Last news in Fakti

28 Юни, 2020 13:01 7 240 20

"Побеснях. Защото помня."

  • веселин боришев-
  • фотограф-
  • бойко борисов-
  • елян пеевски

"В България журналистика няма - има отделни редакции и разни хора", смята фоторепортерът Веселин Боришев. С кадрите си от някога той се опитва да поддържа будна паметта на страницата си "О, спомняте ли си, госпожо".

"Побеснях. Защото помня." - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещам фоторепортера Веселин Боришев на поредния протест в защита на българската природа. Питам го как изглежда гражданското общество през обектива. "Отчайващо. Ето сега сме на протест. Събират се някакви хора, които ще са крайно недостатъчно. Това си говорехме с познати - става нормално да се протестира, не ти обръщат внимание и в един момент колкото и да си ангажиран, си казваш: защо да го правя?". В гласа му обаче няма и нотка отчаяние. Той говори разпалено, емоционално, живо. Казва, че го мотивира едно особено чувство, което описва като "злоба". "Имам пет деца и една внучка, представи си тези деца в какво трябва да живеят", обяснява фоторепортерът.

Със същата тази злоба Боришев създава страницата "О, спомняте ли си, госпожо" във Фейсбук. С над 8 000 хиляди харесвания и стотици реакции под публикациите, тя се превърна в сензация. "Днес видях снимка, която е достигнала над 50 000 души. Което си е ужасяващо", казва авторът с усмивка.

Каква е идеята? Чрез моменти, запечатани от обектива на Боришев през годините, той се опитва да пробуди паметта. "Трябваше да търся портрет на Чочо Попйорданов в архива. И започнах да ровя. Попаднах на една снимка на Делян Пеевски от 2001-а година. В същото време, докато ровех из архива, неговите медии тръбяха какъв голям дарител е. Аз побеснях. Защото помня. И реших да направя страницата "О, спомняте ли си, госпожо". Снимките напомнят как са изглеждали някога героите на днешния ден. Затова питам Боришев: кой е напълнял най-много? "Бойко Борисов. Господин премиерът е поне 40 кила отгоре." А кой е остарял най-много? "Те всички са родени стари хора."

За журналистиката

Веселин Боришев работи като фотограф от 1994-а година. Снимал е за няколко големи издания. Казва, че в България журналистика няма. "Има отделни редакции и разни хора, това е". И ми илюстрира тази мрачна констатация с конкретен пример: "Когато бях в "Труд", редакцията ни беше в Полиграфическия комбинат заедно с всички други от тогавашната медийна група на ВАЦ. Отпред има тролейбусна спирка. Колега, който работи за някое от дъщерните издания на ежедневниците, седи на спирката и чака да му дойде тролеят, за да отиде да снима поредната халтура, поредния коктейл или нещо такова. Седейки на спирката, на два метра пред него се взривява един мерцедес и от него излиза Доктора. "Колегата" вдига фотоапарата, прави от три до пет кадъра и спира, защото му идва тролеят. Качва се на него и отива на коктейла."

За отдадеността към професията

"Най-важно за моята работа е да си умен и ангажиран, иначе би било нелепо", смята Боришев. "Отиваш в парламента или в Министерския съвет. Ако не знаеш кои са, снимаш само туловища с костюми". Казва, че неговата работа е по 24 часа на ден, седем дни в седмицата, и я определя като Стокхолмски синдром. "Повечето колеги закачат фотоапарата на пирона в редакцията в 17,00 и си отиват вкъщи. Няма такъв филм." Питам го за мечтаната снимка. "Не ме интересува - интересува ме концепцията, цялостната визия на нещата. С тези технологии всеки полуидиот може да направи добра снимка."

Говорим си какво е да съпреживяваш събитието, което трябва да отразиш. "Снимал съм плачейки - когато взривиха училището в Беслан. Започвам пак да треперя, когато говоря за това. Смъртта, детските погребения, детското гробище. Въпреки че фотоапаратът ти дава някаква дистанция, защото виждаш нещата през лещи. Но аз каквото и да правя, съм там." Затова е на мнението, че обективна журналистика няма, най-важна е честността. "Всичко е строго субективно. Ако вземем 10-15 колеги, които работят тук в момента, всеки ще направи различни снимки."

