мозъци!

    Коментиран от #122

  • 65 Бай Стойчо

    128 24 Отговор
    След Освобождението с помощта на Русия , България влиза в две световни войни срещу Русия, и пак пощади нас неблагодарниците. Да ходите да целувате паметниците на американските летци бомбардирали жени и деца... и да четете на децата си учебниците за "турското съжителство"!!! Срам и позор! За вас умници трябват повече джамии ....Само за 20 години американците промиха мозъка на някои до неузнаваемост...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Комуниста

    94 14 Отговор
    Скоро им спират хонорарчетата от НПОто и ще спрат да питат за паметниците на Червената Армия!

    Коментиран от #307

  • 68 simval

    33 49 Отговор
    След ВСВ България получава статут на победена държава.Победата на СССР няма нищо общо със нас!
  • 69 Шекелджия

    69 11 Отговор

    До коментар #66 от "Русороб":

    Ако беше поне средно ителигентен щеше да знаеш че това е история на света!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Комуниста

    83 15 Отговор
    Пешо в казарма не си бил и история не си учил момиченце сладко историята е една и не може да бъде променена паметника е историческа ценност но само хора с култура ценности възпитание морал и достойнство могат да разберат и защо Италия пази паметника на Мусолини все още но ти си много далече от тези неща за това ти и твоята медия си пишете статий с вени за вибраторите и не се обяснявайте на МВнР

    Коментиран от #348

  • 72 Факти

    47 6 Отговор
    Това ли е ви е свободата на словото... Да премахват неудобните коментари ли? БЛИЦ ми ги премахваше, на края ме блокира и ме изгубиха, като клиент, това ще се случи може би и с вас!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 alek

    94 13 Отговор
    и във виена има паметник но никой не се кани да се отървава а си припомнете кой бомбардира софия по време на 2ра световна

    Коментиран от #89, #351, #358

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Продажници

    97 15 Отговор
    В другата статия е посочено, че в Австрия има над 200 гроба на загинали руски войници и Путин благодари на австрийците, че се грижат за тези мемориали. На вас какъв точно ви е проблема с паметниците в България? Как се продадохте за мижави центрове, копейки и други валути, че плюете по всичко?? Продажници.

    Коментиран от #87

  • 77 Русороб

    18 82 Отговор
    Всички ще бъдат демонтирани или взривени, само няма се пуашите

    Коментиран от #118

  • 78 Кога ще стане, ли?

    28 7 Отговор
    Когато измрат всички тук, и дойдат дриги !
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Чест и слава

    92 21 Отговор
    Честит 9 май, деня на победата и най вече на баш натовеца ни Пасито, че без червената армия можеше и да го няма, те дедите му помнят и Израел затова го празнува днес, истината господа винаги побеждава

    Коментиран от #160

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пурко

    13 3 Отговор
    Пиирас
  • 84 Русороб

    21 58 Отговор
    Незнаех че по селата има нет, я как напинят каскетите
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Пурко

    42 11 Отговор
    България е бедна, щото ни бомбардираха с ОБЕДНЕН уран.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 измет

    35 62 Отговор

    До коментар #74 от "alek":

    Във Виена били ли са под комуистическо робство? Ние за какво искаме да бутаме паметници, защото мразим комунистите!!!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Кравар

    86 23 Отговор
    Това шиле, което е писало тези глупости, като го гледам на снимката е родено доста след 1989г , т.е. възпитаник на демонокрацията и еврокраваризма.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 mediator37

    36 78 Отговор
    Сталин изби 20000 български войници, а колко осакати, не мога да ти кажа, обикновено пропорцията е 1:3, което значи , че окупационната съветска армия е избила 20000 и осакатила 60000 български войници, като ги принуди да се бият на нейна страна срещу доскорошния си съюзник Германия.
    Под благосклонния поглед на съветските окупанти, нашите комунисти започват избиване без съд и присъда на политици, буржоазия, интелигенция и заможните селяни. Това са десетки хиляди убийства извършени на практика от окупантите, защото ако я нямаше съветската армия в България, това нямаше как да се случи.

    Коментиран от #106, #374

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 mediator37

    5 17 Отговор

    До коментар #55 от "Генерал 🇧🇬":

    Пост №94 го писах за теб.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 no name no face no number

    66 18 Отговор
    Никога, бутнахте мавзолея в место да печелим пари от него сега още исксте да рушите........лви сте вие бе хуни имате ли грам мозък в надрусаните си демократични глави
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Тока

    71 9 Отговор
    нправете паметници на генерал Кастър на Винету и Бледоликите му Братя зада Бъдат Зодоволени
  • 102 Бесен Язовец

    65 22 Отговор
    Този ако знаеле че в държавата България оериода 1939г - 1944г бяха избити 30000 антифашисти между които и невръсни деца нямаше да пита защо,, Червената армия " - от трети украински фронт е влязла на територията на държавата и защо има паметници на тази армия!
  • 103 no name no face no number

    72 10 Отговор

    До коментар #5 от "Тия по горе":

    Демокрацията ви повреди кратуните нека го кажем честно,погледнете се в огледалото спомнете си какви хора бяхте и какви ла....на станайте с извинение
  • 104 Ееее

    53 17 Отговор
    Само СССР👍
  • 105 Бесен Язовец

    62 12 Отговор
    Но за такива егоистични меркамтили явно паметта на жертвите от ВСВ и от турското робство нищо не значат! На такива не би трябвало изобщо да им се дава поле за изява! Морала изглежа му е НУЛЕВ.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 30 г стигат

    78 14 Отговор
    На кого пречат паметниците ? На соросоидната пропагандна машина ли ? Паметниците добри или лоши , каменни или метални са част от българската история такава каквато е с грешките на политици и с победи на българските войници !Поклон пред всички загинали в борбата против фашизма !

    Коментиран от #352

  • 108 realist

    74 16 Отговор
    ако 44-та не бяха влезнали руснаците днес територията на българия щеше да е наполовина на тази която е сега.
  • 109 Антисоросоид

    60 11 Отговор
    Ако знавт колко ги мразя сороските НПО , атлантици и всякакваизмет ще се самоубият предварително
  • 110 Бесен Язовец

    54 10 Отговор
    Спореджтакива антиморалисти 1944г Черна Армия трябваше да подмине българската територия и тук да се правим че нищо не сеже случило да се правим че българското правителство и царя не са били в услуга на нацистите и че ит Беломорска Тракия не са били депортирани 15 000 евреи в Аушвиц с помоща на бг армия и да забравим терора на жандармуте и армията над антифашистите през Войната! Много либерално и много удобно за продажниците майцепродавци!!! По цял свят е имало процеси стещу военно престъпниците но само тук се осъждат тези процеси!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Хисторик

    63 8 Отговор
    Благодарение на краватите на процеса за военно престъници в Нюрнберг след 1945 г хиляди фашисти нацисти отървават затвора защото по искане(настояване) на краварите хиляди досиета на фашисти се засекретяват, а други осъдени за престъпления срещу човечеството се отърват с леки присъди!
  • 115 Денят на победата

    66 10 Отговор
    Никой не е забравен, нищо не е забравено!

    Коментиран от #119

  • 116 В .В.

    68 10 Отговор
    Умрелите войници,и техният дух,плаши само гузната съвест на продажните ни политици.....Слава на героите!!!А
  • 117 Мечти

    63 10 Отговор
    Ако искате гражданска война, имате я!

    Сиреч, никога, 30 години ляхте отрова по Русия - наиграхте се.
  • 118 ОФ преди Възраждане сега

    62 13 Отговор

    До коментар #77 от "Русороб":

    Първо ще почнем от паметника на тия дето ни бомбардираха 44-45га за по нататък ако имаме сили !
  • 119 Бесен Язовец

    66 10 Отговор

    До коментар #115 от "Денят на победата":

    Сашо Йорданов иска да забрави защото дядо му порутчик от бг армията в село Ястребино е заповядал разстрела на 18 човека от които 6 деца! В наши дни името на порутчик Йорданов седи на плочата за възпоменание пред НДК като жертва на комунизма!

    Коментиран от #132, #138

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 одъртял комсомолец

    62 6 Отговор
    Паметника на Съветската армия бил символ на съветската окупация и наложеният от СССР държавно- политически модел социализма. ОК! До известна степен е точно така! Какво, обаче символизира примерно джамията в центъра на София!!!? Ами като ще събаряме останките от бившите си господари, дайте да караме наред бе другари. Като приключим със съветският и османският период може да подкараме останките от Източната римска империя, а след това и тези на римската империя. В крайна сметка римляните идват по нашите земи като завоеватели, а нашите предци траките впрочем оказват яростна съпротива. Като наблюдават с какво темпо реставрираме с европейско финансиране, останките от римски крепости, костите на нашите тракийски предци със сигурност се въртят по 100 пъти на ден в гробовете си. Абе въобще аман от недоклатени олигофрени в тая държава. Сичката мара завтасала, та я докарахме до паметниците.......
  • 122 Мим

    30 2 Отговор

    До коментар #64 от "Само питам":

    На тях пропагандна им е главата..
  • 123 Пол Пот

    44 5 Отговор
    РУШИИИИИ И ПОСЛЕ ГИ УЧИ ЧЕ КРАВАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ИСТОРИЯ Е БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ РУШИИИИИ РУШИИИИИИ....
  • 124 европейска

    56 9 Отговор
    Германия и столицата им Берлин има също паметници и монументи, дори пост съветски бази....и нито един паметник не е бутнат, напротив, оставят цветя и ги поддържат за да не забравят поколенията злочестата участ на самозабравилите се нацистки маниаци и техните жертви, последствията от безумните идеи.
  • 125 Гражданин.

