Last news in Fakti

28 Юни, 2020 19:02 6 015 61

Обвинени, че са расисти, големи журналисти загубиха работата си

  • ди велт-
  • журналисти-
  • американски журналисти-
  • расизъм-
  • чернокожи-
  • black lives matter

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

Обвинени, че са расисти, големи журналисти загубиха работата си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превод от френски: Галя Дачкова, източник: "Гласове"

За нула време няколко високопоставени американски журналисти трябваше да се откажат от работата си. Защото са публикували уводни статии и заглавия, които критиците им смятат за расистки и опасни за чернокожите сътрудници, или защото са създали бели структури на власт в редакцията си, поддържайки неравенство, като уважение и заплащане. 

Извиненията и обещанията да се засили многообразието в редакциите им не беше достатъчно. Преди всичко в социалните мрежи, мнозина призоваха за оставка на въпросните журналисти и често го постигнаха. Ето седем примера от една дълбоко разклатена професионална сфера.

Клаудия Елър, “Варайъти”

В кратката ѝ биография на уебсайта на “Варайъти”, едно от най-престижните специализирани списания за развлекателната индустрия, Клаудия Елър е описана като една “от най-известните и уважавани журналистки” в гилдията. През 2013-а, след двадесет години в “Лос Анджелис Таймс”, тя стана главен редактор на “Варайъти”. На 3 юни Клаудия Елър, една бяла жена, написа уводна статия, в която призна, че колегите ѝ и тя самата не са направили достатъчно, за да насърчат многообразието в редакцията, публикация, заради която на следващия ден бе съсипана в Туитър от журналистката Пия Синха-Рой. Според нея, дори и мнозина да твърдят обратното, гласовете на цветнокожите, каквато е и тя самата, от години са пренебрегвани. “Струваш ми се доста хаплива”, ѝ отговори Елър. 

Това бе началото на стремглавото спускане надолу на главната редакторка, както в Туитър, така и в професионален план. “Реагирах с невежество и безчувственост”, заяви Елър вместо извинение, но среща с издателя Джей Пенске, който ѝ обяснил, че е трябвало да изслуша Синха-Рой, вместо да спори с нея, доведе до уволнението ѝ. “Сигурно не съм била готова да поема ролята на лидер”, призна тя публично, седем години след присъединяването си към “Варайъти”.

Стан Вишновски, “Филаделфия инкуайърър”

«Buildings Matter, Too» (Сградите също имат значение), обяви на 2 юни “Филаделфия инкуайърър”. Това заглавие се позовава на протестното движение «Black Lives Matter». То използва същата формулировка, но спрямо сградите. Лош избор, който Стан Вишновски потвърди и който му костваше поста на главен редактор след двадесет години във “Филаделфия инкуайърър”. Въпросното заглавие се отнасяше до риска да бъдат повредени исторически сгради по време на организираните протести срещу расизма във Филаделфия. 

След неговата публикация 40 журналисти, цветнокожи и чернокожи, изразиха отвращението си. На 4 юни редакционният комитет, включително Вишновски, поднесе извинения на читателите на големия регионален вестник. Заглавието било “неприемливо” и не е трябвало да бъде публикувано. Днес вестникът иска да създаде редакция, “която отразява по-добре общността, на която служи”. И все още търси наследник на Вишновски.

Адам Рапопорт, «Bon Appétit»

На 8 юни главният редактор на лъскавото списание Bon Appétit заяви в Instagram, че изданието има нужда от повече рецепти от пуерториканската кухня. В социалната мрежа веднага му бе изпратена снимка от 2004 г., направена на парти за Хелоуин. На нея той и жена му са облечени като по-скоро стереотипна двойка пуерториканци. “Бихте могли поне да я споменете”, му подхвърли жената, публикувала снимката - сътрудничка в списание Bon Appétit. Скоро след това Сохла Ел-Уайли, друга служителка в списанието, поиска оставката на Рапопорт. 