За бъдещите проекти

Боришев казва, че не го е страх да не засегне някого със снимките на страницата си. "Приятели ме предупредиха, че могат да ми пратят двама-трима души и да ям шамари. Друг познат пък ми каза - или ще те бият, или ще се опитат да те купят. Изобщо не ме притеснява", твърди той. Сериозният отзвук го изненадва. Още повече се впечатлява, когато му предлагат финансова помощ за продължаване на проекта. "С мен се свърза едно момче от Щатите, което искаше да помогне финансово по някакъв начин. Изненадах се. Но реших да си дам сметката, за да може този, който иска, да подпомогне издаването на книга. И вече сме събрали над 1000 лева. Една осма от тиража е готов." Проектът за пробуждане на паметта продължава.

Автор: Александър Детев

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Емилова

    49 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Господин премиерът е поне 40 кила отгоре." Имам решение!

    Коментиран от #7

  • 2 Кой68

    53 1 Отговор
    Хареса ми статията.Браво....Че истинска журналистика-НЯМА е факт.Колко от сегашните "журналисти" са завършили -Журналистика-? Преди в БНТ и Бг Радио се ходеше на логопед/за дикция и правоговор.Сега една и съща фамилия/име или определена дума ще се произнесе по няколко начина.Всичко е изкуствено и насилено.......Много точно е казано,браво..👍
  • 3 Нели Костадинова

    9 30 Отговор
    Истината е, че интересът към Бойко Борисов е голям и някой мръсник хвърля последния си зар в мръсната политическа игра. Когато звяр умира, той е особено жесток.Няма спомен кой го е казал, че понякога мошеници те изглеждат толкова честни, че почетните хора се принуждават да изглеждат мошеници, за да се различават от тях. Много често ме засърбявст пръстите да ударя един звучен шамар на поръчките журналисти.

    Коментиран от #19

  • 4 ГЕРБ В ЗАТВОРА БСП СЪЩО

    24 3 Отговор
    И АЗ СЕ РОДИХ СТАР , ПОСЛЕ СЕ УМОРИХ ОТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ , А ДНЕС УМИРАМ ИЗЛЪГАН И ОКРАДЕН ..............
  • 5 ИСТИНА Е

    29 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Европейските лидери не бръснат Борисов за нищо
    Николай Михайлов с коментар
  • 6 нбв

    21 0 Отговор
    Истинска журналистика няма... а има ли нещо истинско изобщо...

    Коментиран от #16

  • 7 Стара мома от Созопол

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Емилова":

    То най се напълнява от успокоителни,обаче аз не вярвам г-н премиера да ползва такива субстанциати защото аз съм тайно влюбена в него

    Коментиран от #8

  • 8 asd

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стара мома от Созопол":

    "Най се напълнява", като кастрират гуцето! Явно с пеев се състезават. Кой е по-по-най-тюлен.
  • 9 Ясновидец

    4 22 Отговор
    Социдиоти, и да ВИЕТЕ като ЛИНЕИКИ, НЯМА КОИ ДА ВИ ЧУЕ. ЯСНО?

    Коментиран от #10, #15, #17

  • 10 asd

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ясновидец":

    Айде швайно, наближава ви времето
  • 11 izh

    4 11 Отговор
    Ало, редакторите! Времето на нискотарифните платени писания мина. Обиждате българите. Или съдите за другите по обственния си манталитет

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    точна статия
  • 14 asd

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "izh":

    Съществуването ти е обида за целия човешки род.
  • 15 Ето това е проблемът-

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ясновидец":

    едно си знае баба, едно си бае. Ами поогледай се, поразмисли малко - и престани да лепиш етикети. Щом си я докарал дотам- да заработваш като трол " на парче" - и твоята не е съвсем наред. " А може, по-иначе може" - вместо да пишеш това, което други ти определят, препрочети класиците.
  • 16 Демокрацията е лъжа!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "нбв":

    Има истински лъжи и истински гадове!
  • 17 Ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ясновидец":

    Скачай от балкона .Боко е пътник.

    Коментиран от #20

  • 18 инчхай

    3 1 Отговор
    и аз те помня какъв беше сега какъв тулуп си станал тая шия не е от трушия а тръбиш ,че не ядеш суджук сигурно заради суджукгей ма-----
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Червени боклуци,

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха":

    Грипен Решетников е пътник. Корнела и милЙончева, тоже.