Last news in Fakti

8 Май, 2020 14:18 9 580 57

Държавна помощ за "Левски" - плюнка в лицето насред коронавирус

  • заем-
  • васил божков-
  • бойко борисов-
  • пфк левски

Порочната схема продължава, а спортът е все така в изолация

Държавна помощ за "Левски" -  плюнка в лицето насред коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Насред извънредното положение и фиксацията върху коронавируса, се случи нещо ново. Тишината по всички останали въпроси бе нарушена гръмко. В значим въпрос се превърна оцеляването на футболния "Левски". Някакъв си футбол, ще кажат мнозина. Чак в първия момент изглеждаше нелепо брифингът на премиера Бойко Борисов през тази седмица след края на заседанието на Европейския съвет, предвид теми като борбата с коронавируса, отношенията с Македония и т.н., изведнъж да бъде насочен по темата футбол. Само че случващото се в момента с "Левски" няма нищо общо с футбола. Напротив - показва големи дефекти на управляващото статукво. При това с шокираща показност. Днес Борисов попита с какво се меси в спорта. Ето и отговора.

Преди всичко трябва да кажем, че ПФК "Левски" АД е акционерно дружество. Частна фирма. И да не го забравяме, четейки всеки ред оттук нататък. Каква ситуация имаме? Частната фирма ПФК "Левски" е натрупала дългове за над 17 милиона лева през последните години, като има и текущи дела, след които числото може да набъбне. Предметът на дейност на ПФК "Левски" е професионален спорт. В тази си дейност футболният клуб няма никакви успехи през последните 11 г. Оттогава не е ставал шампион на България по футбол. Респективно не е участвал в Шампионската лига, откъдето може да набави солидни приходи. Не е печелил и Купата на България по футбол. Няма успехи в евротурнирите, които да го стабилизират финансово. Не е осъществил и сериозни трансфери. Не е развил талантливи български футболисти. В същото време е плащал заплати в размер на десетки хиляди евро. Т.е. фирмата ПФК "Левски" АД е управлявана изключително некомпетентно, от хора, които не разбират материята и съответно е доведена до практически фалит. Подобно нещо не е прецедент, случвало се е на хиляди фирми във всеки един бранш. Случи се и на другия най-популярен български футболен клуб - ЦСКА.

Към момента мажоритарният собственик на футболния "Левски" - Георги Попов, е с редица обвинения, укрива се в ОАЕ, а други фирми, които той управлява и които финансират "Левски" са с наложени запори. Т.е. клубът (фирмата) е в невъзможност да извършва дейността си. Това нямаше да е животозастрашаващо, ако същата нямаше договор с НАП за ежемесечни вноски, с които да се изплаща голям дълг към държавата. При необслужването му "Левски" няма как да получи лиценз за професионален футбол в България. Такива са правилата на Българския футболен съюз. Клубът има и други дългове. Разбира се има и активи.

Оттук нататък вариантите са няколко. Собственик на фирмата по документи е Георги Попов, а реалният е Васил Божков, също обвиняем и укриващ се в ОАЕ. Само и единствено те имат право да решат какво да правят с клуба си. Могат да поискат несъстоятелност, могат да продадат клуба, теоретично могат да го задържат и да го издържат. Последното на практика се оказва невъзможно, по думите на самия Божков. И тук вече идват истинските проблеми. Изведнъж в цялата кристално ясна и проста картинка като слон в стъкларски магазин влиза държавата. Това става едва ли не национален въпрос. Извинете, но откога пропитият от схеми и управляван изключително некомпетентно на всякакво ниво български футбол става нещо, от което трябва да се вълнуваме и то точно по време на епидемия, застрашаваща здравето и живота на целия свят? Защото се оказва, че същата тази каца без дъно, наречена ПФК "Левски" щяла да иска няколко милиона лева заем от държавата. Как ще се обясни това на свободните артисти, които стоят гладни, малките фирми, които фалират или по-големите, които едва оцеляват. Какво трябва да се каже на тези, които попитат защо футболният клуб като всяка нормална фирма не кандидатства сега по мярката 60/40, както го прави например "Лудогорец" (отделен е въпросът доколко и това е нормално). Може би просто трябва да се обясни, че властта е решила свръхпоказно да си купува гласове и влияние в предизборната година? И не го прави за първи път във футбола.