    52 9 Отговор
    Защо българите сме неблагодарно племе,само плюем,явно искаме съвременните писачи ,да ни,пишат историята по телевизията по тяхен платен тертип.и да манипулират младото поколение .
  • 126 Абе Пешко

    25 13 Отговор
    по Тошово време човек трябваше да лиже задници за да се издигне, но сега не трябва. Сега човек може бизнес да завърти, програмист да стане, лорд или певица, и пак да е добре. Нужно ли е и сега да лижете бе?
  • 127 Абе Пешко

    19 14 Отговор
    по Тошово време човек трябваше да лиже задници за да се издигне, но сега не трябва. Сега човек може бизнес да завърти, програмист да стане, лорд или певица, и пак да е добре. Нужно ли е и сега да лижете бе?

    Коментиран от #133

  • 128 рада плитката

    34 6 Отговор
    Колега как си с перисталтиката ? Ако не вървят нормално нещата явно се отразяват на мисленето , нервите - вземи малко английска сол , надявам се да се оправиш и всичко да тръгне в "правилната посока" . Не пипай болните места на хората , имай съвест поне на този ден още повече че много и от "вашите" са загинали даже бомбардирайки София.
  • 129 Петре евала

    24 4 Отговор
    им правя на НПО-тата, изнамирват то мършите от раз.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Петре евала

    19 4 Отговор
    евала им правя на НПО-тата, изнамирват ви мършите от раз
  • 132 Денят на победата

    38 5 Отговор

    До коментар #119 от "Бесен Язовец":

    Така е в днешното злощастно време.. интереса клатии феса и царица е парица!!!
  • 133 Абе калтак

    45 6 Отговор

    До коментар #127 от "Абе Пешко":

    С какво паметника ти пречи да ходиш да правиш бизнес, вместо да се блямбиш из форумите.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 реал

    56 6 Отговор
    На 9 Май 2020 г.ще прочетем много лъжи, глупости изричани от недоразумението Е. Захариева и Майк Помпео/скаран с фактите за Вт. Св. Война и участието на Червената Армия-победителка/.Истината е една:Съветският Съюз победи във ВСВ и победи Армията на Хитлер ,която не беше за подценяване.Когато руснаци се бият за своята земя ,те не отстъпват нито педя от нея.Дали сме против настоящата Русия и Президента Вл. Путин, няма значение.Те са победители .Има документи в св. св Кирил и Методий за ВСВ.Ако не вярвате на руските източници, прочетете българските.А за Сащ нищо не са направили през ВСВ, а само са искали подялба на Европа и Балканите.От страна без вероизповедание/има секти/и управлявана от Израел не може да се иска да имат правилно отношение към Историята.
  • 136 РЕАЛИСТ

    14 51 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    МЯСТОТО НА ПАМЕТНИЦИТЕ Е В ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ!!!
    ВСИЧКИ СА РАВНОПОСТАВЕНИ ПРЕД СМЪРТТА!
    НЕ Е РЕДНО ДА БЪДАТ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА..
    СТАТИЯТА Е МНОГО ТОЧНА НО КАКВО ОТ ТОВА
    ТРЯБВАТ ДЕЙСТВИЯ..

    Коментиран от #189

  • 137 Behemoth

    49 8 Отговор
    Очилатко май си бил на стипендия при Сороса...сега изплащаш лихвите...само като ти гледам снимката и си ми ясен...
  • 138 гост

    4 25 Отговор

    До коментар #119 от "Бесен Язовец":

    Стига писа глупости ! Ал.Йорданов се казва: Ал.Йорданов Александров,баща му се казва: Йордан Ал. Йорданов,познай как се казва дядо му, не е Константин.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 СВД

    44 6 Отговор
    ,,За радост, кръв не се проля! Българската армия и народ ни посрещнаха с музика, цветя, песни, прегръдки и развети червени знамена. За пръв път от началото на войната се почуствахме както в роден дом - сред свои! Хазаите ни се обиждаха, ако не закусваме и вечеряме с тях. В полковата столова се хранехме само на обяд. И когато внезапно ни вдигнаха и се пребазирахме на нов аеродрум в Югославия, след два дни старшина от тила ми каза, че моите български приятели са много обидени, че не съм си взел довиждане с тях. Исках разрешение от командира на полка и летях обратно до Брегово да се сбогувам.....!" - Н. Скоморохов - ,,Боем живет изстребитель"!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Аз видях

    56 6 Отговор
    В центъра на Берлин в Трепов парк има мемориал с огромен паметник на Съветската армия. Даже има и плочи с изказвания на Сталин . Целият паметен мемориал е добре поддържан и блести от чистота. И никой не мисли да го обругава. Дори имаше венци и цветя .
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Шаран БГ

    46 6 Отговор
    На № 14 "mediator37" Сигурно сте напълно прав защото знаете , а може и да сте жив свидетел. Какво може да е след една такава война? При двадесетина милиона загинали.... Почти цялата европейска част на СССР разрушена, опожарена. Знам, че от набори 1920 до 1924 в целия СССР от 100 човека са оцелели двама, като единият е инвалид. Огромно количество деца са в сиропиталища. Та те 75 години след тази ужастна война не могат да дойдат на себе си. Има ли нужда да говорим за икономика, промишленост, селско стопанство, ужастна криминална ситуация 10-15 години след 1945 год.? И аз не ги знам кога са се почувствали истински горди с Победата си и са започнали да я празднуват. Но един период от 20 години е напълно нормален. А и Вие не бихте искали да танцуват върху пепелищата и тлруповете на чужди и свои, нали ? Ако за голяма част от народите на СССР това не е праздник, бъдете сигурни, че за руси, украинци и белоруси е такъв , независимо кога и как са започнали да се радват от Победата си над хитлериска Германия !!!
  • 148 Въпрос

    57 5 Отговор
    Аз бих задал въпроса така: Кога България ще се отърве най после от антибългарските НПО на Сорос ? Има и под въпроси. Защо бедна България финансира същите НПО на милиардера Джордж Сорос ? Правителство и парламент да си зададат въпросите . Защо Орбан забрани НПОта на Сорос в Унгария? Защо НПО на Сорос са забранени в Израел?
  • 149 Тачо

    16 4 Отговор

    До коментар #146 от "сггсгс":

    Ти си много толерантен ! Той има нужда от нещо по така екзотично, екстремно ако мога така да се изразя, нещо от което ще се учудят и най големите сатрапи в човешката история.
  • 150 666666

    36 4 Отговор
    Трябва да се отърве от журноля продажни и други неуки и не образовани бок-уци
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Гарантирано от ГЕРБ

    45 5 Отговор
    Кога България най-после ще се отърве от Шайката ГЕРБ и мутрата борисоф!

    Коментиран от #242

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Гербав трол

    46 6 Отговор
    Атора защо ли в Австрия която е била даже част от третия Райх не бутат паметници и гробища и защо ли не ги наричат "ПРОПАГАНДНИ паметници".

    И да попитам тогава СССР, Великоблитания и САЩ се водят съюзници и всички са водили военни действия срещу нас и са ни обявили война защото едни продажници са ни вкарали на страната на Германия. Та да питам защо на едните съюзници паметниците са ПРОПАГАНДНИ паметници а на другите да не са. И друго да попитам защо правим паметници на тези съюзници които само са бомбандирали мирно население (не военни обекти) а на тези съюзници които реално са изгонили фашистите и са свалили про-фашисткото управление на държавата ни трябва да събаряме паметниците - това не се ли води реабилитация на фашизма и не е ли наказуемо от закона.

    Та едни такива въпроси имам но едва ли някой ще ми отговори смислено.

    Коментиран от #159

  • 156 Коментатор

    32 1 Отговор

    До коментар #38 от "kkk":

    А защо махнахте войнишкия паметник до НДК?

    Коментиран от #168

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Бачо Киро

    45 6 Отговор
    И как точно пропагандират тея паметници? Не съм забелязал да се трупа народ там и да танцува в екстаз примерно. Хората пазят къщата на Хитлер, нашите идиоти искат да махат паметници...

    Коментиран от #165

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Коментатор

    27 9 Отговор

    До коментар #80 от "Чест и слава":

    Честит 9 май, Ден на Европа!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Точно така

    46 4 Отговор
    Да бутнем пирамидите в Египет , защото не ни харесва режима на фараоните !
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Коментатор

    7 23 Отговор

    До коментар #158 от "Бачо Киро":

    Това изобщо не е вярно. Всичко, което е обитавал Хитлер е сринато. Влючително планински вили и бункера. Сега на тези места са градинки и поляни. Не лъжи долнопробно.

    Коментиран от #172, #179

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 vhv

    12 45 Отговор
    Паметника на съветската армия няма място до Орлов мост. Моля да се демонтира и да се постави на друго място, моля да се дамонтира, а не да се унищожи!!!
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Всъщност бачото

    21 1 Отговор

    До коментар #165 от "Коментатор":

    не лъже. Не знам защо намеси бункери, бачото каза за къщата му. Която още съществува и имат планове да я направят полицейско управление.

    Коментиран от #177

  • 173 ПИТАМ

    49 4 Отговор
    А ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕМАХНЕ СЪВЕТСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ?
    АМЕРИКАНСКИ ЛИ ПАМЕТНИЦИ ЩЕ СТРОИМ?

