23 Май, 2020 20:30 6 336 58

5G: един призрак броди из Европа

  • 5g-
  • интернет-
  • 5 джи-
  • коронавирус

Това е една от най-разпространените конспиративни теории за коронавируса: 5G мрежата предизвиква Ковид-19

5G: един призрак броди из Европа - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е една от най-разпространените конспиративни теории за коронавируса: 5G мрежата предизвиква Ковид-19. В много страни има съпротива срещу новия стандарт в мобилните комуникации. А Източна Европа не прави изключение.

Въпреки че разпространението на новия коронавирус няма нищо общо с изградената 5G мрежа, само във Великобритания 60 антени са станали жертва на вандалски прояви, а в цяла Европа се организират петиции срещу 5G. В България онлайн петицията "Stop 5G Bulgaria” е събрала над 27 хиляди подписа онлайн. В нея технологията е обявена за причинител на ред психични проблеми и заболявания, макар Ковид-19 да не е изрично посочен сред тях.

Какво всъщност е 5G и защо темата така поляризира Югоизточна Европа?

5G означава пета генерация в мобилните комуникации. За разлика от своите предшественици обаче, в новата технология връзките и обмяната на данни между уреди, антени и сървъри е много по-тясна и “виртуализирана”. По този начин става възможно да свържеш много повече уреди, което ще улесни технологии като “Интернет на нещата”, автономното шофиране, иновации в индустриалното производство и изключително бърз интернет. 5G се различава 3G и 4G по това, че мрежата се използва в пакет, а не само в определени сфери или области. С други думи: ако веднъж всичко се свърже с 5G, след това работата без 5G ще се окаже невъзможна. Заради опасността някой да пробие системата и да открадне данните, технологията е част от критичната инфраструктура.

Затова на дневен ред е въпросът до каква степен трябва да се разреши на китайския мобилен гигант Huawei да осигурява компонентите за изграждане на 5G в Европа. От една страна, заради обвиненията за близки връзки с китайските тайни служби, от друга – защото ако бъде избран за основен доставчик на компонентите, китайската компания ще затвърди позицията си на лидер на пазара и ще постави европейските производители като Nokia и Ericsson в още по-неблагоприятна позиция.
5G в Югоизточна Европа

Югоизточна Европа се сблъсква със същите фундаментални въпроси за 5G.В по-бедните държави ясно проличава геополитическият и икономически натиск на Европейския съюз, Китай и САЩ. Американските посолства в почти всички югоизточноевропейски държави публикуваха призив за изключване на китайските производители от надпреварата за изграждане на инфраструктурата. Европейският съюз остави инициативата в ръцете на страните-членки.

Албания

Албания за момента няма функциониращи 5G връзки, нито начална дата за изграждането им. Проблемът: необходимите честоти за мрежата са заети. Заради дългогодишната съвместна работа с Huawei, „Водафон Албания“ лобира за доставяне на китайски компоненти. Американското правителство в Тирана остро протестира срещу тези намерения и всички планове бяха преустановени през декември.

Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина също няма 5G. Предшестващата 4G мрежа достигна пълно покритие на територията на страната преди около година.

България

България традиционно е добре позиционирана по въпросите на дигиталната комуникация. Търгът за получаване на 5G вълни трябва да се осъществи през юли 2020 година. В края на годината или най-късно през 2021-ва мрежата трябва да стартира. Huawei и китайските производители не са изключени от надпреварата, въпреки тревогите, изразени от американското посолство. Дали България ще се справи с бързото въвеждане на технологията е под въпрос. Не само заради пандемията, а и защото част от необходимите честоти са блокирани от военните. Правителството на Бойко Борисов изостава както с разрешаването на този въпрос, така и с изграждането на необходимата инфраструктура.

Гърция

Гърция планира да въведе 5G още през 2021 година. В края на тази година трябва да бъдат подсилени нужните честоти. Макар при пилотните проекти да беше използвана технология на Huawei, накрая Ericsson получи поръчката да изгради 5G мрежата в страната за най-големия телеком „Космоте".