Защото тук става именно това. Премиерът Бойко Борисов публично казва, че държавата ще даде заем на една частна фирма, ако тя смени собствеността си. Тук вече имаме и рекет. Случайно пък тази фирма има фенска маса, измерваща се в милиони. Тук имаме неофициално купуване на гласове. И е изключително важно властта да отговори на един въпрос. За коя друга фирма с подобни показатели държавата би направила подобно нещо? Футболът е от обществено значение, ще каже някой. Ами не, не е. Особено този в България, който функционира на съвсем различен принцип от спортния. А дори да е, в далеч по-големи държави, далеч по-големи клубове са имали сериозни финансови проблеми и държавата не се е намесвала. Просто защото не ѝ е работа. Тук обаче трябва да се превземе още една удобна територия, на която да се дърпат конците. Шокиращото е, че това става пред очите на цяла България. В контекста на днешното интервю на Васил Божков можем да предположим, че държавата го рекетира, за да инсталира по някакъв начин в "Левски" например Делян Пеевски. Предвид лъскането на имиджа му напоследък. Тепърва ще видим с каква цел. А ако не е той, ще е някой друг от процъфтяващите около властта олигарси. Това казва Борисов с условието за смяна на собствеността. Ще си сложим някой удобен, че ще му дадем и пари. И така Борисов ще е затворил кръга във всички най-големи футболни клубове в държавата. Да не забравяме как скоро бяха дадени 37 милиона лева за дострояване на стадионите на "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив. Поне част от тези пари клубовете трябваше да са си изкарали с футболен акъл, а не с наведени главици. Но не, и те като "Левски" и ЦСКА.

Интересно е къде бяха през цялото време досега феновете на "Левски". Чак напоследък ли видяха, че той загива, та се активизираха и те на диванчето на Борисов? Или бяха прекалено заети да бият журналисти и може би да се занимават с други криминални дейности? Или пък когато потрябват да протестират за всичко останало, но не и за управлението на любимия си футболен клуб. А именно това последното е работата на футболния фен. Да разбира от спорта и да държи сметка на тези, които взимат ежедневните решения. Но не е така нито в "Левски", нито в ЦСКА. А работата на държавата е да осигурява условията за този спорт. Да модернизира спортните бази, да насърчава хората да спортуват. Всичко останало е хунта. Която развива дейността си пред очите на всички без капка срам. И така днес към името Левски вече никой няма респект. Нито съперниците на терена се страхуват, нито политиците имат срам, когато ги гледа от кабинетите им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    171 6 Отговор
    Съгласен съм. После всички ще плащаме заемите на държавата.
  • 2 Ехх, колко жалко е да си говедо!

    158 18 Отговор
    Закривай милиционерския обор!!
  • 3 Първанов

    112 12 Отговор
    Професионалния футбол трябва да се забрани в България.
  • 4 Маркиз дьо Отзад

    153 8 Отговор
    Цялата Мара втасала, скапаните куци коне ще спасяваме!
  • 5 винаги недоволни

    18 131 Отговор
    Пълни глупости пак са изписани.Когато държавата помага,защо помага,когато не помага-къдее държавата.Все пак едно кредит,заем,а съвсем друго безвъзмездна помощ.Винаги трябва да има контра и се питам защо?За да сме озлобени,недоволни,мрачни,егоисти може би?

    Коментиран от #44

  • 6 Явор

    119 10 Отговор
    Бойко се отплаща щедро на биячите на журналисти!
  • 7 ФК Леффка драгойчеваЛаффчис 1992

    70 10 Отговор
    Върнете ни поне милиционерските пагони !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъпотия

    98 4 Отговор
    Целият български футбол е на нивото на островна държава, нейде в Тихия океан. Но далаверата явно е голяма, защото всеки местен олигарх си има по един клуб. Сега отново народа да плати сметката на некадърните ни бизнесмени.
  • 10 Гост

    84 4 Отговор
    И футбола е като всичко по времето на БОКО.....................ЛАКАРДИИ ИМИТАЦИЯ на всичко и некадьрност.
  • 11 плевен

    65 8 Отговор
    Ха! За тази статия си вземам обратно всяка лоша дума, казана за Мария Атанасова.