    Коментиран от #175

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Вече са построени

    40 1 Отговор

    До коментар #173 от "ПИТАМ":

    един на летците които са бомбардирали София и един на Рейгън в Южния парк.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Коментатор

    2 21 Отговор

    До коментар #172 от "Всъщност бачото":

    Тази къща не я е строил Хитлер. Всичко построено по негово време е съборено. Влючително голяма планинска къща, която Хитрел е наримал Орлово гнездо.
  • 178 ФАКТ

    35 3 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    УЧИЛ СИ В ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ И ЗАТОВА НЕ ЗНАЕШ КАКЪВ ПРАЗНИК Е 9ти МАЙ.
  • 179 kkk

    28 0 Отговор

    До коментар #165 от "Коментатор":

    Толкова е "сринато" всичко обитавано от Хитлер, че наскоро се платиха близо €1млн. обезщетение заради буквалното изземване на родната къща на Хитлер от сегашните собственици на имота. И мислиш, че е съборена ли- не, правят я ПОЛИЦЕЙСКИ УЧАСТЪК.
    И не, никой не мисли да прикрива фактът кой е роден там- добра или лоша това е историята.
    И не е проблем една къща или паметник, а дали се знае историята която стои зад паметника и дали са направени изводите след толкова години.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 КОНТРАТА

    40 2 Отговор
    КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ СЪС СОРОСОИДНИТЕ БЛЯНОВЕ И ТЕХНИТЕ МОКРИ ЖЕЛАНИЯ??? КОГААААА КОГААААА????
  • 183 случаен

    42 3 Отговор
    а що не коментираш,паметника на летците бомардирали софия и убивали българи наличен на козяк16,продажник

    Коментиран от #184

  • 184 алоу

    7 33 Отговор

    До коментар #183 от "случаен":

    А защо не коментираш паметника на терористите-комунист убивали бъглари с цел смяна на режима (същото като летците), чиито паметници са навсякъде?
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 аман от форумни състезатели

    30 2 Отговор

    До коментар #154 от "Русороб":

    Стига с тия закани , форумна мишко ! Като си такъв герой вземи един мегафон и излез на улицата да видим конкретно днес колко време ще оцелееш ? Тук и да псуваш и да квичиш си оставаш само един анонимник !
  • 188 шопен

    29 5 Отговор
    Най напред Хунтата, после паметника на американските летци разрушили София, след това да намерим костите на Апостола, после на Бенковски и т.н. Историята е нещо, което се е случило и от него има ПАВМЕТници, ако ги няма се получават ето такива сегашни жители.
  • 189 бургазлия кореняк

    8 31 Отговор

    До коментар #136 от "РЕАЛИСТ":

    В Бургас паметникът на Альоша е на площада в центъра на града.
    Това е една недомислица на тогавашната управа .
    Този огромен паметник запушва главната улица и не стои добре.
    Редно е да бъде демонтиран и преместен до Пантеона за да се
    оформи един мемориален комплекс. По този начин ще се отвори
    главната улица от гарата до университета.
    Ще стане много красиво и просторно..
    Другото недомислие на вече сегашната управа е промяната
    на статута на бургаското Казино.
    ЗАЩО убиха емблематичния ресторант на Бургас
    Колко атмосфера имаше в него и се посещаваше от всички
    беше прекрасен панорамен ресторант...
    Сега в Бургас на мястото на най-хубавите ресторанти има банки
    а на сладкарниците - теледоставчици или магазини за дрехи
    втора употреба.
    Другата глупост на сегашните е събарянето на минералната баня
    също много важен обект за бургазлии.
    Сега е музей на Сюлейман - дрън дрън ..
    Та всяка власт с глупостите си...
    Трябва да ги критикуваме и ако не оправят недомислиците си да
    ги сменяме с по-умни и сговорчиви..
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 wgw

    40 2 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    Така е било защото според някои не е имало война а пикник. Тупани нагли вие явно нямате идея , какво е война. А ако разберете ще оревете и господ!!!!!!!!!!
  • 193 ТИР

    34 0 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    Как може да да се чудим защо е Имало миэерия след войната с нацистка Германия,,,? С една измислена пандемия се блокира Света,какво би било от война...
  • 194 боцмана

    32 4 Отговор
    Паметника си е паметник , хубав лош , направен е по някакъв исторически повод. Не трябва да се превръщаме на Китай по времето на културната революция. Не може три камъка с недоказан произход , построени от от времето на Лили Иванова , да спират строежи и да ги запазваме и в същото време да събаряме паметници.
  • 195 wgw

    30 3 Отговор
    Петър Здравков ти сериозно ли мислиш така , както си написал в статията си (ако ти си я написал.)
  • 196 Сандо

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "mediator37":

    Като не знаеш,научи!Само демонстрираш невежество и простотия.
  • 197 Крис

    13 34 Отговор
    съветската червена армия има 42 починали войници от отряване с менте алкохол,това са им жертвите на червеноармейците,а избитите ведага след 9 септември 1944 са над 150000 предимно интелигентни българи без съд и присъда това е документалната истина...

    Коментиран от #199, #225

  • 198 офффф

    36 4 Отговор
    Всичко в България е мара втасала,та отидоха да се разправят с паметниците. Болни мозъци.
  • 199 Гербав трол

    36 7 Отговор

    До коментар #197 от "Крис":

    Това са соросоидните лъжи а не истината - и да ревете и 1000 пъти да ги повтаряте няма да станат истина.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Диамантената ръка

    10 35 Отговор
    Български паметник в центъра на Москва да има? И става дума за преместване, не за разрушаване.

    Коментиран от #203

  • 202 Коко

    46 6 Отговор
    ЧЕСТИТА ПОБЕДА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДЖЕНДАРИТЕ ДА НИ ПОДМЕНЯТ ИСТОРИЯТА

    Коментиран от #235

  • 203 Гербав трол

    39 6 Отговор

    До коментар #201 от "Диамантената ръка":

    Има на братята Кирил и Методи - а други няма защото не ние а те са ни освободили 2 пъти. Когато ние го направим ще има и български паметници в центъра на Москва.

    То български паметници няма и в САЩ ама не ревеш

    Коментиран от #278

  • 204 Радикален

    8 28 Отговор
    На руснаците нали им пречеше Луков марш, както и на някои западни посолства. Айде сега на всички страни, които са допуснали намеса във вътрешните ни работи - изгонване на посланиците и демонтаж на чуждите паметници ! Видяхме им и комунизма и демонокрацията, нема нужда !

    Коментиран от #208

  • 205 Петров

    42 6 Отговор
    Честит празник на всички,които го празнуват!Жално ми става за всички пишещи празноглавци тук.Никой се не пита защо тази статия е публикувана днес.Отговорът е прост-провокация и разделение.Постигнато е.Никой не забелязва или не знае,че днес е и Ден на Европа,Е европейци,да бутнем тук всичко,дори и НДК-то,понеже е по инициатива на Людмила Живкова,да сринем всичко,което е построено по времето на соца,опитвайки се да заличим историята си.Интересно ми е колко от вас са построили паметници,защото да го направиш трябва да имаш Кауза в която вярваш.Но нашата кауза е да се мразим и да рушим.В цяла Европа има исторически паметници на на неодобрявани от хората личности,които са имали каузи,но там си уважават историята.Ние не.Ами да рушим,тук и да продължаваме да рушим и в Европа.Това го можем. Замислете се,дори и да няма нито една руска жертва на наша територия,нима тези близо 30 млн загинали във войната и са дали основен принос за победата над нацизма не заслужават нашета почит и уважение!

    Коментиран от #213, #301

  • 206 някой

    17 4 Отговор
    Петре ! ...слаб 2 !!!
  • 207 Русия е ненужна на света. Само е заплаха

    11 43 Отговор
    Ако ще имаме паметници на окупатори, редно е да издигнем паметник на "освободителя" Василий Българоубиец. Той е ослепил жестоко българските войни. Сталин направо разстреля стотици хиляди цивилни и офицери. Цветът на свободна и демократична България.

    Коментиран от #210

  • 208 Гербав трол

    14 11 Отговор

    До коментар #204 от "Радикален":

    Фашизмът както и комунизма са забранени със закон в България както и в повечето западни страни. Така че Луков марш си го правете някъде другаде.
  • 209 Киро Турука

    38 7 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 210 Гербав трол

    36 5 Отговор

    До коментар #207 от "Русия е ненужна на света. Само е заплаха":

    Хайде бе лично Сталин ли ги е разстрелял - и кои са тези които е разстрелял Сталин в България.

    То бива лъжи и пропаганда...
  • 211 Позиция

    27 3 Отговор
    А турските които срамят народа ни, за тях кога?
  • 212 Димитър

    38 5 Отговор
    С днем победъ на всички руски братя! Нека сороснята лае и лее жлъч, нека скимти и грухти грозно и срамно, ние празнуваме!
    Модератора с кое не е съгласен че трие вече трети път, коментарът не нарушава правилника по никакъв начин. Обоснови се, моля.
  • 213 Гербав трол

    34 5 Отговор

    До коментар #205 от "Петров":

    Ами те новите ни господари и нашите им подлоги вече 30 години само това правят - разрушиха всичко от фабрики, кравеферми, поливни площи, сгради и каквото се сетиш. Един язовир няма построен сега. И никой не си задава въпроса защо се прави - най вече че унищожават историята ни а народ без история не е народ. Целта е България и българския народ да бъдат унищожени и да остане само една територия на тяхно подчинение.
  • 214 alek

    21 4 Отговор
    жълтите павета 14 май 12ч
  • 215 Победата

    39 3 Отговор
    Честит ден на победата.
    Да се обединим и заедно да счупим главата на змията.
    Протести до дупка, служебно експертно правителство, молба до Кьовеши за чужди юристи да заменят съдии и прокурори до реформиране на системата .
    Справедливо разследване и наказание за всички виновни.
    Изчистване на НПО и платени медии и тролове
  • 216 Цецко

    41 4 Отговор
    Като съюзник на Хитлер американци и англичани бомбардират многократно и разрушават столицата ни. По тази причина оставаме под крилото на СССР. Руснаци не са пускали бомби над София. Това е причината да не се маха нито един паметник, независимо на кой е, и защо е поставен. Хората лесно се манипулират с нова история и след време може в учебниците нищо да не пише за това време.

    Коментиран от #220, #231

  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 един дол дренки

    13 35 Отговор
    Комунистите (българските и съветските) са съюзници с американци и англичани, като действията им не се различават по нищо. Едни пускат бомби от самолети, другите ги залагат в цървки, под мостове. И в двата случая се тероризира населението с цел смяна на властта. Реално погледнато комунистите са убили много повече от американците, но на вторите паметничето е едно малко и е скрито в двор, а болшевишките паметници са огромни и навсякъде.
  • 219 Цецко

    39 4 Отговор
    PS. Правим паметници на американски летци бомбардирали София, а махаме тези които ни освободиха още от турско

    Коментиран от #221

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Терминологията ти е сбъркана

    38 10 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    "Съветска окупация" в България не е имало. Съветски военни бази в България също не е имало. Виж, американски - дал господ. Но явно ден като този много, ама много им бърка някъде на завистниците и лизачите, каквито има не само у нас. Съветският Съюз победи хитлерофашизма, това е факт, който, както и да се опитвате да принизите, си остава.