Но не само заради снимката. Според нея, както и според други колеги, само на белите сътрудници се заплащало, за да участват във видеозаписи в кухнята. Освен това малкото небели сътрудници системно били по-зле платени и третирани. Рапопорт подаде оставка същия ден и заяви, че “ще помисли за работата, която трябва да свърши като човешко същество”. Неговата временна заместничка написа, че списание Bon Appétit е бил съучастник в расистка система. Оттогава изданието работи по изработването на “манифест”, посветен на промяната.

Джеймс Бенет, “Ню Йорк Таймс”

“Именно благодарение на него “Ню Йорк Таймс”, който традиционно е лявоцентристки, успя да привлече консервативни редактори”, се четеше в нещо като некролог за Джеймс Бенет. Фатално за него бе изявлението на един сенатор републиканец. То бе публикувано на 3 юни в най-важния вестник в САЩ. Впоследствие се оказа, че поради липса на време редакторът на страницата за мнения и коментари на “Ню Йорк Таймс” не го е прочел. “Изпратете войските”, бе написал сенатор Том Котън, подобно на Доналд Тръмп. “Армията трябва да се намеси сега, за да сложи край на насилствената разпасаност”. 

“Срамувам се от тази статия”, написа в Туитър известна сътрудничка на вестника, последвана от много колеги. Подобно изявление представлява опасност за всички чернокожи граждани, написаха те, нарушавайки по този начин едно от редакционните правила - никога да не правят отрицателни коментари публично за собствения си вестник. Първоначално Бенет написа, че читателите на “Ню Йорк Таймс” трябва да имат достъп до гласове от целия политически спектър, но впоследствие бяха открити фактологични грешки в текста. Накрая Бенет поднесе извиненията си и подаде оставка. 

Имаше пропуск в редакционния процес, написа издателят Артър Г. Сулцбергер, който беше прекият началник на Бенет. Неговата заместничка, Кейти Кингсбъри, поиска от своя страна всички сътрудници да се обръщат директно към нея, в случай на проблеми с някой коментар. 

Кристен Барберич, «Refinery29»

В знак на солидарност с движението «Black Lives Matter», в началото на юни списание Refinery29 направи черното основния цвят на своя уебсайт. Въпреки това, този символичен жест имаше ефект на бумеранг. Сътрудници и сътруднички на дигиталното списание за мода и лайфстайл почустваха това като провокация и изрекоха сериозни обвинения. Имало “явна липса на многообразие” в редакцията, ръководена от главната редакторка Кристен Барберич. Чернокожите и цветнокожи сътрудници и сътруднички били “свръхексплоатирани и по-ниско платени”, а Барберич стигнала дори дотам да махне снимките на чернокожи жени. Сайтът Refinery29, създаден и управляван от Барберич от петнадесет години насам, култивирал “отровна корпоративна култура”. 

От миналата есен медията е част от групата Vice Media, чието водещо издание, «Vice», непрекъснато публикува изследвания върху расизма в САЩ. На 8 юни Барберич обяви в Instagram, че напуска поста си и че мениджмънтът трябва да се “диверсифицира”. Тя уточни, че нейният приоритет винаги е бил да дава думата на жените, които нямат възможност да се изразяват в медиите.

Лий Фанг, «The Intercept»

По време на разследването си за протестите, организирани след смъртта на Джордж Флойд, журналистът имал възможността да поговори с чернокож мъж. Тогава мъжът го попитал защо животът на един чернокож гражданин има значение за общественото мнение, само когато е бил отнет от бял? Ами убийствата на чернокожи от чернокожи? Лий Фанг публикува туит по тази тема. Което му коства ожесточен спор с колега. Също като Фанг, Акела Лейси работи за портала The Intercept. “Престани да бъдеш расист, Лий. Това ме дразни”, написала Лейси в Туитър, събирайки немалко одобрителни реакции.

