Last news in Fakti

23 Юни, 2020 16:00 2 267 21

Руски анализатор: Путин няма да участва в антикитайската коалиция на САЩ

  • владимир путин-
  • антикитайска коалиция

На Русия ѝ провървя, че за първи път от над 100 години не участва в глобалната схватка, смята той

Руски анализатор: Путин няма да участва в антикитайската коалиция на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин няма да се отзове на поканата на Доналд Тръмп да участва в среща на върха на Групата на най-развитите в света икономики Г-7. За това е категоричен политическият анализатор на радио „Комерсант“ Максим Юсин, цитиран от БНР.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той коментира опита на американския президент с разширяването на участниците в отложения за септември форум да постави основите на антикитайска коалиция.

„Все пак, разбира се, трябва да се има предвид, че в момента Китай ни е по-близък по много причини, но най-важната от тях е, че самите Съединени щати отблъснаха Русия. Не я възприемат не само като потенциален съюзник, но и като партньор и дори като някаква неутрална държава, с която може да се води диалог при взаимно уважение. Американците и част от европейците сами подтикват Русия към все по-тесен съюз с Китай“.

„Най-накрая и на Русия ѝ провървя, че за първи път от повече от сто години глобалната схватка е без наше участие“, посочи още Юсин.

Преди повече от четири десетилетия тогавашният американски държавен секретар Хенри Кисинджър успява да убеди Китай, че големият враг на страната му е Съветският съюз. Днес Белият дом се опитва да спечели Кремъл за антикитайска коалиция на Запада. Както пролича от поканата на Доналд Тръмп към Владимир Путин за несъстоялата се среща на върха на Г-7 този месец.

Погледът от Москва е на политически коментатор на радио „Комерсант“ Максим Юсин, с когото разговаря Ангел Григоров.

- Ще замине ли Владимир Путин за Съединените щати, за да участва в срещата на Г-7 по покана на Доналд Тръмп?

- Няма да замине и не трябва да заминава. Най-малкото по две причини. Първата е, че за Путин няма смисъл да бъде сред поканените гости, при положение, че Русия вече е била пълноправен член на Г-8. Това не съответства на статута нито на Путин, нито на Русия. Но не това е най-важното.

Най-важното е, Тръмп не го крие, а представители на неговата администрация го заявиха в прав текст, че тази среща във формат „7+4“ се замисля като опит за създаване на някаква антикитайска коалиция. Да се съберат потенциалните съюзници, които могат да бъдат обединени в борбата срещу Китай. А това изобщо не е нужно ва Русия.

- Може ли Тръмп да предложи нещо на Путин, за да го привлече на своя страна в тази, както я нарекохте, антикитайска коалиция?

- Краткият отговор на този въпрос е нищо. Даже ако Тръмп предложи нещо, много добре знаем в какво положение се намира той. Доколко зависи от волята на Конгреса, доколко се съобразяваше на антируската вълна в Съединените щати през последните три години и половина, как в крайна сметка подписваше всички строги антируски резолюции, законопроекти и санкции, които се разглеждаха в Конгреса и се предлагаха включително от неговите съпартийци републиканци. В този смисъл никой в Москва не храни никакви илюзии.

- Все повече политици, анализатори и журналисти твърдят, че форматът Г-7 е изчерпан. Съгласен ли сте с тях?

- Изчерпан е докато начело на Съединените щати е Тръмп. Ако на негово място застане някой по-системен като Обама например, вероятно форматът не би бил изчерпан, защото в рамките на тази коалиция седемте най-влиятелни държави биха могли да се договарят за обща стратегия.

От гледна точка на човечеството като цяло разбира се, това вече не е неговият мозъчен център. Появиха се нови полюси. Само най-недалновидните политолози и експерти не говорят за новата Студена война - противопоставянето между Америка и Китай. От всички съществуващи полюси в Г-7 се събира само един. От тази гледна точка вероятно той има право на съществуване и някакъв смисъл.