    Коментиран от #234

  • 223 историята

    12 18 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Арх. Донков, който е спечил конкурса и по негов проект е построен паметникът на Шипка, е лежал след 9 септември в затвора, защото синът му се е опитал да избяга през границата и е убит на място. Другият му син също е арестуван и лежал в затвора заради брат му. Сестрата на жена му - лекарка, д-р Евгения Начева е пратена в Белене по същата причина. Арх. Донков умира от рак/продължение/

    Коментиран от #227

  • 224 Пешо

    42 3 Отговор
    Гледам еврейчето Паси, как плаче от радост при влизането ни в НАТО. Каква пародия:Може би втората по сила държава в НАТО, Германия изгаряше в камерите неговите събратя, а днес той плаче от радост. Е това е трудно за разбиране. А може би е лесно - парите.
  • 225 Фактите ти са неточни

    10 3 Отговор

    До коментар #197 от "Крис":

    Нещо обикновено за подобните ти. Но когато няма факти в наша полза, ще ги измислим. Или ще ги преиначим. Ама че капацитетът за измисляне не достига - няма значение.
  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 историята

    12 18 Отговор

    До коментар #223 от "историята":

    Продължение: Д-р Евгения Начева е върната от Блене с алцхаймер- тя, която лекува децата на махалата без пари. Когато пишем за паметника на Шипка никой не казва за тази срамна история. Срамна за тези, които я крият. Време е да научим истинската си история. Това е само един малък щрих.

    Коментиран от #233, #298

  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 ани

    35 8 Отговор
    Ккакво ви пречат паметниците бе малоумници?Помислете за хората ,които са си дали живота и паметниците са една малка част ,която дава повод да си спомним за тях.Кога ще започне уважение към историята,независимо каква е тя?Може би трябва да съборим и Китайската стена ,защото тя е построена от император?Нещастници!

    Коментиран от #343

  • 231 Deathstroke

    20 5 Отговор

    До коментар #216 от "Цецко":

    Някой не си е написал домашното май. България като съюзник на Хитлер бива бомбардирана от Великобритания и окупирана от СССР, като преди това обявява война на САЩ и Великобритания. Ми какво очакваш? Рози да завалят ли? Хаахахахахах
  • 232 Ще ще

    23 3 Отговор

    До коментар #228 от "Deathstroke":

    Те и през 1812 г.в Сибир бяха руснаците,но после маршируваха в Париж.А парижани барчетата на "бистро" ги прекръстиха
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Deathstroke

    7 27 Отговор

    До коментар #202 от "Коко":

    Каква победа бе келеш? Един от най-срамните периоди за България в историята и!!!!!!
  • 236 Щеше щеше

    7 0 Отговор

    До коментар #228 от "Deathstroke":

    И аз щях да и го вкарам но тя не дойде

    Коментиран от #237

  • 237 Deathstroke

    12 15 Отговор

    До коментар #236 от "Щеше щеше":

    Прочети малко истинска история - програма Ленд-Лийз създадена на 11 Март 1941 от САЩ, която включва субсидирането ( с оръжия, дрехи, храна и каквото се сетиш) на Великобритания, свободна Франция, СССР и Република Китай. Бий се в гърдите ,че си спечелил, ама това кой те е подпирал и ти е давал ресурси не е от значение :).
  • 238 ссср

    18 5 Отговор
    А кота България ще се отърве от продажните лекета като тебе Петре?
  • 239 сноу

    28 3 Отговор
    А-а... то вие от" факти" така и така нищо не сте построили ,та се хванахте с рушенето...Изглежда ,по ви идва отръки...Впрочем бегъл поглед по последните години, най-върлите рушители са с гуши на пеликани...
  • 240 Надежда

    22 2 Отговор
    Паметниците напомнят за историята,която трябва да не забравяме.С разрушаването им няма да я променим ,нито пък могат да имат пропагандна роля .А до това , че ,,тримата големи,,са ни оставили в ръцете на ,,големия победител,, заедно с другите страни от бившия Източен блок говори за капитулацията на Рузвелт и Чърчил пред Сталин във връзка с късното откриване на Втория фронт.

    Коментиран от #246

  • 241 Фатих Мехмед

    25 6 Отговор
    Като махнете съветските паметници Ердоган ше ви сложи паметници на Султаните и на тех ше се кланяте😂😂😂😂😂😂
  • 242 666666

    16 0 Отговор

    До коментар #152 от "Гарантирано от ГЕРБ":

    На тоя въпрос драскача на статията няма да отговори.Ще му секнат премиалните.
  • 243 a bee

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "МЪРШИИИИ":

    Иди чело набий пред жълтите павета.Защо ло
    ми напомна : да закача портрета на изнасилвача
    над спальнята ?
  • 244 a bee

    1 0 Отговор
    Иде бать Сали и .... воала еволюция !
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Deathstroke

    7 10 Отговор

    До коментар #240 от "Надежда":

    Напомня ни за историята така ли? Ако се повдигне въпроса за събаряне на всички джамии в България обаче съм сигурен ,че всички ще скочат ЗА. Те също напомнят за историята ни. Обаче за другия вид окупаторство много спор, много нещо. А относно капитулацията, няма нищо такова. Студената война говори сама по себе си, както и разпада на СССР, както и капиталистическата доминация в днешни дни.
  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Дани

    23 2 Отговор
    По добре не коментирайте днес а сведете глави колко жертви е имало в тази война от всяка страна надали някой тук знае.
    И се молете да няма друга такава че няма и да я усетите.
  • 249 Патриот

    10 17 Отговор
    В същото време никой не обелва дума за българските архиви откраднати от СССР през 1945 г. като военна плячка. Никой не казва, че български църковни книги и ценни свидетелства/над 1000 средновековни ръкописа по признанието на М.Крутова от Московската бибилиотека / са засекретени. Български учени не са допускани до тях. Отскоро ,120 000 щатски долара искат руските книгохранилища за да бъдат допуснати българи до тях.
  • 250 Смъртта

    16 2 Отговор
    Първо от медиите и журналистите ако се отървем и от тях ще се отървем
  • 251 Уникално умен

    27 6 Отговор
    Ура!!! Да започнем от Атомната централа в Козлодуй.Стига ни е заливала с евтин пропаганден ток.Нека с гордост си купуваме скъп,но изпълнен със свобода,,пречистен от пропаганда задокеански ток от Мариците.
  • 252 Наивни внушения

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия. Няма нищо общо със СОЦИАЛИЗМА И СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ. "Общото" се намира в главата на автора и такива които мислят като него. Тези методи мнооого отдавна не вървят, нема кой да ги кльопа.
    Изискванията към съвременната журналистика са доста по-високи... и тя го усеща...
  • 253 Петров

    24 2 Отговор
    Да се напише такава статия точно днес е или платена или с цел провокация,на принципа"Разделяй и владей"Да си спомним за Кубрат и снопа.Нека не се поддаваме на внушения.Днес празникът е двоен,и Денят на победата и Денят на Европа.Прочетете малко за "Декларацията на Шуман"през 1950г.Това е началото на ЕС. Без значение на кого симпатизирате този ден е исторически.А историята се помни от паметниците,а не от промиването на мозъци.Всички знаят,че Америка е открита от Колумб,но основите окупатори,наречени колонизатори са англичани и французи.Значи ли това,че статуята на Свободата,построена от Фредерик Огюст Бартолди с помощта на Густав Айфел,и двамата наследници на окупаторите на Америка,трябва да бъде съборена?
    Спрете да мразите всичко,което ви се насажда. Паметниците,добри,лоши,те са историята и трябва да се пазят,всичко останало е патетични словоблудства на опиянени за слава драскачи!
  • 254 Кънчо

    21 4 Отговор
    Кво ви пречат паметниците


    Просто ги заобикаляйте като ви дразнят

    Коментиран от #255

  • 255 Я го гледай ти да заобикалям

    3 20 Отговор

    До коментар #254 от "Кънчо":

    Като ти трябва вземи си го в къщи ве охлюв
  • 256 програмист

    23 5 Отговор
    "Aкo тoвa e cпирaчкaтa прeд Бългaрия дa дeмoнтирa прoпaгaнднитe cъвeтcки пaмeтници, нaмирaщи ce нa нaшaтa тeритoрия, тo зaщo тoзи Дoгoвoр нe бъдe рaзвaлeн, a cлeд тoвa нaнoвo cключeн, нo при cъвършeнo рaзлични уcлoвия?" - не, спирачката е това, че в България има все още мислещи хора, не такива, като авторът на това писание. Момче, гледането на картинки на монитора те увредило фатално.
  • 257 фейкТАКСИ

    14 4 Отговор
    само глупак би разрушил паметник
  • 258 Пак питам

    10 23 Отговор
    Колко съветски войници са загинали в бой в България? Изключвам пияните и разстреляни от своите за престъпления. Накой знае ли? И после паметници.