    Коментиран от #32, #37

  • 12 Ю Кортес

    103 1 Отговор
    Държавна помощ трябва да има за детско юношеския и непрофесионални я спорт,за детски площадки и игрища.Тия са ЕООД и частни фирми,да си се самоиздържат.Няма да плащам за гелосани манекени с плеймейтки луксозни коли и 5 цифрени заплати.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шайба

    81 1 Отговор
    Футболът в България отдавна отблъсна нормалните хора от терените,че дори и от телевизионните излъчвания на мачовете,никой не иска да гледа как едни хора правят пари ритайки топка,а иска да види истински неподправен спорт,сърцата и мъжка игра,не тая клоунада,която ни разиграват.
  • 15 Торашко

    80 2 Отговор
    От къде на къде с държавни пари ще се дават заеми на частното Дружество ПФ Левски АД , пък било със собственик Васил Божков или не? Има си частни банка да си търсят финансиране по надлежния ред, а не левскарите да виснат на Държавата. Като не могат да си набавят средства да обяват фалит и да започнат да играят в зоните, нито е срамно , нито е страшно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В б група

    61 6 Отговор
    Отрочето на ДС на ЦК на БКП,ФК поп Кръстю подуяне,е частна фирма,и държавата няма право да им дава от парите на народа.мвр им подариха стадиона
  • 18 Apoel

    52 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ю Кортес":

    Много точно хаха, и то поне да са стока, а идват онея туристи от кипър и ти пълнят кошницата по 4,5на нула.
  • 19 Пешо

    72 4 Отговор
    Левскарите твърдят, че са над един милион.Съберете от всеки по 25 лева и си закупете акциите от Божков.Само вдигате шум и искате безплатна баничка.
  • 20 София-лапад

    54 5 Отговор
    Трябва да минем през чистилището аматьорски футбол,както направиха грандове като Ювентус, Рейнджърс, ЦСКА
  • 21 345

    13 1 Отговор
    Значи за неплатената отпуска компенсация няма ма са селото има. Дън я е къкал с Божко щото ся Тотото не фърфи
  • 22 Криеш името си страхливец

    41 2 Отговор
    Имена на български исторически герои, НЕ трябва да се дават на спортни спортни отбори и махали - гета!! НЕ ме изривайте, моля!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цицекс из за Лоич

    9 11 Отговор
    браво бре Маре ашколсун машала
  • 25 антрашпиц

    36 1 Отговор
    Колко пъти съм казвал!- ЗАКРИВАЙ всичкия бг футбол мирише на помия!И не,и Лудогорец е същия!С чужди футболисти са на средноевропейско ниво-лига уефа.Ам да са надопринесли нещо за националния отбор?Не естествено.Там номер 5 е най голямата мърда.
  • 26 Цицекс из за Лоич

    17 3 Отговор
    луноходец ако се закрие и се озапти делиорманския гелосан дерибей има надежда за футбалерите в булгарията
  • 27 Футбол

    12 28 Отговор
    Абе разбирачи, всичо е правилно, АМА къде бяхте заедно с тази поръчкова журналистка когата държавата почна да прави съвместно дружество с ЦСКА, хариза за ползване бази на армията на ЦСКА , дари пари за стадиони на Локо, Ботев то десетки милиони, къде сте като прави осветления, терени, къде сте по мялката 60/40, къде бяхте когато ЦСКА го купи/ ппефасонира от оранжев в червен един подсъдим по захарни афери, престъпни групи и т.н., къде сте по отношение на исаджиите клависти .... нямааа Ви, а сега ... излязохте на припек, като шумкар след акция в мандра!!!??

    Коментиран от #28, #29, #46

  • 28 Ритни топка

    32 1 Отговор

    До коментар #27 от "Футбол":

    Изобщо не е правилно нито за ЦСКА нито за Левски - като сте толкова големи привърженици съберете пари и покрийте дълговете на любимите си отбори и баснословните заплати на играчите - защо аз трябва да плащам когато не ме интересува.
  • 29 Ритни топка

    23 1 Отговор

    До коментар #27 от "Футбол":

    Професионалния спорт се е превърнал в перачница за пари на мастити олигарси и явни мафиоти - със закон трябва да се забрани всякакъв професионален спорт в България и пари да се дават само за масов спорт. Никакви данъчни облекчения и тем подобни само за да могат някои да крият данъци.