33-годишният разследващ журналист Фанг политически е смятан за ляв и подкрепя Бърни Сандърс. Ако неговият туит, дори и да става дума само за цитат, е възмутил дълбоко Лейси, то е защото тя е разпознала в това позоваване на престъпленията, извършени от чернокожи, класически метод, използван, за да бъде забравен структурния расизъм. Спорът им в Туитър се разразил, когато Фанг написал следното: “Може би това е забавно за теб, но тук са заложени човешки животи”. Фанг побързал да изтрие туита, но било твърде късно; вече бил смятан за расист. За да спаси работата си, поднесъл извинения в писмо от две страници. “Дълбоко съжалявам, че причиних толкова страдание”, написал той. И успял да запази поста си.

Андрю Съливан, “Ню Йорк Мегъзин”

Андрю Съливан, автор колкото консервативен, толкова и противоречив, наскоро спря да пише уводни статии в “Ню Йорк Мегъзин”. Според някои източници изданието отказало да му позволи да пише за настоящите изблици на насилие в страната. Също така стана ясно, че всички уводни статии на Съливан били предварително проверявани от младши редактори, за да се уверяват, че в тях няма никакво “токсично съдържание”. Съливан обаче не загубил работата си на автор на уводни статии.

“Миналата седмица той написа, че нито една страна и най-вече САЩ, не могат да бъдат обяснени само с една теория. Америка не е само символ на расизма, тя е и символ на свободата. Опитите обаче всички граждани да бъдат подложени на морален преглед и в краен случай да бъдат заклеймени, не отговоря на американския дух на либерализма. Заглавието на неговата хроника бе следното: “Има ли все още място за дебат?”.

Текстът на “Ди Велт” е публикуван във “Фигаро” в рамките на сътрудничеството между изданията, членуващи в LENA (Leading European Newspaper Alliance - Водещ европейски вестникарски алианс). 

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иво

    92 2 Отговор
    Това са образовани и мислещи журналисти не смятам, че нещо са направили чак толкова за да заслужат подобни обвинения?

    Коментиран от #8

  • 3 Съвет

    62 2 Отговор
    Разделете расите,какъвто е и замисъла на природата и няма да има проблеми!

    Коментиран от #10

  • 4 Шломо Шекелберг

    64 3 Отговор
    Сега е момента източна Европа страните да направят обща стратегия, и да започнат да привличат уволнени преподаватели, журналисти, мениджъри, музиканти, архитекти, и всякакви профеионалисти.

    Там ги гърчат по болшевистки--да дойдат в източна Европа. Няма да е бляскав живот, но ще е спокоен и достоен. Сега е момента, сега се отворил "уиндоу от опортъюнити" да обърнем малко потока на мозъци. И то да получим най-непромитите.
  • 5 В.В.П.

    45 2 Отговор
    Тука е същото ,,,ако кажеш циганин и гърмиш...Кофти ситуация...
  • 6 Да дойдат при Прасчо

    42 0 Отговор
    Тук като пишеш истината само те трият
  • 7 UFO

    52 1 Отговор
    В повечето (ако не и във всички) цветнокожи народи хората се делят на касти , кланове и тям подобни , като по висшите се отнасят с останалите по много унизителен начин . Но ако някой ,,бял,, каже нещо по техен адрес дори и да е вярно го изкарват расист . Явен показател за комплес за малоценност .

    Коментиран от #14

  • 8 Пиф

    1 33 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Ивчо като не четеш статията цял живот ще си останеш глупав и защитник на нетолерантините.
  • 9 8496

    23 1 Отговор
    Жертвиете на МАТРИЦАТА са безчет. Холокоста бледнее пред престъпленията на дигитанлната държава.

    Коментиран от #11

  • 10 Пиф

    4 45 Отговор

    До коментар #3 от "Съвет":

    А ти чел ли си ,че раси няма? Човешкият вид е един. Тези повърхностни генетични характеристики нямат връзка със съществени човешки характеристики, като интелигентност, талант или физическа сила

    Коментиран от #34, #36, #54

  • 11 Пиф

    2 21 Отговор

    До коментар #9 от "8496":

    Хапчетата. Редовно.
  • 12 Българин

    37 1 Отговор
    Май....опааа афроцръните ги разбирам.Обаче белите които им се връзват не мога да ги разбера.Нито да ги нарека хора.

