Last news in Fakti

9 Юни, 2020 13:01 4 009 31

Васил Божков ще прави партия? Какво се крие зад последния му ход?

  • васил божков-
  • хазарт

След комиксите на Божков очаквахме факти, записи, банкови сметки. Такива обаче все още няма. Вместо това бизнесменът-беглец попита българите дали ще го подкрепят за нов политически проект. Какво се крие зад този ход?

Васил Божков ще прави партия? Какво се крие зад последния му ход? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички повтарят, че г-н Божков бил много умен. Бил завършил математика, а имал и второ висше образование. Само че програмата на неговата "медия", която "излъчва" от Дубай, започна да предизвиква единствено насмешки. След комиксите очаквахме факти, записи, банкови сметки. Вместо това той ни изненада с анкета във Фейсбук, в която пита дали ще го подкрепим за нов политически проект. Тоест гражданите да решат демократично. Интересът към постинга му в социалната мрежа е голям. Гласуванията са вече над 35 000. Повечето коментари под анкетата обаче са критични и подигравателни.

С какво е заслужил богатството си Божков?

Не знам дали бизнесменът наистина е престъпник; в негова защита мога да кажа, че ми се вижда странно съвпадението на криминално преследване и закон, който забранява бизнеса му. Можеха първо да го осъдят (ако имат доказателства), а после да законодателстват. Или обратното. Впрочем, от хазарт и изнасилвания не разбирам, но унищожаването на културно наследство с помощта на иманяри ми изглежда безспорно престъпление.

Доколко може да буди симпатия беглецът-милиардер? Извън една малка, либерална общност, която настоява да се спазва законът дори по отношение на "лошите", Васил Божков едва ли има много защитници: той въплъщава тъмните години на прехода, когато онези с пурите забогатяха шеметно, други загубиха работата си и тръгнаха да слугуват в чужбина. Хазартният бизнес се асоциира с поквара, измама, прахосничество - неслучайно национализирането му беше посрещнато с одобрение от мнозинството. Въпросът не е в Андрешковската омраза към богатите: хората искат да знаят с какво е заслужил това богатство даденият човек, какво е направил за България. Плащал данъци - ама както се оказа не съвсем, а май плащал и на чиновници, и на политици.

Бизнесмени не за първи път се хващат с партийно строителство - добре знаем, че у нас без държавата си оставаш на нивото на "малък и среден". Навремето "Български бизнес блок" на Жорж Ганчев продаваше мечтата, че всеки може да стане милионер, но тя бързо отшумя, когато милионите се разпределиха. Партийните проекти на Христо Ковачки имаха предимството, че ангажираха голям брой служители от предприятията на бизнесмена - под страх от санкции те гласуваха и протестираха под строй. Този ресурс в хазартния бизнес го няма - едва ли крупиетата ще излязат на площада заради един кренвирш. Веселин Марешки пък се добра до парламента, защото бизнесът му има ярки социални обертонове - евтини лекарства и евтин бензин. Да добавим Слави Трифонов, ако го броим за бизнесмен - огромен ресурс от фенове, зрители, почитатели.

Истинската опасност за Борисов

На този фон заплахата на г-н Божков изглежда просто ход в опитите му да се договори с управляващите. За него все още няма червена бюлетина за издирване от Интерпол и логичният извод е, че пазарлъкът още тече. Затова и не чуваме от Дубай нищо сериозно.

Всъщност истинската опасност за премиера Борисов не е това, че ще може да се появи още една (дясна, бизнес-, патриотична...) партийна формация. Заплахата ще дойде, ако г-н Божков подкрепи някой от наличните политици - например г-н Цветанов и хипотетичната му партия. Нали помним намаляването на партийните субсидии, комбинирано с възможността за частно финансиране? Не знам къде са му парите и дали има канали, през които ще ги вкара в политическа употреба. Но ако това стане, управляващите ще разберат каква грешка направиха с популисткия си закон.

Автор: Ивайло Дичев

Източник: Deutche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    48 26 Отговор
    Васил Божков министъ-председател на Република България
  • 2 Имайте

    30 0 Отговор
    търпение , де ! Не гадайте !
  • 3 Гробар съм

    59 16 Отговор
    Цялото правителство в затвора!!! Божков, извади доказателства, време е!! Народа вече не издържа на мизерията!!! И чистия въздух ни спряха... Сложиха ни и наморниците, крайно време е да се излиза на протести!

    Коментиран от #17, #26

  • 4 нбм

    32 1 Отговор
    Нищо не се крие. Просто игра.
  • 5 Борислав

    26 11 Отговор
    Очакването на хората бе Божков да разобличи курупцията във високите етажи на власта, а не да прави партия. Повечето хора са разочароване от този му ход.
  • 6 кой е най мотивиран да ги приключи по за

    31 3 Отговор
    Значително мнозинство от хората така мрази това ''управление'' , че да не останете изненадани .
  • 7 Behemoth

    14 20 Отговор
    Всъщност е така буди насмешка с подобни ходове....всъщност действа като мошеник какъвто и е ...опитва се да изтъргува нещо си...а вие чакате да ви освободи от шайката ...та той ценностно е от тях просто са се скарали за кибапчитатъ....щот нямат наядане и все не им стига....
  • 8 А БЕ

    14 21 Отговор
    От един от многото престъпници от червената шайка какво очаквате, освен да бъдете ограбени за пореден път !
  • 9 Братишките ще дадат едно рамо

    25 8 Отговор
    Чакайте бре.. На кой да ги даде тия флашки? На хунтата? Много добре прави. Да вземе властта, после флашките лесна работа.
  • 10 Бай салам