    Коментиран от #262, #273

  • 259 Хахаха

    22 4 Отговор
    По принцип, сума ти празници можете са измислите точно на 9 май. Както и на Великден, със сигурност, много хора имат рождени дни и също празнуват. Но за да се родят и да имат рожден ден, Христос трябваше да отиде на Голгота, да страда и да възкръсне.
    Така и с Деня на Победата. Всичко е вторично след тая дата- 9 май 1945 година. Всичко, което се случи след това е резултат на нашата велика Победа, за която целият ни народ плати своята цена. Наш народ!!! Народът, чиято Родина е СССР. Затова за всички ни 9 май - това е нашият светски Великден. И всяка година на 9 май възкръсват вашите дагшнали роднини, когато носим техни портрети в ръцете си по времето на Безсмъртния полк.
    Коя нация в света има подобен обединяващ , високо нравствен повод да се чувства нация на Победителите?
    Впрочем, нека да измислат хдаъжат, да лицемерат и да грешат. Жалко, че за това техните потомци ще трябва да плащат. Господ всичко вижда и не прощава неблагодалнизи.
  • 260 фактология

    20 2 Отговор
    Какво значи да бъдеш истински журналист.Уважаван и четен от читателите.Първо неутрален и второ обективен.Като те чета нито си обективен, нито неутрален.Най-малкото дори не си направил труда за съпоставка с останалите паметници.Например американските, които хвърлиха бомбите над София и убиха невинни жертви.Не бъркай хумор, сатира и забава с фактите и реалността, която е пред очите на цял един народ.За да бъдеш журналист трябва да имаш талант и усет,а най-вече и душа..Жалко ама..
  • 261 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    ИМА ЛИ ПАМЕТНИЦИ НА СЪВЕТСКИ ВОЙНИ В САЩ И ИЗРАЕЛ !?!?АМИ АКО- ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ БЕ ОСТАВИЛА - КВАНГТУГСКАТА -ЯПОНСКА АРМИЯ ДА ВОЮВА СЪС САЩ !!!!!??????????
  • 262 нито един руснак

    10 15 Отговор

    До коментар #258 от "Пак питам":

    не е загинал в бойни действия в България,най-много са згиналите в Бургас когато са намерили цистерна с метилов алкохол. Разбира се преди това са убили българския пазач,който се е опитал да ги спре на не се изпотровят,ама когато бояришника ти е в кръвта спиране няма!
  • 263 Петров

    15 2 Отговор
    И за финал ще добавя въпрос.Защо дадена статуя или плоча се нарича паметник?Може би намеква за паметта към някого или нещо?Аз знам,но се замислете преди да плюете!Паметта е хубаво нещо,ако мислиш рационално,необлъчено и без политически пристрастия.Това е способност да помним.Да помним своята и световната история.Паметниците са символи,да не забравяме историята си.Била тя добра или лоша,според различните гледни точки,но си е нашата история.Да рушиш паметници е да рушиш миналото си,а народ без минало не е народ,всеки го знае,колкото и да си затваря очите.
    Жал ми е,че от горд народ с над 1300 годишна история се превърнахме в нация от враждуващи племена.Дошло е време разделно,много по-тежко от онова през турско иго.

    Коментиран от #264, #266

  • 264 майн кампф

    9 19 Отговор

    До коментар #263 от "Петров":

    Ако мислиш, че паметник на окупатори подложили българите на геноцид е нормално????
    Вие нормални ли сте бе, червени маймуни!!!!!?
    С идването на Червената армия започват репресиите, по заповед на НКВД и Сталин в България се изграждат концентрационни лагери, сваля се законната власт и започва диктатурата, 45 години пълен контрол и липса на всякаква независимост, руско робство, няколко фалита и накрая фалира и СССР (Русия).
    Този паметник е свързан с тази част от историята на България!!!!!!
    Паметниците в памет на загиналите от турското робство нямат нищо общо с този!

    Коментиран от #265, #267, #326

  • 265 Вени

    22 6 Отговор

    До коментар #264 от "майн кампф":

    Геноцид? По времето на соца българия наближаваше 10 милиона, растяхме, днес само за 30 години "цветуща" американска демокрация се смалихме наполовина. Та кое е геноцид?!

    Коментиран от #268, #294

  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Петров

    10 4 Отговор

    До коментар #264 от "майн кампф":

    Никнеймът Ви и то в ден като днешния,говори достатъчно за интелекта Ви!Няма и да се опитвам да Ви убеждавам,просто че прочели повърхностно написаното от мен и плюете и обиждате,Не мога да си позволя да слизам на Вашето ниво.Бъдете здрав при сегашният псевдодемократичен геноцид!

    Коментиран от #271

  • 268 майн кампф

    9 14 Отговор

    До коментар #265 от "Вени":

    ХАХАХАХ, България се пише с главна буква, никога не е била 10 милиона!
    Растяла е на дядо ти оная работа, България закъсваше и накрая се сгромоляса, заедно с гиганта СССР, защото българската икономика беше неефективна и зависима от СССР и СИВ, общо взето всичко се купуваше с връзки, имаше постоянен дефицит. Почти всеки искаше да избяга и още щом падна режима милиони българи напуснаха социалистическия "РАЙ".

    Коментиран от #270

  • 269 Сух

    15 5 Отговор
    Петьоо кога станеш мъж, но не само на документ, ТОГАВА.. разбра ли?! Долу ръцете, от паметниците! Достатъчно рушихте и крадахте, почвате да прекалявате вече, искате да набиете май прът в спиците на колата.
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 майн кампф

    8 15 Отговор

    До коментар #267 от "Петров":

    Ти никнейма ми го остави, то е, за да провокира. Правете разлика между руснаците, които са ни освободили и тези изверги, които ни окупираха и после вкарваха хора в лагери и изпълняваха присъди без съд, дори и да имше съд, той е бил чиста формалност.
    Червената армия води диктатурата!

    Коментиран от #287, #297

  • 272 Зайко Байко многознайко

    20 2 Отговор
    Криво седете , но право съдете! Доста от пишещите тук или не са били родени в следвоенните години или пък не са прочели нищо в живота си. Макър и иэмъчен руският народ винаги ни е помагал. Неблагодарноста е лошо чувство и винаги се накаэва! Политиэирането на въпросите от ВСВ и пренаписването на историята не е правилно! Вярно е че беэ общите усилия на САЩ ( техника и храна ), СССР ( човешки ресурс ) и вярата в Православието войната не можеше да бъде спечелена! Слава на героите от всички държави участвали в антихитлеристката коалиция и раэрушили оста ( Рим, Берлин, Токио ) и сателитите и!

    Коментиран от #280

  • 273 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #258 от "Пак питам":

    А , аааа БЕЕЕ ! иХ там неть,зелени човечета !
    Не е откритие на " топлата вода " ! По -скоро:
    :претоплена манжьа !
  • 274 майн кампф

    5 19 Отговор
    Бойко ако махне паметника ще гласувам винаги за него.
  • 275 Банално

    11 6 Отговор
    А бе едно време нали имало ТКЗС-та баба ми и дядо ми бачкаха яко, и аз покрай тях, а сега тука баби и дядовци се изкривили от мързел и щракат по форумите, че и реват, друг им бил виновен......
  • 276 Неутрален

    16 0 Отговор
    Драги хора. Истината е люта. Два пъти се предадохме. Първото на Хитлер и второто на Сталин. Армията ни служи както на единия така и на другия. После кукла България... А сега се предадохме на Европейския Съюз и пак кукла България кукли българи. След три поколения няма да има българи бъдеде уверени.

    Коментиран от #375

  • 277 СВД

    21 6 Отговор
    Е-ееййй, имайте малко уважение към този изстрадал народ, често давал огромни жертви за чужди интереси и каузи без да получава дори признание! Спря татарите, спря Наполеон, спря Хитлер, жертва се и сега в Близкия изток и Донбас срещу силите на Злото!
  • 278 Диамантената ръка

    6 12 Отговор

    До коментар #203 от "Гербав трол":

    Те според Путин са македонци, а два пъти руснаци не знам от кого са ни освобождавали.
  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Ежко

    5 14 Отговор
    Защо по времето на соца, беше забранено да се пътува в Западна Европа, да не говорим да се мигрира? И защо се съсипваха близките на тези, които са избягали?
  • 282 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 283 Француза

    26 7 Отговор
    Долу ръцете от паметниците на културата те са нашата история.
    30 години рушите и крадете нехранимайковци до ТОВА положение доведохте страната да бъде на 111 в Света.Сопата ще играе оставете паметниците.
  • 284 333

    18 7 Отговор
    Ако авторът имаше елементарни логически способности,щеше да схване смисъла на думата "паметник".
    За попадането ни в Съветската поствоенна сфера, би се сърдил колкото на Сталин, толкова и на Чърчил и Рузвелт.
    Би схванал и защо нашите дядовци, за разлика от техните гръцки и сръбски съвременници, имаха топки да кажат "не" на Хитлер и компания.
    Промитият мозък на автора не е способен да разсъждава. Да си носи последствията. Честит Ден на Победата.
  • 285 Булгар

    14 6 Отговор
    За мен да се руши нещо готовао е грях както и да се изхвърля храна вместо да се раздаде
  • 286 На Сорос момчето

    16 5 Отговор
    Лош човешки материал,слаб журналист,слаба статия. Поколението журналисти за които е важно да си продажен, другото не е от значение. За ценностна система не може и да става дума.
  • 287 baihui

    12 1 Отговор

    До коментар #271 от "майн кампф":

    Не смесвай нещата! Помисли ли, че след смяната на някоя система, на повърхността изплуват най-долните отрепки на обществото!
  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Неутрален

    9 15 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Руснаците воюваха за собствен интерес, не за България.
  • 290 Джони

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Всички паметници на армията окупатор окупирала свободна България през 1944г трябва да бъдат демонтирани и пратени като армаган на мужиките. Нека не ни натрапват свойте паметници. Ние българите не сме крепостните селяни като в Русия. Не може да се чества този празник, защото той е чужд руски празник, а ние нямаме нищо общо с него. Да припомня един хубав призив. Хора бъдете никога повече комунизъм, защото той е един жесток тоталитарен и репресивен строй.
  • 291 Циганска логика

    11 6 Отговор
    Дайте да събаряме, за да използваме желязото и бронза за стотинки от вторични суровини, а с мрамора да си облицоваме къщята.
  • 292 ежко

    17 3 Отговор
    Здравков, кога ще се отървем от такива като теб!В Чехия и Словакия има стотици паметници на Червената армия и никой не иска да ги бута!Така е и в Румъния,така е и в Германия!Нир пак по-католици от Папата се правим!Отиди да плиснеш една червена боя на паметника на Съветската армия във Виена, да видиш какво ще ти се случи.И като ги разбием тези паметници, какво ще променим?Миналото ли?Друго няма ли да бутаме?Альоша в Пловдив?А руските паметници кога?Има един в Докторската градинка....
    Ще буташ, когато ти построиш нещо.Каквото си построил -бутай го със здраве!Големи "бутачи" се извъдихте, като Бакарджиев.Един пирон не забили в живота си,но бутат...