Хърватия

Хърватия също е сред държавите, които ще осигурят 5G покритие над цялата си територия още през 2021 година. Първите честоти вече са раздадени от държавните регулатори. Huawei не е изключен експлицитно, мобилните оператори ще сключват индивидуални партньорства.

Черна гора

Пилотните проекти в Черна гора ще започнат още тази година, а до 2022 година трябва да бъде постигнато пълно 5G покритие на територията на страната. Китайските производители не са изключени от участие и заради вече изградени партньорства с местни фирми се очаква те да играят роля в изграждането на мрежата.

Северна Македония

Насрочената дата за национално 5G покритие е чак в края на 2027 година. Столицата Скопие ще се сдобие с 5G през 2023 година.

Румъния

През декември 2019 година правителството в Букурещ представи своя план, според който въвеждането на 5G трябваше да започне през 2020-а. Твърди се, че през 2019 година румънското правителство е сключило таен мораториум със САЩ, в който е упоменато, че Huawei ще бъде изключен от процедурата. Китайският производител, който има значително участие в изграждането на 3G и 4G мрежата в страната, се опитва да приложи натиск върху правителството заради милиардите разходи, които ще възникват, в случай че компонентите на Huawei трябва да бъдат заменени. Управляващите отлагат окончателното си решение.

Сърбия

Норвежкият концерн „Теленор“ изгради първата 5G база в университета в Белград през юни 2019 година. По информация на медиите, „Теленор“ е отказал използването на компоненти, произведени от Huawei, и е избрал шведския доставчик Ericsson, макар неговото производство да е в Нанкин, Китай. Правителството обяви, че търгът за раздаване на честоти ще се проведе тази година, но заради кризата с Ковид-19 дата все още не е определена. Тъй като Сърбия си партнира с Русия и Китай и в други сфери, в това число сигурността, не се очаква за китайските производители бъдат въведени специални правила.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 палачинка

    17 3 Отговор
    Земята е палачинка !
  • 2 Едмон Дантес

    41 15 Отговор
    Дойче зелето да не ме успиват,че било конспирация.Убеден съм ,че до ю година всички ще бъдем чипирани/ваксинирани/ и този процес се движи паралелно и с разширяването на 5 G мрежата. Политиците които слугуват на тази кауза да бъдат сигурни,че това няма да подмине техните семейства и близки.

    Коментиран от #6, #10, #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Behemoth

    27 4 Отговор
    Аз викам да я направим с американски антени...
    Оф ама то май няма .... хахахххххх......хамерика ка.пут!

    Коментиран от #13

  • 5 Закон

    40 6 Отговор
    Щом DW - Меркел пропаганден машинен ви убеждава, че нещо е конспирация значи е истина !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния софиянец

    33 10 Отговор
    Старите работят с дълги вълни, а новият с къси които се трупат в организма и съсипват имунитета.

    Коментиран от #14, #15, #24, #56

  • 8 Ноново

    14 1 Отговор
    Милярди за Бледоликите братя на финету
  • 9 Terenski

    4 5 Отговор
    Че имат негативно влияние върху организмите е напълно възможно(има доста клипове в мрежата какво причиняват на дърветата и птиците),ама чак пък да разпространява вирус е прекалено конспиративна теория!
  • 10 Чорньо Панамеров

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    бъди@здрав
  • 11 В Бож

    0 0 Отговор
    бъдете@здрави
  • 12 Ганьо

    20 3 Отговор
    Защо не пишете за честотата, и до колко тя не е опасна за човека...

    Коментиран от #19

  • 13 Соросоидна смрад

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Като излезе американския вариант на 5G направо ще е полезен и ще лекува даже от коронавирус (той пак ще е произведен в Китай) - сега е вреден щото е китайски. Е американския вариант ще е десетократно по-скъп но нали сме верни евроатлантици що да не подпомогнем "братята" американци.

    Коментиран от #25

  • 14 Бау

    10 32 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Нищо не се трупа в организма умнико! 5G технологията използва 25-39 GHz и обсега е 300 метра, като вълната е толкова слаба, че не може да мине през кожата и освен това не е йонизираща, а на закрито въобще не работи. Само за сравнение слънчевата светлина е 430–770 THz или почти 20 хил пъти по-мощно излъчване и нямаш нищо против да се печеш на слънце по цяло лято, нали?