    Коментиран от #24

  • 13 Джеймс Уотсън

    42 0 Отговор
    Американски тоталитаризъм ! На толерастите - лицемери само да им кажа "Насила хубост не става" !!! Спрете да тероризирате хората и да им налагате, какво да мислят и кайво да говорят ! На цветнокожите никой не им е длъжен и нищо не им се полага даром, само защото са такива! Нека учат, работят,откриват, постигат и никой няма да им откаже призвание, но да го получават наготово, само защото са чеpни, сори ама не са познали !

    Коментиран от #17

  • 14 Пиф

    4 20 Отговор

    До коментар #7 от "UFO":

    Деленето на касти и кланове обаче не епо биологичен признак. И сред белите общества хората са разделени на касти,класи, групи и др. Но отново не по биологичен признак. Разделянето на човешкия вид Хомо Сапиенс по расов признак е остарял и доказано погрешен подход, който не е подкрепен научно. Расовата дискриминация донесе милиони жертви от времето на Хитлер, напълно излишна,агресивността е от агресора,тоест расиста.Затова расизмът е престъпление по Наказателния кодекс и е подсъден.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пиф

    4 16 Отговор

    До коментар #13 от "Джеймс Уотсън":

    Въпросът е да не им се пречи и да не биват разделяни от вида Хомо Сапиенс. Колкото по-прост е човек, толкова по-неук е и дели хората не според ума им,а според външния им вид. Колкото си по-прост и неук,толкова повече се осланяш на външните белези,защото нямаш други ориентири.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 6367

    15 1 Отговор
    ДО Пиф, прочети статията още ведниж !!! ако искаш прочетия и втори път ! Някакви изводи ?!
  • 19 Опааа

    22 0 Отговор
    И за какво, ще го осъдят, че изразява лично мнение !? Да си чул за свобода на изразяването ??? Или, че казва, че "маймуната никога нямало да стане човек" !? А ти имаш ли доказателство, че маймуната, ще стане човек ??? Ако вече под маймуна разбираш друго нещо е тогава ти си за съд и ти си расист !!!

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пиф

    2 20 Отговор

    До коментар #17 от "Пиф":

    Благодаря за минуса. С минусите преброявам хората с малки познания, но с голямо желание да доминират над други. Разбира се, това не е правило, но в мнозинството от случаите е така.
  • 22 Джеймс Уотсън

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пиф":

    Мислиш се за по-умен от Джеймс Уотсън ???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Има и такива

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Това са джендъри със специални потребности, като "Пиф" !

    Коментиран от #28

  • 25 До къде я докарахме

    21 1 Отговор
    Тия са чисто луди!! За какъв расизъм иде реч!
  • 26 Пиф

    2 18 Отговор

    До коментар #20 от "Опааа":

    Глава трета.
    ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ

    Раздел I.
    Престъпления против равенството на гражданите (Загл. изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.)

    Препратки от процедуриБележки
    Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пиф

    2 11 Отговор

    До коментар #24 от "Има и такива":

    Пребройте се,правилно!Интелектуалните бройлери.
  • 29 Ххх

    14 0 Отговор
    Не симпатизирам на белите американци. Най - вече защото политическият им елит е съставен от такива. По много причини. Макар че от друга гледна точка би трябвало. Зощото и ние имаме сходни проблеми. Но при тях нещата започват да придобиват много гротескна и извратена форма. Има една приказка - бий, за да те уважават. А при тях нещата тръгват точно в обратната посока - на безкрайно свиване, снишаване и отстъпки пред исканията и претенциите на афроамериканците. И така, както са тръгнали, накрая ще ги наврат на кучето под опашката. И много се притеснявам, че тези извратени и изкривени разбирания в един момент може да достигнат и до нас. Защото Щатите много обичат да налагат и да поучават, включително и по тези проблеми. Включително и чрез подопечните им неправителствени организации.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пиф

    1 13 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    Ти започваш мисълта си с грешни изходни данни. Черните не са подчинени на белите,за да бие някой някого за да го уважават. Черни и бели живеят в едно общество и спазват еднакви закони, подчиняват се на една конституция, на базата на която е изградена държавата. Никой не би трябвало и няма право да бъде доминиращ над другия заради вънвни белези. Това е толкова остаряло и неграмотно,че дори е жалко в 21 век да се говори.