    Коментиран от #295

  • 293 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    5 6 Отговор
    И Х вам соросоп/нди !
  • 294 историята

    6 13 Отговор

    До коментар #265 от "Вени":

    "Растяхме" до 10 милиона е твърде глупава лъжа. Партията забрани абортите, направи ги криминални. Тя контролираше кога да раждаш, кога да умреш, дали да ти "даде" жилище или да живееш в една стая с порасналите си деца. Да не мислиш, чи всички сме заравили за този "растеж"
  • 295 историята

    7 12 Отговор

    До коментар #292 от "ежко":

    В Прага на Вацлавския площад имат паметник на Ян Палах, който се самозапали в знак на протест срещу съветската окупация през 1968г.
    Липсва ми такъв в София. Нямаме истинен прочит на историята, защото документите от Държавния архив са в Москва. Кой предаде истината за българската история? Знае се отговора, нали? Сещате се и защо. Страшни неща ще излязат някой ден. Трябва да ги почетем с разум и разбиране. Дали тези, които трябва да се покаят или ще го направят?

    Коментиран от #318

  • 296 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    12 6 Отговор
    Нова Политико - Икономеска ИДЕОЛОГИЯ е нужна ! Всеки ден народа се топи ! Соца не бе перфектен , но бе по - превликателен и хуманен . А днес ЕЛИТ са именно тези стари гювендии които създадоха днешният БОРДЕЙ и още по-разюздано разграбват народа и държавата ! Това трябва да се смени но с нова ФИЛОСОФИЯ , ИДЕОЛОГИЯ и ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ ! Друг път няма а единствен съпътник с народа са бившите Соц страни и бившите страни от СССР!

    Коментиран от #364

  • 297 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 298 историята

    7 9 Отговор

    До коментар #227 от "историята":

    Виждам, че има минуси на разказа за историята на паметника на Шипка. Защо, бе хора? Това е една човешка драма по онова време. Младеж не иска да живее в окупирана България и се опитва да се махне. Цялото му семейство е съсипано, унищожено, а той е убит. Питам ви: ако сега искате да живеете някъде в Европа ще ви убият ли, ще затворят ли близките в в затвор и в концлагер? И то семейството на архитекта, построил паметника на Шипка. Нека на 3-ти март се поклоним и пред неговия страдалчески подвиг.
  • 299 паметници

    16 1 Отговор
    чужди и свои,бутат само комплексирани лумпени или такива ,търсещи индулгенции за политич неправилното си минало.....защо тия херои търпят толкова години монопола на лукойл/руско-америк /?деня на коя европа честваме?на дузината държави полегнали доброволно на лудия фюрер или на тия подкрепяли го тайно с надеждата да ги отърве от ссср?каква жертва е полша,анексирала чужди територии в навечерието на всв?чехия кога успя да забрави кой произведе оръжието на фюрера? .....историята е това,което се е случило,а не това което ни се иска да е било.
  • 300 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 301 kkk

    6 3 Отговор

    До коментар #205 от "Петров":

    А ти като знаеш, че е "ден на европа" що не ни просветлиш кога се появи тоя празник? И по-интересното- ЗАЩО се появи изобщо тоя смешен празник? Ако искаш мога да ти го обясня подробно и цветисто...

    Коментиран от #303

  • 302 Елка николова

    5 10 Отговор
    Фашизъм и комунизъм,това са диктатури,между които можем да поставим равенство!

    Коментиран от #309

  • 303 Петров

    3 6 Отговор

    До коментар #301 от "kkk":

    Признат е в Европа през 1985 г. в България едва през 2005г.Това е денят,който се произнася прослуватата "Декларация на Шуман",изнесена на 9 май 1950 г.Дата,която са призовани всички враждуващи страни от Европа да поставят началото на съюз за взаимопомощ и избягване на бъдещи военни кризи.Тогава именно са основани наченките на ЕС.Затова е празник,но това го разбират малко хора.Само мислещите и информиращите се от независими издания.Дано съм отговорил на въпросът Ви.Бъдете здрав!

    Коментиран от #305

  • 304 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 305 kkk

    15 2 Отговор

    До коментар #303 от "Петров":

    "Техническите данни" за празника "ден на европа" са ясни, но отговор ЗАЩО не видях, а той е елементарен:

    В последните 15-на години едни хора решиха да се играе срещу Русия по всички фронтове и по всякакви начини и започнаха усилено да налагат тоя "празник"...

    И играта им се получава- днешната младеж ако изобщо знае, че 9-ти май е празник то го свързват с "деня на европа", а не с "Деня на Победата".

    Коментиран от #323

  • 306 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    17 4 Отговор
    Ако не беше СССР - в Нюрнберг щяха да ни осъдят като сателит на Губеща Ге.мания и да НАЛАПАМЕ отново Голата Маха с РЕПАРАЦИИ и Загуба на ТЕРИТОРИИ , както при Фердинанд ДВА ПЪТИ 1914 Във Виена - Ньойски догово. и Париж- Версайския догово. 1919та. Фердинанд - Княз а после и Цар на българите от какъв ЗОР . Кое му е българското? Той не е ФЕРДИНАНД , той е Максимилиан. Карл, Леополд, Мария, Сакс - Кобурготски, виждаш ли някъде българска кръв ? Щото аз не ! Що земя пропиля и що народ бадева в земята закопа ! С Колко Репарации ни окичи и най-позорно ИЗБЯГА - Царя ни ИЗБЯГА защото войниците от Първата Световна искаха жив да го разкъсат ! А той ги разстреля на Владая ! Ех Историо, каква си ти а кой я пише с фалшиви краски по учебници, на Уикипедията и Ю-тубата по поръчка и за ПАРИ ! Наши блюдолизци , предатели и ЛАКЕИ !
  • 307 Моис Коен бг еврейн

    6 11 Отговор

    До коментар #67 от "Комуниста":

    Това са паметници на СТАЛИНСКИЯ ТЕРОР......така че......

    Коментиран от #314

  • 308 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 309 САЛИН

    3 11 Отговор

    До коментар #302 от "Елка николова":

    Абс. ВЕРНО, СТАЛИН=ХИТЛЕР

    Коментиран от #312, #321

  • 310 9-ти Май никой неможе да ЗАСЕНЧИ !

    9 5 Отговор
    Та ако ще и с ХАСТАРА навън да се обърнат ЛИБЕРАСТИТЕ от Запад ! За КАПИТАЛИЗМА - " Конец фильма !". Всьо ! Пи/дец ! КОНЕЦ! Поезд ушол ! Народа ще надигне глава и ще викне - "УРА! " и всичко по пътя си ще " помете"? И Банкя - ТОЖЕ !
  • 311 wgw

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "вън":

    За това какво е било може да се съди след 100, 200г. не сега. Когато има обективна равносметка.
  • 312 Да се лъзгаш на мойта хурка !

    1 3 Отговор

    До коментар #309 от "САЛИН":

    Либераст !
  • 313 Народа ПРОСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Ааа На инглизите и на амерските Бандити
    Бомбардирали ЗВЕРСКИ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СОФИЯ ?!?
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ГО НАДГРАДИМ С
    ПОНЕ ДЕСЕТИНА МЕТРА да се сижда поне от американското посолство !
  • 314 При царя оряха с волове а при Сталин

    11 7 Отговор

    До коментар #307 от "Моис Коен бг еврейн":

    С ТРАКТОРИ ! При Ца.я носеха партизански глави на колове по села и къще горяха и за Бели Лястовички озъртаха а при Сталин и училища , болници, театри, опери, читарища , пътища, ЖП, Флот , армия , заводи ,предприятия, пенсии, работни места и КОСТЮМЕ взе народа носи и жените с усмивка на лице а в двора и животинки рипат и градинка и лозе - днес туй го няма ! И всеки днес благослава на големците тахната мама !

    Коментиран от #322, #344

  • 315 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 316 007

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тия по горе":

    кога ще измрат всички фашисти в България
  • 317 Има ли значение кой съм

    12 4 Отговор
    Това е най тъпата и безмислена статия. Без значение е за какъв период напомнят паметниците те са история те са култура част от нашето минало и не на последно място туризъм. Искам да попитам даскачът на статията какво би показал на някого който посещава страната ни ако не паметници и музеи. Труженичките на магистралата или колко са красиви и за огромно съжаление евтини жените ни по нощните барове. Не ни ли омръзна да рушим и кога най сетне ще се поучим.

    Коментиран от #335

  • 318 ежко

    2 1 Отговор

    До коментар #295 от "историята":

    Като толкова ти липсва, съберете пари и си постройте!Обещавам -няма да го бутам!
  • 319 Народа ПРОСТ

    4 4 Отговор
    Ааа На инглизите и на амерските Бандити
    Бомбардирали ЗВЕРСКИ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СОФИЯ ?!?
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ГО НАДГРАДИМ С
    ПОНЕ ДЕСЕТИНА МЕТРА да се вижда поне от американското посолство !
  • 320 BG Факт

    5 2 Отговор
    Факти .... големи Бастуни сте!!!
  • 321 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 322 Знаеш ли

    4 7 Отговор

    До коментар #314 от "При царя оряха с волове а при Сталин":

    Какво значи МТС, в земеделието на соца! Машините съоръженията, превозните средства са кпнфискуваните, от селяните! Пенсионният фонд при Цар Борис трети, е имал лични партиди! Ръководен е от Гешев, не сегашният, а брата на полицая Гешев ! Парите от фонда са били обсебени от комунистите!