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Behemoth

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бау":

    Ко им обясняваш ....нека да умират от страх....друг е въпроса, че на мен това не ми трябва....токсични не са вълните а съдържанието което пренасят...абе нещо за Мегз няма ли?
  • 17 Ганьо

    24 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бау":

    35GHz до 300GHz e честотата. Все едно да си вкараш главата в микровълновата и после да я вкючиш....

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 18 1000

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бау":

    Че не се трупа в организма е така. Но това на каква честота работело 5G е също фал[ива новина. 5G може да работи на всякакви честоти.В момента има в експолатация и на 600MHz (мега, не гига), както и на 2,5GHz.
  • 19 Специалист

    10 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ганьо":

    Ами Ганьо все чака някой да му напише нещо вместо да се образова.

    Честотата на 4G е в зависимост от държавата и е от 0.8 GHz до 2.1 GHz.
    За България е 2.1 GHz.

    5G ще ползва честоти от 2.7 GHz до 27 GHz но предполагам ще е максимум до 5 GHz защото нагоре сигнала много трудно минава през стени а над 10 GHz даже листата на дърветата спират сигнала.

    WiFi рутера във вас работи на 2.4 GHz или 5 GHz.
    Сателитната телевизия работи на 12 GHz до 16 GHz
    Интернет доставчиците прехвърлят между градове и села на 20 GHz

    Та ти ще кажеш колко опасен е рутера във вас и дали си оглупял от него.
  • 20 1000

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо":

    микровълновата печка работи на 2,45 GHz.
  • 21 Специалист

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо":

    Микровълновата работи на 2 GHz (колкото и сегашната 4G) но като гледам ти със сигурнос си си вкарвал главата там.
  • 22 Бау

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ганьо":

    Нищо подобно. Микровълновите печки работят на 2.45 GHz. А 5G работи на 25-39 GHz. Не знам къде си чел друго но е фактически невярно. Освен това има значение дали е йонизираща или не радиация. Микровълновите печки работят на тази честота за да накарат водата в продуктите да закипи. Отдалечи са на 3-4 метра и вълната губи силата си и е безвредна. Хората въобще не разбират какво значи радиация и честота на вълна, а седнали да дават акъл.

    Коментиран от #23, #27, #43, #45

  • 23 1000

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бау":

    Защо тогава даваш акъл?
  • 24 Европеец

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    До колкото си спомням тези честоти ги освободиха военните. Как така се оказа, че сега са вредни. А през цялото време докато ги ползваха военните не бяха? Или са си били винаги вредни и са създали малоумниците като теб, които протестират срещу несъществуваща мрежа и несъществуваща ваксина

    Коментиран от #26

  • 25 Гражданин

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Соросоидна смрад":

    Американски вариант на какво ще е по скъп? Технология? Софтуер? Хардуер? Явно нямаш понятие от темата, но да спамиш можеш. Или изпълняваш задание?

    Коментиран от #29

  • 26 Соросоиден трол

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Европеец":

    Сороснята пусна слуха че 5G е вредно защото първи китайците го направиха а американците нямаха и почнаха санкции и заплахи ама не стана номера и много въпреки това почнаха да изграждат мрежи.

    Та сега сороснята реве че 5G е вредно - след като и американците направят същите ще те убеждават че даже е и полезно.

    Коментиран от #28, #30, #38

  • 27 Питащ

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бау":

    Какво общо има радиацията с честотите? Ти нова физика ли измисляш? Едното е квантова физика другото ядрена. Че си невежа невежа си. Ама защо поучаваш другите?
  • 28 Европеец

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Соросоиден трол":

    Глупости китайците били първи. Китайците произведоха хардуер, и то не първи. Нокиа беше далеч преди тях. А за технологията да не говорим. Тя не е китайска, а американска. А ти като всички борци срещу Сорос си некомпетентен

    Коментиран от #32

  • 29 Соросоидна смрад

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гражданин":

    Дали нямам понятие - и сега Циско рутерите са десетократно по скъпи от другите. Вярно че нямат нищо повече като хардуер, софтуер или технологии но са по-скъпи само защото са произведени в Америка и ако става въпрос за нещо държавно са задължителни.