    Коментиран от #37

  • 32 Пиф

    1 12 Отговор

    До коментар #19 от "Опааа":

    Ами той подкрепя,че тези журналисти казват истината, само ч1е те самите си признават грешките и това,че делят хората по расов признак и след това говори за маймуната,което е свързано и под статия за расизъм,а не за разнообразието на животинските видове.

    Личното мнение е негово лично. Но проповядването на расизъм по медиите е подсъдно.

    Коментиран от #40

  • 33 Трябва

    14 1 Отговор
    защитна организация Бялото братство.Иначе ще има Планетата на .......
  • 34 Съвет

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пиф":

    Умник,виждал ли си два мравуняка как се унищожават когато са наблизо?Известно ли ти е,че миризмата е сигнал за несъвместимост?Ако имаш позната камериерка може да ти обясни някои неща,макар,че едва ли да вденеш!

    Коментиран от #42

  • 35 Антимилиционер

    7 0 Отговор
    Така ви се пада, бели утайки. Търпете си еврейското финансово робство.
  • 36 Антимилиционер

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пиф":

    И породи няма... всички кучета са една порода. Нали 0лигофрен?

    Коментиран от #38

  • 37 Ххх

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пиф":

    Ти пък много директно ги разбираш нещата. Като казвам бий- не значи, че непременно някой трябва да се юрне да ги налага с палки или каквото и да е. По скоро разбирай приказката ми в преносния смисъл - че ако се държиш по - твърдо и отстояваш позициите си, в един момент ще намериш компромис с другата страна, но той ще е на позиции, които са по - изгодни за тебе и отчитат твоите интереси. И обратното - ако си безкрайно мек и отстъпчив, пак в някакъв момент ще намерите компромис, но претенциите на другата страна многократно ще са изместили и свили твоите интереси.

    Коментиран от #39

  • 38 Бързо чети

    2 9 Отговор

    До коментар #36 от "Антимилиционер":

    Цитирай ми от кой научен материал прочете ,че има раси,като пропуснеш книгите на третия райх и Хитлер.

    Коментиран от #53

  • 39 Пиф

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Ххх":

    Хубаво, аз просто ти предлагам решение на въпроса от гледна точка на равноправието на двата етноса. В крайна сметка защо някой решава,че е по-висш и завладява друг от неговия вид? Правата и задълженията на всички хора трябва да са еднакви, а не някои да целят да доминират над други. В обществената система има място за всеки, за всяка професия и за всяко мислене, мнение и позиция,която не вреди на другия.
  • 40 психолог

    16 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пиф":

    При хомосексуалистите съществува безкритичност към расовите различия,която се обяснява със сексуалната извратеност!

    Коментиран от #44

  • 41 Global True

    6 0 Отговор
    За едно няма нищо са уволнени или са подали оставки.
    Какво трябва да се случи, че да си подаде оставката Бойко Борисов?
  • 42 Пиф

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Съвет":

    Основна грешка на теорията ти е,че ти буквално игнорираш целия човешки напредък като общество и принизяваш обратно изграденото с векове човешко общество до животинското и инстинктивното. Този път не води примерно до нов Айфон и технологично съвършенство,а точно обратно - връщане към общинно-родовия строй.
  • 43 шевкемет

    4 0 Отговор
    Болшевизмът живее в САЩ и останалите производни. На здраве да вие. За по сигурно вземете и ги трепете, после останалите и т.н.
  • 44 Пиф

    1 9 Отговор

    До коментар #40 от "психолог":

    Ти си толкова далеч от психологията, така и от мисленето, което има корелация, че ти препоръчвам да не се излагаш поне. Не едини двама хомосексуалисти е имало в редиците на третия райх,които са били най-отявлени расисти.