    Коментиран от #334

  • 323 Петров

    4 2 Отговор

    До коментар #305 от "kkk":

    Позволете ми да не се съглася.Празникът Ден на Европа е от 85 г, и и по никакъв начин не умаложава Деня на победата.Просто европейците са го използвали за символ на победата над нацизма и призив за обединение.Защо?Ами защото са признали по косвен начин приноса на Съветският съюз за тази победа.С коментара си целях спиране на разделението м/у така наречените русофили и проевропейски настроените им противници.Далеч съм от мисълта да пренебрегвам Денят на победата и оценявам,че без съветският принос нямаше да има нито един от двата празника.Бъдете здрав!

    Коментиран от #324, #346

  • 324 6667

    11 3 Отговор

    До коментар #323 от "Петров":

    Интересно що тролчетата продължавате да се правите на ударени? Казва ви се директно в очите истината, че "деня на европа" е фиктивно създаден празник само за да има с какво да се заглушава истинският празник на тази дата и дали сте съгласни или не сте съгласни не е важно- истината е такава и нищо не я променя.

    Създаден бил тоя празник през '85г. казваш- през '87 посрещах 9-ти май у Франция, през '91г. го посрещнах в Италия, '97г. и '98г. бях в Германия и НИТО ВЕДНЪЖ не съм чувал да се празнува тоя смешен "ден на европа", що така? Ами защото тогава този "ден на европа" си беше просто един никому ненужен и изпразнен от съдържание празник. И какво стана после- дядо Вова дойде на власт през 2000г., едни хора бързо схванаха, че няма да им играе по свирката и се почна война по всички фронтове срещу Русия. Да обяснявам ли още защо се почна с налагането на тоя "ден на европа" и как се стигна дотам днес рижото говедо отвъд голямата локва да твърди, че те и Великобритания са победили фашизма. САМИ, без чужда помощ...
  • 325 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 326 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 327 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 328 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 329 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 330 плевен

    2 2 Отговор
    Коментар 330 ! Ще го чете само модератора. Приятелю,две са страните на монетата. Едната е, тези паметници са откровена болшевишка пропаганда. Втората: дължа свободата си на Русия. Така че щом толкова държат на тях- да си стоят Не ме бъркат.

    Коментиран от #333

  • 331 плевен

    2 1 Отговор
    Приемам тази статия за редакционна и, че отразява мнението на медията и ръководството й във Фатерланд.
  • 332 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 333 За плевен

    6 2 Отговор

    До коментар #330 от "плевен":

    Бълнуваш болшевишката пропаганда! Символът на тези паметници е за загиналите не само руснаци. Ако можеш да го проумее, червената армия е основният победител през втората световна война! САЩ се намеси накрая за да спечели политически, след което започна студената война. Болшевизмът е съвсем друго нещо което е много далече от твоите възможности да разискваш.

    Коментиран от #339

  • 334 Разкажи повечко за как си

    4 2 Отговор

    До коментар #322 от "Знаеш ли":

    Имал МТС при Царя ! Кихни повечко за теб и тогаз да ти кажа кой си ! Червей.
  • 335 СМЯХ В ЗАЛАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #317 от "Има ли значение кой съм":

    страшно сме КУЛТУРНИ с тези соц паметници
    вместо тях да бяха построили детски градини и площадки
    да се чува повече детски смях и глъч а не да гледаме тези мрачни
    и скъпи паметници
    добре че бутнаха мавзолея
    една гробница с една мумия
    с толкова скъпа поддръжка
    историята е била винаги манипулирана и пренаписвана
    именно затова имаме и много партии
    всеки защитава своята истина но истината е само една
    зависи от кой историк си я прочел хаха
    МИСЛЕТЕ ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН И ЗА ДЕЦАТА
    ТЕЗИ ДЕБАТИ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ ДА ГИ РЕШАВАТ АРХИТЕКТИТЕ
    ГРАДОСТРОИТЕЛИТЕ И КМЕТОВЕТЕ.
  • 336 Тъпото

    5 3 Отговор
    Да събори!
    Ние сме православна държава!
    Нека тогава съборим джамиите, синагогите та даже и Мусала, където се събират Дъновистите! Всеки има право да почита и защитава свойте идеали без да пречи и влияе на другите.
    Стига с тези глупости, единственото което трябва да се събори е сегашното правителство.

    Коментиран от #342

  • 337 Ние не може да сме уроди както другите !

    3 0 Отговор
    Те са наши мюсулмани ! На равно със всеки от нас работят и плащагтакси . Вярата е свободно нещо и е абсолютно грешно да се изпростява !
  • 338 Ние не може да сме уроди както другите !

    3 0 Отговор
    Те са наши мюсулмани ! На равно със всеки от нас работят и плащагтакси . Вярата е свободно нещо и е абсолютно грешно да се изпростява !
  • 339 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 340 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 341 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 342 9Аз съм православен но ако на религиозна

    3 0 Отговор

    До коментар #336 от "Тъпото":

    Онова някой засегне наш правоверен , Аз заставам в негова защита, нищо че съм православен! На верска основа е абсалютна простотия престъпление и ГРЯХ ! Що се касае за правови нарушиния пред закона - всички сме равни !

    Коментиран от #345

  • 343 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 344 историята

    2 4 Отговор

    До коментар #314 от "При царя оряха с волове а при Сталин":

    Гледам, че си твърде неграмотен, та едва ли ще ти помогне. Но все пак: накарай някой да ти прочете "35-та и други години" и "Децата на Арбат", за да добиеш представа за сталинисткия режим от хора, които са го преживели там. Това е историческата истина. А тя е страшна - Сталинският терор няма равен на себе си. Той избива собствената си нация. Жалко за руските хора. Те не го заслужаваха тогава, нито пък сега. Но като гледам как си овъртолил бялата лястовичка с тракторите, за теб спасение няма...
  • 345 Тъпото

    2 0 Отговор

    До коментар #342 от "9Аз съм православен но ако на религиозна":

    Не съм имал намерение да засягам никой.
    Уважавам правото на всеки да има мнение и убеждения, било то за религията или политиката. И за това съм против някой с някакви си ценности да определят какво ще се събаря.
  • 346 Генерал 🇧🇬

    10 1 Отговор

    До коментар #323 от "Петров":

    Не ме третирай погрешно, аз те разбирам, но ти липсва информация, а опонентите ти в този случай са прави!
    1) Ден на Европа няма, защото войната е била Световна.
    2) На 9 май 1950 г., Робер Шуман прочита в Париж пред международните медии декларация си. Което не значи още нищо.
    Декларацията е приета на 18 април 1951 г. и договор подписват 6 страни.
    Тази дата - 18 април 1951 г. е моментът на историческо зачеване на днешния ЕС. На този ден, а не на 9 май, както се твърди, се създава първата Европейска общност - за въглищата и стоманата.

    По-късно, на срещата на върха в Милано през 1985 година, в апогея на Студената война се взема решение за Ден на Европа да бъде обявена не датата на подписването на договора - 18 април, а онзи 9 май, съвпадащ с Деня на победата.
    Подмяната за да се омаловажи 9 май- Деня на победата е очевадна и нагла.
  • 347 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дааас":

    Ти кого си победил и защо плащахме репарации?
  • 348 И аз да кажа

    2 8 Отговор

    До коментар #71 от "Комуниста":

    Виж сега- Мусолини е италианец и техен държавник, а Альоша не ни е никакъв и определено нищо позитивно не ни е донесъл, че да ни стърчи над главите с оръжие в ръка!
  • 349 Мисля си

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "Хахаха":

    Хубаво, както казваш- свещен за вас, черен за нас - затова вземайте си ги с добро тези паметници у вас и ако щете им палете свещи- тук руснаци не са загинали, още по-малко за нас! Че пък да трябва и да ги пазим и поддържаме!
  • 350 И аз да кажа

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Генерал 🇧🇬":

    Виж сега, по тая логика дай да направим паметници и на Сюлейман , Баязид и др.с ятаган и на византийски няколко съответни, зер и онова е история, хем доста повече от 45години

    Коментиран от #354

  • 351 И аз да кажа

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "alek":

    Ама Виена (Австрия) не е била съветизирана и не са й нахендрили фалиралия соц ! Не виждаш ли разликата?
  • 352 Айде бе

    3 8 Отговор

    До коментар #107 от "30 г стигат":

    Абе какви победи на българските войници почита паметник на руснак с пушка? В моя род имаме следната трагедия: двама сина в едно семейство -единият ремсист, другият демобилизиран офицер (е, да царски- какъв да бъде?) . У тях настаняват след 9септември някакъв съветски политически командир, който преди да си замине подарява на ремсиста пистолет и му заръчва " да застреляш брат си!". И оня- млад, в еуфория от промените, в някакво спречкване наистина убива брат си. Майката почернена се мята между гробищата и затвора. И това без фронт, без нищо. Как мислиш, за тези хора какво символизират съветските паметници? И това ли им е било работата на "освободителите"? Трябва да се опише и преподава по история, но е нахално да се оставят из градовете ни- все едно на изнасилена да й окачат портрета на изнасилвача!
  • 353 Жалко

    4 1 Отговор
    Паметник на Съветската армия има и във Виена и никой не писка. Аз не разбирам за какво са тези сстенатия срещу паметника. Да се разбира ли,че стенейки срещу загиналите войни всички вие оневинявате нацистите, всички нацистки изтъплания и милионите ибити от тях. А и да не забравяме, че българското правителство подържаше нацистите, приемаше нацистки закони, обяви война на САЩ и Англия. После защо София била бомбандирана.Вероятно , ще можете сами да си отговорите. А и нека всички да знаете Народния Съд е по искане на Чърчил. А е хубаво да знаете , че това не е първия народен съд. Имало е такъв и при другите национални катастрофи.
  • 354 Генерал 🇧🇬

    8 0 Отговор

    До коментар #350 от "И аз да кажа":

    Точно така, и това може да стане след още едно две поколения.
    На децата ни днес предоставят изкривена история - махат от учебниците нашите революционери, възрожденци и учат за "турско съжителство"
  • 355 Денги неть

    2 3 Отговор
    Повече от ясно е, че успял самостоятелен човек, защитник на комунистическите символи няма.
    На мен лично не ми пречат символите им, жал ми е за млади, които ще се повлияят от пропагандата. А тези паметници са точно това.
    Иначе, уважаеми защитници на окупаторите, повечето от вас срещу определена сума ще сте готови да се откажете от твърденията си😜 бас държа! Ма никой няма да ви предложи!
  • 356 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 357 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 358 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 359 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 360 Информиран !!!