    Америка фърст - така се става богата държава на гърба на другите.

    Коментиран от #31

  • 30 Гражданин

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "Соросоиден трол":

    Нещо бъркаш фактите. Не " сороснята" реве, че 5G е вредно, а платената от Москва пета колона -Копейкин и т. н.

    Коментиран от #34

  • 31 Гражданин

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Соросоидна смрад":

    Какво чудно има, че китайската техника е по-евтина. Виж колко получава един китаец и колко един американец. Ако от теб нещо зависеше, ти щеше ли да разрешиш на китайците да застрашават работните места на твоите сънародници с дъмпинг цени?

    Коментиран от #36

  • 32 Соросоиден трол

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Европеец":

    Хайде бе технологията била американска - че защо никой американец до сега не е направил 5G мрежата - защо бяха санкциите срещу Нуавей, защо бяха забраните. Пък Нокия изобщо не произвеждат мрежово оборудване (клетки).

    Явно соросоидчетата не правите разлика между производители на телефони с 5G и производители на мрежово оборудване. Какво ли се учудвам от поредната некомпетентност на соросоидчета.

    Коментиран от #35

  • 33 комшията

    8 4 Отговор
    Неуките вярват на зеленчука и мислят 5г за микровълнова печка, а короната че не съществува.
  • 34 Соросоиден трол

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гражданин":

    Да бе той Путин сигурно наложи санкции на Хуавей и забрани да изгражда мрежа сигурно в Русия и сигурно Путин прикани всички държави да наложат сакции на Хуавей.

    Я си помисли дали пък не беше Тръмп и американците.
  • 35 1000

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Соросоиден трол":

    Nokia прави радио оборудване както и много други елементи за мобилни мрежи.

    Абсолютна неграмостност.
  • 36 Соросоидна смрад

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гражданин":

    Е да ама аз не съм американец нито пък ме интересуват американците дали ще имат работни места или не за разлика от соросоидчетата.

    Аз съм купувач и искам да има свободен пазар - аз да реша от къде да си купя дадена стока а не американците да ми налагат че не мога да си купя от китайците евтино или от други а трябва да платя на американците десетократна цена само защото те така са казали.

    Мога и американско да си купя но искам да имам избор а не да ми налагат.
  • 37 оня с коня

    10 8 Отговор
    Осигурените Честоти за Военните телекомуникации имат естествено Военно значение и касаят Отбраната на Страната,то Мобилните ГРАЖДАНСКИ Комуникации на практика имат ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО Военно значение - достатъчно е да си представим какъв хаос ще настъпи,ако внезапно ВСИЧКИ Мобилни телефони в БГ престанат да работят.Ами ако тоя Срив се случи в ЦЯЛА ЕВРОПА!?Затова и е НЕДОПУСТИМО Телекомуникационните и мобилни мрежи на стария Континент да бъдат НАТИКАНИ В РЪЦЕТЕ на един Китай,който НЕ Е ЧЛЕН естествено на ЕС и НАТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КОНТРОЛИРАН нито Политически,нито Военно.Отделно пък че Огромни финансови средства ще влязат в Китайската икономика за да я направят още по-мощна,вместо да останат във Европейски фирми.
  • 38 Шекспир

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Соросоиден трол":

    Нищо не си разбрал.Писали са ти-това е комплексна мрежа.Който я изгради той ще владее интернет пространството.Който го владее той ще доминира над всички останали.Големият страх на Големите е че другите ще могат да ги шпионират на всяко ниво.
  • 39 HohoBoho

    8 6 Отговор
    С 5G настъпва краят на света, който познаваме.
    Хората ще станат напълно зависими от машините /роботите/.