    С какво един фудболист е по-добър от един хирург че първия ще взема 100 пъти по голяма заплата.
  • 30 Дългия

    15 3 Отговор
    Мария пак пишите за да се намирате на работа.А едни опростени 50 мил лева на собственика на Лудогорец а едни 300 милиона на същия за фабричка.А зали и стадиони на частни фирми може.Страх ви е Вас журналистчетата да кажете истината.Защото същите тия са собственици на вестници,списания,телевизии и Ви ползват за маша.Айде сега се порови и напиши статия за това,което ти говоря.Да ама няма да го направиш.
  • 31 Тока

    11 2 Отговор
    Когато имаше детскоюношески школи 94та Балгария превзе Америка . Сега муьрете перат пари през футбола . Купуват и продавпт чуздеици . Каде со школите за деца . И там са мтренските . Не се взимат добрите п мрскиье
  • 32 NikNay

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "плевен":

    Гаранция, че статията е преписана или открадната от някъде - Мара няма толкова капацитет. ..

    Коментиран от #47

  • 33 Емилия

    23 3 Отговор
    Поздравления за материала! Проглушиха ни ушите с ФК "Левски", а в настоящата ситуация на хиляди безработни и фалирали фирми футболът е най-маловажният "бизнес"! Защо почти нищо не се казва за останалите спортове - баскетбол, волейбол, хандбал и пр., които - по мое мнение - освен че са красиви като игра, нямат и фенове-биячи? Ами културата като цяло - кина, театри и пр.! Ами туризмът и ресторантьорството? Моля, поне в този момент, професионалният спорт да се нареди в края на опашката!

    Коментиран от #55

  • 34 Футбола да се забрани

    7 3 Отговор
    Като упадъчен и проблемно нещо и това не е спорт ами хазарт..стадионите разрушени ритнитопковците в урановите мини с тренерите имдържавата полза от тея ще има само тогава в мините
  • 35 boro330

    16 1 Отговор
    МНОГО СА СИ КАДЪРНИ БИЗНЕСМЕНИТЕ.ТИЯ КЛУБОВЕ СА ПЕРАЧНИЦИ НА ПАРИ, УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ И МАШИНКИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ ЧРЕЗ КРЕДИТИ. А БАЛЪЦИТЕ РАЗХОЖДАТ ШАЛЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ.
  • 36 Тошко

    6 5 Отговор
    60/40 за Лудогорец може, а за Левски не може!?!?

    Коментиран от #56

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    нас като бях милиционер ни учеха че Левски ни е отбора1
  • 39 Практикуващ

    10 0 Отговор
    Футбола е добър спорт, когато играеш такъв, а не да плюеш по телевизора, да пихтунчиш и да си чешеш тумбака. От много време не гледам простащината в която се превърна този спорт и тези покрай тях. Събирте се и игрете, по добре няма. Чалгарите и силиконките да отиват в бюрото по труда 😆

    Коментиран от #50

  • 40 За едни може за други не

    4 9 Отговор
    Аре сега нямало държавна помощ към АД-та да сме забравили за ПИБ, за Лудогорец, за ЦСКА и за още кой ли не има много да не изброяваме. Тая подлога Бошкофф има достатъчно активи да си изпълнява задълженията по договор - картини, ценни исторически реликви, къщи, офиси, автомобили - всичко се продава и неустойките както и всички задължения се погасяват. Собственика на фирмата е на пангара не феновете и случайни минувачи. Има от кой да се вземат парите /дори и служебно не лкично/ - пък после когато Бошката обяви фалит да ходи където ще по Думбай, Попай и тн.
  • 41 гост

    16 0 Отговор
    Кредит се дава от банка. За да искат от държавата, означава, че банките не им дават. Причина за това може да е само една - не може да бъде обезпечен и банката смята, че не може да се върне. Ако държавата им даде, то най-вероятно никога заемът няма да се върне и ще остане за сметка на данъкоплатеца, а това са и хора, които не се интересуват от футбол, които са фенове на други клубове или хора пострадали от футболно хулиганство. Пита ли някой тези хора дали искат да дадат данъците си за ПФК Левски?
  • 42 Гост