    Расови различния не съществуват. Покажи ми къде прочете,че съшествуват расови различия!

    Коментиран от #47, #48

  • 45 Пиф

    1 8 Отговор

    До коментар #26 от "Пиф":

    Само не разбрах тези минуси към кого са насочени - към Наказателния кодекс, който ако писка може да ви глоби с 5 000 или 10 000 лева по закон, а може и да ви вкара в затвоа, или пък да ви наложи условна присъда или да чистите паркове и градинки по пробация, тогава ще видите какви толерантни хора ше станете. За това са направени тези закони, иначе обществата щяха да се избият помежду си от простотията си, както я доказвате.
  • 46 предимно прост

    14 1 Отговор
    Некой да познава еврейн работещ на три смени и на норма?Или да е служил в армията две години?Ако има такъв,значи няма раси!
  • 47 Верно ли?

    20 1 Отговор

    До коментар #44 от "Пиф":

    Расови различия не съществуват!?Обясни го това на тези,които напускат басейна,щом дойдат тумбите!
  • 48 психолог

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Пиф":

    Диагнозата ми се потвърждава!Основата за опознаване на заобикалящата ни действителност са сетивата и обработената информация чрез разума!Твоето състояние се обяснява с пропускане на сетивата и директно приемане на информация,съставена и манипулирана от друг!Планът Карнеги!
  • 49 Както

    15 2 Отговор
    Беше казал Льо Пен, черните винаги ще печелят състезанията по бягане. Но белите имат велика култура
  • 50 Тези,

    12 1 Отговор
    които твърдят,че няма расови различия,носят огромна вина за повишаването на криминалната престъпност в света!
  • 51 гнуслив

    7 0 Отговор
    Гледам някои коментатори оспорват едно същество,което включи и наказателния кодекс в помощ на своята теза.Грешка!Така оставате с усещането,че сте се изцапали!Оставете го-живота ще му покаже по трудния начин има ли раси!Казвам го от собствен опит!
  • 52 Тунчо

    11 0 Отговор
    Това вече е прекалено, сега черните некадърници заменят образовани и кадърни хора. Само един да те нарочи и трябва да се оправдаваш, май с циганите ни чака същото.
  • 53 Пако531

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бързо чети":

    Прочети малко учебници по биология и физиология.
  • 54 Пако531

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пиф":

    Чети учебници по биология и физиология и тогава си помисли за глупостите, които пишеш.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Селския пръч

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пиф":

    Досетихме се.
  • 57 Лов на вещици

    10 0 Отговор
    В САЩ вече промивката на мозъка много наподобява времената на Сталин. Пръкнаха се разни 'изнасилени' и 'расово дискриминирани', повечето от които просто се възползват от цунами вълната на лицемерие.
  • 58 Рапорт даден

    14 0 Отговор
    Това масово лицемерие в САЩ все повече заприличва на чистките от времето на Сталин.
  • 59 Африканска афера

    12 0 Отговор
    Щом стигнаха и до цвета на шахматните фигури... Убава работа , ама стана бая циганска вече
  • 60 Мирослав

    12 0 Отговор
    И къде отиде свободата на словото? Сега всички трябва да се мазнят на цветнокожите и да се правят на по-католици и от папата. Иначе били "расисти". Това определено е форма на диктатура. Светът се побърква и загробва традиционни ценности под натиска на неграмотната тълпа, насочвана и управлявана от хора с нечисти намерения под благовидния предлог "толерантност".
  • 61 ИВАН

    4 0 Отговор
    Китайците - в Китай, турците - в Турция, циганите - в Индия ... и тн. ... за всички ще е добре ред да има, но нарочно създават хаос за народите, та сами да се изтребваме