    Коментиран от #40

  • 40 HohoBoho

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "HohoBoho":

    ...а който контролира машините /роботите/ ще владее света
    -
    ...не знам
    ...съмнявам се, че може да бъдат контролирани
    ...сблъскваме се със сила, която ни превъзхожда - изкуствения интелект

    Коментиран от #41

  • 41 Шекспир

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "HohoBoho":

    Къде го този изкуствен интелект.Това че са ти направили една гумена глава да говори не означава че има интелект.Моя папагал и той говори.Трябва ли да се страхувам от него

    Коментиран от #42

  • 42 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Шекспир":

    Не говоря за София /гумената глава/
    Изкуственият интелект го има и се развива. Съмнявам, че някой може да го контролира и да владее света.
    ...защото той ще контролира света, а не хората
    -
    ...бунт на роботите ми звучи безумно
    ...няма точна дефиниция какво е интелект :)
    -
    ако се страхуваш от папагала си, се обърни към психиатър
    ...аз не съм внушавал никакви страхове, просто мое мнение
  • 43 Абе пич

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бау":

    Стига си повтарял всеизвестни ПР неща от агитационната кухня на мобилните оператори. Въпросът не се изчерпва с това, че честотата на вълната до 300 Гхц не е йонизираща. Защото това, че радио вълните не са йонизиращи, не означава, че са абсолютно безвредни въ високия честотен спектър, когато става въпрос за постоянен и повсеместен високочестотен радиовълнов смог. Така, както постоянното излагане на слънце в дългосрочен план може да доведе до дефект в ДНК-то на кожата и рак на кожата, по същия начин незабележимото и постоянно "затопляне" на кожата от къси високочестотни вълни може да доведе до дефект в човешкото ДНК. Никой не е изследвал и никой не може да гарантира, че в дългосрочен план 5G мрежата няма да доведе до увеличение на раковите заболявания.

    Коментиран от #46

  • 44 А бе всички сте прави

    2 0 Отговор
    Ама откъде ще вземете тока за тая работа? Немаре мощности. Па и Ел. Колите идват, и те лапат много. Нещо май а?
  • 45 HohoBoho

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бау":

    Прав си.
    ...и силата на излъчване на 5G е пренебрежимо малка
    ...рутерите и други устройства излъчват на подобна честота
    ...не можем да спрем развитието на технологиите
    колите бълват пушеци ...и си ги дишаме
  • 46 HohoBoho

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Абе пич":

    "Така, както постоянното излагане на слънце в дългосрочен план може да доведе до дефект в ДНК-то на кожата и рак на кожата
    по същия начин незабележимото и постоянно "затопляне" на кожата от къси високочестотни вълни може да доведе до дефект в човешкото ДНК."
    -
    НЕ ХОДИ В СОЛАРИУМ!
    ...и на плаж не ходи
  • 47 Медиен експерт

    5 3 Отговор
    Такаа..не съм чел статията и нямам намерение да я чета! Ще кажа само едно: Интересува ли ви истината, то знайте, че тя е точно обратното на това, което твърди "дойче веле"!
  • 48 само 5G

    3 7 Отговор
    Само 5G , това е новата свръхскоростна мрежа , интернетът ще бъде супер бръз. Срещу нея са наркозависими вдеганигендари

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Подкрепа срещу 5G

    4 3 Отговор
    "в цялa Eврoпa ce oргaнизирaт пeтиции cрeщу 5G. В Бългaрия oнлaйн пeтициятa "Stоp 5G Bulgаriа” e cъбрaлa нaд 27 хиляди пoдпиca oнлaйн. В нeя тeхнoлoгиятa e oбявeнa зa причинитeл нa рeд пcихични прoблeми и зaбoлявaния"

    Подкрепих петицията срещу 5G.
    Покрепете я и вие, за да имате бъдеще и бъдеще да имат дедата ви и децата на децата ви!
    Stop 5G Bulgaria

    Коментиран от #54

  • 52 5G за дебилите

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "само 5G":