    6 1 Отговор
    Хайде този дето е написал статията да обясни какъв окупатор е СССР? Нима всички тези социалистически реформи които се направиха в България не бяха в името и за целия народ? А не само за една част от него. Някой ще каже ама имало избрана партийна вихрушха. Е някаква йерархия все пак е трябвало да съществува. Може да не е била съвсем справедлива, но такова социално неравенство и несправедливост, каквато имаме в момента, никога, ама дори и на сън не е било. Целият народ в България е приел с нескрит ентусиазъм влизането на Червената армия в страната без да оказва каквото и да е съпротива а точно обратното - споделяше вижданията за по - нататъшна борба с Хитлеризма до неговото пълно унищожение. Имаше съпричастност и към последвалите реформи за по - справедлив строй с премахване експлоатацията на човек от човека - за равенство, братство и дружба между хората. По - голямата част от хората не са били насилвани да се изгради Социализъм в пределите на страната. Те с голямо удоволствие приемаха предизвикателството да са част от строенето на общото благо наречено Социализъм. Това се вижда и по - безбройните филми от онова време. Ралото се замени с плуг, воловете с трактори. Изградиха се много пътища, мостове, фабрики, заводи. Настъпи повсеместна електрификация, дори и в най - затънтените села като всеки забрави да пали газови лампи и свещи. За каква окупация става дума тук???
    Тук е мястото да кажа, че имаше и такива (много голямо малцинство от народа обаче), пред
  • 361 Информиран !!!

    6 1 Отговор
    Тук е мястото да кажа, че имаше и такива (много голямо малцинство от народа обаче), предимно едри земевладелци, частници и бивши политици които не се съгласиха да дадат своето в постигането на общонародните идеали за по - справедлив живот. При тях бе приложено насилствено иземане и национализация с цел реализирането на народна колективизация. Не казвам че е било справедливо, но е било наложително за тогавашните стремления на обществото за създаване на държавни икономически структури, които да гарантират по - справедливо използване на аграрните и промишлени ресурси. А не само една малка част от хората да са собственици на огромни капитали и парични дивиденти.
  • 362 Сребролюб Мангизлиев

    2 6 Отговор
    ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Докато има българи коленичещи пред съветски паметник (не руски) България ще бъде най-изостаналата страна в Европа

    Коментиран от #371

  • 363 Информиран !!!

    4 2 Отговор
    Имайки в предвид казаното по - горе, съветските паметници са си точно на мястото в България, където трябва да бъдат. Те не са построени насилствено а с подкрепата и съгласието на широките маси в страната ни от онова време и символизират стремленията на хората за по - добър и по - хуманен живот. Ние нямаме право да решаваме от призмата и виждането на сегашните и идните поколения. Нямаме моралното право да го правим! Някой ще каже ама по - същата логика дай да запазим и паметницете на Хитлер. Ако има такива негови паметни, които да символизират победата на доброто над злото, но на принципа хуманизъм и почитане на общочовешките идеали за съществуване, то нека да останат и такива отговарящи на тези условия. Със сигурност не всичко е съборено от негово време, когато идеята за построяване на определен паметник не е свързано с унищожение или есхумация на хора. Но общо взето неговата идеология е крайно античовешка за да бъде легитимирана.
    Съветските паметници са символ на въжделенията на хората от онова време. Те са ясно свидетелство за стълкновението и противоборството между 2 идеологии, касаещи пряко по - нататъшното развитие (или упадък) на света като цяло. Един народ, който се опитва да заличи и забрави своето минало, не е достоен да върви напред и да развива и надгражда своето бъдеще !!!

    Коментиран от #365

  • 364 xa xa xa

    1 4 Отговор

    До коментар #296 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    да бе ти знаеш ли по света и у нас
    какво работят руснаците особено рускините
    а те са навсякъде....
  • 365 xa xa xa

    2 3 Отговор

    До коментар #363 от "Информиран !!!":

    ГЛУПОСТИ !
    какъв народ какви въжделения
    това е скъпа партийна пропаганда
    нима можеше народът да има свое мнение
    което да е различно от партийните решения
    СЕГА МОЖЕМ ДА ИЗКАЖЕМ МНЕНИЕТО СИ И ТО Е
    ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ТЕЗИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ!

    Коментиран от #367

  • 366 Мързел

    5 1 Отговор
    Хм...А кога България ще се отърве от Евроатлантическите пропагандни "ценности",които ни втълпявате,а?Сигурно след още 30 години,когато ние ще бъдем "паметници"
  • 367 Информиран !!!

    5 2 Отговор

    До коментар #365 от "xa xa xa":

    Колко са такива като тебе, които не искат? Не виждаш ли че сте една шепа хора? И заща трябва да се съобразяваме с вас, вместо вие с нас? За каква пропаганда ми говориш? Тези наши сънародници, които са направили паметниците и другите, които строиха Социализма със сигурност не са били насилвани да го правят. Аз познавах много хора от тази генерация. Много от тях отдавна вече измряха. Но всички ми разказваха с какъв ентусиазъм са работили? Ти виждал ли си някъде роби или слуги да работят с мерак и усмивка на лицето? Аз не съм. Такива като тях построиха на доброволен труд, почти без заплащане цели градове като Димитровград. Какво знаеш ти? Много хора преизпълняваха плана за нищожни премии, отдадени на делото да изведът икономиката на по - добри нива. Всички от онова време свидетелстват, че животът в България като цяло се е подобрил значително спрямо преди и то пред очите им и благодарение на техния труд.

    Коментиран от #373

  • 368 Защо

    4 1 Отговор
    Защо да НЕ се махат паметниците? Защото свидетелстват за това, което се е случвало в миналото- добро или лошо. А кой има интерес да премахва свидетелите?
  • 369 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 370 Ни що ж ест ва

    5 1 Отговор
    Чекам да построите нещо друго ама нема да стане и след милиард години , па вие бутнете целата държава.
  • 371 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #362 от "Сребролюб Мангизлиев":

    Да си чул подобно дебилно отношение към СЪВЕТСКИТЕ паметници в Германия и Австрия? Няма и да чуеш. А сравнение между тези страни и нашата си направи сам, ако можеш. И пак ела да коментираш за мястото ни в Европа и връзката му със споменатите паметници.
  • 372 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Някои много упорито желаят Русия да ни стане враг ! Очевидно идея си нямат за последиците в по-дългосрочен план от утре....
  • 373 xa xa xa

    1 3 Отговор

    До коментар #367 от "Информиран !!!":

    Не се отклонявай от темата
    говорим за това че тези паметници са нацвъкани
    навсякъде затова трябва да се демонтират
    и преместят в подходящи мемориални комплекси.
    Ако това стане безплатно с бригадирски труд на ентусиасти
    ще е много добре.
    Не трябва да се пилеят средствата на общините за такива дейности.

    Коментиран от #378

  • 374 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 375 СМЯХ В ЗАЛАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #276 от "Неутрален":

    бай ганьо гледа келипира
    интересът клати феса
    това е много валидно за младите българи
    защо
    ами защото се предава от старите българи- традиции
  • 376 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 377 Българин

    1 4 Отговор
    Вън окупаторите.
  • 378 Информиран !!!

    4 1 Отговор

    До коментар #373 от "xa xa xa":

    Паметниците и дърветата да си стоят, където им е мястото. А то е там където са си построени (пуснали корени). Нацвъкани са защото хора с ниска култура драскат върху тях. А срещу птиците няма спасение - навсякъде по света имат сходни проблеми с паметниците на открито, но никой не е взел да ги демонтира. Преместват се само антики и то ако са застрашени от разпад при въздеиствие на атмосферните условия или когато има опасност някой да ги открадне.
    Ако си чувал обаче, има кучета които се разлайват, когато чуят че други техни събратя лаят по нещо. Те не могат да видят ясно причината за настървения лай, но лаят защото и съседните лаят. Обаче най - интересното е че тези първите е възможно да лаят от радост и въртят опашка виждайки че някой идва да им подаде салам. Крайните кучета обаче си мислят, че се е задал някакъв враг и лаят, колкото да се каже че и те вършат работа. Как мислиш? Ти от кои си?
  • 379 Гюро Михайлов

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Ало, страхливцо!! Поради що се срамиш да си пишеш името??
  • 380 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 381 Кирчо

    1 0 Отговор
    Нали трябва да си оправдаят парите,файтонът на детската учителка.
  • 382 топ 20

    5 1 Отговор
    Срам ме е че съм българин като чета такива заглавия. Безподобна неблагодарност
  • 383 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    паметниците не трябва да се демонтират те са част от историята дали хубава дали лоша,трябва да се помни,но на всеки паметник трябва да има указателни табели в които да се обяснява обективно кво и как ги е вършила съветската армия в българия.така няма да има драми нито за нормалните български граждани нито за съветските марионетки у нас, а ще знаят и бъдещите поколения ,как са ни освободили комунистите от нас самите!

    Коментиран от #384

  • 384 Информиран !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #383 от "стоян георгиев":

    Точно така! Най - вече от нас самите са ни спасили !!! Да не сме поддръжници на грешната (несправедливата) антихуманна кауза. Това малко ли е? Най - големият упадък е когато изгубиш присъствие на духа. Най - големият страх у човека е страхът от самия него, от това дали неговата душа ще остане чиста и неопорочена в тегобите на времето. Някои хора са губели дори живота си само доблестта и съвестта им да не се изгубят ...