    22 8 Отговор
    Божков е бизнесмен, никога не е искал да бъде политик!
    Правилен е анализа , само плаши все още. Иска да ги пържи на бавен огън свинските главички.
  • 11 3.14К

    25 5 Отговор
    По тъп анализ не се беше появявал. Произлизал от тъмните времена на прехода. Е нали сегашния премиер му е бил подчинен. Значи Божков има по- голям капацитет За всичко останало е безмислено да се коментира.
  • 12 нищо не означава

    8 14 Отговор
    От трън на глог, че по-висок! Мерси... сорос да си намери друг кандидат, само дето си търси престъпник ;)
  • 13 Иска да се отърве от затвора

    9 3 Отговор
    Истината и само истината. Олигарсите ограбиха държавата и спестяванията на българите с сега вместо да са в затвора с подкупните си медии се опитват да манипулират обществото и да се изкарат герои. Затова кондолидират леви и крайно десни движения, партии и медии около себе си за да им бъдат платформа и адвокати. Понеже са ги подкупили и са ги направили зависими чрез своите подкупи, дарения, подаръци и платени реклами. Но Слава Богу времето им свършва.
  • 14 Фактъ

    15 4 Отговор
    Защо от герб не казват нищо за земеделската министърка ? Защо Гешев мълчи ? Защо бе ? Тома Биков да каже нещо , Деса дуловска ! Тишина , гробовна тишина !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Mapa

    9 11 Отговор
    ВАСИЛ ЛЕВСКИ е революционер и герой на БЪЛГАРИЯ

    Васил Божков престъпник убиец изнасилвач рекетоьр, копумпирана и измамна личност и човек грабил Народа си.
    Смешно изглежда на фона на тези факти да мисли че може да влезе в България на бял Кон.Дните му на свобода вече са преброени.Освен да се крие като плъх в ОАЕ или ЮАР не му остава друга възмпжност.хайде стига сте го навирали в лицата ни този дребен мошенник за да си вдигате рейтинга.има и по добри хора в тази държава.мен що не ме преследват?

    Коментиран от #22

  • 17 Пенсионер

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гробар съм":

    Кражбите на Божков и други като него също допринасят и то не малко за мизерията.

    Коментиран от #18

  • 18 Гробар съм

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пенсионер":

    Съгласен съм, но трябва все някой да ги притисне. Нямам против да е Божкков!
  • 19 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    божков отиде в канала.тва е!!!бизнеса му е чао,остават само спестените парици,които обаче ще бъдат търсени под дърво и камък от разни български и небългарски структури.целя цирк дето сега се опитва да сътвори е жалък.направо не мога да повярвам, че един от емблематичните ни бизнесмени е слязъл на толкова ниско ниво и без достоинство пише щуротии за али баба и хунтата.направо като бавоноразвиващ,язък че имаше такива финансови възможности.щял да прави сега партия????!!!!смехоран!!!!партия трябваше да направи ,преди да го напънат сега вече е късно а след щуротиите дето изписа за али баба няма кои да го вземе на сериозно!
  • 20 Матей

    16 5 Отговор
    На Божков му приписаха прекалено много престъпления,явно измислени за да го очернят,с което всъщност го издигнаха в очите на хората.Всеки преследван се издига в ранг на хайдутин-закрилник,пък и народа е в такава фрустрация,че би тръгнал и с дявола против ГЕРБ.
  • 21 Лото Тото

    2 2 Отговор
    България страната на вицовете и абсурдите
  • 22 Пор

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Mapa":

    Маро, ти Гешев ли си
  • 23 Анонимен

    3 5 Отговор
    Първо трябва да мине през съда, да докаже, че е невинен и тогава так далше, но не е чиста съвестта му, къде, бе, до сега, защо след дъжд качулка се разприказва, а нещо за лилана, от де са парите за образование, защо баща й е мълчал за палата, който притежава щерка му. За пребиване сте, но всички сте в игрите и няма, кой да изчисти боклука на България. Мислете българи, с горните си главиа не с долните. Има вина голяма Черепа, а другите и те покрай него също. Старите си отиваме от тоя свят. България няма да я има лед още едно поколение, чувам, как ми казва ченгето. Не чете, не гледа телевизия, но му вярвам. Отиваме си българите - християни. Жалко. Богаташите тях не ги мислете. Те си имат добри адвокати и ще...
  • 24 Абв

    3 4 Отговор
    Ще търкаме талончета и за всеки печалба. И много милионери ще има с табелки по телевизията. И иманярите ще носят съкровищата направо в националния музей. Абе не му действа добре дубайското слънце. Да си седи на сянка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Боцо

    3 1 Отговор
    Цялата машина е впрегната да втълпява "ВБ иска да се договори с управляващите".Полирането продължава.
  • 28 старото

    4 2 Отговор
    как каво се крие зад последния ход на Божков----ПАРИ„разбира се И ТО МНОГО НАКРАДЕНИ ПАРИ!
  • 29 костас

    1 1 Отговор
    Ами, защо се учудвате то нещата в нашата испосталяла Родина са такива. Спомнете си какви ги ръсеше цв. цветанов. И какво най вероятно и той ще направи партия разбира се пак за благото на хората ,бля,бля . Самозабравянето на тези хора е колосално. Те никога ама никога не са сънували че ще натрупат такива богатства. Те живеят в друга орбита. Проблема е че тези хора нямат нито морал, нито достойство, нямат нищо най малкото патриотизъм. Те са готови да сменят господарите си само за да могат да се възползват от привилегиите на властта, за себе си естествено. И забележете това не им стига а са готови да влизат в схеми и откровенни кражби на обществени активи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Лас Вегас

    0 0 Отговор
    Цирк . Ей сега ще основем партия на Търкащите билетчета и Комарджии.