Но съвсем не този смисъл, който се е влагал изначално. Особено на фона на тази лудница и в Съединените щати, и в много европейски страни със събарянето на паметниците, с демонстрациите, с капитулацията на здравия разум пред това агресивно малцинство, което чувства себе си като господар на живота. Тепърва ни предстои да оценим и да осъзнаем колко сериозна криза преживява това, което сме свикнали да наричаме западни ценности. Едва в началото на пътя сме. Трудно е да се прогнозира до какво ще доведе това. Настанаха много интересни и непредсказуеми времена.

- Какво е мястото на Русия в глобалния сблъсък между Съединените щати и Китай, на който сме свидетели?

- Най-накрая и на Русия ѝ провървя, че за първи път от повече от сто години глобалната схватка е без наше участие. Слава Богу! В никакъв случай не трябва да заставаме нито на едната, нито на другата страна.

Все пак трябва да се има предвид, че в момента Китай ни е по-близък. По много причини, но най-важната от тях е, че самите Съединени щати отблъснаха Русия. Не я възприемат не само като потенциален съюзник, но и като партньор и дори като някаква неутрална държава, с която може да се води диалог при взаимно уважение. Американците и част от европейците сами подтикват Русия към все по-тесен съюз с Китай.

Друг е въпросът, че този съюз не трябва да е прекалено тесен. Не може обаче да съществува пълен неутралитет. Симпатиите на руския елит в тази схватка са на страната на Китай.

- Възможно ли е стратегическото партньорство между Русия и Китай, за което често говори президентът Путин да се превърне в стратегическа заплаха за Русия?

- Мисля, че не, благодарение на Съединените щати. Когато Китай има такъв мощен противник като Съединените щати, който ще им е много трудно да победят, със сигурност не им е до Русия. Изобщо не съм сигурен, че ще могат да го победят. Трябва да се радват и на равен резултат. Даже ако теоретично някой има някакви планове за премахване на историческата несправедливост, за връщане на сибирските територии, които руската империя е отнела от китайската империя, тези планове се отлагат за дълго време. Мисля, завинаги. Китайците ще водят такава политика не от любов към нас, а от чист прагматизъм.

Иначе не са ни никакви приятели и съюзници, защото когато Западът наложи санкции на Русия много китайски банки фактически се присъединиха към тях. Нашите бизнесмени добре знаят колко трудно стана да се правят транзакции през китайските финансови институции. Има проблеми и отворени въпроси. Но всички те се превръщат във второстепенни, когато си представим мащаба на глобалния сблъсък между Съединените щати и Китай, който ни очаква. На Китай със сигурност няма да му е до Русия. Дълбоко в себе си се надявам, че в някакъв момент и на Съединените щати няма да им е до Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без сантименти

    46 0 Отговор
    Путин е най-блестящият играч в гео-политиката-и това е факт . И не му е нужно да участва в Г 7 за да продължи своята голяма гео-политическа игра.Путин има достатъчно влияние ,политическа тежест и адекватен поглед на днешното реали-та да дели тези преимущества с Г 7 .За вътрешната му политика разбира се има въпроси към Путин-но на международната сцена е безспорен лидер.
  • 2 Буахахаха

    33 0 Отговор
    "но най-важната от тях е, че самите Съединени щати отблъснаха Русия".

    За сетен път американците направиха голяма геополитическа грешка. Вместо да привлекат Русия на тяхна страна те я отблъснаха. И сега без Русия ще се борят с Китай. Което някак си няма да стане.
  • 3 В.В.П.

    23 1 Отговор
    САЩ може да предложи ,,,ГОЛЯМО НИЩО,,,И НЯКОЙ РУШВЕТ ЗА КОРУМПИРАН ПОЛИТИК...Като за Бг хубостниците...
  • 4 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Как ще водят битка в Азия,САЩ,след като Край и Русия целесъобразно се поддържат...Индия знае кво беше с нгилизите.....Япония итя се опъва...Не е време за мащабна война... Полша,виж може да я метнат...Като У крайна...
  • 5 другарят

