Last news in Fakti

16 Май, 2020 20:30 2 868 38

Ще потърси ли Германия отговорност на Москва за кибератаката срещу Бундестага?

  • германия-
  • русия-
  • бундестаг-
  • хакери-
  • ангела меркел-
  • хакерска атака

Дали от Германия може да се очаква дипломатическа реакция спрямо Москва?

Ще потърси ли Германия отговорност на Москва за кибератаката срещу Бундестага? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От една седмица германското правосъдие издирва 29-годишния руснак Дмитрий Бадин, по прякор "Скарамуш", който работи към руското военно разузнаване ГРУ. Германският главен прокурор е убеден, че Бадин е участвал в кибератаката срещу информационната система на Бундестага през 2015-а година, при която бяха откраднати хиляди депутатски имейли. Смята се, че Бадин е създал вреден софтуер, който е открит и по компютрите в канцеларията на канцлерката.

След петгодишно разследване на случая от страна на Федералната криминална служба, Федералната полиция и други органи за сигурност, Върховният съд в Карлсруе издаде заповед за арест на Бадин. Документът съдържа повече от 50 страници и е формулиран с необичайна острота. Хакерската атака срещу Бундестага е "особено тежък случай" на шпионаж, смята съдията. Случаят е определен като безпрецедентен. Шпионирането на парламента представлява атака срещу законодателната власт на Федералната република и нанася удар върху ядрото на германската държава, изпълнен от руската военна разузнавателна служба.

Тонът се изостря

Германската канцлерка Ангела Меркел не скри острото си негодувание по повод кибератаката и заподозряния. Меркел винаги се е стремила към подобряване на отношенията с Русия, но сега има "тежки доказателства", че "руски сили" са отговорни за пробива в системата. Меркел определи случилото се като "възмутително".

Русия отрече всички обвинения. Според външния министър Сергей Лавров няма доказателства, че руски хакер стои зад атаката. Но едно е ясно - тонът спрямо Москва се изостря. Правителствените кръгове в Берлин искат да изпратят ясен сигнал: достатъчно означава достатъчно. Русия продължава да е важен партньор, но руските тайни служби очевидно не се придържат към правилата на играта.

Не е само кибератаката

При това случаят не е изолиран - през август 2019-а година в Берлин бе убит грузинец. Навремето той се сражавал срещу руските военни в Кавказ, поради което Кремъл го разглежда като терорист. Предполагаемият убиец е задържан, но отказва да говори. Следователите предполагат, че става дума за бивш руски затворник, вербуван от тайните служби, който е получил нова самоличност, за да извърши убийството в Берлин. Обвинението предстои да бъде повдигнато скоро, но не се знае дали в него ще бъде записано, че вероятните поръчители са руските държавни служби. При това положение не би ставало въпрос само за обвинение в убийство, а за държавен тероризъм.

Заради убийството двама руски тайни агенти, акредитирани като дипломати в посолството в Берлин, трябваше да напуснат страната. По отношение на хакерската атака срещу Бундестага засега няма подобна реакция. "Атаката срещу Бундестага беше атака срещу страната ни. Ето защо очаквам министърът на външните работи Маас да извика руския посланик", заяви депутатът от Свободната демократическа партия Мануел Хьоферлин. Според него на случая трябва да се реагира с всички правни и политически последствия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    64 11 Отговор
    ЩЕ ПОТЪРСИ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪЩОТО И ОТ САЩ ,КОГАТО ЦРУ Я ПОДСЛУШВАХА И БЕ ДОКАЗАНО ДАЖЕ.

    Коментиран от #22

  • 2 Жени Толстолобчева

    37 7 Отговор
    забравихте за бръмбарите и се върнахте 5 години назад ?
  • 3 Ръмпези

    15 9 Отговор
    АЗ МИСЛЯ, ЧЕ В МОМЕНТА РУСИЯ НЯМА ИНТЕРЕС ДА ДЕЙСТВА ТАКА СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ...ОСВЕН АКО ПУТИН Е БЕЗСИЛЕН ПРЕД РУСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ...НЕ МИ СЕ ВЯРВА, НО И НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ СЕ ПРОТОЧИ МНОГО ЗА РУСНАЦИТЕ...
  • 4 Сандо

    37 13 Отговор
    Ех,жалка Германия!Какъв водач ще си на Европа,като са ти сложили остена на врата?

    Коментиран от #15, #20, #34

  • 5 Чикирики

    30 15 Отговор
    След две световни войни, Германия трябва да бъде постоянно под наблюдение! А и шмеркел да си трае, да не и се наложи да плати едни фепарации под формата на трилиони долари
  • 6 Едмон Дантес

    24 11 Отговор
    Истината е,че виновниците за ПСВ и ВСВ трябва да бъдат постоянно наблюдавани и назидавани да не им щъкне некоя луда идея от превъзбуда.Неслучайно беше разделена на две и американците все още имат безброй бази.Не бива човек да се захласва по германците,а само по колите им.
  • 7 така така

    18 8 Отговор
    Каква отговорност ще им търсят??
    Те целите потънали в ла*на!! )) ха ха
  • 8 ужас

    23 7 Отговор
    Да се оплачи на арменския поп.
  • 9 Нео

    20 26 Отговор
    Крайно време е западняците да разберат, че Путин дълбоко ненавижда тяхната демокрация и понеже не може икономически да ги срине, а още по-малко да се изравни с тях, действа по старият изпитан метод на КГБ.