    9 0 Отговор
    И какъв е проблема да минат по законния път с фали и аматьорските групи? Няма такъв самарянин, който да извади няколко десетки милиони и да плати дълговете, щото му е кеф..... Трябва да запазят само школата и да разчитат 100 процента на нея, като за начало при аматьорите! Какъв е смисъла всяка година отборите от школата да са сред водещите във възрастовите си групи и да не дават футболисти за първия отбор, а да се взимат световно недоказани чужденци, довели отбора до това състояние!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Казуар

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "винаги недоволни":

    А сигурно ли е, че ще върнат заема.

    Коментиран от #57

  • 45 КралиМарко

    8 2 Отговор
    Ще Ви спаси другаря Борисов - спокойно!Вие сте си близки!От край време начело на този клуб са били само Агенти на ДС!Дълго е за обяснение...футболът е само параван за да го има този клуб.Там най-малкото което се прави е да се играе футбол...Страхотно се получи - сега тази зависимост и задлъжнялост ще е стратегически ход..Великодушният и Милостивият Спасител на отбора ...днес спасява с парите на данъкоплатците, а утре иска услуги .. така няма зависимост и скрита корупция, нито скрито предизборно напазаруване..Финно, елегантно... стратегически точно.А който Плаща - той поръчва музиката нали!!!Та , кой отбор е на властта си личи по компромисите и грижата?!
    Да питам примерно - Защо не спасихте един МИНьОР - Пк , с една стотна от парите подарени на Домусчиеви и Герена?!Ма няма после обратен ефект от тази зависимост...ма уж на Футбола помагали?!

    Коментиран от #53

  • 46 Само питам

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Футбол":

    ЦСКА е единственият клуб в България,който 30години плаща наем на държавата за собственния си стадион.А колко бази на армейците се закриха,а волейбола ни,а баскетбола и пак сме N1.А какво става с баскетбола и волейбола в Левски? Фалира клуба на Тити и Боко му прави нов клуб с Лукойл за спонсор.Е затова Лукойл няма печалба и не плаща данъци.Защото плаща дълговете на Левски.
  • 47 До никой нема

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "NikNay":

    И какво ако е преписана? Не е ли вярно това което е описано в нея?
  • 48 Уаууу

    7 1 Отговор
    По издържана статия отдавна не бях чел!!!Сега ме е страх да прочета някоя друга,ще се окаже боза)))
  • 49 Софиянец

    2 8 Отговор
    Госпожа световно неизвестна. Явно не си запозната с футболната действителност! Хората пеят: “Левски за нас е България”. Ти сега ли видя как управлява боко и хунтата? Дълговете на отбора , намят нищо общо с наистина некомпетентното ръководство, а с една трибуна. Която беше взривена от един пич , който никой не го беше молил за това. Един въпрос. Как става така че на едни дава милиони безвъзмездно( Ботев, Локо ПД,Лудогорец, Берое и т.н ) а на най популерния клуб нищо? И то не безвъзмездно като на другите, а като заем. И как точно сега откриха че Божков е мафиот, като той не се е променял през последните 30 г? За другия отбор който умря , се направиха чудеса за да заиграе един провинциален отбор в София! Преправиха дори първенството. И на последно място , не плюйте по феновете на отбора. Двама затвориха и успокоиха всички, но така и не се разбра кой е поръчителя. А налични фенове колкото искаш. И то както казвате вие- милиони!
  • 50 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Практикуващ":

    И къде го практикуваш? У вас с тъщата и жената за вратар?Много акълии се навъдиха напоследък.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 www

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "КралиМарко":

    Правилно,пич.Има още един въпрос-защо не се нае да спасява и ЦСКА?Защо?Къде е разликата? :)
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Емилия":

    Я всички футболисти на борсата , че има нужда от общаци по строежите! Не стига дето са вързани в краката ,че и ръцете им заврени отзад!!
  • 56 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тошко":

    Защо да не може!Може !!
  • 57 Ама то това е схемата

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Казуар":

    Дава се "заем", който после се опрощава. И ълкът гладен, и агнето изядено...