    20 1 Отговор
    " ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ БЛОКОВОТО МИСЛЕНЕ" С тази идея започва перестройката в СССР още преди близо 40 години! Само че при американските и западните болни мозъци перестройка е не възможно да започне защото "мислят" като по времето на студената война. Русия ясно показа своята теза за многополярен свят и равноправни и уважителни отношения между всички страни. Сега краварите се опитват да привлекат Индия и да я противопоставят на Китай . Когато другарят Путин беше запитан от индииски журналист, какво мисли за подобна идея ..умният Путин отговори така.."Защо ви е всичко това? Цялата ваша енергия ще отиде в това противопоставяне и в крайна сметка ще загубите и двете страни от това." Същото което се случи със СССР и сега виждаме как фашистка Америка върви към сгромолясване от огромни дългове, икономически кризи и планини от социални проблеми. Но, както казах западните болни мозъци няма да проумеят това и ще продължат да ви говорят за НАТО, съюзи, война, противопоставяне и тн..докато съвсем не ги смете улицата!
  • 6 Бай Горан

    0 20 Отговор
    Иронията е в това,че Русия рано-или късно ще я ошамарат и САЩ и Китай.В Кремъл горещо се надяват Китай да се хлъзне и да нападне Тайван.Защото добре знаят,че САЩ ще реагират веднага.Това е събитието,което се надяват в Русия,ще отслаби Китай за много дълъг период.Иначе в Москва гледат на прогресивно засилващото се могъщество на Китай със страх.Защото са наясно,че те имат обща 3600 километрова граница с Китай,не САЩ.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 китай

    15 1 Отговор
    Китай е номер едно в света. Браво Путин. Русия не предава приятелите си
  • 8 Симеон

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Горан":

    САЩ ще ударят Китай а Китай ще стои и ще гледа ! А бе ти можеш ли да мислиш изобщо ? Веднага ще избухне световна ядрена война

    Коментиран от #10

  • 9 А стига бе

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Горан":

    Горане-има една приказка "на бодлива крава,Бог рога не дава"--та и твойта така--добре че не си във властта--че ще има да"удряш Китай" и Русия,че свят да ти се извие...Абе откъде се взимате такива вселенски философи бре?

    Коментиран от #12

  • 10 Бай Горан

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Симеон":

    Това е най-вероятната причина да избухне Трета Световна Война.Китайските комунисти от години имат намерение да окупират Тайван,което САЩ няма да допуснат.В противен случай под заплаха е целият Азиатско-Тихоокеански Регион,което означава заплаха за САЩ.Русия ще се надява двете свръх сили да се изтрепят взаимно,като в Кремъл ще се опитат да останат незабелязани,поне на ранен етап от конфликта.Войната е много по-близо,отколкото предполагат повечето хора.

    Коментиран от #11, #20

  • 11 Ама си експерт -мани мани

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Горан":

    Е беш сега на САЩ им трябва война с Китай.А събоди се.САЩ клекнаха в Сирия--в Афганистан и Ирак.Ким водородния облада американците пред цял свят-даже Тръмп на крака му ходи. САЩ се скара с ЕС.САЩ се скара с Мексикои цяла Латинска Америка.Турция вече ги прави за смях...и т.н...А като се вземе предвид и бунтовете и размириците в самите щати-е баш война им трябва-да знаеш...Следи хронологията на събитията и не се излагай по форумите с "анализите " си.

    Коментиран от #13

  • 12 Бай Горан

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "А стига бе":

    Никой не е пророк в собствената си страна.Не е нужно да си във власта ,за да се прозре истината.Трябва само да се освободиш от предразсъдъци."Многополюсният модел" на Путин е наивен опит на Кремъл да печели време,като се надява,че Китай ще е снизходителен към Русия.За разлика от вас,руснаците са наясно какво могат да очакват от Китай.САЩ също много добре разбират,че ако не спрат Китай в недалечно бъдеще,"многополюсен модел" няма да има.Може да почнете да учите мандарин.
  • 13 Бай Горан

    0 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ама си експерт -мани мани":

    На такива като теб по соца им викаха "рабфаковец".Не се напъвай излишно,толко си можеш.