    За дебилите 5G е добре дошла. Ще им спестява мисленето, което ги тормози и им пречи.
    За дебилите 5G е добре дошла. Но сама по себе си 5G не може да им спести мисленето. Затова 5G идва в пълен комплект с covid-19, който не е продукт и следствие на 5G а успоредно планирано и осъществявано мероприятие.
    Когато любителите на мазохистичните удоволствия бъдат достатъчно силно наплашени от коронавируса, от тях се очаква сами да пожелаят да бъдат ваксинирани. А когато пожелаят да се ваксинират срещу коронавируса, ще им бъде предложена изгодна сделка, която да им спестява труда да мислят, а именно - 2 в 1 = ваксина + чипиране с помощта на наночипове във ваксината.
    Чрез наночипирането дебилите ще си спестяват мислене, защото техните оператори ще им го изземат и ще ги командват: "Прави едно! Прави две! Браво! Печелиш бонус - червен покемон от Била! Събирай покемони за децата си и ще спечелиш дъвка!"
    Честито на печелившите!!!:)))
  • 53 Доктор Корриллия Карлуковская

    2 3 Отговор
    Антените и технологиите на 5 ДЖИ никакъв ''коронавирус'' не предизвиква тарикатчета отворени, а буквално осакатява енергийното поле на хората, осакатява имунната им система и ги прави като гол охлюв в микровълнова фурна! Вижте статията за арабските страни, където вече има първи случай на починал от коронавирус днес тук в сайта.Нямaт cи 5 джи антени по покривите, които буквално осакатяват енергийното поле на хората и животните, нямaт и 4 джи, нямaт и 3 джи, нямaт и ''кoрoнaвируc''... пoчти...!За младите и незапознати, България е един от основните производители на БЦЖ ваксина за всички времена и преди и сега, а на Русия давахме ваксина, като те ни даваха изтребители срещу БЦЖ. Нооо, нещо не е на ред там защото починалите руснаци вече са към 4000, а у нас 130…?? На ден в България случаите на починали са 1-3 ма души докато в Русия на ден са по 150, което е от 50 до 150 пъти по-висока смъртност в Русия! Дали не сме им пробутали менте БЦЖ ваксина, както те ни пробутаха менте изтребители, за които даваме милиони сега за ремонт, та руснаците мрат като мухи от коронавируса, или са им били нещо друго при раждането на бебетата русначета?? Дайте писмени обяснения за истината там!

    Коментиран от #55

  • 54 перничанин

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Подкрепа срещу 5G":

    И как разбрахте какво причинява , като я няма още?!!?? Психичните отклонения си ги имате от по рождение това антиваксери, екоджендъри и всякакви други пее*раси.

    Коментиран от #57

  • 55 перничанин

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Доктор Корриллия Карлуковская":

    Брат , ти да не си Алена (шегувам се), но ако беше споменал нещо за ретроградния Меркурий щях да ти повярвам за енергийното поле. И не забравяй , Венера скоро ще бъде в Козирог.
  • 56 перничанин

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    О, свещена простота! Ти приятелю разсъждаваш като бабата която хвърляла съчки в кладата на един велик човек. Ако всички мислеха като теб и останалите анти, щяхме още да сме в "тъмните векове".
  • 57 Абе тъп пернишки винкел

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "перничанин":

    Когато разбереш какво причинява, ще бъде късно за теб. Над 200 независими учени и медици от Западна Европа са написали официално писмо за възможните тежки и непроучени вреди от 5G в дългосрочен план за човечеството.

    Коментиран от #58

  • 58 перничанин

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Абе тъп пернишки винкел":

    Така, сега станаха НЕпроучени , т.е. може да са опасни, но може и да не са опасни. Проблема е ,че пишете , че е причинител, т.е вече има психично болни от 5G. Е как така питам, съумяха да психясат , като все още го няма в България, че и 27 000 са убедени , че това е истина. И кои са тия 200 учени. То е много лесно да напишеш , че професор Мун Тао от Манилския свободен университет е написал, че 5G разстройва психически прилепите и вероятно може да причини същото на такива като теб . Ама дали има такъв университет и такъв професор, кой може да провери. Стига глупости. Прав е коментар 1, утре БГ Мама и антиваксърите ще измислите точно това, че ви лъжат , че земята е кръгла. Палачинка е.