    Коментиран от #12

  • 10 Гербав трол

    28 10 Отговор
    Смята се, че Бадин е създал вреден софтуер.
    Предполагаемият убиец
    Следователите предполагат
    вероятните поръчители

    Аз освен соросоидни внушения на Дойче веле не виждам едно доказателство - все едно слушам пак случая Скрипал.

    Иначе много искат да се борят срещу фалшивите новини ама те да определят кои са фалшиви.
  • 11 ЕБЛИЧ

    6 6 Отговор
    не щъ лапа рашън членчик
  • 12 Соросоидна смрад

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    Крайно време е да си пиеш белината и да си лягаш

    Коментиран от #18

  • 13 Русофил ниновец та чак та дрънка

    6 10 Отговор
    Рашистите са невинни.
  • 14 В.В.

    19 5 Отговор
    Бла,Бла,Бла,,,Хибридки,а ла Плевню,,,Ама те затова са службите...А и Швабите,трябва да се държат под око...Имайки предвид историята..
  • 15 Гост

    13 17 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Ех Сандо, с тролска воня не може да се прикрие факта, че една Германия с население от 83 милиона, има ТРИ пъти по-голям БВП от Русия с население от 145 милиона и несметни природни богатства !

    Коментиран от #16, #25

  • 16 Соросоидна смрад

    18 8 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Нито пък с тролска воня може да се прикрие истината че Германия все още е окупирана държава и въпреки големия си БВП не може сама да диктува външната си политика и е военно джудже спрямо Русия - при това положение както е богата ако окупаторите им решат утре може да е по-бедна и от африканските страни.

    Накои които не са соросоидни тролове предпочитат свободата пред богатството - добре че и нашите революционери не са предпочели да станат чорбаджии под властта на падишаха а са предпочели да са бедни но свободни.
  • 17 спец

    22 6 Отговор
    Ха ! Кибератака от руски хакер ! А бе ЦРУ е подслушвало немското правителство, парлламент и канцлепа в продължение на 20 години и не се разгоря скандал а сега някои агенти от същото ЦРУ са направили кибератака с руска следа което всеки добър хакер може да го направи и немците се впуснали като канарчета.
  • 18 млекар

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Соросоидна смрад":

    Той предпочита мляко от африканци
  • 19 смяяях

    21 6 Отговор
    Смяяях, смях !Това е толкова скалъпена история, че просто е за смях . Никой добър в тази хак област не би оставил следи от своята дейност още повече пък ако е от някоя чужда служба. просто казано "балъшка история"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ема

    17 6 Отговор
    Как така немците "Ханс" не се въмущава толкова години окупирана от кавбоите убийци ( даже да е вярно) а се възмущава ,от руснаците - само преди 1.5 - 2 години "избухна" скандал ,че Американците подслушвали Меркел и то с доказателства това е "нормално " тъй като кавбоите имат право на всичко лично мое това пак е работа на престъпниците правят всичко възможно да " насъскат" страни като Полша,Латвия,Литва,Естония срещу Русия а отношенията с Германия да са натегнати.
  • 22 Бачо Киро

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуффф":

    Не, естествено, мълчат си кат бити гъзове. Много ми е смешно като кажат "еди си кой хакна", все едно знаят кой е и все едно такъв хакер ще посочи себе си или дали е руски или американски...

    Коментиран от #35

  • 23 Дойче Лъже

    17 6 Отговор
    А ще потърси ли Света отговорност на Дойче Веле за распространяване на лъжи и пропагада?
  • 24 ТОЧКАТА

    11 5 Отговор
    от време на време мърдат тръна в задника на меркел и тя веднага заема правилната позиция/русофобия!!!!!!!просто ей тъй ,да помни канцлеракта.....
  • 25 иначе ще фалират

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    германските лихвари цоцат от цяла Европа,ама вече без дрънчене на оръжия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ю Кортес

    3 5 Отговор
    Германия е напълно зависима от руската агентура.От комсомолката Меркел до автомеханика с произход от бившия ссср
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ира

    4 4 Отговор
    Стига глупости вече. Банални са. Грамофонни плочи. Халосани мозъци.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Край

    3 6 Отговор
    Германия да не търси отговорност а всеки път да целува ръка на Русия за това, че я освободи и позволи обединението и. Щото едни други още си държат армията и ракетите в Германия. Да я пазят както ВИС2 пазеше 90те години.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахахахаха

    4 2 Отговор
    Най много германия инполовин европа пак да научат руския език 😅😅😇😇😇😇
  • 37 Docenta

    1 3 Отговор
    Ако русия не се извини,ще има ново нахлуване в москва и този път немския ще стане официален език от владивосток до кавказ.гутен абенд
  • 38 Диди

    0 1 Отговор
    Горе пишещите русофили ще си останат с мечтите,че Германия ще фалира и т.н. Германия е със столетие напред от Русия.Това,което произвежда Русия е агресивност,завист и лъжат.