    Коментиран от #16

  • 14 казах

    6 0 Отговор
    Америка е дявола
  • 15 че ге

    4 1 Отговор
    Всяко зло като лъжи,подмолни игри,лицемерие,войни,хазарт,беззаконие,мушикации,банкерство,терор,атентати,не4естни сделки,и всякакъв друг вид престъпления идва от,фащ
  • 16 Карапуткова

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Горан":

    Абе,чичка,такива бесно десни либерал—фашисти като теб не могат да вдянат,че в момента тече Перестроката в САЩ.Държавен капитализъм с повече диктатура,отнемане свободите и заличаване на средната класа—гръбнака на капитализма.Негрите ще го играят “пролетариат” по Маркс—Ленин.В Западният свят тече “Маоистка културна революция”,заличаване на историята и ценностната система такава каквато я знаем.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Горан

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Карапуткова":

    Леко си се превъзбудил,комсомолец.Ако смяташ,че някакви маргинали ще катурнат САЩ,значи си наистина много промит мозък.В Америката периодично изпускат парата по този начин.Средната класа не я мисли.В САЩ е по-логично да се нарече "кредитната класа".Там хората цял живот живеят на кредит.Класическа средна класа,като в Европа,в САЩ не е имало никога.Негрите няма как да станат пролетариат,по простата причина,че всички ги възприемат като безделници и паразити.За комунизъм в Щатите просто забрави.Имаше навремето един смешник Г ъ с Хол,шеф на "Американската Комунистическа Партия".Белите косерви пак ще изберат Тръмп,защото Байдън не е алтернатива.Да не говорим,че там корпорациите дирижират вота,не Путин както се видя.В противен случай санкцийте срещу Русия отдавна щяха да са премахнати.А ти чакай "Великата Негърска Революция" в САЩ.Дълго ще чакаш,както безброй к о м у н е т а преди теб чакаха,докато накрая СССР се гътна.
  • 19 Яа Де

    0 0 Отговор
    Западните коалиции са концентрични кръгове на различни новоа
  • 20 po-znaesht

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Горан":

    Аман бе човече!Мпого велик "глобален стратег" се извъди!!САЩ НЯМАЛО ДА ДОПУСНЕ КИТАЙ ДА ЗАВЗЕМИ ТАЙВАН??ХА,ХА!КОЙ ЩЕ СПРЕ ТАЗИ ВТОРА ВЕЛИКА ЯДРЕНА СИЛА,АКО НАИСТИНА ГО ПОИСКАТ??ЕДНА ТУРЦИЯ ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ПРАВИ НА МАЙМУНИ И ЕВРОПА,И САЩ И РУСИЯ И НАВЛЕЗЕ В ЧЕТИРИ/4 !!!/ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ!!БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ СПРЕ;А ТЕ СА 80 МИЛИОНА!КОЙ ТОГАВА ЩЕ СПРЕ 1400 МИЛИОНА КИТАЙЦИ??СПИРАЙ С ТЕЗИ ЛОКУМИ И "ПРЕМЪДРОСТИ" И СИ ПИЙ ПЕТАТА РАКИЯ,ЧЕ ДРУГО НЕ ТИ ТРЯБВА...

    Коментиран от #21

  • 21 Бай Горан

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "po-znaesht":

    Не разбираш от глобална политика младеж,зелен си още,а може и никога да не узрееш.Не ми давай примери,които не доказват нищо освен,че някоя от големите сили била допуснала,някоя по-малка сила да и надвие.Има различни по важност региони за глобалните играчи.Някои от тях са с особен приоритет.За САЩ това е Азиатско-Тихоокеанският регион и Тайван е вратата към него.Същото важи и за Китай.Неслучайно още Обама взе да изтегля войски от Близкият Изток и Европа,за да подсили този сектор.Набий си го в главата,че САЩ никога няма да позволят на Китай да окупира Тайван,ако ще това да доведе до ядрена война.Китай е имал огромното желание през годините да завладее Тайван,но досега никога не е посмял да го осъществи,защото знае какво ще последва.И САЩ и Китай се готвят за този неизбежен сблъсък.САЩ са готови да водят едновременно война срещу Китай и Русия и няма да я загубят.